教育王國

標題: 你地會點做,如呀仔期中試成續差 [打印本頁]

作者: florence852    時間: 15-3-15 21:51     標題: 你地會點做,如呀仔期中試成續差

你地會點做,如呀仔期中試成續差, 我個仔讀緊Six Form, 俾幾多次機會佢好呢? 回來再讀中五呀.
作者: anglo-chinese    時間: 15-3-15 23:54     標題: 回覆:florence852 的帖子

如果已經讀sixth form 我會起碼讀完這個學年再算 我會盡量讀完alevel 之後真的升不到大學先讀foundation

作者: malam    時間: 15-3-16 00:24     標題: 回覆:florence852 的帖子

要知道佢嘅問題先至幫到佢,對症下藥。返香港讀未必能解決,仲有香港要讀番中文、通識,競爭又大。

作者: brother4    時間: 15-3-16 00:53     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

亞大成績超差,會完成ALeve|,看6月成績再算,ALeve|淺過dse,用dse上u更難,最壞去大陸/台灣讀U,後再進修一年。。。

作者: 梁媽媽    時間: 15-3-16 09:12

回覆 florence852 的帖子

你仔而家都讀緊 sixth form,
如果再走回來讀 f. 5, f.6 ...咪即係白白浪費多幾年? 真係超晒年齡。
要知道, 佢回來讀, 都唔慌會讀得好架, 因為香港的課程, 真係好難頂。

其實有D細路的長處真係唔係在讀書上, 咁樣要佢讀黎讀去,讀多3年都未上到大學,
如果係我, 我寧可留在英國讀, 點都叫做多D大學揀丫, 讀唔到 top  的咪讀D 普通的,
回來花兩年混 F.5, F.6...如果到時成績仍然唔好, 唔通去讀副學士呀?
我就情願佢直接混個大學學位回來,
求其都叫做大學畢業, 有張沙紙就做野。

作者: 亮燈    時間: 15-3-16 10:03     標題: 引用:回覆+florence852+的帖子 你仔而家都讀緊+

原帖由 梁媽媽 於 15-03-16 發表

完全同意

作者: brother4    時間: 15-3-16 10:09     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

agree 不走回頭路

作者: Umi    時間: 15-3-16 10:43     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

向前行唔好望返轉頭

作者: skate    時間: 15-3-16 11:12     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

係,唔好火住,試找出問題先,IGCSE result ok ma ? 是否揀科問題?

作者: Mighty    時間: 15-3-16 11:29

Florence, 没有FOLLOW開、児子是新過去?是否未適応?会吾会児子不是「学業型」、有其他方面専長&興趣?
作者: dsedse    時間: 15-3-16 11:51

校內成績不作準,多操卷,到真正公開試再算
作者: Sheep006    時間: 15-3-16 18:49

請問是否每一間six form對IGCSE的要求都不一樣? 考獲咩分數才能升翻原校six form呢?
作者: wloi    時間: 15-3-16 21:03

回覆 Sheep006 的帖子

間間學校唔同

我女間學校
我知有d學校 6條 C 都 OK

所以無一定準則

作者: Flowerlam    時間: 15-3-16 22:52

梁媽媽 發表於 15-3-16 09:12

但係會唔會差到連普通大學都唔收㗎?定話點差都一定有大學收?

作者: AK_Fans    時間: 15-3-16 23:35     標題: 引用:回覆+florence852+的帖子 你仔而家都讀緊+

原帖由 梁媽媽 於 15-03-16 發表

我都非常同意

作者: noel2010    時間: 15-3-16 23:47

Flowerlam 發表於 15-3-16 22:52
但係會唔會差到連普通大學都唔收㗎?定話點差都一定有大學收?
英國大學學位足夠,差亦不是入U有難度,而是大學能否順利畢業。
作者: Ruby1219    時間: 15-3-16 23:54     標題: 引用:+本帖最後由+wloi+於+15-3-16+21:03+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-03-16 發表

回覆 Sheep006 的帖子
其實I gcse 6B 應該吾難考

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 08:11

noel2010 發表於 15-3-16 23:47
英國大學學位足夠,差亦不是入U有難度,而是大學能否順利畢業。
咁如果U畢唔到業點算?
作者: brother4    時間: 15-3-17 09:31     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

好少咁,有番校及交功課,可畢業,不過如醫,law真難畢業,要留班。。

作者: 梁媽媽    時間: 15-3-17 09:34

回覆 Flowerlam 的帖子

首先要考慮, 你仔的情況係邊一類?

1) 天資不足:有努力,肯溫,真係天生讀唔掂。
2) 懶

如果係 1) 的話,就搵d 易讀的科比佢,例如 Y10選科時,我都揀左 Health & Social Care比我女讀,因為我見佢有 40% 係計實習分,另外 60% 係計試卷分,咁叫做唔讀得都可以用實習 / Project 的分頂住。
香港學生在數學方面有優勢,可考慮讀 A/C 方面。

如果係 2) 既。。。就去邊都難攪。  

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 10:41

梁媽媽 發表於 15-3-17 09:34

首先要考慮, 你仔的情況係邊一類?

就係(2), 呢個真係頭痕,有無良方醫治懶惰?

作者: wloi    時間: 15-3-17 13:21

Flowerlam 發表於 15-3-17 10:41
就係(2), 呢個真係頭痕,有無良方醫治懶惰?
如果係懶的話,真係要好坦白咁同個細佬講...
問佢將來有咩打算?

係就係可以經foundation ..最後讀到大學

不過,香港僱主,係好熟 d外國大學...尤其係d  international firm、大公司

GPA 唔高,大學唔出名,仲要經 foundation 上大學.....大公司好多時連 interview 機會都 無.... 因為讀書咁唔認真,僱主唔會覺得工作能力會高。而且每年都有好多本地同外國的名大學畢業生返香港就業,憑咩去同人爭?
流利英語啊,我大可以請鬼佬、星加坡人,甚至現在好興的印度人。

我聽過幾個朋友問佢地的兒女呢個問題,d答案真係會激s父母。最後佢地就唯有由得兒女自己行自己所選的路,自己的人生自己負責,將來唔好怨父母。

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 13:39

wloi 發表於 15-3-17 13:21
如果係懶的話,真係要好坦白咁同個細佬講...
問佢將來有咩打算?
其實,如果佢識為將來打算,就唔會咁懶啦!
就唔使咁頭痕啦!

不過,我都知"兒女自己行自己所選的路,自己的人生要自己負責",
但作為父母都想循循善誘佢行番正途,唔想睇住佢懶惰落去.....

作者: 亮燈    時間: 15-3-17 14:23     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

我同兩個仔都係咁講,前途係佢地既!要點樣行,佢地負責,作為父母,只係從旁提醒、分析、鼓勵,將來結果如何,都係佢地承受,所以要讓佢地明白,再作決定。

作者: wloi    時間: 15-3-17 15:09

Flowerlam 發表於 15-3-17 13:39
其實,如果佢識為將來打算,就唔會咁懶啦!
就唔使咁頭痕啦!
咁我勸你 relax d ...等佢自己開竅,免得破壞同兒女的關系。
宣家d 年青人同細佬.....朋友同學一句話,勝過父母老師一萬句話。希望佢班朋輩會有人 inspire 到佢讀書。

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 18:19

wloi 發表於 15-3-17 15:09
咁我勸你 relax d ...等佢自己開竅,免得破壞同兒女的關系。
宣家d 年青人同細佬.....朋友同學一句話,勝過 ...
所以有時阿Q咁諗,其實佢都係得1個缺點懶惰,其餘各方面都冇乜問題,起碼冇特首個女咁....

作者: moyan    時間: 15-3-17 19:35     標題: 回覆:Flowerlam 的帖子

點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢hea,  不如早D出黎做野。

我見過有D外地大學畢業生出的email真係嚇死人架。

作者: Sheep006    時間: 15-3-17 19:54

特首話他的女兒有病先咁樣

作者: scso    時間: 15-3-17 21:45

回覆 moyan 的帖子

Agree, 每個人際遇運氣不同, 讀過大學未必一定揾錢多過未讀過大學, 讀唔成書可學門專業技術防下身
作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 22:31

moyan 發表於 15-3-17 19:35
點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢he ...
問題係佢唔係想唔讀或者讀唔上,最主要係懶散。
如果唔改呢個缺點,出嚟做野都唔慌好。

所以趁而家仲肯聽父母講,諗下有冇辦法幫下佢

改過。

暫時諗到人釘人方法,假期返嚟陪佢一齊溫書。

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 22:35

Sheep006 發表於 15-3-17 19:54

所以我自己覺得有病仲慘過懶惰,純粹個人諗法..

作者: noel2010    時間: 15-3-17 22:48

moyan 發表於 15-3-17 19:35
點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢he ...
當然大學畢業算家長完成任務。E神及李家二公子都是留學未能畢業,唔代表唔成功。
就算留學畢業回來,英文send email 簡直嚇死人。今天才改完一個留學回來同事,比小學生更差。

作者: Flowerlam    時間: 15-3-17 22:48

scso 發表於 15-3-17 21:45
回覆 moyan 的帖子

Agree, 每個人際遇運氣不同, 讀過大學未必一定揾錢多過未讀過大學, 讀唔成書可學門專業 ...
正確!所以我從來冇諗過揾錢問題,只想佢讀大學成為一個有學識嘅人。

作者: AK_Fans    時間: 15-3-17 23:33     標題: 引用:Quote:moyan+發表於+15-3-17+19:35+點解一

原帖由 Flowerlam 於 15-03-17 發表
問題係佢唔係想唔讀或者讀唔上,最主要係懶散。
如果唔改呢個缺點,出嚟做野都唔慌好。
我都有同感,我成日長篇大論同個仔講,你讀吾成書,今時今日可以做d乜,假如你去做㕑房,你要洗魚、切洋蔥日日做。假如你去做裝修,你學油牆都要日日油油油幾年,簡單些講,做什麼工作都要毅力和耐性,才能做好。若讀書甘好資源都讀吾好,甘將來做咩工都吾掂,叫你去掃街又怕熱,點攪?(吾好意思,忍吾住又長篇大論喇我)

作者: noel2010    時間: 15-3-17 23:48

AK_Fans 發表於 15-3-17 23:33
我都有同感,我成日長篇大論同個仔講,你讀吾成書,今時今日可以做d乜,假如你去做㕑房,你要洗魚、切洋蔥 ...
我都這樣同呀仔講,可是他就答我,讀完書出嚟便做老闆。一世唔打工便得囉。男孩子就這樣幼稚了。
作者: brother4    時間: 15-3-17 23:54     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

估爸是老板,將來子承父業

作者: noel2010    時間: 15-3-18 01:08

回覆 brother4 的帖子

錯了。我倆公婆就一直打工,所以常呻打工之苦養大他。
作者: 亮燈    時間: 15-3-18 09:29     標題: 引用:回覆+Flowerlam+的帖子 特首話他的女兒有

原帖由 Sheep006 於 15-03-17 發表

咁都信?

作者: 梁媽媽    時間: 15-3-18 09:36

回覆 noel2010 的帖子

而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字",
我有個世姪, 而家約 25歲, 讀書時就懶, 屋企請晒補習..要乜有乜...(佢唔係蠢, 識玩識食識買野)
只係懶讀書。
中學之後又混左幾年 IVE ...... 早兩年畢業時都有見下工,但因為英文/成績唔好, 見寫字樓工無人請....
其他辛苦工,要輪更,"低下的" 都唔打算做,
之後就坐係屋企, 佢無野架, 個人好開朗, 我去佢家,佢同我都有傾有講,好好禮貌,對父母又好,
佢亞媽唔駛返工, 兩母子平日訓醒, 就研究去邊度食下午茶, 食完回家又係坐,晚上在家食飯...家居生活, 夜晚就打下機....
佢亞媽咪成日話, 佢個仔好好, 心地又好...又乖, 又聽話。。。,
我地做外人既, 可以講咩?
我成日提醒自己,我唔想我的細路好似佢咁。。。以此為鑑!

作者: 亮燈    時間: 15-3-18 09:42     標題: 引用:回覆+noel2010+的帖子 而家香港好多年青人

原帖由 梁媽媽 於 15-03-18 發表

而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字",
呢位仔仔梗係前幾世積左好多福,投胎黎嘆世界。

作者: Flowerlam    時間: 15-3-18 10:15

梁媽媽 發表於 15-3-18 09:36

Bingo 全中!
所以而家咪諗緊方法唔想長此落去.

各位
有無好提議令呢D年青人發奮呀?

作者: brother4    時間: 15-3-18 10:54     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

讀書要耐心及能力及性格,如讀得勉強,又難畢業,水泡科多,朋友孩子讀心理學回港做sales,不如找份好工吧,見政府請人!!!

作者: dsedse    時間: 15-3-18 11:13

窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂
作者: 亮燈    時間: 15-3-18 11:25     標題: 引用:窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂+

原帖由 dsedse 於 15-03-18 發表
窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂
千金亦難買少年窮,現代物質太豐富喇!有幾多父母肯忍心呢?

作者: noel2010    時間: 15-3-18 13:48

亮燈 發表於 15-3-18 09:42
呢位仔仔梗係前幾世積左好多福,投胎黎嘆世界。
哈哈!我同呀仔講,我前世係佢情人,用唒佢D錢買,今世是還比他。
作者: 亮燈    時間: 15-3-18 14:56     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+15-3-18+09:42+呢位仔仔

原帖由 noel2010 於 15-03-18 發表
哈哈!我同呀仔講,我前世係佢情人,用唒佢D錢買,今世是還比他。
哈哈……好野

作者: scso    時間: 15-3-18 18:57

回覆 梁媽媽 的帖子

"而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字", 讀書時就懶, 屋企請晒補習..要乜有乜...(佢唔係蠢, 識玩識食識買野) 只係懶讀書"
以上完全好似講緊我大仔咁但我仔只得14歲,今年第一年去讀G9, 唉! 真係唔知佢想點,問佢將來想做乜職業?邊科有興趣,他答唔知,激死,明年要選科都唔知選乜,平時同佢傾IDD佢乜都話唔知問乜都hea住答,只係關心我比零用錢,買野又唔睇價錢,你估老豆係李十X! 上次買咗個袋九百幾蚊,我都係check佢debit card A/C先知

作者: florence852    時間: 15-3-19 00:03

唔好意思,咁耐先回應. 其實佢都唔係好懶,都有溫書, 不過勁無記性, 唔識解題目,答唔得多囉或答錯. 睇番佢D野, 真係有讀書喎, 不過唔係人地問果D. 係香港,已經由小一補到中五, 唔通要補到大學.
作者: brother4    時間: 15-3-19 00:47     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切是上天早有安排!

作者: 亮燈    時間: 15-3-19 10:58     標題: 引用:唔好意思,咁耐先回應.+其實佢都唔係好懶,都

原帖由 florence852 於 15-03-19 發表
唔好意思,咁耐先回應. 其實佢都唔係好懶,都有溫書, 不過勁無記性, 唔識解題目,答唔得多囉或答錯. 睇番佢D野 ...
有D似我細仔,冇符

作者: 亮燈    時間: 15-3-19 10:59     標題: 引用:正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切

原帖由 brother4 於 15-03-19 發表
正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切是上天早有安排!
我都係咁諗,隨緣吧!

作者: beaclem    時間: 15-3-20 00:02     標題: 引用:Quote:梁媽媽+發表於+15-3-18+09:36+回覆+n

原帖由 Flowerlam 於 15-03-18 發表
Bingo 全中!
所以而家咪諗緊方法唔想長此落去.
我會好激,趕佢出街,等佢自生自滅。我都係咁同我女講,佢唔好諗住唔做野,我一毫子都唔會比佢,層樓會捐比人,老豆亞媽死咗佢實瞓天橋底

作者: 亮燈    時間: 15-3-20 10:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Flowerlam+於+15-03-18+發表B

原帖由 beaclem 於 15-03-20 發表
我會好激,趕佢出街,等佢自生自滅。我都係咁同我女講,佢唔好諗住唔做野,我一毫子都唔會比佢,層樓會捐比 ...

作者: ericby    時間: 15-3-21 16:56

回來再讀中五
作者: brother4    時間: 15-3-21 18:02     標題: 回覆:ericby 的帖子

why?

作者: lui    時間: 15-3-22 07:32     標題: 引用:why? +

原帖由 brother4 於 15-03-21 發表
why?
樓上人兄的説話不用理會,成日亂說

作者: lui    時間: 15-3-22 07:34     標題: 引用:Quote:原帖由+dsedse+於+15-03-18+發表窮養

原帖由 亮燈 於 15-03-18 發表
千金亦難買少年窮,現代物質太豐富喇!有幾多父母肯忍心呢?
我!我女得好少零用,我又唔多買衫俾佢,其實幾慘。

作者: brother4    時間: 15-3-22 08:58     標題: 回覆:lui 的帖子

可能曾經有得罪閣下,真不好意思,相信我自己想了解多一點,所以用why。。。如果閣下感我成日亂説,是演譯方法不同吧

作者: dsedse    時間: 15-3-22 09:32

樓上的説話ok,見佢是常客,反而去旅行就不太順利吧!
作者: kaimiles    時間: 15-3-22 10:58

作者: 亮燈    時間: 15-3-22 11:05     標題: 引用:可能曾經有得罪閣下,真不好意思,相信我自

原帖由 brother4 於 15-03-22 發表
可能曾經有得罪閣下,真不好意思,相信我自己想了解多一點,所以用why。。。如果閣下感我成日亂説,是演譯 ...
我都好驚得罪人,如有冒犯,希望各位見諒。

作者: 亮燈    時間: 15-3-22 11:11     標題: 引用:家長日,老師也說兒子懶,其他也都沒有什麼

原帖由 kaimiles 於 15-03-22 發表
家長日,老師也說兒子懶,其他也都沒有什麼問題。青少年真的難教,講✌️講不聽,罵了當聽不懂,打他也打不 ...
未開竅吧!慢慢同佢傾下,會明白的。

作者: scso    時間: 15-3-22 12:03

回覆 brother4 的帖子

呢度係討論區,各有各的想法及意見,每一樣野都有人認同與不認同,無需介意,這裏一向都好和平,每位家長也無私的分享,獲益良多
作者: SYSquare    時間: 15-3-22 12:34     標題: 回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

我估lui是叫brother 4不用理會上一層楼人兄的建議,不是指brother 4成日亂说。lui,對嗎?大家放心啦,互相拋意見和想法,沒有對或錯,岩自己就用,唔岩就look完就算。brother 4 和亮兄記得多d分享,我們學習中。

作者: scso    時間: 15-3-22 12:45

回覆 SYSquare 的帖子

I think so, Agree
作者: 亮燈    時間: 15-3-22 14:50

SYSquare 發表於 15-3-22 12:34
我估lui是叫brother 4不用理會上一層楼人兄的建議,不是指brother 4成日亂说。lui,對嗎?大家放心啦,互相 ...
我都係學緊喎!
作者: brother4    時間: 15-3-22 15:39

(每位家長) thx  我都係學緊喎!
作者: Sheep006    時間: 15-3-22 19:04

我成日都覺得講者無罪,聽者有罪,因為同一個人講一句説話,唔同的人聽完會領略到唔同的意思

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5