教育王國

標題: 金巴倫道迦南vs St Nicholas [打印本頁]

作者: popcorn11202001    時間: 14-11-19 13:51     標題: 金巴倫道迦南vs St Nicholas

Delete

作者: SK5    時間: 14-11-19 13:53     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

恭喜! 迦南有信?請問係咪今日收到?

作者: popcorn11202001    時間: 14-11-19 13:56     標題: 回覆:SK5 的帖子

delete
作者: Lulupan    時間: 14-11-19 14:00     標題: 引用:多謝,係呀,啱啱收到信 +

原帖由 popcorn11202001 於 14-11-19 發表
多謝,係呀,啱啱收到信
恭喜,你b幾大呀?

作者: popcorn11202001    時間: 14-11-19 14:04     標題: 回覆:Lulupan 的帖子

delete
作者: Baby_Ue    時間: 14-11-19 14:05

我小孩讀過SN K1 K2,我覺得幾好,校長好親民,係一間愈來愈進取既學校,學校積極與各小學打好關係,無論津校定私校,都有有好多簡介會讓家長學生參與,課程也不淺,涵接小一ok,每天有大約40分鐘英文,(唔知而家有冇多到),一星期有一次show and tell,一星期兩三日有普通話,有好多要付費課外活動參加,唯獨行政麻麻地
而細嗰個本來喺迦南買咗PN d書,諗住有機會讀迦南,最終選咗另一間,我1O月去攞返d書既時候,發現佢有d中文英文書同我大嗰個d K1書一樣,即係佢PN已用K1書,都好深
作者: H小B媽    時間: 14-11-19 14:52     標題: 引用:我小孩讀過SN+K1+K2,我覺得幾好,校長好親

原帖由 Baby_Ue 於 14-11-19 發表
我小孩讀過SN K1 K2,我覺得幾好,校長好親民,係一間愈來愈進取既學校,學校積極與各小學打好關係,無論津 ...
請問你大嘅小朋友讀邊間k1?

作者: Baby_Ue    時間: 14-11-19 15:08

H小B媽 發表於 14-11-19 14:52
請問你大嘅小朋友讀邊間k1?
就係SN咯!St Nicholas!
作者: Dragonmama2012    時間: 14-11-19 15:11

我都報左金巴倫道迦南,留意o下信箱先~

如果係我,我會選擇am o個間,時間好用d~
作者: H小B媽    時間: 14-11-19 15:11     標題: 引用:Quote:H小B媽+發表於+14-11-19+14:52+請問

就係SN咯!St Nicholas!
咁如果由迦南pn轉SN k1,啲中英文書一樣的話,個小朋友咪好似重讀咁囉

作者: popcorn11202001    時間: 14-11-19 15:37     標題: 回覆:Baby_Ue 的帖子

唔該哂!我正話打去2間學校問,學費應該一樣,參考今年38xx,迦南每日有外籍教英文30分鐘同PTW30分鐘,大班,金巴倫每日40分鐘英文,隔日普通話,小班,金巴倫就多活動d,迦南就校舍好d!

作者: ozduckie    時間: 14-11-19 15:49     標題: 引用:唔該哂!我正話打去2間學校問,學費應該一

原帖由 popcorn11202001 於 14-11-19 發表
唔該哂!我正話打去2間學校問,學費應該一樣,參考今年38xx,迦南每日有外籍教英文30分鐘同PTW30分鐘,大班 ...
迦南是每日一小時英文,但是分組上,不是全班一起上一小時。SN是每日全班一起上40-45分鐘英文,每日20分鐘普通話

作者: Baby_Ue    時間: 14-11-19 16:27

ozduckie 發表於 14-11-19 15:49
迦南是每日一小時英文,但是分組上,不是全班一起上一小時。SN是每日全班一起上40-45分鐘英文,每日20分鐘 ...
SN每日有普通話嗎?我兩年幾前K1係隔天先有架喎

作者: Baby_Ue    時間: 14-11-19 16:31

H小B媽 發表於 14-11-19 15:11
咁如果由迦南pn轉SN k1,啲中英文書一樣的話,個小朋友咪好似重讀咁囉
我唔知而家SN K1有冇加深到喇,你知啦,有d學校好緊貼潮流架麻,人地深,佢地又深d,所以d幼稚園愈來愈深
作者: Baby_Ue    時間: 14-11-19 16:32

H小B媽 發表於 14-11-19 15:11
其實都唔係全部書一樣,係有d啫
作者: winbun    時間: 14-11-19 18:38     標題: 引用:唔該哂!我正話打去2間學校問,學費應該一

唔該哂!我正話打去2間學校問,學費應該一樣,參考今年38xx,迦南每日有外籍教英文30分鐘同PTW30分鐘,大班 ...
請問迦南一班有多少人?我小朋友都收到am offer

作者: mv_lee    時間: 14-11-19 18:39     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

無信

作者: ozduckie    時間: 14-11-19 18:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Baby_Ue+於+14-11-19+發表就

原帖由 H小B媽 於 14-11-19 發表
我仔正是迦南PN 升SN K1, 無錯,K1英文故事書和PN 時一樣,我當時睇到書單都嚇左一跳。但開學後發現原來英文故事書佔每日的net teacher 時間好少,而且SN 注重phonics , 日日40分鐘和net teacher 溝通,小朋友的英文進步好快。

作者: ozduckie    時間: 14-11-19 18:48     標題: 引用:Quote:ozduckie+發表於+14-11-19+15:49+迦

SN每日有普通話嗎?我兩年幾前K1係隔天先有架喎
係呀,去年k1仍是隔日普通話。今年開始就加到每日20分鐘普通話堂

作者: 濼晴    時間: 14-11-19 19:11     標題: 回覆:popcorn11202001 的帖子

sorry 加南係每日普通話? 唔係一星期兩堂咩 ?

作者: 濼晴    時間: 14-11-19 19:11     標題: 回覆:winbun 的帖子

大概24

作者: winbun    時間: 14-11-19 19:28     標題: 引用:Quote:原帖由+H小B媽+於+14-11-19+發表咁如

原帖由 ozduckie 於 14-11-19 發表
我仔正是迦南PN 升SN K1, 無錯,K1英文故事書和PN 時一樣,我當時睇到書單都嚇左一跳。但開學後發現原來英 ...
你仔仔是金巴倫迦南PN ? 為何轉SN ? 因我兩間offer都是am.......除了課程、學費,雜費又如何?

作者: chungayu2    時間: 14-11-19 21:07

SN近年好好,又是am比我會揀SN
作者: popcorn11202001    時間: 14-11-19 22:08     標題: 回覆:濼晴 的帖子

delete

作者: cathleenli_0704    時間: 14-11-19 22:19     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

同樓主一樣既offer.. 我會選st.nicholas....因為我覺得迦南好多大陸人(唔好太介意我禁講)!!同埋老師太年輕!!而且我有朋友讀st.nic....評價好好,眼見st.nic多net teacher...所以揀st.nic

作者: H小B媽    時間: 14-11-19 22:29     標題: 引用:同樓主一樣既offer..+我會選st.nicholas...

原帖由 cathleenli_0704 於 14-11-19 發表
同樓主一樣既offer.. 我會選st.nicholas....因為我覺得迦南好多大陸人(唔好太介意我禁講)!!同埋老師太年 ...
其實SN有幾多個NET?睇相好似得4個

作者: H小B媽    時間: 14-11-19 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+H小B媽+於+14-11-19+發表咁如

原帖由 ozduckie 於 14-11-19 發表
我仔正是迦南PN 升SN K1, 無錯,K1英文故事書和PN 時一樣,我當時睇到書單都嚇左一跳。但開學後發現原來英 ...
唔好意思,我想問你轉咗SN你覺得選擇正確嗎?
你覺得SN比cannan有啲乜嘢優勝嘅地方?
SN語境好嗎?見英文同普通話課堂時間上安排又好似雨兩間差唔多。
可唔可以講多啲有關SN嘅嘢?
好多問題,先謝謝你。

作者: ozduckie    時間: 14-11-19 23:12     標題: 引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+14-11-19+發表我

唔好意思,我想問你轉咗SN你覺得選擇正確嗎?
你覺得SN比cannan有啲乜嘢優勝嘅地方?
SN語境好嗎?見英文同 ...
首先迦南係一間好好的學校,老師好有愛心,行政好清晰,我當年考慮到最後一刻先忍心放棄。只是迦南前兩年先開始冇學卷,學校資源唔及其他私幼。

金巴倫的學術比較好,程度較深,考直資私小成績好好,接小一課程冇難度。而且小班教學對我仔細b會多些專注,成間學校好family,收生唔多,校長老師好了解每一個小朋友的性格。

作者: Girly    時間: 14-11-20 00:26     標題: 回覆:cathleenli_0704 的帖子

绝對同意!!!

作者: angie0828    時間: 14-11-20 01:44     標題: 引用:Quote:原帖由+cathleenli_0704+於+14-11-19

其實SN有幾多個NET?睇相好似得4個
sN,net唔多,不過記得女女讀K1時英文進步超神速,遠勝現在讀scK1的弟弟(當然我不該這樣比較,也照計女仔語言發展較優勝),校長老師姐姐好好,課程安排不錯(現在聽聞深巧多),涵接女兒現在英小也好好!同班同學也很大部分有c小直資offer!之不過最大缺點是較多雜費,可能學費k1nTong district收得唔貴,所以拉上補下!以上是女兒study3年的comments.
不過同班同學是在窩打老道迦南上的,成績也十分好啊!

作者: CCelia    時間: 14-11-20 05:15     標題: 引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+14-11-19+發表我

原帖由 winbun 於 14-11-19 發表
你仔仔是金巴倫迦南PN ? 為何轉SN ? 因我兩間offer都是am.......除了課程、學費,雜費又如何?

...
我都想知

作者: winbun    時間: 14-11-20 07:03     標題: 引用:Quote:原帖由+H小B媽+於+14-11-19+發表其實

原帖由 angie0828 於 14-11-20 發表
sN,net唔多,不過記得女女讀K1時英文進步超神速,遠勝現在讀scK1的弟弟(當然我不該這樣比較,也照計女仔語 ...
SN一個月雜費是多少?一班多少人?SC雜費唔多又多net, 真的好抵讀!不過只是K1行雙班主任制,有net做班主任,K2-K3 net的時間會減少,因要與其他班share,但我想應不會比SN少。我們有迦南am offer其實好開心,因始終有PN比較少位放俾街外人。但SN又幾好評,所以真的要好好瞭解兩間學校。

作者: chanwendy    時間: 14-11-20 10:02

樓主應該知道迦南 K3 係返下午的吧!
迦南一班24 人, 雙班主任制,
作者: ozduckie    時間: 14-11-20 11:53     標題: 引用:樓主應該知道迦南+K3+係返下午的吧!迦南一

原帖由 chanwendy 於 14-11-20 發表
樓主應該知道迦南 K3 係返下午的吧!
迦南一班24 人, 雙班主任制,
其實SN K3 都係返下午的

作者: jjchung168    時間: 14-11-20 15:24

我同樓主一樣case, 應該會揀上午班, 但原來SN K3 都係PM??

題外話, 剛打電話去CN, 只係即管問下可唔可以轉AM, 都知渺茫但自問有禮, 但個主任都幾唔客氣話: 你自己決定交唔交註冊費啦!
之前一時有學劵一時冇, 所以打電話去了解下, 又係不太客氣: 只可以講我地呢間CAMPUS下年唔會有, 其他CAMPUS 唔知

作者: angie0828    時間: 14-11-23 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+angie0828+於+14-11-20+發表s

原帖由 winbun 於 14-11-20 發表
SN一個月雜費是多少?一班多少人?SC雜費唔多又多net, 真的好抵讀!不過只是K1行雙班主任制,有net做班主任 ...
你預sn半年$4000-5000有錯請更正,sn和sc全年學費+雜費總和都是sc貴少少,不過3間都一定係好幼稚園!

作者: 細咩咩    時間: 14-11-23 09:32     標題: 回覆:jjchung168 的帖子

其實金巴倫間迦南係冇話過有番學劵,有番學劵嗰間係九龍城嘉林邊道嗰間,所以唔係一時話有一時話冇

作者: wch106    時間: 14-11-23 09:51     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

我都有SN am offer ,交左留位費,面試日感覺學校好好,校長都露面打點一切,希望我唔會揀錯,因為崇真主流am 都有offer,但暫時想讀SN 多

作者: wch106    時間: 14-11-24 09:53     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

作者: jjchung168    時間: 14-11-24 12:09

回覆 細咩咩 的帖子

多謝指教, 即係金巴倫CN從來都冇學劵?

如果CN 聽電話嗰個好似你講得咁清楚就好lu,又或者係網站/通告可以搵到就好lu

作者: ozduckie    時間: 14-11-24 12:40     標題: 引用:回覆+細咩咩+的帖子 多謝指教,+即係金巴倫

原帖由 jjchung168 於 14-11-24 發表
回覆 細咩咩 的帖子

多謝指教, 即係金巴倫CN從來都冇學劵?如果CN 聽電話嗰個好似你講得咁清楚就好lu,又或 ...
13年8月嗰個學年開始全線迦南轉冇學卷。但明年開始有七間又轉返有學卷,不包括金巴倫道迦南。

作者: jjchung168    時間: 14-11-24 13:29

回覆 ozduckie 的帖子

明白, 唔該晒, 好似呢到d jm 仲清楚過CN d staff

作者: ozduckie    時間: 14-11-24 13:43     標題: 引用:回覆+ozduckie+的帖子 明白,+唔該晒,+好似

原帖由 jjchung168 於 14-11-24 發表

明白, 唔該晒, 好似呢到d jm 仲清楚過CN d staff
因為我仔本來讀迦南PN , 佢係第一年冇學卷讀k1嗰批, 所以轉左去St Nicholas  讀k1.

作者: CCelia    時間: 14-11-24 13:46     標題: 引用:Quote:原帖由+jjchung168+於+14-11-24+發表

原帖由 ozduckie 於 14-11-24 發表
13年8月嗰個學年開始全線迦南轉冇學卷。但明年開始有七間又轉返有學卷,不包括金巴倫道迦南。

...
為何?

作者: jjchung168    時間: 14-11-24 14:19

明白, 我都應該會選SNam. 而放棄CN.

反正CN個主任都只係叫我:”你自己決定比唔比註冊費啦”, 好似重點不在我小朋友, 我明白佢地好緊貼市場,制度年年都需要與時並轉”, 祝業務蒸蒸日上

師姐, 小朋友係SN開心嗎?可否分享下呢?

作者: zebrabb    時間: 14-11-24 14:26     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

選擇正確

作者: Amberbrandon    時間: 14-11-24 15:29

SN 老師教得比較有方法又用心。迦南似乎只係因為分校多所以出名。就算SN貴D都係選SN
作者: daniel_mama    時間: 14-11-24 23:48     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

作者: daniel_mama    時間: 14-11-24 23:52     標題: 回覆:金巴倫道迦南vs St Nicholas

但係收生方面sn我無聽過有人reject or waiting,好似收得好多人咁。我而家迦南讀n,仲諗緊轉唔轉sn😐

作者: CCelia    時間: 14-11-25 02:49     標題: 引用:但係收生方面sn我無聽過有人reject+or+wait

原帖由 daniel_mama 於 14-11-24 發表
但係收生方面sn我無聽過有人reject or waiting,好似收得好多人咁。我而家迦南讀n,仲諗緊轉唔轉sn😐 ...
但佢地唔係小班教學?

作者: cathleenli_0704    時間: 14-11-25 08:05     標題: 回覆:daniel_mama 的帖子

有人收到waiting

作者: CYSJC    時間: 14-11-25 12:18     標題: 回覆:popcorn11202001 的帖子

想借位問我囡囡2011年12月,現讀迦南k1,已留位15-16年Sn k1 am,岩岩同老師傾過囡囡問題,她較被動,小組玩好少同其他小朋友交流,對英語普通話會有少少恐懼,但唱遊時間無問題,守規矩,有時會主動答問題,我應吾應該repeat k1,應該轉sn嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5