教育王國

標題: 港大同學會書院 [打印本頁]

作者: pmlai    時間: 15-7-8 17:58     標題: 港大同學會書院

有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門?
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
有冇人昨天或今天收到offer?
好鐘意呢間

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-8 18:04

有唔少B1頭/中,被港大同學會書院收左無去註冊,如果呢班人派得唔好,可能會返叩。情況有啲似SPC。
作者: pmlai    時間: 15-7-8 18:25     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

反叩還有機會嗎?
還是我呢D有誠意機會大?
好困惱

作者: pmlai    時間: 15-7-9 18:10     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

其實當初港大已收,吾係應該要填放棄統一派位,但點解又可以派位呢?

作者: bkfans123    時間: 15-7-9 19:36     標題: 回覆:港大同學會書院

請問知吾知約收幾多外來人?叩門位約多少?

作者: aleung922    時間: 15-7-9 20:05

回覆 pmlai 的帖子

我今日去註冊, 見到有學生interview.  如果你小朋友呈三同畢業試考得比之前好, 你不妨再試啦.  

作者: aleung922    時間: 15-7-9 20:11

佢地應該係放棄港同先, 然後參加派位, 咁如果派得唔好咪反叩咯, 我老公當初都有此想法, 但亞囝好鍾意港同咁我地就冇抽奬.

作者: cp3g    時間: 15-7-9 21:22     標題: 回覆:aleung922 的帖子

我有直屬中學都放棄咗,選咗港同,明天會去註冊

作者: pmlai    時間: 15-7-10 08:26     標題: 回覆:cp3g 的帖子

恭喜,我仔好喜歡港大,之前考左冇offer
7月7再去補資料,到現在都冇消息,打去學校問話如果有得interview會下星期通知,我唸機會好微了

作者: pmlai    時間: 15-7-10 08:28     標題: 回覆:aleung922 的帖子

又話收表到十號,你見到有人interview,即我仔冇機會了

作者: aleung922    時間: 15-7-10 11:09

我本來以為嗰個學生係去註冊, 佢著晒校服, 但見佢同書記講話interview先知咯.  所以通知你唔好放棄, 加油.
作者: pmlai    時間: 15-7-10 13:21     標題: 回覆:aleung922 的帖子

多謝您

作者: aleung922    時間: 15-7-10 15:12

唔好客氣啦, 其實都好明白你既心情, 你係咪已有一間叩門收咗?  如果ok就註冊住先, 再等等啦, 因可能過咗13/7註冊完晒會仲有位剩.  最壞打算咪中一讀好D, 中二再搵插班咯.  天無絕人之路!  
作者: pmlai    時間: 15-7-10 15:30     標題: 回覆:aleung922 的帖子

係,一間叩門成功了昨天已註冊,一間明天考筆試,呢間係自行二同乙二,希望呢間得,我也是咁唸,比心機讀一年,中二如果成績好可以轉校

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-11 17:46

聽講果日新生註冊時有開COUNTER收叩門申請, 近日亦有出OFFER (係以前WAIT落, 定新申請, 我就唔知)

另外, 賣個廣告
英文科岩岩拎到行政長官卓越教學獎(嘉許狀)
http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1415_2.html
作者: 彥彥媽咪    時間: 15-7-12 01:11

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打來叫 2:30PM interview,只面試,無筆試,即時取錄註冊,今天早上去埋家長會了。之前我地第一輪係無考過港同的。

阿仔都好喜歡學校,現在我反而係有D擔心唔知佢識唔識到朋友仔,因為港同有小學直升,同學們已六年朋友,而佢係外來生,外來生數目又唔多,我今日眼見,好多都係幾個幾個一齊,即係識既,但阿仔小學無一個考呢間,只得佢,希望佢可以主動D加入其他同學既圈子啦。

就算家長都係,好多都好熟咁,我地呢D獨立人士都唔知點搭訕好,睇黎我都要學下 A. I. R. 既 A (Active) 先得了.

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-12 11:15     標題: 引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-12+01:12+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-12 發表

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打 ...
唔駛擔心。港小今年廿幾個無直上。假設160中一生,其中100直上,都仲有60個新生,唔算少。學校會將新舊生一齊分班。我見佢地好快熟絡(港同生都豬豬地架好易就識人)。通常我見最融入唔到,係外來生之中自以為自己考入黎好勁,直升只不過制度上有優勢其實唔夠我叻,咁就弊啦!港小生有叻有唔叻,叻起黎都可以好叻,港小生不嬲係見同學叻自己都開心埋一份,外來生抱咁心態咪唔受歡迎lor!仲有家長要留意的,始終港同唔係傳統管治式,學習同成長自由度都較大,而且中學大個仔,學校唔會萬大小事都向家長報到、無每科排成績、無迫人交功課記缺點果手d,學生要學識自律自主自學。呢樣外來生家長初時可能要著緊跟貼小小,到知道小朋友適應左步伐就無問題喇

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-12 11:18     標題: 引用:有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門? 有

原帖由 pmlai 於 15-07-08 發表
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
祝你好日有好消息啦

作者: bkfans123    時間: 15-7-12 12:24     標題: 引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-12+01:12+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-12 發表

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打 ...
我仔仔都係,7号交表,9号in ,前後半個鐘即收阿仔。

作者: pmlai    時間: 15-7-12 14:03     標題: 回覆:bkfans123 的帖子

你小朋友成績好好?

作者: bkfans123    時間: 15-7-12 14:55     標題: 引用:你小朋友成績好好? +

原帖由 pmlai 於 15-07-12 發表
你小朋友成績好好?
成績中上,因為派位其中一個因素係決定係啲師兄成績,造成原校直升分配學位不公平,派了第5志願,另加運動品行都係好的

作者: tsung    時間: 15-7-12 15:37

bkfans123 發表於 15-7-12 14:55
成績中上,因為派位其中一個因素係決定係啲師兄成績,造成原校直升分配學位不公平,派了第5志願,另加運動 ...
請問您仔仔讀邊間心學?
作者: aleung922    時間: 15-7-13 10:03

亞囝依家唔係担心識唔到friend.  反而最担心係Science係外籍老師教, 因家長會講, 個外籍老師會教四班S1.  我就發覺佢有少少恐慌咯.
同埋佢有個補習同學仔之前in 過. 但waiting.......都未有消息, 但反而仲收叩門生, 所以亞囝有D失望!
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-13 15:37

慢慢黎港同生咪又係中文小學上, 大家咁高咁大, 唔駛驚
之前waitlist唔入, 可能唔夠而家申請果批表現好.......希望有心入的早日有好消息啦
作者: pmlai    時間: 15-7-13 15:44     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

今天還未有消息,應該冇機了

作者: aleung922    時間: 15-7-13 15:56

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實見佢咁喜歡間學校, 想佢開開心心讀書就好okay.  希望唔好畀人趕出校啦
作者: cp3g    時間: 15-7-13 18:06     標題: 回覆:pmlai 的帖子

如果真係好心儀,試吓再打電話或寄信,用誠意睇吓可唔可以感動到學校,預祝你成功

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 07:48     標題: 回覆:港大同學會書院

8英中誕11狀元 直資港大同學會書院亦爆冷

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150715/bkn-20150715071715739-0715_00822_001.html

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 08:46     標題: 回覆:港大同學會書院

原來係兩個!

【文憑試】皇仁誕8優狀元 港大同爆冷兩人7優 - http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150715&s=6996647&a=53973457

作者: aleung922    時間: 15-7-15 08:50

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係呀好勁呀!  . 好彩冇放棄港同, 老公成日都話要大抽獎... 家陣佢無聲出!
作者: estherxx    時間: 15-7-15 08:51     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

作者: cp3g    時間: 15-7-15 08:53     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

勁呀!仲要兩個一男一女,最想睇學校今年整體成绩

作者: ncdbcvf    時間: 15-7-15 09:06     標題: 引用:原來係兩個! 【文憑試】皇仁誕8優狀元+港

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-15 發表
原來係兩個!

【文憑試】皇仁誕8優狀元 港大同爆冷兩人7優 - http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20 ...
係咪今年dse係由港同小一讀上黎?

作者: bb86    時間: 15-7-15 09:06

作者: 232    時間: 15-7-15 09:09     標題: 引用:有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門? 有

原帖由 pmlai 於 15-07-08 發表
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
港大同学會band?

作者: aleung922    時間: 15-7-15 09:11

回覆 estherxx 的帖子

原來你冇註冊, 咁你派得好唔好呀?  
作者: jaycee_mami    時間: 15-7-15 09:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-07-15+

原帖由 ncdbcvf 於 15-07-15 發表
我都想知呀!

作者: JackJoe    時間: 15-7-15 09:46     標題: 回覆:jaycee_mami 的帖子

兩名狀元都係港小上的。

作者: aleung922    時間: 15-7-15 10:07

收到, 囡囡自行入都好叻喎.  預祝你囡囡學業有成!
作者: estherxx    時間: 15-7-15 10:19     標題: 回覆:aleung922 的帖子

作者: aleung922    時間: 15-7-15 10:23

咁你學校都冇講錯, 路程太遠, 的確係冇咁理想.  係呀亞囝都話港同interview難.  所以你囡囡其實都好叻.  讀書始終靠自己, 如果自己唔努力, 間學校有幾多狀元都冇用.  叫你囡囡加油.
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 10:24

ncdbcvf 發表於 15-7-15 09:06
係咪小一上, 我唔知, 不過知係小學升上去

作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-15 10:27

estherxx 發表於 15-7-15 08:51
恭喜哂!好似有兩位?
此校的確是一所有潛力的書院,
版主,我女最後也沒有註冊此校,亦感到可惜。不是因為 ...
唔好客氣, 知我一定講, 唔係我唔會吹, 最緊要家長了解同考慮清楚

而家中小學家長都超興奮, 特別因為港同係新理念, 新學校, 所有野都係由零開始一齊慢慢建立, 各方面都要配合至可以成事, 所以份外感動

祝你女女黎緊都有愉快豐盛校園生活

作者: savoy    時間: 15-7-15 10:51

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 10:24
係咪小一上, 我唔知, 不過知係小學升上去

女狀元小一開始上,每年攞獎學金。我仔曾與她同班,男的就要問下。
作者: maggielee    時間: 15-7-16 21:19

小女今年外校入S1. 各位多多指教.  
請問有家長知兩位狀元的校內校外參與咩活動多嗎?
我只知好似無真係補習. 但有買好多歷屆卷回來溫習.
佢地有班人自組溫習小組.
女狀元好似有玩幾樣活動, 包括中文辯論社?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5