教育王國

標題: 日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎? [打印本頁]

作者: wkjenny    時間: 14-9-3 11:39     標題: 日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

如題!

作者: sadsam    時間: 14-9-3 12:41

how much?
作者: little_yolky    時間: 14-9-3 12:43

wkjenny 發表於 14-9-3 11:39
如題!
放唔放得落F4 folder? 我見阿囡啲補充worksheet係F4的, 學校派個交功課拉鏈folder都好大。仲有, 日本書包好似無護脊, 可能佢哋學校近啲, 書又少啲。
作者: KEKELAMLAM    時間: 14-9-3 12:50

回覆 little_yolky 的帖子

一定放唔到F4/A4, 除非屈埋

作者: mch411    時間: 14-9-3 12:52

我亞仔學校指定功課袋, 仲大過 fF4
大書包都要屈先放得入功課袋
作者: little_yolky    時間: 14-9-3 12:52

KEKELAMLAM 發表於 14-9-3 12:50
回覆 little_yolky 的帖子

一定放唔到F4/A4, 除非屈埋
咁一定唔啱用啦, A4都放唔入。本書都有A4咁大啦。
作者: sonkhl    時間: 14-9-3 13:29

我以前了解過,唔合香港小學.你查查尺寸吧.很细的.也如樓上家長說"沒有護脊"

作者: wkjenny    時間: 14-9-3 13:33

回覆 sadsam 的帖子

朋友幫我在日本買, 但只是得舊款和紅色, 成本價$800賣比我.好平, 但唔合用都冇計!

作者: wkjenny    時間: 14-9-3 13:41

尺寸真是一大問題, 香港就算小一都好似好多野攞......
雖然唔識日文, 但應該有護脊喎, 呢個好似係賣點? 如果冇, 我都唔考慮lu.....
有冇媽媽買左, 可否分享?

http://item.rakuten.co.jp/outletkaagu/rancel-pg3377rp/
作者: sonkhl    時間: 14-9-3 14:58

回覆 wkjenny 的帖子

你岩,可能新設計,我以前睇個的冇護脊功能.

作者: fishballbaby    時間: 14-9-3 15:09     標題: 引用:尺寸真是一大問題,+香港就算小一都好似好多

原帖由 wkjenny 於 14-09-03 發表
雖然唔識日文, 但應該有護脊喎, 呢個好似係賣點? 如 ...
我去大板旅行時也買了,大減價後也要$1,500,是護脊的,並且超輕。不過我囝囝未開始用。

作者: lalulalu    時間: 14-9-3 17:27

作者: wkjenny    時間: 14-9-3 18:25     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎

我仲心大心細緊,$800好似好吸引,但舊款,書包頂無手挽帶。

作者: fishballbaby    時間: 14-9-3 18:33     標題: 回覆:wkjenny 的帖子

我覺得好抵喎,因為我在大板買時,一般也是$3,000以上,有些還去到五、六千蚊,我買的是勁減貨品,也要$1,500,已經是好平,保用6年,當然,保用幾多年對我們來說也沒有意思

作者: lui    時間: 14-9-3 20:33     標題: 引用:我仲心大心細緊,$800好似好吸引,但舊款,

我仲心大心細緊,$800好似好吸引,但舊款,書包頂無手挽帶。
我表姐朋友送了給女女,冇用,a4巳放不入,即係書都放唔入,把鬼

作者: tabo911    時間: 14-9-3 21:34     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎

放到A4 但如果多書和作業就不夠放!

作者: fishballbaby    時間: 14-9-3 22:18     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

真係咁細?未拆盒,只是珍藏着

作者: Strawberrys    時間: 14-9-3 23:44     標題: 引用:尺寸真是一大問題,+香港就算小一都好似好多

雖然唔識日文, 但應該有護脊喎, 呢個好似係賣點? 如 ...
・【内寸】29×22.2×11cm
好細個喎!
重950g, 比起Lego書包還要重呀!

作者: fishballbaby    時間: 14-9-3 23:53     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

點解日本人用的書咁細本?

作者: 大件仔    時間: 14-9-3 23:55

今年去東京依世丹見到, 45000日元, 嚇到即刻放低, 又細, 又重
作者: 小小小朋友    時間: 14-9-4 09:43

我諗要睇返你自己本身間學校比唔比用
暫時我仔所有書都岩SIZE放得到....係學校個拉鍊袋就要摺
作者: 小小小朋友    時間: 14-9-4 09:44

回覆 大件仔 的帖子

我果時去睇某D地方係重身...但我之後都係大阪買左個COMME超輕

作者: wkjenny    時間: 14-9-4 09:53

回覆 小小小朋友 的帖子

真係要重新再作考慮!
作者: wkjenny    時間: 14-9-4 10:49

我比佢地兩個吸引住.

作者: mimi1102    時間: 14-9-4 12:12

前兩年响日本見到, 我都嚇左一跳, 我同幾個朋友都認為係學生中的LV ...hahaha..

btw, 我都覺得會唔夠用.

作者: donald63    時間: 14-9-4 16:01

唔多岩用
作者: 小小小朋友    時間: 14-9-4 16:27

回覆 wkjenny 的帖子

其實我自己個人覺得好用架...但都要睇返個別學校比唔比用囉
作者: 大舊飯團    時間: 14-9-4 22:32     標題: 回覆:wkjenny 的帖子

我阿女用緊呢款書包,同款,個書包有護脊功能同好輕,用咗一年都仲好新淨,可以放到A4書,阿女最多書果日帶12本A4書都仲夠位放埋功課袋同筆袋,不過功課袋大過A4 size,我教佢袋完野,要摺一摺埋條邊至放得入。至於水樽,餐具,茶點,我準備多個小息袋俾佢。

作者: gracekam912    時間: 14-9-4 23:45     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎

知唔知香港賣幾錢呀?

作者: fc926    時間: 14-9-5 08:15     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

小一常識書有教如何選擇好的書包,書裏有說書包要有胸帶扣,我女上完這常識課之後就一定要有胸帶扣的書包或背包才用,媽媽們買書包可能都要考慮埋呢一點

作者: 小小小朋友    時間: 14-9-5 09:39

回覆 gracekam912 的帖子

我有次路過見到有得賣好似都二千尾
但唔記得係邊見到啦

作者: ericby    時間: 14-9-5 13:39

very good, japan school bag,

作者: YIN-MA    時間: 14-9-6 15:02

Wkjenny:我女用緊個書包應該就係你post個兩個嘅款,用咗兩年仲好新淨,我認為用得過㗎
作者: wkjenny    時間: 14-9-6 15:53     標題: 回覆:YIN-MA 的帖子

多謝回覆,但無手挽會唔會唔方便?

作者: 林嬌嬌    時間: 14-9-6 16:21     標題: 引用:我阿女用緊呢款書包,同款,個書包有護脊功

原帖由 大舊飯團 於 14-09-04 發表
我阿女用緊呢款書包,同款,個書包有護脊功能同好輕,用咗一年都仲好新淨,可以放到A4書,阿女最多書果日帶 ...
我女P1-2都用日本書包…要每天執書包,否則唔夠位放!她貪靚堅持用…揹上背要夠貼就不重,因有護脊,日本和臺灣的百貨公司都有得賣。之後大個就用seven, outdoor

作者: zitaeric    時間: 14-9-6 19:35     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎

曰本款書包都有分超輕,輕……
除了重量,可以留意格數,有些外圍比一般多一至兩格,所以可放多些書,有些更可放入便當。書包開關方法、開關位都要留意。我建議買就選超輕、防水、防花、格數多、半腰開關的(因為切合香港課室,如底部那種会比較過長,防礙座前面的同学)…說真,曰本型書包不太合適香港學生,小一可以,小二以!!!所以以平均3000-5000元價錢,不值!
香港有賣台湾版,但也要约2000……

i

作者: joey-yan    時間: 14-9-7 23:11     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

我和幾個朋友一齊買左,但只有我仔無投訴繼續用個書包!其他小朋友覺得好重,同埋唔夠拉鍊方便,用左兩日已放棄

圖片附件: myphoto.jpg (14-9-7 23:11, 74.93 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIzMDh8ZWYxNTA0ZTZ8MTcxNzc5MDc5NXww

作者: CatEgg    時間: 14-9-8 08:09     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎

點解小學生要用唔適合香港書本size、幾千蚊的書包?

作者: joey-yan    時間: 14-9-8 10:57     標題: 回覆:日本小學生書包 - 香港低小學生岩用嗎?

我仔d書全部A4好啱size,我就係驚如果幾千蚊唔啱揹就大件事,所以只淘左呢個係仿日本書包款,三百零蚊都抵用😝

作者: ericby    時間: 14-9-8 11:43

i love japanese school bag, durable
作者: ozoz    時間: 14-9-8 15:33     標題: 引用:+本帖最後由+wkjenny+於+14-9-3+11:39+編輯

如題!
我有個做教琴朋友,有學生用過,好貴但唔好用,因為又重又放唔多嘢,用幾日已經入冷宮了。

作者: WY說    時間: 14-9-10 12:27

十多年前, 阿女升小一時我朋友是做日本精品店生意送了一個這款紅色傳統日本小學生皮背包給阿女.但用咗唔夠一年, 阿女主動叫我買過個大d嘅書包比佢, 因為唔夠位裝嘢!
作者: geox    時間: 14-9-10 13:24

拿取書本要完全揭開那大面冚,非常不便,如跟鄰座距離太近更加困難。
作者: 小小小朋友    時間: 14-9-12 09:41

其實都只係拎野問題...只要上堂前拎晒D野放定柜桶..放學再開書埋收返埋D野就解決晒開關唔方便問題啦...
因我今日見好多家長話書包重..主要用SPI...我拎過上手真係堅重...
但我小朋友用日本書包唔覺有呢個問題,我仲覺得佢個SIZE好FIT小朋友體形,孭上身又夠貼背...承托做得好好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5