教育王國

標題: 創價VS迦南考私校直資優勢比較 [打印本頁]

作者: FRUTIPS    時間: 15-1-25 10:30     標題: 創價VS迦南考私校直資優勢比較

創價VS迦南考私校直資比較

作者: siden    時間: 15-1-25 10:42     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

迦南

作者: cherryird    時間: 15-1-25 11:04     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

作者: Tintin926    時間: 15-1-25 11:14

但劉華都去喎!
作者: FRUTIPS    時間: 15-1-25 11:19     標題: 引用:但劉華都去喎!

原帖由 Tintin926 於 15-01-25 發表
但劉華都去喎!
但佢無揀喎

作者: bubuG    時間: 15-1-25 11:27     標題: 引用:但劉華都去喎!

原帖由 Tintin926 於 15-01-25 發表
但劉華都去喎!
劉華嗰女讀咩都冇所謂,最緊要唔好俾人影相。

作者: muichujamie    時間: 15-1-25 11:35

cherryird 發表於 15-1-25 11:04
梗係迦南,真係唔覺創價有人考到
下!你又知創價無人考到直資私校?難道所有創價小朋友考到咩野學校都通知你?
作者: FRUTIPS    時間: 15-1-25 11:42     標題: 引用:Quote:cherryird+發表於+15-1-25+11:04+梗

原帖由 muichujamie 於 15-01-25 發表
下!你又知創價無人考到直資私校?難道所有創價小朋友考到咩野學校都通知你? ...
請息怒,純分享

作者: muichujamie    時間: 15-1-25 12:03

FRUTIPS 發表於 15-1-25 11:42
請息怒,純分享
回覆你先,我覺得兩間都係好學校,迦南傳統和深D, 創價活動D, 但亦不是淺。但我識得好多都係由迦南N班轉去創價讀K1.
至於考直資私小,創價小朋友都有考到,但最後有D都係讀番津校。

作者: FRUTIPS    時間: 15-1-25 12:20     標題: 引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-1-25+11:42+請息

原帖由 muichujamie 於 15-01-25 發表
回覆你先,我覺得兩間都係好學校,迦南傳統和深D, 創價活動D, 但亦不是淺。但我識得好多都係由迦南N班轉去 ...
認同兩所同樣都是好學校,唔該你!!
只是比較邊間優勢較好,沒有針對

作者: cherryird    時間: 15-1-25 13:31     標題: 引用:Quote:cherryird+發表於+15-1-25+11:04+梗

作者: Gooblovebb    時間: 15-1-25 16:06     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

路過,我覺得好難用考直私成績去比較一間私校同一間學券幼稚園,因為大多數讀學券的都會讀津校,比較少D去考直私,自然比較少人最後讀直私啦,所以究竟係咪學券幼稚園難D入直私,根本無從得知。

作者: adam112    時間: 15-1-26 11:38

創價唔識人讀,唔敢講,但迦南就

我個女由N班開始讀,同屋苑由N班1X人上校車,到K3得返我個女一個,個個都轉晒校,你就知間學校有幾好

可能我識既迦南同學仔水平都比較差,我個女既同學冇一個有直資私校OFFER
作者: fishchow    時間: 15-1-26 12:09     標題: 回覆:adam112 的帖子

大概幾多小孩冇offer, 全班都冇就不大可能吧!

作者: sailob    時間: 15-1-26 12:24     標題: 引用:創價唔識人讀,唔敢講,但迦南就我個女由N

作者: daddyday    時間: 15-1-26 12:28     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

我仔金巴迦南。同學已知有考到禮賢,聖母,聖若瑟,嶺小,音小及聖方濟各。

作者: FRUTIPS    時間: 15-1-26 12:36     標題: 引用:創價唔識人讀,唔敢講,但迦南就我個女由N

原帖由 adam112 於 15-01-26 發表
創價唔識人讀,唔敢講,但迦南就

我個女由N班開始讀,同屋苑由N班1X人上校車,到K3得返我個女一 ...
哈,講到咁差咁你唔轉?

作者: hkpapa852    時間: 15-1-26 12:44

FRUTIPS 發表於 15-1-25 10:30
創價VS迦南考私校直資比較
其實呢個比較有問題又意義不大:

問題:
- 創價得一間, 迦係個集團, 有N間, 分佈唔同區; 咁樣比唔公平

意義不大, 因為其實睇下學生家長心態, 有D一心諗抽, 咪唔去考, 一D一心去考, 讀邊間都自己谷; 再者, 前人成功, 唔代代你一定成功

作者: niclicma    時間: 15-1-26 13:07     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

其實,迦南分校咁多,創價得一間,得百幾二百個小朋友一年,迦南個名出現多d喺各大小學校group又有幾出奇?其實,冇得直接比較,而且冇出現過報喜區唔代表冇。

作者: lokitkit    時間: 15-1-26 13:42

我個仔就係創價舊生, 今年P.3, 宜家讀緊直資, 佢果屆不知幾多人考到私校, 直資 (如: 男拔, 九小, 英華, SMC.............), 只係多數創價家長太低調冇四圍同人講考到咩學校嗜.   
作者: adam112    時間: 15-1-26 14:59

FRUTIPS 發表於 15-1-26 12:36
哈,講到咁差咁你唔轉?
其實我對個女讀書冇乜期望,諗住等佢輕輕鬆鬆過童年(其實係冇其他學校收佢)

作者: adam112    時間: 15-1-26 15:00

sailob 發表於 15-1-26 12:24
請問係邊間迦南
金巴倫
作者: chanwendy    時間: 15-1-26 16:28

你係邊一班呀?樓上都有家長話好多同學仔有 OFFER 喎, 你嗰班一個都冇?
星期六運動會, 等入場期間, 我都聽到好多家長傾偈講考到邊間, 都有唔少考到學校喎.
作者: sammysnake    時間: 15-1-26 19:50

回覆 adam112 的帖子

我小朋友迦南畢業,去年有6 offers,其他同學都有幾個offers ,現上小一完全沒有問題
作者: adam112    時間: 15-1-27 09:53

chanwendy 發表於 15-1-26 16:28
你係邊一班呀?樓上都有家長話好多同學仔有 OFFER 喎, 你嗰班一個都冇?
星期六運動會, 等入場期間, 我都聽到 ...
所以我懷疑佢地有分精英班,所以我識既同學仔都冇OFFER。之前有個POST講迦南功課,發現專題研習既題目唔同,老師講解既野都差好多
作者: karen0128    時間: 15-1-27 11:27

個人認為小學(直資, 私小, 叩門)面試視乎小朋友表現多過讀邊間學校!
(不喜勿插)
作者: 濼晴    時間: 15-1-27 22:50     標題: 回覆:adam112 的帖子

樓主你女讀邊間加南 以我既認識Dbs 都有人得左

作者: owennam    時間: 15-1-27 22:56     標題: 回覆:濼晴 的帖子

我仔仔都是出自迦南,現讀直資一條龍,同屆也有多個同学考入,其他都有D好的offer

作者: bor_bor    時間: 15-1-28 01:40     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

我仔仔間迦南上兩屆未有學券時嘅畢業生都考入直資私小...有赤柱St Stephen, 救恩,  RosaryHill, KCS, 港同等,同埋唔會分精英班,但學校有常常提醒陪小朋友閱讀故事書係好重要

作者: elvisBB    時間: 15-1-28 07:33     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

我囡讀迦南都考到幾間,反而我仔讀根德一間都無,都無關係,小朋友面試時肯講同唔肯講都2個故事啦,迦南有學卷算教得好好。

作者: owennam    時間: 15-1-28 07:48     標題: 回覆:elvisBB 的帖子

E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有

作者: daddyday    時間: 15-1-28 08:42

以我認識的迦南不同分校(起碼4間)的高班同學功課及進度全完相同。有時我們會whatsapp 功課來傾。

專題研習既題目自有以來班班不同。題目是按和同學仔討論而決定。像小學的project. 我仔班是花,圍繞花的結構,種法,吸水快慢,食用方法及副產品來討論。大家還帶了食材在班上整了糕點一起吃。現在一講起花便停不了口,當看到花便問我品種。
作者: chanwendy    時間: 15-1-28 10:03

daddyday 發表於 15-1-28 08:42
以我認識的迦南不同分校(起碼4間)的高班同學功課及進度全完相同。有時我們會whatsapp 功課來傾。

...
我又反而唔知道專題的大 TOPIC 係班班唔同添, 我以為係圍繞同一個大題目再去細分添.  好似我仔講海洋生物, 我仔做海豚, 我以為其他班只係做其他海洋生物添.
作者: daddyday    時間: 15-1-28 10:34     標題: 引用:Quote:daddyday+發表於+15-1-28+08:42+以我

原帖由 chanwendy 於 15-01-28 發表
我又反而唔知道專題的大 TOPIC 係班班唔同添, 我以為係圍繞同一個大題目再去細分添.  好似我仔講海洋生物,  ...
係班班不同。亞仔好朋友做有關熱帶雨林,他要整大咀鳥呢

作者: IloveCS    時間: 15-1-28 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+15-01-28+發表

原帖由 daddyday 於 15-01-28 發表
係班班不同。亞仔好朋友做有關熱帶雨林,他要整大咀鳥呢
咦我囡都整大咀鳥,可能係同學仔。其實間中做下project 自己搵下書,搵下info 都幾好,介紹番自己搵到的info. 等小朋友主動D!
另外我兩個小朋友都讀迦南,共八個學年,我好滿意,老師也好好,近年真的越來越深,但上了小學就輕鬆一點,我地而家同不小迦南老師成為好朋友呢!

作者: FRUTIPS    時間: 15-1-28 13:59     標題: 回覆:創價VS迦南考私校直資優勢比較

兩間學校優勢都很好,證明就算有學卷只要教得好都唔會比無學卷的學校輸蝕

作者: tantanmama    時間: 15-1-28 14:36

FRUTIPS 發表於 15-1-28 13:59
兩間學校優勢都很好,證明就算有學卷只要教得好都唔會比無學卷的學校輸蝕

...

其實重點不在於學校有冇學卷, 係父母的全方位栽培.
作者: lamhoilam    時間: 15-1-28 14:43     標題: 引用:E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有 +

原帖由 owennam 於 15-01-28 發表
E十只有九龍塘及麗港城分挍無學券,其他有
黃埔迦南都冇學券

作者: Tintin926    時間: 15-1-28 15:00

我仔都係做海洋生物,迦南的確很滿意
作者: jjson    時間: 15-1-28 15:11

cherryird 發表於 15-1-25 11:04
梗係迦南,真係唔覺創價有人考到
I agree with you, there was a parent who posted P.1 placement result of 創價 in EK forum before, the result is just so so.

作者: cherryird    時間: 15-1-28 16:10     標題: 引用:Quote:cherryird+發表於+15-1-25+11:04+梗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5