教育王國

標題: 九龍城區- 旅港放乙二有機嗎? 定是放黃笏南 [打印本頁]

作者: kipl    時間: 15-2-3 16:39     標題: 九龍城區- 旅港放乙二有機嗎? 定是放黃笏南

hi,   Khmama 你好, 大家好 , 新手會員請指教.

亞仔是九龍城區.  2 次呈分試後是bank1A.
自行選了:  1華英  2迦密.

統一填表時, 如果用以下填是否冒險?
甲部:  1 華英     2 迦密    3旅港

乙部:  1華英   2旅港 (是否OK?) /或者黃笏南    3銀禧    4丘佐榮  5民生   6.....他區B1及本區餘下B1    最後才是B2A/B

我知道旅港是B1學校.  但不明白去年為何有人放乙5都派到 ? 是否不是九龍城區, 是否其他區網但有幾個旅港位派?

請多多指教.

pikl

作者: 憫父    時間: 15-2-3 17:46

九龍城區的特徵是英中學位較多,基本上可完全吸納所有校網內的 BAND 1 學生,部份吸引力較低的 BAND 1 學校必須吸納 BAND 2 學生。

因此,九龍城區不少 BAND 1 學生填志願時,是盡填 BAND 1 學校,然後才填 BAND 2 學校。

九龍城區不少 BAND 2 學生會填一間 BAND 1C 學校在 乙一志願,然後才填 BAND 2 學校。有 BAND 2 學生會成功入讀 BAND 1C 學校,既然 BAND 2 學生亦有機會派入 BAND 1C 學校,由此反映 BAND 1 學生必定能入 BAND 1 學校,至於是 BAND 1A /  BAND 1B / BAND 1C 便要靠運氣和排志願的方法。

你的志願排序是很正路的,但建議將民生放前些,因為民生的公開試成績是不差的,受歡迎程度較大,放乙五很大機會在輪到時已沒有學額。

建議旅港放較後,旅港的成績不及民生,受歡迎程度亦較民生低。

當然,排志願除了看公開試成績和受歡迎程度外,亦要看自己特別心儀哪一間。

有些人會按先填 BAND 1A,然後 BAND 1B,接著是 BAND 1C,之後是 BAND 2A,如此類推。如果隨機編號好,會派到 BAND 1A 學校。

有些人會避開 BAND 1A 學校,將乙一填 BAND 1B 學校,減少因隨機編號欠理想時,派到 BAND 1C 學校的機會。(當然有些家長是故意避開 BAND 1A 學校,原因是不想子女有太大的讀書壓力)

近三年的部份九龍城區中學的入大學率可參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842

------------------------------

若是按你的問題來答!

我會選黃笏南第二,因為旅港放第三亦有機會。

作者: jemm    時間: 15-2-3 19:40

黃笏南 2016 返回九龍塘全新校舍, 今年2015有很多人爭;
民生有小學, 每年衹有十幾個中學位俾人抽獎, 放較前會有可能浪費;
旅港近年也很多人爭, 去年九龍城區龍頭小學有位頭三名的學生揀它為自行首選,
所以今年大抽獎要特別小心。

另外, 華英校舍會重建, 聽聞學校會搬入黃笏南沙田暫時校址(黃笏南2016搬出),  會有三至四年才能返回何文田新校舍。

作者: choichoibb    時間: 15-2-4 00:16     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+15-2-3+17:53+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-02-03 發表

九龍城區的特徵是英中學位較多,基本上可完全吸納所有校網內的 B ...
b2男,九龍城區英小,請問大抽獎應該點填好?煩惱中,請給意見!thx

作者: Crabtree    時間: 15-2-5 17:41

回覆 jemm 的帖子

上次聽華英簡介會都話教育局未有地放出來, 暫不會考慮重建!
作者: 憫父    時間: 15-2-5 19:00

choichoibb 發表於 15-2-4 00:16
b2男,九龍城區英小,請問大抽獎應該點填好?煩惱中,請給意見!thx

九龍城 BAND 2 男生近年通常排法是:
乙一:BAND 1C 中學 / 何官 / 陳XX
乙二:何官 / 陳XX / 胡兆熾 / 鄧鏡波
乙三:鄧鏡波
乙四或以後:有好多多可能,近年係 九龍塘 / 彭XX / 五旬節 / 基道

亦要看你是 進取型 / 保守型 / 穩陣型

------------------------

何官好多 BAND 2 學生揀,有英文班,唔好放太後。

陳XX表現下跌,BAND 2 學生貪佢仲係英中,但是否值得因為佢仲係英中而揀,見仁見智。揀學校最好揀表現平穩或進步中的學校。

胡兆熾好多人放乙 2 (穩陣型的人會放乙1),有英文班,唔好放太後。

鄧鏡波是 BAND 2 學校,公開試成績唔差,多人揀,唔好放太後。

五旬節公開試和入大學率亦提升了不少,表現好過九龍塘及彭學高,校風不錯,讀書壓力較基道低,以往亦被人覺得是 BAND 3A 學校,近年公開試成績已追過唔少 BAND 2 學校。家長口碑都係唔錯。

基道響九龍城區年資最短,以前無咩人識或者覺得係 BAND 3B 學校,覺得校風麻麻,但近年口碑轉好,而家認識這校的人覺得校風嚴,學校緊張成績,公開試和入大學率不斷提升,公開試表現同樣好過九龍塘及彭學高,亦追過唔少 BAND 2 學校。好多基道家長讚呢間學校老師盡責。

彭XX在文憑試推行後,一直無咩表現,已少了 BAND 2 學生揀,上年有 BAND 3 學生填 乙三志願都抽中,相反,五旬節及基道,有BAND 3 學生填乙一,有人抽中,亦有人抽唔中。可見彭XX知名度已不及五旬節及基道。

九龍塘是 BAND 2 學校,剛剛開始文憑試時表現不太好,上年表垷有進步,但仍然未及五旬節及基道。

各間學校入大學率可以參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
BAND 2/3 公開試表現可以參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

作者: choichoibb    時間: 15-2-6 01:34     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+15-2-5+19:10+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-02-05 發表
多謝你意見,請問以上例子係咪隱陣型?如果乙一係 1b
乙二係陳X
乙三係何X
會唔會太進取?唔該唒憫父!

作者: 憫父    時間: 15-2-6 08:07

choichoibb 發表於 15-2-6 01:34
多謝你意見,請問以上例子係咪隱陣型?如果乙一係 1b
乙二係陳X
乙三係何X

我舉的例子是 進取型 + 保守型。

較保守的
有人將 胡 X 排乙一,再博入英文班。
然後會將 鄧 X 放乙二。
保守的人唔會博多人爭的學校,入到 BAND  2B 學校已經滿足,會去全家慶足。

較穩陣的
是乙一填 鄧 X
乙二 或以後 已經填 五旬節 / 基道 / 九龍塘 ...................
這類通常是 BAND 2C 家長,怕子女應付不到 BAND 2A 學校,亦怕子女是邊沿人。

------------------------------

按照 KHMAMA 的資料,上年度有 BAND 2 學生,將 陳 X 放 乙二,仍能在大抽獎中抽中,所以將 陳 X 放乙二是有機會的。

但何 X 是九龍城區不少 BAND 2 學生會放 何 X 在乙一 或 乙二,若將何 X 放乙三的話,相信仍有學額的機會唔高。按你的選擇,你可能會將 鄧 X 放 乙四,到時 鄧 X 有學額的機會亦唔高,你就要抽乙五或以後了。

其實 XX 雖然仍然係英中,但公開試表現不及 BAND 2A 學校,是否仍值得報讀,建議好好考慮一下。建議放棄 X X,將何 X 放乙二。

一所當年主要收 BAND 1 學生的學校,但該批學生 6 年後考文憑試,表現不及當年主要收 BAND 2 學生的學校。現在學校已經 BAND 2 化,文憑試表現可能會進一步下跌,真的要三思。

作者: 懶羊羊    時間: 15-2-6 12:55     標題: 回覆:憫父 的帖子

憫父,我囝書生型成績b1a,運動同音樂都普通。可否提議B1生的排位嗎?謝謝!

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-6 13:13

請問有沒有九龍城區學校Banding排名?

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-6 13:15

作者: 憫父    時間: 15-2-6 16:04

mandyngtsang 發表於 15-2-6 13:15
沒有 BANDING 排名,
不過你可以從下列資料自己估。

九龍城各間學校入大學率可以參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
九龍城 BAND 2/3 公開試表現可以參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-6 17:13

mandyngtsang 發表於 15-2-6 13:13
其實 Banding 呢家野,無嘜準則既,大概係咁啦:
Band 1頭:
喇沙書院
瑪利諾修院
華英中學
迦密中學

Band 1中:
培正中學
開平商會中學
黃笏南中學
民生書院
丘佐榮中學

Band 1 尾:
嘉諾撒聖家書院
銀禧中學

作者: 憫父    時間: 15-2-6 17:42

懶羊羊 發表於 15-2-6 12:55
憫父,我囝書生型成績b1a,運動同音樂都普通。可否提議B1生的排位嗎?謝謝!
  ...

根據 KHMAMA 上年及前年 既 資料:
1. 一定要放乙一,如果唔係一定無位 既 學校係
    瑪科諾 / 迦密

2. 放乙二,都有機會入到 既 學校係
    黃笏南

3. 放乙五,都有機會入到 既 學校係
    旅港

4. BAND 2 學生放銀禧做乙二入得到

5. BAND 2 學生放聖家做乙五入得到

6. 2013 年 有人放 培正 做乙二入唔到,但 2014 年有人放培正做 乙四入到

根據以上資料及我個人喜好:
乙一:迦密 / 華英 / 培正 (這些學校不排在乙一的話,入到的機會很低)
乙二:黃笏南 / 民生
乙三:黃笏南 / 旅港 / 丘佐榮
乙四:旅港 / 丘佐榮
乙五:旅港 / 丘佐榮 / 聖家 / 銀禧
乙六:聖家 / 銀禧
乙七:聖家 / 銀禧 / 何官

看看其他家長有沒有其他的排列?

註:培正留給街外的學額很少,如果不是十分心儀的話,盡量不要揀。

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-6 17:49

憫父 發表於 15-2-6 17:42
根據 KHMAMA 上年及前年 既 資料:
1. 一定要放乙一,如果唔係一定無位 既 學校係
    瑪科諾 / 迦密
好合理既排法,不過我建議,乙八先選何官。
作者: 王家爸爸    時間: 15-2-6 17:52

九龍城 Band 1 位多過 Band 1 生。:
所以最差都係入銀禧。kekeke:
作者: 憫父    時間: 15-2-6 18:06

亦可以咁排:

乙一:迦密 / 華英 / 培正 (這些學校不排在乙一的話,入到的機會很低)
乙二:黃笏南 / 民生
乙三:黃笏南 / 旅港 / 丘佐榮
乙四:旅港 / 丘佐榮 / 培正 (試試執死雞,睇吓入唔入到培正,橫惦英中學位多過 BAND  1 學生)
乙五:旅港 / 丘佐榮 / 聖家 / 銀禧
乙六:聖家 / 銀禧
乙七:聖家 / 銀禧 / 何官
乙八:何官 / ............

不過我寫左出黎,就會多左人咁樣試執死雞,結果無雞剩。

作者: mamimia    時間: 15-2-6 20:45

我有對孖仔, 大孖B2A, 細孖B1B-C, 九龍城區不錯的津小, 今天得知李國寶取錄, 注冊就放棄自行及抽獎
煩惱中, 請問大家意見如何? 謝謝!

作者: 懶羊羊    時間: 15-2-7 00:12     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+15-2-6+18:08+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-02-06 發表

亦可以咁排:
多謝分析,好有參考價值。我覺得最難决定係第幾位開始填執雞位,雞得十幾隻,填得前又怕太冒險,填得後又怕雞早已沽清。

作者: STee    時間: 15-2-7 15:41     標題: 引用:+本帖最後由+jemm+於+15-2-3+20:02+編輯+\

原帖由 jemm 於 15-02-03 發表

黃笏南 2016 返回九龍塘全新校舍, 今年2015有很多人爭;
如果黃芴南校長真係咁講,我會認為佢地已把華英視為假想敵,有冇人咁得閒,在自己簡介會講他校的事,果d連華英校內都未知嘅事!

作者: penpen    時間: 15-2-7 17:02

STee 發表於 15-2-7 15:41
如果黃芴南校長真係咁講,我會認為佢地已把華英視為假想敵,有冇人咁得閒,在自己簡介會講他校的事,果d連 ...
我諗 Gloriasogadhiwa嘅意思應該係指校長係講2016會返牛津道!! 唔係指校長講關於華英重建嘅事!
作者: fionayeung    時間: 15-2-7 17:27

我都覺佢既意思, 係因有另一間學校要搬入來, 所以佢地一定要趕係2016返牛津道, 只不過透露左係華英
作者: penpen    時間: 15-2-7 18:16

fionayeung 發表於 15-2-7 17:27
我都覺佢既意思, 係因有另一間學校要搬入來, 所以佢地一定要趕係2016返牛津道, 只不過透露左係華英 ...

應該唔會啦,開學之後home coming concert校長有提返牛津道嘅事,冇提過其它學校又或者趕時間比返暫借校舍其它學校,何況樓上都有jm提過今年華英資訊日表示唔會重建住,咁gloriasogashiwa個囝今年F1,佢前年去資訊日,點會係前年提到交回暫借校舍趕住比華英,未確實嘅事,校長應該唔會講
作者: STee    時間: 15-2-7 21:37     標題: 引用:+本帖最後由+penpen+於+15-2-7+18:22+編輯+

原帖由 penpen 於 15-02-07 發表
分析有理!

作者: jemm    時間: 15-2-8 07:48

華英重建而要入搬沙田崇真舊校址(即WFN現暫時校址)是華英家長告訴我, 不過應該是WFN 2016 搬回九龍塘新址以後的事。崇真舊址將是作為以後其他中學重建的暫時校址。
作者: STee    時間: 15-2-8 10:11     標題: 引用:華英重建而要入搬沙田崇真舊校址(即WFN現暫

原帖由 jemm 於 15-02-08 發表
華英重建而要入搬沙田崇真舊校址(即WFN現暫時校址)是華英家長告訴我, 不過應該是WFN 2016 搬回九龍塘新址以 ...
哦!可能是秘聞了。開學時,校長話連重建的費用都未爭取到,原校重建談何容易。

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-13 13:27

b2女生,九龍城區英小,請問大抽獎應該點填好?請賜教及給我意見, thanks!

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-15 23:42

B2 女 九龍城區英小,請問大抽獎應該點填較好?請大家給意見? 謝謝!

作者: 憫父    時間: 15-2-16 08:01

mandyngtsang 發表於 15-2-15 23:42
B2 女 九龍城區英小,請問大抽獎應該點填較好?請大家給意見? 謝謝!

1. 一間 BAND 1C 學校 / 何官 / 培道 / 九真
2. 何官 / 培道 / 九真
3. 胡兆熾
4. 他區學校 / 五旬節 / 基道 / 九龍塘
5. 他區學校 / 五旬節 / 基道 / 九龍塘
6. 五旬節 / 基道 / 九龍塘

何官 / 培道 / 九真 都是九龍城區家長的熱門選擇,不要放太後,放太後會浪費機會。

家長通常會放胡兆熾在 何官 / 培道 / 九真 之後。

九龍塘是傳統 BAND 2 學校,但自文憑試出現後,公開試成績一定不算突出,不及五旬節和基道。

五旬節和基道,近 3 - 4 年表現不差,公開試表現一直進步,現時的公開試表現已超越不少 BAND 2 學校。五旬節在學業上較輕鬆,基道較嚴格和較谷成績。相信隨著近年這兩間學校的 BANDING 上升,公開試表現仍有機會進步。

以往九龍城區家長會選擇的彭 XX,近年一直沒有公佈公開試的表現,只能在校務報告內表示公開試成績較上年進步,上年有 BAND 3 學生放彭 XX 在乙三亦能獲派學位,相信近年收 BAND 3 學生的比例正在上升。

九龍城區的中學入U率可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
註:表中綠色校名的是英中
註:藍色校名的是在公開試中,中、英、數和通識科及格率𤽤高於全港的學校。

九龍城區 BAND 2 / 3 學校的公開試表現可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-16 13:31

憫父,

感谢你詳細分譯。
請幇忙看看以下選校次序是否合適 (本人不知學校是甚麼Banding)?
校風如何? 請多給我意見。
- 邱佐榮/ 旅港 /何官 / 培道 / 胡兆熾/ 九真/ 五旬節 / 基道 / 他區學校 。
另外他區學校,有甚麼較好提供?
作者: 憫父    時間: 15-2-16 15:32

mandyngtsang 發表於 15-2-16 13:31
邱佐榮/ 旅港 /何官 / 培道 / 胡兆熾/ 九真/ 五旬節 / 基道 / 他區學校 。。

按學校的 BANDING 排序的話,
由高至低的排序如下:
1. 邱佐榮/ 旅港
3. 胡兆熾
4. 五旬節 / 基道

所以你排志願的方法如下:
1. 邱佐榮/ 旅港 / 何官 / 培道 / 九真
3. 胡兆熾
4. 他區學校 / 五旬節 / 基道
5. 他區學校 / 五旬節 / 基道
6. 五旬節 / 基道
7. 五旬節 / 基道

邱佐榮/ 旅港 / 何官 / 培道 / 九真 只能 5 選 2,並要放在 首兩個志願,基本上放乙三獲得學位的機會很低,
若你放 何官 / 培道 / 九真 在志願三,很大機會取不到學位。

這時,胡兆熾所餘學位亦不會多 (因為較保守的家長會放胡兆熾在首三志願),
若放 胡兆熾 在 乙四,獲得學位的機會亦不高。
(若要放 BAND 1 學校在 乙一,可選聖家,機會較大)

將胡兆熾放在乙三 (放乙四機會不大)

雖然 五旬節 / 基道 近年的公開試表現有很大的進步,追過不少 BAND 2 學校,但相信 何官 / 培道 / 九真 / 胡兆熾 / 鄧鏡波(男校)  仍是九龍城區家長首四個志願的熱門選擇。女生可以用乙四來試執他區學校的死雞。

我相信過了首四志願後,五旬節 / 基道 仍會有學位剩,所以,可以放 五旬節 / 基道 在乙五至乙六。

若覺得執死雞的機會不大,可以填 五旬節 / 基道 在乙四及乙五。(這兩間是不差的!)

基道睇學生學業表現睇得很緊,老師經常留學生在放學後溫習,學生成績進步會較多,但壓力較大。喜歡學校較谷的,可先放基道,喜歡學校較輕鬆的,可先放五旬節。

--------------------------

他區學校:
可選 基督 / 劉皇發 / 信義

作者: mandyngtsang    時間: 15-2-16 23:35

憫父,

乙部排位如下是否正確(B2女),請賜教!
或提供意見參考
1)邱佐榮
2)何官
3) 胡兆熾
4) 基道
5)五旬節

作者: yasumi    時間: 15-4-20 17:35

作者: 憫父    時間: 15-4-20 19:10

yasumi 發表於 15-4-20 17:35
請問民生成績好過旅港嗎?
民生成績應該超過旅港,
你可以上民生的網頁看,
十分詳盡列出學生的成績,
旅港就列得很隱晦。

作者: pc03421    時間: 15-4-20 19:27     標題: 引用:Quote:yasumi+發表於+15-4-20+17:35+請問民

原帖由 憫父 於 15-04-20 發表
民生成績應該超過旅港,
你可以上民生的網頁看,
十分詳盡列出學生的成績,
憫父:

請問今年九龍城區band1位足夠嗎?根據報章報導有3770名考生,但band1數目卻只得970個。是否不足夠?

作者: 憫父    時間: 15-4-21 08:15

pc03421 發表於 15-4-20 19:27
憫父:

請問今年九龍城區band1位足夠嗎?根據報章報導有3770名考生,但band1數目卻只得970個。是否不足夠? ...
相信報章所說的是九龍城區升中學生的總人數
即是說,
BAND 1 學生的人數約是 1257人 (KHMAMA 的數字是 1377人)

按教育局公佈的乙部派位學校的學位數目如下:

非保留位

保留位

銀禧

迦密

陳瑞祺

旅港

聖家

喇沙

瑪利諾

民生

培正

丘佐榮

黃笏南

華英

總數

即使九龍城 BAND 1 生人數約有 1377 人,但部份學生不用參加乙部派位的,因為
1. 部份已透過 自行方式獲得 官立 / 津貼 / 直資學校學位
2. 部份在甲部派位中獲得學位

餘下的 BAND 1 學生才需要參加乙部派位。

參加乙部派位的 BAND 1 學生中:
1. 有部份會得到 直屬/聯繫 中學的學位
    (BAND 1是先派的,所以 直屬/聯繫 小學 BAND 1 學生只要選相關中學的話,差不多是必入的)
2. 有部份需要競爭非保留位。

所以計算 BAND 1 學校學位時,應該是 保留位+非保留位 = 1160 位,而不能只計算非保留位

---------------------------------------

按以往的資料顯示,部份九龍城區的 BAND 1 中學需要兼收 BAND 2 學生。
故此,九龍城區 的 BAND 1 學生應該是必入 BAND 1 中學。

作者: pc03421    時間: 15-4-21 08:29     標題: 回覆:憫父 的帖子

咁都冇咁驚
謝謝您

作者: hoyin06    時間: 15-4-21 12:27

回覆 pc03421 的帖子

憫父

B1c 女 九龍城區英小,請問大抽獎應該點填較好?請大家給意見? 謝謝!
作者: yasumi    時間: 15-4-24 00:36

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5