教育王國

標題: 中一Bridging course [打印本頁]

作者: raychush    時間: 14-7-23 11:54     標題: 中一Bridging course

原本阿女有點怕升中,因為升去的中學沒有小學同學一起。經常暗示別的中學可能比較好些。剛上了幾天Bridging course,覺得她都幾開心,因為認識了不少新同學。現在已經開了whatsapp group.  要多謝學校老師提供這機會。你們子女對Bridging course,有沒有什麼經歷或感覺?

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 12:56

raychush 發表於 14-7-23 11:54
原本阿女有點怕升中,因為升去的中學沒有小學同學一起。經常暗示別的中學可能比較好些。剛上了幾天Bridging ...
男孩的社交能力比女孩較差,已經上了一個星期多的 Bridging Course,仍然不知道鄰坐同學的名字。
作者: 小木偶媽咪    時間: 14-7-23 12:59     標題: 回覆:中一Bridging course

good明白你心情,替你開心

作者: Johnnylaisma    時間: 14-7-23 14:20

開心囉~ 阿仔本身有小學同學同班, 又識了幾個同班男仔, 佢話開頭怕中學老師好惡, 但返了一天銜接班就話Miss比想像中nice, 雖然有功課做但都玩得好開心喎~
作者: KT0603    時間: 14-7-23 14:58     標題: 引用:Quote:raychush+發表於+14-7-23+11:54+原本

作者: KT0603    時間: 14-7-23 15:01     標題: 回覆:中一Bridging course

作者: raychush    時間: 14-7-23 15:06     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

可能女仔多嘢講啲,相信男仔熟悉後,關係好似兄弟一樣,慢慢黎。

作者: Daddle    時間: 14-7-23 15:17

回覆 KT0603 的帖子

我個仔都是誇區,一個同學也沒有,也是單拖上陣,學校要8月中上bridging course,但中學在註冊日已給了很多暑期功課,如指定書籍中英文閱書I報告各2份,IS 和通識更是預習中一的課程........,再加埋5天bridging course的功課,暑假真滲了!!!!我只有鼓勵他積極面對,努力向前!
作者: KT0603    時間: 14-7-23 15:20     標題: 引用:回覆+KT0603+的帖子 我個仔都是誇區,一個

作者: raychush    時間: 14-7-23 15:35     標題: 回覆:KT0603 的帖子

因聽聞有些家庭要旅行或其他原因,要放棄上Bridging course。看完大家的意見,覺得它都重要,起碼先認識一下同學老師及習慣一下中學環境。如學校有提供的,雖然有工課,覺得都應該盡量參加。

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 15:45

KT0603 發表於 14-7-23 15:20
我雙仔要玩自修,因為學校只要同學做十份或以上的英文閱讀報告。我執書櫃,有些學校派回未做晒的作 ...
無 Bridging Course?
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 15:48

raychush 發表於 14-7-23 15:35
因聽聞有些家庭要旅行或其他原因,要放棄上Bridging course。看完大家的意見,覺得它都重要,起碼先認識一 ...
我仔講 Bridging Course 很有用,尤其是他是從中文小學轉到英文中學的。
作者: fionakong2008    時間: 14-7-23 15:49

KT0603 發表於 14-7-23 15:01
我仔學校要8月尾才有,而家呆在家「自修」。他是誇區,得一個不同班的同學,應該算是單拖上陣:bad ...

如唔嫌棄, 有我女嘛, 我女好鍾意識朋友(通常15分鐘左右就熟), 佢男仔頭, 男仔FD多過女仔. 不過你仔運動開, 我覺得佢地呢啲通常都好受歡迎
作者: Cecily    時間: 14-7-23 16:31

想不到阿仔都喜歡上堂,回家會同我分享又認識了新同學,每日都有homework做. 英數真係有用,相信正式開學時會易上手些.
作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:05     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+15:01+我仔學

作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:07     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+15:20+我雙仔

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 17:11

KT0603 發表於 14-7-23 17:07
有,21/8 - 24/8開始,連埋家長日。
只有四天?
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 17:21

KT0603 發表於 14-7-23 17:07
有,21/8 - 24/8開始,連埋家長日。
我仔學校七月有兩個星期的 Bridging Course,Bridging Course 有很多功課也有測驗,還是要做暑假作業,八月有三天 Orientation Days 加一個星期六的家長日。
作者: fionakong2008    時間: 14-7-23 17:25     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+17:07+有,21

原帖由 王家爸爸 於 14-07-23 發表
只有四天?
實際得兩曰全曰相處㗎咋

作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:28     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+17:07+有,21

作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:31     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-07-23+發表只

作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:33     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+17:07+有,21

作者: jc_mom    時間: 14-7-23 17:35     標題: 回覆:中一Bridging course

阿囡學校要8月底才有兩星期bridging course, 但不是自己中學的老師教。現在我每日哦佢快d做埋之前派的暑期功課!

作者: fionakong2008    時間: 14-7-23 17:39     標題: 引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-07-23+

原帖由 KT0603 於 14-07-23 發表
都咪話少,9-4上足全日!唔知有幾多時間是小息呢?
我老公最叫救命的是,家長日那3 1/2小 ...
當中有與班主任會面,唔會瞓啦,我怕聽講座我記唔晒咁多就真,我記憶體好細咋,我諗得4GB

作者: raychush    時間: 14-7-23 17:41     標題: 回覆:KT0603 的帖子

Bridging course 也好,Orientation Day/Camp也好,1天或2星期也好。這些都是學校、老師在暑假額外為新生所做的付出,真的要感謝他們。

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 17:45

jc_mom 發表於 14-7-23 17:35
阿囡學校要8月底才有兩星期bridging course, 但不是自己中學的老師教。現在我每日哦佢快d做埋之前派的暑期 ...
外判 Bridging Course?
作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:52     標題: 引用:Bridging+course+也好,Orientation+Day/Ca

作者: jc_mom    時間: 14-7-23 17:53     標題: 引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-23+17:35+阿囡學

外判 Bridging Course?
Yes, 和Marymount一樣外判出去同一機構,好似教English drama.

作者: KT0603    時間: 14-7-23 17:55     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-23+發表都咪

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 17:57

jc_mom 發表於 14-7-23 17:53
Yes, 和Marymount一樣外判出去同一機構,好似教English drama.
English Drama? 好似好好玩。
作者: jc_mom    時間: 14-7-23 18:37     標題: 引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-23+17:53+Yes,+

English Drama?  好似好好玩。
Yes ar, 最後一堂會請家長去睇學生的演出!

作者: lindajacky    時間: 14-7-24 09:13     標題: 回覆:raychush 的帖子

亞仔一樣,因為同班相好男同學大都吾同banding, 女同學自行去哂一間中學, 所以佢因為單拖覺得吾開心又驚!但上左三日bridging course 巳同三四個新同學食午飯, 又分享上堂搞笑野, 老師教得好生動。而家開心哂!

作者: 樂恩媽    時間: 14-7-24 12:11

阿仔中學bridging course一連12日半晝!
阿仔常埋怨為何要那麽多天!(他是爛玩精,覺得浪費了他玩的時間!)但看學校的課程安排,就知道學校花了很多心思去預備。
感恩阿仔回家也主動做功課(少量而已),亦説一節一小時的課堂也不覺悶!
好的開始,是成功的一半!
大家及孩子加油!
作者: 木子    時間: 14-7-24 12:27

王家爸爸 發表於 14-7-23 12:56
男孩的社交能力比女孩較差,已經上了一個星期多的 Bridging Course,仍然不知道鄰坐同學的名字。   ...

仔也是, 話識到一個朋友問佢名, 答唔知, 暈

又話一起搭車的有3個, 2個都無問到人咩名

作者: raychush    時間: 14-7-24 12:29     標題: 回覆:樂恩媽 的帖子

雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說不用再送了,應該怕給同學看到。自己也須要接受現在,不可能完全保持小學階段的接觸方法了。😂。不知道你們有這感覺嗎?

作者: 木子    時間: 14-7-24 12:36

21日開始已經就嚟番足一週啦, 我們是連二週, 每日是半天

佢中意英文老師是鬼佬講嘢生動有趣, 唔中意嗰投影機, 要斜住頭才看到

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-24 13:12

木子 發表於 14-7-24 12:36
21日開始已經就嚟番足一週啦, 我們是連二週, 每日是半天

佢中意英文老師是鬼佬講嘢生動有趣, 唔中意嗰投影 ...
我仔也中意他的英文老師,也是講嘢生動有趣的鬼佬。
作者: 樂恩媽    時間: 14-7-24 14:03

睇嚟外籍老師確有一手,大受孩子歡迎。
作者: jc_mom    時間: 14-7-24 15:07     標題: 引用:雖然女兒上Bridging+course開心,但自己已

原帖由 raychush 於 14-07-24 發表
雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說 ...
我個囡六年級送佢返學時都唔俾我拖佢手啦!平時去街先拖得!

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-24 15:53

jc_mom 發表於 14-7-24 15:07
我個囡六年級送佢返學時都唔俾我拖佢手啦!平時去街先拖得!
你真幸福,平時去街小朋友仍然俾你拖手!
作者: bestwish    時間: 14-7-24 16:04

raychush 發表於 14-7-24 12:29
雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說 ...

吓 ! 我女P5時已經自己坐巴士返學喇 ! 中學一定要放手喇, 真係會比人笑架 !
作者: bestwish    時間: 14-7-24 16:06

王家爸爸 發表於 14-7-24 15:53
你真幸福,平時去街小朋友仍然俾你拖手!

我女都會架, 反而我覺得有點怪, 但我又唔可以拒絕佢
作者: raychush    時間: 14-7-24 16:07     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

睇嚟唔單只子女要適應升中的改變,家長也須要好好學習這改變😁。

作者: jc_mom    時間: 14-7-24 16:26     標題: 回覆:中一Bridging course

我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp, 做暑期功課又慢吞吞!原本打算俾多d自由佢分配時間,但最終我都要warn佢再咁落去阿媽就會cut佢SIM card, 斷其wifi啦!
真勞氣!

作者: raychush    時間: 14-7-24 16:30     標題: 回覆:jc_mom 的帖子

我女也差不多,後來要跟她定下22:30,不能看whatsapp,手機放客聽充電。

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-24 17:40

raychush 發表於 14-7-24 16:07
睇嚟唔單只子女要適應升中的改變,家長也須要好好學習這改變😁。

...
升中後,功課難左,壓力也大左,所以家長也要努力學習,盡力幫助子女。
作者: grace_xian    時間: 14-7-25 10:05     標題: 引用:我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp,+做暑期

原帖由 jc_mom 於 14-07-24 發表
我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp, 做暑期功課又慢吞吞!原本打算俾多d自由佢分配時間,但最終我都要warn ...
Me too!我仲將嗰段文字俾佢睇,點知佢又回復我
若要打機於舒服也,必down其Facebook,開其微博,買其電腦,用其手機,拿其 ipad,開其 wifi,使其手不離機,馬不停蹄,得以舒服打機!
激C

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-7-25 10:22     標題: 引用:雖然女兒上Bridging+course開心,但自己已

原帖由 raychush 於 14-07-24 發表
我囡考pres1 已經自己搭巴士來回,佢返來話個個都有大人陪。
學校的bridging course 就冇佢份

作者: goodboy1    時間: 14-7-25 10:55

作者: goodboy1    時間: 14-7-25 11:06

作者: silvia_ng    時間: 14-7-25 11:43     標題: 回覆:中一Bridging course

我裝左個app 用黎control 佢地用手機時間,而家係監測住邊個app 每日玩幾耐,如果over 左我口頭協定時間,就會開始用lock 呢個function, 同埋可以彈個warning 比佢。有興趣可試下用,14日後先比錢買。當然要小朋友肯比你裝先得啦。
係小朋友手機裝呢個先screen time parental control https://play.google.com/store/apps/details?id=com.screentime
之後係自己手機裝呢個screen time remote control https://play.google.com/store/apps/details?id=com.screentime.rc

作者: e12340    時間: 14-7-25 12:54     標題: 引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-07-24+發表我個

原帖由 grace_xian 於 14-07-25 發表
Me too!我仲將嗰段文字俾佢睇,點知佢又回復我
若要打機於舒服也,必down其Facebook,開其微博,買其電腦, ...
我個女都係呀!仲要中埋韓毒,晚晚睇少女時代+EXO,都唔知佢地唱乜!最慘仲傳染埋個妹!你話唔火滚就假!個細仲要準備呈分試!

作者: raychush    時間: 14-7-25 13:22     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

現在情況還是受控,如果轉壞,可能真的要考慮一下。多謝意見!

昨天女兒第一次接觸文言文,她講完全不知道是什麼東東。

不知道怎樣才可幫幫她?

作者: jc_mom    時間: 14-7-25 13:29     標題: 回覆:中一Bridging course

我同阿囡講現在早些做準備,好過九月時一次過讀19科頭都暈埋啦!

作者: KT0603    時間: 14-7-25 18:30     標題: 引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-24+16:26+我個囡

作者: Horsebbj    時間: 14-7-25 18:38     標題: 引用:+本帖最後由+silvia_ng+於+14-7-25+11:48+

原帖由 silvia_ng 於 14-07-25 發表

我裝左個app 用黎control 佢地用手機時間,而家係監測住邊 ...
請問兩個apps幾錢?

作者: silvia_ng    時間: 14-7-25 19:37     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-07-25+發表

原帖由 Horsebbj 於 14-07-25 發表
請問兩個apps幾錢?
佢有幾個plan 架,我都唔係好記得,而家都係試用中,不過睇到佢地用左幾耐電話,用黎玩咩,都唔錯。起碼鬧人都叫有証據

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-7-26 12:44     標題: 引用:我仔學校要8月尾才有,而家呆在家「自修」

原帖由 KT0603 於 14-07-23 發表
我仔學校要8月尾才有,而家呆在家「自修」。他是誇區,得一個不同班的同學,應該算是單拖上陣:bad ...
我囡個間最清閒,冇bridging course , 功課只得一本好細的數學習作,中英都冇,佢話佢同學在其他學校好多野做。

作者: KT0603    時間: 14-7-26 13:30     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-23+發表我仔

作者: goodboy1    時間: 14-7-26 13:45

作者: goodboy1    時間: 14-7-26 13:54

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-7-26 14:16     標題: 引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-07-26+發表我

原帖由 KT0603 於 14-07-26 發表
本數學習作,係咪F.1本數學書內附的,因為我仔本數學書有,我叫他做作預習

...
唔係,係單獨一本類似補充練習

作者: KT0603    時間: 14-7-26 14:21     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14--25+18:30+我仔單

作者: KT0603    時間: 14-7-26 14:36     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-26+發表本數

作者: raychush    時間: 14-7-26 15:27     標題: 回覆:中一Bridging course

Bridging course 已一星期了,阿女認識大部分班裡同學了,關係好似不錯。今天還有同學打電話問工課,現在比較放心,應該沒有太大適應問題。有機會,也想家長能認識一下大家。

作者: KT0603    時間: 14-7-26 15:52     標題: 引用:Bridging+course+已一星期了,阿女認識大部

作者: jc_mom    時間: 14-7-26 15:57     標題: 回覆:中一Bridging course

阿囡間中學要做3本中文book report, 一本數學作業,一本science作業,英文worksheet. 還有要揾兩篇新聞寫感想。

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-26 21:32

jc_mom 發表於 14-7-26 15:57
阿囡間中學要做3本中文book report, 一本數學作業,一本science作業,英文worksheet. 還有要揾兩篇新聞寫感 ...
咁似我仔的學校ge!要做3本中文讀讀書報告,一本數學作業,一本英文作業,也有讀新聞寫感想。
作者: goodboy1    時間: 14-7-26 21:47

作者: 小木偶媽咪    時間: 14-7-26 21:53     標題: 引用:幾乎無暑期功課……

原帖由 goodboy1 於 14-07-26 發表
幾乎無暑期功課……
我都想冇...比亞囡輕鬆下.....
但事實係中英數都有,數學一本,中文五篇報紙+時事評論,
英文讀書報告+開學oral presentation。

作者: raychush    時間: 14-7-26 22:07     標題: 回覆:goodboy1 的帖子

阿囡要做指定要看7本英文、3本中文書,另外還有其他中英數工課。希望暑假夠時間做完。

作者: saiwanho    時間: 14-8-5 16:55

哇,bridging course 原來不只是認識新朋友、新學校那麽簡單,仲要做這麽多功課,唉!!

看來,明年5,6月的日子本來要plan定暑期活動/旅行之類,都是什麽都不要做了,等學校確定后,再確定埋bridging course , 才可以安心planning,費時撞期,又或者講退錢又退唔番10足(甚至無得賠)。
作者: raychush    時間: 14-8-5 17:06     標題: 回覆:saiwanho 的帖子

不只這樣,還有家長會在8月底。阿女又在學校報了些體育運動,在8月中至8月底要有4 - 5天測試、練習,真的要弄清楚後再報其他暑期活動比較好。

作者: goodboy1    時間: 14-8-5 23:15

作者: 樂恩媽    時間: 14-8-6 09:15

goodboy1 發表於 14-8-5 23:15
安排旅程7月尾至八月頭,ok的!
阿囝學校七月中至八月頭bridging course,  於是安排八月二十日打後時間去旅行,點知八月二十五日原來仲要返多一天,現唯有請假囉!所以,安排暑期活動前,真係要問清楚啊!

作者: fishchow    時間: 14-8-6 22:00     標題: 回覆:jc_mom 的帖子

CSS 5.5 days bridging day camp 也有drama session, 再加其興趣班, 又整嘢食,本來好好玩。只是全英語進行,唔知阿囡跟唔跟到?

作者: fishchow    時間: 14-8-6 22:02     標題: 回覆:fishchow 的帖子

佢中文小學上去,每天講不到幾句英文。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5