教育王國

標題: 荃官、安柱 [打印本頁]

作者: YEN1803    時間: 14-11-1 12:13     標題: 荃官、安柱

請各位分享這兩所學校自行面試的經驗!謝謝!

作者: ChapmanMa    時間: 14-11-1 12:25     標題: 引用:請各位分享這兩所學校自行面試的經驗!謝謝

原帖由 YEN1803 於 14-11-01 發表
請各位分享這兩所學校自行面試的經驗!謝謝!
我都想知……拜託

作者: 719117    時間: 14-11-1 13:43

i wanna know too
作者: homin-jai    時間: 14-11-1 22:40

安柱
作者: ccj2008    時間: 14-11-1 23:34

我仔現荃官F2,佢嗰年自行面試每5位同學仔一組,進行中,英文小組討論,題目無標準答案,主要睇每位同學的即埸反應及溝通技巧
作者: YEN1803    時間: 14-11-1 23:52     標題: 回覆:ccj2008 的帖子

請問荃官自行階段是否全in?謝謝!

作者: ccj2008    時間: 14-11-2 00:00

回覆 YEN1803 的帖子

是的,全in
作者: YEN1803    時間: 14-11-2 08:46     標題: 引用:回覆+YEN1803+的帖子 是的,全in

原帖由 ccj2008 於 14-11-02 發表
回覆 YEN1803 的帖子

是的,全in

作者: evitalcm    時間: 14-11-3 15:38

ccj2008 發表於 14-11-1 23:34
我仔現荃官F2,佢嗰年自行面試每5位同學仔一組,進行中,英文小組討論,題目無標準答案,主要睇每位同學的 ...

請問聲你仔仔讀得開心嗎 ? 會否感到很大壓力,功課量多嗎 ?
作者: ccj2008    時間: 14-11-3 17:25

回覆 evitalcm 的帖子

我仔中一時都很快適應,功課很多,特別多英文作文,有少少壓力,源自佢比自己的,但學校比到佢很強的歸屬感,總之,我覺得這是一間好學校
作者: tao7113    時間: 14-11-3 17:36

我女今年荃官中二啦,她說面試是5人小組,先中文,後派英文題目準備幾分鐘再講,不會太緊張。
作者: ccj2008    時間: 14-11-3 17:44

回覆 tao7113 的帖子

我仔都是中二喎,2B,吾知同你囡囡系咪同班?
作者: 王家爸爸    時間: 14-11-3 18:21

ccj2008 發表於 14-11-1 23:34
我仔現荃官F2,佢嗰年自行面試每5位同學仔一組,進行中,英文小組討論,題目無標準答案,主要睇每位同學的 ...
面試方式有D似英皇。
作者: 719117    時間: 14-11-3 22:00     標題: 回覆:荃官、安柱

安柱如自行要全級考第幾先有機會?面試形式怎樣?

作者: evitalcm    時間: 14-11-3 22:51     標題: 引用:回覆+evitalcm+的帖子 我仔中一時都很快適

原帖由 ccj2008 於 14-11-03 發表

我仔中一時都很快適應,功課很多,特別多英文作文,有少少壓力,源自佢比自己的,但 ...
明白,因之前聽聞說荃官功課量緊壓力量與何中相比係少啲,但呢2年功課量亦有上升。亦有聽聞說荃官只主谷精英班,我仔第一次次呈分全級頭10內。都有點擔心如佢幸運入到的話是否讀得上?

作者: ccj2008    時間: 14-11-4 11:26

其實吾使擔心,以前我吾知,但我仔中一,中二,都有一班是補底班,黃校長講過會投放多啲資源在補底班
作者: 232    時間: 14-11-4 11:37     標題: 引用:回覆+evitalcm+的帖子 我仔中一時都很快適

原帖由 ccj2008 於 14-11-03 發表

我仔中一時都很快適應,功課很多,特別多英文作文,有少少壓力,源自佢比自己的,但 ...
老師如何??

作者: evitalcm    時間: 14-11-4 11:58

ccj2008 發表於 14-11-4 11:26

其實吾使擔心,以前我吾知,但我仔中一,中二,都有一班是補底班,黃校長講過會投放 ...

真係好多謝你肯分享, 做阿媽好 15,16, 仲難過幫佢選小學好多. 中學, 係人生中一個最美好回憶, 最多好朋友o既一段日子,我希望佢讀得開心, 讀得好成績,會是bonus.
作者: ccj2008    時間: 14-11-4 12:20

回覆 232 的帖子

中學老師終究無小學老師跟得咁貼,但中一上學期的家長會是單對單派成績表,班主仼也能將我仔的優點及不足講得很到位,我也認同,所以我覺得老師們系有心的
作者: evitalcm    時間: 14-11-4 13:13

ccj2008 發表於 14-11-4 12:20
回覆 232 的帖子

中學老師終究無小學老師跟得咁貼,但中一上學期的家長會是單對單派成績表,班主仼也能將 ...

多謝 ! 聽到你O既一番話令我對荃官有返好多信心, 聽埋佢個簡介會先再決定
作者: ccj2008    時間: 14-11-4 13:51

我完全體會到你的心情,前年我也一模一樣,我覺得最重要是阿囝喜歡邊間學校,想當年我自己較喜歡林護,阿囝好中意荃官,兩間都是跨區,我本來自行一是林,二是荃,到報名一刻,將兩間掉換,最後阿囝入咗佢最心儀的,所以現在就算幾多功課,佢都好有動力,我真好真是很感恩
作者: kikima    時間: 14-11-4 18:35     標題: 引用:安柱如自行要全級考第幾先有機會?面試形式

原帖由 719117 於 14-11-03 發表
安柱如自行要全級考第幾先有機會?面試形式怎樣?
聽人說 to0p 10 內誇區机会大D

作者: evitalcm    時間: 14-11-4 19:11     標題: 引用:回覆+evitalcm+的帖子 我完全體會到你的心

原帖由 ccj2008 於 14-11-04 發表

我完全體會到你的心情,前年我也一模一樣,我覺得最重要是阿囝喜歡邊間學校,想當年 ...
我冇諗過跨區嫁,想係返荃灣,都係4間2, 成績好啲,就可以考慮進取啲咁解lor. 不過一樣都係要佢自己想讀邊間為大前提,畢竟讀書嘅係佢自己,希望佢投入,喜歡學校。讀得開心。但願睇完簡介會後佢有自己一啲主見。 請問又有冇人知道何傳耀嘅點滴呢?

作者: 232    時間: 14-11-4 22:09

ccj2008 發表於 14-11-4 12:20
回覆 232 的帖子

中學老師終究無小學老師跟得咁貼,但中一上學期的家長會是單對單派成績表,班主仼也能將 ...
THX!

作者: Krissi    時間: 14-11-4 23:01

http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/26/index_Eng.htm

荃官簡介會出咗喇!
作者: evitalcm    時間: 14-11-5 11:00

收到, 多謝提點
作者: evitalcm    時間: 14-11-5 11:54

係喎,想請問聲荃宮是否必須要參加咩興趣班 ? 咩樂器,學會咁 ? 中四要選修幾多科嫁 ?
作者: YEN1803    時間: 14-11-5 15:12     標題: 回覆:荃官、安柱

非常感謝大家的分享

作者: peggy    時間: 14-11-5 15:23

kikima 發表於 14-11-4 18:35
聽人說 to0p 10 內誇區机会大D
聽聞前兩年安柱要top 6名內先有機
作者: SONIALAI    時間: 14-11-13 11:58

自己喜歡安柱 , 老師出心, 活學活用

作者: kikima    時間: 14-11-13 18:18     標題: 引用:自己喜歡安柱+,+老師出心,+活學活用

原帖由 SONIALAI 於 14-11-13 發表
同意,可能是教會學校。官校老師有参差,我聽过沙官及元朗鄉中例子。

作者: kch    時間: 14-11-19 17:53

SONIALAI 發表於 14-11-13 11:58
有冇人知安柱幾時會出簡介會/開放日??
個人好心儀安柱 ...
當年自己成績差入唔到, 而家希望阿仔可以

作者: kikima    時間: 14-11-19 18:16     標題: 回覆:kch 的帖子

留意網頁公布,只有簡介会,冇開放日。

作者: kch    時間: 14-11-20 14:06

kikima 發表於 14-11-19 18:16
留意網頁公布,只有簡介会,冇開放日。
Thanks

作者: chocolatebean    時間: 14-11-20 14:47

kch 發表於 14-11-20 14:06
Thanks
唔洗擔心, 就算去唔到, 學校都會將簡介會當晚錄影放上校網, 之後可以睇番. 上年個簡介會而家仲有得睇

作者: kch    時間: 14-11-20 17:32

chocolatebean 發表於 14-11-20 14:47
唔洗擔心, 就算去唔到, 學校都會將簡介會當晚錄影放上校網, 之後可以睇番. 上年個簡介會而家仲有得睇

...
其實簡介會間間講嘅野都係差不多, 只係想比阿仔睇吓間校內環境

作者: kikima    時間: 14-11-20 17:57     標題: 引用:Quote:chocolatebean+發表於+14-11-20+14:4

原帖由 kch 於 14-11-20 發表
其實簡介會間間講嘅野都係差不多, 只係想比阿仔睇吓間校內環境
同意

作者: pcy307    時間: 14-11-20 21:11     標題: 引用:我女今年荃官中二啦,她說面試是5人小組,

原帖由 tao7113 於 14-11-03 發表
我女今年荃官中二啦,她說面試是5人小組,先中文,後派英文題目準備幾分鐘再講,不會太緊張。 ...
請問荃官面試只是一次嗎?以妳觀察,成績次第排名重要D,還是面試表現重要D呢?

作者: chocolatebean    時間: 14-11-20 21:56

kch 發表於 14-11-20 17:32
每年簡介會都在晚上進行, 只可以係門口進入操場, 再上禮堂, 最多可以參觀埋個洗手間 & TUCK SHOP.

作者: kch    時間: 14-11-21 14:02

chocolatebean 發表於 14-11-20 21:56
每年簡介會都在晚上進行, 只可以係門口進入操場, 再上禮堂, 最多可以參觀埋個洗手間 & TUCK SHOP.
...
唔怪得叫簡介會, 唔係開放日啦......

作者: chocolatebean    時間: 14-11-21 14:26

kch 發表於 14-11-21 14:02
唔怪得叫簡介會, 唔係開放日啦......
不過, 有D學校有 SCHOOL TOUR, 又有攤位玩下遊戲. 但呢D通常唔會係最TOP 學校所為, TARGET 家長學生都唔同.

只有簡介會既, 通常係較TOP學校
有得玩既, 至在吸引下小朋友, 通常B1尾或以下有呢D
有D又 SCHOOL TOUR
2線直資仲有 WORKSHOP 玩下添
如要OPEN DAY, 要撞啱學校係 5 / 10 / 15 / 20 ... 週年

作者: ccj2008    時間: 14-11-21 17:06

荃官簡介會節目都幾豐富,有校長簡介,家長分享,仲有攤位遊戲,又可參觀校園,雖然不大
作者: ccj2008    時間: 14-11-21 17:06

荃官簡介會節目都幾豐富,有校長簡介,家長分享,仲有攤位遊戲,又可參觀校園,雖然不大
作者: kch    時間: 14-11-21 17:40

ccj2008 發表於 14-11-21 17:06
荃官簡介會節目都幾豐富,有校長簡介,家長分享,仲有攤位遊戲,又可參觀校園,雖然不大 ...
佢寫只係得兩個多小時, 做唔做到咁多野呀???
不過咁豐富, 又幾吸引喎  (我都登記咗)

作者: satu    時間: 14-11-21 18:30     標題: 回覆:荃官、安柱

我記得荃官往年、頭一小時家長小朋友一齊睇表演、聽校長講talk. 之後分開、家長繼續聽&問答時間、小朋友就落操場玩攤位、安排得好好

作者: saraleek    時間: 14-11-23 06:54

多功課,一天有7,8 樣? 測驗多嗎?  現在班班都谷?  
作者: kch    時間: 14-11-26 21:52

kch 發表於 14-11-19 17:53
有冇人知安柱幾時會出簡介會/開放日??
個人好心儀安柱 ...
當年自己成績差入唔到, 而家希望阿仔可 ...
安柱終於都出咗日子啦...
www.cneccc.edu.hk

作者: 719117    時間: 14-11-27 09:00     標題: 引用:Quote:kch+發表於+14-11-19+17:53+有冇人知

原帖由 kch 於 14-11-26 發表
安柱終於都出咗日子啦...
www.cneccc.edu.hk
Thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5