教育王國

標題: 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? [打印本頁]

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-11 16:17     標題: 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎?

作者: 亮燈    時間: 15-9-11 19:28

其實事前應問清楚小朋友是否願意出國留學!
作者: Bling2013    時間: 15-9-11 20:47

小朋友幾歲? 有沒有提過什麼原因想回來?

如果因為 homesick, 妳可提議每天同他 Skype 多兩次, 也鼓勵他找些香港來的同學一起玩。 這是過渡期, 小朋友不慣, 也是常見的。 學校活動多了, 忙了, 漸漸便會投入。

作者: wloi    時間: 15-9-11 21:41

Deleted
作者: Mi328    時間: 15-9-11 21:47     標題: 引用:我女入學4日.一齊香港去的同學大吵大鬧左4

原帖由 wloi 於 15-09-11 發表

我女入學4日.一齊香港去的同學大吵大鬧左4日,同我女講終於說服 ...
不是太兒嬉了嗎?

作者: wloi    時間: 15-9-11 22:14

Mi328 發表於 15-9-11 21:47
不是太兒嬉了嗎?

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。
作者: cartierchan    時間: 15-9-12 04:49     標題: 引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-11+21:47+不是太

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。因為真係唔適應到,父母無奈接返香港。 ...
我囡同我whatsapp好正常有事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢, 直到houseparnet見佢太激動叫佢停止face time後冷靜後 whatsapp我feeling better.

作者: cartierchan    時間: 15-9-12 04:50     標題: 引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-11+21:47+不是太

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。因為真係唔適應到,父母無奈接返香港。 ...
我囡同我whatsapp好正常冇事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢, 直到houseparnet見佢太激動叫佢停止face time後冷靜後 whatsapp我feeling better.

作者: wloi    時間: 15-9-12 05:10

我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔適應退學
作者: 亮燈    時間: 15-9-12 06:59     標題: 引用:我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔

原帖由 wloi 於 15-09-12 發表
我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔適應退學,多數捱到一個學期,最短紀錄係5日。 ...
想知係男仔多定係女仔多呢?

作者: annie40    時間: 15-9-12 07:06

回覆 wloi 的帖子

朋輩行為會影響令千金的情緒,宜多加鼓勵,灌輸正面感覺。別人孩子的情況所知有限,如果認識其家長,也許可以主動聨絡,看能幫上什麼忙。孩子在外,彼此扶持,多friends總比少friends 好。
作者: annie40    時間: 15-9-12 07:12

回覆 cartierchan 的帖子

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學一起分享。收到媽媽的愛心包裹,是驟雨中的陽光了。:D
作者: Yanamami    時間: 15-9-12 08:26

cartierchan 發表於 15-9-12 04:50
我囡同我whatsapp好正常冇事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢 ...
禁其实d同学都好nice呀……
作者: spiderlily    時間: 15-9-12 09:20

小兒學校的校長在開學前的致家長通知中提醒新生家長最好在第一個星期不要跟孩子們通電話或 face time,學校會安排一連串活動, 把他們的時間填得滿滿的, 要相信他們在學校會得到好好照顧. 校長勸說家長們愈是顯示關心, 情況愈是糟糕.

亞仔說一開始非常homesick, 但沒時間想太多和哭.  然後, 有朋友仔相伴打球, 沒太大失落.

姪女剛入學時每跟媽媽通電話往後便情緒低落失控大哭, house parent 勸說家長暫且不要跟她通電話.  要知道她狀況就聯絡houseparent, 情況就一下子改善了.

作者: brother4    時間: 15-9-12 09:40     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

agree 朋友一樣佢小所孩子上N班,哭足兩星期,太關心反而不好,學校會安排及照顧孩子,一至二星期才適應。。

作者: 3b    時間: 15-9-12 10:00     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

試過兩年跟阿仔去music camp(幫手做義工), 有家長好緊張每日都跟兒子講幾次電話(由早上至香港嘅零晨), 每次都講到喊, 搞到大人和小朋友都情緒低落,最後阿sir沒收電話幾日, 只準媽咪聯絡阿sir, 之後小朋友回復正常, 投入所有活動, 每日同家長再通電話已沒有問題。

我亦問過學校怎樣處理homesick, 老師話會安排不同活動給學生, 令他們忙碌,盡量填滿時間, 亦希望家長不要太緊張, 不要時刻致電, 以免令到學生情緒波動。

作者: wloi    時間: 15-9-12 12:17

亮燈 發表於 15-9-12 06:59
想知係男仔多定係女仔多呢?

我女讀女校
作者: wloi    時間: 15-9-12 12:21

annie40 發表於 15-9-12 07:06
回覆 wloi 的帖子

朋輩行為會影響令千金的情緒,宜多加鼓勵,灌輸正面感覺。別人孩子的情況所知有限,如果 ...

我女無事
作者: Chole    時間: 15-9-12 13:03

我識一個男仔,放假返香港好正常,最後一日要走唔肯去機場。

另外.我老公有個客係美國大公司,派個女仔黎香港幾日,原來佢從未離開過屋企,homesick.喊!
作者: 亮燈    時間: 15-9-12 14:02     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-12+06:59+想知係男

原帖由 wloi 於 15-09-12 發表
我女讀女校,5日紀錄那位係法國妹。
原來係咁!真係每個人既適應能力都唔同。

作者: cartierchan    時間: 15-9-12 14:50     標題: 引用:回覆+cartierchan+的帖子 似乎houseparent

原帖由 annie40 於 15-09-12 發表

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學 ...
唔該!很好提意

作者: cartierchan    時間: 15-9-12 14:51     標題: 引用:Quote:cartierchan+發表於+15-9-12+04:50+

原帖由 Yanamami 於 15-09-12 發表
禁其实d同学都好nice呀……
真係好彩同學都幾nice

作者: cartierchan    時間: 15-9-12 14:54     標題: 引用:+本帖最後由+spiderlily+於+15-9-12+09:21+

原帖由 spiderlily 於 15-09-12 發表

小兒學校的校長在開學前的致家長通知中提醒新生家長最好 ...
我都試吓唔同佢聯絡只問houseparnet佢每日情況等佢慢慢適應

作者: annie40    時間: 15-9-12 17:51

無事既,遲些課外活動開始,認真投入學習,又話要交功課,交多些朋友,眨眼term break, 眨眼又返香港,媽咪鍚番補數,幾個月不見,大過女啦。
作者: cartierchan    時間: 15-9-12 23:01     標題: 引用:回覆+cartierchan+的帖子 無事既,遲些課

無事既,遲些課外活動開始,認真投入學習,又話要交功課,交多些朋友,眨眼term  ...
而家都覺大個囡咗,昨日喊完冷靜後除咗話我知feeling better,今日houseparnet同我囡講試下比一個月時間自己適應吓之後再傾,我囡都話好

作者: cartierchan    時間: 15-9-12 23:03     標題: 引用:回覆+cartierchan+的帖子 似乎houseparent

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學 ...
通過會買邊類小食/小禮物比較適當?

作者: nintendo    時間: 15-9-13 09:51

wloi 發表於 15-9-12 12:17
我女讀女校,5日紀錄那位係法國妹。

我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去讀好唔好,佢話好。
如是者,之後大半年個仔歡天喜地咁期待去英國 boarding。
一年後又一家大細送佢去,又係歡天喜地咁去。
先在點知臨去學校前兩日,話唔去,想返香港,吵吵鬧鬧兩日。
結果:連學校門口都冇入,一家大細返香港。

作者: annie40    時間: 15-9-13 10:02

寄英國食品一般只可寄dried food, 自己女女吃得健康,多數吃乾果,果仁等,英國商店內已有多種類零食,因此會選比較特色的香港小食。
女女讀的是全boarding, 班細路好似餓鬼,其系乜都鍾意食,分享食物時好開心,其中受歡迎的是鉅記花生軟糖,芒菓乾等。連白兔糖,蛋卷,綠茶果子,都有寄比佢地試下。非洲同學竟然話細細個時成日有食白兔糖,原來中非的inter trade 很平常。

就快中秋節,用 5kgs speedpost box 已經寄左兩合剩蓮容迷利月餅,傳統摺疊燈籠,鳳梨酥和其他食品, 其中一合中國茶葉和白杭菊送給house parents 等。兩至三個工作天到。郵費HKD550, box約兩個鞋合size, 郵局免費提供,任放多少物品,上限重量5kgs.

飾物通常是手繩,手鏈等便宜貨,遺失了也不計較。

有時太掛住女女,就上amazon uk , 買些小玩兒小禮物,通常已包英國郵費,要收delivery fee,也比在港郵寄便宜得多。復活節時郵購Lindt朱古力復活蛋禮品,約HKD100, 平過香港Aeon 超市,女女話好靚,好開心。孩子在外,媽媽的大愛無法施展,唯有在細眉細眼的生活上,制做一點驚喜,就是要一點窩心暖意。

ps,英國禁止蛋黃,奶類月餅。自己只挑純正蓮蓉,content寫dried food and biscuits

作者: 丁丁媽媽    時間: 15-9-13 14:24     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘下日子怎過?跟著返港搵學校困難嗎?有冇過來人分享!

作者: DKmum    時間: 15-9-13 15:15

nintendo 發表於 15-9-13 09:51
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...
敢問個細路幾大呢?好似好兒戲,連學校門口都沒有入就放棄,不單錢浪費了,這樣對小朋友處事學習好嗎?好像家長也太遷就孩子了!
作者: brother4    時間: 15-9-13 16:18     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

今次用um服務 同亞細轉机最後冇上,舊校估難入番,心儀學叩門先,另去教署問一定有位,因香港免費教育

作者: dlam141231    時間: 15-9-13 16:39

nintendo 發表於 15-9-13 09:51
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...

我表哥個仔, 讀書成績一向唔多好, 父母決定送出國讀高中, 升中五時候送左去加拿大讀私立寄宿高中, 留一年級, 去讀grade 10, 唔係咩名校, 本地人唔會去讀, 係是專收外國留學生的那類私立寄宿高中.   表哥個仔, 當其時係好鍾意去加拿大升學, 第一年grade 10讀完都OK, 但到第二年grade 11開學無幾耐就話好難, 老師英文講得太快, 上堂成日聽唔明.   原來第一年讀既係ESL班, 課程係淺好多, 第二年學校認為佢OK, 調佢返去讀正常班, 課程難左好多云云.  佢一直話讀唔上, 太難, 要求返港, 父母一直安撫佢, 叫佢再嘗試, 又或者考慮搵補習, 點知當年的十月底, 佢在無通知父母既情況底下, 自己執晒行李飛咗返香港.  

作者: 化骨龍太太    時間: 15-9-13 19:34     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

作者: waichung1962    時間: 15-9-13 22:44

小女亦一樣,在讀Y10時又係自已返回HK,香港好少少的學校都很難再入返,最後佢自已出去做左2-3個月野後,佢自已同我講再想去UK讀書,我再比次機會(事先要有協議),今年在UK升大二了,祈望佢繼續努力。做父母現今真難,希望你小朋友盡快適應UK學校生活。
作者: noel2010    時間: 15-9-13 22:56

waichung1962 發表於 15-9-13 22:44
小女亦一樣,在讀Y10時又係自已返回HK,香港好少少的學校都很難再入返,最後佢自已出去做左2-3個月野後,佢 ...
家人的鼓勵和支持都很重要,相信你倆這段時間亦不會好受,現在雨過天x便好了。
作者: waichung1962    時間: 15-9-13 23:25

呢幾日佢收拾緊行李中,佢話呢年的假期唔返HK了,直至7月暑假才返,12月及4月假期會與同學去法國和德國旅行。
作者: noel2010    時間: 15-9-13 23:55

waichung1962 發表於 15-9-13 23:25
呢幾日佢收拾緊行李中,佢話呢年的假期唔返HK了,直至7月暑假才返,12月及4月假期會與同學去法國和德國旅行 ...
呀仔都打算一年後返,約咗同學12月和4月去法國德國玩。我就叫他下年上北歐一次。
作者: puifun    時間: 15-9-14 08:10     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

我亞囡今年去讀year 8, 頭5日都好開心,星期六晚打黎喊晒,話自己吾知做錯嘜,啲roommates 吾采佢,琴晚都未平伏,話英國並吾係佢想中咁,同學又吾nice, 仲話讀完今年,出年想返番HK 讀,依家好鬼擔心

作者: tung_yan0623    時間: 15-9-14 08:18

回覆 puifun 的帖子

試下問houseparent睇下發生咩事?
作者: puifun    時間: 15-9-14 08:58     標題: 回覆:tung_yan0623 的帖子

好吖,因為一向好小喊,好獨立,但朋友係首位,在香港時,已憂慮去到英國識吾到朋友,啲同學吾鍾意佢等等

作者: Ruby1219    時間: 15-9-14 10:13     標題: 引用:Quote:wloi+發表於+15-9-12+12:17+我女讀女

原帖由 nintendo 於 15-09-13 發表
吓?真係咁就放棄返香港?

作者: db7mu23    時間: 15-9-14 11:20     標題: 引用:想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘

原帖由 丁丁媽媽 於 15-09-13 發表
想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘下日子怎過?跟著返港搵學校困難嗎?有冇過來人分享!

...
我識一個中四去讀
中五臨考公開試前回港
做了一年多隱秘青年
跟著讀毅進
之後IVE讀lT
之後讀澳洲遙距lT學位課程
依家有份工做!(之前做過兩,三份工)

作者: spiderlily    時間: 15-9-14 12:07

其實, 父母在送子女出國前要仔細評估, 這應當成不歸路, 只可向前.

現代父母太愛子女了, 事事以他們感受為先, 欠了大方向.  當初決定送子女出國時, 當然是覺得海外教育較適合. 然而, 往往會因子女的幾行眼淚而改變看法.

姪女剛去英國時也哭哭啼啼, 然而當她知道她要在那邊活下去, 起碼要完成GCSE, 她便乖乖地去適應.

父母的過份愛護與輕易妥協往往就做成孩子沒有應有的適應和應變能力.

作者: 丁丁媽媽    時間: 15-9-14 12:19     標題: 引用:其實,+父母在送子女出國前要仔細評估,+這應

原帖由 spiderlily 於 15-09-14 發表
其實, 父母在送子女出國前要仔細評估, 這應當成不歸路, 只可向前.

現代父母太愛子女了, 事事以他們感受為 ...
你說得對,但如子女係過邊得情緒病,點都要返嚟,如果父母唔肯,又怕佢做儍事,應如何是好?

作者: waichung1962    時間: 15-9-14 13:01

想當初係佢自已(細女)要求去UK讀書,因大女也在UK讀緊書好幾年了,佢可能認為在UK讀書無父母管住比較自由,去到UK又可能有其他事發生,與佢所想又有出入,所以回港,回港後又發現入5返以前的中學要從新適應,加上做左2-3月工作,知道做野5係咁簡單及辛苦,最終佢自已要求及希望再去UK讀書,還幸有學校收,現在讀到大二了,真係好彩!好彩!
作者: waichung1962    時間: 15-9-14 13:07

打去學校問下有無事發生,了解下,可能同學同你小朋友有誤會(可能係好小事),但係小朋友5知點處理才令事情惡化,可能大家講句sorry已令事情解決,但係現今小朋友大都以為自已永遠事對的一方(可能自已係錯的一方),都5會向別人道歉。
作者: waichung1962    時間: 15-9-14 13:17

另外,我想證實下,拿住特區護照(有學生簽証),在UK去法國及德國,係5洗去法國及德國領事館簽証,因拿著特區護照已有免簽証,對嗎?
作者: Ruby1219    時間: 15-9-14 16:58

同意因為而家嘅家長太care 子女嘅感受而失去大方向同理性分析事情.再加上而家好多獨生子女,慣咗世界圍住自己轉,過份自我中心,會失去同人相處丶遷就丶磨合的能力.抗逆力亦較低,遇到挫折或不如意時往往放大同選擇逃避.反而而家做父母好重要係如何適當地處理呢D情況,吾好一味感情用來事.

作者: annie40    時間: 15-9-14 18:34

回覆 Ruby1219 的帖子

well said.
其實很想楼主修改討論題目的字眼

1)已經是青少年,不要再形容為小朋友
2)三歲以上,已經没資格和條件扭計,任何人士被形容為扭計,貶意味濃,如有此等行為,可懲罰之。

也許改為

有否兒女或學生出洋後,學習和生活不適應,提出回港要求?

若兒女有情緒困擾,大家務必支持鼓勵,如有人扭計?可視而不見,不可容縱。

作者: wloi    時間: 15-9-14 20:13

其實會唔會父母太溺愛仔女,令佢心智無應有的成熟程度?

擒晚在飛機等起飛時',同佢傾左陣.佢最後同我地講,與其不斷埋怨唔好的地方,不如想下好的方面,佢話佢已經適應晒,叫我地放心返屋企.

我係擒晚先發現我個14歲女原來咁成熟同AQ高

作者: 亮燈    時間: 15-9-14 20:15

wloi 發表於 15-9-14 20:13
其實會唔會父母大溺愛仔女,令佢心智無應有的成熟程度?
我女同我講,來到英國係有失望的地方,不過佢又無話要 ...
你女女好叻,好識諗
作者: 企鵝皇后    時間: 15-9-14 20:41

作者: DKmum    時間: 15-9-14 21:37

wloi 發表於 15-9-14 20:13

我女同我講,來到英國係有失望的地方,不過佢又無話要 ...
呀女咁識唸,抵讚!
作者: Ruby1219    時間: 15-9-14 23:19     標題: 引用:+本帖最後由+wloi+於+15-9-14+20:53+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-09-14 發表

Good to hear!

我個仔就好like 英國school life. 唯一係吾like d嘢食!佢都試過同同學甚至matron 有誤會而喊住香港半夜打比我地,我地都好心痛同擔心,但都只有勸下佢睇開d吾好放大件事,亦要從其他人角度諗下。不過佢從來冇話要返香港。反而係有時佢有怨言或投訴時我地會嚇佢或玩佢大佢,叫佢返黎 。reverse psychology! 而家做父母要鬥智鬥(財)力!

作者: vet    時間: 15-9-15 09:16     標題: 引用:同意因為而家嘅家長太care+子女嘅感受而失

原帖由 Ruby1219 於 15-09-14 發表
同意因為而家嘅家長太care 子女嘅感受而失去大方向同理性分析事情.再加上而家好多獨生子女,慣咗世界圍住自 ...
上年有留學生冇上機,自殺死左。

作者: Ruby1219    時間: 15-9-15 09:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-09-14+發表同

原帖由 vet 於 15-09-15 發表
上年有留學生冇上機,自殺死左。
吓?haven't heard of this! What happened ?

作者: Bling2013    時間: 15-9-15 09:59

以前女兒學校有香港學生, 因壓力大、 又勉強壓抑, 結果思覺失調, 中途退學, term break 由幾個同學伴著她返港。

過於驕縱, 當然不好。 但如果在 homesick 時, 也不能聽聽家人的聲音, 會更悽慘。 不要因為別人說  leave her alone and it will be fine, 便置諸死地而後生, 畢竟不是幼稚園生, 哭成怎樣, 放學也可回家。 如果兒女想多傾談, 便和他們傾談吧。 不論對父母或者孩子, 都是一同成長的機會。

作者: 丁丁媽媽    時間: 15-9-15 10:19     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

我個人認為,讀書者,唔駛去死,條條大路通河馬,每個人適應能力唔同,真唔得,咪返港,千奇唔好做傻事,令父母飲恨

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:17     標題: 回覆:Bling2013 的帖子

作者: spiderlily    時間: 15-9-15 16:18

回覆 Ruby1219 的帖子

這好像是在校園內受性侵犯

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:18     標題: 回覆:annie40 的帖子

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:21     標題: 回覆:3b 的帖子

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:25     標題: 回覆:annie40 的帖子

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:38     標題: 回覆:Ruby1219 的帖子

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:39     標題: 回覆:annie40 的帖子

作者: Siumingtsz    時間: 15-9-15 16:48     標題: 回覆:Ruby1219 的帖子

作者: Wishsss    時間: 15-9-15 21:08

19歲留學生跳水塘亡

留英之路太難行,十九歲仔上機前卻步,跳水塘自殺傷透父親心。該名在港讀中學時亦感吃力的家中獨生子,其後赴英國讀高中,因追趕學業生壓力,家人多番勸解及鼓勵未能解其心結,他上月回港度聖誕長假時情緒低落,又不願向父親透露半句,疑對開學充滿恐懼,至上周日返英前壓力爆煲,在機場告別父親後未有登機,隻身往大欖涌水塘尋死,父親與愛子失去聯絡後報警。至前晚有懲教署人員在水塘邊發現男生遺下的背囊,經通宵搜索,昨晨在十七米水底內撈起其屍體,其父撫屍痛哭:「估唔到去到咁嚴重!」
死者李明臻,家人暱稱他作「明明」,與經商的父親(五十七歲)、繼母及胞姊(廿四歲)居住在小欖青發里九號漣山一單位。據悉,「明明」是李家獨子,深得家人及親友疼錫。原本在屯門讀書的他性格開朗,惟學業成績不算標青,曾一度轉校,兩年前由家人安排遠赴英國讀高中,惟他對學業感到吃力,家人每逢他放假回家,都會鼓勵及幫他減壓。

返港度聖誕 心事重重

「明明」上月聖誕節長假回港,父親及繼母察覺他性情大變,顯得心事重重,嘗試去關心及開解他時,他也未有透露半句,家人也未有為意。至上周日(十二日)早上,「明明」要飛返英國準備開學,父親駕車接送他前往機場,並目送他步入離境大堂。豈料,他卻趁父親離去後折返,之後不知去向。翌日其父見兒子抵埗後未有報平安,打越洋電話時始發現「明明」未有返回英國,心感不妙,決定到青山警署報案,連日來寢食難安,用盡不同方法嘗試找尋愛兒下落。

作者: Wishsss    時間: 15-9-15 21:10

Bling2發表於 15-9-15 09:59
以前女兒學校有香港學生, 因壓力大、 又勉強壓抑, 結果思覺失調, 中途退學, term break 由幾個同學伴 ...
Agree
作者: 亮燈    時間: 15-9-15 21:12

Wishsss 發表於 15-9-15 21:08
19歲留學生跳水塘亡

留英之路太難行,十九歲仔上機前卻步,跳水塘自殺傷透父親心。該名在港讀中學時亦感吃 ...
幾時既事?
作者: Wishsss    時間: 15-9-15 21:19

上年一月
作者: Siumingtsz    時間: 15-9-16 12:18     標題: 回覆:Wishsss 的帖子

作者: 摩娜朦    時間: 15-9-16 12:46     標題: 回覆:Siumingtsz 的帖子

作者: 化骨龍太太    時間: 15-9-16 13:55     標題: 回覆:摩娜朦 的帖子

作者: 紅裙子碎花    時間: 15-9-16 14:41     標題: 回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

作者: 小原笠笠子    時間: 15-9-16 20:23     標題: 回覆:紅裙子碎花 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5