教育王國

標題: 聖保羅書院 [打印本頁]

作者: JasperMelody    時間: 15-4-24 11:30     標題: 聖保羅書院

我小朋友今年升小六,東九龍小學,全級十幾/158人,有機會嗎?除了呢間都會想試下英華,英華同聖保羅係咪都係Band1頭?

作者: sukiwong628    時間: 15-4-24 13:33

從你的成績來看, 九成都會有兩間的面試機會, SPC 有 100 個街外位, 但 YW 只有 50 個, 入到 YW 2nd in 已經好叻仔.
其實你並不需要執著他們是否 Band 1 頭, 中或尾! 他們一樣會收非 Band 1 但有特異功能的學生, 而且他們小學部直上的也未必個個都是‧‧ Band 1 呢! 情況與其他有附屬小學的神校一樣!
只要校風好, 你認同他們的教學理念就行!
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-24 13:41

JasperMelody 發表於 15-4-24 11:30
我小朋友今年升小六,東九龍小學,全級十幾/158人,有機會嗎?除了呢間都會想試下英華,英華同聖保羅係咪都 ...
聖保羅書院曾經係Band 1A,後來變Band 1C,最近進步左,我估係Band 1B左右。
作者: JasperMelody    時間: 15-4-24 14:15     標題: 引用:從你的成績來看,+九成都會有兩間的面試機會

原帖由 sukiwong628 於 15-04-24 發表
從你的成績來看, 九成都會有兩間的面試機會, SPC 有 100 個街外位, 但 YW 只有 50 個, 入到 YW 2nd in 已經 ...
其實我最心儀九華,但我要誇區,唔知有冇機會,小皃冇乜特異功能,有操行獎,華夏盃港澳盃一等,銀獎,數學校隊!我應該怎樣排位?

作者: sukiwong628    時間: 15-4-24 14:27

是否住在九華網內?‧
作者: 羊咩囝    時間: 15-4-24 14:31     標題: 回覆:JasperMelody 的帖子

刪除~刪除~

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-24 14:32

JasperMelody 發表於 15-4-24 14:15
其實我最心儀九華,但我要誇區,唔知有冇機會,小皃冇乜特異功能,有操行獎,華夏盃港澳盃一等,銀獎,數學 ...
如果唔想轉區,可以自行階段同甲一揀港華。
作者: mymelody2003    時間: 15-4-24 14:59

你囝囝只考了第一次程分試, 要看看考完第二次程分試的級名次是升/跌,
因為程分試的排名跟校內的級名次有偏差, 有些學生只在3次考試突飛猛進, 很難估計.
st paul 只需遞交第一次程分試 (即小五成績表), 第二次不用的.
作者: sukiwong628    時間: 15-4-24 15:25

雖然 SPC's admission booklet 2014 提及只須交小五上下學期成績表, 但今年面試日期為 28.2.2015, 大部份都已考完六上學期試, 如六上成績考得好, 補交給 SPC 又何妨? 他們考不考慮是另一回事!  
作者: JasperMelody    時間: 15-4-24 16:39     標題: 回覆:sukiwong628 的帖子

不是九華網,住顴塘,小學係藍田

作者: sukiwong628    時間: 15-4-24 17:04

九華自行只得 48 個位!
仲要經挑選先有得  in.
Anyway, 一定要考好呈一,二.
攞多 D 數學獎應該有幫助.
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-24 17:43

sukiwong628 發表於 15-4-24 15:25
雖然 SPC's admission booklet 2014 提及只須交小五上下學期成績表, 但今年面試日期為 28.2.2015, 大部份都 ...
題外話,SPC上星期六剛剛贏左中文同英文(英文贏左SPCC)既辯論比賽,下月中爭冠軍。所以我估佢地中文同英文應該幾好。
作者: JasperMelody    時間: 15-4-24 19:01     標題: 回覆:sukiwong628 的帖子

其實聖保羅書院的獎學金係咪申請時要寫埋?通常全級第幾先比?

作者: sukiwong628    時間: 15-4-24 23:04

無錯,同時入兩份表。
全級頭五可申請。須要校長核實。
作者: JasperMelody    時間: 15-4-24 23:16     標題: 回覆:sukiwong628 的帖子

全級頭五計小學成績?

作者: vckchoy    時間: 15-4-24 23:31     標題: 回覆:JasperMelody 的帖子

仔同學全級十幾今年SPC收咗。

作者: JasperMelody    時間: 15-4-25 00:02     標題: 引用:仔同學全級十幾今年SPC收咗。 +

原帖由 vckchoy 於 15-04-24 發表
仔同學全級十幾今年SPC收咗。
可否透露是否名校,邊區?

作者: sukiwong628    時間: 15-4-25 12:06

搞掂呈一、二,有得 in 先算啦!
獎學金,可遇不可求!
級十幾入到可能 SPC 睇中他的個別才能,如音樂,朗誦,數學
作者: wilsonyeung813    時間: 15-4-25 17:24

SPC is def not Band 1A, but has been improving a bit last few years (at the end of HKALE era it was considered as Band 1C or even Band 2A), ~30% got into HK big 3 in 2013 and 2014. median DSE score around 22 (85% percentile), >2 5s per candidate. so probably band 1B

YW has been declining a bit these few years.

Both schools have passed their prime (they were both band 1A schools in the past, was at the same level as the big 3 boy schools QC/DBS/LSC).

But both schools are pretty all-rounded. YW is slightly better at sports.

Strong brotherhood in both schools, SPC has slightly better connections in the society though. Many top politicians are SPC graduates fwiw.

作者: Snakesmall    時間: 15-4-25 19:13

回覆 wilsonyeung813 的帖子

請問在哪裡可找到SPC  DSE 成績?因為我在SPCwebsite只找到入大學率,找不到DSE成績。
作者: wilsonyeung813    時間: 15-4-26 00:56

回覆 Snakesmall 的帖子

It's just an estimation based on university acceptance rate. So ~35% (46 students as I rmb) got into big 3 last year. Normally 25 points or above is needed for big 3 (except for a few programmes). These students probably have 5 5s on avg or 26 points on avg. 138 5s. And then around 20 (15%) students got into other uni in HK/dec overseas uni (22 points median, 2 5s on avg). This adds up to 178 5s, and then assuming the rest (50%, 64 students around) hv one 5 on avg (which means 18-19 points around, sth like 54433, I studied in SPC before so I know the approx median for bottom half, 15 points is the lowest I have ever heard of, 22 points would be right on the middle) We can deduce that the median is like 22 points, 2 5s on avg.
作者: mc_cheung    時間: 15-7-7 21:46

老實講,兩間都只系band1中至尾,唔算band1頭。
作者: hkpapa852    時間: 15-9-15 07:33

JasperMelody 發表於 15-4-24 14:15
其實我最心儀九華,但我要誇區,唔知有冇機會,小皃冇乜特異功能,有操行獎,華夏盃港澳盃一等,銀獎,數學 ...
如果你一心追求所謂B1A學校,YW,SPC同九華都唔得,反而你應該留意聖言同匯基(東九龍),呢兩間既入U率个仲高
作者: TomatoCat    時間: 15-9-15 09:48

SPC 校風好且嚴,功課不多,老師普遍nice and easy going.
成績理想,給學生很多課外活動和溫書的時間.
單要成績當然BAND1A官津,但想自己兒子全能開心發展且讀到書入U,SPC實在是很理想.
SPC早2兩年是1A,雖現在是1B,但讀書靠自己,學校只是平台,SPC上下老師同學都為更上一層樓努力.

作者: bkneon0088    時間: 15-9-15 16:51     標題: 回覆:聖保羅書院

SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問SPC課程深嗎?每年幾多次考試測驗嗎?會否好谷好辛苦?

作者: ppmmbb    時間: 15-10-27 11:43

bkneon0088 發表於 15-9-15 16:51
SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問S ...

你好。
題外話想向你請教。

你仔仔是否在九龍灣聖若瑟英文小學讀?學校功課量如何?讀書氣氛好嗎?同學們的成績差異大嗎?

學校課程能幫小朋友學到要學的東西嗎?還是靠小朋友及家長在家自己讀/谷?(因有些名小,老師只是"上堂",老師唔係好"教書",自由度好大)

你仔仔咁叻,有否外出補習?小一用小二英文書,K3仔未學過Grammar,能應付嗎?

唔好意思,因仔仔in完P1後,話好鍾意間學校,所以問咁多問題。

謝謝。

作者: rolandbb    時間: 15-10-29 11:58

SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問S ...
我都想知, 仔仔今年小六讀藍田津校, 住秀茂坪,  誇區去港島區好似好遠. 但又想試吓, spc 係咪要直資要交學費? 唔該.  

作者: Fionyiu    時間: 15-10-29 12:43     標題: 引用:Quote:bkneon0088+發表於+15-9-15+16:51+SP

原帖由 rolandbb 於 15-10-29 發表
我都想知, 仔仔今年小六讀藍田津校, 住秀茂坪,  誇區去港島區好似好遠. 但又想試吓, spc 係咪要直資要交學 ...
Spc 是要交學費的

作者: rolandbb    時間: 15-10-29 15:28

Fionyiu 發表於 15-10-29 12:43
Spc 是要交學費的
請問QC 同SJC 又點揀呢? 仔仔數學成績較強, 自行想揀一間區內及一間區外, 我想都是很正路吧.   

作者: Fionyiu    時間: 15-10-29 15:52     標題: 引用:Quote:Fionyiu+發表於+15-10-29+12:43+Spc+

原帖由 rolandbb 於 15-10-29 發表
請問QC 同SJC 又點揀呢? 仔仔數學成績較強, 自行想揀一間區內及一間區外, 我想都是很正路吧.   
...
兩間也是十分出色的學校。那間比較放便呢?

作者: rolandbb    時間: 15-10-29 16:26

Fionyiu 發表於 15-10-29 15:52
兩間也是十分出色的學校。那間比較放便呢?
兩間都係誇區去香港, 交通都係MTR/巴士.  
另外知唔知道張祝珊中學係咪好多功課做? 呢間係朋友建議的, 若果多功課又好似變返小學咁, 日做夜做.

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-29 16:40

見啲朋友仔讀得好開心,應該唔錯。
作者: 王家爸爸    時間: 15-10-29 16:42

rolandbb 發表於 15-10-29 15:28
...
好容易:中文好揀QC,英文好揀SJC。
作者: rolandbb    時間: 15-10-29 17:03

王家爸爸 發表於 15-10-29 16:42
好容易:中文好揀QC,英文好揀SJC。
真的嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-29 17:44

rolandbb 發表於 15-10-29 17:03
真的嗎?
對小朋友來說,無最好既學校,只有最適合既學校。
作者: rolandbb    時間: 15-10-30 09:46

王家爸爸 發表於 15-10-29 17:44
對小朋友來說,無最好既學校,只有最適合既學校。
仔仔中文只係得B, 英文就A, 但學校的英文無教深一級.

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-30 09:52

rolandbb 發表於 15-10-30 09:46
仔仔中文只係得B, 英文就A, 但學校的英文無教深一級.
如果中文唔係最勁既幾個,個人覺得無可能讀得掂QC(亦無可能會入到)。
可能SPC、SJC、RC之類英文好過中文既學校會更適合。

作者: rolandbb    時間: 15-10-30 09:56

明白了, 請問RC 是邊間中學/書院? 唔該.
作者: 王家爸爸    時間: 15-10-30 10:07

SPC、SJC、RC呢三間英文都勁,為求自保,學校一定會諗辦法提升中文成績。
作者: rolandbb    時間: 15-10-30 10:12

SPC 要交學費 - 即是直資, 唔可以參加大抽獎?
SJC 有附屬小學 - 收外來生位咪比較少?
RC 有附屬小學  - 收外來生位都係比較少?
有冇張祝珊的資料? 如係咪好多功課?
唔該, 太多問題
作者: IloveJJ    時間: 15-10-30 10:35     標題: 引用:Quote:rolandbb+發表於+15-10-30+09:46+仔

作者: rolandbb    時間: 15-10-30 10:38

唔該晒王家爸爸
要去登記SJC 簡介會

作者: rolandbb    時間: 15-10-30 10:55

係呀 王家爸爸.
會聽多幾間, 只係怕撞時間.

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-30 11:01

rolandbb 發表於 15-10-30 10:55
係呀 王家爸爸.
會聽多幾間, 只係怕撞時間.
記得以前有一年SPC、KC、RC係同一日,好彩三間距離都算近。
作者: rolandbb    時間: 15-10-30 11:07

王家爸爸 發表於 15-10-30 11:01
記得以前有一年SPC、KC、RC係同一日,好彩三間距離都算近。
真係分身不暇.

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-30 11:18

rolandbb 發表於 15-10-30 11:07
真係分身不暇.
為免尷尬,我估今年應該唔再會撞期。

SPC:十一月二十一日
RC:十二月十二日
KC:未公佈日期,但係應該唔會係呢兩日。我估KC遲公佈同埋唔會撞期既原因係:

前年KC同SPC係同一日早上,相差大約二小時,好多人聽左KC既一大半就走,去SPC聽,得返好少人係到,攪到場面相當尷尬。

舊年KC同RC係同一日,KC早上,RC中午,都有唔少人未聽完就走,雖然場面無前年咁尷尬,但係都有啲影響。

作者: rolandbb    時間: 15-10-30 11:25

回覆 王家爸爸 的帖子

唔該晒王家爸爸.

作者: JasperMelody    時間: 15-10-30 12:55     標題: 引用:Quote:rolandbb+發表於+15-10-30+11:07+真

原帖由 王家爸爸 於 15-10-30 發表

KC,RC係邊間?

作者: aeiou_drm    時間: 15-10-30 13:01     標題: 引用:Quote:rolandbb+發表於+15-10-30+11:07+真

原帖由 王家爸爸 於 15-10-30 發表

嚟緊呢個 11, 12 月的星期六真係超忙,請問一般津中面試是否都㑹安排在星期六?

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-30 13:07

aeiou_drm 發表於 15-10-30 13:01
嚟緊呢個 11, 12 月的星期六真係超忙,請問一般津中面試是否都㑹安排在星期六?

...
印象中SPCC,DBS,KC同SJC都係星期六。
作者: rolandbb    時間: 15-10-30 13:43

SPCC學費好貴呀。 
作者: 羊咩囝    時間: 15-11-2 08:37

Post Date : 02-November-2015

Title : Form One Admission Briefing Session

Form One Admissions Briefing Session 2016-2017

There will be a Form One Admissions Briefing Session for interested parents. Details are as follows:

Date:        21 November 2015 (Saturday)

Time:        11:00 a.m. - 12:00 noon

Venue:        School Hall

Admission 2016-2017 details

官网:  http://www.stpauls.edu.hk/news_detail.php?type=notice&na_id=2251

作者: Mini-mummy    時間: 15-11-10 08:58     標題: 引用:+本帖最後由+羊咩囝+於+15-11-2+08:38+編輯

原帖由 羊咩囝 於 15-11-02 發表

Post Date : 02-November-2015
簡介會要登記嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-10 09:02

Mini-mummy 發表於 15-11-10 08:58
簡介會要登記嗎?
最好先登記,等人地可以預計人數。
作者: 803Joa    時間: 15-11-10 12:06     標題: 引用:我小朋友今年升小六,東九龍小學,全級十幾/

原帖由 JasperMelody 於 15-04-24 發表
我小朋友今年升小六,東九龍小學,全級十幾/158人,有機會嗎?除了呢間都會想試下英華,英華同聖保羅係咪都 ...
D

作者: www    時間: 15-11-10 13:22

mc_cheung 發表於 15-7-7 21:46
老實講,兩間都只系band1中至尾,唔算band1頭。

Agree. 兩間都曾經有過光輝歲月。

作者: bkneon0088    時間: 15-11-12 09:26

回覆 ppmmbb 的帖子

Sorry for late reply! 官塘聖若瑟好,阿仔非常開心。老師有耐性會在課堂上教書的, 功課不太多,每年考試三次。

作者: ppmmbb    時間: 15-11-12 10:36     標題: 引用:回覆+ppmmbb+的帖子 Sorry+for+late+reply

原帖由 bkneon0088 於 15-11-12 發表
回覆 ppmmbb 的帖子

Sorry for late reply! 官塘聖若瑟好,阿仔非常開心。老師有耐性會在課堂上教書的, 功 ...
Thank you.

作者: rolandbb    時間: 15-11-12 12:45

今年CCS 同港華同一日簡介會, CCS 下午1:00開始, 而港華下午1:45 開始, 只可揀其一.   
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-12 13:19

rolandbb 發表於 15-11-12 12:45
今年CCS 同港華同一日簡介會, CCS 下午1:00開始, 而港華下午1:45 開始, 只可揀其一.    ...
呢兩間同一日其實無大問題,CCSC同港華適合好唔同人,會讀CCSC既應該唔太適合讀港華,會讀港華既應該唔太適合讀CCSC。
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-12 13:24

睇返今期《親子王》,聖保羅書院入學講座既相,睇來舊年比前兩年多人,連樓上都坐滿。
今年唔知會唔會仲多啲人?
作者: rolandbb    時間: 15-11-12 13:55

港華同九華都係多活動, 自我學習?
作者: bkneon0088    時間: 15-11-12 15:51     標題: 回覆:聖保羅書院

ccsc 是否都係多功課中學?都係傳統谷中學?

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-12 16:04

rolandbb 發表於 15-11-12 13:55
港華同九華都係多活動, 自我學習?
港華同九華都係比較自由、多活動。但係港華改變中,先開始執紀律、校服,遲啲會唔會收緊其他,真係唔知。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5