教育王國

標題: 急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好? [打印本頁]

作者: 林品    時間: 14-8-1 10:46     標題: 急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好?

請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好?
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-1 11:13

林品 發表於 14-8-1 10:46
好難比較,好似蘋果比橙一樣,因為DBS有IB,LSC沒有。
作者: 林品    時間: 14-8-1 11:16

請各位前輩多多指教!
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-1 11:17

單純比較DSE成績,當然LSC比DBS好,但這樣的比較是不正確的,因為DBS的精英分散在DSE和IB課程。
作者: 林品    時間: 14-8-1 11:32

如果比較理科呢?多謝!
作者: 林品    時間: 14-8-1 11:51

综合各方面,會选哪間多点?阿仔较文静,请各位多多指教,拜托晒!
作者: 必必    時間: 14-8-1 11:59

兩間都好. 如成績好又係文靜型可能LS較合適,
作者: moniquechoy    時間: 14-8-1 11:59

兩間都收左你?

作者: 林品    時間: 14-8-1 11:59

IB课程是否要够灵活、健谈。用IB昇本地大學又有咩優劣?
作者: 林品    時間: 14-8-1 12:08

係,心大心小中,求各位指点
作者: Yanamami    時間: 14-8-1 12:21

林品 發表於 14-8-1 12:08
係,心大心小中,求各位指点

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2867224&extra=page%3D1
作者: himhim0502    時間: 14-8-1 12:21

可以咁耐都未決定嗎 ?
作者: Yanamami    時間: 14-8-1 12:22

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2853323&extra=page%3D1
作者: Jackieson    時間: 14-8-1 12:25

林品 發表於 14-8-1 10:46
兩間都好, 無需比較!

若想多了解IB, 可參考:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2214323&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&extra=page%3D1

作者: 林品    時間: 14-8-1 12:52

多謝各位!小兒以學業為主,有學点音樂和運動,纯属强身健體和自娱,但都有发展空间。唯一是不够主動做事和表达。作为父母都想选一间较适合的,但真不知怎样选其一,時间紧急!!
作者: 林品    時間: 14-8-1 12:59     標題: \\是升二。

升中三,求教!
作者: 林品    時間: 14-8-1 13:09

家長不能提供任何支援,要全靠自己。十几岁小孩有無此自立,自理及處事能力?
作者: Cherishvalue    時間: 14-8-1 13:11     標題: 引用:多謝各位!小兒以學業為主,有學点音樂和運

原帖由 林品 於 14-08-01 發表
多謝各位!小兒以學業為主,有學点音樂和運動,纯属强身健體和自娱,但都有发展空间。唯一是不够主動做事和 ...
我不清楚LSC 的情況,但如果呀仔是較文靜同不主動,DBS應該不太適合,入面D細路一般都要自行爭取機會,特別是到中三,沒有人會主動湊你。

利申: DBS家長

作者: 林品    時間: 14-8-1 13:45

多謝!
作者: 爸爸超人    時間: 14-8-1 14:42

林品 發表於 14-8-1 12:52
多謝各位!小兒以學業為主,有學点音樂和運動,纯属强身健體和自娱,但都有发展空间。唯一是不够主動做事和 ...

對唔住,唔怕得罪講句,若真如閣下所言,沒有一技旁身,又不主動和善於表達,而兩校又收了令郎,可以任擇其一,那你真是太幸運了,這里的網友可以還得神落,不用在此你問我答,舒舒服服便可直上心儀的學校了。(純粹個人意見,不喜莫插)

作者: sonkhl    時間: 14-8-1 14:49

我有了解過LSC及DBS,個人覺得兩間男校都比較活躍,都不熟於文靜.(我的文靜定義指比較喜歡在書本學術上,少些積極參與學校課外團體和组織活動,比較被動) 個人覺得文靜可能SPCC會近些.以上只是個人意見.

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-1 14:55

林品 發表於 14-8-1 12:59
升中三,求教!
是否讀緊LSC考慮升中四時轉到DBS讀IB?
作者: 林品    時間: 14-8-1 18:14

可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选中确是小兒幸運,但亦是靠自己实力考取,過足三関。在此只向各位有心人事真心求教。
作者: 林品    時間: 14-8-1 18:17

否!
作者: 林品    時間: 14-8-1 18:26

小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步空间。他是笨人,做事多于讲嘢!
作者: 林品    時間: 14-8-1 18:28

多謝各位中肯的意见,多谢晒!
作者: 必必    時間: 14-8-1 18:41

其實唔難揀. 如果有心讀IB, 將來有興趣寄宿, 咪DBS. 因為呢兩項係LS無.  升中三, 都唔係細, 既然過足三關, 對兩間學校都有接觸過, 阿仔鍾意邊間咪去邊間, 俾佢自己揀啦!
作者: freeman108    時間: 14-8-1 20:21

文靜就選擇LS較合適
作者: Horsebbj    時間: 14-8-1 22:38     標題: 引用:家長不能提供任何支援,要全靠自己。十几岁

家長不能提供任何支援,要全靠自己。十几岁小孩有無此自立,自理及處事能力? ...
如果家長不能提供支援, 為何選要比錢的DBS? 可否說明一下

作者: 林品    時間: 14-8-1 22:54

你睇DBS校网就可明白!
作者: lugano    時間: 14-8-2 01:18

兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 IB 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給其他普羅大眾,高抬貴手,功德無量
作者: ACE2126    時間: 14-8-2 02:17

作者: VKwan    時間: 14-8-2 19:08     標題: 引用:小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步

小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步空间。他是笨人,做事多于讲嘢! ...
如果不是非IB不可,以貴公子性格,LS更適合

作者: goodenough    時間: 14-8-2 23:51

是否真係會咁難揀!都算係嘅,兩間真係直接競爭對手,亦互有捧場客。兩間學校的比併由中一收生到運動場,由一些公開的學術比賽到網上討論區,由同學到家長,都是互作假想敵。從學術水平來看,不敢輕言說那間好與不好,既然大家學術水平差不多,唯有從另外一個方向去篩選,例如交通、宗教、小朋友的喜愛等等。
作者: Daddle    時間: 14-8-3 03:20

爸爸超人 發表於 14-8-1 14:42
對唔住,唔怕得罪講句,若真如閣下所言,沒有一技旁身,又不主動和善於表達,而兩校又收了令郎,可以任擇 ...
我絕對讚成爸爸超人的意見,楼主靜係問,也料都吾比,討論没有多大意思,如果各位家長有倍過兒子考這兩間名校,都知不是如爽如楼主所言咁易,真係咁醒,為何現在(中三)才考?令人費解!!!

作者: talent2000    時間: 14-8-3 04:00

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-3 08:31

lugano 發表於 14-8-2 01:18
兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 DSE 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給 ...
有趣!
作者: er88    時間: 14-8-3 09:32     標題: 引用:兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡+D

原帖由 lugano 於 14-08-02 發表
兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 DSE 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給 ...
最好的建議!

作者: goodenough    時間: 14-8-3 10:47     標題: 引用:Quote:爸爸超人+發表於+14-8-1+14:42+對唔

原帖由 Daddle 於 14-08-03 發表
我絕對讚成爸爸超人的意見,楼主靜係問,也料都吾比,討論没有多大意思,如果各位家長有倍過兒子考這兩間名 ...
我返睇了幾次都沒發現樓主有話好易考,反為樓主話真的要靠實力,除了要過足三關之外,還要加少許運氣才可以。

作者: goodenough    時間: 14-8-3 11:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Daddle+於+14-08-03+發表我絕

原帖由 goodenough 於 14-08-03 發表
我返睇了幾次都沒發現樓主有話好易考,反為樓主話真的要靠實力,除了要過足三關之外,還要加少許運氣才可以 ...
還有,升中時,要靠師兄姐的分數,學校的名聲有時會凌駕了同學的實力,特別是一些屋邨小學的同學。況且,那些極受歡迎的1A學校,自行時講求樣樣皆能,對樓主兒子不善詞令的情況,升中時要走進這些竹學校是唔會容易。

相反插班就沒有PS1等的影響,純靠自己實力。真金不怕紅爐火,何況經歷了兩年的火鍊,為學校日後赴湯蹈火加添了信心!

作者: 林品    時間: 14-8-3 12:14

多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切,事实胜于雄辨,阿仔被
录取,我覺十分幸運及開心。不论入任何一間,一切都是新的开始,以
后的路還很長,莫论一時長短。我們刚入大海迷茫中,一切以學業为先
,在家庭未能支援時,选哪間对學業和将来发展更适合些?真心求教有
心人,多謝!
作者: 懶羊羊    時間: 14-8-3 13:44     標題: 引用:++多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切

原帖由 林品 於 14-08-03 發表
多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切,事实胜于雄辨,阿仔被
录取,我覺十分幸運及開心。不论入任何 ...
兩間都係頂級男校,只從學業方面考慮,如果想將來多D選擇(ib and dse),選dbs.如果打算考dse,我會選ls,享受免费優質教育,加上全部同學考同一個試,大家一齊努力,學習氣氛會好D。

作者: 232    時間: 14-8-3 16:25     標題: 引用:可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选

可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选中确是小兒幸運,但亦是靠自己实力考取,過足三関。在此只向各位 ...
你考中三插班?

作者: ANChan59    時間: 14-8-4 00:36

It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two schools. From the replies, you know who is LSC parents and who is DBS parents.

If both boys schools offer a place for your son, I suggest you let him to pick his most favorite one.
作者: wbmom    時間: 14-8-4 09:05

完全同意, 如果你覺兩間都好, 難以選擇, 就應該交给用家決定!
作者: twodaughters    時間: 14-8-5 00:56     標題: 引用:++多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切

原帖由 林品 於 14-08-03 發表
「在家庭未能支援時」--指$?你個仔是否全無補習插入DB?DB又為他提供學費全免?

作者: tintinlam    時間: 14-8-5 09:37

林品 發表於 14-8-3 12:14
是否內地尖子? 如果家庭完全冇支援, 我覺得LSC會好D, 插班生要面對既除左學業, 仲有適應問題, DBS要比錢, 如果貴公子係拿獎學金, 拿獎學金都要一定既要求, 我就覺得唔好加重佢壓力.  再講DBS既最大優勢(對本人來講)係IB, 但IB不是想像中咁容易, 特別係你小朋友文靜又唔爭, 而你又完全冇家庭支援, 以我理解, IB只係讀書好係唔得既, 家庭, 環境既支援好緊要.  

作者: Yanamami    時間: 14-8-5 09:45

ANChan59 發表於 14-8-4 00:36
It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two  ...
喺囉。F3仔都應該知自己想要d乜。
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-5 11:00

比較兩校的方法可以是觀察和談話。首先,你可以在校門口觀察兩校的學生。然後,你可以試試跟幾個同學談談(不用擔心,你可以道明來意,名校學生一般比較健談,也樂於分享),集中問你想知道的東西。有這兩類資料,你對兩校便有更深的認識。
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-5 11:14

ANChan59 發表於 14-8-4 00:36
It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two  ...
This is a good and workable method.  The advantages are easy, direct and, most importantly, it costs you nothing. The disadvantages are possible bias (e.g. not every parent really knows what their children is doing; teenage tends to talk about the good side and hide the evil side to their parents) and not everyone is willing to share.

作者: 123WING    時間: 14-8-5 13:26

回覆 林品 的帖子

你小孩應該是思考型, 小說話多做事.  什麼事都放在心裡. 人比較冷靜.  雖然運動音藝方面不算十分突出, 但成績突出足夠令兩校取錄.  對嗎?

LS和DBS都是很多家長夢寐以求的學校.

LS是一間津校, 無須付學費.  但係無IB課程.
DBS是直資, 要付昂貴學費. 如果選IB更付額外多學費.

你先考慮承擔學費風險的能力,  交通,  學校活動是否適合你小孩. 是否已打算將來去外國讀高中或留港讀大學, 才考慮是否選IB課程, 付高昂學費.  當然最重要你仔最喜歡那一間.   無論你仔不是主見的人, 他應該有感覺那間他比較喜歡.  除非你要為他作決定.  兩間他都不喜歡.  

我個人覺得如果承擔學費風險能力低, 交通方便, 車程短, 不一定要讀IB,  LS是一個好選擇.

其實你應把最後選擇權交回你仔.   不應事事由你幫他決定.   

作者: ANChan59    時間: 14-8-5 14:19     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-8-4+00:36+It's+

原帖由 王家爸爸 於 14-08-05 發表
This is a good and workable method.  The advantages are easy, direct and, most importantly, it costs ...
From my personal experience, many parents are more willing to share in PM.

In EK, talking about elite schools will be judged or criticised by some parents all the time. In PM, they share deeper and more balanced views.

作者: goodenough    時間: 14-8-6 00:36

123WING 發表於 14-8-5 13:26
回覆 林品 的帖子

你小孩應該是思考型, 小說話多做事.  什麼事都放在心裡. 人比較冷靜.  雖然運動音藝方面 ...
DBS唔條淨係要讀IB,唔讀IB,DBS都可以讀DSE嘅!現在係好像已發展到去DBS就好似一定要讀IB,唔讀IB就唔好選DBS,變成是性價比的考慮!
作者: siufu    時間: 14-8-6 00:54     標題: 回覆:goodenough 的帖子

DBS嘅DSE呢幾年都唔多掂,如果唔讀IB我睇唔到點解要揀DBS,加上樓主又唔係靠音樂運動入,更加無理由揀DBS

作者: goodenough    時間: 14-8-6 01:40

siufu 發表於 14-8-6 00:54
DBS嘅DSE呢幾年都唔多掂,如果唔讀IB我睇唔到點解要揀DBS,加上樓主又唔係靠音樂運動入,更加無理由揀DBS

...

學校會因好的同學而得著,但同學唔會因學校而變差!我們會為華英、聖士提反、聖保祿、九華、等這些學校因為出了狀元同學而開心,同時,我們亦會為這班狀元同學不因來自傳統地區學校而變差感到鼓舞!好學生是你交成績給學校而不是學校給你成績,不是嗎?我都希望唔係,亦只有咁,才可將一入皇仁猶如中六合彩的神話延續落去!
與其紏纏在前人DSE的成績,倒不如從其他方面來選擇,包括用家的意願更來得實際!

作者: 林品    時間: 14-8-7 09:40

回覆 王家爸爸 的帖子

作者: er88    時間: 14-8-7 11:35     標題: 引用:+本帖最後由+goodenough+於+14-8-6+02:12+

原帖由 goodenough 於 14-08-06 發表
講得十分有道理!非常贊成。

作者: takeshita    時間: 14-8-7 12:05

siufu 發表於 14-8-6 00:54

...
100% 同意!
作者: 懶羊羊    時間: 14-8-7 13:33     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-08-05+發表Th

原帖由 ANChan59 於 14-08-05 發表
From my personal experience, many parents are more willing to share in PM.

In EK, talking about el ...
請問dbs要求學生甚麽成績才能讀ib?是否只收dbs學生升讀ib?或是要與外來生一齊interview?

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-7 16:10

懶羊羊 發表於 14-8-7 13:33
請問dbs要求學生甚麽成績才能讀ib?是否只收dbs學生升讀ib?或是要與外來生一齊interview?

...
http://www2.dbs.edu.hk/ib/index.php?sid=16

作者: OK_下雨天    時間: 14-8-7 20:49

林品 發表於 14-8-3 12:14
录取,我覺十分幸運及開心。不论入任何一間,一切都是新的开始,以
后的路還很長,莫论一時長短。我們刚入大海迷茫中,一切以學業为先
,在家庭未能支援時,选哪間对學業和将来发展更适合些?真心求教有
心人,多謝!
樓主没有透露自己深入一點的資料, 所有建議都不會太有意義, 因為最重要是適合你的學校.

其實每個叻學生在那裡都可發揮得好, 同學主要 "靠自己" 的努力以保持不被人拋離, 高水平的學生能夠保持好的競爭心態不氣餒, 遲早一定會成功.

作者: 懶羊羊    時間: 14-8-8 00:38     標題: 引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-8-7+13:33+請問dbs

原帖由 王家爸爸 於 14-08-07 發表
http://www2.dbs.edu.hk/ib/index.php?sid=16
Download左張form黎睇,有接受外校生申請。過住有多少位比dbs自己學生?有多少位比校外生申請?

作者: 林品    時間: 14-8-8 01:03

各位唔好意思,新手,唔知怎样总係按唔到“回覆“,打唔到字上去。
見到各位的建议,思路相對清点,但都较难选。首先如网友所言ib
係雙轨制,不是成绩好就可以入,都要看他是否适合ib的學習模式,
而ib模式与传统教肓模式相反,或者是要求思維模式唔同。我想就算
入到ib除着随课题的各种实验支出,真的還要很多其它的支援。這些
正是我们提供唔到的、担懮的,但如果學校已包括這些,和支援到那就可以放
心好多,毕竞小孩還细,有改善和发展空间。ib始终多一个选择。但
存在较多变数。香港是一個变数较快的地方,包括教育。
那最保守就囬归DSE,两間不會有大差距吧?
不知是否坏机,好多時打唔到字,错又改唔到!!

作者: 林品    時間: 14-8-8 01:38

但問題是今次唔选  ib,下次想尝试 ib機會甚微!!
作者: ANChan59    時間: 14-8-8 08:01

懶羊羊 發表於 14-8-8 00:38
Download左張form黎睇,有接受外校生申請。過住有多少位比dbs自己學生?有多少位比校外生申請?

...
過往約15%外校生,是沒有配額的。
問題是外校生,不太能夠中英兼備,本地學校學生英文要到母語程度,ESF,lS學生中文水準大多數不達母語程度!如果自信中英程度高,機會不低。

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-8 09:13

懶羊羊 發表於 14-8-8 00:38

...
點解唔直接打電話到學校問?
作者: OK_下雨天    時間: 14-8-8 14:48

林品 發表於 14-8-8 01:38
但問題是今次唔选  ib,下次想尝试 ib機會甚微!!
聽聞讀 IB 主要是想升讀外國, 或者早一年入大學. 閣下有這樣的計劃嗎 ?
又或者, 很多人以為 IB 課程較輕鬆, 閣下是否了解真的如是 ? 我又聽聞, IB 在小學時的確較少壓力, 但中學要花很時間自己研習做 project, 壓力一點都不會輕. 樓主又如何看呢 ?

作者: Cherishvalue    時間: 14-8-8 14:50     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-08-07+發表ht

原帖由 懶羊羊 於 14-08-08 發表

...
沒有規定的比例。

唯一外校生要考數學,校內生不用。 中英文同面試就所有考生都要。

作者: Cherishvalue    時間: 14-8-8 14:51     標題: 引用:Quote:林品+發表於+14-8-8+01:38+但問題是

原帖由 OK_下雨天 於 14-08-08 發表
聽聞讀 IB 主要是想升讀外國, 或者早一年入大學. 閣下有這樣的計劃嗎 ?
又或者, 很多人以為 IB 課程較輕鬆, ...
點解IB可以早一年入大學?

作者: 懶羊羊    時間: 14-8-8 22:21     標題: 引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-8-8+00:38+Downloa

原帖由 ANChan59 於 14-08-08 發表
過往約15%外校生,是沒有配額的。
問題是外校生,不太能夠中英兼備,本地學校學生英文要到母語程度,ESF,l ...
要中英雙語都達母語程度非易事。

如果想本地升學,學生能做到中英都達母語水平,是否考dse好D。而家dse考生通常比中文難到,中文好的學生應該問題不大。對嗎?

作者: 懶羊羊    時間: 14-8-8 22:31     標題: 引用:Quote:原帖由+懶羊羊+於+14-08-08+發表Down

原帖由 Cherishvalue 於 14-08-08 發表
沒有規定的比例。

唯一外校生要考數學,校內生不用。 中英文同面試就所有考生都要。
我仲以為dbs學生有得優先考慮。

作者: ANChan59    時間: 14-8-8 22:36     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-08-08+發表過

原帖由 懶羊羊 於 14-08-08 發表
要中英雙語都達母語程度非易事。

如果想本地升學,學生能做到中英都達母語水平,是否考dse好D。而家dse考 ...
如果入本地大學,DSE 從 JUPAS 易好多。

不想雙母語,選其他學校好些!

作者: workingmom    時間: 14-8-9 17:44

如果入本地大學,IB 一定較 DSE 易得多
作者: mandor    時間: 14-8-9 23:34     標題: 回覆:急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好?

就今年hku medi 為例,dse 六科要38.5分,ib 要幾分呢?
他們在dse 和 ib 又屬 最 top 嘅幾多%呢?

作者: ANChan59    時間: 14-8-10 16:26

mandor 發表於 14-8-9 23:34
就今年hku medi 為例,dse 六科要38.5分,ib 要幾分呢?
他們在dse 和 ib 又屬 最 top 嘅幾多%呢?
  ...
HKDSE 是 最高的 1.4% http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/HKDSE_Results_20140713_ENG_FULL.pdf 在第9頁。跟兩大的預算最高1.5%十分吻合。

今年港大中大 lB 都要 43分,不過收唔哂43分,按以往成績約最高0.5%,暫時IB未有詳細資料。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5