教育王國

標題: 2015官塘瑪利諾書院交流區(男校) [打印本頁]

作者: TAKTAKB    時間: 15-7-9 13:49     標題: 2015官塘瑪利諾書院交流區(男校)

阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家長一齊交流吓

作者: TAKTAKB    時間: 15-7-19 21:53     標題: 引用:阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家

原帖由 TAKTAKB 於 15-07-09 發表
阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家長一齊交流吓

作者: amy997    時間: 15-7-21 11:46

你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多指教.
作者: TAKTAKB    時間: 15-7-21 23:40     標題: 引用:你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多

原帖由 amy997 於 15-07-21 發表
你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多指教.
有冇参加暑期班呀?

作者: amy997    時間: 15-7-22 01:12

有,參加英語興趣班.佢話同British Council大致相同.但無須回家做功課.你小朋友有冇參加暑期班?
作者: TAKTAKB    時間: 15-7-22 11:44     標題: 引用:有,參加英語興趣班.佢話同British+Council

原帖由 amy997 於 15-07-22 發表
有,參加英語興趣班.佢話同British Council大致相同.但無須回家做功課.你小朋友有冇參加暑期班? ...
我仔都有上呀,呢個暑假好似冇得抖,成日要返校上課,拿書,拿校服.....btw,你仔自己上學?我仔系自已上學,成日話羡慕同學有家長去凑这放學,但我抽不到身,無奈

作者: amy997    時間: 15-7-23 00:16

是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家.星期五買書和取 校簿 .你是否訂購在學校提取.如果全部訂購,一個小朋友攞都甚感吃力.希望明天沒有雨落
作者: TAKTAKB    時間: 15-7-24 22:44     標題: 引用:是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家

原帖由 amy997 於 15-07-23 發表
是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家.星期五買書和取 校簿 .你是否訂購在學校提取.如果全部訂購,一個 ...
我仔有個同學仔系家長凑放假,有時可搭順風車回家

作者: TAKTAKB    時間: 15-8-18 00:14     標題: 回覆:TAKTAKB 的帖子

星期六家長要去學校嗎?

作者: BabyCannan    時間: 15-9-17 13:42     標題: 回覆:2015官塘瑪利諾書院(男校)

小兒今年小五,官瑪係我其中一間心儀嘅學校,請問你囝囝全級排名幾多才有機會入到?另外,是否選作第一志願才有機會呢?請指教

作者: bkneon0088    時間: 15-9-24 15:32     標題: 回覆:BabyCannan 的帖子

Me too.
我都想知道!

作者: amy997    時間: 15-10-3 18:07     標題: 回覆:2015官塘瑪利諾書院(男校)

自行全in.自行收40人。如果你是余校長
有250人在自行時。你都會收最好成績頭40人。 至於在大抽獎時甲1 乙1 都寫觀瑪。博一博。至於乙2 選觀瑪唔知有冇人中過。如果在2016年9月升中學。Pre-s1成績 是睇2014和2012這兩年。所以一定要問老師上年師兄師姐同自己小朋友的名次 派邊間中學

作者: 維尼熊pooh    時間: 15-11-14 18:12

很多人都會揀聖言首選,大家可否分享一下點解選觀瑪,有什麼優勝之處?謝謝
作者: rolandbb    時間: 15-11-18 16:59

維尼熊pooh 發表於 15-11-14 18:12
很多人都會揀聖言首選,大家可否分享一下點解選觀瑪,有什麼優勝之處?謝謝 ...
我都想知, 有無人可以講吓? 唔該.

作者: amy997    時間: 15-11-23 14:27

觀塘男校b1得兩間.論名氣.校舍.dse成績一定選聖言.而兩間開放日我兒也去了兩次.分別是五年級與六年級.最後用家選了觀瑪.我問他何此決定.第一 他感覺觀瑪不會太大壓迫感.校長和老師友善.弟二 是 升上中四 選科問題.
作者: 維尼熊pooh    時間: 15-11-24 20:48

回覆 amy997 的帖子

終於有人回覆,謝謝你,你說選科問題,可否分享是什麼?
作者: subyat    時間: 16-1-17 15:33

請問九龍城band1尾band2頭+學界游水有獎自行選此校有無機?
學校有無規定學生要學樂器或運動?
作者: hmapy    時間: 16-4-19 12:01

你好, 小兒今年九月升中, 他的心水是呂郭第一, 觀瑪第二, (當然同我的心水相反)
可否給些意見??
另外想問觀瑪有無適應班或bridging course? Thanks
作者: amy997    時間: 16-4-23 23:06

觀瑪同學一定要自動波.學校唔會太谷.又有夏令時間  (放1.20分).

功課寥寥可數.又好少Quiz..(至少我在家甚少見我兒做功課.和温習)

適應班在暑假進行.會在你注冊時師兄向你介紹.參加屬自願.
作者: IrisCheng    時間: 16-6-5 11:53

amy997 發表於 15-11-23 14:27
觀塘男校b1得兩間.論名氣.校舍.dse成績一定選聖言.而兩間開放日我兒也去了兩次.分別是五年級與六年級.最後 ...
請問妳仔仔的
升上中四選科問題 (他很成熟喔, 知道自己的需要)... 是指甚麼? 可以分享嗎?

作者: chanyw777    時間: 16-6-14 17:35

我是觀瑪舊生, 觀瑪勝在自由, 基本上是自生自滅, 老師是有熱誠和愛心, 但對公開試的支援就普通, 很多同學都要搵補習, 有D似大學的教育模式。

作者: 幪面超人    時間: 16-6-15 11:58

amy997 發表於 15-11-23 14:27
觀塘男校b1得兩間.論名氣.校舍.dse成績一定選聖言.而兩間開放日我兒也去了兩次.分別是五年級與六年級.最後 ...
想問問聖言與觀瑪中四選科有咩分別呢?
作者: amy997    時間: 16-6-16 01:18

中三頭20名應可讀 phy chem econ +m2
作者: amy997    時間: 16-6-16 01:26

支援好像揾D師兄幫手.拔尖就真是沒有.其實不應同聖言比.以現在DSE成績.順利天主教都勝過觀瑪.
作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-6 13:52     標題: 引用:支援好像揾D師兄幫手.拔尖就真是沒有.其實

原帖由 amy997 於 16-06-16 發表
支援好像揾D師兄幫手.拔尖就真是沒有.其實不應同聖言比.以現在DSE成績.順利天主教都勝過觀瑪. ...
Hi 阿囝今年派咗入去, 佢好鍾意, 因好多同學入,要叫佢自己努力d先

作者: DolPurple    時間: 16-7-6 14:08

Hi 亞仔在自行都入到這間,大家都超開心,明天記得帶成績表和其他資料,我打电問過
作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-6 14:59     標題: 引用:Hi+亞仔在自行都入到這間,大家都超開心,

原帖由 DolPurple 於 16-07-06 發表
Hi 亞仔在自行都入到這間,大家都超開心,明天記得帶成績表和其他資料,我打电問過 ...
Hi 同學仔!睇下會唔會同班, 到時可以交流下

作者: DolPurple    時間: 16-7-6 19:21

好啊!希望多D觀瑪仔入黎傾下,我發覺觀瑪D家長都好低調
作者: amy997    時間: 16-7-8 23:36

pre-S1 用作分班試 C D 班比較好
作者: DolPurple    時間: 16-7-9 08:58

請問亞sir話有一班係普教,其實好唔好呢?(睇pre-s1)
作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-9 21:56     標題: 回覆:2015官塘瑪利諾書院交流區(男校)

我同阿仔都唔多鍾意普教中

作者: amy997    時間: 16-7-10 00:28

C班是普教.應該在註冊日.有通告問你入唔入.
作者: pumber    時間: 16-7-11 17:58     標題: 回覆:amy997 的帖子

作者: pumber    時間: 16-7-11 17:59     標題: 引用:支援好像揾D師兄幫手.拔尖就真是沒有.其實

作者: pumber    時間: 16-7-11 18:00     標題: 引用:Quote:原帖由+amy997+於+16-06-16+發表支援

作者: TAKTAKB    時間: 16-7-11 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+pumber+於+16-07-11+發表仲差

原帖由 pumber 於 16-07-11 發表
sorry 係 仲差過順天?  有冇source ?
唉......系,都好擔心,我仔今年升F2, 但F1時D老師教書己勁hea,其实我like聖言多D,冇奈讀嘅系個仔,所以比佢話事......点知......

作者: amy997    時間: 16-7-12 00:09

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D12
作者: 幪面超人    時間: 16-7-12 10:36

F1知唔知邊班好D? 派左通告問選唔選C班. 但亞仔又唔係咁鈡意普教中
作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-12 12:39     標題: 回覆:2015官塘瑪利諾書院交流區(男校)

其實唔駛諗得太壞, 填表前一早search咗, 每間學校都有優劣, 每年dse都唔同, 排位都唔同, 最緊要佢地讀得開心同投入, dse勁嘅學校ㄧ樣有人入唔到U, 一起加油吧💪💪💪

作者: DolPurple    時間: 16-7-21 21:44

請問幾時知分班?
作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-25 08:52     標題: 引用:請問幾時知分班?

原帖由 DolPurple 於 16-07-21 發表
請問幾時知分班?
今日知喇!阿仔入咗c班, 好擔心

作者: DolPurple    時間: 16-7-25 20:41

c班係普教,你之前楝左嗎?之前有回条
而c班系精英班

作者: rabbitmonkey    時間: 16-7-26 14:29     標題: 引用:+c班係普教,你之前楝左嗎?之前有回条而c

原帖由 DolPurple 於 16-07-25 發表
c班係普教,你之前楝左嗎?之前有回条
而c班系精英班
就係唔知點解冇揀都入咗!其實唔多鍾意普教中

作者: 幪面超人    時間: 16-8-8 09:07

rabbitmonkey 發表於 16-7-26 14:29
就係唔知點解冇揀都入咗!其實唔多鍾意普教中
可能唔夠人選C班, 但C班又要咁多人入, 所以咪抽樣放D人入C班.

作者: leeoi    時間: 16-8-29 14:57

amy997 發表於 16-6-16 01:18
中三頭20名應可讀 phy chem econ +m2
我都想知道F4..A-D班,邊班最好

作者: bkneon0088    時間: 16-10-21 19:43     標題: 回覆:2015官塘瑪利諾書院交流區(男校)

想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?

作者: josejandy    時間: 16-11-30 12:33

請問各位,仔仔小五,小四考級13,想了解下有無人自行無揀,統一放第二入到(emoji)(emoji)

作者: wylee815    時間: 16-12-7 10:50

回覆 amy997 的帖子

amy997, 您好!  請問什麼是Pre-s1成績?  是否又要看2014和2012這兩年派那間人數多少去評估機會率?
作者: rabbitmonkey    時間: 16-12-21 21:56

josejandy 發表於 16-11-30 12:33
請問各位,仔仔小五,小四考級13,想了解下有無人自行無揀,統一放第二入到(emoji)(emoji)
...

舊年出生率低都冇乜聽過, 今年開始上升更難, 放第二應該微d

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5