教育王國

標題: 兼收位-- 小朋友有進步嗎? [打印本頁]

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-8 11:58     標題: 兼收位-- 小朋友有進步嗎?

小兒今年入讀I位K2, 需轉校由半日變為全日, 已經開學差不多一個月了.
暫時看不到進步, 但情緒和行為有些退步, 非常胆心。。。。
天天哭着不願上學,連其他訓練也不願上,鬧哭(之前不會這樣的)
成日希望快到星期六,日不用上學。。。
心境不太健康。

但老師說小兒在學校表現不錯,已適應校園生活。。。

大家嘅小朋友情況如何?

作者: lovewanc    時間: 14-10-8 22:37     標題: 回覆:cheung_cnine 的帖子

我仔讀佐1年i位大倒退,之後要求轉S位,而家返佐2個月

作者: melodylaw    時間: 14-10-10 01:21     標題: 回覆:lovewanc 的帖子

囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老師常與我傾談囝日常發生事情,又會教我怎樣管教,令囝更進步,自信,開心。

作者: Jo3    時間: 14-10-12 00:57     標題: 引用:囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,

原帖由 melodylaw 於 14-10-10 發表
囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老 ...
可pm我邊間嗎?

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-16 10:55

唉.....
o甘即係好睇學校和老師...

小兒的I 位老師感覺上是有愛心的.  但是還未與小兒建立友好關係...
可能I 位老師實在太忙,   真的不知道她每天花多少時間在小兒身上.

反之, 班主任從沒有跟我說小兒情況.

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-16 10:58

回覆 melodylaw 的帖子

是救世軍嗎?

作者: ding1    時間: 14-10-16 11:14

回覆 cheung_cnine 的帖子

我間學校的班主任老師在我們入讀後4個月才第一次打電話跟我說她是班主任,
當天打電話給我的目的是提醒我交留位費。

老師從不跟家長聯絡。

最慘是交完留位費,學校打電話給我說我欠交,
結果要麻煩到我回家將學校給我的收據交回學校!

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-16 11:22

回覆 ding1 的帖子

我間學校每次都是I位老師聯絡我, 所以我有問題也只找她...
好像I位老師就是他的班主任....有點奇怪

作者: melodylaw    時間: 14-10-16 23:54     標題: 回覆:cheung_cnine 的帖子

我只可以答大家
係新界區明愛屬下幼兒學校

作者: melodylaw    時間: 14-10-17 00:20     標題: 回覆:melodylaw 的帖子

我當初因為搬屋,又未揾到K2插班位。
所以就轉區排i位,當初對學校一啲唔認識。
第一次見兼收老師,她用咗一陣時間就睇到囝囝問題,所以我就决定入讀。
其實之前都聽有啲小朋友入咗i位都未如理想,我所指係其它i位。
但睇住囝囝進步,放學又好主動講老師教既嘢,當初囝理解係好弱,只答單字詞語,唔識講句子,揸筆又無力,寫字無色。
現在好多説話講,講嘢有條理,有問有答。
每日主動做功課,自己識做,唔需要勞氣。
但脾氣總係差啲,老師和我都發現他,每次比人話,就唔出聲定哂,加有啲唔忿氣,叫都唔采人,咩都唔做。
依個問題我同老師努力教導中。

作者: checkylam    時間: 14-10-17 16:03

melodylaw 發表於 14-10-17 00:20
我當初因為搬屋,又未揾到K2插班位。
所以就轉區排i位,當初對學校一啲唔認識。
第一次見兼收老師,她用 ...
我小朋友都係有呢D情緒問題, 但係都唔知點教, 老師都未能幫到佢, 現在你和老師是用什麼方法, 可否分享吓

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-17 16:09

Good!!!
我小兒讀保良局
作者: hiella    時間: 14-10-18 11:39

cheung_cnine 發表於 14-10-8 11:58
小兒今年入讀I位K2, 需轉校由半日變為全日, 已經開學差不多一個月了.
暫時看不到進步, 但情緒和行為有些 ...
請問你兒子排咗幾耐有位呢? 我小朋友今年9月先排期, 佢現在讀緊K1半日班, 社工話起碼年半兩年, 擔心中, 唔知到時

喺咪要重讀K1呢? 可否分享,謝謝!

作者: opuyo_kannus    時間: 14-10-19 15:02     標題: 引用:囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,

原帖由 melodylaw 於 14-10-10 發表
囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老 ...
Can u pm me the school name?thx

作者: ding1    時間: 14-10-21 12:01

兼收位的OT, PT服務已經少得可憐,現在就連ST都減,
九月份開學至今ST都未來過學校,11月才開始上ST堂。
不是政府規定每個月有兩次嗎?

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-21 13:58

回覆 ding1 的帖子

我仔已經上了2堂ST, 1堂OT評估了.
你小朋友的I位學校, 真的不太好...

可以同大家分享是那一間機構, 等其他家長選校時有心理準備?

新界區明愛     --- Good
新界區保良局 --- So far so good

當然要睇返小朋支本身情況和老師夾唔夾~~~

作者: cheung_cnine    時間: 14-10-21 14:13

回覆 hiella 的帖子

每年四月按最新學校 waiting list 來再改小朋友的學校次序.
九月排, 明年九月入讀機會係微d...可能要簡d次選 學校.

不用重讀K1, 按小朋友年零升班.

作者: ding1    時間: 14-11-1 08:30     標題: 回覆:兼收位-- 小朋友有進步嗎

好奇怪,昨天班主任老師給我打電話。是本年度第一次。說話沒什麼主題,就普普通通的隨便聊聊。

我放工回家後,發現小朋友變左隻畫面貓,額頭上有兩個手指抓痕,而且瘀了。

我本來不知道,老師為什麽會打電話給我。現在我在知道!

又一次無奈!

作者: clingy    時間: 14-11-1 19:10     標題: 回覆:ding1 的帖子

班主任是想試探下你嗎?也不坦白

作者: raff    時間: 14-11-2 16:49

I 位真係好睇學校,好彩阿女果間都唔錯,今年K2剛排到
ST已有一次評估,3次訓練
OT,評估一次
兼收老師每日半小時訓練

作者: lauywa    時間: 14-12-6 06:30

raff 發表於 14-11-2 1否49
I 位真係好睇學校,好彩阿女果間都唔錯,今年K2剛排到
ST已有一次評估,3次訓練
OT,評估一次

我仔仔剛開始排I位,I 位有參差,是否睇學校好唔好呢?請問是否I位一定有ST、OT、兼收老師?他們的工作是什麽?因社工同我講只有ST(言語治療師,對吧?)

作者: raff    時間: 14-12-6 14:07

回覆 lauywa 的帖子

好似唔係間間兼收學校到齊3T,即OT,  PT, ST. 我自己唔識分PT同OT分別. 有D學校可以做得好差

兼收老師會每日單獨教小朋友半小時,3T到校會教老師平時點訓練小朋友

作者: crystal媽咪    時間: 14-12-8 16:32

回覆 lauywa 的帖子

3t會到校, 但唔係每個都可以見ot/pt, 佢地覺得發展乎合同齡表現就會無.
作者: raff    時間: 14-12-8 20:47

回覆 crystal媽咪 的帖子

咁如果發展追到同齡都應該唔洗見.

不過你講我先知唔係一定有得見

作者: piglet0529    時間: 14-12-9 10:33     標題: 引用:+本帖最後由+lauywa+於+14-12-6+06:31+編輯

原帖由 lauywa 於 14-12-06 發表
請問是否未排到將入讀呢? 我想睇下有冇人可以學期中排到, 我仔都排緊i位但已K3

作者: babypuipui    時間: 14-12-9 17:09

基本上,小朋友由半日轉全日是需要適應期的,
他不願上學有幾個原因,你可以了解吓:

1.由半日轉全日時沒有適應週安排,即由1小時->2小時->3小時這樣上學安排
2.學生個別特殊需要,如:自閉傾向
3.學校教師與學生的關係尚未建立,一些教師規則或要求,學生仍在適應中
4.由於由半日轉全日,學生體力上或會較累,若之後放學要去做訓練,當然會不願意。

希望幫到你!

作者: lauywa    時間: 14-12-10 15:25

piglet0529 發表於 14-12-9 1:33
請問是否未排到將入讀呢? 我想睇下有冇人可以學期中排到, 我仔都排緊i位但已K3

...

我仔才剛剛開始排咋,想排K1!你小朋友已經K3,我記得社工話要打電話提她/他follow,你快d打去問下。你係那一間CAC?
網上有條link check到你排果區有幾多人排隊及果間學校上次派到位係幾時申請,你社工有给你嗎?

作者: lauywa    時間: 14-12-10 15:29

回覆 piglet0529 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/
里面有六個pdf 檔案,你睇第一及第四個檔案丫。

作者: piglet0529    時間: 14-12-10 17:05     標題: 引用:回覆+piglet0529+的帖子 +http://www.swd.

原帖由 lauywa 於 14-12-10 發表
回覆 piglet0529 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsr ...
Oic 原來你仔剛排, 我之前都有check你條link, thanks anyway!

我一夠五歲已經打左比姑娘了, 唉! 因為四歲幾先評出來, 亞氏特徵係較大先出多左!

作者: mybryan    時間: 14-12-11 09:58     標題: 回覆:兼收位-- 小朋友有進步嗎?

有,兼收老師很有耐心,但如果負擔得了,校外訓練不要停,可加快進步

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5