教育王國

標題: 你地小朋友有冇補習呀? [打印本頁]

作者: mybabylove    時間: 15-2-7 10:26     標題: 你地小朋友有冇補習呀?

如果有補習,成績係咪會好D呢?

作者: stanley1980    時間: 15-2-7 11:15

作者: coco_cocopig    時間: 15-2-8 00:38     標題: 回覆:mybabylove 的帖子

作者: kaka1128    時間: 15-2-8 11:25     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

有, 我仔小一, 啱啱下學期開始補, 攪掂功課同默書, 返到屋企可以睇下書同玩下

作者: lojo11    時間: 15-2-8 14:46     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

無補習,自己做功課,默書考試我同佢溫!我係佢補習老師

作者: chanwendy    時間: 15-2-9 10:11

我女小三都冇補習, 佢唔識的就問我, 默書佢自己搞掂, 大部份評估都係佢自己溫, 最弱的數學, 我才偶然出題目比佢.
作者: venicebb    時間: 15-2-9 14:43     標題: 引用:如果有補習,成績係咪會好D呢? +

作者: jswailam928    時間: 15-2-9 14:49     標題: 回覆:venicebb 的帖子

專科班係咪即係操卷班呀?

作者: naughtybj    時間: 15-2-9 14:50     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

作者: tingting_mum    時間: 15-2-9 15:42

回覆 naughtybj 的帖子

完全同意

作者: tingting_mum    時間: 15-2-9 15:43

回覆 jswailam928 的帖子

補習社的專科班應該唔同操卷班, 但我識得有私補係有專科+操卷一齊

作者: little_yolky    時間: 15-2-9 15:46

無, 學naughtybj話齋, 因為我無要求

囡囡小一, 功課自己搞掂, 唔識問我, 英默分開3次同佢預默, 唔識highlight俾佢自己檢討。數學無得救, 等佢自己開竅中。

計劃今年暑假設計一系列課程俾佢學習, 不過仲諗緊點設計。
作者: IloveJJ    時間: 15-2-9 16:02     標題: 引用:有,今時今日除非你無要求,否則好難唔補⋯

作者: naughtybj    時間: 15-2-9 16:28     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-09+發表

作者: naughtybj    時間: 15-2-9 16:29     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-09+發表吓?

作者: naughtybj    時間: 15-2-9 16:30     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-09+發表

作者: jswailam928    時間: 15-2-9 16:56     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

私補都有專科加操卷
我私補開無的
不包操

作者: little_yolky    時間: 15-2-9 17:44

IloveJJ 發表於 15-2-9 16:02
吓?係架?咁我自己同佢補,可唔可以有要求呀?
我真係無慾無求, 阿囡老師又係無要求。今次考試得7X, 話好深, 好多人都低分, 有人唔合格。我就問, 咁有無人100分, 佢話無, 係96分, 我就話咁即係唔深啦, 老師有無鬧死你哋, 佢話老師無鬧, 因為佢知道我哋盡咗力。

連老師都無要求, 你話班細路會幾有動力?

作者: HMmummy    時間: 15-2-9 18:13     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

未呀,反而想學另一種語言。

作者: chunheimama    時間: 15-2-9 20:56

冇補呀, 現功課和黙書佢自己攪掂.
補充 :  因我小朋友來自冇黙書的幼稚園, 小一有幫手黙書, 小二開始漸漸放手, 成績會跌, 但跟住呢幾年都OK.

作者: IloveJJ    時間: 15-2-9 22:57     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-09+發表吓?

作者: IloveJJ    時間: 15-2-9 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-09+發表

作者: IloveJJ    時間: 15-2-9 23:03     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-2-9+16:02+吓?係

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-2-10 00:02     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

我大仔以前冇補習,但我發覺佢弱科就算跟得到,始終根基都唔夠穩固,所以我細仔小三起已開始專科補習,一般睇下功課溫下默書果d其實唔算咩補習,只算係功課輔導,專科補就真係揾番該科老師去教,中文揾番中文科老師,英文揾番英文科老師,我發覺會教得深入d,而且有經驗嘅老師更容易發現到小朋友嘅弱處,重點去教,效果就會好好多。我要求唔會好高,但高小始終要考呈分試,盡可能都希望keep住B1,升中就會好好多。

作者: venicebb    時間: 15-2-10 00:18     標題: 引用:專科班係咪即係操卷班呀? +

作者: venicebb    時間: 15-2-10 00:18     標題: 引用:我大仔以前冇補習,但我發覺佢弱科就算跟得

作者: coco_cocopig    時間: 15-2-10 01:26     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

作者: jswailam928    時間: 15-2-10 08:11     標題: 回覆:venicebb 的帖子

如果上堂留心但寫字慢 係咪操卷班適合呢?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-2-10 09:44     標題: 引用:如果上堂留心但寫字慢+係咪操卷班適合呢? +

原帖由 jswailam928 於 15-02-10 發表
如果上堂留心但寫字慢 係咪操卷班適合呢?
係咪初小?比d時間佢,要寫多d先可以寫快,好似我仔中文老師都有教佢速讀,速謮速寫都要做多d,練多d先可以快。

作者: WHPH    時間: 15-2-10 10:06

回覆 mybabylove 的帖子

不是針對學校課程算唔算補習?例如普通話和英文 oral 堂?
作者: kayi0556    時間: 15-2-10 10:32

回覆 jswailam928 的帖子

我諗操卷係層上一層樓的小朋友做的, 如果寫得慢要練多d寫字, 操卷要計時, 所以我諗唔多唔少都操到

其實可以平時做功課時計時, 練下佢的寫字速度

作者: kayi0556    時間: 15-2-10 10:37

回覆 coco_cocopig 的帖子

補習社就應該要搵專科班, 私補應該兩樣都ok,  但上到高小就應該唔得啦

做功課都做左好多時間

作者: little_yolky    時間: 15-2-10 11:20

IloveJJ 發表於 15-2-9 23:03
我仔學校老師都無講說話佢地聽架,係中文老師好好,今次考試得80分,知佢本身應唔止咁,同埋佢作文做唔切, ...
80分緊係唔會俾人鬧, 我囡囡班考數好多得6, 70分都無俾人鬧先出奇。
作者: Aracena    時間: 15-3-4 01:28

作者: wan_sosin    時間: 15-3-4 07:31     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

無補習,我係ftm, 自己跟,樓主問會唔會補習成積好D,點為之叫好?
計個人嘅進步?還是要考到前頭位置?
但我見考得前嘅唔係個個有補習的。

作者: IloveJJ    時間: 15-3-16 10:46     標題: 引用:回覆+jswailam928+的帖子 我諗操卷係層上

作者: CMSmile    時間: 15-3-16 11:00     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

我個仔有私補同出面專科數學

作者: conniecheung    時間: 15-3-16 18:06     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

暫時冇。。。

作者: 魚兒小寶貝    時間: 15-3-16 21:50

mybabylove 發表於 15-2-7 10:26
仔小一,無補,有學phonics,功課自己攪掂,默書剛開始試用錄音自己默,測考才同佢溫習,遲下會慢慢放手,我希望佢學會靠自己,打理好自己。
點為之成績好d呢?

作者: 0411BB    時間: 15-3-16 22:18     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

中,英,數都有補,英文重補2間添

作者: hi_baby    時間: 15-3-16 23:35     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

我都好想搵私補中文老師

作者: jc2009    時間: 15-3-17 14:40

沒有補習, 因有屋企人睇
作者: ch-cheung    時間: 15-3-18 02:25     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

作者: PINKBABY    時間: 15-3-27 13:03

coco_cocopig 發表於 15-2-8 00:38
有呀,我屋企無人湊,加上兩隻馬騮一黏埋一齊就玩到傻,所以有參加功課輔導班,其實都係睇撞唔撞正好老師。 ...
請問可否pm我補習社資料?謝謝!
作者: PINKBABY    時間: 15-3-27 13:13

洋蔥頭媽咪 發表於 15-2-10 00:02
我大仔以前冇補習,但我發覺佢弱科就算跟得到,始終根基都唔夠穩固,所以我細仔小三起已開始專科補習,一般 ...
請問有沒有中文及數學老師介紹?謝謝!
作者: jennylovemama    時間: 15-3-28 02:51     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

有補習,補功課班,不過一定要補操卷班,對小朋友很大幫助,好處不多講,私人補習無卷差很遠的

作者: babywoman    時間: 15-3-28 08:59     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

一個星期兩堂共三小時外籍老師英文。一堂學劍橋,一堂會話閲讀寫作。都係小組形式。
我仔理解能力算好,但識字少,唔肯記,成日串錯字,唔知再大啲會唔會改善?
以前唔喜歡喺外面學英文,現在兩個老師嘅堂都喜歡返,可能外籍老師活動教學,令我仔次次都期待返,不過返左兩個月only.希望keep住喜歡。
我現在俾仔仔去補英,主要想打好個底,令佢喜歡英文。
中文小一時都唔好,但通過閱讀,中下變小二中上了。
數學唔駛理。
所以現在暫時補英文。剛開始,未知效果。

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-28 09:25     標題: 引用:如果有補習,成績係咪會好D呢? +

原帖由 mybabylove 於 15-02-07 發表
沒有補,唔知會否成績好啲,不過我都唔太想比佢地補,一來時間,二來錢,三來我想佢地自己負責多啲

作者: Superwoman    時間: 15-3-28 17:03

我個仔都是上功課輔導班,三年級, 不過上月開始老師由天水圍搬去元朗. 我是放工都八點, 我回家對功課. 晚晚十一時先有得休息.
叫姐姐放學由天水圍帶仔去元朗以前的老師,姐姐又話遠. 因為之前的老師跟得好, 完全放心. 上個月比佢去其他的功輔班, 上了兩星期每天都欠功課. 想死
作者: woyj    時間: 15-3-28 22:26

一個星期一堂1小時外籍老師上門補英文。囡囡好鍾意, 有遊戲玩, 老師專攻囡囡弱項,會俾小量功課
其他就冇補
作者: 大件仔    時間: 15-3-28 22:59

回覆 jennylovemama 的帖子

有無好的操卷班介紹下, 亞仔成績一般, 但中文科最差, 每次都是緊緊合格, 開始担心呈分試會死在中文上
作者: coco_cocopig    時間: 15-3-28 23:22     標題: 回覆:大件仔 的帖子

作者: 大件仔    時間: 15-3-29 20:24

有無中文班提供下呢?
作者: scyauchris    時間: 15-3-30 08:24

回覆 jennylovemama 的帖子

掂解一定要去操卷班,是否要達到100分?如果操完卷都是90頭至90中,基本上不用操卷都可以取得到分數。
作者: IloveJJ    時間: 15-3-31 09:18     標題: 引用:回覆+jennylovemama+的帖子 掂解一定要去

作者: scyauchris    時間: 15-3-31 13:17

回覆 IloveJJ 的帖子

原來如此,咁可以事但買出面補充做,不用浪費時間坐車去補習社。叫佢考試不用寫字太靚,可以嗎?唔識就skip, 直頭唔好浪費時間想,之後double check 才做。
但操卷可以令佢寫快d嗎?中文考試前,我都比外面補充考卷佢做,等佢習慣寫多d字,唔會見到咁多野寫已不想做或覺得辛苦。

作者: 公主老豆    時間: 15-3-31 14:04

支持同意!
誰都想拿滿分, 但考試總有估不到的,
退而求盡量取分, 都要有技巧
最少當然是要做晒
當然也不是亂做
有溫習嘛
但亦要小朋友明白考試不是寫字比賽
考試必須分秒必爭
只要寫出來的,老師能看得到便有機會了
如果慢吞吞
就算已寫的是全部答對

但結果做不完全卷
就肯定吃虧
慢慢就戒不掉這習慣
連日後當上抄筆記都是吃虧的一群

作者: little_yolky    時間: 15-3-31 14:22

IloveJJ 發表於 15-3-31 09:18
對一啲慢熱/做野慢既小朋友,操卷就好重要囉!我個仔中文不嬲9字頭,我都無同佢溫,但佢上次,就因為一題唔 ...
係呀, 我囡囡隔離位就係咁, 測數學, 中間一題唔識, 就坐响度諗, 搞到最後半份卷無做, 得4x分唔合格。
作者: MASAYA    時間: 15-3-31 14:31

又冇諗過會有一題唔識,然後後面全部冇做既情況... 我女係全卷scan一次,然後做晒最簡單個d,之後複雜個d,做晒之後由頭覆一次
作者: wan_sosin    時間: 15-3-31 15:44     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 原來如此,咁可以事

原帖由 scyauchris 於 15-03-31 發表

原來如此,咁可以事但買出面補充做,不用浪費時間坐車去補習社。叫佢考試不用寫字太 ...
我仔平時嘅字幾靚下,但考試嘅字唔會靚,但求快得來清楚就算!無試過做唔晒卷,還有時間check! 考試技巧都有用,我教我仔,唔肯定的放後面才做!

作者: IloveJJ    時間: 15-3-31 16:52     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 原來如此,咁可以事

作者: IloveJJ    時間: 15-3-31 16:53     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-31+09:18+對一

作者: little_yolky    時間: 15-3-31 18:16

IloveJJ 發表於 15-3-31 16:53
你個女竟然咁得閒,知道隔離係咁?
係, 佢話隔離停晒筆, 望天花。佢話成日都係咁, 佢有好心提佢唔識要跳走做其他先, 但對方好似get唔到
作者: under_the_tree    時間: 15-3-31 22:41     標題: 引用:回覆+coco_cocopig+的帖子 補習社就應該要

原帖由 kayi0556 於 15-02-10 發表

補習社就應該要搵專科班, 私補應該兩樣都ok,  但上到高小就應該唔得啦
Me too

作者: scyauchris    時間: 15-4-1 08:46

回覆 little_yolky 的帖子

你囡咁八卦,咁佢多唔多careless?  
我女小一都試過亂做中文卷,因為老師提佢地做快d, 不過其實佢有足夠時間做,我見佢閱讀理解其中一條寫三行字解釋,再有時間更改前面句子。之後我同佢傾返考試係咪老師都會提佢地時間的,不過佢唔信我!所以現在如果我比補充考卷佢做,我就set timer 等佢知自己有足夠時間做卷。但因為不是真的考試,佢就停吓又做吓,一見到句子就跳來做。

之前BK有家長話用遊戲方法温書,其實對不太願意温習的小朋友是幾好的方法。今次中考,温習詞語我便用了這個方法,最少佢比較願意温,但我便要花時間陪佢。

作者: under_the_tree    時間: 15-4-1 08:50     標題: 回覆:mybabylove 的帖子

有呀,上中英數專科班

作者: skkeung    時間: 15-4-1 14:26     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

作者: little_yolky    時間: 15-4-2 10:02

scyauchris 發表於 15-4-1 08:46
回覆 little_yolky 的帖子

你囡咁八卦,咁佢多唔多careless?  
中文沒有careless mistakes, 都係真唔識的; 英文有少少careless mistakes; 至於數學, 基本上都係careless mistakes, 只有少數真唔識。
作者: 雙妹媽    時間: 15-4-6 19:18     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

冇補習,自己以前做過補習老師,明白學習技巧及小朋友對補習老師會有倚賴,所以只是有需要時才重點引導,盡量由小朋友自己掌握摸索是最好。效果出來暫時唔錯。

作者: rchchan0505    時間: 15-4-7 19:56

我囡小一,成日叫我比佢去補習,因為班中最叻的同學是去補習的,我是全職媽咪,當然不給她去補習。如果是在職媽咪,就應把有限的時間用來親子,保住關係最重要。
作者: gloria2347    時間: 15-4-7 21:28

佢小五有補習
作者: sukifong311    時間: 15-4-10 17:19

作者: Honey    時間: 15-4-15 19:27     標題: 回覆:你地小朋友有冇補習呀?

小四仔,冇補習,雙職父母,放學自己做功課及温習,有婆婆及工人提吓,我哋對功課及默書冇要求,只係考試會比街外補充練習做,keep到係全級4班中1班的精英班,全級30/133名內浮動。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5