教育王國

標題: 黃大仙區乙部點埧30間? 甲部點放次序? [打印本頁]

作者: IwanBB    時間: 15-4-21 09:20     標題: 黃大仙區乙部點埧30間? 甲部點放次序?

囝囝BAND 1A, 黃大仙區男仔既BAND 1 只有4間

填甲部:
甲1係最鐘意又岩囝囝, 區內排第2既中學, 開4班, (囝囝需要特殊支援, 呢間有23%受特殊培訓老師, 基督教, 包容)
甲2係鍾意, 入左都好開心既, 區內排名第1既中學, 開5班 (有10%受特殊培訓老師, 無宗教, 傳統, 谷)
班主任回應: 甲1同甲2要倒轉, 因為甲2"勁D", 如果甲2唔收, 甲1都唔會收

填乙部:
我將首4間原區BAND 1放先, 當中乙1同乙2跟甲部一樣, 跟住放他區BAND 1, 然後由近至遠放BAND 2, 只係填左16間.
班主任回應: 1. 乙1同乙2要倒轉, 跟甲部相同原因
                    2. 先放晒區內順序BAND 1 至 3既所有中學, 再放由近至遠他區順序BAND 1至3中學
                    3. 一定要填晒30間 唔好彩入左BAND 3點算?

請大家幫忙解答!!!

作者: sako    時間: 15-4-21 12:28

無論保一定協和,填乙二都一定冇位㗎啵。
作者: chocolatebean    時間: 15-4-21 12:49

IwanBB 發表於 15-4-21 09:20

填甲部:
你老師講得好啱, 你擺乙2個間浪費機會, 乙1都唔夠位派比揀呢間既同學

作者: cwaisum    時間: 15-4-21 13:02

填甲部:

咁你自行有沒有選此校?
作者: IwanBB    時間: 15-4-21 13:12

cwaisum 發表於 15-4-21 13:02
咁你自行有沒有選此校?
自行兩間都報左in左, 次序一樣.

作者: IwanBB    時間: 15-4-21 13:14

chocolatebean 發表於 15-4-21 12:49
你老師講得好啱, 你擺乙2個間浪費機會, 乙1都唔夠位派比揀呢間既同學
我都明, 兩間都好hit好top, 一定好多人爭, 呢區太少選擇><

作者: IwanBB    時間: 15-4-21 13:16

sako 發表於 15-4-21 12:28
無論保一定協和,填乙二都一定冇位㗎啵。
咁點填好?? thanksssssss

作者: chocolatebean    時間: 15-4-21 13:17

IwanBB 發表於 15-4-21 13:14
我都明, 兩間都好hit好top, 一定好多人爭, 呢區太少選擇><
我係你甲乙1 都填基督教個間, 支援又好D, 你地又鍾意

作者: chan803    時間: 15-4-21 13:18     標題: 引用:囝囝BAND+1A,+黃大仙區男仔既BAND+1+只有4

原帖由 IwanBB 於 15-04-21 發表

填甲部:
乙部唔好跟老師的第二點,除非你情願入本區的B2 學校都唔想入他區B1 學校。

作者: connielam    時間: 15-4-21 13:19

回覆 IwanBB 的帖子

老師講的好有道理.不過你又不用擔心跌落band3,因band 1 生一定比band 2 & band 3 生先選校,至多入band2學校.
作者: chan803    時間: 15-4-21 13:20     標題: 引用:囝囝BAND+1A,+黃大仙區男仔既BAND+1+只有4

填甲部:
至於邊間放第一、二位,我會睇返自己同囝囝中意/適合邊間多啲就揀嗰間. 無需理學校名氣。

作者: chan803    時間: 15-4-21 13:26     標題: 引用:囝囝BAND+1A,+黃大仙區男仔既BAND+1+只有4

填甲部:
仲有,基本上如果真係咁唔好彩派唔到B1學校,9成9會派你填的第一間B2 學校,保險啲可以填晒B2學校,但無需要填晒30間,更加無必要填B3學校.

作者: cwaisum    時間: 15-4-21 13:32

不過乙二放「那間」(我可能估到是那間),一定不得,無謂浪費機會。

我將他區b1學校排第五,老師也說機會不大,叫我們重新排位。

孩子昨日回來,告訴我:老師話今年他們那班同學不進取,成績好的都不揀「那間」,怕讀得辛苦,而選了基督教那間或「另一間」在學校村的。

今年黃大仙區又少了b1位,競爭真是好大。

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 13:35

chan803 發表於 15-4-21 13:26
仲有,基本上如果真係咁唔好彩派唔到B1學校,9成9會派你填的第一間B2 學校,保險啲可以填晒B2學校,但無需 ...
咁排法:
乙1中華基督教會協和書院
乙2浸信會呂明才中學
乙3聖公會林裘謀中學
乙4天主教郭得勝中學
乙5何明華會督銀禧中學
乙6觀塘官立中學
乙7保良局何蔭棠中學
乙8可立中學(嗇色園主辦)
乙9保良局第一張永慶中學
乙10文理

應該最差都係乙10, 乙唔得較大可能去咗乙5乙6.

作者: cwaisum    時間: 15-4-21 13:36

connielam 發表於 15-4-21 13:19

老師講的好有道理.不過你又不用擔心跌落band3,因band 1 生一定比ban ...

黃大仙區不夠b1位,最怕b2a的學校都不入。
作者: cwaisum    時間: 15-4-21 13:41

hkpapa852 發表於 15-4-21 13:35
咁排法:

應該最差都係乙10, 乙唔得較大可能去咗乙5乙6.

會不會好危險。
乙2至5都是得2個位的他區,乙7, 乙10排第2都可能無位。

但最差至乙10都可能的,但不排除隨機編號不好的b1同學將此校放在前面位置。乙10是本區唯一一間b2a學校。

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 13:44

cwaisum 發表於 15-4-21 13:41
會不會好危險。
乙2至5都是得2個位的他區,乙7, 乙10排第2都可能無位。
驚既話就乙5乙6放乙2乙3.

個個乙1乙2甚至乙3都放本區學校, 你願意較人早一步搏下它區, 機會就係你. 反正本區學校都無乜邊間放乙2乙3話安全

作者: chan803    時間: 15-4-21 13:45     標題: 引用:Quote:connielam+發表於+15-4-21+13:19+回

原帖由 cwaisum 於 15-04-21 發表
黃大仙區不夠b1位,最怕b2a的學校都不入。
如果竟然有間B2學校係B1 生揀咗都入唔到,咁即係話間學校在大抽獎中所收的都是B1 學生,你覺得呢個機會大嗎?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 13:56

hkpapa852 發表於 15-4-21 13:44
驚既話就乙5乙6放乙2乙3.

個個乙1乙2甚至乙3都放本區學校, 你願意較人早一步搏下它區, 機會就係你. 反正本 ...
如果乙一協和, 乙二銀禧, 乙三觀官中, ..... 乙X文理, 文理之後再放埋唐乃勤, 沙崇.... 咁都話無間入到, 咁你個仔應該一定唔係B1生

作者: IwanBB    時間: 15-4-21 14:05

cwaisum 發表於 15-4-21 13:32
不過乙二放「那間」(我可能估到是那間),一定不得,無謂浪費機會。

我將他區b1學校排第五,老師也說機會不大,叫我們重新排位。

孩子昨日回來,告訴我:老師話今年他們那班同學不進取,成績好的都不揀「那間」,怕讀得辛苦,而選了基督教那間或「另一間」在學校村的。

今年黃大仙區又少了b1位,競爭真是好大。
「那間」就係保一, 我太唔想囝囝入, 係因為怕佢辛苦, 而且佢比較特殊, 怕佢吃力不討好. 但無更好選擇

我將協和放第一, 而神校保一放第二, 確實係有d不切實際, 又想博下, 因為學校唔建議何棠, 可立係道教難接受

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 14:08

IwanBB 發表於 15-4-21 14:05
「那間」就係保一, 我太唔想囝囝入, 係因為怕佢辛苦, 而且佢比較特殊, 怕佢吃力不討好. 但無更好選擇
我覺得放呂明才係乙二機會大過保一囉

作者: cwaisum    時間: 15-4-21 14:08     標題: 引用:Quote:原帖由+cwaisum+於+15-04-21+發表黃

原帖由 chan803 於 15-04-21 發表
如果竟然有間B2學校係B1 生揀咗都入唔到,咁即係話間學校在大抽獎中所收的都是B1 學生,你覺得呢個機會大嗎 ...
這也是我的想到的問題。但老師不是這樣說

作者: 奥脫福    時間: 15-4-21 14:11

IwanBB 發表於 15-4-21 14:05

保一放第二?俾我會好似香港爸爸咁,乾脆搏下呂明才,或者保守d要銀禧。

PS:我寫上面句野時無睇過香港爸爸剛剛的回帖,無抄襲架!

作者: 奥脫福    時間: 15-4-21 14:25

cwaisum 發表於 15-4-21 14:08

這也是我的想到的問題。但老師不是這樣說

決定權是在你手上,你不聽從老師也無辦位!由你老師的第二點看,他對升中派位
的認識都不及EK的家長,實在太不外如是。

不過有一件事都要反思一下:你老師咁騎呢的排位方法,會唔會係有苦衷呢?例如
好似去年41網某校咁將B2生說成B1生,但乙二卻要同學選B2校!

作者: IwanBB    時間: 15-4-21 14:31

奥脫福 發表於 15-4-21 14:11
保一放第二?俾我會好似香港爸爸咁,乾脆搏下呂明才,或者保守d要銀禧。

我將神校放喺第二, 係無咩機會, 好浪費咁.... 但又唔知點好><

除左乙一, 其他填左都好似無意思咁

作者: cwaisum    時間: 15-4-21 14:36     標題: 引用:Quote:cwaisum+發表於+15-4-21+14:08+這也

原帖由 奥脫福 於 15-04-21 發表
決定權是在你手上,你不聽從老師也無辦位!由你老師的第二點看,他對升中派位
的認識都不及EK的家長, ...
謝謝提示。
不過我相信老師這樣說,是為了孩子好,我相信他們恐怕孩子不知派到去邊,多於是否保持頭3位的比例,所以有比較保守的估計。

作者: 奥脫福    時間: 15-4-21 14:37

IwanBB 發表於 15-4-21 14:31

我將神校放喺第二, 係無咩機會, 好浪費咁.... 但又唔知點好><

除左乙一, 其他填左都好似無意思咁

唔會無意思架,呢d「他區位」好多時都有不錯的出路架!好似在KL4得四個位的
MCS,你以為無乜機會?其實分分鍾仲易過在KL3抽呀!

作者: shakey    時間: 15-4-21 15:15

hkpapa852 發表於 15-4-21 14:08
我覺得放呂明才係乙二機會大過保一囉
以我所知,得兩個位,好危!博唔到會派到好後!上年有嘉X撒B1生,乙1保一,2,沙呂,3林裘謀 ........派咗去唔知第幾志願聖文德

作者: hkpapa852    時間: 15-4-21 15:27

shakey 發表於 15-4-21 15:15
以我所知,得兩個位,好危!博唔到會派到好後!上年有嘉X撒B1生,乙1保一,2,沙呂,3林裘謀 ........派咗去 ...
驚咪乙二放銀禧, 乙三觀中囉

聖文德都叫做黃大仙區B2中至頭既學校吖, 點都唔會去到威廉王子

作者: 奥脫福    時間: 15-4-21 15:35

hkpapa852  咁佢係仔, 又無得揀MCS既   發表於 6 分鐘前

成個九龍區除KL1同KL3,男仔的選擇其實都幾有限。

作者: chan803    時間: 15-4-21 15:39     標題: 引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-04-21+發表決定

原帖由 cwaisum 於 15-04-21 發表
謝謝提示。
不過我相信老師這樣說,是為了孩子好,我相信他們恐怕孩子不知派到去邊,多於是否保持頭3位的比 ...
如果老師要B1生在頭五內放B2學校,我更傾向相信佢係為咗保持學校頭三或頭五的中籤率

除非校方經常錯估banding 啦

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-21 16:15

shakey 發表於 15-4-21 15:15
以我所知,得兩個位,好危!博唔到會派到好後!上年有嘉X撒B1生,乙1保一,2,沙呂,3林裘謀 ........派咗去 ...

......
作者: sako    時間: 15-4-21 18:19

不如乙一保一,冇咩人夠膽入相對大機會抽入,我女個班都係得2個自行選保一,
其他協、棠、可立、文理係十幾人去in的。
結局怕係協和會最多人爭,如果入5到乙一,何棠乙二又冇位,乙三填可立又5想,填他區又冇膽,完全都5知點填好。
所以博乙一入左保一先,再叩回協和,點都有間係手先冇咁驚。
作者: IwanBB    時間: 15-4-22 11:13

sako 發表於 15-4-21 18:19
不如乙一保一,冇咩人夠膽入相對大機會抽入,我女個班都係得2個自行選保一,
其他協、棠、可立、文理係十幾人去in的。
結局怕係協和會最多人爭,如果入5到乙一,何棠乙二又冇位,乙三填可立又5想,填他區又冇膽,完全都5知點填好。
所以博乙一入左保一先,再叩回協和,點都有間係手先冇咁驚
我囝囝果間小學得7個同學自行報保一, 不過錦泰就自行&甲乙都好多人報保一同何棠

同區無得唧門,入左保一先,都唔可以叩回協和

作者: sako    時間: 15-4-22 11:51

今年都係咩?協和校長個日冇特別提,我當冇刻意講就有咋。
作者: IwanBB    時間: 15-4-22 12:27

sako 發表於 15-4-22 11:51
今年都係咩?協和校長個日冇特別提,我當冇刻意講就有咋。
今年聽過協和,何棠,德愛校長都唔接受本區叩門生

作者: Anniemun    時間: 15-4-22 13:50

填甲部:
請問仔仔邊間小學?
作者: IwanBB    時間: 15-4-22 14:48

Anniemun 發表於 15-4-22 13:50
請問仔仔邊間小學?
SPC

作者: joyjoyparent    時間: 15-4-22 22:37

可立雖是道教辦學團體, 但宗教氣氛不強, 也沒有道德經科或聖經科. 但始終係B1英中囉.

作者: shakey    時間: 15-4-23 04:19

悠悠110409 發表於 15-4-21 16:15
可能果位同學保守啫! 家人相同學校 band 2 , 舊年都派到本區英中, 睇下搏唔搏. ...
唔係佢保守,而係黃大仙根本唔夠band1中學!佢已經填晒所有B1,呢間係佢第一間填嘅B2就入咗!你家人相同學校B2派B1?係女仔?
作者: hkpapa852    時間: 15-4-23 09:04

悠悠110409 發表於 15-4-21 16:15
可能果位同學保守啫! 家人相同學校 band 2 , 舊年都派到本區英中, 睇下搏唔搏. ...
邊間英中先?

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 09:44     標題: 引用:Quote:悠悠110409+發表於+15-4-21+16:15+可

原帖由 shakey 於 15-04-23 發表
唔係佢保守,而係黃大仙根本唔夠band1中學!佢已經填晒所有B1,呢間係佢第一間填嘅B2就入咗!你家人相同學校B ...

......

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 09:45     標題: 引用:Quote:悠悠110409+發表於+15-4-21+16:15+可

原帖由 hkpapa852 於 15-04-23 發表
邊間英中先?

......

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 09:48     標題: 引用:Quote:悠悠110409+發表於+15-4-21+16:15+可

原帖由 shakey 於 15-04-23 發表
唔係佢保守,而係黃大仙根本唔夠band1中學!佢已經填晒所有B1,呢間係佢第一間填嘅B2就入咗!你家人相同學校B ...

......

作者: hkpapa852    時間: 15-4-23 11:39

悠悠110409 發表於 15-4-23 09:48
咁佢一定不是band 1。
咁又未必, 始於黃大仙B1學位係不足, 排晒B1都有機會入唔到係有可能.

如果你朋友咁樣入到可立, 可能係你朋友排可立前過shakey所講個位B1生排位可立既排位

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 11:52

hkpapa852 發表於 15-4-23 11:39
咁又未必, 始於黃大仙B1學位係不足, 排晒B1都有機會入唔到係有可能.

如果你朋友咁樣入到, 可能係你朋 ...

......
作者: hkpapa852    時間: 15-4-23 11:55

悠悠110409 發表於 15-4-23 11:52
以舊年case, band 1 學位係夠的. 我肯定家人是band 2. 如佢入得到, 而果位同學入唔到, 即佢錯估 banding.  ...
係喎, 你個家人係B2, 唔係B1......

作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 12:12

hkpapa852 發表於 15-4-23 11:55
係喎, 你個家人係B2, 唔係B1......

....
作者: Anniemun    時間: 15-4-23 13:07

悠悠110409 發表於 15-4-23 11:52
以舊年case, band 1 學位係夠的. 我肯定家人是band 2. 如佢入得到, 而果位同學入唔到, 即佢錯估 banding.  ...
會唔會自行已比可立收咗?
作者: 悠悠110409    時間: 15-4-23 14:31

Anniemun 發表於 15-4-23 13:07
會唔會自行已比可立收咗?

.....
作者: Oreal    時間: 15-4-23 16:04

今年黃大仙B1位唔夠,我穩陣d第三志願已填B2A!不過呢間我都鐘意
作者: sako    時間: 15-4-23 20:14

黃大仙得1間b2A文理,聖母有人話係b1c,有人話b2A
作者: shakey    時間: 15-4-25 21:39

悠悠110409 發表於 15-4-23 09:44
......
究竟係唔係B2第七志願入可立?妳delete晒即係點?
作者: shakey    時間: 15-4-25 21:46

奥脫福 發表於 15-4-21 14:37
唔會無意思架,呢d「他區位」好多時都有不錯的出路架!好似在KL4得四個位的
MCS,你以為無乜機會? ...
MCS入到都未必好!神校級,小學已經用英數教!小朋友應付唔到,會冇心機讀書
作者: 悠悠110409    時間: 15-4-25 22:33     標題: 回覆:shakey 的帖子

.....

作者: shakey    時間: 15-4-25 22:47

悠悠110409 發表於 15-4-25 22:33
band 2 第七志願入可立,當然冇可能。我delete 訊息係保護家人,唔想有人聯想到係邊位同學,請見諒!

...
Sorry,係第二志願,打錯了!明白,Thx
作者: Anniemun    時間: 15-4-26 01:01

IwanBB 發表於 15-4-21 13:12
自行兩間都報左in左, 次序一樣.
如級頭三內,前面又係女仔的話,好大機會自行已入了。
作者: sako    時間: 15-4-26 02:03

我就打算博下,文理我擺第十,前面全部b1,
可立擺第6,如果咁冇運,連文理都5入,要去孔丶培個d的話,
就再叩b2a啦。
朋友個女小學全級20入左b2a校,中一考全級第一名,佢媽咪同個女都勁開心,自信心返哂黎。
真係賽翁失馬,焉知非福呢。
作者: himbb    時間: 15-4-26 12:12

給樓主參考去年排法!

(自行 & 甲部):
1. 保一
2. 協和

(乙部):
1. 保一
2. 可立
3. 林裘謀
4. 觀官
5. 呂明才
6. 銀禧
7. 何官
8. 郭得勝
9. 文理
10. 培敦

小兒B1b, 結果入左協和.

作者: Oreal    時間: 15-4-26 12:54

回覆 sako 的帖子

其實我都好想博吓,但係B1位唔夠,我又驚冇叩門位!
作者: cwaisum    時間: 15-4-26 13:59     標題: 引用:+本帖最後由+himbb+於+15-4-26+12:35+編輯+

原帖由 himbb 於 15-04-26 發表

因自行協和已收。
但去年協和開五班,今年只的四班,少了幾十個位。

作者: sako    時間: 15-4-27 04:23

Oreal 發表於 15-4-26 12:54
回覆 sako 的帖子

其實我都好想博吓,但係B1位唔夠,我又驚冇叩門位! ...
我都好怕咖,我打算真係派得差就叩九龍城既2a,然後再叩直資,全家都請定假,bk定車,預備7月7叩門

如果我家境好的話,我可能不會咁博。
就係窮怕了,想下一代有能力改善生活,所以我博盡。

作者: Oreal    時間: 15-4-27 07:45

回覆 sako 的帖子

雖然交初稿,我其實仲心大心細!我都已經預備定扣門資料我係跨區嫁,好驚估錯banding,累咗個女
作者: sako    時間: 15-4-27 11:03

原本係邊區架?
作者: IwanBB    時間: 15-4-27 13:44

himbb 發表於 15-4-26 12:12

給樓主參考去年排法!

(自行 & 甲部):
1. 保一
2. 協和

(乙部):
1. 保一
2. 可立
3. 林裘謀
4. 觀官
5. 呂明才
6. 銀禧
7. 何官
8. 郭得勝
9. 文理
10. 培敦

小兒B1b, 結果入左協和.

保一 / 協和 是但一間收左好都!

為你開心! 希望有機會分享相同既喜悅!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-4-27 14:17

填甲部:
如果甲部選的都是熱門中學, 到甲二基本上都唔會有位, 所以應塡最鍾意的在甲一,  甲二不要存寄望

作者: taksun    時間: 15-4-27 14:22

其實B1仔, 甲部第一抽培敦, 但乙部不選, chance 會很細嗎?
作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 15:02

taksun 發表於 15-4-27 14:22
其實B1仔, 甲部第一抽培敦, 但乙部不選, chance 會很細嗎?
B1甲一抽培敦? 入梗啦!

作者: sako    時間: 15-4-27 18:47

我相信冇人會同你爭培敦,甲三、乙三十都入硬。
作者: 悠悠110409    時間: 15-4-28 13:01

taksun 發表於 15-4-27 14:22

.....
作者: Oreal    時間: 15-4-29 12:38

sako 發表於 15-4-26 02:03
我就打算博下,文理我擺第十,前面全部b1,
可立擺第6,如果咁冇運,連文理都5入,要去孔丶培個d的話,
就 ...
我隔離屋妹妹1~10全部放晒他區!我冇咁勇,第三間B2A保險線

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5