教育王國

標題: 東區VS 將軍澳 [打印本頁]

作者: MrsCLee    時間: 15-9-21 16:56     標題: 東區VS 將軍澳

如果B1尾, 住將軍澳但東區網,心儀金文泰 (但唔係基督教) 和衛理 (小西灣有點遠)
還是轉將軍澳揀迦密主恩或匯基東 ?

作者: hkpapa852    時間: 15-9-21 17:00

MrsCLee 發表於 15-9-21 16:56
如果B1尾, 住將軍澳但東區網,心儀金文泰 (但唔係基督教) 和衛理 (小西灣有點遠)
還是轉將軍澳揀迦密主恩或 ...
無理由轉過TKO, TKO入到B1機會遠低於留係東區

作者: basketboy    時間: 15-9-21 18:03

金文泰
作者: cocow131    時間: 15-9-21 22:45     標題: 引用:如果B1尾,+住將軍澳但東區網,心儀金文泰+(

原帖由 MrsCLee 於 15-09-21 發表
還是轉將軍澳揀迦密主恩或 ...
點解係東區網嘅?

作者: mcl203    時間: 15-9-22 01:13

cocow131 發表於 15-9-21 22:45
點解係東區網嘅?
小學係東區 ~~~

作者: MrsCLee    時間: 15-9-22 09:30

THANKS, hkpapa852
cocow131, 小學係東區網派中學就係東區
作者: muima    時間: 15-9-22 10:27     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

請問否tko b1學生多,而b1 中學位少?

作者: mcl203    時間: 15-9-22 10:33

若係心儀金文泰....應該大機會吖....唔值得轉區 ~~~
作者: mcl203    時間: 15-9-22 10:37

muima 發表於 15-9-22 10:27
請問否tko b1學生多,而b1 中學位少?
參考下之前d高手傑作會更清楚 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

作者: muima    時間: 15-9-22 10:57     標題: 引用:Quote:muima+發表於+15-9-22+10:27+請問否t

原帖由 mcl203 於 15-09-22 發表
參考下之前d高手傑作會更清楚 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&ext ...
謝謝回覆,但不好意思,click 唔到,是否條link 有問題?

作者: mcl203    時間: 15-9-22 11:00     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表參考

原帖由 muima 於 15-09-22 發表
謝謝回覆,但不好意思,click 唔到,是否條link 有問題?
置頂已有, 2015升中數據!!!

作者: muima    時間: 15-9-22 11:19     標題: 回覆:mcl203 的帖子

Thank you

作者: MrsCLee    時間: 15-9-22 11:37

2015年數字:
東區 2658人升中, 英中學額976
西貢 2180人升中, 英中學額544

明晒

作者: mcl203    時間: 15-9-22 11:49

MrsCLee 發表於 15-9-22 11:37
2015年數字:
東區 2658人升中, 英中學額976
西貢 2180人升中, 英中學額544
仲可以諗埋.....東區 和 西貢區 中學 Banding
東區 有幾間B1A中學係到 ~~~

作者: MrsCLee    時間: 15-9-22 15:25

有幾多B1A都無我仔份, 佢唔係B1A
作者: mcl203    時間: 15-9-22 15:36

MrsCLee 發表於 15-9-22 15:25
有幾多B1A都無我仔份, 佢唔係B1A

抆走D B1A/B生 去摶 B1A中學.....少D人報金文泰/衛理....都幫唔到手

作者: tttw1    時間: 15-9-22 21:01     標題: 回覆:MrsCLee 的帖子

如果肯定係b1,先不理是abc因為大抽獎只有一個band不分頭中尾。入金文泰機會幾高。因為它是中中東區b1生多數係最後先選佢。而衛理就係東區b1生既保險線。因為衛理係東區b2學校係最top果間而且開文班也較多。如冇記錯是開三班算是半英中。而tko既b1中學相對算是較弱(對比東區和觀塘區)。入u率偏低。以上意見只供參考。

作者: ellang    時間: 15-9-23 19:51     標題: 回覆:tttw1 的帖子

band 1 生在東區揀金文泰,無問題應該入,唔好彩入乙二衛理
自行一金文泰,自行二揀一間入左唔後悔的,否則不選自行二

作者: MrsCLee    時間: 15-9-24 09:15

多謝大家既意見
作者: hkpapa852    時間: 15-9-24 12:04

MrsCLee 發表於 15-9-24 09:15
多謝大家既意見
匯基(東九龍)係直資, 住邊度同間小學係邊都無關係, 你都可以考

不過呢間其實係被坊間低估咗既B1學校, DSE成績接近B1A, 唔易入

作者: Snakesmall    時間: 15-9-24 17:15

回覆 hkpapa852 的帖子

滙基2015 DSE 3322只有73.7,level5 or above 16.2%,好似同band 1A有點距離,甚至只是band1c?
作者: hkpapa852    時間: 15-9-24 17:21

Snakesmall 發表於 15-9-24 17:15
回覆 hkpapa852 的帖子

滙基2015 DSE 3322只有73.7,level5 or above 16.2%,好似同band 1A有點距離,甚至 ...
同band 1A有點距離

呢樣係真, 所以話佢只係"接近".... 不過今年成績係差過上兩年, 但又未至於差到B1C

作者: cow    時間: 15-9-24 18:44

講成績,優才好過匯基
作者: mietwins    時間: 15-9-29 14:02     標題: 引用:Quote:Snakesmall+發表於+15-9-24+17:15+回

原帖由 hkpapa852 於 15-09-24 發表
同band 1A有點距離

呢樣係真, 所以話佢只係"接近".... 不過今年成績係差過上兩年, 但又未至於差到B1C
只是差過上一年而已,但所謂「差」都應該Band 1B呱

作者: hkpapa852    時間: 15-9-29 14:09

cow 發表於 15-9-24 18:44
講成績,優才好過匯基
只睇3322率, 係, 但其實呢?

今年我唔知, 但上年嚟睇:

中學名稱3322率聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)
匯基書院(東九龍)82.00%68.00%58.48%
9.52%58.48%68.00%

優才(楊殷有娣)書院85.70%63.00%
13.00%

76.00%14.00%90.00%

匯基既3322率即使較優才低, 但JUPAS入U資似乎高D添!

作者: MrsCLee    時間: 15-9-29 14:14

回覆 mcl203 的帖子

又有道理播
作者: cow    時間: 15-9-29 14:42

according to renielo
優才書院2015年入大學率:

本地大學聯招派位: 70%
非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=1#pid41497182
作者: hkpapa852    時間: 15-9-29 16:02

cow 發表於 15-9-29 14:42
according to renielo
優才書院2015年入大學率:
呢個分類其實好奇怪:

非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%

咩叫"其它副學士"?
聯招, 非聯招, 海外大學基本上已包括所有專上分類, 除非佢既非聯招係指IVE, 普通文憑, 毅進個D比副學位還要留級既課程吧!

如果你話
聯招, 非聯招, 海外大學都只係degree course, 所以要分副學士, 的確係有可能, 但坦白講, 當英華女校既只有71%, 荃官只有~60%學生local degree, 優才有可能有81%(70%+11%)學生升讀local degree嗎?
作者: cow    時間: 15-9-29 17:53

我地唔好睇咁多,單單聯招70%都好好。
作者: hkpapa852    時間: 15-9-29 18:01

cow 發表於 15-9-29 17:53
你覺得好睇就夠,聯招率只係參考數字啫
作者: chiliwu    時間: 15-9-30 08:00     標題: 引用:我地唔好睇咁多,單單聯招70%都好好。

原帖由 cow 於 15-09-29 發表
包咗HD/AD? 都係經聯招收生,又係掛大學銜頭。升讀學士人數實質有機多似乎是未知數。
其他副學士應該係讀HKCC/HKUSPACE/etc.

作者: cow    時間: 15-9-30 11:30

GT 2015 JUPAS
HKU 23%
CU 8%
UST 12%
PU 20%
CITY 10%
Others 27%
作者: hkpapa852    時間: 15-9-30 11:43

cow 發表於 15-9-30 11:30
HKU 23%
CU 8%
呢個比例, 係以有JUPAS offer既人數計, 定係以畢業生人數嚟計呢?

小心呢D"統計偽術".

話時話, 依家咁多"偽術", 唔知幾時有大學開番D"偽術"課程呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-9-30 11:55

cow 發表於 15-9-30 11:30
HKU 23%
CU 8%
其實睇落就知佢應該係以JUPAS人數計, 咁實際比例應該係:

HKU: 23%x70%=16.1%
CUHK: 8%x70%=5.6%
UST: 12%x70%=8.4%

PolyU:20%x70%=14%
CityU: 10%x70%=7%

Others: 27%x70%=18.9%

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5