教育王國

標題: 顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間 [打印本頁]

作者: mandy2003    時間: 15-7-10 15:26     標題: 顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

顏寶鈴 :
優點: 1) 入大學率暫時較高    2) 歷史較久  
缺點: 1) 較遠,沒有直車,要花1小時一程,可能返放學要坐的士,每月大約3千元  2) 聽聞多功課 ,要做到十二點

聖瑪加利 (深旺道)
優點: 1) 初中較少功課    2) 近住所,一個地鐵站距離
缺點: 1) 有小學直上學生,怕地頭蟲蝦新生  2) 男女比例1:4,我的是兒子

作者: tiffany_wong23    時間: 15-7-10 15:49     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

顏寶玲

作者: tonychan9    時間: 15-7-10 16:03     標題: 引用:顏寶鈴+:+優點:+1)+入大學率暫時較高++++

原帖由 mandy2003 於 15-07-10 發表
顏寶鈴 :
缺點: 1) 較遠,沒有直車,要花1小時一程,可能 ...
顏寶玲

作者: saikueny2k    時間: 15-7-10 16:12

顏寶玲  
作者: mandy2003    時間: 15-7-10 16:43

但係顏寶鈴好多功課同如果入左補㡳班,一個星期每日要補2個小時課喎
作者: dlh525    時間: 15-7-10 16:45

咁不如問下你小朋友喜歡那一間.  我地話好, 但佢唔喜歡都冇用架!!  
作者: mandy2003    時間: 15-7-11 16:45

我諗我最終都係揀聖瑪加利,我一聽到做功課做到十二點,仲要咁遠,我就怕怕。
作者: looking    時間: 15-7-11 18:01     標題: 引用:顏寶鈴+:+優點:+1)+入大學率暫時較高++++

原帖由 mandy2003 於 15-07-10 發表
顏寶鈴 :
當然係顏寶玲

作者: 憫父    時間: 15-7-11 21:40

mandy2003 發表於 15-7-10 15:26
顏寶鈴 :

顏寶鈴較好,顏早期不太受家長歡迎,收了不少 band 2,甚至是 band 3 學生,亦收了不少南亞學生。

六年前收生水平較不少 band 1C 英中差,但六年後文憑試成績較不少 band 1C 學校好。

我會揀顏寶鈴。

作者: peggy    時間: 15-7-11 21:56

顏寶玲
作者: FRUTIPS    時間: 15-7-11 22:38     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

最緊要家長小朋友都喜歡

作者: ch-cheung    時間: 15-7-11 23:03     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

作者: Kittymummy    時間: 15-7-12 02:03     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

SMC 初中的確功課少,主要做project and presentation 為主. 雖然功課少,但都吾好諗住易讀. 眼見吾少主科肥都要留班/試升. 男女肯定比例肯定吾係1:4 (我眼見),原校生大部分都好叻. 英語水平超高. 我覺得原校外校相處叫吾錯,平時行過雖然吾係同一班,但大家都會say hi.

作者: Kittymummy    時間: 15-7-12 02:17     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

比多點資料你,學校高中係行兩個課程:1.GCSE,  2. DSE..... 所以有吾少學生吾係DSE 果條隊,完成GCSE課程後到外國升學.

作者: rosenok    時間: 15-7-12 08:28

回覆 mandy2003 的帖子

有得補底都唔錯,老師一樣被罰留堂,學生當然都要付出
作者: love_chelsea    時間: 15-7-12 10:39

顏寶玲
作者: mandy2003    時間: 15-7-14 16:44

回覆 Kittymummy 的帖子

妳講得啱,今日去完PRE-S1 TEST。 發現聖瑪加利D英文好好,仲好過好多BAND 1A 學生,男女比例只是女孩略多一到兩成,男仔都三五成群在一起,一點也不覺得他們因女孩略多而寂寞,都好OKAY。學校好重視品德,老師好有心解答問題,好學校一間
深信阿仔揀得有錯。

作者: mandy2003    時間: 15-7-14 16:46

回覆 mandy2003 的帖子

應該係"深信阿仔㨂得冇錯" 先啱
作者: Kittymummy    時間: 15-7-14 17:18

mandy2003 發表於 15-7-14 16:44
回覆 Kittymummy 的帖子

妳講得啱,今日去完PRE-S1 TEST。 發現聖瑪加利D英文好好,仲好過好多BAND 1A 學 ...

原校生既英文係好到不得了.
聽亞女講DSE 全級最差果兩個都有4.
所以讀開中文小學既黎緊真係要努力. 加油 !!!

作者: 五口之家    時間: 15-7-16 02:06

SMCE英文好勁  有年DBS同smce 咁橋一齊去參觀海洋公園  smce 個個講英文 海洋公園D職員以為佢哋係國際學校 反而DBS D學生要D職員講中文
作者: bowling68    時間: 15-7-16 07:24     標題: 回覆:mandy2003 的帖子

NPL has IB

作者: ktdanielli    時間: 15-7-16 10:23     標題: 回覆:bowling68 的帖子

想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎樣?昨天DSE放傍,眼見要科科勁先可以入U。

作者: van_t    時間: 15-7-16 16:53     標題: 引用:想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎

原帖由 ktdanielli 於 15-07-16 發表
想問聖瑪加利除了英文好之外,其他科成積怎樣?昨天DSE放傍,眼見要科科勁先可以入U。

...
SMC 校網出左2015 DSE results, 不過睇吾明,請高人指點下

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-16 17:34

van_t 發表於 15-7-16 16:53
SMC 校網出左2015 DSE results, 不過睇吾明,請高人指點下
都係個句:英文勁,數學OK,中文弱。

英文有32.8%五級或以上(梁銶琚、鄧顯、張祝珊同九龍民生舊年係25.0%、35.1%、35.3%同38.0%),數學只有31.6%五級或以上(跟九龍民生舊年既32.4%差唔多,跟梁銶琚、鄧顯同張祝珊舊年既44.3%同39.8%、47.4%有幾大距離),中文無提,應該係衰左。

作者: hkpapa852    時間: 15-7-16 17:40

van_t 發表於 15-7-16 16:53
中文2級或以上不足100%, 5級或以上完全唔提, 3級或以有幾多真係唔樂觀

作者: ktdanielli    時間: 15-7-16 18:32     標題: 引用:Quote:van_t+發表於+15-7-16+16:53+SMC+校

原帖由 hkpapa852 於 15-07-16 發表
中文2級或以上不足100%, 5級或以上完全唔提, 3級或以有幾多真係唔樂觀
如果中文衰左,就同本地大學無怨。

作者: mandy2003    時間: 15-7-17 00:29

回覆 ktdanielli 的帖子

據我所知,這只是第一年through train 成績,我深信成績會越來越好,我認識的聖瑪加利 現在讀緊初小及高小的,學術水平好高,中文也不差。
作者: Vickyblah    時間: 15-7-17 10:13     標題: 引用:回覆+ktdanielli+的帖子 據我所知,這只是

原帖由 mandy2003 於 15-07-17 發表
回覆 ktdanielli 的帖子

據我所知,這只是第一年through train 成績,我深信成績會越來越好,我認識的聖瑪 ...
我對smce都好有興趣。最緊要知道自己同小朋友想要咩,支持你!

作者: bbkingdombb    時間: 15-7-17 15:46

Kittymummy 發表於 15-7-12 02:17
比多點資料你,學校高中係行兩個課程:1.GCSE,  2. DSE..... 所以有吾少學生吾係DSE 果條隊,完成GCSE課程 ...
請問有沒有完成GCSE後用非聯招成功入本地大學的個案?
作者: mandy2003    時間: 15-7-17 20:58

回覆 hkpapa852 的帖子

中文未能2級逹100%,可能是非華人學生,不過學校網站有寫,GCSE中文全部A曬,咁呢D非華人學生,可憑GCSE代替DSE中文。
作者: mandy2003    時間: 15-7-17 21:00

Vickyblah 發表於 15-7-17 10:13
我對smce都好有興趣。最緊要知道自己同小朋友想要咩,支持你!
好贊成,
作者: Vickyblah    時間: 15-7-17 22:00     標題: 引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-7-17+10:13+我

原帖由 mandy2003 於 15-07-17 發表
好贊成,
題外話, 想問你小朋友讀邊間小學考到smce??

作者: Kittymummy    時間: 15-7-18 00:22     標題: 引用:Quote:Kittymummy+發表於+15-7-12+02:17+比

原帖由 bbkingdombb 於 15-07-17 發表
請問有沒有完成GCSE後用非聯招成功入本地大學的個案?
我冇數據,但我所知。中三學期尾會派通告(聽講好似係40人左右),學校中四會行兩個課程,1.GCSE, 2. DSE....如果係讀GCSE課程,我諗吾會non jupas入本地大學,果班應該係外國升學為主.

作者: mandy2003    時間: 15-7-18 17:25

Kittymummy 發表於 15-7-18 00:22
我冇數據,但我所知。中三學期尾會派通告(聽講好似係40人左右),學校中四會行兩個課程,1.GCSE, 2. DSE.. ...
Kittymummy
學生會否考完GCSE,也考DSE呢?因為GCSE中四就可考,而DSE是中六才考呢

作者: hippoo    時間: 16-2-4 00:16

作者: tintinlam    時間: 16-2-11 20:09

mandy2003 發表於 15-7-18 17:25
Kittymummy
學生會否考完GCSE,也考DSE呢?因為GCSE中四就可考,而DSE是中六才考呢
...
中四考既應該係IGCSE,  唔係GCSE AL, 入大學睇GCSE(唔係IGCSE) 或者DSE成績.  正常係考完IGCSE再考慮讀GCSE 或者DSE, GCSE讀2年, DSE 中五, 六都係讀2年, 2種課程其實有分別, 好難同時間考.  除非好叻.

作者: Bryan.123    時間: 16-2-13 18:41

2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎新日講的。
(如有記錯,請代為修正。)

10個港大
8個中大
4個科大
18個其他大學
14個外國升大學
其他則副學士或文憑等

作者: ktdanielli    時間: 16-2-13 19:31     標題: 引用:2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎

原帖由 Bryan.123 於 16-02-13 發表
2015年入大學人數,這是從中學部新生家長迎新日講的。
(如有記錯,請代為修正。)
佢地中六有幾多人,想計下百分比。

作者: Bryan.123    時間: 16-2-14 09:52

考DSE的,大概有68人左右.
作者: ktdanielli    時間: 16-2-14 11:39     標題: 引用:考DSE的,大概有68人左右.

原帖由 Bryan.123 於 16-02-14 發表
考DSE的,大概有68人左右.
不考DSE有多少呢?佢地入大學冇分DSE 和 non DSE.

作者: Bryan.123    時間: 16-2-14 16:42

不太清楚!應该係68個學生都係考DSE!
作者: SONIALAI    時間: 16-2-26 15:06

SMCE 2nd Interview 形式是怎樣的, 有勞分享一下, 實在很緊張
作者: janetleung    時間: 16-3-14 11:34

作者: Naurto    時間: 16-3-14 12:57     標題: 回覆:顏寶鈴 和 聖瑪加利,妳會㨂邊間

如果留港讀,要注意雖然佢開始有ib, 但其實男拔都ib 今年都向外招生,唔係咁多人讀。如果你上網,也會見好多有Jupas offer,的人,都是non chinese. 如果這些non chinese 轉去ib, dse result 會怎樣,你可考慮多些……

作者: DevilPig    時間: 16-9-26 17:10

mandy2003 發表於 15-7-10 15:26
顏寶鈴 :
你仔仔最後入邊間?

作者: easonkinki    時間: 16-9-26 19:02     標題: 引用:Quote:Kittymummy+發表於+15-7-18+00:22+我

原帖由 mandy2003 於 15-07-18 發表
Kittymummy
...
你小朋友讀邊間小學考入去?B1定B2生?B2A係咪唔洗諗?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5