教育王國

標題: 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [打印本頁]

作者: mikepanda    時間: 15-6-15 23:51     標題: 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半識英文拼音,成本英文故事書可以讀晒出嚟,識得寫自己個名同少量中文字,英文字全部大細楷識得寫,三歲識得乘數至雙位數,但咁耐以來全部無師自通無人教佢,佢有一排揸住個計數機玩咗成個月,又有一排揸住個鐘自己不停教時間就學識左個鐘點睇幾多點,兩歲幾自己揸住本字典喺度玩,平時佢同我哋啲大人玩嗰陣轉數好快,UNO同接龍已經識點去贏,但係佢一啲都唔玩玩具又唔同同年齡嘅小朋友去玩,依家三歲零四個月我哋帶咗佢去健康院,將佢嘅嘢同姑娘講,姑娘同佢做咗一啲測試,之後話佢程度已經去到小學二年班,話我地個仔絕對係資優生,而家太細個冇地方可以跟進,但係父母應該要小心去栽培佢,姑娘話出邊有一啲比資優生父母讀嘅課程介紹我哋去讀,姑娘仲提醒我哋個仔好快會超越我哋,所以應該會特別難搞云云。
作者: piglet0529    時間: 15-6-16 06:14     標題: 引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

原帖由 mikepanda 於 15-06-15 發表
我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半 ...
多帶他到圖書館及各博物館科學館

作者: ABC-DAD    時間: 15-6-16 07:12

父母讀下相關嘅課程係好嘅,除知識層面外,識多啲家長,係好好嘅支援伙伴,無論情緒上同資源分享都係好事
作者: ABC-DAD    時間: 15-6-16 08:24

十歲以下都適宜開始多接觸大自然,認識運動的好處
作者: 小曳人    時間: 15-6-16 10:42

如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同儕支援小組,有分中小學,相信你有興趣的話,參與小學組都得
不過上埋6月就放暑假,下一次係9月頭,每個月第一個星期三晚有聚會,到時有HKAGE職員講解一d大家相關/有興趣嘅topic

另外亦會有d講座,講資優兒特性以及處理方法
作者: derek0811    時間: 15-6-16 14:03     標題: 回覆:mikepanda 的帖子

估計IQ至少140!!好犀利!恭喜你,要好好培養EQ及人格情緒,智力及學業方面佢會大量自學,不心太費心。最緊要教好佢點做人,呢個至係佢將來有冇前途的關鍵。記住,甲級罪犯及社會尖子的分別!

作者: gingerm    時間: 15-6-16 16:18     標題: 引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半 ...
嘩,你小朋友好勁呀

作者: gingerm    時間: 15-6-16 16:21     標題: 回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

你小朋友情緒好唔好呢?

作者: 964000    時間: 15-6-16 16:50     標題: 引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

實係資優,不過聽到有點頭痕,實在走得太快了,會miss了玩「低能野」的童真及快樂。

作者: mikepanda    時間: 15-6-16 18:36

其實係工作以外我都鍾意玩低能野,都唔知點解會生咗個咁嘅仔出嚟
作者: JCR    時間: 15-6-17 00:09

真的有好處也有壞處 , 好處是你會覺得都不需教他,他自己會學,省了補習的钱及時間,學習方面很好沟通,稍解釋他就會懂或是自己找答案,而後來,甚至要學習他正在接觸的, 否則就少了個話題,甚至慢慢會覺得跟不上他

壞處是,這樣的孩子學的東西快也多,有時候說出來的話可能會嚇你一跳,覺得這樣年纪的小孩不應有這樣的想法,少了一些童真

但怎說,都是自己的孩子,能給的就給他,健康快樂更重要,而情商真的比智商重要的多,但是,智商高的, 一般情商會差些
作者: cwtlovelkm    時間: 15-6-17 04:28     標題: 回覆:mikepanda 的帖子

真是好叻,數學一定是資優

作者: fannycat23    時間: 15-6-17 16:48

我都想知:
你小朋友情緒好唔好呢? X2
作者: ABC-DAD    時間: 15-6-17 16:57

我想分享一下,在六歲前,評估之前,係父母原來嘅培育方向成就左一個gifted child, 如果因評估而改變方向,或過份專注知識層面,後果未必盡如人意。
作者: 07mama    時間: 15-6-18 17:34

mikepanda 發表於 15-6-15 23:51
除左學野快之外, 無其他特別事幹? 例如固執, 唔理人, 自己好專注咁玩或研究, 叫佢都唔知.
作者: NLai    時間: 15-6-19 04:15     標題: 回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

要注意佢同同齡朋友的友情發展關係,我呀女資優,好難同朋友仔溝通到,佢想法太多太成熟,近來帶佢去睇心理醫生,仲話佢自我優越感太強,要去學同人溝通相處,我係凡人,都俾佢煩死。無計,鬼叫係自己細路。

作者: mikepanda    時間: 15-6-21 14:27

他真的一點童真也沒有,說話很大人,話人唔啱,又會教返你轉頭。n班開學時佢有嘗試同同學傾解,問人加減法,無人識答佢就開始吾同人玩。。。
作者: mikepanda    時間: 15-6-21 14:37

他份人好固執,話甘就甘,都幾難改變佢諗法。好容易發脾氣,真好多口水先搞得掂。有時罵到佢喊問佢有無錯好堅持自己無錯,都幾難搞。
作者: derek0811    時間: 15-6-21 14:39     標題: 回覆:mikepanda 的帖子

開始閱讀未? 好快可自學!

作者: s.andp    時間: 15-6-21 19:58     標題: 回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

作者: ABC-DAD    時間: 15-6-22 13:37

mikepanda 發表於 15-6-21 14:37
他份人好固執,話甘就甘,都幾難改變佢諗法。好容易發脾氣,真好多口水先搞得掂。有時罵到佢喊問佢有無錯好 ...
在這問題上,係可以發展小朋友嘅同理心,專重小朋友嘅觀點,小啲用大人嘅強勢去判對錯,多一啲表達父母及大人的感受,難處,忍耐一下,情緒掌握要時間磨煉。尷尬場面,是普遍新手父母嘅第一度關卡,但亦是成年人為子女犧牲的第一步,無對錯,只係夫婦組織家庭共同成長的一種經歷;管控好怒氣,喝淡水,放鬆,調節呼吸,靜十秒,想一下喜歡的事,再處理,或者會有新嘅體會。

作者: Hailey88899    時間: 15-6-24 13:48

師說有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助
作者: Hailey88899    時間: 15-6-24 13:49

老師說資優有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助
作者: Anniemun    時間: 15-6-24 18:24

健康院姑娘又唔係專業評估,用"肯定"來和家長說,未免太不負責任了。
作者: S-Kwok    時間: 15-6-25 07:40     標題: 引用:老師說資優有好多豬頭骨跟,+上協康个網睇下

原帖由 Hailey88899 於 15-06-24 發表
老師說資優有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助
因為上天好公平,比咗啲嘢你,就要你揾啲嘢交換

作者: babadogcat    時間: 15-6-26 10:55

回覆 Anniemun 的帖子

yes健康院姑娘........都不是專業, 建議樓主搵專業評估啦.

作者: cubieyeung    時間: 15-7-20 13:43

由於學校經常投訴仔仔,又建議要去導,所以4月份我地去做左智能評估,佢I Q有137,特別係數理科學最強有144,而家頭痕緊搵學校,大家有無意見呢?佢現時讀九龍塘官立,佢本身都有少執著,但只要有耐性同佢解釋件事,佢亦會接受,至於社交唔係特別好,因為佢成日好大意同大動作整到同學,好多時係因為呢啲問題比同學人老師話! 而家好煩惱,搵左幾間學校都無位,而家剩下禮賢會等消息~十級煩惱呀~都唔知咩學校啱佢,見佢呢兩年都讀得好辛苦,唔想再係咁樣所以要好小心選擇……求大家意見,謝謝!
作者: lillymarie    時間: 15-7-20 14:57

回覆 cubieyeung 的帖子

大動作整到同學這問題不能靠轉校解決的啊。首要是處理好行為問題,操行分低的話,好難轉到好學校。

資優孩子正常是不會整到同學的,最多是上課搞事阻老師教書。會不會有其它問題?

作者: idy926    時間: 15-7-20 16:14

小曳人 發表於 15-6-16 10:42
如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同儕支援小組,有分中小學,相信你有興趣的話,參與小學組都得
不 ...
請問如何加入呢?

作者: 小曳人    時間: 15-7-20 17:39

idy926 發表於 15-7-20 16:14
請問如何加入呢?
上HKAGE 網站 > 家長園地 > 家長學堂 > 課程申請 > [size=1em]朋輩支援小組
http://www.hkage.org.hk/b5/parent-programme/upcoming-events

暫時放緊暑期,應該8月會有新資料
小學組聚會一般响每個月第一個星期三 7:30pm
由九月到下一年6月

作者: Anniemun    時間: 15-7-20 18:31

cubieyeung 發表於 15-7-20 13:43
由於學校經常投訴仔仔,又建議要去導,所以4月份我地去做左智能評估,佢I Q有137,特別係數理科學最強有1 ...

點解要轉校? 讀緊間學校沒有支援嗎?  轉校都要操行同成績好先有機,而且問題不會因為專校而解決的。
作者: idy926    時間: 15-7-20 18:45

小曳人 發表於 15-7-20 17:39
上HKAGE 網站 > 家長園地 > 家長學堂 > 課程申請 > 朋輩支援小組
http://www.hkage.org.hk/b5/parent-progr ...
Thanks
作者: cubieyeung    時間: 15-7-21 01:20

回覆 lillymarie 的帖子

hi lillymarie
其實阿仔都係成日阻住老師上堂架,因為佢好鐘意發問,啲老師覺得佢好煩,佢又覺得呢老師教啲嘢好悶,咪諗啲問題問老師囉! 至於佢大動作係因為佢做事好急,成日上堂成枱面都係紙,因為佢覺得悶,自己就攞紙出來畫下啲機器嘢,啲紙又成日跌落地,咁佢彎身執果時咪撞到人,啲人咪話佢囉~其實仔仔都上梗一啲課程教佢面對輸赢,成日唔輸得情緒管理架喇……

作者: cubieyeung    時間: 15-7-21 01:26

hi Anniemun
其實校係因為想搵一間老師有愛心嘅學校,佢而家間學校無支援,同佢地講左仔仔嘅情況,校長話盡量用有限嘅資源去幫佢囉,因為始終係官校喎~例如係課室放左啲資優數學,兒童科學咁囉~佢成績剛剛學期全級第四,操行B囉~不過我係出面都有比仔仔上一啲情緒管理嘅課程架!
作者: zngo    時間: 15-7-21 08:35     標題: 引用:回覆+lillymarie+的帖子 hi+lillymarie其

原帖由 cubieyeung 於 15-07-21 發表
回覆 lillymarie 的帖子

hi lillymarie
請問小朋友幾年級?

作者: zngo    時間: 15-7-21 08:38     標題: 引用:回覆+Anniemun+的帖子 hi+Anniemun其實

hi Anniemun
我阿仔轉過,發現所有學校必定有好有不好,我有時間PM你告知好壞詳情!

作者: lillymarie    時間: 15-7-21 09:33

講真,如果要轉校,要揀間比現校更好的學校才好轉。轉去一間在教學程度和學生水平都接近你仔的學校才有意思,不然覺得悶的問題仍會繼續出現。
另外,看看有沒有一些數學或學術比賽讓他參加,拿些證書。他有沒有甚麼興趣或者特異功能?轉校若單靠成績和一個B的操行,其實不容易突圍而出。轉校是人家揀你,你要俾D理由人地點解要收你個仔。你想想,好多時學校可能只有幾個位,但想轉校的人却幾十個,個個都係名列前茅,品學兼優的學生。容易給你轉到的學校,都要想想會否比現在的情況更壞。

作者: wan_sosin    時間: 15-7-21 09:50     標題: 引用:回覆+Anniemun+的帖子 hi+Anniemun其實

hi Anniemun
我不評論資優那方面,我講一下學校方面,香港學校,學術高的,多數愛心少,有愛心的,多數學術比平均低,一間學校,或一位老師,並不容易兩者兼顧,上堂有幾多時間,老師又要慢慢誘導學生行為,又要追趕課程,有心的老師也不易做到,惟有課程較輕鬆的學校才較有可能。不過,如果學術深嘅學校,能令小朋友不再悶而攪東攪西,都有可能,但如上面的意見,要轉校唔易,尤其學術高學校,無咁易收插班。

作者: lillymarie    時間: 15-7-21 09:51

就算轉到間真係個個老師都好有愛心的學校,如果課程內容淺的話,你仔一樣會出現類似問題的。
我從我自己個仔的經歷明白到,他們其實是需要一班能力接近的同學。老師教學進度好視乎班上整體同學的表現,如果個個都好快學識,老師就會教快些。如果大部份學生都唔明白,就會講多幾次。如果只有你自己一個人明白哂,又成日問埋D人地聽唔明無興趣的問題,咁就會引起老師和同學們的反感。我仔讀小學時就係成日要等D同學明白,當他去到間精英中學後就不再呻悶了。他發現同學們都比他學得快,問題亦問得更有深度。

作者: cubieyeung    時間: 15-7-21 15:55

回覆 zngo 的帖子

多謝你意見呀~我真係無哂方向架! 有時都唔知左係好定唔好……不過今日又收到電話話唔收阿仔~真心講有啲灰……一係就無位,有位見果啲阿仔表現又唔好……都放棄了!
作者: cubieyeung    時間: 15-7-21 15:56

回覆 zngo 的帖子

小朋友今年9月升三年級呀~
作者: zngo    時間: 15-7-21 21:14     標題: 引用:回覆+zngo+的帖子 小朋友今年9月升三年級

回覆 zngo 的帖子

今年三年級轉吾到就死心吧!就算有學校收,都真的有以上媽媽講的問題,老師亦因不是看著小孩一年級成長,會不太認識及了解小孩而誤會小孩子,其實你九龍塘官小已經算好的了,除非轉到神校否則壞多於利!

作者: bbJP    時間: 15-7-23 02:45

過來人,今日望返轉頭。最重要係正面樂觀性格,良好的品格,有同理心。学術,你可放心佢会不断自学。但要搞好EQ,人際關係包括同齡。多接觸大自然,多安排羣体生活,多運動及户外活動。多搞d儍野說笑話,培養幽默感。將來是他減壓的源頭。
至於固執,似乎是必然的。處理得當,会隨年紀增長而變得比較flexible.如果家長自小說正面的話,多讓他明白別人的感受,佢对他人和事都存正面及感恩的態度,將來入到小學中學都唔会大多問題。因為佢好快會sense到其他人包括父母和老師都冇佢咁叻。我見有些資優生会变得自傲,不可一世,認叻,老師同學都唔鍾意,好多問題会發生。好在我仔性格內歛,同埋自幼稚園遇到好老師,对老師对其他人好正面。所以就算覺得返学無聊,但学校生活好开心。

作者: bbJP    時間: 15-7-23 03:26

Anniemun 發表於 15-6-24 18:24
健康院姑娘又唔係專業評估,用"肯定"來和家長說,未免太不負責任了。
講心果句,我都肯定樓主的孩子係資優。
作者: Anniemun    時間: 15-7-23 08:07

bbJP 發表於 15-7-23 03:26
講心果句,我都肯定樓主的孩子係資優。

我地只係在討論區講下,肯不肯定沒關係。但健康院姑娘,又不是專業評估,和樓主說"肯定"二字,所以我認為太不負責任了就是這樣。
作者: Lam3Tai    時間: 15-7-23 08:31

同意樓上所講,其實小朋友好快就會發覺自己邊方面較突出,唔多唔少會出現"我叻D"或"你咁都唔識" 0既心態,教導謙虛好重要,如果唔係冇朋友。

阿仔好鍾意同大個佢0既玩,同大人相處當然冇問題,同大佢幾歲0既(如小學),就容易出現唔協調,如人0地會"嚴"佢細,佢就會唔開心,同同年紀又鍾意"整蠱"人。其實,人際關係都係好需要重要一環。
作者: bbJP    時間: 15-7-23 13:23

Anniemun 發表於 15-7-23 08:07
我地只係在討論區講下,肯不肯定沒關係。但健康院姑娘,又不是專業評估,和樓主說"肯定"二字,所以我認為 ...
明白,可能佢地用字宜小心一點,不過佢地都係憑經驗真心分享。比我估計,坐底140,應該唔止。不過都係果句,父母由今天开始,要注重品格,態度的培養,人際关係,正面樂觀的性格。不宜过份著眼於'.佢做到d咩'上面,亦不宜过份培養学術。資優加虎媽是悲劇的開始。
作者: bubuG    時間: 15-8-22 23:10     標題: 引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有關。幼稚園時,他的確已經「贏咗起跑線」。但現在,當其他小朋友都起跑,他在同輩的優勢越來越少。你好好把握個天俾機會你小朋友比人早起跑,為他選擇一間合適的小學!

作者: MASAYA    時間: 15-8-23 00:22

bubuG 發表於 15-8-22 23:10
我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有 ...
想請教一下,幼稚園開心d定小學開心d?
作者: bubuG    時間: 15-8-23 00:31     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+15-8-22+23:10+我個仔

原帖由 MASAYA 於 15-08-23 發表
想請教一下,幼稚園開心d定小學開心d?
真係唔識答。

作者: CALVEN    時間: 15-8-23 08:04

bubuG 發表於 15-8-22 23:10
我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有 ...

之前你有無早教?
作者: bubuG    時間: 15-8-23 08:53     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+15-8-22+23:10+我個仔

原帖由 CALVEN 於 15-08-23 發表
之前你有無早教?
如果教佢A for Apple, B for Boy ,C for Cat,D for Dog  叫早教,咁有「早」教😀。另外,我們有伴讀📚,他從中吸收不了知識。

作者: lillymarie    時間: 15-8-23 21:25

講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是過終點那刻。

有些人一開始就帶頭在先,但到臨近終點時,人家突然發力往前衝,自己却無力追上,眼巴巴地看着人家超前過終點。主要是本身耐力不夠。所以著眼的不是起跑時領先幾多,而是本身有幾多實力。
作者: bubuG    時間: 15-8-23 23:34     標題: 引用:講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是

原帖由 lillymarie 於 15-08-23 發表
講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是過終點那刻。

有些人一開始就帶頭在先,但到臨近終點時,人家突 ...
最重要係耐力和勤力。

作者: MASAYA    時間: 15-8-24 11:16

長跑唔係齋跑,當然耐力好重要,但節奏同適應能力都係決定性,如果家長或老師係教練角色,要制定策略分析路況同對手,跑手要明白策略認同分析,唔係只負責執行,死操個個都做到,但成績唔係個個都出到
作者: iamadc    時間: 15-8-25 15:28     標題: 回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

想問下小朋友那麼叻,會不會更不想面對失敗?如只回應有對錯的問題,就算係乘除數和負數,都好有好奇。但對開放式問題,如假設你要做一日大人,會點?就唔想答?

作者: lillymarie    時間: 15-8-25 18:43

iamadc 發表於 15-8-25 15:28
想問下小朋友那麼叻,會不會更不想面對失敗?如只回應有對錯的問題,就算係乘除數和負數,都好有好奇。但對 ...
最近睇緊一個叫做MBTI personality test,發現原來不同性格的人會有不同做事的方式。
你提出的問題,除了可能和孩子不想面對失敗之外,亦可能和他的性格有關。

我曾私底下問我仔仔將來想做甚麼。他那時10歲。他很苦惱地說:「我怎知道?為何妳會認為我知道我10年後會做甚麼?我才10歲,妳認為我可以預知將來嗎?」。

朋友問仔仔他覺得讀緊的中學如何。他笑笑口說:「好難答喎!甚麼叫做如何?」
我解釋:「你覺得好唔好?」。
他答:「好或不好的定義是甚麼?我不知道妳在問甚麼?」。

作者: hinhei    時間: 15-8-29 12:11     標題: 引用:回覆+zngo+的帖子 小朋友今年9月升三年級

回覆 zngo 的帖子

我小朋友都係普通區內熱門小學,小朋友都有時話好悶好無聊,這還是按成績平均分班。
但學校行小組,叻的同學要付責比較普通同差的同學。從中小朋友要學習包容,忍耐,同理心及領導。我覺得這些也是比學術重要的,對小朋友係另一個學習。
有時不要太追求學術而忽略咗佢哋周圍仲有其他的學習。
我成日解釋比佢知,就算你有幾叻,若得你一個人係無用的。
上堂悶,要學點忍耐,專重,這也是學習。

作者: superdickdick    時間: 15-8-30 07:08

請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀讀下HKU,話quit 就quit!
作者: iamadc    時間: 15-9-1 10:22     標題: 引用:請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀

原帖由 superdickdick 於 15-08-30 發表
請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀讀下HKU,話quit 就quit! ...
點解?成長過程有什麼注意?

作者: wendyb1121    時間: 15-9-1 15:39     標題: 回覆:mikepanda 的帖子

我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月識得睇鐘正點。我覺得佢對英文文字比較敏感,可以自己讀到從來無教過佢既字。宜家可以自己讀小二英文書,成本ort stage 6可以自己讀晒。宜家要幫佢報出年K1,請問有咩學校比較適合?

作者: Wonderlady    時間: 15-9-2 06:41     標題: 引用:我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目

原帖由 wendyb1121 於 15-09-01 發表
我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月 ...
嘩,22個月,即係未夠兩歲,已經識識stage 6 Oxford reading tree?? 點解會識?你讀一次,佢就記得個音?本身native english???

作者: wendyb1121    時間: 15-9-2 10:41     標題: 回覆:Wonderlady 的帖子

女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就記得,同埋有d字未教過佢,但唔知點解佢自己會識得讀。

作者: gingerm    時間: 15-9-2 15:51     標題: 引用:女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就

原帖由 wendyb1121 於 15-09-02 發表
女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就記得,同埋有d字未教過佢,但唔知點解佢自己會識得讀。

...
你女女好叻呀

你有教 phonics? 如果有,佢地會自己讀到架😊

我仔仔讀ORT, 去到條 magic key 就停左,應該係唔 岩key

作者: wendyb1121    時間: 15-9-2 18:21     標題: 回覆:gingerm 的帖子

無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估到大概點發音。我估係因為magic key 開始,字同頁數多左,所以小朋友無耐性。我女都係,有時一本分兩次讀。

作者: gingerm    時間: 15-9-3 00:33     標題: 引用:無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估

原帖由 wendyb1121 於 15-09-02 發表
無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估到大概點發音。我估係因為magic key 開始,字同頁數多左,所以小 ...
我仔成日要我解釋點解要變細入去屋入面

如果topic 喜歡都會讀下既,但就無之前咁大興趣

你女女仲喜歡其他咩書呢?

作者: iamadc    時間: 15-9-3 07:00     標題: 引用:Quote:原帖由+wendyb1121+於+15-09-01+發表

原帖由 Wonderlady 於 15-09-02 發表
嘩,22個月,即係未夠兩歲,已經識識stage 6 Oxford reading tree?? 點解會識?你讀一次,佢就記得個音?本 ...
點解你會比ORT 6佢睇?讀到唔等於理解到。once佢自己拼讀到,其實乜書都讀到!我仔一樣,PN已讀到英文。現在普通話都自拼了。但我返而比返picture book 佢,有時叫佢story telling without reading any single words , 因為佢對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!

作者: wendyb1121    時間: 15-9-3 08:22     標題: 回覆:gingerm 的帖子

入左屋入面先有唔同既adventure丫嘛 哈哈
我其實無買好多書比佢咋 同埋 I can read. 佢好鐘意睇ort, 成日都話要kipper story。仲有咩其他好書可以介紹?

作者: wendyb1121    時間: 15-9-3 08:28     標題: 回覆:iamadc 的帖子

因為佢讀完一個stage 再一個stage讀落去。咁我都會解釋個故事同埋個字係咩意思既. 佢讀完一頁,我會問返佢咩係邊度,佢做緊咩,點解會咁樣,佢都答到,所以佢都會明。

作者: 細咩咩    時間: 15-9-15 06:42     標題: 回覆:mikepanda 的帖子

想問問你哋係咪專登book健康院做測試嘅呢?

作者: 小貓貓兔    時間: 15-9-19 17:52

回覆 wendyb1121 的帖子

應該冇咩邊間真係適合 最緊要返D好玩既學校,唔係佢可能會嫌悶唔肯返,到時要諗轉校就麻煩。個人經驗
作者: 小貓貓兔    時間: 15-9-19 17:55

回樓主: 你仔仔應該都唔使栽培架啦,反而係家長,要睇多D育兒書,持開放態度去教佢,因資優小朋友好有自己諗法,家長要理解佢地有時唔係咁易。同埋盡量陪佢學習,自己都要努力吸收知識,先可以應付到佢D好奇心,同埋唔係第時大左好易冇話題
作者: CacaMami    時間: 15-9-24 10:36     標題: 回覆:S-Kwok 的帖子

我仔雖不算(我個人認為),但我對樓主講法好有同感

作者: Hillkymama    時間: 15-10-6 15:42

wendyb1121 發表於 15-9-1 15:39
我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月 ...
可以考慮下跑馬地寶血呀, 佢地教得唔深, 但玩得好開心.同埋陪養創造力不錯 如果小朋友有自學能力,可以當返學係玩, 在家先學返其他野. 學校每個學期有大綱,你唔教學校教的,咁囡囡就唔怕悶.

老師好有愛心,K2已經每個都識分配時間,老師比小朋友自己抄當天功課題目,自己拿茶點比自己食,自己選時段去上英文堂 (分3小班上,其他就畫畫,食茶點,玩). 功課創作詞語同畫畫題目好多時係小朋友分組討論,舉手提議,再全班投票決定的. 每個小朋友都好鐘意返學, 情緒控制和自律都好.

識人部分領域資優,讀完比較好的方面無壞影響, 比較差的和情緒有好大改善.
去間開心幼稚園而有興趣學習好似比教得深更好.

加油!

作者: kaychan1985    時間: 16-7-20 12:34

請問樓主小朋友而家發展去到咩進度?
作者: 準媽咪    時間: 16-7-20 20:37

iamadc 發表於 15-9-3 07:00
點解你會比ORT 6佢睇?讀到唔等於理解到。once佢自己拼讀到,其實乜書都讀到!我仔一樣,PN已讀到英文。現 ...

"...對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!"  <---- SAME SAME, 點算好? 完全唔鍾意看圖說故事 !!

作者: s.andp    時間: 16-7-20 23:23     標題: 引用:請問樓主小朋友而家發展去到咩進度?+

作者: iamadc    時間: 16-7-21 09:59     標題: 引用:Quote:iamadc+發表於+15-9-3+07:00+點解你

原帖由 準媽咪 於 16-07-20 發表
"...對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!"
我仔的case 就係不斷同佢picture book (K2), 教返佢看圖畫,我覺得對理解能力有幫助。但佢現在又無之前對文字敏感,不是看字海書那種。但小朋友已上小學的話,好多都已經過度看小說之類,我仔還細,未知會點。可能比漫畫?好似老鼠記者都有漫畫,我仔都鐘意。

作者: 準媽咪    時間: 16-7-21 12:22

iamadc 發表於 16-7-21 09:59
我仔的case 就係不斷同佢picture book (K2), 教返佢看圖畫,我覺得對理解能力有幫助。但佢現在又無之前對文 ...

升小三喇
K3 時開始睇老鼠英文版, 現在睇中文版, 但佢中文進步得比較慢 !!
多傾計, 叫佢形容下學校生活都似有幫助, 但中文作句仍然系最低分既一科 !!

作者: 小王子J    時間: 16-7-21 18:44     標題: 引用:如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同

原帖由 小曳人 於 15-06-16 發表
不 ...
如何參加家長分享的組別?有IQ去report就可以申請嗎?

作者: 小曳人    時間: 16-7-21 20:14     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-16+發表如果

原帖由 小王子J 於 16-07-21 發表
如何參加家長分享的組別?有IQ去report就可以申請嗎?
今年九月起,因人手問題,將唔開非學員嘅家長小組,好可惜!
要小朋友做咗學員先可以加入。。。
我地爭取緊。。。因為我仔最快都要出年年頭先做到學員

作者: 小王子J    時間: 16-7-22 03:36     標題: 回覆:小曳人 的帖子

啊!咁我有排等。希望你們爭取成功,始終父母都想知道點「對付」資優小朋友!

作者: 小曳人    時間: 16-7-22 11:30

小王子J 發表於 16-7-22 03:36
啊!咁我有排等。希望你們爭取成功,始終父母都想知道點「對付」資優小朋友!

...
係呀~ 我自己都响群組當中,得益不少!
作者: kititiiwhite    時間: 16-7-22 12:28

你小朋友很利害﹗相信你們一定教得很好,才能令孩子發揮天賦本能。

要繼續努力,尤其在非學術範疇,如情緒,社交,熱誠和責任等等;期待見到你的育兒分享,讓我們可以好好學習。
作者: 小王子J    時間: 16-7-22 17:28     標題: 引用:你小朋友很利害﹗相信你們一定教得很好,才

原帖由 kititiiwhite 於 16-07-22 發表
你小朋友很利害﹗相信你們一定教得很好,才能令孩子發揮天賦本能。

要繼續努力,尤其在非學術範疇,如情緒 ...
agree agree!情緒、社交的影響更深遠!

作者: Lam3Tai    時間: 16-7-23 22:23     標題: 回覆:Lam3Tai 的帖子

兩者都有可能

作者: Rachelmummy2008    時間: 16-7-24 09:20

回覆 小曳人 的帖子

之前見到資苑爭取到政府出錢資助,我都好高興。
可是取消了家長支援,實在可惜。

作者: lui    時間: 16-7-27 22:44     標題: 引用:+本帖最後由+bbJP+於+15-7-23+03:17+編輯+\

原帖由 bbJP 於 15-07-23 發表

過來人,今日望返轉頭。最重要係正面樂觀性格,良好的品格,有 ...
非常認同,同理心好緊要,將來對社會有貢獻定傷害,真系要好小心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5