教育王國

標題: 讀直資或私小的實際費用 [打印本頁]

作者: c1234    時間: 14-9-30 00:21     標題: 讀直資或私小的實際費用

想問下其實讀直資小學或私立小學的實際費用。如男拔附屬小學,學全年為港幣42,750元,但除了學費,還有什麼林林種種的費用呢?
作者: sissysze    時間: 14-9-30 00:25     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

學嘢囉,讀得db, 梗係樣樣都要揾私教1:1     再唔係jolly jupitor 都$400/堂,少個錢都讀唔起....

作者: crispin    時間: 14-9-30 13:03

學費、車費、飯錢、書簿練習(學校要求)、校服、視藝堂要求嘅用品/文具(自己出面買)、出外睇展覽或音樂會入場卷(自費,可以去d免費嘅)、donation (可以唔俾)
課外活動 (學校嘅應該平過出面學少少)
hmm... 好似係咁
作者: Jane1983    時間: 14-9-30 14:21

預鬆小小,好多都會有遊學的費用。其實津校都有,識人個女Maryknoll,吾記得小四定幾多,都去英國,不過當然可以吾去。

作者: Jane1983    時間: 14-9-30 14:23

至於貴補習、興趣班,名校有厲害家長就有,吾係一定係果幾間。
作者: babemom    時間: 14-9-30 15:42     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

那麼無知一問,有冇識人真的讀db而申請學費減免資助?學校有沒有標簽此類學生?

作者: c1234    時間: 14-9-30 22:54

我不是有錢人,若果報讀直資或私校,不一定是dpspd,只是拿來做個例子,或者
保良局陳守仁小學,恕我見識少,現在有子女就讀直資私校的,可否分享下究竟要花費多少呢?

作者: Jane1983    時間: 14-9-30 23:03

回覆 c1234 的帖子

真係一間間。我小朋友讀IS,但除學費和capital levy,無雜費。我親友讀陳守仁,亦好慳皮。
反而有朋友讀名津,吾使學費,真係學也都1對1,學也都搵名師。佢話省回學費的錢,放番落個女度。

作者: babemom    時間: 14-9-30 23:07     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

其實我覺得db真的算貴價直資,相比陳守仁或英華,我估實際費用視乎家長如何栽培及配合學校,但每月學費x6年小學再加6年中學學費就一定走吾甩!

作者: Unclejt    時間: 14-9-30 23:19

babemom 發表於 14-9-30 15:42
那麼無知一問,有冇識人真的讀db而申請學費減免資助?學校有沒有標簽此類學生?

...
No la, it will be very stupid for the school to do this.

作者: c1234    時間: 14-10-1 21:05

回覆 Jane1983 的帖子

多謝你的解答。我真是不太清楚。
作者: c1234    時間: 14-10-1 21:12

回覆 crispin 的帖子

多謝你回答,是不是讀dbspd這樣的學校,連上視藝堂都要自備名牌畫具?那麼學費、車費、午餐費用、未計學什麼樂器,單是返學,要不要1萬元?
作者: dlh525    時間: 14-10-2 10:38     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

不好意思,我覺得你概念有少許問題. 我小朋友都是讀私小,學費以外都有學野,但不是什麼名牌名師.

至於是否要補習,每個小朋友都不同,要睇學習進度.

作者: c1234    時間: 14-10-2 13:38

回覆 dlh525 的帖子

你好,不用sorry,只是想討論下,在直資私小讀書,一個月實際要花費多少,讓我們這些冇經驗的家長有點預算。
作者: Cherishvalue    時間: 14-10-2 14:55     標題: 引用:回覆+crispin+的帖子 多謝你回答,是不是

原帖由 c1234 於 14-10-01 發表
回覆 crispin 的帖子

多謝你回答,是不是讀dbspd這樣的學校,連上視藝堂都要自備名牌畫具?那麼學費、車費 ...
絕對不是.  

視藝我印象中只買過一件圍裙!

遊學費用豐儉由人,如果孩子去歐美自然貴點,但也完全是家長的選擇.

校車和午飯的費用與別的學校應該差不多吧.

作者: yeeyeey2k    時間: 14-10-2 21:13     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

小兒讀緊直資,每月$1200學費,另參加網球課後活動班及樂器班,分別為$810/年及$3800/年,除此外,冇其他費用要交,而呢啲興趣班要抽籤,可自行決定參唔參加,學校持開放態度,有同學仔咩都唔參加都冇受到任何壓力。

作者: iccicc    時間: 14-10-2 21:23

作者: c1234    時間: 14-10-2 21:33

回覆 Cherishvalue 的帖子

很感謝您的回答,又知道多一點,去過dbspd簡介會,見到小孩連畫畫都要去法國巴黎,所以有些怕怕,我真的付擔不了!
作者: c1234    時間: 14-10-2 21:34

回覆 yeeyeey2k 的帖子

多謝您列出費用清單。
作者: 小曳人    時間: 14-10-2 22:10

c1234 發表於 14-10-2 13:38
回覆 dlh525 的帖子

你好,不用sorry,只是想討論下,在直資私小讀書,一個月實際要花費多少,讓我們這些冇 ...
樓主,你諗多咗喇!
雖然我嘅小朋友唔係讀DB,但我相信除去學費,讀DB嘅駛費唔會比讀其他學校多!
唯一會比較難預算嘅,會係遊學活動,以我所知現時連地區之"寶"都會遊學,私校又會,只係目的同目的地會有較大差異
一般學校嘅遊學活動係自由參與,建議你問問現時家長,而初小唔會有遊學

至於視藝,只係基本文具枱藝顏色等,去邊度返學都係咁買

之前有討論過養一個初小人仔要幾錢,你可以去爬下文睇睇
我個仔由私校轉津校,反而覺得學校叫我地自由參與嘅學習平台/雜誌多得很!

以上年私小為例
學費33k,校車/飯錢~ $1500/月,書簿/補充約2.5k,校服冬天夏天約2.5k,之後就係成日跌文具,唔見嘢...
我估平均除開一年十個月計,每個月大約6k

作者: c1234    時間: 14-10-2 23:29

回覆 iccicc 的帖子

很感謝您指導,若不想參加什麼樂器班,樂團,球隊之類,不會有壓力嗎?
作者: c1234    時間: 14-10-2 23:39

回覆 小曳人 的帖子

十分多謝您的分享,真的怕了那些什麼遊學團,去過一些學校的簡介會,校長proud of 自己的學生去了什麼國家音樂比賽,畫畫都去法國巴黎,所以
作者: iccicc    時間: 14-10-2 23:58

作者: c1234    時間: 14-10-3 00:05

回覆 iccicc 的帖子

很感謝您,請問在這樣的學校讀書,成績要跟得上,是否都是有尊科尊補呢?
作者: Cherishvalue    時間: 14-10-3 01:00     標題: 回覆:c1234 的帖子

專科專補是否需要應該看孩子是否追不上和家長有沒有時間輔導孩子,學校在學業成績方面沒有給予太大壓力。

作者: 小曳人    時間: 14-10-3 21:09

c1234 發表於 14-10-2 23:39
回覆 小曳人 的帖子

十分多謝您的分享,真的怕了那些什麼遊學團,去過一些學校的簡介會,校長proud of 自 ...
學校唔會有人力去安排學生全級一齊去法國畫畫!特別係初小!不過,更恐怖嘅係揾家長義工一齊去!

你多了解佢地去邊先啦,唔啱嘅就唔好報,雖然話自由參與,但睇你咁驚,我估唔駛你去都有壓力!
我就唔會太擔心,俾唔起錢/唔放心/無興趣 嘅人唔會得我一個

作者: c1234    時間: 14-10-3 23:11

回覆 Cherishvalue 的帖子

謝謝你。所以最重要都是家長支援。
作者: c1234    時間: 14-10-3 23:12

回覆 小曳人 的帖子

明白了!原來是家長義工
作者: JHsbb    時間: 14-10-5 21:56

我家2個孩子讀私小, 每人學費約4400(1個月)+車費1280+lunch約770(每餐35蚊x22日計), 即係每人每月約6450(未計每年學校雜費3200), 興趣班2個加埋約7000蚊一個月, 每月開支2個夾埋約19900一個月, 呢度只係學校及課餘興趣班開支

lunch貴係因為學校自己有廚房, 自己煮, 飯湯水果任添
作者: c1234    時間: 14-10-5 23:07

回覆 JHsbb 的帖子

很感謝您詳細列出開支,讓大家可作參考。養個細路,今時今日真的不容易
作者: Jane1983    時間: 14-10-5 23:33

教養個小朋友,係吾平,仲要係十幾年的付出...所以要計好數。

作者: c1234    時間: 14-10-5 23:36

回覆 Jane1983 的帖子

同意
作者: HaYi    時間: 14-10-6 09:55

我個是陳守仁

每月學費:千幾
車費: $$1200 - 1500 (多活動要多加錢Special bus)
訂飯: $500 以內
活動: 校外周未 Piano / Violin / Swim / Art / Ski...  ($3000-5000) - 非必須
          校內 ECA, 校隊 - 每星期幾日放學後: 免費 - 非必須
          校內另有收費的活動可學- 冇參加
          補習: 冇
-------------------------------
即一般每個月: 7000-9000 左右
開學要買校服, 書, 費用等會多些.

所以學費佔的比例其實算少, 其它的就睇想學咩同那裡學,
如近學校可以平車費, 帶飯, 及好多在校免費學, 會平很多.  
作者: c1234    時間: 14-10-6 23:49

回覆 HaYi 的帖子

多謝你呀!若不參加非必須的課外活動,那就比較應付得來。
作者: supermom1    時間: 14-10-7 08:16

問過幾個朋友,都係話around一萬/月, 計埋其他開支,養一個小朋友平均要用15000-18000元/月
作者: brima    時間: 14-10-7 08:51     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

我2個仔女
大囝直資1千幾學費,只補習中文和跆拳道,自己及多數同學都不參加遊學團,自己帶飯(喜歡屋企反)一個月只用3500元
細囡私校學費3500,反同車1500,學校課外活動每半年3500,外面唱歌,跳舞,畫畫每月2500,乜活動都啱,平均一個月使8000-9000。
所以真係每個小朋友都晤同使法。

作者: HaYi    時間: 14-10-7 12:21

好似陳守仁內的免費班都好多, 我見好多同學都好多野日日要在校去學. 近期有低音大提琴, 由學校資助, 學左好的要入樂團, 如果我不是在外面學開其它, 我都會報, 所以就算不想花費在出面報, 其實學校己有很多野玩,
作者: sakesakee    時間: 14-10-7 18:30     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

大囡讀直資小一
我覺得除左學費要比外, 其他同津校無分別, 津校都要書簿費, 校車, 飯錢啦。

我囡學費 12xx/月
飯錢@22/餐, 3xx/月
校車1200/月
雜費9xx/半學期
書費1000/半學期
岩岩訂左冬季校服6xx
課外活動3項 1500/半學期
文具大部份係之前人地送既儲埋而家有用喇, 鉛筆我直情未買過都有排用

作者: fany    時間: 14-10-7 18:34     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

兩個小朋友,一個私校,一個直資,學費車費午膳課外活動,大概共15000

作者: c1234    時間: 14-10-7 23:03

回覆 supermom1 的帖子

多謝你的搜集的資料,養小孩子真的不易。
作者: c1234    時間: 14-10-7 23:05

回覆 brima 的帖子

兩個仔女就更加吃力
作者: c1234    時間: 14-10-7 23:08

回覆 HaYi 的帖子

陳守仁都很化算!但是太難入了!不知今年又是幾多人考?
作者: c1234    時間: 14-10-7 23:11

回覆 sakesakee 的帖子

謝謝你提供資料,你們的學校都好合理。
作者: c1234    時間: 14-10-7 23:15

回覆 fany 的帖子

是每個人15,000/month?多謝你的分享。希望要考小學的朋友都可以參考下,
作者: ha8mo    時間: 14-10-7 23:43

作者: supermom1    時間: 14-10-7 23:59

仲未計每年加學費
作者: fany    時間: 14-10-8 06:22     標題: 引用:回覆+fany+的帖子 是每個人15,000/month?

原帖由 c1234 於 14-10-07 發表
回覆 fany 的帖子

是每個人15,000/month?多謝你的分享。希望要考小學的朋友都可以參考下, ...
不是,兩個人共15000

作者: sugarbun    時間: 14-10-8 13:35

私校

學費: $3000
校車: $1500
飯錢: 0 - $9xx (隔個月帶飯, 叫飯depends果個月返幾多日)
學琴+數+英文+游水大約 $5500

校服書薄費就唔計了, 讀乜學校都要比
作者: EFJ3    時間: 14-10-8 14:39

回覆 ha8mo 的帖子

真係每次睇你大作都笑到肚痛,但好同意
作者: c1234    時間: 14-10-8 23:07

回覆 fany 的帖子

Thank you!
作者: c1234    時間: 14-10-8 23:10

回覆 sugarbun 的帖子

多謝你列出費用。那麼若要讀私校,真的要好節儉
作者: c1234    時間: 14-10-8 23:13

回覆 ha8mo 的帖子

柴娃娃叫做人有我有,很精準的觀察。

作者: jswailam928    時間: 14-10-8 23:58     標題: 回覆:c1234 的帖子

讀津校都可以好貴
補中作170/1hr 上門
補英文255/1.5hr上門
補普通話250/1hr上門
學英文拼音rwi320/1hr
跳舞970mth
畫畫650mth

作者: HaYi    時間: 14-10-9 09:31

對的, 好多讀津校去一去最普通功課班都2000個月, 不過知有不少合資格的可以申請此課外活動費用, 包括補習的減免, 幾多上限就不知, 反而讀直私的一般算中產冇資格申請. 樣樣都要算真下.  
作者: sugarbun    時間: 14-10-9 10:23

Yanamami,

其實可能無, 不過我見過c6開支票開7XX
作者: sugarbun    時間: 14-10-9 10:25

又唔係, 學琴+數+英文+游水呢D真係豐儉由人, 無都無問題. 時間問題, 有D野我小朋友想學想玩都無時間了

作者: kingkingxoxo    時間: 14-10-9 11:40     標題: 引用:預鬆小小,好多都會有遊學的費用。其實津校

原帖由 Jane1983 於 14-09-30 發表
預鬆小小,好多都會有遊學的費用。其實津校都有,識人個女Maryknoll,吾記得小四定幾多,都去英國,不過當 ...
小四去英國

作者: Anson133    時間: 14-10-9 12:07     標題: 引用:我家2個孩子讀私小,+每人學費約4400(1個月)

原帖由 JHsbb 於 14-10-05 發表
我家2個孩子讀私小, 每人學費約4400(1個月)+車費1280+lunch約770(每餐35蚊x22日計), 即係每人每月約6450(未 ...
請問邊間私小咁好,有自家煮的飯菜?

作者: ha8mo    時間: 14-10-9 12:09

作者: jswailam928    時間: 14-10-9 20:03     標題: 回覆:Anson133 的帖子

聖三一同嶺南直小都自家煮午餐

作者: c1234    時間: 14-10-9 23:01

回覆 jswailam928 的帖子

你說的也對。若學費再加這些開支,真是一生兒女債!
作者: c1234    時間: 14-10-9 23:04

回覆 sugarbun 的帖子

對!時間真的未必夠。
作者: JHsbb    時間: 14-10-10 00:00

我仔女日日返家都話D飯餸超級好味
作者: jswailam928    時間: 14-10-10 23:44     標題: 回覆:c1234 的帖子

Ya 因為幼稚園學費+課外活動都成萬蚊
所以讀津小可以慳番d 學費去學野 而家每月學野都5-6000

作者: c1234    時間: 14-10-10 23:49

回覆 jswailam928 的帖子

冇錯,我都沒有錢,都盡量要慳。
作者: elizatyy    時間: 14-10-26 18:41

私校+每月$3000校內/外課外活動,藝術丶 樂器、 外語、運動。沒有參加補習班。
作者: c1234    時間: 14-10-26 23:30

回覆 elizatyy 的帖子

Thank you! 做人父母真不易
作者: 杏李子    時間: 14-10-27 13:06

見到呢個post,我都粗略一計個仔每月洗費,原來都幾甘下

私校學費+校車+飯錢 $4500
國語英數 $4300
畫班+游水+合唱團+樂器 $3600

作者: PalFan    時間: 14-10-27 16:24

ha8mo 發表於 14-10-7 23:43
如果純讀書,讀私校同津校的分別真係只在學費。

而如果考慮埋課外活動則可以好大分別。

完全心同感受.
作者: DevilPig    時間: 14-10-30 00:22     標題: 引用:小兒讀緊直資,每月$1200學費,另參加網球

原帖由 yeeyeey2k 於 14-10-02 發表
小兒讀緊直資,每月$1200學費,另參加網球課後活動班及樂器班,分別為$810/年及$3800/年,除此外,冇其他費 ...
請問邊間?

作者: yeeyeey2k    時間: 14-11-5 17:01     標題: 引用:Quote:原帖由+yeeyeey2k+於+14-10-02+發表

原帖由 DevilPig 於 14-10-30 發表
請問邊間?
天水圍區,李宗德小學

作者: wwsugar    時間: 14-12-3 10:06

ha8mo 發表於 14-10-7 23:43
如果純讀書,讀私校同津校的分別真係只在學費。

而如果考慮埋課外活動則可以好大分別。
講得真好。另外,好似我呢啲單親家庭財政緊拙,就只會精選一至兩樣可終身受用的課外活動,善用免費的圖書館和公共康文設施,寧願留錢俾小朋友大個咗做第半桶金,將來助他出來打江山。

作者: 戀仔狂    時間: 14-12-3 22:06     標題: 引用:那麼無知一問,有冇識人真的讀db而申請學費

原帖由 babemom 於 14-09-30 發表

...
我,基層中既基層,學費減免係直接向學校會計部申請,老師唔會知
課外活動有限錢,不過入左team就唔洗錢,樂器都係,學校揀左佢玩某種樂器,又係唔洗錢學,基本上同其他小學費用無異,
至於補習,一,二年級都唔洗住,上到三,四年級先開始比佢補,不過我仔係讀雜乜幼稚園,成績唔多好
不過我要求好低,合格就算

作者: silver921    時間: 14-12-5 17:55     標題: 回覆:讀直資或私小的實際費用

看來直私, 預至少一萬一個月。

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-5 18:37     標題: 引用:想問下其實讀直資小學或私立小學的實際費用

原帖由 c1234 於 14-09-30 發表
想問下其實讀直資小學或私立小學的實際費用。如男拔附屬小學,學全年為港幣42,750元,但除了學費,還有什麼 ...
我仔s, 校車,學樂器,樂團費,自己帶飯,樂器考試,比賽費用

作者: tinyan1977    時間: 14-12-6 14:39     標題: 引用:回覆+c1234+的帖子 真係一間間。我小朋友

原帖由 Jane1983 於 14-09-30 發表

真係一間間。我小朋友讀IS,但除學費和capital levy,無雜費。我親友讀陳守仁,亦好慳 ...
IS補習費貴一倍以上!好恐怖!

作者: luvgaga    時間: 14-12-7 10:11

我小朋友學費3xxx,飯錢校車2000,學中英琴運動6xxx  一個月番學加學野要萬二

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5