教育王國

標題: 你們學校有預默嗎? [打印本頁]

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-15 23:33     標題: 你們學校有預默嗎?

今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復活節假, 派了默書紙後復課就即默書, 到底學校現在咩會事?
同班主任教仔女方式意見不合後, 竟然有問題不再找我, 只找我老公, 我老公一向不理仔女功課, 經常要我老公轉接給我才知道, 但老公根本不知情下再告訴我, 我亦根本唔知老師講咩??? 我主動打電話給班主任, 她竟然問我係咪同老公離了婚分了居, 唔係我老公都係監戶人, 班主任喜歡找誰就找誰~

作者: pooh仔    時間: 15-4-16 00:15     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

你意思指平常默書? 我對仔女(唔同校)從來都冇這支歌仔唱喎. 只喺考默就會預默詞語(正式默喺段落). 亞女學校直頭冇添.

作者: AgapePa    時間: 15-4-16 00:24

燁燁媽 發表於 15-4-15 23:33
今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復 ...
預默有乜好? 餐餐都默兩次.
阿女學校無預默, 又唔需要抄默書紙, 一次過派半年默書笵圍, 一早温定半年默書都得,
默書前一星期再縮窄小小笵圍. 再集中D温.  

作者: AgapePa    時間: 15-4-16 00:29

pooh仔 發表於 15-4-16 00:15
你意思指平常默書? 我對仔女(唔同校)從來都冇這支歌仔唱喎. 只喺考默就會預默詞語(正式默喺段落). 亞女學校 ...
有D學校好煩架, 個個星期中英文默書, 而且又要預默, 変成差不多日日都默.
通常預默唔計分, 正式默要計考試分

作者: mansum92    時間: 15-4-16 00:30     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

阿仔學校小一小二有預默,不過唔會通知要預默,老師鍾意就預默。其實我睇唔明,咩係默書紙。放完假後默書有咩問題?

作者: under_the_tree    時間: 15-4-16 00:56     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

阿女嗰間仲犀利,第二段考成績表都未派,下星期便開始第三段考評估,但到現在連範圍都冇! 默書紙,唔洗諗!

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 01:04     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

我最嬲既係, 教女既係我, 同女温書都係我,
我只不過係想老師個女有問題, 直接搵我, 點知得到句, 你同你老公離左婚? 分左居?
我唔知老師咁講咩意思?
係咪唔順從學校意思要迫女去補習? 老師之後再打了幾次電話比我老公, 都係要求我老公迫女去補習?
我個女分數又唔係特別抵! 中數都有7x, 係英文差小小, 時合格時不合格, 但都係差個1分半分!

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 08:33

燁燁媽 發表於 15-4-16 01:04
我最嬲既係, 教女既係我, 同女温書都係我,
我只不過係想老師個女有問題, 直接搵我, 點知得到句, 你同 ...
我哋學校一直都係無預默的, 係我哋自己同小朋友預默。一般2-3星期前派默書紙, 自己搞掂。

其實, 你可以請老公同老師講, 叫老師直接有事搵你, 然後cup線, 唔聽, 咁老師有事就自然搵你了。我哋寫手冊後, 如果老師覺得有需要電聯, 老師會認筆跡, 見係爸爸筆跡就call爸爸, 媽媽筆跡就call媽媽。

不過, 老師咁樣同你講嘢, 問你係咪離左婚, 真係好無禮貌下。下次再咁講, 你就直接問佢咩意思, 何解佢唔可以直接搵你, 成日搵你老公唔搵你, 有咩意圖。

小二英文都係grammar吧, 俾少少練習+睇下書, 合格應該都唔太難吧, 我唔知你學校英文俾分結構係點, 我哋英文科包括卷、listening、oral、默書、作文, 九萬咁多嘢加埋。如果你只差一兩分, 就响默書度著手, 次次100分, 山大斬埋有柴, 好易合格。至於oral, 如果預先有派範圍, 就同佢溫下, 無都無辦法, listening咪睇多D英文卡通囉, 小二都係學緊present tense同past tense, 叫小朋友小心啲, 做多D練習, 好易追番, 唔難的。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 08:40     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

其實除左老師態度唔好,我睇唔到有咩問題wor 。樓主,真心講,7x分,合格邊緣,真係唔理想

作者: catiou627    時間: 15-4-16 08:53

我朋友, 小一, 佢話佢囡拿8X分, 比老師訓話....(佢自已覺得係鬧)
低小, 佢地認為要起碼八,九十先OK

作者: mykate    時間: 15-4-16 09:31     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

冇預默咪仲好,唔使成日默。
我女間冇。

初小有唔合格,要➕油呀!

作者: aeiou_drm    時間: 15-4-16 09:33     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

小五,普通地區津小,五年來中英文從沒有預默。

作者: Yanamami    時間: 15-4-16 09:57

唔好講預默,我地得小雞三、四次默書,仲要唔計入成績表。我自己加两个女讀書,都从無預默呢回事。或者小—時学校好心俾小朋友適应先設預默,小二大个咪無呢样野?
作者: HaYi    時間: 15-4-16 10:24

英文有時有, 在正式的前幾日, 抽一些生字,  幾時不知, 我個好多時不知定, 冇溫到, 過左說算, 好彩好似不計分, 主要目的可能是提小朋友要溫習,  因為他們的正式內容都多且深, 如果不溫好可能好低分.   
作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 12:24

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:40
其實除左老師態度唔好,我睇唔到有咩問題wor 。樓主,真心講,7x分,合格邊緣,真係唔理想

...
同意!
老師想提樓主,呢個唔係理想分數,可能你收唔到,所以同你老公講.

不過個老師說話上係有問題,但小朋友係得間學校讀書,多少大家要合作下.

小二無預默係正常,自己有溫書的話,預默反而多餘,浪費上堂時間.

作者: marcuscyrus    時間: 15-4-16 12:45     標題: 引用:今年小2後,+發現沒有中英預默,+下學期英

原帖由 燁燁媽 於 15-04-15 發表
今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復 ...
沒有預默

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 12:51

我講既預默不是學校同小朋友預默, 是功課, 在家長在家同小朋友預默.....
作者: 小時了了    時間: 15-4-16 12:52

回覆 燁燁媽 的帖子

地區津小, 無預默 (無論是係學校預默, 抑或是功課係屋企要預默 ------ 4年來都未試過)

反而我差不多每日自己夜晚同女溫習時間, 自己編排大約二十分鐘預留俾小女溫/抄/默書內容

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 12:53

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:40

...
係唔理想...但有無想下....個小朋友係無補習....情況下...得到既分數?
幾多小朋友...去補習都係得呢個分數?
我自己仔當年都係.....補習補習補習...都無呢個分數呀....陰公.....!

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 12:55

我想講既係.....預默不預默都不是重點....
重點係.. 就咁派了默書紙...就說放完假溫書....
連炒默書內容既功課都沒有........
下學期....就係咁...上次默書...仲要只抄到一半就說要默.......
安排上有問題....
作者: 小時了了    時間: 15-4-16 13:08

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:55
連炒默書內容既功課都沒有........
下學期....就係咁...上次默書...仲要只抄到一半就說要默.......
安排上有問題....

我女學校中文無抄默書功課然後默書. 英文就只係抄一次默書功課. 如果只係靠學校功課當作溫默書, 咁我唔係咁做了. 英文抄得一次點會識背默那部份呢? 另外, 阿女依家小4英文默書啲字好深及張默書紙啲字密麻麻, 抄一次嘅功課點會默書合格呢? 所以我真係每晚用大約20分鐘溫英文默書.

中文默書好啲, 每晚用十幾分鐘溫, 學校無抄中文默書的.

反而小女成日上堂口多多, 每星期必有1-2次俾老師罰抄中文默書, 因為上堂講野, 咁算唔算學校幫小孩預默呢?!!

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 13:19

同埋老師很過份....
女既我教既...書係我溫既.....我已經表明希望老師有問題係同我講...
老師對我老公講都無用.....我老公從不教仔女..亦不會溫書....
我叫老師有野可以直接問返我....點知老師反問我....你係咪同老公離左婚.......分左居......??  
唔係你老公都係監護人....點解我唔可以搵他??
作者: 小時了了    時間: 15-4-16 13:20

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:55
連炒默書內容既 ...

係另一個討論帖: 初小如何準備上高小英文? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2991617&extra=&page=1, 我分享過小女學校英文科, 係今年我發現阿女的功課袋內有一本英文 self learning 學校簿仔 (老師係唔教的, 原來係要自學), 裏面開頭幾版都係課文的英文生字, 然後查字典中文解釋, 都係好少十數個生字吧. 但, 我發覺最後幾版係密麻麻的字, Notes for Writing 7 張紙, 我看後問小女老師有無講咩, 佢話無, 派完呢幾張紙已打落堂鐘了.

所以, 默書無預默功課我唔覺係咩野, 可能我已經俾人魚肉慣了.

反而, 我覺得樓主好似不憤班主任嘅態度, 講真, 班主任又真係..........

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 13:45

我覺得我同學校點意見分歧都好......(係咁強迫我要幫女搵補習社)
都唔應該咁樣打電話去搵我老公.....我問老師...你搵我老公有用咩? 有好到咩?
個老師竟然話有用...有好到....真好笑.......
我老公一樣都無做到...手冊不會簽....體溫計不會寫......功課一樣欠交......回條不會簽........
我真係頂唔順.....未見到一個老師會咁樣同家長鬥氣......真係想講....點解咁抵能架.......
作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 14:12

.現在看到6年前同6年後的分別......
6年前我做怪獸媽咪.....6年後我不做怪獸媽媽...但我看見的是怪獸老師.......
作者: bobbob    時間: 15-4-16 14:19

燁燁媽 發表於 15-4-15 23:33
你係咪同個班主任有積怨?佢咁講真係有啲過份,為人師表更加唔恰當。我仔小一都無預默,佢話好似渣啲嘅學生先會有喎

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 14:27

無積怨...只係意見分歧........
唔明老師點解要咁講....

咩現在覺得小學生.....6點半起身返學.....4點才回到家....仲唔夠倦同辛苦...仲要迫學生去補習才夠皮??

小朋友係學校學唔識野...唔係老師應該去教...而係留比家長去搵補習社教?
我咁唔洗去返學啦......去補習咪仲好.........
老師返工係打份工........姐......
咁我個女返學又係咩呢???? 想請問.......?
作者: Jane1983    時間: 15-4-16 15:17

回覆 燁燁媽 的帖子

係度呻吓就算了,同老師嘈,嘈完家長吾使見佢,但小朋友就受罪。而家都4月中,話咁快放暑假,下年吾一定見番佢。

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 15:22

燁燁媽 發表於 15-4-16 14:27
無積怨...只係意見分歧........
唔明老師點解要咁講....
唔............點講呢, 我只會講, 我未見過咁講嘢既老師..........無論家長點態度, 都唔應該咁樣問家長, 真係有D過份。而且, 家長係有權請學校選擇與哪位監護人聯絡吧。所以, 都係果句, 下次叫你老公唔好接, 直接叫老師call你, 然後cup線。

小二又唔駛咁緊張, 不過, 聽講你果間係名校, 咁老師係著緊D啦, 我有油天家長朋友話, 小朋友今年小四, 測考成績唔夠90, 老師就會打電話同你傾計了。

我囡囡都係小二, 都係無補習, 我仲無理佢, 由得佢自己溫書, 如果佢中數70+, 英文差少少合格, 我諗我完全接受唔到, 佢依家只有數學70+, 已經成日俾我搵佢麻煩了..............不過, 其實只要家長接受到, 我都覺得無乜所謂的。

作者: COE1205    時間: 15-4-16 17:07

我仔都係小二生,我仔學校好多時都係打比爸爸少數打比我,其實而家唔同以前,管教小朋友唔應該只係媽媽嘅責任,好多學校愈來愈注重爸爸嘅參與ka!所以好多時係直接搵爸爸, 其實你唔使太敏感
至於成績,其實初小真係算簡單,如果中數70+,英文剛合格,真係要注意下,始終底子打得唔好,只會愈來愈吃力!

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-16 18:17

老師早前講過, 小朋友說如果不見了功課是不能信任, 要家長親自寫手冊確認.....個女尋日中文申延工作紙給同學拿了.....書包找不到, 在手冊上寫, 老師回覆又要女自己同學校講...
唔明到底個老師想點?  
個女自己同老師講沒有, 老師又不會信, 要求家長寫手冊.....家庭寫手冊又說要女自己講.......
呢個老師真係不知所謂......自己到底想點???  
家長要點樣跟?

作者: Jane1983    時間: 15-4-16 20:42

回覆 燁燁媽 的帖子

個老師係好年輕,定係比較老一輩?
作者: tws2010    時間: 15-4-16 21:22

回覆 燁燁媽 的帖子

I overheard a case, a little girl was scolded by her teacher during a parents' event.  It was said all students should wear   整 齊 校 服.  The little girl wore PE uniform。  But the teacher said 
PE uniform is not school uniform。  Then during 
another event, the partipated students are requested to put on 整 齊 校 服, but there was PE lesson on that day, But after the girl put on 整 齊 校 服, then the PE teacher said, ’you know there is PE lesson today, why you don;'t wear PEuniform。’  The little girl was so 
frustrated。  

作者: little_yolky    時間: 15-4-17 16:42

tws2010 發表於 15-4-16 21:22
回覆 燁燁媽 的帖子

I overheard a case, a little girl was scolded by her teacher during a parents' e ...
呢個情況, 我哋學校就會教埋有體育堂既班小朋友要點著。其實初小尤其小一二, 小朋友儍儍地, 唔可以expect佢咁醒識得問老師, 學校無咁小心, 小朋友著錯都無辦法。無法啦, 小朋友就係咁經一事, 長一智了, 俾人鬧得多, 咪醒D囉。
作者: little_yolky    時間: 15-4-17 16:46

燁燁媽 發表於 15-4-16 18:17
老師早前講過, 小朋友說如果不見了功課是不能信任, 要家長親自寫手冊確認.....個女尋日中文申延工作紙給同 ...
如果係咁, 為免下次誤會, 我會再寫手冊, 表明因某某時候, 老師表示要家長寫手冊, 現卻要求學生直接表達, 請校方釐清規則, 以便家長跟從, 云云。
作者: tws2010    時間: 15-4-17 23:27

回覆 little_yolky 的帖子

Agreed with you.  But I saw the teacher also scold the parent.  Poor she, so many people around heard their conversation...

作者: 803Joa    時間: 15-4-18 12:18     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

老師和家長的要求有分岐,一係考慮轉校,一係盡量配合學校。
我仔一年級下學期已不是有你所講的的"預默"-寫生字,便跟著默書。寫生字這一環似乎是學校減功課量的一個選擇。現在學習重點不在識幾多字,而是運用和理解。你要達到默書的標準,回家自己預備吧!

作者: HaYi    時間: 15-4-18 12:48

校服一事, 有時我仔校寫明個日要穿formal 校服, 因有一些formal event, 試過放學是童軍, 我地都帶衫去換, 係煩D, 尤其童軍衫有好多野, 鞋都不相同.  不過都不想小朋友在formal event 同其它人穿得不同.   

聯絡監護人一事, 我都好奇樓主的教師說得好白, 個老師又懷疑人地家庭是否單親, 好怪, 單不單親佢都冇權理啦,  同埋而家單親好普遍, 佢算歧視? 不驚家長投訴咩.   況且我地就算不是單親, 通常2公婆分左工, 教仔野, C6有時真是不知頭不知路, 老師通知左都不會有咩效果.
作者: 燁燁媽    時間: 15-4-19 00:29     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

老師這樣做, 到底是好心做壞事定壞事好心做?
因為老師, 我同老公最後炒大獲~
重要當著女兒面前嘈~
到底一個完整健全的家庭重要, 還是補習重要?

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-19 14:28     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

老師覺得女功課做唔好或真係欠交, 可以罰留堂做功課, 而唔越線挑戰父母迫人地父母去迎接老師的要求~

人地媽媽1而再, 再而3地拒絕, 必有理由~還要去挑戰, 找人地爸爸~
人地爸爸幫唔到, 係咪找人地爺爺麻麻,公公婆婆?  必要攪到人地好好的家庭出現問題?
還是最好真的如老師願, 好好的家庭, 父母要離婚? 變單親?

或者不如我將女兒送比老師管教照顧, 我更樂得輕鬆~

作者: Ryan_baba    時間: 15-4-19 14:47

燁燁媽 發表於 15-4-19 00:29
老師這樣做, 到底是好心做壞事定壞事好心做?
因為老師, 我同老公最後炒大獲~
重要當著女兒面前嘈~
點解你俾你個女補習就會破壞你一家嘅關係?
作者: cwymama    時間: 15-4-19 15:50

小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文唔合格,該家長立即找老師問意見,老師提議媽媽每日抽30分鐘同小朋友温英文,但如果時間唔允許,就返補習班,該家長立即揾補習班比仔仔,兩個月後考試,成績進步至68分,而下學期測驗成績更加有75分,該家長更親自到學校向老師道謝!樓主,小朋友個底打得唔好對佢將來會好大影響,老實說,小二英文唔合格,家長也要幫她想想辦法,如果你真係好唔想返補習,就自己勤力啲,每日幫她溫習英文吧!說到底,老師也只是想小朋友好,她打電話比你、你老公也是她的私人時間吧!唔理唔打電話比你勸説要返補習,對她來說應該最方便。
作者: 燁燁媽    時間: 15-4-19 16:06     標題: 引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-19+00:29+老師這

原帖由 Ryan_baba 於 15-04-19 發表
點解你俾你個女補習就會破壞你一家嘅關係?
如果我自願比女去補習當然不會
但現在是老師1而再, 再而3咁講,講唔掂我, 搵一向不理仔女既老公講~ 咁同迫有咩分別?

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-19 16:20     標題: 引用:小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文

原帖由 cwymama 於 15-04-19 發表
小囡都係小二,上學期測驗有同班同學仔英文唔合格,該家長立即找老師問意見,老師提議媽媽每日抽30分鐘同小 ...
補習能看見1個學期的進步, 但過後就知道這是可怕的深淵,  補習後, 你直到上中學, 都不能放棄補習,  可能上大學都需要~

作者: Ryan_baba    時間: 15-4-19 16:31

燁燁媽 發表於 15-4-19 16:06
如果我自願比女去補習當然不會
但現在是老師1而再, 再而3咁講,講唔掂我, 搵一向不理仔女既老公講~ 咁同 ...
你有冇諗過點解老師會建議你個女去補習先?
作者: YolandaTam    時間: 15-4-19 17:08

我明白你呀樓主, 老師死迫不特止仲驚動埋爸爸, 態度仲要咁唔體諒, 係人都會覺得唔舒服!  

小女喺34網女校讀緊小五.  佢一年級返咗兩個星期, 班主任已經揾我好幾次, 話小女英文跟唔上, 叫我幫佢揾補習.  我同你睇法相同, 始終認為語文係要浸, 唔係一朝一夕可以有長足進展佢, 補習係非不得已嘅選擇.  因此對老師嘅建議我唯唯諾諾, 意見接受, 不過行動(每日伴讀中英文書各半小時)照舊.  上學期小女英文得40分, 下學期已80分, 終於老師冇再因小女學業問題再聯絡我. 所以支持你繼續陪令千金努力睇書, 假以時日一定有成果!

講真喺好多小學, 尤其學生要參加升中派位嗰啲, 老師一定係會催谷學生成績, 因為對學校嚟講學生成績好可以令佢成為熱門學校或者維持熱門, 學生質素好, TSA表現好, 唔多唔少喺攞府 funding 方面又容易啲, 企喺老師同校長個人立場, 學生成績=老師校長業績, 對佢哋日後升職, 跳槽都係十分重要.

老師都係人, 都係打份工, 佢態度差係好錯, 但希望你都企佢立場諗吓, 或者你會冇咁嬲, 你就用令千金嘅進步証明佢係唔需要補習啦, 加油!

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-19 18:00     標題: 引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-19+16:06+如果我

你有冇諗過點解老師會建議你個女去補習先?
最重要係補習幫到幾多歲?
假隻腳入左補習就上唔返來~
小朋友自覺重要定等補習重要?
我女才小2, 點解唔比時間她去自覺?
小2唔得咪小3, 小3唔得咪小4~
我要點教女, 用咩方法點解一定要跟學校?
學校係咪包補習包上band, one中學跟住上港大?
掉下1包句叫人搵補習係最不負責任的說話~

作者: awah112    時間: 15-4-19 18:23     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

作者: haihaimom    時間: 15-4-19 22:46     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

1.預默真係冇需要,浪費課堂時間默兩次一樣既課文,默書只係學習過程既一小部份。
2.默書紙抄唔切,有冇問過其它家長,其它同學有冇相同問題?好小事,一係問其它家長,又或可以跟老師反映喎。
3.其實老師可能覺得學生跟唔上進度,才返映給家長知道,並建議可行方法,我覺得佢至少係個好老師,佢大可以不聞不問,置身事外。只係依個老師唔識講說話,說話唔圓滑啫。
4.至於老師揾爸爸唔搵媽媽……噤老師覺得同媽媽溝通唔到,搵個溝通到既講,都係人之常情,其實老師通知咗家長學生在校既學習情況,責任真係完咗,夫婦喺管教上冇溝通,真係唔係好關老師事……又或者媽媽想知多啲,客氣啲揾老師再了解吓,冇理由老師會拒絕啫。
4.至於家長唔同意搵補習,大可以堅持自己諗法,老師冇可能迫你,你只需要多謝老師既提議,你話我會考慮下咪得。何需動氣

作者: YinMichelleBaby    時間: 15-4-19 22:56     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

我只是路過的。燁燁媽,你有你的堅持,我覺得你不讓你小朋友補習,有膽色,有遠見。你女兒入得名校,一定很醒目。但你没有選跟你教育理念相同的學校。

作者: Ryan_baba    時間: 15-4-19 23:42

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:51
我講既預默不是學校同小朋友預默, 是功課, 在家長在家同小朋友預默.....
冇預默當功課,你自己就唔會同個女溫/預默?
作者: 燁燁媽    時間: 15-4-20 01:51     標題: 引用:Quote:燁燁媽+發表於+15-4-16+12:51+我講既

冇預默當功課,你自己就唔會同個女溫/預默?
哈~哈~哈~

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-20 02:27     標題: 回覆:你們學校有預默嗎?

知道為什麼有怪獸家長嗎?
其中1個原因是學校間接令家長做成的~
例子1, 老師派功課時, 同學互相拿錯功課(這應該每2,3天都有機會發生), 或拿多了, 家長當晚必須要在手冊記下, 如不記下, 小朋友就算口講比老師知, 亦不會得到老師信任, 因而記下1次欠交功課的記錄。咁家長為免仔女無辜被老師寫欠交, 就必須要晚晚加緊檢查功課
這樣說得好聽咪叫家校合作囉, 不好聽咪老師煩小樣囉~
a家長有寫就括免, b家長唔寫個仔女就要欠交
所以道致學生都未必會主動同老師講, 因為家長已經代為寫信了呀~
所以為什麼現在學生都不喜歡和不懂爭取? 因為家長已經代為爭取啦~
但如果家長唔寫手冊, 但學生自己講比老師知, 又得不到信任喎~
即係學生出聲為自己爭取, 但由於老師是不信任, 咁爭取來做咩?????

問老師原因, 老師話, 因為小朋友無做, 可能就會說不見了, 所以老師一律選擇不信任~

這樣又令小朋友少了一樣學習方式~

我總覺得, 學校要堅持, 但當家長覺得有問題時, 總不能默默接受~
教小朋友1次錯了時機, 2次錯了時機, 當第3次出現時, 不會都想錯過第3次吧~
因為, 很可能就那麼1次, 就能小小的小小的改變小孩的心態

作者: cwymama    時間: 15-4-20 07:37

小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有責任每日放學前對清楚功課袋內的功課是否齊全。樓主,如果真的對學校那麼失望,可能要諗諗是否需要轉校,你與學校路向那麼不同,仲有四年點捱呀?😔😔😔
作者: haihaimom    時間: 15-4-20 10:47     標題: 回覆:cwymama 的帖子

其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、小二真係經常發生。我諗老師都明白既。至於老師要家長寫手册,只係想.證明家長都知情,如果經常發生都唔駛老師通知先知呀。孩子還是應該跟老師直接說明,因為帶齊及交齊功課,本來就是學生自己的責任,欠帶欠交要親身同老師交待亦係學習負責任既態度。我真係認識有小一學生為咗做小樣功課,張份功課丢去垃圾桶,俾老師找'到,件事係我仔話我知。

作者: rainrain613    時間: 15-4-20 11:20     標題: 引用:小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不

原帖由 cwymama 於 15-04-20 發表
小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有 ...
同我女學校一樣

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-20 14:04     標題: 引用:其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、

原帖由 haihaimom 於 15-04-20 發表
其實小朋友攞錯功課,冇攞功課,尤其小一、小二真係經常發生。我諗老師都明白既。至於老師要家長寫手册,只 ...
咁學校是一竹竿打一船人, 重點是家長不寫手冊就代表欠交, 理得小朋友有沒有解釋~

呢樣野感覺上似職場的Black & White~

當你沒有Black &White, 懶理學生如何解釋, 你父母沒寫就沒寫~

我應該不會轉校, 亦沒這必要~

學校就算看到這個post, 心知是我, 但亦不會這麽(低莊)想盡方法趕人走吧~

作者: 燁燁媽    時間: 15-4-20 14:07     標題: 引用:小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不

原帖由 cwymama 於 15-04-20 發表
小囡學校就無情講,沒有功課交就是欠交,不論功課是否被不小心的小朋友攞了,因為老師開學時說明,小朋友有 ...
人生將來見到的人更多機會面對意見不同,
不可能因為咁就要退縮吧~

作者: little_yolky    時間: 15-4-20 14:20

燁燁媽 發表於 15-4-20 14:07
人生將來見到的人更多機會面對意見不同,
不可能因為咁就要退縮吧~

...
這無關乎退縮, 道不同不相為謀而已。因為我們既重點都係為小朋友好, 如果學校理念同家長有咁大出入, 小朋友學習乃事倍功半, 所以, 老生常談就是要找合適小朋友的學校而已。
作者: haihaimom    時間: 15-4-20 15:51     標題: 引用:Quote:原帖由+haihaimom+於+15-04-20+發表

原帖由 燁燁媽 於 15-04-20 發表
咁學校是一竹竿打一船人, 重點是家長不寫手冊就代表欠交, 理得小朋友有沒有解釋~

呢樣野感覺上似職場的B ...
老師已經好好,攞錯、冇攞功課只要家長寫手册,就唔當欠交。好似樓上JM禁講,好多學校冇情講,欠交就係欠交。我仔學校都係,有次我仔放學時醒起冇攞一份功課,想入返課室攞都唔可以,我聽到都慶慶地,佢都未離開學校都唔俾返轉頭,攞?!但規則就係規則,家長同學生都應該專重,冷靜再諗.,又唔係好唔合理啫。學校要求高啲,噤學生真係會再小心啲。依家你女女老師只係要求學生話俾家長聽.,由家長寫手册,第二日再同老師講番就唔當欠,老師要求真係好合理。

作者: little_yolky    時間: 15-4-20 16:31

tws2010 發表於 15-4-17 23:27

Agreed with you.  But I saw the teacher also scold the parent.  Poor she,  ...
吓, 位家長個樣好林善架? 定係30年前發生既事? 30+年前我班主任因為有個男仔計數教極唔識, 一巴掌打到流血流到成件白裇衫都係, 打電話叫屋企人攞衫去學校換, 連阿媽都鬧埋, 至於具體鬧阿媽D乜就唔記得咗了。個男仔平時都唔係好曳, 係學業差D。

今時今日都可以咁對家長? 真想見識見識。我响惡人谷長大, 未見過惡人的。

作者: tws2010    時間: 15-4-20 21:01

個樣好 幾林善, 3 年 前 啦, 個 家 長 都幾embarrassed...

作者: GreenMaDad    時間: 15-4-21 09:16

回覆 YinMichelleBaby 的帖子

非常同意!
作者: little_yolky    時間: 15-4-21 09:28

YinMichelleBaby 發表於 15-4-19 22:56
我只是路過的。燁燁媽,你有你的堅持,我覺得你不讓你小朋友補習,有膽色,有遠見。你女兒入得名校,一定很 ...
如你, 共我心不相同, 一生愛情都白送............
作者: JessicaElla    時間: 15-4-23 16:26

相信老師預默的目的是要讓小孩提前溫習, 不要在默書前一天才溫, 我認為這個做法沒有問題, 經過"長時間"的溫習, 才會正式入腦, 記憶才會長久.

PS. 女兒學校亦是這樣做的, 這樣每天溫一點, 反覺輕鬆.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5