教育王國

標題: 41 網 2 綫小學 [打印本頁]

作者: lhingw    時間: 14-8-2 22:33     標題: 41 網 2 綫小學

男仔,有邊幾間2綫學校?多謝指教。

作者: cherrieshum    時間: 14-8-2 23:31     標題: 回覆:41 網 2 綫小學

新舊華德,基華

作者: lhingw    時間: 14-8-3 01:02     標題: 引用:新舊華德,基華 +

原帖由 cherrieshum 於 14-08-02 發表
新舊華德,基華
謝謝你回覆。咁再請問九龍塘官小是1線還是2線?

作者: cherrieshum    時間: 14-8-3 09:45     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-08-02+發

原帖由 lhingw 於 14-08-03 發表
謝謝你回覆。咁再請問九龍塘官小是1線還是2線?
九官也是二線

作者: cacatam    時間: 14-8-3 14:08

其實近呢兩年,以上學校唔放係第一志願,都未必穩入……
作者: hkpapa852    時間: 14-8-4 09:01

其實樓主開呢個帖想問咩?
係41網如果仲好天真咁諗分一線, 二線, 三線學校咁排位, 我只可以講, 天佑樓主了....
41網呢幾年, 已經變到入唔到第一就入孖寶, 或者去求籤, 仲分一線二線? 唔好咁天真以為"二線"會少人爭囉. 如果少人爭既係二線, 咁係41網應該係得樂善堂同耀山

作者: bbqyou    時間: 14-8-4 11:40     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-8-4+09:07+編

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表

絕對讚成。。。。。除左孖宝及黃大仙借校,我唔覺41有2線小學。。。

作者: kktsa1    時間: 14-8-4 23:46

Totally agree!若揀以上學校(新舊華德,基華,九官)放第二,祝你好運!

作者: lhingw    時間: 14-8-5 22:41     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-8-4+09:07+編

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表

多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位唔中,第二位(如果排以上任何一間學校)可以中的機會也非常低。那真的很難排位

作者: rainbowcov    時間: 14-8-6 09:54

lhingw 發表於 14-8-5 22:41
多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位 ...

呢個係社會的現實, 香港政府對家長的考驗。
作者: hkpapa852    時間: 14-8-6 10:06

lhingw 發表於 14-8-5 22:41
多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位 ...

只要你唔係非君不嫁, 唔選那些有強國大媽, 或者借地址嚟抽個D學校, 機會都係高既
只不過, 放第二個間真係唔好諗住有機會(起碼嚟緊2,3年都會係咁).

另一個現實係, 依家唔只41網係咁囉

作者: kktsa1    時間: 14-8-6 10:45

kktsa1 發表於 14-8-4 23:46
Totally agree!若揀以上學校(新舊華德,基華,九官)放第二,祝你好運!
這幾間都係好學校,不能界定為1綫or2綫學校!若這凣間學校去第二個網必定成為搶手貨但由於41有神校所以大部分人會㨂這幾間為第二or第三自願!想凊楚自己孩子適合邊間學校才是最重要。
今年放笫二or第三,機會係好微!

作者: chBB    時間: 14-8-6 12:01

真心請教, 男仔, 41校網除咗LS及以上幾間, 仲有乜好的選擇?
作者: cacatam    時間: 14-8-6 12:12

回覆 chBB 的帖子

如果上述個幾間唔中,一係孖寶(無人會想讀),一係去咗43網黄大仙。
作者: kktsa1    時間: 14-8-6 12:24

男仔:Ls, 新舊華德,九官,基華!top 3 choice 內排位, 其他不用揀!
作者: hkpapa852    時間: 14-8-6 13:30

kktsa1 發表於 14-8-6 12:24
男仔:Ls, 新舊華德,九官,基華!top 3 choice 內排位, 其他不用揀!
你講真定講笑? 你叫人咁排, 唔中第一就入硬孖寶, 或者過隔離區求籤

作者: table3968    時間: 14-8-6 14:45

回覆 hkpapa852 的帖子

[size=11.818181991577148px]41 網 就是這樣了!
作者: manmanchubb    時間: 14-8-6 15:46

回覆 lhingw 的帖子

41網根本已不能界定1,2線了,基本上唔中第一志願好大機會派到43了,
當然有少部分有運的第二志願也大到,但今年已少了,呢個年度更難中。

作者: manmanchubb    時間: 14-8-6 15:49

回覆 kktsa1 的帖子

今年有不少排第二都唔中wor
作者: MC1128    時間: 14-8-6 15:57

睇教育局的小一入學報告書,有數據可參考

好過道聽途說

除了收生不足的學校,其他學校都不能說百分百,只是看運氣而已

排LS首位,機會率當然低,但一樣有人中

朋友的孩子,中晒LS,MCS,運氣好到。這種例子好少嗎?你問問讀此兩校的家長

二分一的機會,當然高過五分一,但一樣搏啫

作者: jojade    時間: 14-8-6 15:58

上年十月我朋友個囝特登搬去41抽LS,第二志願填新華德,卒之派左去黃大仙
作者: kktsa1    時間: 14-8-6 16:32

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思,我嘅原意係上述嘅小學係41網算受歡迎 (神校除外)若不放首志願都幾難入到,放第二or第三好少好少几會(除非個隨機no 超靚),特別這幾年出生率高!放第二or第三,叩門時可見誠意至於其他學校or 去咗黃大仙,我個人就唔會揀!

作者: 艾艾    時間: 14-8-6 17:21

回覆 kktsa1 的帖子

你可以考慮拔萃第一,囡囡今年嗰班有兩位同學都抽DPS, 兩人全中。另一位同學LS 第一,基華第二,中了基華。所以唔駛太悲,加油!
作者: whitepurin    時間: 14-8-6 17:31     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實我都覺得,而家不論邊區,都係不入第一志願已唔知去咗邊,好似我住緊32,不算熱門區份,但第一放了兩間大天或協和後,第二已經唔知點放...

作者: LL222    時間: 14-8-6 17:35     標題: 引用:回覆+chBB+的帖子 如果上述個幾間唔中,一

原帖由 cacatam 於 14-08-06 發表
回覆 chBB 的帖子

如果上述個幾間唔中,一係孖寶(無人會想讀),一係去咗43網黄大仙。 ...
什麼是孖寶?

作者: kktsa1    時間: 14-8-6 20:37

都係一種賭博和運氣嘅遊戲!
2個同學仔抽LS 第二揀華德去咗黃大仙和樂善堂!
作者: jojade    時間: 14-8-6 21:31

LL222 發表於 14-8-6 17:35
什麼是孖寶?
孖寶=樂x堂,耀x
作者: co2tse    時間: 14-8-6 23:25     標題: 回覆:41 網 2 綫小學

第2個post睇到,有人話今年第2志願華德只入到3人!有同學九官第一入左樂善堂!但大部份同學第一志願新舊華德,基華都全部入晒!本人都係第一華德入左超開心

作者: lhingw    時間: 14-8-7 00:05     標題: 回覆:lhingw 的帖子

綜合各位意見,基本上只有排第一才有可能中(視乎自己運氣),第二及之後學校可中機會微乎其微。如果這樣,真不知怎樣排2及之後的學校

作者: manmanchubb    時間: 14-8-7 00:29

回覆 lhingw 的帖子

對,今年情況更激烈

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5