教育王國

標題: 剑鳴interview [打印本頁]

作者: paullum    時間: 15-3-7 12:00     標題: 剑鳴interview

見咗嘅朋友們,今年考D乜,有冇问家長問題?你地小朋友表現如何?

作者: colinli    時間: 15-3-7 12:20     標題: 引用:見咗嘅朋友們,今年考D乜,有冇问家長問題

原帖由 paullum 於 15-03-07 發表
見咗嘅朋友們,今年考D乜,有冇问家長問題?你地小朋友表現如何?
同之前post 的過程一樣,只係問家長what is the home language?
我仔全程呆豬,又冇主動攞奶樽,只肯捐洞。

作者: kevin2013papa    時間: 15-3-7 13:21     標題: 回覆:colinli 的帖子

今早in 完,仔仔表現呆呆的。
另外,老師以英語講古仔。

作者: mosquitochow2    時間: 15-3-7 13:31

我interview 咁多間幼稚園,今日這間學校係最差,所謂人多手腳亂,老師又miss咗叫我仔名,过程好求其,印象好差
作者: jannychan    時間: 15-3-7 14:08     標題: 引用:我interview+咁多間幼稚園,今日這間學校係

作者: wigg    時間: 15-3-7 14:10     標題: 回覆:剑鳴interview

唔係喎!安排最好呢間!登記連interview半個鐘搞掂!唔係磨個小朋友去到發脾氣!但我個囡搞呢樣搞果樣,都係fail!

作者: tungtung12    時間: 15-3-7 14:30     標題: 回覆:剑鳴interview

不喜勿插。
我覺得老師同義工家長都唔係好nice

作者: paullum    時間: 15-3-7 14:36     標題: 回覆:剑鳴interview

我地刚in完,当去了Open Day

作者: bubble304    時間: 15-3-7 16:10     標題: 回覆:剑鳴interview

Same here. Very bad experience. I don't know how they assess the kid through today's interview.

作者: lady_princess    時間: 15-3-7 16:32     標題: 回覆:剑鳴interview

講真,d 家長義工做到累曬啦,我覺得ok,算係咁啦

作者: balj    時間: 15-3-7 16:43

作者: jannychan    時間: 15-3-7 16:57     標題: 引用:Quote:lady_princess+發表於+15-3-7+16:32+

作者: tungtung12    時間: 15-3-7 17:07     標題: 引用:Quote:原帖由+balj+於+15-03-07+發表第一日

原帖由 jannychan 於 15-03-07 發表
程序多而繁,單單排交申請表已排3次。
Agree
門口一次,入到去一次,最後入禮堂又一次

作者: Cheungfat    時間: 15-3-7 17:16     標題: 回覆:剑鳴interview

剛去完我覺得好過ST·CAT好多,似去開放日,分開三次排無問題!

作者: Carib    時間: 15-3-7 17:32     標題: 回覆:剑鳴interview

家長義工好nice ar...老師黑口黑面...有點失望

作者: jannychan    時間: 15-3-7 17:33     標題: 引用:剛去完我覺得好過ST·CAT好多,似去開放日

作者: 1209yoyo    時間: 15-3-7 18:11

快,連排隊加面試半個鐘就搞掂
作者: kayleyleung23    時間: 15-3-7 18:43     標題: 引用:我interview+咁多間幼稚園,今日這間學校係

原帖由 mosquitochow2 於 15-03-07 發表
我interview 咁多間幼稚園,今日這間學校係最差,所謂人多手腳亂,老師又miss咗叫我仔名,过程好求其,印象 ...
我諗視乎你咩時間,最早9am個班直入,老師義工家長都nice...30mins 內完成。

作者: colinli    時間: 15-3-7 19:31     標題: 引用:Quote:原帖由+mosquitochow2+於+15-03-07+

原帖由 kayleyleung23 於 15-03-07 發表
我諗視乎你咩時間,最早9am個班直入,老師義工家長都nice...30mins 內完成。

...
Mine is in 9am session as well.  The whole progress is smooth and fast.  Volunteers and teacher are nice too

作者: Cheungfat    時間: 15-3-7 20:10     標題: 回覆:jannychan 的帖子

希望second in ST·CAT時安排好D啦!

作者: nic_bb    時間: 15-3-7 20:42     標題: 引用:希望second+in+ST·CAT時安排好D啦! +

原帖由 Cheungfat 於 15-03-07 發表
應該會好d啩,少好多人喎

作者: DanDiMa    時間: 15-3-7 20:54     標題: 引用:希望second+in+ST·CAT時安排好D啦! +

原帖由 Cheungfat 於 15-03-07 發表
咁sc km 你會點揀?

作者: Cheungfat    時間: 15-3-7 21:52     標題: 回覆:剑鳴interview

劍鳴感覺樸實傳統學校,St.Cat感覺係一間奢華名校😌難揀!

作者: ccmk    時間: 15-3-7 22:29     標題: 回覆:剑鳴interview

作者: tungtung12    時間: 15-3-7 22:46     標題: 回覆:剑鳴interview

今日interview時,親身感受到有好多唔同style既家長。特別係請故事比反應,我隔離個媽媽第一時間推左個小朋友出去

作者: bbchu2013    時間: 15-3-7 23:01     標題: 回覆:剑鳴interview

講故事時有問問題咩?

作者: chantecaille    時間: 15-3-7 23:28     標題: 引用:今日interview時,親身感受到有好多唔同sty

作者: colinli    時間: 15-3-7 23:43     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-03-07+發表

原帖由 chantecaille 於 15-03-07 發表
我地in時係老師叫小朋友舉手的,一齊in的家長們也很好呀!
Me too, teacher asked kids to put hands up but my son was no response and I didn't push him.   
Understand this part should test on kids' activeness and my son definitely failed.
Sign.....

作者: BBMagnet    時間: 15-3-8 00:31     標題: 回覆:剑鳴interview

我今日in 完有d失望,老師冇乜笑容,好似交功課咁流水作業,完全感覺唔到佢地有heart 同有passion,老師平均比較年紀大。d義工家長太多喇。整體覺得佢硬件ok 但軟件一般。SC 相對比較有活力

作者: lady_princess    時間: 15-3-8 00:44     標題: 引用:今日interview時,親身感受到有好多唔同sty

原帖由 tungtung12 於 15-03-07 發表
今日interview時,親身感受到有好多唔同style既家長。特別係請故事比反應,我隔離個媽媽第一時間推左個小朋 ...
咁你小朋友有無出到去呀?

作者: tungtung12    時間: 15-3-8 00:52     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-03-07+發表

原帖由 lady_princess 於 15-03-08 發表
咁你小朋友有無出到去呀?
佢係最後一個出去。老師仲已經轉左身睇佢唔到

作者: viann媽媽    時間: 15-3-8 01:00     標題: 回覆:剑鳴interview

今晨細女嘔左幾次,一朝早帶左個女去睇醫生,原來感染腸病毒。我interview time係10:15, 但我9:30打去,想改期再in,個接聽電話既人話無得改期,唉。。同呢間學校無緣了

作者: Appleqq    時間: 15-3-8 01:56     標題: 回覆:paullum 的帖子

我覺得整個流程同面試內容算唔錯,睇得出學校嘅心機同義工家長嘅投入

無刻意同SC比較因為考嘅方式唔太相同又唔覺有義工家長,反而我會比較hkps,我覺得km安排上比較好

作者: Cheungfat    時間: 15-3-8 02:37     標題: 引用:今日interview時,親身感受到有好多唔同sty

今日interview時,親身感受到有好多唔同style既家長。特別係請故事比反應,我隔離個媽媽第一時間推左個小朋 ...
老師問問題係叫舉手,我小朋友就坐係度舉手,但其他家長話之你,見到一個出推自己小朋友出去😒我就覺得冇需要,隨便小朋友自己反應去做就好!

作者: chantecaille    時間: 15-3-8 06:43     標題: 引用:我覺得整個流程同面試內容算唔錯,睇得出學

作者: lady_princess    時間: 15-3-8 15:19     標題: 引用:今晨細女嘔左幾次,一朝早帶左個女去睇醫生

原帖由 viann媽媽 於 15-03-08 發表
今晨細女嘔左幾次,一朝早帶左個女去睇醫生,原來感染腸病毒。我interview time係10:15, 但我9:30打去,想 ...
健康緊要d呀!

作者: DanDiMa    時間: 15-3-8 18:30     標題: 引用:我今日in+完有d失望,老師冇乜笑容,好似交

原帖由 BBMagnet 於 15-03-08 發表
我今日in 完有d失望,老師冇乜笑容,好似交功課咁流水作業,完全感覺唔到佢地有heart 同有passion,老師平均 ...
我反而覺得佢D老師 young

作者: DanDiMa    時間: 15-3-8 18:33     標題: 引用:今日interview時,親身感受到有好多唔同sty

我地果組只有請3個小朋友出去,其實全組BB都唔䛊自己舉手,係媽媽舉高小朋友隻手

作者: morley    時間: 15-3-8 19:31

幾時有result?
作者: DanDiMa    時間: 15-3-8 20:13     標題: 引用:幾時有result?

原帖由 morley 於 15-03-08 發表
幾時有result?
好似4月初

作者: wigg    時間: 15-3-8 21:53     標題: 引用:今日interview時,親身感受到有好多唔同sty

我個囡剛剛遊完街路過,所以就被以為有興趣出去!好好笑!但以佢咁遊街,都係算吧啦!

作者: lkwkenneth    時間: 15-3-8 22:05

其實佢in咁短時間, 又幾個一齊in, 準則是甚麼?
作者: mrsmartie    時間: 15-3-8 22:07     標題: 引用:其實佢in咁短時間,+又幾個一齊in,+準則是甚

原帖由 lkwkenneth 於 15-03-08 發表
大小肌肉發展、專注力以及反應

作者: colinli    時間: 15-3-8 22:14     標題: 引用:Quote:原帖由+lkwkenneth+於+15-03-08+發表

原帖由 mrsmartie 於 15-03-08 發表
可惜我冇幫阿仔舉手,主動性fail.
其實我都好struggle應唔該幫佢舉,有D後悔

作者: 力爭上游    時間: 15-3-8 23:39     標題: 回覆:剑鳴interview

我都in左!覺得安排好差!交份表都要排幾次!人多到轉唔到身!我見到有小朋友咳得好犀利!我好驚比距傳染到我小朋友! 面試既時候有小朋友喪喊,miss又細聲,根本聽唔到有乜指令。

作者: yingyeung22    時間: 15-3-8 23:58

其實成個過程30分鐘攪掂 話安排唔好既家長 你地要求都好高
作者: Spinningaries    時間: 15-3-9 00:25     標題: 回覆:剑鳴interview

我覺得安排唔差,但可以再好D,例如對form、派label、交錢可以一條龍攪掂。我小朋友未坐暖張玩具枱,就叫佢去聽故事,呢part有些少趕。
老師好young 但都有心機同笑容,唔錯吖。比分老師可能有D倦,有些少木口木面,但最後我同佢地笑,跟著講byebye,佢地都有禮貌地報以微笑,算係咁啦!我諗當日的確幾疲累

作者: yingyeung22    時間: 15-3-9 09:12

仲可以買埋書 正
作者: josephine1979    時間: 15-3-9 11:26     標題: 引用:Quote:原帖由+mrsmartie+於+15-03-08+發表

原帖由 colinli 於 15-03-08 發表
可惜我冇幫阿仔舉手,主動性fail.
其實我都好struggle應唔該幫佢舉,有D後悔

...
我小朋友自己舉手,可惜叫佢跟指示做佢答老師:no

作者: Kioga_san    時間: 15-3-9 11:53

KM比印象中差. 九龍塘我都IN過好多間. 最好反而係加南,老師校長表現好有愛心,安排好好.其實間間都多人IN,唔代表態度可以差。加南每一位老師都好好笑容,但KM我一個都見唔到。

KM我反而覺得家長義工好好人,好有愛心,肯主動去同小朋友玩。

講返INTERVIEW. 成個過程, 我都有留意老師,大陪份時間,坐係后面評個D老師9成時間,都冇望到D小朋友,一個打喊路,兩個DUP底個左頭唔知做乜. 所以,我都唔清楚點去評分。我覺得個個小朋友表現都差唔多。
作者: jlbb1    時間: 15-3-9 16:18

作者: jlbb1    時間: 15-3-9 16:34

作者: Kioga_san    時間: 15-3-9 16:52

我全程都有留意評分老師.根本無去觀察小朋友表現。何來評分。我見其他家長都好比心機表現。但WASTE心機。所以有人話好多都係寫REFERAL入,應該唔會假得去邊。
INTERVIEW都會收部份街外,但應該好少.

哩間係唯一一間我覺得入唔到都唔會覺得可惜。
作者: lkwkenneth    時間: 15-3-9 16:52

Kioga_san 發表於 15-3-9 11:53
KM比印象中差. 九龍塘我都IN過好多間. 最好反而係加南,老師校長表現好有愛心,安排好好.其實間間都多人IN,唔 ...
咁IN法照計真係好難評核小朋友, 一係佢都係求其, 一係就係第二部份計分, 唔知份問卷計唔計呢又?
另外佢地一開始問我同小朋友用咩語言溝通的動機係咩呢? 答中文同答英文又如何呢?

作者: Kioga_san    時間: 15-3-9 17:04

唔知會唔會有2 IN,不過我估應該都有,我見佢地真係有寫地.
如果你1 IN 答英文.咁2IN會用英文同你IN. 前題係,1IN用咩去評估?
我估大抽獎多。

PS.我個GROUP,99%家長話用英文多
作者: kayleyleung23    時間: 15-3-9 17:05     標題: 引用:其實佢in咁短時間,+又幾個一齊in,+準則是甚

原帖由 lkwkenneth 於 15-03-08 發表
我都覺得係,太多人in, 個個又差吾多,真係吾知咩標準

作者: chantecaille    時間: 15-3-9 17:27     標題: 引用:我全程都有留意評分老師.根本無去觀察小朋

作者: matrixfaye    時間: 15-3-9 17:31

想問下考咩?
作者: nic_bb    時間: 15-3-9 17:42     標題: 引用:我全程都有留意評分老師.根本無去觀察小朋

原帖由 Kioga_san 於 15-03-09 發表
我全程都有留意評分老師.根本無去觀察小朋友表現。何來評分。我見其他家長都好比心機表現。但WASTE心機。所 ...
請問知唔知乜嘢人可以做referrals? 現正讀緊嘅學生?

作者: BBMagnet    時間: 15-3-9 23:05     標題: 回覆:DanDiMa 的帖子

我個group 全部大年紀,其中一位是60+yr. 反而一位mark 分的是比較young, 但正如其他家長所講,全程木無表情,也沒有留意小朋友的反應。

作者: uranusur    時間: 15-3-10 09:14     標題: 引用:Quote:原帖由+lkwkenneth+於+15-03-08+發表

原帖由 mrsmartie 於 15-03-08 發表
我見禮貌都係俾分嘅其中一項

作者: moledy    時間: 15-3-10 11:08

我都覺得登記哥PART可以一次過收埋錢加比埋LABEL 咁會好D, 小朋友無咩耐性排完衣到又去排另一到, 有時都要捉住佢, 佢見到有玩具玩就已經想走左去了...又要TUM佢入邊仲多玩具玩
作者: moledy    時間: 15-3-10 11:09

請問衣間都仲要SECOND IN嗎? 我見之前有媽咪講過, 但佢收咁小位, 仲使唔使再有SECOND IN呀?
作者: kayleyleung23    時間: 15-3-10 11:29     標題: 引用:請問衣間都仲要SECOND+IN嗎?+我見之前有媽

原帖由 moledy 於 15-03-10 發表
請問衣間都仲要SECOND IN嗎? 我見之前有媽咪講過, 但佢收咁小位, 仲使唔使再有SECOND IN呀? ...
聽講無2nd in

作者: kinkin321    時間: 15-3-10 12:03     標題: 回覆:Kioga_san 的帖子

我都有留意比分個老師淨係dup低頭,就算小朋友做到指令都睇吾到

作者: yipleo    時間: 15-3-10 13:57

D人多到好似襯虛感, 義工家長又小圈子各自為政, 自己圍威謂. 而且一日間感多人IN, 我覺得D老師根本MARK 分好求其, 尤其下晝個批. 收唔收到都係靠彩數
作者: Kioga_san    時間: 15-3-10 15:54

LUCKY DRAW啦9成9

作者: lkwkenneth    時間: 15-3-10 17:48

yipleo 發表於 15-3-10 13:57
D人多到好似襯虛感, 義工家長又小圈子各自為政, 自己圍威謂. 而且一日間感多人IN, 我覺得D老師根本MARK 分 ...
我就係想講依個感覺, 間學校既面試比人感覺唔嚴謹同認真!
其他幼稚園如德福, 啟思一樣一入到去操場就係度玩, 但入到課室就真係好認真咁評核.

唯一好處就真係快囉!

作者: vincentchun    時間: 15-3-10 20:58     標題: 引用:請問衣間都仲要SECOND+IN嗎?+我見之前有媽

請問衣間都仲要SECOND IN嗎? 我見之前有媽咪講過, 但佢收咁小位, 仲使唔使再有SECOND IN呀? ...
之前同舊年都冇2nd in

作者: vincentchun    時間: 15-3-10 21:00     標題: 引用:我都覺得登記哥PART可以一次過收埋錢加比埋

我都覺得登記哥PART可以一次過收埋錢加比埋LABEL 咁會好D, 小朋友無咩耐性排完衣到又去排另一到, 有時都要 ...
有冇諗過其實係考家長既一部分?

作者: graceyu1029    時間: 15-3-10 22:24     標題: 回覆:剑鳴interview

我又覺得安排幾好喎,阿女都in得好開心

作者: addicted    時間: 15-3-10 22:26     標題: 回覆:paullum 的帖子

Oh! Is that all interview done on the same day? Mine is coming Sat?!... 14/3 (sat)! Thinking if I'm wrong Cuz letter in the company now!...

作者: Willieyip    時間: 15-3-10 22:32

回覆 addicted 的帖子

The interview days are 7/3 & 14/3.

作者: lhmdoris    時間: 15-3-10 22:48     標題: 回覆:剑鳴interview

I had the interview at 1000 hrs on 7.3.

I think the atmosphere is ok a and the procedure is fast also.

Teacher is nice and this is the faster interview we ever have. Maybe this time slot had less ppl , the teachers are looking good and respond toI children instantly also

作者: cpc608    時間: 15-3-11 10:41

回覆 Cheungfat 的帖子

Em I don't really agree that SC is extravagant. They focus a lot on how the child perform in the selection process.
作者: msj    時間: 15-3-11 22:40     標題: 回覆:剑鳴interview

作者: h2dog1    時間: 15-3-12 10:26

msj 發表於 15-3-11 22:40
我in下午,又無覺得評分老師無心機喎,我有留意老師d眼神,都有望d candidates架,不過全程像playgroup,無 ...
我都覺得係, 好多小朋友都能做到...
作者: moledy    時間: 15-3-12 13:04

vincentchun 發表於 15-3-10 21:00
有冇諗過其實係考家長既一部分?
咁我都無特別有咩唔鐘意, 我一入去就開始要自己笑笑口對住所有人同物啦!   

作者: michi930    時間: 15-3-13 13:59

請問知唔知道大約一年學費幾多? 收12個月學費? thanks

作者: terterarashi    時間: 15-3-13 17:08     標題: 引用:請問知唔知道大約一年學費幾多?+收12個月學

原帖由 michi930 於 15-03-13 發表
請問知唔知道大約一年學費幾多? 收12個月學費? thanks
Pn 每個月3980, 收11個月

作者: lkm2007    時間: 15-3-14 15:27     標題: 回覆:剑鳴interview

我個輪安排上非常順𣈱!
以前是有個人面談的

作者: michi930    時間: 15-3-14 15:57

thanks

作者: eccoyeh    時間: 15-3-14 19:45

回覆 DanDiMa 的帖子

我那組老師講故事沒叫舉手, 逐個問問題。至於家長義工, 我覺得好好。 個仔係等入去時,見到車車,但要趕入去,叫佢同車車BYE BYE, 佢就失控。好彩家長義工搵份玩具俾佢, 佢至收聲, 好險。不過總體表現麻麻, 過程太快, 都沒未WARM UP,就玩完. 當去左PLAYGROUP啦

作者: dongdongwong    時間: 15-3-14 20:37     標題: 回覆:剑鳴interview

作者: little_stars    時間: 15-3-16 12:09

其實係咪 INTERVIEW 個陣1有扭幾就冇機會?
作者: DIKE    時間: 15-3-16 12:14

回覆 little_stars 的帖子

我小朋友都喊了兩下, 雖然好快便收聲, 但本人都覺得沒有機會了, 因為叻&乖的小朋友實太多, 如果我是學校也會選一個完全沒想喊的吧~

作者: CYY509    時間: 15-3-16 13:36     標題: 回覆:剑鳴interview

有無人知道幾時知道結果?

作者: little_stars    時間: 15-3-16 14:06

DIKE 發表於 15-3-16 12:14
回覆 little_stars 的帖子

我小朋友都喊了兩下, 雖然好快便收聲, 但本人都覺得沒有機會了, 因為叻&乖的小 ...
我仔係扭冇喊, 都唔知會唔會即OUT
作者: little_stars    時間: 15-3-16 14:07

回覆 CYY509 的帖子

4月30 前收信知結果
作者: CYY509    時間: 15-3-16 14:35     標題: 引用:回覆+CYY509+的帖子 4月30+前收信知結果

原帖由 little_stars 於 15-03-16 發表
回覆 CYY509 的帖子

4月30 前收信知結果
Thx

作者: johnchan31    時間: 15-3-17 16:10

有無second in?
作者: DIKE    時間: 15-3-17 16:16

回覆 johnchan31 的帖子

應該冇

作者: nic_bb    時間: 15-3-17 16:25     標題: 回覆:剑鳴interview

其實有冇人同我想法一樣,覺得劍鳴interview,睇家長表現比小朋友表現更重要?

作者: cpc608    時間: 15-3-18 02:48

回覆 nic_bb 的帖子

Em I think they assess the children
作者: nic_bb    時間: 15-3-18 08:55     標題: 引用:回覆+nic_bb+的帖子 Em+I+think+they+asse

原帖由 cpc608 於 15-03-18 發表

Em I think they assess the children
They assess the children for sure, what i mean is, the contents of the interview r quite easy honestly and most of the kids can finish all the tasks well with no doubt, thats y im wondering if they mainly access the parents instead as KM is one of the schools which expect high involvements of parents in different aspects.

作者: cpc608    時間: 15-3-18 10:37

Em... But teachers didn't really interact with the parents... Apart from asking what lanaguages do we use at home. Maybe the questionnaire ~
作者: Appleqq    時間: 15-3-18 12:39     標題: 回覆:剑鳴interview

請問大家知道幾時出results嗎?四月底前好耐.....SC, LH 同Vic 到時都出哂results, 唔知KM 會唔會早D出呢?:;pppp:

作者: balj    時間: 15-3-18 12:40

作者: dragonviva    時間: 15-3-18 14:40     標題: 回覆:Appleqq 的帖子

4月頭出result

作者: moledy    時間: 15-3-18 14:59

我覺得太多人考同埋都無咁多位, 唔好抱咁大期望吧, 有時衣D學校同埋會睇埋家長背景呢? 講真, 咁GROUP IN 法, 大家小朋友都係差不多呢, 跟本點選到特別標青架呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5