教育王國

標題: 請教呈分係點計全港次第的? [打印本頁]

作者: catsuet    時間: 15-6-19 11:53     標題: 請教呈分係點計全港次第的?

請問有高人解答下嗎?
中英數常同視藝音係點計?
點解老師話音樂呈分係計0同5?
即係90.91.92就系90,
93.94.95就系95,吾係好明

作者: hkpapa852    時間: 15-6-19 12:05

catsuet 發表於 15-6-19 11:53
請問有高人解答下嗎?
之前有人share過教育局呈分系統既資料, 除咗中英數常4科, 視藝同音樂兩科係系統上只接受 X0 或者 X5 既分, 所以學校一定要將分數改為 X0 同 X5 先報到上教育局.
至於係 Roundup 定 Rounddown, 定係點換算, 由小學自己定

作者: Yanamami    時間: 15-6-19 12:37

禁98咪等於100?
作者: catsuet    時間: 15-6-19 14:37     標題: 引用:禁98咪等於100?

原帖由 Yanamami 於 15-06-19 發表
禁98咪等於100?
係呀,97.96就變95

作者: brianshe    時間: 15-6-19 15:12

作者: bb20040225    時間: 15-6-19 18:01     標題: 回覆:請教呈分係點計全港次第的?

我都想知點計

作者: Yanamami    時間: 15-6-19 20:13

温故知新
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 8%E5%88%86%E8%A9%A6
作者: catsuet    時間: 15-6-19 23:57     標題: 引用:温故知新+http://www.edu-kingdom.com/foru

温故知新
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2823585&highlight=%E5%91%88%E5%88%8 ...
請問知吾知點樣計呈上教育局的標準分係點計出來的?

作者: Yanamami    時間: 15-6-20 12:55

回覆 catsuet 的帖子
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

作者: Namson    時間: 15-6-20 15:16

請問是否學校會通知我小朋友全港派第幾,同埋是第一次呈分試就開始定還是第二次才排?

作者: mcl203    時間: 15-6-20 15:30

Namson 發表於 15-6-20 15:16
請問是否學校會通知我小朋友全港派第幾,同埋是第一次呈分試就開始定還是第二次才排?
...
間間學校都會唔同....相信....學校通知既都係 本區估計Banding ~~~

作者: pmlai    時間: 15-6-23 09:27     標題: 回覆:mcl203 的帖子

學校通知的banding同全港的會有分別嗎?

作者: mcl203    時間: 15-6-23 10:29

pmlai 發表於 15-6-23 09:27
學校通知的banding同全港的會有分別嗎?
如果學校通知既係本區Banding...當然有少少影向
但都只係對邊緣學生有影向...影向抽甲部部署

如...弱區B1c弱校學生....係全港Banding可能跌落B2...咁去抽B1學校咪機會仲細
又如....強區B2a強校學生....係全港Banding可能升上B1...咁去抽B2學校咪機會大咗

現實呢d升跌Banding好難證實....發生咗都唔會察覺...或者以為自己超好運甲部抽中~~~

作者: 憫父    時間: 15-6-23 10:41

catsuet 發表於 15-6-19 11:53
請問有高人解答下嗎?

因為教育局規定,音樂科 及 視覺藝術科 的積分必須是 5 的倍數,所以學校多數用
1. 四捨五入 (ROUND OFF) 的方式,將成績轉成 5 的倍數
2. 將 成績滿分設定成 20 分,呈分時將成績 X 5

有關規定可參閱 http://cdr.websams.edb.gov.hk/Files/UserManual/Chi/Doc%2027c%20-%20AUM%20School%20Places%20Allocation.pdf (第 25 頁)

這規定適用於全港所有需要呈分的小學。

作者: 978212    時間: 15-6-23 16:03

brianshe 發表於 15-6-19 15:12
視藝同音樂兩科 佔好細百分比 影響唔太大
錯啦,我仔次次計埋視藝平均分就跌2分幾,啲女仔視藝攞8、9字頭,我仔經常6字頭,冇辦法男仔呢方面真係冇天份,佢畫畫都唔錯,最慘佢考雕刻嗰啲,雕到成手係血都係剛好合格。
作者: brianshe    時間: 15-6-23 16:40

作者: 978212    時間: 15-6-23 16:50

回覆 brianshe 的帖子

好少學校校長老師會講明呢兩科唔重要,也好少話全班差不多分數嘅,我仔班高嘅9字,最低嘅4、5字都有。
作者: mcl203    時間: 15-6-23 16:54

brianshe 發表於 15-6-23 16:40
咁就要睇個別學校處理手法, 我小朋友校長老師已經同學生們講呢兩科唔重要.

我問亞囝呢兩科成績點, 佢就成 ...
學校點處理手法都係一樣....除非學校將呢2科全部同學同分

呢2科只係比重較低而已....不少學生係鬥到靠呢2科爭排位
校長老師意思可能係...搞定主科較重要...無興趣谷呢2科都搶唔高幾多分~~~

作者: 豆豆麗    時間: 15-6-23 17:03

以我哋學校來計,視藝、音樂比重係3。即係等於中文一份閱讀卷或者寫作卷。所以都莫話唔重要,莫輕視。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-6-23 23:40

catsuet 發表於 15-6-19 23:57
請問知吾知點樣計呈上教育局的標準分係點計出來的?
EXCEL 有晒formula, 前提係要取得全級所有學生分數。

作者: miriam    時間: 15-6-23 23:47     標題: 引用:Quote:978212+發表於+15-6-23+16:03+錯啦,

原帖由 brianshe 於 15-06-23 發表
咁就要睇個別學校處理手法, 我小朋友校長老師已經同學生們講呢兩科唔重要.

我問亞囝呢兩科成績點, 佢就成 ...
識人因視藝分數低拉低左名次,所以唔好話唔重要。

作者: ichome2002    時間: 15-6-24 09:41

如果平均分是該科全級學生的平均分, 咁如果只小數人得高分, 大部份人是低分, 咁咩成績的學生會較有利
作者: hkpapa852    時間: 15-6-24 09:44

ichome2002 發表於 15-6-24 09:41
如果平均分是該科全級學生的平均分, 咁如果只小數人得高分, 大部份人是低分, 咁咩成績的學生會較有利 ...
永遠都係高分有利.
視藝, 音樂兩科雖然比重不高, 但如90%學生都能取後90分或以上, 只有10%得85分, 咁呢10%既學生就會被比下去

作者: newcomer550    時間: 15-6-24 10:36

咁做弱校強生, 定強校弱生好呢? (當然強校強生最好啦!)
作者: hkpapa852    時間: 15-6-24 11:06

大家又係時候溫故知新:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2340063
作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-6-24 21:05

newcomer550 發表於 15-6-24 10:36

我囡小學係弱校強生, 上到中學變強校弱生.
我寧可係強校弱生, 致少前面可有進步空間.

作者: Yanamami    時間: 15-6-24 21:17

睇性格啦~~有人自尊心太强,入强校一沉不起;有人遇强越强,俾叻同学带动,更上層楼;亦有人会安於現狀,覚得係强校不过不失,出到去已經殺哂~
作者: YmOra    時間: 15-6-25 10:20

還是要看看孩子的個性,這個世界無人比你倆(孩子的爹娘)更了解孩子的性格.看看在不同環境下學習和成長,到底會令孩子一沉不起呀?!還是需要不繼有自我肯定才有動力向上游呀?!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-6-26 09:29     標題: 引用:禁98咪等於100?

禁98咪等於100?
音藝應該唔會有學生攞到98

作者: hkpapa852    時間: 15-6-26 09:42

瑩瑩老豆 發表於 15-6-24 21:05
我囡小學係弱校強生, 上到中學變強校弱生.
我寧可係強校弱生, 致少前面可有進步空間.
...
強校弱生可能隨時變咗B3, 咁就大件事

作者: hkpapa852    時間: 15-6-26 09:43

瑩瑩老豆 發表於 15-6-26 09:29
其實學校要呈分, 一早就應該將D分按教育局要求, 將VA同音樂所有分只以5既倍數嚟計, 咪唔駛再煩

作者: mcl203    時間: 15-6-26 12:51

瑩瑩老豆 發表於 15-6-26 09:29
未必.....音樂.....我小朋友攞過100嫁...

作者: newcomer550    時間: 15-6-29 19:34

多謝幾位家長回覆. 我唸我問得唔好, 我意思是

1) 在弱校考頭5名(舉例)派位會好D, 還是
2) 在強校考尾5名(舉例)派位會好D.

作者: brianshe    時間: 15-6-29 20:52

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-29 21:33     標題: 引用:Quote:newcomer550+發表於+15-6-24+10:36+

原帖由 newcomer550 於 15-06-29 發表
多謝幾位家長回覆. 我唸我問得唔好, 我意思是

1) 在弱校考頭5名(舉例)派位會好D, 還是
當然係 1  
弱校考頭5極大機會係b1生,如強校考尾5已經係b3生 ,派位當然b1派得好過b3

作者: catsuet    時間: 15-7-5 02:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-19+發表禁

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-26 發表
亞女同學視藝羅98分呀,亞女話佢畫的畫好靚,經常係出面羅獎

作者: bb560    時間: 15-7-5 11:43     標題: 引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+15-6-26+09:29+音藝

原帖由 mcl203 於 15-06-26 發表
未必.....音樂.....我小朋友攞過100嫁...
唔好意思!無意得罪!我覺得依個“100分“未必係真嘅“100分“,要睇有冇人攞55分或fail 。如果最低分個學生係有70或75分,你囝個“100分“就唔係真嘅“100分“。如果我係校長,我會即刻問:“依個真係100分?你諗清楚先好寫喎!“

作者: mcl203    時間: 15-7-5 11:57

bb560 發表於 15-7-5 11:43
唔好意思!無意得罪!我覺得依個“100分“未必係真嘅“100分“,要睇有冇人攞55分或fail 。如果最低分個學 ...

唔明你講既意思??....一定要有人低分 或 FAIL...先可以有認受性??....否則要否定各小朋友對音樂科既認真??....亦對老師既評分帶點求其....賣大飽乎~~~

佢學校似乎從來無家長質疑呢科既分數...事實亦唔係昜羅....亦要做好多次練習先有D可能高分...當然唔可能次次100分啦 ~~~

BTW...亦無須太緊張...亦非有乜好炫耀...只係反映係有D小朋友係可以取高分既...相信佢地亦唔係只有一個人有能力做到 ~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5