教育王國

標題: Band 3 生的媽媽加油 [打印本頁]

作者: 2kidsma    時間: 14-9-22 17:05     標題: Band 3 生的媽媽加油

我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band 3 中的一個.  雖然我有返工,  但放工後都不會去街, 食飽飯便對功課, 温書,    假期又會同佢去玩,  又無迫佢學咩嘢.    每次係屋企同佢温默書, 佢都無問題,  但係返到學校就唔識,  合格次數, 五隻手指數得哂.   測驗考試都一樣.    身邊的人的子女, 個個都文武相全,  又成日攞獎.    我同自己講,  只要唔好學壞,  孝順父母,  等佢等日知道讀書的重要時佢就會讀啦.      

雖然佢而家係 band 3,  但希望佢人格係 band 1.  
Band 3 生的媽媽加油

作者: fionakong2008    時間: 14-9-22 17:27     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

努力加油呀

作者: lalalam27    時間: 14-9-22 17:40     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

作者: tinaleung    時間: 14-9-22 17:40

加油媽媽媽!!!!!

作者: HappyEE    時間: 14-9-22 17:42

加油
作者: patpatc1668    時間: 14-9-22 17:57     標題: 回覆:HappyEE 的帖子

講得好好,加油!唔好放棄

作者: 爸爸愛您    時間: 14-9-22 18:37     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

努力

作者: austism    時間: 14-9-22 18:56     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

媽媽,你講得好好,好有意思,加油

作者: lu-ka    時間: 14-9-22 20:21     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

我好明白,因我仔都係一樣。搵一間佢心儀既學校而校風又好既係好重要,加油!

作者: Yanamami    時間: 14-9-22 20:28

最緊要搵間校風好d中學。試搵下他的亮點吖,每個人都有,只喺未發現。
作者: STee    時間: 14-9-22 22:49     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

有這樣好的媽媽,是邁向成功的石。
祝一切順意!

作者: TwinWong    時間: 14-9-22 22:49

加油媽媽,
囝囝會知你負出嘅还比佢多,
佢會係孝順仔, 有時候有D小朋友讀得書多,
成績超好, 但往往都忽略咗親情嘅存在
作者: nicemelody    時間: 14-9-22 23:10

加油! 支持妳!
作者: deky01    時間: 14-9-22 23:16     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

good:加油
但你有冇了解吓点解反到學校就答唔到會唔會在那一方面的學習障外呢~

作者: yovin    時間: 14-9-23 04:10

引文:身邊的人的子女, 個個都文武相全,  又成日攞獎.    我同自己講,  只要唔好學壞,  孝順父母,  等佢等日知道讀書的重要時佢就會讀啦.

只因中國人有隱惡揚善的美德 , 一定唔會個個都係文武相全 。你已是Band one媽了, 加油!
作者: kin929    時間: 14-9-23 08:01

回覆 2kidsma 的帖子

加油!努力!我的遭遇也跟你差不多!跟人家的孩子一齊起步,但人家的孩子已有成績!那心情可想而知!但不要洩氣,還有時間,共勉之*^O^*
作者: miffy^o^    時間: 14-9-23 08:04     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

作者: 天使麵    時間: 14-9-23 08:28     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

一直我都同小朋友講band 幾只係成績之分,band 2,3 亦有難入的校風好、老師熱誠的好學校,有時課內外仲多元化多選擇的俾小朋友嘗試不同方面,搵出興趣、專長。
最緊要仔女人品好、自理能力高,咁已少好多擔心。
有時我會提自己:孩子係需要俾時間空間佢摸索同成長,假以時日就會搵到自己的路向。
互勉之~

作者: WinnieCatCat    時間: 14-9-23 09:03     標題: 引用:+我仔係Band+3,+出年升中一,+++由始至終我

原帖由 2kidsma 於 14-09-22 發表
我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band ...
你是一個很好的媽媽呀 不同的人有不同的才華,讀書不是唯一的路,再者,品德比成就更重要!你和你囝囝都要加油啊

作者: MMM888    時間: 14-9-23 09:09

加油呀,媽媽
作者: zhuzhu    時間: 14-9-23 09:11

support !
作者: IRON    時間: 14-9-23 09:21

媽咪的態度正確, 值得一讚

不過, 如係我, 我會嘗試搵出佢既原因, 從各方面睇下有無辦法可扶助佢.(不單是飯後看看功課哦) 另外, 攞獎, 係長時間既培育, 機會亦係父母首先去制造, 子女才能有信心去創造成果.

相信自己的孩子會改變! 我時常同仔講, 今日你唔得, 可能明日得; 今年你唔得, 可能明年得.......只要你努力, 終有一日得!
互勉之

作者: 2kidsma    時間: 14-9-23 09:56

早晨各位好媽媽,   老實講有時見到人地個小朋友點叻點叻, 心內都有點兒酸味味,  但又如何呢!    其實每個孩子的成長都唔同, 有些早熟有些遲熟, 只是他的能力時未到, 就像BB學行一樣, 要佢自己敢行先會行, 你迫佢, 反而會令佢害.   只要我地唔放棄, 相信成一定追到.

我知道我仔係信心問題, 我都有了解佢情況,   這是長久以來的問題, 自佢小三成績開始下滑時, 就越來越差.     雖然佢今次呈分成績進步咗, 但係都升唔到 banding, 唯有幇佢揾間校風好的中學啦.

作者: TiffanyLing    時間: 14-9-23 10:18

校風最重要,加油!

作者: cherrina    時間: 14-9-23 11:01

其實小朋友的品德教育是最重要的,成績反而係其次
作者: himhim0502    時間: 14-9-23 12:05

支持, 最重要是人格 BAND 1
作者: mamee    時間: 14-9-23 12:43     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

肯定有個band 1媽媽先

作者: yenk    時間: 14-9-23 13:41

我亦面對緊同樣問題,比左好多心機同佢温習,請私人補習,結果第一次既呈分試,系最差既一次! !囝囝好純,好helpful,心地好,但對讀書冇興趣!最怕系派左去一間校風吾好既中學,因而學壞!希望可以搞到間校風好既(九龍城網),而又入到既Band 3 中學!但又談何容易呢?
作者: MonMonLam    時間: 14-9-23 14:07

好同意, 我只選校風好, 關愛學生就夠, 成績我唔會理, 講真, 自己個小朋友,
點會唔知佢既底子... 我唔需要佢讀書叻, 因為佢會讀得好辛苦, 但得出來個結果
都未必係好.... 只要佢乖唔好學壞, 人品好就願了...

大家共勉之.... 希望多些過來人, 多些分享下我地呢類小朋友既前路...
雖然讀書唔叻, 但品格好好, 個性純良, 操行良好...其實仲有好多出路.....
作者: sengayy    時間: 14-9-23 14:37

大家一齊加油!!
作者: 2kidsma    時間: 14-9-23 14:50

剛才看到晴報的其中一段說

非常爸爸:不想子女壓力大

該父親向校長解釋,不想子女太大壓力,再加上一般認為「叻」的學校或名校給人不可一世態度。梁校長引述該父親說:「讀書叻又點,出到社會都係打工,最緊要做嘢叻,讀書唔叻,或可以做老闆!

大家努力吧!   我們的孩子不是蠢過人, 只是他們未準備好.    結困不重要,  最重要是他付出的過程.

作者: lamlammama    時間: 14-9-23 15:42

加油呀, 媽媽.

你囝有一位懂體諒, 明白又了解佢, 支持佢的好媽媽.
你地都要一齊加油.
作者: charl    時間: 14-9-23 17:25

作者: johnnywalker    時間: 14-9-23 18:15

作者: lu-ka    時間: 14-9-23 20:44     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞佢,冇人會鍾意佢,我仔好受家。所以雖然佢係b3 生,但佢係小學操行有A, 最後幸運地入到一間b2a-b既英文直資中學,佢仲得好開心。

作者: MonMonLam    時間: 14-9-23 23:18

lu-ka 發表於 14-9-23 20:44
我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞 ...
請問係邊區啊?
作者: sellse    時間: 14-9-23 23:36     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

請問葵涌有咩Band3校風較好的?

作者: littlewoman    時間: 14-9-24 08:15

lu-ka 發表於 14-9-23 20:44
我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞 ...
那間直資校風如何?可以PM校名給我嗎?
作者: 2kidsma    時間: 14-9-24 09:58

johnnywalker 發表於 14-9-23 18:15
有無同學校研究過點解仔仔屋企識晒、返學就失晒憶?
都有同老師傾過,  例如黙書時, 佢一唔識, 就會停哂係度諗, 結果連後面的都聽唔到.    而家好D啦,   教佢如果唔識就唔好理 繼續去.   佢始終都係信心問題,  又八掛, 又心散,  呢D 都要慢慢改.   

作者: 2kidsma    時間: 14-9-24 10:00

sellse 發表於 14-9-23 23:36
請問葵涌有咩Band3校風較好的?
聽聞燕京都唔錯,  你可以睇睇.

作者: yamyau    時間: 14-9-24 10:19

Add oil
作者: Charlotte_mom    時間: 14-9-24 10:51

好有意思的一個帖子 樓主及各位加油!

我女學校係直升, 我無問過banding (唔想知, 總之唔係top)

我女而家s3了, 竟然係上左中學至開竅, 而家識備課, 主動左, 對學習負責左, 對分數著緊左, 亦對自己叻的方面識自豪同更努力, 呢d至係重要, 因為迫住上其實好慘, 與其見佢唔享受但好乖咁去啃去拎90分, 我寧願佢係因為覺得自己做得到所以更俾心機然後拎80分, 呢個係我睇法

作者: Charlotte_mom    時間: 14-9-24 10:54

舊年演藝open day, 我同個女去睇, 好失望係有朋友一知道第一反應係: 點解呀你個女讀書好唔掂咩?
咩事啊.........讀演藝就一定係因為讀書唔叻嗎? 小朋友唔可以為自己興趣而努力嗎? 對我黎講, 無論佢將來做咩都好, 最緊要努力, 就總有出頭天
作者: lu-ka    時間: 14-9-24 11:25     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-9-23+20:44+我成日

原帖由 littlewoman 於 14-09-24 發表
那間直資校風如何?可以PM校名給我嗎?
Pls check PM

作者: little_yolky    時間: 14-9-24 11:30

Charlotte_mom 發表於 14-9-24 10:54
舊年演藝open day, 我同個女去睇, 好失望係有朋友一知道第一反應係: 點解呀你個女讀書好唔掂咩?
咩事啊.... ...
演藝事業條路太難行了。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-9-24 11:48

little_yolky 發表於 14-9-24 11:30
演藝事業條路太難行了。
我無唸過要佢做專業演奏家, 佢都無本事

不過我想explore下, 譬如戲劇, filming等, 又點樣? 上次學校annual performance, 謝幕時見到有個後台工作人員, 係博士, 好生羨慕, 如果鐘意果行, 又可以用黎搵食, 又可以教人, 幾有意思, 點都好過我咁, 讀到書又點, 所謂MNC又點, 咁就坐寫字樓一世, 有時會唸, 係咪我以前唸野太窄, 令到自己失去好多有趣的機會呢

作者: little_yolky    時間: 14-9-24 11:55

Charlotte_mom 發表於 14-9-24 11:48
我無唸過要佢做專業演奏家, 佢都無本事

不過我想explore下, 譬如戲劇, filming等, 又點樣? 上次學 ...
我哋果一代社會水平生活唔一樣, 要顧慮既嘢多好多的。
我都成日諗, 去大學是旦讀一科, 第時出嚟時旦搵份工養得起自己好, 定係入演藝學唱戲, 攞個唱戲學位好, 佢係鐘意, 又做得好, 但係好難養得起自己喎。咁偏門, 條路太難行了。

作者: kawaii1128    時間: 14-9-24 12:31

支持!!成績不是一切

但都想提醒樓主, 入Band 3 學校最怕是受朋輩影響學壞, 務必留神.

作者: yenk    時間: 14-9-24 12:56

回覆 kawaii1128 的帖子

但Band 3 成績,一般直資又系英文教學,又未必收!收左?又驚第日進吾上,比學校踢出黎!
作者: MonMonLam    時間: 14-9-24 21:40

yenk 發表於 14-9-24 12:56
回覆 kawaii1128 的帖子

但Band 3 成績,一般直資又系英文教學,又未必收!收左?又驚第日進吾上,比學校踢出黎 ...

作者: sellse    時間: 14-9-24 23:34     標題: 引用:Quote:sellse+發表於+14-9-23+23:36+請問葵

原帖由 2kidsma 於 14-09-24 發表
聽聞燕京都唔錯,  你可以睇睇.
Thanks,不過燕京在青衣,葵涌有無好介紹?

作者: 爸爸愛您    時間: 14-9-25 01:31     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

加油

作者: 701003    時間: 14-9-25 10:33     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

支持你!

作者: 2kidsma    時間: 14-9-25 11:43

sellse 發表於 14-9-24 23:34
Thanks,不過燕京在青衣,葵涌有無好介紹?
對不起, 葵涌我不太知.   幫唔到,  睇下有無其他人知.  Sorry

作者: happymama22    時間: 14-9-25 11:46

剛讀報章一篇社論「向聽障艇王偷師」, 內文很有意思。駱坤海亞運划艇奪金。他在一間banding不高的中學讀書, 學業不出色, 家境貧貧困又有聽障, 很多人看來, 他已輸在起跑線上, 前途有限。但這沒有消磨他的鬥志, 也幸得教師發掘出他的體育天份才能, 最後得社會栽培而成功。這正是一個多元化教育的成功典型。
教育不應只為肯定某一類型的人而設, 人類各個天份都不同呀, 不是每個人都是學術型。就算學術成績只能被香港教育制度評為band3(何況是受著很多因素影響), 也真的不要輕看自己。青少年最重要的是自強不息, 在學校裡積極學習和參與, 漸漸地也能發掘出自己的興趣和才能。我見過band3的人成為了盡責的消防員和警員, 成為有愛心的老人護理員, 勤奮盡責的教師, 關愛別人的牧師。他們也能快樂, 充實和有意義地過活。
加油, 有機會與孩子一起讀讀那篇社論,作為引子, 鼓勵孩子自強不息喇

作者: happymama22    時間: 14-9-25 12:16

回覆 TiffanyLing 的帖子

同意。對band2及3的同學來說, 選擇一所好的中學真的很重要。學生在校內無所事事, 只會更變得消沉頹, 所以要找一間有心有力, 在課程上不斷想方法提昇學生學習動機的學校 , 對學生平日表現有一定要求的(如有措施要求準時交功課, 認真做, 打擊抄襲, 真的不懂得做就有輔導班等支援)
學校也應有多元化活動和領袖義工訓練等, 把握大小機會展示學生的成就 讓學生發掘潛能, 提昇自尊感和自信心。
學校內有好的工作團隊。愛學生又有領導才能的校長, 有責任感和無私愛學生的主任和老師, 有強勢而又得學生信服的訓輔老師。上下一心, 對學生的好行為加以鼓勵, 對不好的行為會及時糾正, 不會視而不見。校內越多這類特質教育工作者越好。
說到這裡, 我不禁會問, 香港究竟真的存在著這樣特質的band2, band3中學嗎?找到近似的, 也許是孩子的福氣。
振作起來, 大家做一個身教, 不輕易放棄的, 繼續與孩子一起努力尋找好的band2band3中學吧!

作者: yenk    時間: 14-9-25 16:42

回覆 happymama22 的帖子

請教各位MaMa,九龍城網,有冇類似既Band3/Band2既中學或直資呢?
作者: littlewoman    時間: 14-9-25 17:38

yenk 發聽1,表於 14-9-25 16:42
回覆 happymama22 的帖子

請教各位MaMa,九龍城網,有冇類似既Band3/Band2既中學或直資呢? ...
九龍城或直資,我都極有需要呀,唔該曬!
作者: Cathleen    時間: 14-9-25 20:30     標題: 引用:+我仔係Band+3,+出年升中一,+++由始至終我

我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band ...
My stituation same as you

作者: MonMonLam    時間: 14-9-26 14:02

happymama22 發表於 14-9-25 12:16
回覆 TiffanyLing 的帖子

同意。對band2及3的同學來說, 選擇一所好的中學真的很重要。學生在校內無所事事, ...

作者: 芝麻街    時間: 14-9-26 16:50

我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有差異, 沒有補習班, 沒有資優班, 我只按著佢地愛好, 因材施教, 以及陪伴佢地康健快樂地成長

花 -- 係會早點被人察覺, 被人欣賞
樹 --  係需要多點時間, 才能成為參天大樹的

共勉之
作者: chingko    時間: 14-9-27 13:56     標題: 引用:我家有一個band1生,+有一個band3生,+兩個有

原帖由 芝麻街 於 14-09-26 發表
我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有 ...

作者: happymama22    時間: 14-9-27 15:55

回覆 芝麻街 的帖子

作者: candyhmama    時間: 14-9-27 21:25

加油呀.相信你仔仔都會明白你係一個好好既媽媽.
band幾唔重要,有一門手藝就會有出路!
依家都只系第一次呈分,仲有機會!
要等到七月系一個好漫長既過程,但都希望你仔仔會有一個好offer.
加油,比個like你
作者: MonMonLam    時間: 14-9-30 16:59

芝麻街 發表於 14-9-26 16:50
我家有一個band1生, 有一個band3生, 兩個有佢自己嘅性格, 特質, 長處...... 兩個嘅成長時間, 成績表現都有 ...

作者: amyivan    時間: 14-10-1 16:55

加油 ,我小兒出年都是升中一 , 成績麻麻 。會揀將軍澳區 band 3 中學 。

作者: smallmama    時間: 14-10-8 12:38

我仔也是band3生(今年讀中二)﹐幸好他派入一間校風不錯既band 3學校﹐學校裡有很多很有心既老師悉心教導﹐而同學們的品性都好好﹐所以我都好認同成績只要小孩發力為其未晚﹐因我仔學校也有學兄學姐們上到大學﹐所以只要他們自己發奮﹐沒有不成功的。
作者: fishchow    時間: 14-10-10 00:44     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

自從APA 有 degree & master course 之後,已經唔係讀唔成書才入去讀㗎喇!我d碩士同學,有不小是中大、港大degree 畢業生,亦有外國大學畢業再進修。一個major 得幾個位,要考有冇 talent, 不單止比較成績。畢業的出路好好,不是一般人所估計的

作者: laiheiyau    時間: 14-10-10 08:31

加油
作者: karenlyk    時間: 14-10-11 12:32     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

加油

作者: eeyore_fy    時間: 14-11-16 00:39

我阿仔都係 band 3, 我既諗法同你一樣,況且佢又有讀寫,所以成續一直都唔係太好;希望可以入到校風好既學校!
作者: 2kidsma    時間: 14-11-17 14:30

eeyore_fy 發表於 14-11-16 00:39
我阿仔都係 band 3, 我既諗法同你一樣,況且佢又有讀寫,所以成續一直都唔係太好;希望可以入到校風好既學 ...

加油啊!   其實我不太相信有讀寫問題, 只是小朋友理解的快慢,   我曾經聽過有一個說他讀寫問題的人, 大了做了博士生.

作者: IloveJJ    時間: 14-11-18 10:55     標題: 引用:我家有一個band1生,+有一個band3生,+兩個有

作者: eeyore_fy    時間: 14-11-18 22:45

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過渡活躍,所以佢都會有聽寫障礙。不過佢運動就比較好,人無十全十美,我但求佢入到一間學風好既學校,開心讀書就好!

作者: moondylau    時間: 14-11-19 12:22

eeyore_fy 發表於 14-11-18 22:45

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過 ...

作者: anixon    時間: 14-11-20 08:28

2kidsma 發表於 14-9-22 17:05
好媽媽...努力加油呀
作者: eeyore_fy    時間: 14-11-20 08:51

真心希望我地 band 3 既 小朋友派到一間校風好既學校!
作者: moondylau    時間: 14-11-20 16:10

eeyore_fy 發表於 14-11-20 08:51
真心希望我地 band 3 既 小朋友派到一間校風好既學校!

作者: janice917    時間: 14-11-25 18:22

加油, 你已盡你的本份, 希望仔仔升中後會有更好表現!
作者: MonMonLam    時間: 14-11-25 21:41

eeyore_fy 發表於 14-11-18 22:45

其實我覺得首先父母要接受,亦要明白佢係點,唔好迫佢太緊!因為佢有專注力不足,過 ...
agree...

作者: MonMonLam    時間: 14-11-25 21:42

大家要加油....
作者: NurseSally    時間: 14-11-26 08:22     標題: 引用:+我仔係Band+3,+出年升中一,+++由始至終我

簡直係我嘅心聲!我同阿囝好盡力温書,但派反來成績都不理想!大家繼續努力!!

作者: Ritamimi    時間: 14-11-26 10:14

我都係同路人, support !!
作者: CHANMIUSHA    時間: 14-11-26 10:38     標題: 回覆:2kidsma 的帖子

我同你一樣,都系希望小朋友唔好學壞,但宜家想揀band 3學校都唔知點落手,似乎band3學校校風差,我系觀塘區,請問你呢?可以交流下心得

作者: chanyukyan    時間: 14-11-26 11:06

加油呀,媽媽
作者: NurseSally    時間: 14-11-26 22:25     標題: 引用:回覆+2kidsma+的帖子 我都係同路人,+suppo

原帖由 Ritamimi 於 14-11-26 發表

我都係同路人, support !!
努力!

作者: 芝麻街    時間: 14-11-30 09:35

IloveJJ 發表於 14-11-18 10:55
一個b1,一個b3?咁做媽媽既真係要好花心思!可以講多啲兩個孩子有咩分別?你點樣處理嗎?我覺得要處理 ...
pls check pm
作者: cameltkk    時間: 14-11-30 14:18     標題: 回覆:Band 3 生的媽媽加油

我個仔係B3生一名,油尖旺區都吾知點揀好

作者: eeyore_fy    時間: 14-11-30 19:46

呢排每個星期都去學校睇開放日,感覺band 3生 真係好難可自行!成續已經唔係高,加上操行仲要最少B以上,真係唔知點好!
作者: elbar    時間: 14-11-30 20:22

cameltkk 發表於 14-11-30 14:18
我個仔係B3生一名,油尖旺區都吾知點揀好
請查看 收發訊息

作者: loy211    時間: 14-12-2 20:28

好感動,我覺得你是No.1媽媽,加油!
品德比學業重要,同意.
作者: hong2002    時間: 14-12-2 21:18     標題: 回覆:2kidsma 的帖子

你肯定是band 1媽媽,加油!

作者: NurseSally    時間: 14-12-2 23:37     標題: 引用:呢排每個星期都去學校睇開放日,感覺band+3

原帖由 eeyore_fy 於 14-11-30 發表
呢排每個星期都去學校睇開放日,感覺band 3生 真係好難可自行!成續已經唔係高,加上操行仲要最少B以上,真 ...
我去左某些直資簡介會,吾知2尾3頭有冇機會?

作者: eeyore_fy    時間: 14-12-6 21:52

回覆 NurseSally 的帖子

我都唔知架!不過好多學校都話會見

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5