教育王國

標題: 會不會買補充練習做呢 [打印本頁]

作者: garyleung    時間: 15-7-11 07:09     標題: 會不會買補充練習做呢

作者: coco_cocopig    時間: 15-7-11 07:40     標題: 回覆:garyleung 的帖子

作者: Yanamami    時間: 15-7-11 08:51

会~~專係考試前當温書做,平曰唔做。
作者: Feimum    時間: 15-7-11 09:04     標題: 回覆:garyleung 的帖子

冇人買的話、不會越出越多、價錢亦越來越貴。有市才有價!

作者: dlee_ca    時間: 15-7-11 10:04     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

Yes

作者: MrBeast    時間: 15-7-11 10:30

有需要咪買
作者: ylmanhk    時間: 15-7-11 11:12     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

冇用

作者: kayi0556    時間: 15-7-11 11:26

補習老師會有練習俾囡做, 所以呀囡會每日都會定時定候做
作者: karen55407    時間: 15-7-11 13:02     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

中英數都買

作者: natnat519    時間: 15-7-11 13:14     標題: 引用:会~~專係考試前當温書做,平曰唔做。

原帖由 Yanamami 於 15-07-11 發表
会~~專係考試前當温書做,平曰唔做。
Same here

作者: lojo11    時間: 15-7-11 13:32     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

作者: garyleung    時間: 15-7-11 13:42     標題: 回覆:lojo11 的帖子

作者: coco_cocopig    時間: 15-7-11 14:30     標題: 回覆:garyleung 的帖子

作者: garyleung    時間: 15-7-11 17:47     標題: 回覆:coco_cocopig 的帖子

作者: Yanamami    時間: 15-7-11 17:54

買不同出版社的~~你要自己逐本揀,睇边d適合自己(近次学校測考模式)。有時未必全本喀用,抽黎做~
作者: 彤媽媽    時間: 15-7-11 19:16

以前做足六年
學校咁多課外題
要女女做多些先會變通
都係星六日做個零鐘
考試前用妮操下咁
作者: 莉安    時間: 15-7-12 07:06     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

以前會買好多,但發覺到學期尾好多都無時間做,所以依家買一,兩本,做完再買,做唔完就唔會再買

作者: garyleung    時間: 15-7-12 08:49     標題: 回覆:莉安 的帖子

作者: HaYi    時間: 15-7-12 09:21

我有, 尤其是數學, 英數, 市面有的都不多,
不過會抽來做, 因冇時間去做晒全部
作者: marble2004    時間: 15-7-12 14:47

回覆 HaYi 的帖子

me too.  Just like taking the school cert, advanced exam. we also did a lot of past paper, no harm, but wont't do too much

作者: simonwan    時間: 15-7-13 00:12

從來不買。有朋友送過一大堆,我轉頭掉灑。
作者: MASAYA    時間: 15-7-13 00:28

冇買過, 每日做一個鐘學校功課仲唔夠?
作者: nillnill    時間: 15-7-13 08:19     標題: 回覆:garyleung 的帖子

只買過教育圖書出的閱讀理解策略,因為開學初小朋友閱讀理解做得不太好,見學校的額外習作都用該出版社,於是照跟,但一定要教小朋友如何應對題目,才有用。

作者: fc926    時間: 15-7-13 09:30     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

中英數常都會買些少,我補之為「補品」看門口,放在書架上由小朋友自由做,考試前會提小朋友做,我負責改後分析問題。一年過去了,有興趣的科目可能做了9成,有些成本練習只做了幾頁

作者: chunheimama    時間: 15-7-13 10:46

冇呀.  凈係叫佢睇多D書咋.
作者: little_yolky    時間: 15-7-13 11:10

MASAYA 發表於 15-7-13 00:28
冇買過, 每日做一個鐘學校功課仲唔夠?
咪就係因為學校功課唔駛做一個鐘囉
作者: MASAYA    時間: 15-7-13 11:12

little_yolky 發表於 15-7-13 11:10
咪就係因為學校功課唔駛做一個鐘囉
咁開心,學校個老闆畀小朋友輕輕鬆鬆學習,但屋企個老闆嫌佢太得閒,係要搵d野佢做
作者: little_yolky    時間: 15-7-13 11:19

MASAYA 發表於 15-7-13 11:12
咁開心,學校個老闆畀小朋友輕輕鬆鬆學習,但屋企個老闆嫌佢太得閒,係要搵d野佢做  ...
我都係良心老闆, 阿女輕輕鬆鬆, 無風無浪過咗試用期。但到小二上學期, 個apprasial唔多靚, 其中數學一項要有改善。老闆促手無策之際, 同事俾咗一份練習佢做, 成績大躍進, 老闆見狀, 考試前再發一次練習, 果然成績保持, 所以, 老闆以後計劃數學測考前都派練習阿女做
作者: PY-Sing    時間: 15-7-13 11:20

我有買中英數.

但只有時間做數.

作者: 思思baby    時間: 15-7-13 11:28

我小朋友無補習, 我只買中英補充比佢做, 幸好佢都聽話日日做少少.

作者: MASAYA    時間: 15-7-13 11:41

little_yolky 發表於 15-7-13 11:19
我都係良心老闆, 阿女輕輕鬆鬆, 無風無浪過咗試用期。但到小二上學期, 個apprasial唔多靚, 其中數學一項要 ...
咁適時引領佢進步係好既
作者: little_yolky    時間: 15-7-13 11:51

MASAYA 發表於 15-7-13 11:41
咁適時引領佢進步係好既
如果學校少功課又無補習既家長真係要注意下, 小朋友原來唔係唔明, 係唔夠嫻熟, 所以測考做唔切或唔小心做錯。

我自己細個時無補習又無做練習, 都次次過關, 近來諗番, 係因為小學係勁操學校, D功課多到已經夠幫你操埋了, 唔駛再額外操。細個時為咗睇電視, 又為咗唔想改正做多樣功課, 所以都係做得快靚正。反而阿女功課少, 有大把時間空間做改正, 咁又無咗呢個動力了。

作者: taivivian    時間: 15-7-15 11:10

中英數常都有買,我都係買番教科書的出版商所出的補充,測驗、考試前用來溫習,數學和常識都可以全部做晒。
作者: abinayams    時間: 15-7-15 12:32

有買幾本看門口,平日做完功課只鼓勵多看圖書,測考前溫完習就操補充,練習睇題目同控制時間,尤其是中英聆聽,唔做補充好難溫
作者: 海倫helena    時間: 15-7-15 15:44

作者: maggiemomC    時間: 15-7-15 16:57

作者: maryLLove    時間: 15-7-15 18:04

作者: conniecheung    時間: 15-7-16 01:58     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

有買,中,數,常 每樣買少少。

作者: YolandaTam    時間: 15-7-16 10:30

一定要買, 喺小女學校, 冇做練習嘅同學有以下三類:1) 補習
2) 天才
3) 放PAR
如果係頭幾名, 通常都係1), 仲要係私補+大班操巻

作者: little_yolky    時間: 15-7-16 10:35

simonwan 發表於 15-7-13 00:12
從來不買。有朋友送過一大堆,我轉頭掉灑。
好浪費啊, 教科書D紙好重磅, 攞去賣都好值錢嘛
作者: MASAYA    時間: 15-7-16 11:31

YolandaTam 發表於 15-7-16 10:30
一定要買, 喺小女學校, 冇做練習嘅同學有以下三類:1) 補習
2) 天才
3) 放PAR
學校自己教唔到學生應付學校既考試?
作者: YolandaTam    時間: 15-7-16 12:52

MASAYA 發表於 15-7-16 11:31
學校自己教唔到學生應付學校既考試?
兩科語文課堂上教嘅同考試有關嘅得20%咁大把, 數學就槪念教得差(我老公話有時仲慘過冇教), 同學未搞掂槪念已經教佢哋shortcut.

請看我喺舊貼回覆 (咁啱又係回覆閣下):

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2980180&page=3#pid40282528

作者: MASAYA    時間: 15-7-16 12:55

YolandaTam 發表於 15-7-16 12:52
兩科語文課堂上教嘅同考試有關嘅得20%咁大把, 數學就槪念教得差(我老公話有時仲慘過冇教), 同學未搞掂槪念 ...
係喎,因為見得多回得多,都唔記得回過邊個
我到而家都唔明學校教淺考深既用意係咩...

作者: YolandaTam    時間: 15-7-16 13:24

MASAYA 發表於 15-7-16 12:55
係喎,因為見得多回得多,都唔記得回過邊個
我到而家都唔明學校教淺考深既用意係咩... :igiveu ...
個人睇法, 以下係"教淺考深"嘅可能用意:
1) 有啲學校有中學部, 係中學部要求高, 要谷DSE成績,中學同學都係要出去上補習天王嘅班, 呢啲學校教書同一般學校好唔同 (請看我回覆舊帖:   http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2597820&page=1#pid36579191), 上行下效之下, 由小學開始谷, 否則小學同學上到中學唔係TOP嗰啲, 小學會好冇面 (因為好多家長係因為想入中學部而揀小學部), 中學部亦會俾壓力

2) 間學校本身根本就係谷, 但因為係津校, 受教統局規限, 課堂上教淺, 否則觀課時會穿煲, 只有靠深嘅考試去令家長"醒水"

3) 太多課外活動, 唔少日子根本唔齊人上堂, 老師又要帶隊, 冇時間備課, 預咗同學要自己諗辦法

4) 有啲家長係虎爸虎媽, 要子女科科100分, 從無俾小朋友自己試過能否應付學校課程就揾補習老師跟住, 家長一齊傾偈自不然就講邊間/邊個補習好. 冇補嗰啲, 家長好易又基於"唔執輸"嘅心態去補埋一份.當大部份同學都係咁, 份巻出淺啲都分唔到學生能力, 只有越出越深, 學生就越補越勁, 惡性循環.

作者: MASAYA    時間: 15-7-16 13:28

YolandaTam 發表於 15-7-16 13:24
個人睇法, 以下係"教淺考深"嘅可能用意:
1) 有啲學校有中學部, 係中學部要求高, 要谷DSE成績,中學同學都係 ...
你講既我都同意,不過就離教育越黎越遠...
作者: 1773    時間: 15-7-16 13:49     標題: 回覆:會不會買補充練習做呢

會,平日做,考試唔做

作者: little_yolky    時間: 15-7-16 13:53

garyleung 發表於 15-7-11 07:09
如題
書展又開鑼, C6噚日首日同阿女去逛, 阿女攞咗D自己零用錢諗住買心頭好, 路經某大書商 counter, 阿女突然問爸爸:我可唔可以買補充練習做?

爸爸緊係無俾佢買, 話唔好嘥自己錢, 有需要媽媽會買俾你做。不過, 佢真係上晒腦, 以為自己進步係因為做卷, 真係大鑊鳥

作者: MASAYA    時間: 15-7-16 13:56

little_yolky 發表於 15-7-16 13:53
書展又開鑼, C6噚日首日同阿女去逛, 阿女攞咗D自己零用錢諗住買心頭好, 路經某大書商 counter, 阿女突然問 ...
阿女以為做卷可以進步唔大鑊,係好事添,家長以為做卷就成績好先大鑊
作者: MASAYA    時間: 15-7-16 13:59

小朋友有上進心妳仲想點?
作者: little_yolky    時間: 15-7-16 14:03

MASAYA 發表於 15-7-16 13:59
小朋友有上進心妳仲想點?
因為佢個concept好似有D搞錯咗, 以為只要做卷就可以攞高分, 其實學得明白比較重要吧。
作者: MASAYA    時間: 15-7-16 14:05

little_yolky 發表於 15-7-16 14:03
因為佢個concept好似有D搞錯咗, 以為只要做卷就可以攞高分, 其實學得明白比較重要吧。 ...
佢肯搵方法,妳咪畀佢試囉,肯試遲早都搵到適合自己既方法
作者: wister    時間: 15-7-16 16:01     標題: 回覆:garyleung 的帖子

會呀,有時間或考試前俾佢做下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5