教育王國

標題: 英文老師全堂是以英語教書嗎? [打印本頁]

作者: cherrieshum    時間: 14-9-15 15:32     標題: 英文老師全堂是以英語教書嗎?

阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課
想問問大家,一般資助學校的英文是否全堂以英語授課?
作者: cherrieshum    時間: 14-9-15 15:35

本來我沒有什麼期望,只是那個英文老師主動對我們家長說英文科一定會以英語授課,還說若夾雜廣東話肯定學不到英文,又以個人為父親的經歷作例證,怎知真讓人失望
作者: crispin    時間: 14-9-15 16:26

我相信初小,特別係小一,會有d難度
作為家長,我地理解,但老師講大話就真係唔應該!

作者: tantanmama    時間: 14-9-15 17:04

可以問下校長學校是否規定英文堂一定全英教學.
我女讀幼稚園, 英文堂的確係100%英文.
作者: longlokma    時間: 14-9-15 18:05     標題: 引用:阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全

原帖由 cherrieshum 於 14-09-15 發表
阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課 ...
小一?

作者: tws2010    時間: 14-9-15 21:43

阿  仔話全英文

作者: CALVEN    時間: 14-9-15 23:12

我仔津小,

小一開始用全英文.
作者: do-re-me    時間: 14-9-16 07:18     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

全英文

作者: MrBeast    時間: 14-9-16 09:49

津校抽入,學生差別很大,比d時間和空間老師。
作者: 1234554321    時間: 14-9-16 13:26

作者: titanlow    時間: 14-9-16 16:27

全堂用英文上是老師的目標, 他沒有說錯, 只是剛開學, 小朋友根本未適應, 100%聽唔明o既, 老師惟有用一半廣東話, 相信會逐漸過渡去全英文。我囡個老師都係話會全英文教,不過阿囡話有時有些太難, 老師都會用廣東話解釋, 等小朋友跟到做。
作者: catiou627    時間: 14-9-16 16:28

小一有時講英文文法, 小朋友唔明, 可能都會用中文搭夠
作者: ireneleecat    時間: 14-9-16 17:20     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我阿女讀的是英文小學,堂上大家都是全英語對答。

作者: babytowe18    時間: 14-9-17 21:51

口音會是港式口音嗎?
作者: sissysze    時間: 14-9-17 22:48     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

津校咋,班裡面乜人都有,唔係個個都甘叻可以明哂100% 英文,你叻極都要等埋其他人,甘有要求點解唔去私校呀。

作者: cherrieshum    時間: 14-9-17 23:39     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣!

作者: cherrieshum    時間: 14-9-17 23:41     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

看來只能在課餘時間出外多學英文了

作者: ydoris    時間: 14-9-18 08:21

阿囡津小,今年小六,小五已英文科,英文教啦.精英班仲加英數,同已教PRESENTATION SKILL 及英文會教ADJ,V,等等...比較深入.
作者: nieualma    時間: 14-9-18 11:23

普通津小, 仔仔說是, 觀過課, 都是用英語授課
作者: longlokma    時間: 14-9-18 11:49     標題: 引用:阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣

原帖由 cherrieshum 於 14-09-17 發表
其實要培養孩子良好学習態度,就算懂的也可以温故知新。这情况在数学科更常見,只要讓孩子在校外有其他進階的学習渠道便可。

作者: COE1205    時間: 14-9-18 13:19     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我仔今年小二,讀津校,小一的確較難全英上堂,但今小二,我仔話英文堂老師已全英上堂,(除咗鬧人)

作者: little_yolky    時間: 14-9-18 13:23

sissysze 發表於 14-9-17 22:48
津校咋,班裡面乜人都有,唔係個個都甘叻可以明哂100% 英文,你叻極都要等埋其他人,甘有要求點解唔去私校 ...
我囡間係私校, 但小一英文堂都係中文教, 中文堂話普通話教, 但都夾雜咗廣東話。小朋友唔明有咩辦法? 睇英文卡通佢哋就明, 用英文上堂佢哋就唔明, 無計。

作者: MrBeast    時間: 14-9-18 13:46

cherrieshum 發表於 14-9-17 23:39
多口講句, 個gap 大, 何不考慮轉校, 剛開學多變動,碰下運氣可能有間更適合你們呢.

作者: karbb1217    時間: 14-9-18 14:12     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

你女咁叻,係呢間學校簡直  ' 浪費 '你個女,強烈建議你轉校!

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 16:44     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-17+23:39+

原帖由 MrBeast 於 14-09-18 發表
多口講句, 個gap 大, 何不考慮轉校, 剛開學多變動,碰下運氣可能有間更適合你們呢.
...
我都會試試

作者: fishballbaby    時間: 14-9-18 19:39     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我小朋友讀津小,英文堂是英文授課的,夾雜少許中文,我覺得也可接受,大家來自不同幼稚園,總有差別,有些小朋友真的會不明白。
我囝囝幼稚園時讀國際班,說聽寫完全無問題,但一山還有一山高,比我囝囝英文還要好的同學亦大有人在。

作者: kmpurin    時間: 14-9-18 21:01     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-09-18+發表多

原帖由 cherrieshum 於 14-09-18 發表
我都會試試
add oil and good luck!

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 21:16     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-17+23:39+

原帖由 MrBeast 於 14-09-18 發表
...
你知不知道還有哪些直資及私立小一仍有位?

作者: longlokma    時間: 14-9-18 21:31     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

為了英文科便轉校?其他科情況如何?

作者: LeeCC    時間: 14-9-18 21:35

津小,老師用英文,除了一個在大6讀幼稚園的,个个都跟到,老師要用中文講多次俾6B聽

6B連Aa-Zz都未識,有排先跟到
作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 22:22     標題: 引用:為了英文科便轉校?其他科情況如何? +

原帖由 longlokma 於 14-09-18 發表
為了英文科便轉校?其他科情況如何?
沒辦法父母英文太弱,所以我們最重視英文科!阿女好喜歡學校,竟然最喜歡小息時間

作者: karbb1217    時間: 14-9-18 23:10     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

乜唔駛讀中文架??如要全英,請到國際學校。

作者: karbb1217    時間: 14-9-18 23:18     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

係就快啲轉校

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 23:38     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

好煩厭,有些人真讓人討厭

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 23:39     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

太多無聊人士,總是喜歡加把口,干卿底事!?

作者: karbb1217    時間: 14-9-18 23:42     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

呢度都好多煩人!成日出thread話自己個小朋友程度好高。

我個人覺得你成日都要抬高自己個女,要話俾好多人知你個女有幾咁叻。叻就大把私校直資搶住收喇。。一山還有一山高,要叻既有好多!

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 23:54     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我不會再理會精神病人及無知白痴者,我只會教好自己子女。
得閑的應教好自己子女,取得好成績,而不是以陰謀論話人睇唔起其他人,跟著自己成隻癲狗咬住人唔放及大吠亂叫

作者: cherrieshum    時間: 14-9-18 23:56     標題: 引用:我小朋友讀津小,英文堂是英文授課的,夾雜

原帖由 fishballbaby 於 14-09-18 發表
我小朋友讀津小,英文堂是英文授課的,夾雜少許中文,我覺得也可接受,大家來自不同幼稚園,總有差別,有些 ...
認同!好想阿女多些英文語境,希望老師快些多講英文,最好上堂唔講廣東話

作者: backspace_hk    時間: 14-9-19 01:08     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我問過仔仔, 中文老師或英文老師係鬧學生時都係用廣東話.

作者: MrBeast    時間: 14-9-19 06:23

cherrieshum 發表於 14-9-18 21:16
你知不知道還有哪些直資及私立小一仍有位?
我身邊有些朋友都好遲才決定,和只是over heard 朋友conversation 話深水埗一間深的英C小有幾個同學冇turn up, 學校有冇填返個位我就不清楚了。
不過我覺得不要為轉而轉,要轉都是去一間你sure 會更識合的,otherwise 只會從一個問題跳到另一個問題,但都要明白世界上是冇perfect school 的。

作者: longlokma    時間: 14-9-19 07:14     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

其實如果要学好英文,本地local学校,無論直、私、津、官小都未必有保障。所以,何不把資源留在课外学習?可更有弹性及針對性的培養孩子

作者: cherrieshum    時間: 14-9-19 07:42     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-18+21:16+

原帖由 MrBeast 於 14-09-19 發表
我身邊有些朋友都好遲才決定,和只是over heard 朋友conversation 話深水埗一間深的英C小有幾個同學冇turn  ...
明白,認同! 多謝!
我想阿女英文好,所以很想讀英文私小或直資小學,但老公想讀津校,因為後面有個細佬

作者: cherrieshum    時間: 14-9-19 07:44     標題: 引用:其實如果要学好英文,本地local学校,無論

原帖由 longlokma 於 14-09-19 發表
其實如果要学好英文,本地local学校,無論直、私、津、官小都未必有保障。所以,何不把資源留在课外学習? ...
有啊!已報了劍橋movers等3個英文課程,但我覺得英語環境始終不夠

作者: Jane1983    時間: 14-9-19 08:30

回覆 cherrieshum 的帖子

津校都有英文勁的,如Marymount,朋友女讀過Marymount和女拔,她說女拔整體成績高d,但英文科,其實Marymount吾輸。
你想轉校,而家呢個時候有d倉促,有心就考好小一,搏插小二。

作者: fishballbaby    時間: 14-9-19 08:38     標題: 引用:Quote:原帖由+fishballbaby+於+14-09-18+發

原帖由 cherrieshum 於 14-09-18 發表
認同!好想阿女多些英文語境,希望老師快些多講英文,最好上堂唔講廣東話

...
其實我也緊張囝囝的英文,以前幼稚園大部份時間也是英文,所以本身中文底已經唔好,真的怕連英文也退步下來。

作者: cherrieshum    時間: 14-9-19 09:50

Jane1983 發表於 14-9-19 08:30
回覆 cherrieshum 的帖子

津校都有英文勁的,如Marymount,朋友女讀過Marymount和女拔,她說女拔整體成績 ...
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免費
作者: scyauchris    時間: 14-9-19 14:47

Marymount 最大好處是夠少功課,小朋友可以較多時間看書課外書。
作者: scyauchris    時間: 14-9-19 14:55

不過抽入去的學校,小朋友程度個個不同, 初小老師用少少中文解釋比小朋友聽是可以理解.  以前我都喜歡比囡囡考Cambridge, 不過現在反而唔准女女考,因為考試費用不平,不如大些跳level考更好。
作者: Feelinggreat    時間: 14-9-19 15:35     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-09-19+發表

作者: cherrieshum    時間: 14-9-19 16:44

Feelinggreat 發表於 14-9-19 15:35
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...

你仔仔真是太棒了,超聰明!!
我想你仔仔應該是語言天才!小女與你仔仔距離甚遠!
所以我才那麼希望英文老師能夠以全英語教學,不要夾雜廣東話!
小女也要加油!!

作者: cherrieshum    時間: 14-9-19 16:48

Feelinggreat 發表於 14-9-19 15:35
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...
講得很有道理,小一課程真的很容易,稍一不留心就會做錯,名次就會跌。小女就是經常大意,又將英文大小楷寫錯,我也是頗擔心!

作者: MariaTsui    時間: 14-9-24 10:34

cherrieshum 發表於 14-9-18 22:22
沒辦法父母英文太弱,所以我們最重視英文科!阿女好喜歡學校,竟然最喜歡小息時間: ...

我們這輩接受殖民地教育長大, 一直重視英語,但現在只注重英語,忽略中文,在香港接受教育,只是死路一條,樓主注重小朋友的教育,應該知道DSE中文不達標,是不能入大學,除非最後到外國讀書,如是,建議轉讀私校,直資,盡早用語境配合,與外國學校接軌,才為上策.
作者: little_yolky    時間: 14-9-24 10:42

其實學什麼mover flyer要嚟做乜的? 今次弊了, 我只係跟足Eviepa同一啲高人(因為太早消失, 唔記得名)建議, 剩係識買書俾囡囡睇, 唔怪得佢英文咁鬼屎。
作者: Feelinggreat    時間: 14-9-24 12:38     標題: 引用:其實學什麼mover+flyer要嚟做乜的?+今次弊

作者: Jane1983    時間: 14-9-24 12:43

回覆 Feelinggreat 的帖子

講開又講,點解不見了J? 佢係惹火,但好熱心,其他人問一句,佢又post 相又寫好多,人情薄過纸的年代,幾難得的。
作者: Feelinggreat    時間: 14-9-24 13:03

作者: Jane1983    時間: 14-9-24 13:36

很可惜
作者: cherrieshum    時間: 14-9-24 13:37

什麼事??
作者: Feelinggreat    時間: 14-9-24 13:54     標題: 引用:什麼事??

作者: wypy    時間: 14-9-24 14:55     標題: 引用:津小,老師用英文,除了一個在大6讀幼稚園

原帖由 LeeCC 於 14-09-18 發表
津小,老師用英文,除了一個在大6讀幼稚園的,个个都跟到,老師要用中文講多次俾6B聽

6B連Aa-Zz都未識,有 ...
有好多根本無在香港讀k, 真的連26個字母都未識,拖累哂全班

作者: wypy    時間: 14-9-24 14:58     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-9-19+08:30+回覆

原帖由 cherrieshum 於 14-09-19 發表
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免 ...
但是大女入左女校,細佬又係受惠唔到

作者: S-Kwok    時間: 14-9-24 16:50     標題: 引用:回覆+Feelinggreat+的帖子 講開又講,點解

原帖由 Jane1983 於 14-09-24 發表

講開又講,點解不見了J? 佢係惹火,但好熱心,其他人問一句,佢又post 相又寫好 ...
J確實分享了不少自己的經驗。
喺呢個自私自利嘅年代,肯無私的分享,實在難得。我呢啲盲摸摸嘅家長,得益不少

作者: 茄子    時間: 14-9-24 18:07     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-09-24+發表回

原帖由 S-Kwok 於 14-09-24 發表
J確實分享了不少自己的經驗。
喺呢個自私自利嘅年代,肯無私的分享,實在難得。我呢啲盲摸摸嘅家長,得益不 ...
雖然J有D理念我唔認同,但我好鐘意同佢吹水,佢為人率真,又唔介意分享經驗,而且知無不言,言無不盡。可惜佢被封艇!

作者: anthony010103    時間: 14-9-24 18:49     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-09-19+發

原帖由 Feelinggreat 於 14-09-19 發表
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...
Can you kindly  share the grade of P E T exam of your son ?I would like to understand more the standards of  english private school. Thanks.

作者: penpen    時間: 14-10-5 17:42

cherrieshum 發表於 14-9-15 15:32
阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課 ...
妳憑咩話老師以好肯定嘅語氣全英語授課?? 有問題可直接搵何校長或者陳副校反映㗎!! 或者直接去教育局投訴話老師講大話! 妳之前都話姐姐見到d家長以鄙視嘅眼光睇妳個歪著頭張大口嘅女,其實係未妳以為自己個女好叻,鄙視人多d呢,又話喺圖書館睇書見到其他小朋友質素好差,妳果d鄙視嘅目光,唔洗見到妳個樣都可以想像到,妳咁高貴咁叻真係唔應該住美孚,唔應該讀荔天㗎,快d轉校把啦,不過好似喺統一派位公布後考過宣道唔收喎,相信都唔止考過一間,咁妳個女幾叻就真係見仁見智喇~ 全部都係妳講㗎針嘛!
作者: penpen    時間: 14-10-5 17:48

cherrieshum 發表於 14-9-19 09:50
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免 ...
咁又係,幾百蚊棧護目座地燈,報名參加音樂節+買琴書果幾百蚊都話貴嘅
作者: penpen    時間: 14-10-5 17:54

cherrieshum 發表於 14-9-19 07:42
明白,認同! 多謝!
我想阿女英文好,所以很想讀英文私小或直資小學,但老公想讀津校,因為後面有個細佬

...
細佬做咗評估未? 或者冇問題,都係好似家姐咁叻,唔派靠世襲關係去讀書,可以考到d私小、直資呢
作者: longlokma    時間: 14-10-5 23:29     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

Feelinggreat為何被禁??她其實是J??

作者: cherrieshum    時間: 14-10-9 16:56     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

在香港有很多熱心幫忙的人,但心腸惡毒的人也不少!

作者: 茄子    時間: 14-10-9 18:09     標題: 引用:Feelinggreat為何被禁??她其實是J?? +

原帖由 longlokma 於 14-10-05 發表
Feelinggreat為何被禁??她其實是J??
應該係!

作者: Jane1983    時間: 14-10-9 18:49

茄子 發表於 14-10-9 18:09
應該係!
應該係佢。初睇佢d嘢,係打個突,知道咁直,一定引來好多家長好大反應,但其實佢講的不無道理,係真說話。
同埋佢分享仔仔轉校的經歷,轉咗一間,無耐吾對路又突然間轉一間,為個仔積極爭取,打不死的精神,都幾激勵人心。

不過今次連環封艇,都較難再見佢。

作者: Olympian    時間: 14-10-9 20:17     標題: 引用:Quote:茄子+發表於+14-10-9+18:09+應該係!

原帖由 Jane1983 於 14-10-09 發表
應該係佢。初睇佢d嘢,係打個突,知道咁直,一定引來好多家長好大反應,但其實佢講的不無道理,係真說話。
...
細心會再看見。

作者: serinac    時間: 14-10-9 20:18     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-15+15:32+

原帖由 penpen 於 14-10-05 發表
妳憑咩話老師以好肯定嘅語氣全英語授課?? 有問題可直接搵何校長或者陳副校反映㗎!! 或者直接去教育局投訴話 ...
點解你咁清楚佢嘅?

作者: Jane1983    時間: 14-10-9 20:23

回覆 Olympian 的帖子

好wor,希望她今次低調d,我留心吓先
作者: 茄子    時間: 14-10-9 20:39     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-10-09+發表應

原帖由 Olympian 於 14-10-09 發表
細心會再看見。
真係?咁我要留意下!
其實,點解要連環封艇?

作者: Olympian    時間: 14-10-9 22:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-10-09+發表細

原帖由 茄子 於 14-10-09 發表
真係?咁我要留意下!
其實,點解要連環封艇?
剛發現又封了。可能因為不能有分身account,唔知點解咁快被發現。她是個真誠的好媽媽,真可惜。

作者: Jane1983    時間: 14-10-9 22:27

回覆 Olympian 的帖子

同意。其實只要不是惡意,在網絡上有吾同性格、吾同表達方式、吾同取向的人,會更精彩。
她願意坦率講自己經歷,又會寫萬言書分享學習,其實好難得。希望快d見到佢的身形,不過記得低調d。

作者: little_yolky    時間: 14-10-10 11:23

serinac 發表於 14-10-9 20:18
點解你咁清楚佢嘅?
因為cherrieshum個人風格突出, 令人印象深刻, 所以咪記得囉。

作者: longlokma    時間: 14-10-10 12:36     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说人酸葡萄,情況在bk及ek一样,如不改善这种態度,就算重出江湖也是吵鬧收場

作者: melissaman    時間: 14-10-10 12:47     標題: 引用:J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说

原帖由 longlokma 於 14-10-10 發表
J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说人酸葡萄,情況在bk及ek一样,如不改善这种態度,就算重出江湖也 ...
反正呢個forum都係大家閒時娛樂之—、有J君不但增加我見識、更可輕鬆—下、期待她重出江湖。

作者: penpen    時間: 14-10-10 15:41

serinac 發表於 14-10-9 20:18
點解你咁清楚佢嘅?

可以去荔枝角天主教小學討論區果度 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2876410&extra=page%3D1 睇  下呢個人講過d咩說
作者: Jane1983    時間: 14-10-10 16:03

回覆 penpen 的帖子

刪除咗,睇吾到啦。
冤家宜解不宜結,算啦,同人嘈,自己都吾開心,無謂勞氣啦。

作者: penpen    時間: 14-10-10 16:14

Jane1983 發表於 14-10-10 16:03

刪除咗,睇吾到啦。

小學一覽-->>深水埗區-->>荔枝角天主教小學-->>小一同學仔揮手區,呢個人考唔到直資、私小,碌咗入荔天唔甘心,多次講學校不是,又踩低其他小朋友話同佢個囡質素唔同,同一間學校都好難忍受佢嘅所為囉,人哋講事實,但佢就講d粗鄙說話鬧人囉,佢咁唔鍾意學校,又唔放返個位出嚟,人哋想讀都冇得讀,佢咁嘅心態,佢個囡都讀得唔開心,我係真心祝福佢快d轉校㗎

作者: kenwong888    時間: 14-10-10 17:08

cherrieshum 發表於 14-9-17 23:41
看來只能在課餘時間出外多學英文了
You kid will definitely be the English first in class!

作者: Jane1983    時間: 14-10-10 17:29

睇左,都明白點解你甘反應。

作者: longlokma    時間: 14-10-10 19:41     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-10+發表J

原帖由 melissaman 於 14-10-10 發表
反正呢個forum都係大家閒時娛樂之—、有J君不但增加我見識、更可輕鬆—下、期待她重出江湖。

...
哈哈,咁当娱樂又真係唔错嘅!

作者: karbb1217    時間: 14-10-10 21:42     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

其實,造就英文環境,係要從家庭開始。請問你作為父母,有無同佢有親子既英語時間?講真,只係英文叻係無X用!!
你話你地英文唔好,就係咁報出面啲課程,咁請問你有無問過你個女鐘唔鐘意,定一你一廂情願咁覺得你個女好鐘意?

仲有,佢睇書係咪讀啲字你聽?佢有無解釋返俾你知,本書講咩?只係讀唔了解係無用!佢如果咁超班,咁荔天唔啱你!

作者: cherrieshum    時間: 14-10-10 21:50     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

點解要同你交代?

作者: cherrieshum    時間: 14-10-10 21:52     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

超多牛鬼蛇神,精神病者

作者: cherrieshum    時間: 14-10-10 22:01     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

真是不知羞恥,總是喜歡挑釁,狂吠道不同不相為謀,慳的時間教自己子女啦!

作者: karbb1217    時間: 14-10-10 22:06     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

有精神病既係你。。講真,你一出言就用啲咁既字眼,話人有精神病!一個正正常常既父母唔會無喇喇出言話人精神病,我睇咁多條主題,真係講人有病無品乜都出齊既只有你!!
做你女好大壓力,下下都要睇住唔好講錯嘢,講錯嘢就話佢精神病。。。你關心下你女好過喇。你女話鐘意小息,你覺得好搞笑?因為小息係佢最自由無人管的時間!你咁都唔明呀??你想佢叻,只係因為佢係你係咁多家長面前威既用具!

作者: karbb1217    時間: 14-10-10 22:08     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我當有教我女,我教佢做人要有禮貌,唔好下下話人有精神病。

作者: sugarbun    時間: 14-10-10 22:12

little_yolky 發表於 14-10-10 11:23
因為cherrieshum個人風格突出, 令人印象深刻, 所以咪記得囉。

我都有留意佢呀, 我有追佢個女"去向"架
作者: penpen    時間: 14-10-10 22:41

serinac, 多謝你明白
作者: karbb1217    時間: 14-10-10 22:52     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+14-10-10+11:23

原帖由 sugarbun 於 14-10-10 發表
我都有留意佢呀, 我有追佢個女"去向"架
係,我都有追!邊個父母唔想自己仔女成材出息?唔好將自己未完成既夢想,放係下一代,要佢地幫你完成佢。

作者: sissysze    時間: 14-10-10 22:56     標題: 引用:+本帖最後由+penpen+於+14-10-10+16:19+編

原帖由 penpen 於 14-10-10 發表
話轉就轉咩

作者: sissysze    時間: 14-10-10 23:04     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

去天神呀,報就有得考架,maryknoll 就要at least 全班頭五先有機被call 去做筆試。樓主記得開行turbo 呀, sfa,aps 年年大把人走,記後寄信去考插班呀。marymount 呀,聖心,聖羅撒都有插班架。 記得谷行啲呀

作者: sissysze    時間: 14-10-10 23:05     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

係喎,有細佬,甘要去油天呀,拔小呀,軒官呀,馬頭涌甘囉

作者: sissysze    時間: 14-10-10 23:09     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

重有仁立,仁紀,仁紀都係報就有得考架

作者: karbb1217    時間: 14-10-10 23:16     標題: 回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

天主教學校,起碼都要係天主教先睇下啩?

係喎,你提議唔錯,袒你話油天個啲可能人地睇唔上!天神就唔同喇,逼到你日日夜夜都要讀書讀書讀書,呢啲應該啱樓主喇!夠哂上進,英文小學,我脵石知天神同聖㬜撐利係咪差唔多,英文要學深人兩級架,仲有小三好似要學人體既每個系統既學名,又要學geography , science, social ... 三四年級,夠哂挑戰,樓主的女兒考到實無聲出話人地唔係用全英教英文。掂呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5