教育王國

標題: 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 [打印本頁]

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 10:59     標題: 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

一個痛心的經歷Purely sharing our experiences n feelings about the school.
There has been a lot of hatred and anger inside me and my little girl.
I still believe there are some nice and sincere teachers within this particular school. However, the local education system and the politics behind plus monster parents's pressure on kids' and schools' competitiveness are indeed sad. That said ~ are grades and ranking more important than the mental and physical health of kids? Everyone has different weakness and strength. Education is to help kids develop their strength and deal with their weakness.

Purely my own thoughts.

作者: kayi0556    時間: 15-5-16 11:02

作者: longlokma    時間: 15-5-16 11:16     標題: 回覆:聖安多尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

講清楚

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 11:41

回覆 SimplyAbuse 的帖子

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學習困難,要求我簽署及與教育局會商討,但教育局得知小朋友母語是英文後,認為小朋友沒有任何學習困難。接著校內社工致電叫我強迫女兒背書,從而可以得到高分數。由於三年級要應付TSA,分數對學校排名很重要,我拒絕!因為美國及歐洲醫學研究指出壓力令人記憶力縮短甚至永久性衰退。從此,女兒有很多extra抄寫功課,甚至是不寫在手冊上,為求避過學校指引。班主任每到午饍時間,便給予女兒功課及改正,無錯老師無話唔比你食飯,老師係話做完你就可以食。本人由二年級已經跟老師及社工提出女兒個子小,手部未完全發育,每日做功課手都腫曬!老師咁様做,女兒每日沒有時間午膳,最後開始胃抽筋嘔吐。校內社工由於是學校請的而不是機構泒駐,凡事以學校利益,而不是學生。口口聲聲話會跟進,結果最後女兒collapsed在家中地上,即晚送進醫院。由於沒進一步了解後醫生認為小朋友心理受創,轉介兒童心理學家,然後再轉介心理及精神治療。跟學校校長、副校長、社工開會,再召見班主任,班主任答案係:「我唔肯定,有,可能係一次」所有人聽到,最後所有校內職員幫助隠瞞,警方沒法再調查。
幸好26頁醫學報告指出老師及學校對女兒造成壓力驚恐,甚至在1月家長投訴後變本加厲,令IQ出奇高的女兒為免傷痛,自己shut down memory,現在佢的working memory只餘下一歳至三歳。學校對女兒造成一生都未必有可能醫好的傷害。亦因為咁警方及社署將會重新調查。
辦教育到底是學生身心健康重要還是學校排名聲譽重要?為何校方答覆係就算老師遺反專業操守,由於老師受教協保障,校方無可能做任何行動。而社工會話呢幾年學校幫你兩個女得到不小獎,轉校很容易啫??!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 11:43

longlokma 發表於 15-5-16 11:16
講清楚
請看回覆!thx!
作者: MASAYA    時間: 15-5-16 11:48

睇完覺得心寒,心理受創自己調整腦部機能,擔心會人格分裂,希望你搵到解決辦法,小朋友冇事,未來可以健康快樂成長
不過最好唔直接開名,呢d特別case學校實知邊個家長,如果對方死口話誤會,反而會追究責任

作者: kayi0556    時間: 15-5-16 12:03

睇完真係好心痛, 可憐的小朋友, 樓主小朋友現時情況可以嗎?
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 12:03

儘管告我吧,反正我都比死更難受。死咗可能係全家人的一個解脫
作者: silvia_ng    時間: 15-5-16 12:40     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

轉校唔代表你錯,只係為左小朋友好。重新開始,佢可能可以delete左之前既陰影都唔定。你女女應該適合啲國際學校類果啲學校,聽聞有間咩"總鐸區小學"(咁上下名啦),  你search下睇下有冇位/是否適合。
樓主,你要撐住呀!同學校硬碰唔係易事,我成日都提醒自己有人質係人地度,一係走,否則都係合埋眼讀鬼完就算,更何況你女康復之路仲有排行,要加油呀!祝福你地!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 12:48

回覆 silvia_ng 的帖子

兩個月無學返後,我已經係公司協助下搵咗國際學校,下星期一返由3月13日collapsed到一而家足足兩個月無學返!finally!!

作者: silvia_ng    時間: 15-5-16 12:52     標題: 引用:回覆+silvia_ng+的帖子 兩個月無學返後,

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-16 發表

兩個月無學返後,我已經係公司協助下搵咗國際學校,下星期一返由3月13日collapsed ...
有好開始就好啦 你都頂左咁耐,要放鬆下面對之後既好日子呀!祝福你女女早日康復

作者: angelacch    時間: 15-5-16 12:54

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 11:41

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學 ...
樓主加油呀, 小朋友去到新環境會好快好番架喇
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 12:55

多謝大家,兩個女都轉。原本想比大女完成今學年,但醫生怕大女同我支持唔住,所以決定早走早著。我一心都係轉校之後才法律行動,免影響成績,因為大女音樂佢教的,事件後音樂跌差不多20名。我大女一直都是全班第一名..唉音樂雖然無乜影響,但始終呢d鬼學校,留㡳只受更多傷害
作者: HMmummy    時間: 15-5-16 12:57     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

可能國際學校更好,祝有一個好開始!

作者: picture    時間: 15-5-16 13:57     標題: 引用:回覆+SimplyAbuse+的帖子 由於家庭背景經

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學 ...
港式教育就是drill drill 再drill.  

外國回流小朋友未見過頂得順!

你自己也小心自己mental health,  我怕你會有depression.  

其實都揾到新學校,問題解決了一大半,比D信心自己和屋企人,好快會冇事。

作者: picture    時間: 15-5-16 14:00     標題: 引用:回覆+silvia_ng+的帖子 多謝大家,兩個女

多謝大家,兩個女都轉。原本想比大女完成今學年,但醫生怕大女同我支持唔住,所以 ...
不用担心女兒的achievement 會否就此冇哂,人的成就唔係用考第幾來定斷。

作者: Jane1983    時間: 15-5-16 14:15

自己小朋友係瓷器,學校係機構係死物。覺得吾對路,就要閃人,保護左小朋友先。

教育工作者有春風化雨,好為得學生,但亦有打份工的。
作者: Yanamami    時間: 15-5-16 14:31

唔識中文点解當初仲要入local school?連係某些hk幼稚園大既小朋友都可能跟得辛苦,更何况唔識中文?小—二中文成績ok, 升到班?小三先开始跟唔上?
作者: longlokma    時間: 15-5-16 14:39     標題: 引用:唔識中文点解當初仲要入local+school?連係

原帖由 Yanamami 於 15-05-16 發表
唔識中文点解當初仲要入local school?連係某些hk幼稚園大既小朋友都可能跟得辛苦,更何况唔識中文?小—二中 ...
係囉……其實一早已應該發現是错配吧

作者: IloveJJ    時間: 15-5-16 14:41     標題: 引用:唔識中文点解當初仲要入local+school?連係

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 15:14

回覆 IloveJJ 的帖子

If there's a chance, I won't let them go local. Their daddy left n took all the money. I had $4 left. No place to live n no school n no food. N I was full time mom for 7 years. I had 1 month to find a place to live, to look for schools. Elder one began at Yr 2 n younger one began at Yr 1. We survived n they did their best. I never ask for high ranking as long as they did their best. I'm proud of them already. This 3A class teacher banged the table in class often n told the kids "shut up" n yelled to kids all time. N often asked my little one stay after school without informing me. And the so-called social worker said its norm?! What the hell?! So my gal had nightmares n illusion everywhere seeing her class teacher pulling her. N this is what a social worker does to kids? Are u kidding me? Now I m suing every single teacher involved. The one who had my elder one star at school for 2 hours twice without informing me. The social worker who asked me to complain to principal and now pretend she had never done so.
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 15:32

And since March I have spent over 50k on therapists n doctor. N international school is costing me 8k a month each plus capital levy. i am a single working mom not a money printer... Our life literally got ruined!
作者: aeiou_drm    時間: 15-5-16 15:34

Read your news before on newspaper.  I hope your girls have a new start, forget the past and move on.  Add oil!!
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 15:42

回覆 aeiou_drm 的帖子

Thx. Honestly almost gave up n killed myself once. Don't think I can manage n wanna give up everything. But looking at the gals.. What can I do? I can't give them up..
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 15:45

Looking at the report...do I pass as a mother? When the 3 therapists told me I hv been a great mother to pick up the crap n build up the family piece by piece... And all that I have built with my blood and tears, just collapsed in 1 day by 1 evil teacher, evil social worker and evil school. My baby is this fragile and I feel like all the strength I had has gone. I am living in the dark everyday. Reality tells me I have to survive for the girls. I have to show them we need to be strong to face the hard times n deal with difficult feelings . So I survived and go to the school everyday. I control myself not to say any bad words to any of the fx king teachers. I suppress all these fx king feelings for my girls. But I feel like I'm exploding in no time. 
作者: longlokma    時間: 15-5-16 15:49     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

just look foward and forget the past, wish you and your kids all the best in the future

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 15:53

回覆 longlokma 的帖子

I can't see the future of my little one...at least for now...I cant...
作者: silvia_ng    時間: 15-5-16 16:51     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

hey, 你已經做得好好架啦!做人唔洗perfect, is okay to be not okay!  你要保重身體呀,兩個女仲要你撐住架,單親家長唔容易,但黎明好快就會到,捱埋黎明前既黑暗就會好架啦!其他法律既野,等律師攪啦,唔好太放唔低。若然未報,只係時辰未到。到有結果果陣你都要放鬆心情面對呀!有咩想呻,隨時上黎呻下啦,咁會舒服啲架,唔好諗埋一邊呀

作者: scyauchris    時間: 15-5-16 17:02

明天會更好的,努力加油呀!有兩個囡囡,你一定要保重身體。希望你囡囡早日康復!
作者: AgapePa    時間: 15-5-16 18:20

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 15:14

If there's a chance, I won't let them go local. Their daddy left n took all the ...
官津一樣有英文小學, 唔係得國際一條路, 努力! 總有適合的學校.

作者: paulinefll    時間: 15-5-16 18:45     標題: 回覆:SimplyAbuse 的帖子

很同情你們的遭遇,亦很讚賞你作為媽媽的堅強,相信世上真的有自私自利的教師,但亦肯定世上有不少肯為學生付出的良師,困境我們都遇過,將來亦難免會遇上,我們要學習從困境中得力,至使有更大的力量扶持所愛的兒女,困境之後一定會有晴天,為你們祈禱,神必扶持你這樣的一位好媽媽及你的一雙女兒!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 18:48

回覆 paulinefll 的帖子

Thanks...
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 19:08

再痛路仍然要繼續行...不過最痛是看見自己兒女努力掙扎那一種無助,而自己一點也幫不了。傷風感冒可以找醫生,現在我唔知點行。無錯每星期都見治療師,但到底要幾耐/到底會不會好返?對學校對老師而言,出事也只不過是其中一個學生,佢地還可以做盡一切隱瞞事實。
對家長而言,子女便是一切,比自己還重要。寧願受傷的是自己,垂死掙扎跟學校對峙,為的唔係一啖氣,係justice係對子女的一個責任,亦唔希望有下一個victim....

作者: Chowying    時間: 15-5-16 20:37

媽媽加油呀!
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 20:54

多謝大家!
作者: mimics218    時間: 15-5-16 21:00

作者: longlokma    時間: 15-5-16 21:13     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

刚看回舊日新聞,希望你孩子快点康復,做个快樂健康的小孩

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 21:33

回覆 AgapePa 的帖子

係,當教育局唔幇你,而小朋友病到咁,邊間官校會收及有resources去support her mentally...
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 21:35

而且3月,所有學校按近尾聲及考試,點追?curriculum 、課本全不一様,無可能。
作者: IloveJJ    時間: 15-5-16 22:30     標題: 引用:回覆+AgapePa+的帖子 而且3月,所有學校按

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 22:37

Already accepted ESF offer.希望2個從此快樂學習,我唔需要高分排名,只要快樂健康
作者: BandC    時間: 15-5-16 22:41     標題: 引用:回覆+SimplyAbuse+的帖子 Looking+at+the+

Looking at the report...do I pass as a mother? When the 3 therapists told m ...
看了你的故事感到非常心痛,已經不是第一次聽到因為遇上壞老師搞到小朋友有心理問題,作為老師尤其教年紀小的兒童真的需要非常重視這份職業,要知道自己對小朋友的影響,我可以接受冷漠的老師但絕不能接受殘暴(對小朋友心理造成傷害)的老師。請我們的教育工作者反省在追求成績之前是不是應該力保保護小朋友身心健康這條起跑線呢?
樓主,慢慢放下仇恨的心,重拾生活,為了小朋友堅強起來,我也來自單親家庭,孩子是很需要你的開解和愛,現在日子是很難熬,但孩子長大了會很感激你的!

作者: AgapePa    時間: 15-5-16 22:53

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 22:37
Already accepted ESF offer.希望2個從此快樂學習,我唔需要高分排名,只要快樂健康 ...
你又呻窮又單親, 又話無計先讀local school, 轉頭又讀得起ESF,  capital levy $38,00+$34,000, 毎月$7,410 x 2

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:01

咁係睇你有幾努力工作!我自己的一切衫同鞋都係10年前,頭髮自己剪自己染。
當初我地由淺水灣搬去一間狗房都係咁住。努力工作,每日只瞓4小時,點講我自己都叫外國留學返來,肯做肯捱唔會無錢。由狗房搬去半山,係睇你肯為兒女幾努力,當你有一對女,你點用你嘅錢,每人有自己的選擇。我選擇鞋迫到流血我仍然著,儲得幾多都用係小朋友度。我諗每個人有自己的選擇。

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:08

儲到錢亦唔代表你想用去國際學校,點都希望係有生之年儲多d比小朋友。自己個胸流血流膿咗兩年都唔敢睇醫生,因為第一份工作係contract 無medical,唔想用錢亦怕攞假失去工作。但而家一係自己個女自殺,因為佢depression爆燈,一係就轉校,咁你可以點?你仲可以點?what the fuck u think?! Huh?!!!
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:10

我有諗過三個返學校一起自殺死,除咗死,我諗唔到點解決!
作者: Christi    時間: 15-5-16 23:16

每個人有每個人的故事.

樓主,對你的遭遇深表同情.
最最最緊要的,是你要先平伏返自己的情緒,
睇在一對女兒份上.
因為你的情緒會影響她們.
很多事很多困難,要你一個人去頂住,的確係好辛苦;
可以的話就找朋友呻;
但在女兒面前情緒千祈不要影響到她們,
否則她們亦會很辛苦的.
轉校是一個新開始,
同時有一個平靜穩定的媽媽,對她們也很重要;
她們只有你可以依靠,她們很需要你給予的安全感.
樓主,凡事向前看.
之前已經走過了很多難關,証明你真的很愛你的女兒,
那你就要更加要愛錫自己,全因看在女兒的份上.

加油!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:21

回覆 Christi 的帖子

I literally can't! I honestly wanna kill myself n give up. I m living in hell everyday. N for the sake of the gal I have to bring my elder one to the fxxking school everyday n seeing those fake faces n bitches!' This is killing me!!!
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:22

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: angelacch    時間: 15-5-16 23:23

AgapePa 發表於 15-5-16 22:53
你又呻窮又單親, 又話無計先讀local school, 轉頭又讀得起ESF,  capital levy $38,00+$34,000, 毎月$7,410  ...
轉頭?你點知人地讀左幾耐先出事?最開始無錢係因為樓主做左7年 ftm 呀,你有無睇清楚?成為單親就要努力工作為對女架啦,人地有本事由0到而家呀,你留個咁嘅言好無謂囉
作者: angelacch    時間: 15-5-16 23:24

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 23:22

AgapePa, fxxk you!!!
唔好為左啲無聊人影響情緒,唔值呀樓主
作者: Christi    時間: 15-5-16 23:26

深夜啦, 唔好諗咁多. 日子還得過.
飲啖水,
望吓兩個女,
深呼吸幾次,
上床瞓啦.

瞓得夠, 是一切事情的基本.

祝福你 !

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:36

回覆 angelacch 的帖子

橫掂我想揾人爆好耐,最好來多幾個,等我頂唔住,返學校自殺引起社會關注咪唔會再有victim受害
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-16 23:38

I honestly can't calm. N I know this problem. I have already talked to social welfare that I wanted to give up n asked them find someone to  take care the gals. I do know my emotion will affect them in one way or another. So I did seek help n voice out.
作者: lintracy    時間: 15-5-16 23:54

作者: Christi    時間: 15-5-17 00:03

我不懂得教人.
不過朋友曾經看過此書 :"When Things Fall Apart: Heart Advice for Difficult Times" (Shambhala Classics)
不是叫你買,而是上網去google一下關於heart healing的.

晚安.

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 00:19

Thx.
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 00:54

Isorry... Just ignore me.. I'll be fine..
作者: 964000    時間: 15-5-17 01:05     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

Hey hold on! You have been a great mom! Don's worry, ESF is a caring and supportive school and your gals will be fine there. I have a friend whose daughter got psychological trauma too from a local school year 1 , she saw psychiatrist , took meds and switched to a loving and caring school and she is now 10 years old, she is perfectly well now and she is current a happy and lovely girl. The most important thing is that you, yourself have to keep positive and stay put so she will get better soon from your good influences! Too much hatred don't get things help. Add oil!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 01:22

Trying hard. Breathing skills...
作者: nintendo    時間: 15-5-17 04:19     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

邊間 esf? 我女都係 esf, 不過中學了。有冇乜嘢可以幫到你?唔介意可以 pm 我。

作者: chingcging    時間: 15-5-17 08:32     標題: 回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

樓主加油!呢間學校近年愈來愈不知所謂!真係收都唔會讀!

個人意見,可以停一停唔返學,等小朋友放鬆吓先。去考天主教總堂區學校吧。必要時,小二讀起,等小朋友覺得自行係handle到嘅,有信心再上。

作者: fefemom    時間: 15-5-17 08:53

小朋友適應力強,希望你女女可以在新環境重拾笑臉,另外,請樓主保重身體,你是家庭支柱,其他衫褲鞋襪可以慳,身體不適要及早診治。
加油!祝你們一家身心康泰。

作者: Olympian    時間: 15-5-17 10:15     標題: 引用:+本帖最後由+SimplyAbuse+於+15-5-16+12:12

一個痛心的經歷
真的替你難過。媽媽加油。

作者: sllam2013    時間: 15-5-17 10:43

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 10:54

回覆 sllam2013 的帖子

Detailed report already sent to new school. N my little one already didn't go to school since the day she collapsed on March 13. Therapist n clinic director also informed n spoke to ESF about my little one. They will keep an eye on her. Thx!
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 11:00

回覆 chingcging 的帖子

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assessment ,副校長認為佢可以應付4年班,由於我地native english,所以應該ok...只要開心,學習自然事半功倍。聽日返新學校了
作者: chingcging    時間: 15-5-17 11:02     標題: 引用:回覆+chingcging+的帖子 其實出事一日起醫

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-17 發表

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assess ...
恭喜!新的開始!加油吧!只要小朋友enjoy返學,一切都易解決!

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 11:06

:)  hope so
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-17 11:19

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kayi0556    時間: 15-5-17 11:46

樓主, 雨過天x, 聽日新開始, 忘記黑暗, 彩虹在前, 今日星期日, 同兩個小朋友出去玩下啦
作者: BandC    時間: 15-5-17 12:57     標題: 回覆:SimplyAbuse 的帖子

能夠開展新的一頁,很替你高興,媽媽的能力很大的,放下仇恨用愛幫小女兒康復吧,世界上沒有解決不了的事,短期不要把女兒康復目標定得太高,一天一天的過,很快有一天你就發現女兒完全康復了,就咬緊牙關一天一天的生活吧!幾難過的日子都會過去的,幾難過的日子都有人過緊。

作者: stefi    時間: 15-5-17 13:21     標題: 引用:回覆+chingcging+的帖子 其實出事一日起醫

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-17 發表

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assess ...
樓主,收拾負面心情,明天開開心心去新學校,加油呀!

作者: albb    時間: 15-5-18 01:44

樓主已經好叻(超人),不要在意影響你有壞心情的人,由冇到有能養活一家三口,比趄很多男人有過之而無不及,你2個女兒有你這個媽必定感到驕傲自豪,收拾心情,讓自己和女兒重新出發。

人留一命,不要下下想死啦,很多人為揾食而煩惱,暫時起碼煩少一樣已經很好,我們的負能量會間接影響身邊人,能夠看著女兒康復又健康快樂地成長,是目前的首要任務

在這裡只能說祝福你....加油,不能放棄

作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-18 02:03

其實係送的。無打算賣,too much going on. Not gonna post another one in another forum. I'll just trash them. Thx.
作者: SimplyAbuse    時間: 15-5-18 02:08

回覆 albb 的帖子

Thx! We had a chat after church. Better now but elder one not wanna finish this last term at SAS. We thought she could stay till end. Anyways, we'll see. Kids' physical n mental health is priority. Night :)
作者: bubuG    時間: 15-5-18 18:27     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

所有衰嘢過咗去,希望你一家平安🙏🏼

作者: a_for_apple    時間: 15-5-18 23:32     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

我自己同兩個家姐都係單親長大,母兼父職唔容易,但媽媽你要立個好榜樣,堅持到底,加油呀!睇著兩個女份上,千祈唔好放棄自己,佢哋好需要你!

ps.  ESF 會唔會有學費減免?

作者: galaxytab    時間: 15-5-19 08:38     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

有時人行衰運就係咁,遇到個衰男人、衰學校、衰老師、衰社工,上網呻吓都遇到d衰人質疑……但係睇番都係support妳佔大多數,所以唔好咁灰啦!
間學校好似又好離譜,點可以整到個幾歲嘅小朋友咁樣架,就算佢點唔啱,都無可能咁,呢d老師快d轉行,唔好再害人。
最後,希望妳唔好諗埋一邊,兩個囡重細,無咗妳咪無哂依靠,妳要撑住,亞囡長大後知道妳曾經咁堅強,一定會學到面對困難和逆境嘅方法,加油

作者: momofish2002    時間: 15-5-19 09:41     標題: 引用:回覆+AgapePa+的帖子 咁係睇你有幾努力工

咁係睇你有幾努力工作!我自己的一切衫同鞋都係10年前,頭髮自己剪自己染。
你是一個堅毅的媽媽,自強很本事的媽媽,你兩個囡兒會看到你點為佢哋作出既努力,將來你對女兒一定對你好好的,加油,最緊要身體健康,無事係解決唔到,死解決不了問題,死只會拎傷害你家人的人們不需負上責任,所以你要繼續努力生活!

作者: loveDD    時間: 15-5-19 10:38     標題: 引用:Quote:原帖由+SimplyAbuse+於+15-05-16+發

原帖由 momofish2002 於 15-05-19 發表
你是一個堅毅的媽媽,自強很本事的媽媽,你兩個囡兒會看到你點為佢哋作出既努力,將來你對女兒一定對你好好 ...
同意樓主是個很堅毅的媽媽,一個女人要身兼幾職湊兩個女,千萬不要做出些比學校傷妳女兒更深的事。希望事過境遷,一切都變得美好。

作者: mayyylai    時間: 15-5-19 11:41

Agreed, 母語唔係中文,又何解要選呢間小學
作者: karymak1234    時間: 15-5-19 11:53

你地要頂住呀香港d老師....有好o既,但我暫時仲未遇到
明白你心情.....

作者: awah112    時間: 15-5-19 19:38

作者: Obiepapa    時間: 15-5-20 00:54     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

Add oil

作者: JennyWongKS    時間: 15-5-20 01:21

方小姐,你1996年做ibank至今,如何做了7年FTM?
恭喜你,你欺騙到無數網上人同情,但你小朋友好慘。

作者: HKTHK    時間: 15-5-20 15:18

淨係聽到家長單方面的投訴, 好有興趣知道學校點樣睇
作者: nintendo    時間: 15-5-20 16:20     標題: 引用:方小姐,你1996年做ibank至今,如何做了7年

原帖由 JennyWongKS 於 15-05-20 發表
方小姐,你1996年做ibank至今,如何做了7年FTM?
恭喜你,你欺騙到無數網上人同情,但你小朋友好慘。
...
係唔係有料爆?

作者: Yanamami    時間: 15-5-20 17:16

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3047044&extra=page%3D2&ordertype=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3047243&extra=page%3D1

作者: 筠頤媽媽    時間: 15-5-20 17:53

回覆 Yanamami 的帖子

好彩,學校有班家長支持,我們做家長,不會在校內對老師和校長說什麼?但一句早晨和一句再見,就是支持他們的說話。
作者: noellechu    時間: 15-5-20 18:59     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

好可怕!
其實大家都只係想上網交流下,學下嘢!但同時網上世界亦咩人都有,如果去到咁嚴重,要生要死,都係由當事人親人朋友勸導好D!
但如果事實只係講嚟為咗逹到某種目的,我地更加吾好中計!

作者: Angelafyfy    時間: 15-5-20 20:57     標題: 引用:唔識中文点解當初仲要入local+school?連係

原帖由 Yanamami 於 15-05-16 發表
唔識中文点解當初仲要入local school?連係某些hk幼稚園大既小朋友都可能跟得辛苦,更何况唔識中文?小—二中 ...
我都想尼個問題。

作者: sllam2013    時間: 15-5-20 21:35

作者: BandC    時間: 15-5-20 22:03     標題: 引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-20+21:37+

原帖由 sllam2013 於 15-05-20 發表

各位網友
你正正說了我心裏所想的!事實的全部係點只有樓主知道,我相信樓主都係有某些不愉快的經歷,又要湊兩個小朋友,受的壓力都一定不少,作為旁觀者,我只有寄與同情。小朋友係無辜的,就讓事情過去吧!

該校的家長如果想幫學校,可以上來分享學校的生活、教學方面的事,讓其他家長選校時可以參考。

作者: im_cyt    時間: 15-5-20 22:11     標題: 引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-20+21:37+

原帖由 sllam2013 於 15-05-20 發表

各位網友
很中肯又有人性的説法!

作者: kayi0556    時間: 15-5-20 22:49

我感覺上樓主想上來發洩, 是真實與否我不爭論, 但我作為媽媽的, 會理解自己小朋友如受到不公平對待的憤怒, 明白自己的骨肉受到身心靈創傷的心痛,如果樓主講的係事實, 我地更加唔應該以別人的角度加以批評, 或者可以用另一角度鼓勵樓主振作, 脫離黑暗
作者: Ryan_baba    時間: 15-5-20 22:56

sllam2013 發表於 15-5-20 21:35
各位網友

大家可否用多一點寛容、體諒的角度去看這事。
樓主依家係對一間學校嘅老師同社工嘅指控,如果佢所講嘅係事實嘅全部,我會同情佢嘅遭遇。但係樓主嘅描述有太多不合理嘅地方,難免令人懷疑事件嘅真實性。
作者: Yanamami    時間: 15-5-20 23:20

虽然身為两女之母,但都無权帶住两个女去死,兒童有生存既权利。
作者: karen55407    時間: 15-5-21 07:08     標題: 回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

無論如何,希望樓主嘅親友能向樓主提供協助

作者: sllam2013    時間: 15-5-21 12:00

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5