教育王國

標題: 給 band3 家長的說話 [打印本頁]

作者: tungwai    時間: 14-10-3 22:43     標題: 給 band3 家長的說話

本人小兒現在讀中一,小學成績是屬Band3生,我亦有嘗試扣Band2學校,但當然不成功,而其中一間面試時校長給我的感覺很差,現在回想覺得好彩不收。最終小兒是扣了一間直資Band3 中學(觀塘區),小班教學,亞仔那班只得24人(但不知為何網上很多人說此校不好)。

講回現在,不知不覺小兒已開學一個月,亦好彩地入了英文班,直到現在看見小兒的改變是:開心佐,有自信佐,懂事佐。回想,若他入了一間Band 2 中學,他只會是包尾,亦一定不會入到英文班,所以真的覺得選一間合適小朋友的中學很重要。

作者: c1234    時間: 14-10-3 23:24

回覆 tungwai 的帖子

最重要合適。
作者: homin-jai    時間: 14-10-3 23:36

若B3生入了B2中學 ,仔仔只會讀得吃力 年年包尾 仔仔都唔開心啦, 加油
作者: tungwai    時間: 14-10-3 23:37     標題: 回覆:homin-jai 的帖子

完全認同呀

作者: tungwai    時間: 14-10-4 09:08

若知道小朋友是 Band 3 的組別, 請家長不要不開心, 反而要更加鼓勵小朋友, 因其實他們都會不開心的, 同麻亦不要太擔心, 因現在的小朋友入 Band 3 學校的原因大多是成績不太好, 而不是操行, 因我相信現在大多數的家長都緊張小朋友的操行為主, 成績次要,大家一齊努力呀。
作者: 樂恩媽    時間: 14-10-4 14:19

tungwai,  好欣賞你的決定! 真的,孩子的品格比一切重要,是會影響他一輩子要走的路! 支持你!  加油!
作者: tungwai    時間: 14-10-6 14:24     標題: 回覆:樂恩媽 的帖子

樂恩媽,我好開心可以係到識到你呀,大家一齊努力,令小朋友過一個沒有大壓力的中學生活呀

作者: AAma    時間: 14-10-6 17:18

可否pm我是那直資中學? 我朋友囡囡出年升中, 成績band2/3, 但好乖, 最緊要校風好.
作者: NurseSally    時間: 14-10-6 18:04     標題: 回覆:AAma 的帖子

我仔都係咁情況,好想佢入倒啱佢嘅直資,起碼老師有heart d!!

作者: MonMonLam    時間: 14-10-6 21:22

講得啱。。加油。。最緊要小朋友讀得開心,唔好學壞就好了。。    

我女都係 band 3,  我都想搵間校風好既 band 3 直資中學比佢,可否 pm?
作者: AAma    時間: 14-10-7 10:30

謝謝tungwai的資料,朋友的囡囡是有讀寫障礙, 好勤都係band3/2尾, 朋友希望佢開開心心讀上去, 不要變壞,保持好品格便滿足, 大家加油, 給多些鼓勵小朋友.
作者: yenk    時間: 14-10-7 12:16

tungwai, 可以PM囝囝間直資中學比我嗎?

作者: littlewoman    時間: 14-10-7 12:21

回覆 AAma 的帖子

我都想知邊間直資,煩請pm我!另外,可否分享多些其他直資的資料,因我也有同一需要。謝謝!

作者: 樂恩媽    時間: 14-10-7 14:08

作者: adallfad    時間: 14-10-7 15:24

作者: carvan    時間: 14-10-7 19:39

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ericby    時間: 14-10-8 11:35

many Band 3 are very good schools.
作者: smallmama    時間: 14-10-8 12:23

我都認同適合係好緊要﹐我仔今年中二﹐佢都係band 3﹐好彩佢入咗一間老師同同學都好好既學校﹐所以只要搵到適合小孩子既學校係會令他們有所成長。
作者: yenk    時間: 14-10-8 13:52

回覆 ericby 的帖子

各位MaMa,有冇九龍城網好既Band3中學推介呢??
作者: TAOTAOLEE    時間: 14-10-8 14:10

作者: 憫父    時間: 14-10-10 08:20

yenk 發表於 14-10-8 13:52
回覆 ericby 的帖子

各位MaMa,有冇九龍城網好既Band3中學推介呢??

九龍城區,BAND 3 學生都有機會透過派位進入五旬節和基道,兩間校風和公開試成績都不錯 (當然不能和 BAND 1 學校相比,但公開試表現不遜於許多 BAND 2 學校)。
(這兩間都是近兩年在九龍城區上位上得很快的學校)

這兩間學校近兩至三年開始成為 BAND 2C 學生的頭三志願,亦開始成為 BAND 2 學生在填乙部派位志願時的安全線選擇,收 BAND 2 學生的比率應該會不斷提升。按上年在這討論區的資料來看,BAND 3 生需要將這兩所學校作第一志願才能有機會獲得派位 (當然只能兩選一)。

2013 入大學率:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2720531
2013 公開試表現:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2752760

其中基道已上載了 2014 年的公開試表現,表現較 2013 年優異,中、英、數和通識都高於全港平均:
http://www.ccckeito.edu.hk/2014DSE/

五旬節的學業氣氛較輕鬆,相比下,基道學生箍得較緊,十分重視學業表現,若子女較愛自由的話,可選五旬節,若子女能接受催逼的話,可選基道,學業成績會有較大的進步。

作者: yenk    時間: 14-10-10 10:55

回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父 ,鄧鏡波又點呢?

作者: chanyukyan    時間: 14-10-10 14:29

加油
作者: 憫父    時間: 14-10-10 17:38

yenk 發表於 14-10-10 10:55
回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父 ,鄧鏡波又點呢?
鄧鏡波亦不錯,這所學校較多九龍城區的 BAND 2 家長會放在較前的志願,BAND 3 學生入讀的機會較低。

但我認識的一位朋友,她的兒子讀 陳XX(XX)小學,考尾十名以內,2014年的自行和乙一均填鄧鏡波學校,結果入了鄧鏡波學校,即是說 BAND 3 生仍有機會入讀這所學校,不過個人相信 BAND 3 生能入讀的機會不是很高。

作者: Josephsit    時間: 14-10-10 22:49     標題: 引用:+本帖最後由+tungwai+於+14-10-7+09:32+編

原帖由 tungwai 於 14-10-03 發表

本人小兒現在讀中一,小學成績是屬Band3生,我亦有嘗試扣Ban ...
Band3 英文班,孩子吃得消嗎?

作者: sellse    時間: 14-10-12 09:50     標題: 引用:+本帖最後由+TAOTAOLEE+於+14-10-8+14:14+

原帖由 TAOTAOLEE 於 14-10-08 發表
我都想知葵涌啊

作者: NurseSally    時間: 14-10-12 10:06     標題: 回覆:TAOTAOLEE 的帖子

我學獅子會ok!

作者: tungwai    時間: 14-10-12 10:33     標題: 回覆:Josephsit 的帖子

暫時睇亞仔的成績都可以

作者: TAOTAOLEE    時間: 14-10-12 21:08

作者: TAOTAOLEE    時間: 14-10-12 21:09

作者: NurseSally    時間: 14-10-12 22:03     標題: 回覆:TAOTAOLEE 的帖子

是band 3, 見到d 細路都算乖!

作者: TAOTAOLEE    時間: 14-10-12 23:42

作者: sellse    時間: 14-10-13 13:16     標題: 引用:我學獅子會ok! +

原帖由 NurseSally 於 14-10-12 發表
我學獅子會ok!
Thanks!

作者: moondylau    時間: 14-10-20 15:16

作者: kitkit218    時間: 14-10-20 16:16

很好的父母。
作者: yenk    時間: 14-10-21 10:32

有冇MaMa推介,有邊間校風好既直資中學,適合英文吾好既Band3學生呢?或等大抽獎算!!

作者: chingko    時間: 14-10-23 11:56

yenk 發表於 14-10-21 10:32
有冇MaMa推介,有邊間校風好既直資中學,適合英文吾好既Band3學生呢?或等大抽獎算!! …
我都好想知!!
作者: eeyore_fy    時間: 14-10-25 14:22

我個仔今年6年班,老師都話佢係 band 3 我既諗法都係想佢就算入 band 3 都希望搵間學風好同老師唔會放棄佢既學校,所以可以 pm 我一下係邊間學校嗎?
作者: 2kidsma    時間: 14-10-25 16:27

作者: siukingkwok    時間: 14-10-25 18:33     標題: 引用:+本帖最後由+tungwai+於+14-10-7+09:32+編

作者: littlewoman    時間: 14-10-26 23:41

憫父 發表於 14-10-10 08:20
九龍城BAND 3 學生都有機會透過派位進入五旬節和基道,兩間校風和公開試成績都不錯 (當然不能和 BAND  ...
請問彭學高又如何?校長簡介會present 得好有 heart,
作者: 大造泓    時間: 14-10-27 16:49

作者: 1649    時間: 14-10-27 17:00     標題: 回覆:給 band3 家長的說話

我都想知彭學高的評價,可否分享—下嗎?

作者: natsoscar    時間: 14-10-27 18:26

彭學高 band2,? band3?
作者: 憫父    時間: 14-10-29 08:17

natsoscar 發表於 14-10-27 18:26
彭學高 band2,? band3?

彭學高以往是 BAND 2 學校,但近年是哪一個 BANDING 便不太清楚。

自從文憑試推出後,彭學高一直都沒有詳細公報中六畢業生的出路 (註),只在 2012 - 2013 年的校務報告內,有一句提及有 21%升讀大學學位課程,相信這數字包括了本地、中台及海外的總和。

因彭學高自文憑試推出後,一直沒有公佈畢業生的出路資料,亦沒有公佈文憑試的成績表現。

這些資料都是許多家長有興趣知悉的資料,許多家長亦會將各學校的數字作比較。故此,許多表現不錯的學校都樂意將這些資料詳細列出,讓公眾人仕知悉學校的表現,提升學校的知名度。因此起彼落的原因,據我所知彭學高近年少了 BAND 2 學生報讀,使校內的 BAND 3 學生比例上升了不少。

認識的朋友中,有人是 BAND 3 學生,選了彭學高作乙部第三志願能獲得派位。

彭學高的校風不差,相信學校未能全收 BAND 2 學生,如果子女是 BAND 3 學生的話,相信是有機會透過乙部派位進入這所學校。

註:
教育局要求所有官立及津貼學校每年都要撰寫校務報告,並放在學校網頁內供人下載。

教育局亦提供了校務報告的格式,許多學校都會依照格式撰寫報告。

故此,許多學校都會按教育局提供的格式,將中六畢業生的出路調查放入校務報告內,當中包括多少人升讀本地大學學位課程,多少人升讀本地大學副學位課程。彭學高只撰寫十分簡單的校務報告,許多資料欠奉。

作者: KLLP    時間: 14-10-29 11:25

回覆 sellse 的帖子

我想知荃灣和葵涌校風好的band 3 中學資料, thanks!

作者: cherry_k    時間: 14-10-29 13:37

回覆 TAOTAOLEE 的帖子

我都想知道葵青區邊間band 3中學既校風好, 亞女小5有讀障同輕度自閉, 成績好差又唔識同人相處, 好擔心會入左間唔好既中學(唔係講成績), 擔心佢到時唔識同人相處比人蝦.

作者: ltdcorp    時間: 14-10-29 23:52

作者: CACACAROL    時間: 14-10-30 16:41

作者: tungwai    時間: 14-10-30 16:56     標題: 回覆:CACACAROL 的帖子

係呀,舊年我就係,開頭都幾灰,再加上面試一些 band2 的學校時,全部落選,心情更是差,到攪珠結果出時,派了一間我覺得不好的學校時,當時自己諗一係立即去叩現在這間中學,因諗住係屋企附近,亞仔又不用坐車,而我見到d學生又不是咁壞,咁佢就冇藉口周圍去啦,其實面試時,已感覺學校不錯,因老師的態度令亞仔冇壓力呀,直到現在,就更加放心了,所以,很多事情,事實是沒有想像咁差的,各位 Band 3 小朋友的家長,大家一齊加油,唔好咁灰呀💪

作者: Littlefan    時間: 14-11-1 00:01     標題: 回覆:tungwai 的帖子

作者: loy211    時間: 14-11-1 10:54     標題: 回覆:給 band3 家長的說話

開心見你兒子有進步。明白家長心情,我今年都要玩呢個遊戲,始終唔係我哋考呈分試,好難控制。子女讀得開心,態度積極是關鍵。加油,多謝你的分享。

作者: loklok0104    時間: 14-12-9 10:32

作者: wcms    時間: 14-12-15 13:58

作者: ilovematthew    時間: 14-12-15 18:05     標題: 引用:+本帖最後由+tungwai+於+14-10-27+11:50+編

原帖由 tungwai 於 14-10-03 發表

本人小兒現在讀中一,小學成績是屬Band3生,我亦有嘗試扣Ba ...
沒錯,最緊要不學壞

作者: Zywx    時間: 14-12-16 00:55     標題: 回覆:給 band3 家長的說話

認同

作者: JoJo    時間: 14-12-16 09:38

版主按: 如欲查詢/提供資料, 請直接自行 PM 該會員, 切勿在版面留下沒有讀取性之文章 e.g. Pls check PM / Pls PM me etc.

謝謝合作!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5