教育王國

標題: 父母是舊生用不用提供證明 [打印本頁]

作者: 3pigmama    時間: 14-8-16 18:03     標題: 父母是舊生用不用提供證明

抑或寫下畢業年份便可

作者: 必必    時間: 14-8-16 18:33     標題: 回覆:父母是舊生用不用提供證明

要提供畢業證書副本

作者: chingcging    時間: 14-8-17 01:57     標題: 回覆:父母是舊生用不用提供證明

要交畢業證書

作者: LeeCC    時間: 14-8-17 06:52

交表時要check畢業証書正本
作者: conniemar    時間: 14-8-17 08:39     標題: 回覆:父母是舊生用不用提供證明

當然要啦

作者: ericby    時間: 14-8-17 10:35

IF THE CERT LOST, 寫下畢業年份便可

作者: nkf    時間: 14-8-17 10:53

ericby 發表於 14-8-17 10:35
問清楚學校的要求,唔同學校有唔同做法。早啲問,早啲準備好。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-8-17 19:07     標題: 引用:IF+THE+CERT+LOST,+寫下畢業年份便可

原帖由 ericby 於 14-08-17 發表
通常都要証明,冇證書比成績表都得,乜都冇最好先問下學校。

作者: se6b03    時間: 14-8-17 20:13

十幾廿年前既小學畢業證書,有幾多人真係會留,就算有留,都唔記得擺邊。如果只寫畢業年份叫學校幫你check,十幾廿年前既紀錄未必有電腦,可能得d手寫紀錄,學校肯唔肯花時間幫手查都成疑問。
作者: elmolly    時間: 14-8-17 21:06     標題: 回覆:se6b03 的帖子

我試過, 學校會搵返記錄出返封信證明你你畢業生的

作者: hkpapa852    時間: 14-8-18 09:49

3pigmama 發表於 14-8-16 18:03
抑或寫下畢業年份便可
係咪依家科技太發達, 攪到大家連做事既基本邏輯都出咗問題?

坦白講, 你唔直接去問學校走嚟呢度問, 到時衰咗邊個負責?

如果係EK有人同你講, 只雖要寫下畢業學份便可, 但到交表時學校話一定要有畢業証書正本, 那到時你怪得了誰?

作者: 小小山    時間: 14-8-18 10:44

我仲有成績表 !
作者: se6b03    時間: 14-8-18 11:39

hkpapa852 發表於 14-8-18 09:49
係咪依家科技太發達, 攪到大家連做事既基本邏輯都出咗問題?

坦白講, 你唔直接去問學校走嚟呢度問, 到時衰 ...

因為而家放緊暑假,學校無人可以問,同埋每年咁多人申請自行,學校員工已經要花好多人手處理,仲要遇到d父母又話想用畢業生原因加分,但又唔見左畢業證書,又要花人手搵番咁多年既紀錄,所以想搵學校有人答你都難。

作者: se6b03    時間: 14-8-18 11:49

elmolly 發表於 14-8-17 21:06
我試過, 學校會搵返記錄出返封信證明你你畢業生的

最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間學校夠竟有冇轉左新校。

可能要搵番小學同學,以前既小學班主,證明自己真係係果間學校讀書畢業。

作者: hkpapa852    時間: 14-8-18 11:54

se6b03 發表於 14-8-18 11:39
因為而家放緊暑假,學校無人可以問,同埋每年咁多人申請自行,學校員工已經要花好多人手處理,仲要遇到d父 ...
係香港應該冇父母唔知7-8月係暑假呀? 呢D問題其實應該一早放暑假前就去處理, 如果到暑假後先至確認要畢業証書而去補領, 但如果有又整唔切, 那又怪誰了?

每間官津小學每年都有至少一位老師專責處理升小一事項, 根本唔會無人答 (至少我以前問過個7-8間學校, 佢地全部都答到我D問題).

為子女升學, 那些直資/私立小學校何時開始接受申請, 需要提交甚麼資料, 自行交表時文件的要求等, 一樣都不應忽略, 更應盡早準備 (不少人K2, 甚至K1已準備).

作者: 4001cc    時間: 14-8-18 13:14

se6b03 發表於 14-8-18 11:49
最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間 ...
我都問佐學校, 話星期三老師會上班, 到時再打電話問. 總之有問題就問學校.

如果有人攪唔清自己讀過邊間小學, 咁點可幫小朋友申請自己既母校.

作者: chingcging    時間: 14-8-18 14:23     標題: 引用:+本帖最後由+se6b03+於+14-8-18+11:41+編輯

原帖由 se6b03 於 14-08-18 發表
學生放暑假咋,學校員工係要返工架!你有冇打過電話去問?

作者: hkpapa852    時間: 14-8-18 14:26

se6b03 發表於 14-8-18 11:49
最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間 ...
其實上網查一查(維基百科基本上都有, 而且資料都幾啱), 或者一早打個電話去問學校就知(一定唔會錯), 真係好難咩?

作者: se6b03    時間: 14-8-18 14:55

好多人認為打電話去學校問又快又簡單,但有d學校詢問處,可能多家長打電話問野,學校詢問處書記可能人工低,做野唔開心,員工脾氣唔多好,又話負責老師唔係度,佢答唔到,問多兩句已經唔耐煩,之前問漏左,再打番去問,就講又係你打黎,講到呢度,我已經唔敢開口講,話我唔見左畢業證書,唔係肯定比個書記鬧多我幾野。

作者: steven819    時間: 14-8-20 22:04

我都試過,如遺失畢業証書,要返小學問佢寫封信證明,我有成績表,佢好快查到。早啲做好啲,一到九月學校就好忙。
作者: Ononma    時間: 14-8-20 22:06

我搵吾到張畢業證書,好彩仲有成績表。
作者: wincat    時間: 14-9-19 00:22

係未成績表都可以?
作者: QQee    時間: 14-9-19 09:11

簡單來講, 係香港人既, 幾拾年的cert 都會保留.
凡事都要Support document,
根本就係Must, 仲需問?
作者: hkpapa852    時間: 14-9-19 09:20

點解唔打番去問學校走上嚟問?
作者: littlecarey    時間: 14-9-19 16:10

其實香港讀書大的人,咩證書都會留低,特別係幼稚園和小學的成績表,畢業證書,畢業相,阿爸阿媽一定會keep起大咗比番我哋,只係比番的時候自己唔上心,沒有收好啫
作者: subb    時間: 14-9-19 16:20

打去學校問啦 ! 其實多數學校會補番將cert比你的, 自行有分計學校都預左!
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-9-19 22:00

se6b03 發表於 14-8-18 14:55
好多人認為打電話去學校問又快又簡單,但有d學校詢問處,可能多家長打電話問野,學校詢問處書記可能人工低 ...
咁唔問學校仲可以問誰? 真係靠EK 咩?

"學校詢問處書記可能人工低,做野唔開心,員工脾氣唔多好,又話負責老師唔係度,佢答唔到,問多兩句已經唔耐煩" 那間學校?

作者: Ivankwok2009    時間: 14-9-19 23:42

1:問學校是最正確,不過EK都好多有能之士幫到下手。
2:暑假學校可以答到以上問題,我試過,朋友試過,校職員年年答唔小啦!必然工作範圍。
3:我自己經驗,問七幾年的學生紀錄都有,我仲年份也不肯定,十五分鐘便影印出來。要行政費,間間不同。
4 :不是人人一定留下舊資料,天災人禍至一無所有大有人在!
5:證明九成九學校都要提交,罕有的學校沒有存檔,你唔好彩。
6 :最後,如學校暑假沒職員當值、問又不願答校友、答又也都話不知!
俾你都唔好送自己子女入去啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5