教育王國

標題: 專注力不足, 係咪一定讀唔到書? [打印本頁]

作者: AmyLam2007    時間: 14-9-19 19:31     標題: 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面對現實, 轉間功課少0既學校? 到底邊間學校可以包容我小朋友?
作者: lillymarie    時間: 14-9-19 19:59

AmyLam2007 發表於 14-9-19 19:31
2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面 ...
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。

作者: HermanWai    時間: 14-9-19 21:31

我仔食藥後, 大有改善
下學期成績追前 20名
作者: AmyLam2007    時間: 14-9-19 23:08

lillymarie 發表於 14-9-19 19:59
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。
請問你囝評估到確診再有藥食需時幾耐, 果時我仔k1時都覺得佢專注力差, 安排左去下葵涌做評估, 但到而家2年級都冇任何協助俾我仔
作者: AmyLam2007    時間: 14-9-19 23:09

HermanWai 發表於 14-9-19 21:31
我仔食藥後, 大有改善
下學期成績追前 20名
請問你仔睇政府定私人?
作者: lillymarie    時間: 14-9-20 04:02

仔仔在政府做完評估後,我們聽心理學家意見,立即安排看私家精神科醫生食藥。
作者: Carriecheun    時間: 14-9-24 12:47

真係唔一定. 有朋友個仔有ADHD, 但係資優. 成績好好.
我阿囝同你囝一樣係2年級, 佢成日都唔寫手冊, 你閙佢, 佢先背寫番(我們學校功課唔算多, 正常4-5樣). 功課字體一樣好核突. 我返來擦晒再做過. 所以我們做功課都係吵吵鬧鬧. 其實佢可以寫字寫得好靚, 不過次次都心急.
我阿囝有食開藥, 所以上堂無遊雲, 不過有插咀. 好在老師都好體諒.
成績一年級算唔錯, 10名內.  
所以, 努力呀.
作者: Carriecheun    時間: 14-9-24 12:49

我阿囝K3係協康度確診, 即刻排期瑪麗, 好彩排得快, 1年級開學前有得睇.
作者: Letter_lalaland    時間: 14-10-6 18:53

曾經有一位喺外國大學做教授嘅心理學家分享過:

係多倫多有好多嘅 人被診斷為 ADHD, 但配合生活上、學習上合予合宜的調適加上努力,佢哋亦可以在學習上有出色嘅表現。 例如醫生、律師、教師、廣告人、設計師、專業運動員、 警察、軍人 ... 等等 佢哋用唔盡嘅精力,反而成為佢哋成功嘅優勢。 成功嘅關鍵在於了解佢哋嘅需要同埋如何給予有效嘅支緩使佢哋能夠發揮得更好,這是一門藝術。
作者: Leungwailam    時間: 14-10-7 22:36     標題: 回覆:AmyLam2007 的帖子

我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到3x,一路keep住3-4x,去到中學入到b1拉,可能佢正值青春期再加佢特質係急同懶,成績再一次滑落,今年甚至留班,我睇住佢好似恆生指數上上落落,我都心諗,佢地係咪讀吾到書架。我好吾開心,因為佢好反叛,幸好係佢小三的時候比佢學樂器(冷門),發現對音樂極有天份,佢係小六的時候已經同我講,想大學讀音樂,叫我揾定資料點樣行,我見佢呢份熱誠,令我勞氣變成欣慰,希望佢keep呢團火,所以發掘佢地的長處,多加鼓勵,我信佢地有所成就。

作者: annie0517    時間: 14-10-10 17:57

Carriecheun 發表於 14-9-24 12:47
真係唔一定. 有朋友個仔有ADHD, 但係資優. 成績好好.
我阿囝同你囝一樣係2年級, 佢成日都唔寫手冊, 你閙佢 ...

請問你小朋友個仔有冇食葯? 如果有, 我想問吓佢係咪認為真係食咗葯好啲, 同埋係咪冇影响佢個腦仔? 我個囡4歲, 啱啱開始食葯, 其實都掙扎咗好耐先比佢開始.
作者: ikerberg    時間: 14-10-12 06:55

回覆 lillymarie 的帖子

Hi, Lillymarie, could you pls PM me the name of the private doctor?!
Thanks!

作者: Carriecheun    時間: 14-10-13 15:57

回覆 annie0517 的帖子

我阿囝有食開藥, 小一開始食, 食咗藥半個鐘後見效, 個人定D, 聽話D.

作者: naschkatze    時間: 14-10-14 13:30     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

請問藥的成分有什麼?有副作用嗎?

作者: Carriecheun    時間: 14-10-14 16:08

副作用係無胃口, 但個個體質唔同, 副作用都唔同.
作者: hoiyee67    時間: 14-11-4 07:48     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

但我仔食左半年藥,成績一樣差……好氣餒……

作者: IwanBB    時間: 14-11-4 09:21

annie0517 發表於 14-10-10 17:57
請問你小朋友個仔有冇食葯? 如果有, 我想問吓佢係咪認為真係食咗葯好啲, 同埋係咪冇影响佢個腦仔? 我個囡4 ...
4歲就確診&食藥, 早左D....

作者: Nekota    時間: 14-11-4 14:52

作者: IPBB    時間: 15-3-3 09:54

作者: babyheima    時間: 15-3-3 10:18     標題: 回覆:lillymarie 的帖子

請問食藥係咪只可暫時好,藥力一過就打回原形?食藥有咩好處唔好處?求指教,我正苦惱中  

作者: babyheima    時間: 15-3-3 10:20     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

我唔知咁諗有無錯,食藥只為成績?因為我唔想咁,求大家解釋我知,等我再明白多d,有時我都在鑽牛角尖

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 11:33     標題: 引用:我同板主一樣,+不過仔仔小一,+成績好差,+皮

原帖由 IPBB 於 15-03-03 發表
我同板主一樣, 不過仔仔小一, 成績好差, 皮氣好壞, 排左期睇瑪加烈, 要去到8月, 到時應該升小二, 但係學校 ...
點解覺得一定比人笑?比邊個笑?
如果重讀幫到小朋友,又何防?
我見從讀嘅小朋友,因為表現好咗好多,有信心好多,有D仲可以幫下同學仔添,唔好諗得咁負面。6歲人仔讀多年有幾大件事呢?

作者: IPBB    時間: 15-3-3 14:00

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 14:04     標題: 引用:回覆+wan_sosin+的帖子 係米我諗得太多呢?

回覆 wan_sosin 的帖子

係米我諗得太多呢?
我係想鼓勵你,多從小朋友成長著想,什麼對小朋友有益處,試過小一一年,如8月睇完醫生真要食藥,咁下年你又會分辦到無食藥同食咗藥嘅分別,睇到有無幫助!
咁細小朋友讀多年,唔會太大打擊嘅。

作者: IPBB    時間: 15-3-3 14:31

作者: lillymarie    時間: 15-3-3 14:56

回覆 babyheima 的帖子

我仔未食藥之前,日日返學因上課不能坐定定而被罰小息。他日日放學回家時都好唔開心,然後每日都要大哭半個鐘才能開始做功課,因為他好驚自己要做好耐。因專注力不足再加小肌肉發展遲緩,他寫中文功課永遠都要改正,永無一次一take過。數學明明識哂,卻因一些大意錯,得80幾分。
我仔是個聰明仔,但adhd影響他很厲害。我怕他將來會誤入岐途。所以用藥物控制他的病。他小三才開始服藥,最重要是返學和做功課時要有專注力。

你或者可以等等看小朋友上學情況怎樣才決定。我朋友的兒子較我仔輕,四年班時已不大問題。

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 15:02     標題: 引用:回覆+wan_sosin+的帖子 多謝你!我其實好想

多謝你!
我全職湊,我都試過對住個仔喊,咁不如媽
媽去死好過啦!
我都好癲下架!所以呻下啦!
叫埋老公去上堂!
我生活盡量簡單,屋企連家私都唔多,少D嘢比佢爬,比佢攪,可以就盡量出去公園玩,我仔都小一,放學照去玩,唔會只顧做功課讀書,但你要返工就難D.

作者: IPBB    時間: 15-3-3 15:10

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 15:50     標題: 引用:回覆+wan_sosin+的帖子 有呀!+有叫埋佢一

有呀! 有叫埋佢一齊上架, 初初第一堂只有媽媽出席, 第二堂就開始有兩公婆出席, 或 ...
爸爸都肯去上堂就太好啦,最少佢有心,只係未掌握。
之前我仔係精神科上小一預備班,都幫到小小,現在返學還可以,老師安排佢坐最前,排隊排最後,等佢唔會攪到人。
精神科覺得佢唔食藥都得,個CP問過我,如果想,都可以比佢食藥,生活方面會舒服D,煩少D,但如果唔係必要,我係唔想比佢食藥!
好在我仔係happy boy, 唔會太鬧情緒,只係唔停口,唔停手,成日咬指甲,咬到流血,學校直情打電話比我,話唔知點解佢流血!但我將呢D嘢已變成習慣,適應咗。
大家多D傾下啦,面對差不多嘅嘢!

作者: IPBB    時間: 15-3-3 16:34

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 17:07     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-3-3+15:50+爸爸

咁都好呀! 有得上精神科小一預備班, 你仔仔鍾意咬食指, 我仔鍾意"me手指甲,腳指甲, 成日都冇得剪既,激死呀! ...
佢唔係咬手指,佢都係咬指甲,咬到手指頭流血,爛!因為上堂無聊,同埋如果做D比較用腦嘅嘢都會,因為要控制自己,集中精神!

作者: Vinymqq    時間: 15-3-3 18:10     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去協康會一直無回覆!可以分享下醫生資料嗎!萬分感激

作者: wan_sosin    時間: 15-3-3 18:27     標題: 引用:請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去

原帖由 Vinymqq 於 15-03-03 發表
請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去協康會一直無回覆!可以分享下醫生資料嗎!萬分感激

...
你協康係打邊個電話?係唔係2393xxxx?
我係政府check, 有排等,急嘅唔好諗,

作者: Janet._.    時間: 15-3-3 19:03

作者: Janet._.    時間: 15-3-3 19:04

作者: lillymarie    時間: 15-3-3 20:10

Janet._. 發表於 15-3-3 19:03
我想分享我既故事黎鼓勵大家

我係有 亞氏保加 + 專注力不足 + 資優
你食的份量其實好少。我仔要食到最大份量才控制得好。四個人當中有三個過了中學就不需要食藥,你是那三個的其中之一嗎?
作者: babyheima    時間: 15-3-3 20:54     標題: 引用:回覆+babyheima+的帖子 我仔未食藥之前,

原帖由 lillymarie 於 15-03-03 發表
回覆 babyheima 的帖子

我仔未食藥之前,日日返學因上課不能坐定定而被罰小息。他日日放學回家時都好唔開 ...
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做唔完,老師無打比我投訴過,但拎成績表果日我問老師,老師都話佢有上上下堂行黎行去,我仔都係中文最大問題,英文佢係好d,我好怕d藥會令佢無胃口或有情緒問題,我仔原本都好瘦

作者: Vinymqq    時間: 15-3-4 02:41     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

我個仔個老師成日投訴話我仔成日跪係地下,上堂發夢,當然上堂唔留心成績都好差,去左睇醫生想做評估,因為學校需要份報告才肯跟進,打去約醫生時佢話要八千蚊,上到去同小朋友傾完叫我俾表學校填,我問醫生可唔可以俾份報告我番學校,佢只係同我講無咁既需要,我會幫你小朋友,我就無再去睇,好似俾人呃左咁!老師又不停催我攞報告,所以跪求姐妹有無醫生可以介紹,係一定可以出報告有醫德既醫生!

作者: lillymarie    時間: 15-3-4 03:32

babyheima 發表於 15-3-3 20:54
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做 ...
D藥真係會影响胃口。有些小朋友無事,但我仔就好受影响。食咗藥後瘦咗兩個碼。但佢自己睇到食藥前後的分別,好肯逼自己食野,所以幾年來勉強維持到體重增長。後來因ritalin副作用太大,轉咗strattera,胃口返哂來。
我俾我仔食藥是因為佢返學好唔開心,回家因要做功課亦好唔開心。ADHD影响到佢好多野都做唔到。例如他學鋼琴,未食藥前成日做唔到老師要求,搞到老師都以為佢懶無心機學,校際一級得79分。食咗藥兼換咗個老師,四個月後去考二級試,竟然得distinction 138分!嚇了我一跳!原來ADHD影响他咁厲害!

你仔返學若無投訴,又無唔開心。我係你,就暫時唔會俾佢食藥。先用行為治療幫佢,睇下有無改善。我當年用咗好多方法幫個仔,幫到三年班,發覺無能為力,屋企可以控制到,但返學真係無計。到最後連老師都頂唔順叫我帶他去做評估,我地先至甘心讓佢食藥。

作者: 麥兜MaMa    時間: 15-3-4 10:26

有關食藥, 我地仲未有經驗. 但1月份尤德心理醫生評估後傾過有關問題.
係幼稚園, 經過訓練, 老師的調適, 同學的接納, 他開心返學, 進步很多.
我問小學估計要不要用藥(我們希望不用), 她說主要看他返學的情況.
如果能延續多鼓勵,包容, 少罵少罰, 開心上到堂, 便不用. 相反, 如果影響到上學, 返學, 便要了.
作者: 麥兜MaMa    時間: 15-3-4 10:29

通常小一上學期, 經過觀察, 便可估計有冇需要.

作者: Janet._.    時間: 15-3-4 18:16

作者: MrsCLee    時間: 15-11-9 17:19

我有2個仔, 2個仔都有ADHD, 2個仔都食緊藥, 可以分享下

大仔一年班返學2星期, 老師打俾我叫我帶佢睇醫生, 醫生話佢過度活躍, 跟手去排政府, 一邊睇C+一邊排, 食左藥既副作用係食唔到野, 好難入睡, 但佢食左藥之後唔會再係課室跑來跑去, 可以上堂, 我可以話係無選擇之下比佢食, 見佢又矮又瘦, 好心痛, 屋企人仲反對我比藥佢食, 搞到我都好自責, 但係佢E+ 5年班, 佢係學校操行係A-, 成績中上, 返學好開心, 自己會做晒功課先玩, 我返屋企基本上唔駛跟. 可以話食藥真係幫到佢好多, 因為佢係藥物既幫助下, 補充腦部缺失的成分, 係學校學識左咩行為老師接受, 老師關心佢, 佢好開心, 係一個正向循環之下, 佢就越來越上心, 連成績都好左. 雖然星期六日或長假期唔俾佢食藥我對住佢都會勞氣, 但我見佢係進步左好多, 佢肯努力既時候, 無藥都可以自己控制自己一陣.

因為ADHD有遺傳因素, 我第2個仔K3就同佢去排健康院CHECK, P1確診專注力不足, 由於佢行為問題不多, 醫生建議行為治療, 升上P2後開始跟唔到, 考試唔合格, 開始食藥, 第2次考試升左20名, 呢個仔無乜副作用, 我仍然都係星期六日假期唔食, 盡量俾佢學下點樣自己控制自己, 佢今年P4, 做功課情況比阿哥差D, 有時都要我跟下, 係屋企無晒藥力, 佢都要靠自己完成晒D功課係有D吃力. 但唔緊要, 最緊要俾佢知道你係同佢同一陣線

其實藥物唔係控制佢地, 藥只係即時既幫助, 過左藥力就要靠佢自己, 佢地就係係有藥既時候, 學識咩行為應該有, 咩行為老師同學唔接受, 係學校除左成績, 社交都好重要, 我地每次返精神科檢查, 醫生都關注佢地有無朋友. 返學有無朋友, 好影響佢地返得開唔開心同自我形象. 我睇番轉頭, 我好感恩當日決定俾佢地食藥, 因為佢地建立到既自信, 係無價.

我好早已經同佢地2個講,佢地係有病, 呢個病叫過度活躍症, 係佢地天生缺少左一樣野, 令佢地自己控制唔到自己, 所以要食藥幫自己. 圖書館有呢D書借, 同佢講, 大家一齊正視同面對呢個問題, 我當年同佢係唔同機構上過好多不同類型既堂, 好似專注力, 社交等等. 但過左初小, 其實幫佢搵一樣興趣, 可能比上堂訓練更有效.

大仔應開始發育, 明顯食量大左, 開始肥番D同高左, 佢自己早幾日同我講, 覺得自己既病好左D, 我問佢點解, 佢話佢發現自己上堂就算無乜藥都開始可以坐得定D (因為佢由P1開始一直食緊5MG/4小時, 我無加過劑量, 佢最近重左, 藥效更細). 我知佢自己學緊點樣控制自己, 我問佢要唔要同佢轉藥, 幫下佢, 佢答我佢想自己學下先.

藥係有副作用, 但亦唔駛太過抗拒. 真係上唔到堂既俾佢食, 會幫到佢好多, 起碼唔駛堂堂俾老師鬧, D同學唔鐘意佢.
作者: MrsCLee    時間: 15-11-9 17:27

回覆 Leungwailam 的帖子

HI, 我仔都就要揀中學, 我都好猶豫揀唔揀B1,我出去聽TALK, 有社工同話佢地讀B1好辛苦
在場既都係ADHD既家長, 我問過一個MAMI, 佢話佢仔小學時OK, 上到中學都跟唔到.
真係唔知點樣幫佢揀

作者: metrochung    時間: 15-11-9 21:56     標題: 引用:回覆+Leungwailam+的帖子 HI,+我仔都就要

原帖由 MrsCLee 於 15-11-09 發表
回覆 Leungwailam 的帖子

HI, 我仔都就要揀中學, 我都好猶豫揀唔揀B1,我出去聽TALK, 有社工同話佢地讀B1好 ...
我都驚,唔知點算好

作者: Shirleyloveyou    時間: 15-11-11 10:51     標題: 引用:我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到

原帖由 Leungwailam 於 14-10-07 發表
我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到3x,一路keep住3-4x,去到中學入到b1拉,可能佢正值青春期再加佢 ...
jm你仔好叻呀!

作者: i-love-HT    時間: 15-11-11 22:45     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

不好意思! 我想問食藥會否影響身高?我仔今年小二,約左12月見醫生,好膽心食藥問題。

作者: IvyPluto    時間: 15-11-12 10:17

回覆 i-love-HT 的帖子

身高遺傳的影響大D,我朋友的仔有ADHD,小一開始食藥,我仔也有ADHD但無食藥,他們現在小五,我朋友的仔仔還高我仔大半個頭。我睇著他們一起長大,好明顯食藥的小朋友眼神有明顯不同,我還是喜歡自己小朋友眼神是精靈有神彩的。但也好睇父母,要努力發掘他們的優點,包容他們的缺點。
作者: metrochung    時間: 15-11-12 21:48     標題: 引用:不好意思!+我想問食藥會否影響身高?我仔今

原帖由 i-love-HT 於 15-11-11 發表
不好意思! 我想問食藥會否影響身高?我仔今年小二,約左12月見醫生,好膽心食藥問題。

...
我仔由小二開始食药,今年小六,已經有160cm和110 lb。我仔冇受藥物影響身高體重。

作者: i-love-HT    時間: 15-11-14 23:10     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

謝謝回覆!我仔又係唔寫手冊,溫習做功課到最後都吵吵鬧鬧收場!對抗性行為又越來越嚴重,都唔知可以點做!

作者: SanMa2009    時間: 15-11-16 12:36     標題: 回覆:IvyPluto 的帖子

請問眼神有何分別?
我仔剛升小一,佢4月會去瑪麗睇,懷疑佢ADHD和專注不足,之前佢已確疹自閉傾向,我好擔心佢將來條路。

作者: metrochung    時間: 15-11-16 15:02     標題: 回覆:SanMa2009 的帖子

我覺得ADHD的小朋友眼神冇特別,而是自閉症的小朋友就會有出現閃避人的眼神,不敢直視別人。我家人有自閉症,我家小孩是ADHD。這是我平時觀察所得。

作者: Hoining    時間: 15-11-18 21:30     標題: 回覆:AmyLam2007 的帖子

作者: MANNI1220    時間: 15-11-23 09:33     標題: 引用:唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績

原帖由 Hoining 於 15-11-18 發表
唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績一路keep住1x/13x, 最後入咗B1英中。
老二今年小四食咗葯2年,活 ...
你真係好叻,EQ&IQ都非一般人!得閒真要向你取經!

作者: salpaut    時間: 15-11-28 17:05

囝囝食藥接近1年, 成績一向不過不失, 不過D字都係唔整齊同好大隻!!

另外, D行為真係好難改, 尤其社交問題, 同D同學仔難相處, 雖然佢好想同人地玩, 但同學就唔太鍾意佢說話多, 同大聲, 請問有經驗嘅家長, 我點先可以幫到佢??
作者: Kuen1225    時間: 16-1-8 17:53

作者: kitty8088    時間: 16-1-8 20:49

各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度活躍問題及專注力不足問題暫無雖食藥只用行為治療但排緊D課程,但有一問題聽過醫生講真係要食藥要6AGE後食的點解你地咁早有食?係看私家定政苦安排食的呢?
我唔明白我個仔,佢上堂真係好唔專心但樣樣都識,就學樂理每次都可以攞滿分,但上堂真係坐唔定走黎走去又多說話...
我都有担心上小學到時都唔知點算,咁係米到小學又有問題又要學校寫信去看呢?定點樣架?因為我只係做行為治療之後無野跟....

作者: Fado    時間: 16-1-26 15:44

我有朋友個仔ADHD,已讀到中四,聽講間學校支援幾好,我諗喺邊讀都好重要!
作者: 邪惡小天使    時間: 16-2-2 21:06     標題: 回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

唔係,我仔7歲確診,無食藥,小班教學,全級6x人考16-17名,唔算好亦唔算差

作者: wan_sosin    時間: 16-2-2 21:57     標題: 引用:各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度

原帖由 kitty8088 於 16-01-08 發表
各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度活躍問題及專注力不足問題暫無雖食藥只用行為治療但排緊D課程,但 ...
你無排精神科咩?既然CAC已診斷,應該寫紙你去精神科,如未寫紙,打電話去問返姑娘叫佢哋轉介。
幼稚園課程較簡單,如果智能正常甚至很好,聽下望下,小朋友都可以識,但小學係需要細心好多,如果唔專心,就算識都未必做得好要求好細心嘅題目,好易大意而錯

作者: lololala    時間: 16-2-3 11:06

Hoining 發表於 15-11-18 21:30
唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績一路keep住1x/13x, 最後入咗B1英中。
老二今年小四食咗葯2年,活 ...
請問他們上堂時的表現oK嗎?
作者: BrianHoHoHo    時間: 16-2-5 11:15

我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8小時+4小時, 而家剛轉12小時一粒(C字頭), 但一轉左佢好抗拒, 明明細粒左又話吞唔到, 一叫佢食就發癲了, 我都冇佢辦法, 最後有1,2次老師望住佢食, 佢夾硬咬碎先吞, 我估應該唔可以咬碎的, 而家都唔知點算....一直呢2個星期都攪佢唔掂. 大家有咩方法呢?
作者: Hoining    時間: 16-2-6 20:41     標題: 回覆:lololala 的帖子

作者: COE1205    時間: 16-2-15 12:31     標題: 回覆:BrianHoHoHo 的帖子

係咪食呢隻藥後有唔舒服,所以好抗拒?

作者: BrianHoHoHo    時間: 16-2-15 15:13

回覆 COE1205 的帖子

試左2,3日吞到, 又唔覺佢唔舒服, 功課做快左, 情緒穩定D, 但之後又唔肯食..... 真冇佢辦法.
作者: COE1205    時間: 16-2-15 16:41     標題: 引用:回覆+COE1205+的帖子試左2,3日吞到,+又唔

原帖由 BrianHoHoHo 於 16-02-15 發表
回覆 COE1205 的帖子

試左2,3日吞到, 又唔覺佢唔舒服, 功課做快左, 情緒穩定D, 但之後又唔肯食..... 真冇 ...

我仔都係食Concerta,食36mg, 但無問題喎!

作者: meilinglin    時間: 16-2-16 07:43

要多運動,注意飲食

作者: BrianHoHoHo    時間: 16-2-16 10:00

回覆 meilinglin 的帖子

你地子女有冇此情況? 對學習動機近乎零, 俾佢自由選擇興趣班, 都不大興趣, 佢同我講, 都係唔好啦, 我都唔識, 好難架, 一直佢所學的興趣班都唔長久, 大部份係佢冇興趣 (參加時, 可能話好, 因為我勸佢試下先) 小部份係老師唔滿意佢表演, 我真係好想佢有自己喜歡的興趣, 點解咁難架?
作者: meilinglin    時間: 16-2-16 17:41

唔會,我仔鋼琴依加六級,考完三级後佢又講過唔想學了,話太浪費時間,我地叫佢唔好半途而废,结果又繼續學

作者: meilinglin    時間: 16-2-16 17:44

但是仔仔説話冲動,有D唔嫰後果,好担心佢得罪人無心無知。

作者: matsushima    時間: 16-2-17 03:49

meilinglin 發表於 16-2-16 07:43
要多運動,注意飲食

作者: BrianHoHoHo    時間: 16-2-17 10:21

我個仔都係, 情緒一來, 佢自己完全唔知自己講乜, 講好多唔應該講的, 而我就聽得最多, 最近因抗拒食藥, 做成好多問題, 爭吵, 差唔多每日我叫佢做功課, 沖涼...... 換來一大堆極傷我心的說話: 最憎就係媽媽, 我唔想再見媽媽, 你來去死, 仲有好多好多, 聽得我呢兩天心都實, 唔想再理佢, 唔想雙方再爭吵.
作者: meilinglin    時間: 16-2-17 15:24

我仔唔會講我,但是冲動,比如,在校功課寫課英文粗囗,被記缺點,心直口快,對自己不滿的事就不計後果講嘢,得罪人!不會看人眉頭眼色。。。有時令大人難堪

作者: meilinglin    時間: 16-3-11 17:49

COE0215
36g是-天吃幾次?

作者: COE1205    時間: 16-3-14 12:21

一天一次  12小時
作者: Dressup123    時間: 16-3-15 00:59

讀書成績唔係代表一切.  仔幼稚園時已懷疑係ADHD, 所以小學仔讀咗邨校.  小一讀小一課程, 功課冇咁大壓力, 我哋又唔迫佢. 老師接納佢, 佢又讀得開心, 我哋已經好滿足.
另外, 早一兩年睇過無線有個新聞節目講成年人ADHD, 其中有一家四口都係ADHD, 父母仲係醫生添, 可見ADHD都可以係讀到書的.
作者: LesMis99    時間: 16-3-16 11:20

最近從某网上書店看到些書, 希望和大家分享一下:

分心不是我的錯:正確診療ADD,重建有計畫的生活方式(增訂版)
分心也有好成績-克服注意力缺陷,追求成功的人生
分心就該這樣教:從優勢能力出發,找出學習新方向 Superparenting for ADD
過動兒父母完全指導手冊(修訂版)

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-12 11:04

我想問, 係唔係專注力不足既小朋友寫字都好似打風咁架???
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為唔專注, 所以影響進度....
作者: Meilinglin    時間: 16-4-12 22:41

是啊,写字潦草,沒耐心
作者: wan_sosin    時間: 16-4-13 01:30

我係好媽媽 發表於 16-4-12 11:04
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為 ...

唔一定寫字差,我仔d字人人話靚,但就真係少數,只因咁啱佢鍾意寫字,佢讀書亦好好.
但佢亦係勁唔定,勁貪玩,手痕,身痕,成日受傷,傷到老師驚驚哋佢.

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-13 09:01

wan_sosin 發表於 16-4-13 01:30
唔一定寫字差,我仔d字人人話靚,但就真係少數,只因咁啱佢鍾意寫字,佢讀書亦好好.
但佢亦係勁唔定,勁貪玩,手 ...
我仔手字真係好差, 老師都已經接受佢係咁, 好彩學校唔執字體, 唔係真係日日刷功課刷到癲....佢讀書都ok, 記性好好, 溫書好快就記得, 但因為唔專注, 有時都唔留心聽老師講咩, 人又冇耐性, 坐唔定....個身係好似比野咬咁, 多手多腳.....把口又多野講, 超多野講....你地小朋友會唔會又係好多野講架?

作者: 麥兜MaMa    時間: 16-4-13 09:47

我仔手字成日寫到好差, 打風甘. 仲比KG差. 但其實佢係有能力寫得好, 但成日冇耐性同貪快. 仲夠膽死話自己係寫草書.
作者: 麥兜MaMa    時間: 16-4-13 09:53

有時讚佢某D字好好, 俾粒星星佢, 便會寫番D好字. 但累同悶時便一定唔得.
好在學校包容都佢D字, 而且叫我地不要刷走太多, 由其是開始時佢幾唔喜歡抄寫,  愈刷會愈唔喜歡.
作者: 麥兜MaMa    時間: 16-4-13 09:55

BrianHoHoHo 發表於 16-2-5 11:15
我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8 ...
如果佢太不喜歡新藥, 會否用番以前果只對佢好D?

作者: 麥兜MaMa    時間: 16-4-13 10:02

我係好媽媽 發表於 16-4-12 11:04
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為 ...
學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友<-要看果D係咪佢真正有"興趣"果D.
冇咩"興趣", 係會慢過同期小朋友, 因冇心上. 真正有"興趣"果D, 佢地會好專注.
eg: 我仔喜歡畫畫勞作, 上幾多佢都唔悶.  

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-13 15:19

麥兜MaMa 發表於 16-4-13 09:47
我仔手字成日寫到好差, 打風甘. 仲比KG差. 但其實佢係有能力寫得好, 但成日冇耐性同貪快. 仲夠膽死話自己係 ...
我仔一樣啦...如果係我坐佢隔離睇住佢寫就會寫得好, 連老師都話一睇功課見到D 字靚一定係因為媽媽陪佢做.....佢刈能力寫得好, 但冇心機冇耐性寫.......
作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-13 15:20

麥兜MaMa 發表於 16-4-13 10:02
學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友
D 興趣班係佢自己揀架, 冇迫佢學....游水佢超級鐘意, 但進度係慢過其他小朋友囉....
作者: COE1205    時間: 16-4-13 17:32

我仔手字又係好似打風咁, 但寫詞語又可以攞到A,因為B+以上老師係有貼紙獎勵

作者: Meilinglin    時間: 16-4-13 21:32

我仔也是一樣,写字没耐心,潦草
作者: wan_sosin    時間: 16-4-13 23:37

我係好媽媽 發表於 16-4-13 09:01
我仔手字真係好差, 老師都已經接受佢係咁, 好彩學校唔執字體, 唔係真係日日刷功課刷到癲....佢讀書都ok, 記 ...
我仔除了手字靚d,同埋未去到超多嘢講(但都鍾意講嘢),其他嘢同你小朋友一樣.

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-14 16:38

wan_sosin 發表於 16-4-13 23:37
我仔除了手字靚d,同埋未去到超多嘢講(但都鍾意講嘢),其他嘢同你小朋友一樣.
...
所以我都同老公講, 佢專注力出問題, 影響佢寫字差, 我地都要接受, 唯有慢慢咁教佢寫好D.......我有時見佢其實好比心機係度寫字, 但都係寫得好差......
同埋你地小朋友會唔會性格都係冇耐性, 同比較易發脾氣呀? 我仔上緊私人既 therapy, 已經好左好多

作者: wan_sosin    時間: 16-4-15 00:42

我係好媽媽 發表於 16-4-14 16:38
所以我都同老公講, 佢專注力出問題, 影響佢寫字差, 我地都要接受, 唯有慢慢咁教佢寫好D.......我有時見佢其 ...

超無耐性,例如坐巴士會厭要停燈.

易忟憎,但未去到發好大脾氣.

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-15 10:24

wan_sosin 發表於 16-4-15 00:42
超無耐性,例如坐巴士會厭要停燈.

易忟憎,但未去到發好大脾氣.
係呀, 一樣, 無耐性, 易炆......未試過就話唔識, 唔試, 之後要慢慢叫佢試, 陪佢, 教佢, 因為知佢其實係做得到的.  當佢做到後佢就會好開心原來自己可以, 之後我就讚下佢, 等佢有d 自信心肯try ....
其實對住佢都真係幾攰.....仲有, 你小朋友係唔係敏感體質呀??

作者: wan_sosin    時間: 16-4-15 13:47     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-15+00:42+超

原帖由 我係好媽媽 於 16-04-15 發表
係呀, 一樣, 無耐性, 易炆......未試過就話唔識, 唔試, 之後要慢慢叫佢試, 陪佢, 教佢, 因為知佢其實係做得 ...
我小朋友有天生鼻敏感,皮膚亦易過敏,無情情會起疹,成日ar個頭,還有偏食,唔接受某D食物,無聊或緊張會咬指甲

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-15 17:26

wan_sosin 發表於 16-4-15 13:47
我小朋友有天生鼻敏感,皮膚亦易過敏,無情情會起疹,成日ar個頭,還有偏食,唔接受某D食物,無聊或緊張會 ...
嘩.............一樣既......我仔嚴重鼻敏感, 皮膚又敏感, 成日出風癩.....又係偏食.....唔肯食肉, 話好臭.....細個時勁meet 手指皮meet到流晒血都仲要meet.......好似呀....

作者: wan_sosin    時間: 16-4-16 00:30

我係好媽媽 發表於 16-4-15 17:26
嘩.............一樣既......我仔嚴重鼻敏感, 皮膚又敏感, 成日出風癩.....又係偏食.....唔肯食肉, 話好臭. ...

都真係好似!但學習能力是不錯的,只係粗心大意,經常睇錯,寫錯,太心急,做功課唔係慢,但就做錯做漏,有時做錯第二個練習都得.

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-16 17:47

wan_sosin 發表於 16-4-16 00:30
都真係好似!但學習能力是不錯的,只係粗心大意,經常睇錯,寫錯,太心急,做功課唔係慢,但就做錯做漏,有時做錯 ...
係呀,佢成績唔錯呀,溫書好快已識晒。 但好大意,睇錯問題,又唔專心,所以會答錯,我成日叫佢慢慢唔好心急,唸清楚先。抄野都會抄抄下抄左第二行既......
作者: wan_sosin    時間: 16-4-16 19:22     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-16+00:30+都

原帖由 我係好媽媽 於 16-04-16 發表
係呀,佢成績唔錯呀,溫書好快已識晒。 但好大意,睇錯問題,又唔專心,所以會答錯,我成日叫佢慢慢唔好心 ...
係呀,所以呢D仔好怕抄書格式,數學格式!今年呀仔個數學老師要求格式好嚴,又要寫什麼思考圖,我仔做到發晒脾氣!錯咗都唔會再改,由佢!而家佢開始慣,無咁憎!

作者: 我係好媽媽    時間: 16-4-16 21:30

wan_sosin 發表於 16-4-16 19:22
係呀,所以呢D仔好怕抄書格式,數學格式!今年呀仔個數學老師要求格式好嚴,又要寫什麼思考圖,我仔做到發 ...
我仔今年升小一開初佢做功課做到晚晚喊,又一星期2次默書。好彩過左2個月佢都習慣左個模式。
我仔讀國際學校,所以老師冇咁嚴,d字肉酸都唔會要求佢再寫。好彩。

我仔最怕畫畫。

作者: wan_sosin    時間: 16-4-17 02:17

我係好媽媽 發表於 16-4-16 21:30
我仔今年升小一開初佢做功課做到晚晚喊,又一星期2次默書。好彩過左2個月佢都習慣左個模式。
我仔讀國際學 ...

咁啱!我仔畫畫都係好得人驚,佢都鍾意畫,但真係差得好緊要!

讀國際學校應該好D,我仔係傳統小學讀小二,今年入了精英班,但最近考慮過,決定出年讀返普通班,一來而家係普教中,試過都係想粵教中,普通班係粵教中;二來同同學相處麻麻,最主要係我仔唔鍾意認叻嘅人,但精英班好多同學覺得自己高人一等,而我亦唔想係咁嘅環境下讀書,有心學習的,讀邊一班都會學.呀仔貪玩,同學又唔多接受佢,同學同老師都認為,讀呢班應該乖d,總總加起上嚟,個班好似唔屬於佢咁.我情願好似小一時咁樣,同隔離位上堂偷下嘢食,可能仲開心d!

呀仔其實之前都講過唔想讀呢班,當初我覺得讀到為什麼唔讀,但最近冷靜落嚟諗,其實要聽下佢講,明白下佢個原因.唔可以忽視佢嘅想法,真係一額汗,原來真係有機會莫視仔女嘅感受,仲會認為自己做得好啱,我上了好好的一課!希望呀仔升上小三會開心返多d.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5