教育王國

標題: 練幾耐琴? [打印本頁]

作者: frenchfries    時間: 14-12-3 14:12     標題: 練幾耐琴?

平均每星期練2-2.5小時琴,多定少?

作者: chanwendy    時間: 14-12-3 14:21

幾多級, 初級的都差不多啦, 我女而家三級, 每日都係 15 分鐘左右.
作者: LeeCC    時間: 14-12-3 23:03

老師话三级应每天30-45分钟
作者: mansum92    時間: 14-12-3 23:29     標題: 回覆:練幾耐琴?

大約每天45分鐘

作者: EllaPoon    時間: 14-12-4 00:30

一級每天15分鐘。
作者: chanwendy    時間: 14-12-4 10:40

LeeCC 發表於 14-12-3 23:03
老師话三级应每天30-45分钟
我女老師冇講每日要練幾耐, 我女冇彈錯的話, 彈兩次我已經收貨, 彈錯咪彈多幾次, 會耐啲. 升三級兩個月, 我女未試過超過 30 分鐘.  不過有時學校功課多, 冇時間練, 會 SKIP 一日的, 未必真係可以日日都練.
作者: little_yolky    時間: 14-12-4 12:25

初初去學時, 老師「誤」以為我囡囡學習態度良好, 要求每日練一個鐘。有乜可能丫。教咗一年半, 佢已經將標準下降到每日半個鐘了。但我囡囡每日只練15分鐘
作者: scyauchris    時間: 14-12-4 20:29

我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈?
作者: stefi    時間: 14-12-4 22:40     標題: 回覆:練幾耐琴?

我女6歲,學緊1級,老師冇要求佢練幾耐,只係希望佢每日keep住練,唔係會好易唔記得。我只係要求佢每日練15分鐘,因為佢每次學既歌唔多,認真練15分鐘已覺得足夠

作者: chanwendy    時間: 14-12-5 10:43

scyauchris 發表於 14-12-4 20:29
我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈? ...
有時間而你女又肯彈咁耐的, 咪由得佢練一個鐘囉.
我唔知其他通常每次教幾多, 我女而家三級, 有四本書, 有啲係一頁一首歌, 有本類似 SCALE 的書係一頁兩至三節的, 老師每次只教一節, 可能一節得兩行譜架咋.  有啲長的歌, 老師都會斬件咁教, 一頁歌可能會彈四堂先可以左右手彈得晒.  因為咁, 我女可以每日只練15-30 分鐘不等.  我女已小三, 我地又要晚上八點先回家可以練到琴, 仲要做埋網上功課等等, 每日真係最多只可以係 30 分鐘.

作者: Miss_Parker    時間: 14-12-5 11:18

我grade8 個陣都係一粒鍾左右
作者: nekoneko79    時間: 14-12-5 14:16

半個鐘已經好好
作者: scyauchris    時間: 14-12-7 08:33

回覆 chanwendy 的帖子

Scale ,手指歌有兩本,跟住咪四首歌仔!有時我會准許佢自己彈自己喜歡的歌,不過盡量我唔想佢練琴花1.5 hrs, 當然我女是要叫才練。因為我不懂又無理佢,有時都唔知佢有無用錯方法練。
作者: kerkermui    時間: 14-12-8 13:41

我地要求阿仔每日彈老師叫佢練嘅嘢4次
佢睇心情,唔想練就亂彈4次
發脾氣就彈啱哂先單一次,但錯咗就由頭彈過

所以唔知每日用幾多時間,相信大約15-30分鐘啦
佢依家3級
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-8 15:57     標題: 引用:平均每星期練2-2.5小時琴,多定少? +

原帖由 frenchfries 於 14-12-03 發表
平均每星期練2-2.5小時琴,多定少?
我大仔每天練樂器約2小時,細佬每天1小時,多與少看家長有幾重視呢樣野,而且最重要是練習時認真

作者: minniebaby1126    時間: 14-12-9 10:55

我女5歲,老師冇要求佢練幾耐,佢自己安排逢2,4,6練琴,我無理佢練幾多分鐘,彈得唔好佢會重複再彈,練完就自己收拾。

作者: nekoneko79    時間: 14-12-9 11:57

回覆 minniebaby1126 的帖子

真係聽話

作者: hoihoima    時間: 14-12-10 23:13

marcuscyrus 發表於 14-12-8 15:57
我大仔每天練樂器約2小時,細佬每天1小時,多與少看家長有幾重視呢樣野,而且最重要是練習時認真

...
有這麽多時間嗎?怎樣分配時間呢?

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-10 23:47     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-8+15:57+

原帖由 hoihoima 於 14-12-10 發表
有這麽多時間嗎?怎樣分配時間呢?
學校早放學,3點鬆啲回家,抖下,食啲野,3點半可練一小時,晚飯後8點再練一小時,之間的時間總之做好功課,執好書包可以自由,多數同細佬在家發顛。不過剛開學時一下子多了功課,未適應時只有一小時練,最近又快手返啲

作者: sheffield    時間: 14-12-11 12:46

marcuscyrus 發表於 14-12-10 23:47
學校早放學,3點鬆啲回家,抖下,食啲野,3點半可練一小時,晚飯後8點再練一小時,之間的時間總之做好功課 ...
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標準,個個練的樂曲難度不一,數量不一,進度不一,小朋友能力又不一,連老師的收貨要求都不一…如你信任老師,老師又收貨,咁你話之佢唔練吖!
作者: Tingting06    時間: 14-12-11 12:46

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 12:54     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-10+23:47+

原帖由 sheffield 於 14-12-11 發表
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標 ...
細那個冇乜天份啦,都練1小時,我諗是唔好彩投錯胎,做了我個仔

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 12:56     標題: 引用:Quote:原帖由+sheffield+於+14-12-11+發表

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-11 發表
細那個冇乜天份啦,都練1小時,我諗是唔好彩投錯胎,做了我個仔

...
公平啲講,想做得好就要練囉,如果又唔放時間練又抱怨進度不夠快就唔係咁好

作者: ericby    時間: 14-12-11 13:47

約3小時
作者: scyauchris    時間: 14-12-11 19:55

sheffield 表於 14-12-11 12:46
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標 ...
老師要求不同,最緊要老師唔好連阿媽都丙!
作者: sheffield    時間: 14-12-12 09:16

scyauchris 發表於 14-12-11 19:55
老師要求不同,最緊要老師唔好連阿媽都丙!
琴老師丙過你?點解呀?其實有時d家長又抵丙嘅…有d亞媽又要求老師教得快,又或要求老師同仔女在某時限裡考級但又唔督促仔女練琴,又或者為配合其他事項而經常調堂改時間等,咁就丙得有道理囉!

作者: scyauchris    時間: 14-12-12 09:44

小朋友達不到老師要求,老師咪唔高興!不過我女老師要求高,所以阿女都順氣。我只是唔跟阿女琴,佢自己攪掂包括看手冊。

考琴我地唔考住的,等佢考左五級樂理再去考琴都未遲。老師是惡不過好有責任感,我每日都要女女練琴除左星期四無乜可能,因為學校課外活動。

講真我是完全唔懂,佢彈錯我都唔知,scale指法,我肯睇都跟唔切!不過我女都衰,時常唔睇鐠彈。
作者: scyauchris    時間: 14-12-12 09:47

不過老師好緊張scale, 所以我叫阿女一定要make sure scale唔好錯,咁就可以丙少d.
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-12 09:50     標題: 引用:不過老師好緊張scale,+所以我叫阿女一定要m

原帖由 scyauchris 於 14-12-12 發表
不過老師好緊張scale, 所以我叫阿女一定要make sure scale唔好錯,咁就可以丙少d. ...
恭喜你遇到好老師

作者: scyauchris    時間: 14-12-12 13:26

回覆 marcuscyrus 的帖子

問題我女練琴不夠認真!我有時都准許佢彈吓自己喜歡的歌,不用為練琴而彈琴,佢又好開心!只是一天得24hrs, 又要去公園,又要練琴又要睇書,真係無乜時間。我又唔忍心唔帶佢去公園同唔比時間佢看書。
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-12 13:43     標題: 引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 問題我女練琴不

原帖由 scyauchris 於 14-12-12 發表

問題我女練琴不夠認真!我有時都准許佢彈吓自己喜歡的歌,不用為練琴而彈琴,佢 ...
我會要啲仔練哂功課才自由玩

作者: sheffield    時間: 14-12-12 15:21

me too!先練好應該要練的,跟住你彈乜什至作你自己的曲隨你!但通常到任佢彈時佢就會選擇玩其他野
作者: marcuscyrus    時間: 14-12-12 16:26     標題: 引用:+本帖最後由+sheffield+於+14-12-12+15:22+

原帖由 sheffield 於 14-12-12 發表

嘩哈哈,天下烏鴉

作者: scyauchris    時間: 14-12-12 16:39

我反而是去左公園先,因為五点半後個天已黑,夏天便可以五点後去公園玩!琴練半個鐘比佢彈吓其它佢想的歌仔,不過一定不可以多過15 mins.  
作者: bossmanli    時間: 15-1-21 01:56     標題: 回覆:練幾耐琴?

作者: KlavierFTCL    時間: 15-1-21 13:41

作者: fc926    時間: 15-1-21 14:29

我女一個星期練4天左右,每天大概15-30min不等,之前考2級成績都唔錯
作者: Ving    時間: 15-1-22 08:04

阿仔鋼琴準考八級,一星期學四十五分鐘,一星期練約三十分鐘。
小提琴準考七级,一星期學四十五分鐘,一星期練约十五分鐘。

練太長時間會有點抗拒,反感,寧願落街踢波。我都冇符由得佢。

作者: naughtybj    時間: 15-1-22 09:00     標題: 引用:約3小時

作者: yamyau    時間: 15-1-22 11:37

三级 每天30分钟

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5