教育王國

標題: 補習像一種風氣?! [打印本頁]

作者: jswailam928    時間: 14-12-4 17:15     標題: 補習像一種風氣?!

作者: MASAYA    時間: 14-12-4 17:18

我會覺得似迷信多d,好多人其實冇必要,但就係覺得補左會好d咁
作者: skkeung    時間: 14-12-4 18:01     標題: 回覆:補習像一種風氣?!

是乎是否相職父母!

作者: skkeung    時間: 14-12-4 18:01     標題: 回覆:補習像一種風氣?!

作者: jswailam928    時間: 14-12-4 20:21     標題: 回覆:jswailam928 的帖子

仲有些識但未必識教

作者: dorothywing    時間: 14-12-5 08:50

Deleted
作者: dorothywing    時間: 14-12-5 08:51

我不以"風氣"形容家長揾補習,相信大部份家長不是跟風而去補習。
學校課程深,加上功課多、默書多,不少家長根本應付不來!
身邊有幾個朋友剛上小一,初期諗住自己教,但最後都放棄!原因是教極唔識,又破壞親子關係!覺得他們是身不由己。
我是自己教小朋友的,每晚回家後都跟兩、三個鐘,雖然搞掂,但小朋友晚晚都10時後才上床,都考慮過補習,希望可省點時間,不用我回家已完成功課,讓小朋友多點休息!
我估補助是家長解決小朋友學習問題的其中一種方法。
我反而覺得學校存有逼迫小朋友之風氣,令功課量多、課程難,還要求體、藝同時發展!只嘆現今小朋友太辛苦,家長也很無奈的!
作者: jswailam928    時間: 14-12-5 10:17     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

非常認同! 課程深又教得快! 幾專心上課都吃不消

作者: jswailam928    時間: 14-12-5 10:21     標題: 回覆:jswailam928 的帖子

昨天經過些補習社門口晚上6,7點平時很少呢個時間還在街,因為女兒沒有補習,見到很多還著住校服在街未回家,小朋友真係好辛苦,所以有感而發。

作者: 38692005    時間: 14-12-5 10:56

回覆 dorothywing 的帖子

好同意你講的.

我是返工的媽咪, 最初亞囡都無去補習社, 但我放工都要七點, 跟功課都最少2-3小時. 大人小朋友都辛苦.

所以12月都開始去了補習社.

另加上學校功課, 默書多, 每兩個月又考試, 現今小朋友真辛苦.

作者: CMSmile    時間: 14-12-5 11:27     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

我同意dorothywing所講,有時真係身不由己,學校多功課測驗默書,唔係個個小朋友都會自動波做功課等父母返黎睇,我自己係ftm,個仔小二,我平時自己跟功課,但都有請私人補習,有時自己識既野但未必識教,試過自己教,個仔唔多聽,換黎就係吵吵鬧鬧,我唔想家庭氣氛變成咁,所以請了私人補習,依家同個仔關係好左,阿仔同補習姐姐又夾,佢開心時我又開心,所以補唔補習並不是一種風氣,而是睇家庭需要而決定

作者: jswailam928    時間: 14-12-5 11:52     標題: 回覆:CMSmile 的帖子

咁有無full mum 但d小朋友都去補習架呢?

作者: Alice00    時間: 14-12-5 14:54

視乎需要,有些是為改善親子關系或收工後自己太疲累而送補習~~~
作者: mimics218    時間: 14-12-5 15:22

作者: chanwendy    時間: 14-12-5 15:30

我覺得小學至初中都冇必要補習, 呢個階段, 只要上堂留心, 做功課用心, 就應該應付有餘.  所以我一直同亞女洗腦, 係最差的人先會去補習, 所以如果佢成績差我先會送佢去補習. 一路佢都堅持自己唔要補習.
作者: little_yolky    時間: 14-12-5 16:01

jswailam928 發表於 14-12-5 10:17
非常認同! 課程深又教得快! 幾專心上課都吃不消
雙職父母但無補習在此報到

所以呢, 唔想小朋友咁可憐, 係要由小一選校開始, 揀間啱程度既 (就算學校教得快, 都有啱程度既小朋友的), 功課少既, 測考多既 (衰咗一次都仲可以補鑊), 再將自己標準降底, 唔好set太高, 咁就跟都唔駛跟, 教都唔駛教了。

至於標準高DD的, 也只係需要提下佢溫咗未呀, 幫手預默一下呀, 抽佢乘數表問吓呀, 作下pass paper俾佢試下做咁就得。我都係識但唔識教型, 因為唔知佢點解唔明, 小一時教到阿囡兩行眼淚咁同我講:媽咪, 我自己諗得喇, 唔駛麻煩你教喇。所以, 阿囡一般好少煩我。

但每對父母價值觀唔一樣, 所以都有唔同既做法。唔可以話邊個一定啱唔啱, 小朋友唔辛苦就得了。

作者: cloudkitty74    時間: 14-12-5 16:07

我個女都有,係功課做唔晒,搵人教佢做姐
作者: jswailam928    時間: 14-12-5 16:17     標題: 回覆:cloudkitty74 的帖子

我個女專心上堂 功課自己做 唔識圈住最後先問我 默書唔駛點溫都識 測考我有同佢跟 中中成績 唔係好又唔係差果種 我讀書少 識但唔識教 佢知我唔識 我亦叫佢靠自己 但寫字真係好慢 我驚我教錯佢 諗住係咪應該搵有經驗既人跟佢 總之一句 唔係佢唔得 係我唔得!

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-5 16:42     標題: 引用:慘 +

原帖由 jswailam928 於 14-12-04 發表
我認識的原因有下列
1,不是跟唔掂,是想更上一層樓,他們多不會稱這些課程為補習班
2,父母都忙
3,孩子某科突弱
4,孩子聽外人講多過自己講
其實我啲仔都似係4架,不過我冇錢同時間比佢地補習啦,有唔識都是我自己跟返,但是勞氣非常

作者: jswailam928    時間: 14-12-5 17:46     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

係啦 我都覺得自己跟係最好既 但就成日家嘈屋閉 自己跟好像同佢一齊行呢條路 有成功感 自己又緊張型 所以都諗住再大d去補習啦

作者: dorothywing    時間: 14-12-5 17:58

little_yolky 發表於 14-12-5 16:01
雙職父母但無補習在此報到

你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福氣。你太令人羨慕了!我有位朋友要求不高,囝囝入讀了沙田一間二、三線津小,初時諗住冇咁大壓力,入讀後才知真面目。
我選校前亦打探過功課量,奈何,事與願為!
小學欠樂土,你小朋友的學校功課合理,實在是福氣。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-6 00:15

jswailam928 發表於 14-12-4 17:15
有幾慘? 冇人用鎗指住你要去補的.
作者: wonderlulu    時間: 14-12-6 07:46     標題: 引用:慘 +

原帖由 jswailam928 於 14-12-04 發表
一定程度上係心理因素,唯恐落後丶不足。

唔知幾時開始,細路冇咗自己做功課嘅能力,一定要人陪才做;父母要求簡單而極高:完美第一,哇哇,唔加把勁(請補習協力)點得?

作者: cheungzacpo    時間: 14-12-6 08:42

補習里樣野,兩睇的,有人會覺冇用,亦有人覺得好有用.
小學課程顯淺,如果話只係補功課考試就真係跟本唔需要補,如家長冇時間理小朋友的,只需要有人監住小朋友做功課已經足夠.
但好多補習都係當小朋友精英咁補,俾小朋友預備佢未學的野,令到佢係課堂教到的時候比其他小朋友更快掌握技巧,對小朋友的自信心有好大幫助。
而且補習老師重覆再教學校老師所教的俾小朋友,再加上額外的功課測驗,可以令小朋友更清楚自己的弱點係邊,從而得到改善.
所以...補習非必要,但想做BEST OF THE BEST的話,最好都仲係補習(當然補習老師係好重要的因素..)
作者: natnatbaby    時間: 14-12-6 09:07     標題: 回覆:補習像一種風氣?!

囡囡小五,成績中中至中上。五年沒補習,雙職父母。其實會教得辛苦,勞氣的,但過後又沒事了。如果補習肯聽,有機會可更上一層樓。但遇着不夠耐心的老師,只靠惡,慢又罵,錯又罵,相信我囡一樣無心機或玩對抗。單對單補,又叫悶,補習就發夢。所以辛苦也自己教,望她自覺自立。'

作者: wan_sosin    時間: 14-12-6 12:38     標題: 引用:Quote:jswailam928+發表於+14-12-4+17:15+

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-12-06 發表
有幾慘? 冇人用鎗指住你要去補的.
係囉,補唔補自己有權揀!
如果覺得唔補,個仔女輸洩咗,咁就無法啦!
我仔小一,都真係有半班去補,我仔無去補,亦唔覺得需要補習,但唔覺得有補習嗰D,成積一定比無補嘅好!
有D係因為小朋友跟得唔好,先去補,補習只係想去到普通水平!
每人有自己原因,選擇啱自己小朋友嘅路去行就好!

作者: dorothywing    時間: 14-12-6 13:44

cheungzacpo 發表於 14-12-6 08:42
補習里樣野,兩睇的,有人會覺冇用,亦有人覺得好有用.
小學課程顯淺,如果話只係補功課考試就真係跟本唔需 ...

不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課程都比我們小學時都深很多了!學校教得深已是風氣,家長小朋友唯有並肩,㩗手應付挑戰。(純屬個人感受,不喜勿插)

作者: jswailam928    時間: 14-12-6 14:19     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

Agree, 真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完大學番港仔女讀d一線小學,都唔識教要去補習,我地笑佢,唔係丫麻咁都唔識教、佢反問番我地,識又唔代表識教既!
當然係無人拎住枝槍叫你去補啦,我只個人感受覺小朋友辛苦而已,唔係話一定補左就叻既。

作者: MASAYA    時間: 14-12-6 15:58

雖然不知道你們小孩的小學程度有多深, 但我認為學校知識是在學校學, 我只是為孩子預備怎樣學習的能力, 這也是我選擇幼稚園時的考慮, 當然, 每個家庭也有自己的考慮, 也知道有些學校的程度深到不是給一般小朋友讀的, 總之, 大家都是為小孩著想, 加油
作者: wan_sosin    時間: 14-12-6 16:10     標題: 引用:Agree,+真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完

原帖由 jswailam928 於 14-12-06 發表
Agree, 真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完大學番港仔女讀d一線小學,都唔識教要去補習,我地笑佢,唔係丫麻 ...
而家讀書,補唔補習都辛苦架!只係屋企教,定比人教,有人選擇補習,係想保存親子關係,免得因為學業而傷害關係!如果出去補習可以免於給家人鬧,都可能係好事!想小朋友無咁辛苦,比多d支持佢哋,留返一D屬於佢哋嘅時間,等佢哋有得休息有得玩,學校嘅功課唔會變,係咁深就咁深,但屋企點教係可以自己調節!

作者: hi_baby    時間: 14-12-6 17:54     標題: 回覆:補習像一種風氣?!

我是在職媽媽,其實我唔抗拒幫小朋友溫習,但小朋友不聽我指示,我要她做練習,她一定例牌不做,反而補習老師給她,她多多也能應付,我沒有讓她參加課後功課輔導,因她做功課很慢又不專心,每星期我讓她放學後補習兩科,反來晚上我在家便較專心做功課。

作者: venicebb    時間: 14-12-7 00:06     標題: 引用:Agree,+真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完

作者: ming0314    時間: 14-12-7 07:49     標題: 引用:+本帖最後由+dorothywing+於+14-12-5+08:52

原帖由 dorothywing 於 14-12-05 發表

我不以"風氣"形容家長揾補習,相信大部份家長不是跟風而 ...
冇錯,我由開學開始自已跟功課,晩晚滾水陸腳咁放工返屋企,嗱嗱聲食飯沖涼就開始睇功課!晚晩就好似戰場一樣,而且只係跟到功課,測驗默書跟本冇時間溫所以最後決定外判比補習社外人教佢地聽啲

作者: edpo    時間: 14-12-8 00:12

回覆 ming0314 的帖子

無錯,其實係睇父母要求加小朋友的能力,我自己都係從事教育,仔已經考第一,一直我都係自己教,教的也非淺,但我也一樣搵上門普通話老師同外籍老師教,好多野,有時為了有更好的成效,就會搵專門的人去教⋯多年來,識得太多的醫生律師測量師,佢地都請補習老師專科專教,讀名校的學生更加如是,其實真心一句,有時可能係父母工作太忙,時間分配上始終困難,唔係唔跟子女學業,而係大家都需要有休息的空間,如果父母要求高,有時就可能更應放手比個中間人回下氣。至於另一些係平日在課堂上已經是追不上的學生,有人跟番足一些都始終係好事。補習跟本無對與錯之分,最緊要係睇住家庭經濟狀況,給孩子最好最適合的選擇。
作者: little_yolky    時間: 14-12-8 09:43

dorothywing 發表於 14-12-6 13:44
不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課 ...
又係果句, 好彩, 學校課程淺(其實係程度適中, 唔快唔慢), 至於中文深嗎? 阿囡最拿手係閱讀理解, 佢見到就眉開眼笑, 因為唔駛溫書。至於深過我們當年嗎? 但睇吓依家小朋友屋企啲書, 如果佢哋咁都學唔好, 真係無辦法了, 當年我除教科書以外, 只有阿爸日日買果份報紙, 同埋間唔中買既老夫子而已, 依家小朋友睇書多, 當然相對中文係較當年深一啲了, 最深係要用普通話學而已。但其他科我就覺得同當年差唔多。英文都深少少, 但唔係深好多, 最慘係數學唔覺深, 但阿囡最差居然係科無深咗既數學, 教到嘔血。
作者: mch411    時間: 14-12-8 10:08

其實市面補習社好多都係功課輔導班 或 托管班,
只係篤住小朋友做功課, 溫默書,
我個仔冇人湊, 我最快七點先返到屋企,
唔送去補習社真係冇計,
七點接佢, 食飯, 跟住全部佢私人時間,
有時同佢落街踢波, 有時自己睇電視, 十點前上床
作者: little_yolky    時間: 14-12-15 14:01

dorothywing 發表於 14-12-5 17:58
你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福 ...
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點知小朋友入讀果年轉校長, 變晒 佢小朋友仲要有少少專注力不足, 真係教到嘔血

作者: fc926    時間: 14-12-15 15:56

我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔跟, 有漏就自負 (好似幾狠), 我亦都好少跟功課內容, 但當他們功課上有問題時, 我會花時間去講解到明白為止, 過左一個學期, 我覺得間中有些少錯漏都可以接受. 大家首先試下放手,唔得才出手, 跟風補習完全無必要.
作者: dorothywing    時間: 14-12-16 08:32

little_yolky 發表於 14-12-15 14:01
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點 ...
給你一個"五"!我朋友果間又是剛剛轉校長!
作者: little_yolky    時間: 14-12-16 15:50

fc926 發表於 14-12-15 15:56
我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔 ...
唔狠唔狠, 我都係咁, 我覺得自己都不知幾咁溫柔

小朋友好依賴架, 好似囡囡, 升咗小二, 功課係吃力咗, 咁我咪好心英、數測驗前出份pass paper佢嘆下囉, 點知測中文前, 佢同我講:媽咪, 我想做下卷。

佢一向中文OK, 無理由仲要阿媽我咁辛苦, 於是, 我答:你儍架? 自己讀啦。

作者: HappiMom    時間: 14-12-20 23:37     標題: 引用:回覆+ming0314+的帖子 無錯,其實係睇父母

原帖由 edpo 於 14-12-08 發表
回覆 ming0314 的帖子

無錯,其實係睇父母要求加小朋友的能力,我自己都係從事教育,仔已經考第一,一直我 ...
Agree!

作者: elizatyy    時間: 14-12-23 18:00

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU
作者: catcc2000    時間: 14-12-27 14:57     標題: 回覆:補習像一種風氣?!

依家真係小一都越來越多人補習,亞仔班考第一嘅,據老師講她的活動只有補習,仲話:你個仔又有游水,跆拳道,仲學琴,好難同人俾。除左游水我要佢學,其他係佢自己要學,我想cut 慳返d錢都唔得。我覺得佢依家先小一,一d都冇得玩,太過份。上次第一次考試平均分有八十幾我覺得可接受,畢竟是人生第一次考試(他讀既幼稚園係冇考試),讀書漫漫長路呢!不過,我都唔知堅持到幾耐唔補習,每日放工再睇功課同溫習真係好攰......我。

作者: kenwong888    時間: 14-12-27 18:55

catcc2000 發表於 14-12-27 14:57
依家真係小一都越來越多人補習,亞仔班考第一嘅,據老師講她的活動只有補習,仲話:你個仔又有游水,跆拳道 ...
Frankly speaking, for P1 考試平均分有八十幾 is relatively low la!

作者: catcc2000    時間: 14-12-27 20:44     標題: 引用:Quote:catcc2000+發表於+14-12-27+14:57+依

原帖由 kenwong888 於 14-12-27 發表
Frankly speaking, for P1 考試平均分有八十幾 is relatively low la!
佢中英數都有90幾,但visual Art 得70幾拉低晒,而且我嘅底線亦唔需要同人交代。

作者: kenwong888    時間: 14-12-28 08:18

catcc2000 發表於 14-12-27 20:44
佢中英數都有90幾,但visual Art 得70幾拉低晒,而且我嘅底線亦唔需要同人交代。

...
That's the problem you need to solve right now!
Today primary school top students are good in all subjects!

作者: silver921    時間: 15-1-6 07:17     標題: 回覆:catcc2000 的帖子

80幾分, 無補習, 好叻。  

作者: CMSmile    時間: 15-1-6 09:41     標題: 回覆:kenwong888 的帖子

我個仔小二平均分得7x幾分咁我咪死得,每個小朋友資質各有不同,有人快亦有人慢,我個仔屬於後者,我要花好多時間去協助他,但自從佢升小學之後,我不斷教他正確既學習態度,只要過程中有付出努力,無論結果係點,我都不會怪責他,所以我同意,分數不是要同人交代,自己覺得ok就可以了

作者: scyauchris    時間: 15-1-6 10:15

回覆 little_yolky 的帖子

你好勤力!我是FT mom 懶你好多,通常數我便找份練習佢做。最近才抽問佢常識科節日日子,因為阿女唔多肯記野!我女女話自己不叫補習,因為英文同普通話都不是跟學校課程,所以老師問佢有無補習,佢答無的。
默書考試我叫佢自己温,不過考常識同數我會看吓範圍。常識我會比意見佢如何預備,不過佢未必肯聽。我見佢自己默書自己對,有時改正也改錯,升了小二佢個人又懶左又事但左,所以我有時要提反佢之前的良好習慣。

其實我見有些小朋友去補習補到好夜都好慘,特別我見佢朋友仔係學校課外活動留到4.30 pm, 之後我5 pm左右接女女見到佢在保母車,然後我女女答我她朋友仔還要去補習社

作者: little_yolky    時間: 15-1-6 12:31

scyauchris 發表於 15-1-6 10:15
回覆 little_yolky 的帖子

你好勤力!我是FT mom 懶你好多,通常數我便找份練習佢做。最近才抽問佢常識科 ...
好失望, 噚日阿囡派番份英測卷, 得87。分數我覺得好好, 但入面錯既全部係我作份pass paper有既嘢, 即係做既時候唔小心, 無帶眼仔啦 枉我咁辛苦都作份pass paper佢做, 唉!份卷其實只有1分佢係應該錯的, 應該攞99分。
作者: ericby    時間: 15-1-7 10:19

7X  I  satisfy
作者: Gabrielma    時間: 15-1-7 14:33

我係雙職媽咪, 有兩個小朋友 (大仔細女), 由小一至小六都冇補習.  而仲可以KEEP 住BAND 1中的成績.

我好LUCKY, 當年選的小學是很小功課的, 基本上小一二是可以在導修堂完成, 回家就玩. 吃. 看電視, 放工回家後, 我就抽30-45分鐘親子伴讀, 晚上是9:30-9:45睡覺.

初小時, 我跟他們約好, 我回家前一定要完成功課, 默書不能低於80分, 否則就要去上補習班, 由於他們很ENJOY 回家玩的自由時間, 所以一直都不希望補習社佔去他們的自由時間.  而他們的成績也是班中的中上成縯, 也沒有大上大落的情況!  

功課方面, 有不懂的會問我, 我也不會核對他們當天的功課, 反而會查看老師已批改的功課,  了解他們是否有不明白 / 較弱的地方, 再幫他們.  雖然他們功課不會時常是A, 但考試前重溫自己的錯處, 反而會小心一些, 考到A級成績. 而小學生有足夠時間休息, 上課時也會較為專注及易入腦.

當他們初小時已經習慣了自己做功課 / 溫習, 高小時大致已經有能力自己解決功課問題, 只要不力求更上一層樓, 也就沒有要補習的需要了!   而在仔女的心目中, 小學六年都是美好的時光 (除了呈分試, 實在沒有太大的壓力),  我覺得這樣的童年是很珍貴的!

作者: 囝囝mama    時間: 15-1-7 18:53

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:

http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5