教育王國

標題: 今年升小一打算聖誕節去旅行 [打印本頁]

作者: kennis_t    時間: 15-8-16 10:04     標題: 今年升小一打算聖誕節去旅行

今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本,即高班學既野,小朋友會唔會去完旅行咩都唔記得呢?

返黎後有三日full day 溫習至考試,夠時間pick up 嗎?

作者: fefemom    時間: 15-8-16 10:13

kennis_t 發表於 15-8-16 10:04
今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本 ...
三日似乎少啲,玩完要接近一星期回魂,除非你玩之前溫好書,如果唔係心掛掛。
作者: siden    時間: 15-8-16 10:35     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

Xmas早半截去冇問題

後半截?你預咗做炮灰吧

小一咁細要起碼5日回魂

睇你邊間

同睇你有乜要求

作者: erniewellie    時間: 15-8-16 13:25     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

Take a step back,家長知不知這次考試計不計分?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-8-16 13:35     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

返黎就考試當然唔去旅行啦

作者: wtskina    時間: 15-8-16 13:48     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

之前要預早三至四星期温習。

作者: under_the_tree    時間: 15-8-16 14:01     標題: 引用:今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就

原帖由 kennis_t 於 15-08-16 發表
今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本 ...
停一停,諗一諗,還有兩個長假期!

作者: siden    時間: 15-8-16 14:41     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

我都係貪玩之人

貪玩正常

但要玩,就放棄什麼家族大旅行,小家庭Xmas 頭段去個short trip算吧啦

作者: 小曳人    時間: 15-8-16 14:49     標題: 回覆:kennis_t 的帖子

正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世人嚟講其實唔太重要!所以,如果家族好少—齊去玩,特別係有老人家難得同行,我會選擇去玩!(分分鐘無下一次嘅旅行組合)

作者: siden    時間: 15-8-16 14:54     標題: 引用:正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世

原帖由 小曳人 於 15-08-16 發表
正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世人嚟講其實唔太重要!所以,如果家族好少—齊去玩,特別係有老人 ...
老人家通常不會只有假期後段得閒

通常都係working sibling/relatives先有如此limitations

作者: siden    時間: 15-8-16 15:03     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

同意小一考試真係唔多緊要。

要小二插班除外。如果考得不好,你真心不介意,而你細路性情又唔係果種衰一次就被打沉的,其實去也無不可。

作者: MrBeast    時間: 15-8-16 15:29

我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好少和長假又出國去旅行,成績都不錯,不過人地個得我個唔得之麻。不過不過大部份官津第一個試應都是honeymoon period,但樓主太少資料la.
作者: siden    時間: 15-8-16 17:33     標題: 引用:我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好

原帖由 MrBeast 於 15-08-16 發表
我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好少和長假又出國去旅行,成績都不錯,不過人地個得我個唔得之麻。 ...
係。

醒的或定的或兩者皆備的真係去同唔去都成績相差不大。

但不是我果個。

楼主個仔係「凡」童讀「神」校,抑或「神」童讀「凡」校,都已經很不同。

作者: Anniemun    時間: 15-8-16 17:46

如果真的很想去,在出發前3星期準備考試應該ok ,讀書路很慢長,其實好多比賽,活動都會在考試或測驗前,同學養成平常有温書的習慣,不要臨急抱佛腳,好好安排時間最重要。
作者: 靚靚C9    時間: 15-8-16 17:52     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

玩散曬個心,我唔會去

作者: HauMiranda    時間: 15-8-16 18:27     標題: 回覆:靚靚C9 的帖子

除非真係有咩典禮要參加或者成個家族去啦,否則我會選擇農曆新年或者復活節假去,唔駛心掛掛!

作者: FZMM    時間: 15-8-17 08:21     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

照去,留代下學期攞成績進步獎

作者: mansum92    時間: 15-8-17 08:50     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

第一次考試就教佢唔洗溫書,考試之前可以去玩,唔係幾好掛。唔係成績問題,係原則問題。

作者: IloveJJ    時間: 15-8-17 10:41     標題: 引用:第一次考試就教佢唔洗溫書,考試之前可以去

作者: karen55407    時間: 15-8-17 10:46     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

我絕對不會!我支持自少培養孩子「工作時工作,遊戲時遊戲。」的概念。

作者: little_yolky    時間: 15-8-17 13:05

kennis_t 發表於 15-8-16 10:04
1. 小朋友易心散嗎?2. 學校係教乜考乜? 無教淺考深?
3. 之前測驗看, 小朋友pick up好唔好?

其實真係睇你讀乜學校, 一般學校嚟講, 係中文會深一D, 但中文無得救, 因為係睇平時有幾多斤兩。我覺得如果小朋友自律, 學校又無考深, 咁其實考試係唔應該考前溫書的, 係要日日溫D。不過, 如果小朋友係心散唔自律型, 咁就唔好去好了。

同埋, 家長你都唔好諗住旅行完之後三日full day溫習先得架, 溫習係日日要做既嘢嚟, 最少個個星期做, 俾小朋友覺得臨急抱佛腳就唔好了。

作者: karbb1217    時間: 15-8-17 14:14     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

我會覺得樓主可以等開咗學先考慮去唔去,有幾點:
1)小朋友本身係咪一個易適應既人?
2)小朋友會唔會好受其他嘢影響?
3)家長係咪一個好緊張既人?
4)家長本身係咪一個同人比較既人?5)你入咗個間小學係咩小學?谷唔谷或者多唔多功課?

先了解學校本身既教育方式,再睇埋開學頭一兩個月既情況再決定。而家先八月,九月尾決定都未遲吧?

作者: stefi    時間: 15-8-17 14:27     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

我都覺得等開學睇定d好d,因為唔知小朋友跟唔跟得上進度,又唔知學校考試準則

作者: little_yolky    時間: 15-8-24 15:19

karbb1217 發表於 15-8-17 14:14
我會覺得樓主可以等開咗學先考慮去唔去,有幾點:
1)小朋友本身係咪一個易適應既人?
2)小朋友會唔會好受 ...
但家族旅行, 可能要早3-4個月plan定。
作者: Yanamami    時間: 15-8-24 15:25

哎吔~~小—咋~~~~小—唔去,係咪越升高班越唔洗旨意去?家族旅行?老人家身体—年比一年差喎~除非你家族就到新年或復活節去~
作者: little_yolky    時間: 15-8-25 09:41

Yanamami 發表於 15-8-24 15:25
哎吔~~小—咋~~~~小—唔去,係咪越升高班越唔洗旨意去?家族旅行?老人家身体—年比一年差喎~除非你家族就 ...
俾我都會揀去旅行, 尤其係有老人家參與。之前我爸爸話好想去天安門睇首都, 但工作忙一年推一年, 依家佢坐住輪椅, 邊度都唔駛去了。
作者: PY-Sing    時間: 15-8-25 11:26

好難一概而論.

小一第一個考試, 可以用嚟拉分.
個考試會係相對淺. 有D聰明的小朋友真係唔洗點温.
作者: sweeticandy    時間: 15-8-25 12:26

正常都唔去玩~..

不過因為係家族旅行.我會選擇去..

作者: little_yolky    時間: 15-8-25 13:05

PY-Sing 發表於 15-8-25 11:26
好難一概而論.

小一第一個考試, 可以用嚟拉分.
就算唔聰明, 都應該OK, 因為中英卷有好多閱讀理解, 又作文, 又聆聽, 又會話, 無得溫。至於數學.....唔駛溫啦, 只有常識, 應該小一唔駛識太多字, 選擇題或連線多。

所以, 只要樓主只要求小朋友合格, 應該係無問題既。

作者: Yanamami    時間: 15-8-25 14:08

我女学校好彩係放假前考試,小—考前仲有个mock exam(唔計落成績表),俾学生同家長熱身,考第—次試通常会讀卷,楼主若考慮去旅行,禁开学後跟貼d,早d温定,应該ok. 睇下小朋友性格,係心散既,曰曰温到考之前都可以無野入腦;係定性既,上堂專心听明白,做功課認真,唔洗点温都考得好。
作者: little_yolky    時間: 15-8-25 15:53

回覆 Yanamami 的帖子

曰曰温到考之前都可以無野入腦 <===== 你咁樣講會嚇死好多新手家長喎。
作者: tws2010    時間: 15-8-25 22:08

We do revision from time to time, therefore, it's not an issue if we go travelling during Christmas or Easter.  But I will keep telling my kid not to lose control.  

作者: newcomer550    時間: 15-8-27 14:21

小一其實好淺, 早D溫, 好快完. 仲有通常考試都係返半日, 每天都有好多時間溫.
作者: momama    時間: 15-8-27 16:08     標題: 引用:回覆+Yanamami+的帖子 曰曰温到考之前都可

原帖由 little_yolky 於 15-08-25 發表
回覆 Yanamami 的帖子

曰曰温到考之前都可以無野入腦
好多細路考試靠 short term memory, 唔係嚇人㗎

作者: longyiuma    時間: 15-8-27 21:34     標題: 引用:今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就

原帖由 kennis_t 於 15-08-16 發表
睇返小朋友,我仔考試前一日先溫,所謂溫都係係咁而望下

作者: wister    時間: 15-9-6 11:09     標題: 回覆:kennis_t 的帖子

如果樓主本身唔緊張小朋友成績就無問題,否則我覺得最好係前段時間去囉

作者: little_kid    時間: 15-9-24 22:30     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

萬一旅行完玩得太攰病倒了,都影響考試狀況。

作者: siujanjan    時間: 15-9-25 16:50     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

我會揀復活節先去,聖誕後係考試,唔會去

作者: cowboybaby    時間: 15-9-25 18:16     標題: 回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

原來大家都咁梗張考試,我又覺得只是小一,又有兩星期假,玩幾日都可以,但要係頭果段日子,因為就算留在香港,都未必日日係屋企溫書,我都想x mas去旅行

高小呈分試除外

作者: IloveJJ    時間: 15-9-25 18:37     標題: 引用:原來大家都咁梗張考試,我又覺得只是小一,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5