教育王國

標題: 宗教5分咁容易可取? [打印本頁]

作者: troublegod    時間: 15-9-22 10:26     標題: 宗教5分咁容易可取?

我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

作者: karee    時間: 15-9-22 10:27     標題: 引用:我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗

原帖由 troublegod 於 15-09-22 發表
我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

...
有啲學校接受父母宗教分

作者: mayyylai    時間: 15-9-22 10:28

有部份一出世,父母為咗攞呢個分,會不停去教會。

當然,有啲係一家人一早已係教徒,所以出世就立即領洗。
作者: wan_sosin    時間: 15-9-22 10:33     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

彿教仲易呀,走入彿堂話想歸依,就即日攞到將紙架啦!只係彿教學校無天主教/基督教學校咁多!
雖然父母受洗係接受,但有些學校都要家長出示小朋友出席教會的証明書。

作者: MimiCactus    時間: 15-9-22 10:37     標題: 回覆:karee 的帖子

天主教一定要小朋友由香港天主教教區簽發的領洗紙才可以有果5分。父母是不接受的。神父話有人試過去菲律賓洗禮,趕住拿領洗紙博果5分,所以敎區多年前已通知教區學校,只有香港天主教所簽發的才承認,杜絕急功的家長。

作者: chiliwu    時間: 15-9-22 10:41     標題: 引用:我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗

...
通常一心呃分嗰D,早幾年已經做完功課,唔係臨急先抱神腳……

作者: hkpapa852    時間: 15-9-22 10:45

troublegod 發表於 15-9-22 10:26
我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗教分? 特别天主教,可以做到受洗要事前做好多野先得 伽woh

...
人地一早計劃好嫁啦!
而且, 聽聞有少部份教會既神父, 係可以作"特別安排"俾兩歳至五歳既小朋友洗禮

作者: teambuilder    時間: 15-9-22 10:51

唔明為何基督教或天主教學校咁受非教徒歡迎
作者: bobo101^*^    時間: 15-9-22 11:01

MimiCactus 發表於 15-9-22 10:37
天主教一定要小朋友由香港天主教教區簽發的領洗紙才可以有果5分。父母是不接受的。神父話有人試過去菲律賓 ...
菲律賓洗禮....
作者: vinik    時間: 15-9-22 11:11

teambuilder 發表於 15-9-22 10:51

因為學校數量多, 而且大多質素都有保證, 我估架咋
作者: MimiCactus    時間: 15-9-22 11:15     標題: 回覆:bobo101^*^ 的帖子

因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。

作者: conniemar    時間: 15-9-22 11:17     標題: 引用:因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。

原帖由 MimiCactus 於 15-09-22 發表
因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。 ...
今年我女間學校註明,海外領洗者,父或母一方必須要是天主教

作者: MimiCactus    時間: 15-9-22 11:32     標題: 引用:Quote:troublegod+發表於+15-9-22+10:26+我

原帖由 hkpapa852 於 15-09-22 發表
人地一早計劃好嫁啦!
而且, 聽聞有少部份教會既神父, 係可以作"特別安排"俾兩歳至五歳既小朋友洗禮 :quiet ...
的而且確有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮!又或者家長在BB岀世後上兩年慕導班,而最後又通過神父考核可以領洗,那麼小朋友一般可以父母領洗時一同領洗。但我亦有見過神父拒絕為其五歲孩子領洗,並要求小朋友自己上主日學。

作者: karen55407    時間: 15-9-22 11:37     標題: 回覆:troublegod 的帖子

天主教教友嘅孩子出生後,便應安排嬰兒領洗

作者: MrBeast    時間: 15-9-22 11:40

樓主有冇上過慕道班,personally 我絕對唔覺得易
作者: twlo    時間: 15-9-22 11:43

菲律賓領洗紙一早已不承認了。
很多家長BB一出世去上堂(好似是約2年),再為小朋友领洗,就是為了那5分,之後便會不再去教堂。
但想問:如果小朋友大了,問為何幫我領洗時,這些家長怎答呢?
作者: B.BB    時間: 15-9-22 11:48     標題: 引用:唔明為何基督教或天主教學校咁受非教徒歡迎

原帖由 teambuilder 於 15-09-22 發表
有朋友自小學到中學都係讀天主教學校,覺得很好(但又不至於想入教),所以佢都會想佢個小朋友入讀天主教學校。其實,而家好多比較有名的學校咁啱都有宗教背景,非教徒想入讀,不難理解。

作者: sorman    時間: 15-9-22 11:50     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

我信因果輪迴。

呃番黎既野會有報應。

今日未報,只是時晨未到。

作者: conniemar    時間: 15-9-22 11:52     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-22+發表

的而且確有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮! ...
怪不得有親戚最近無端端同老公响教堂行多次禮,結咗婚10年喇,我覺得好肉酸囉

作者: hkpapa852    時間: 15-9-22 12:01

MimiCactus 發表於 15-9-22 11:15
因有家長放暑假帶埋仔女跟賓賓姐姐回祖國。菲律賓國敎是天主敎,而佢地國家慣性收規,要攞張領洗紙有幾難。 ...
自從幾年前某幼稚園攪咗個公海洗禮團見咗報之後, 香港天主教區已經出咗聲明話唔接受香港地區以外既洗禮証明

作者: karen55407    時間: 15-9-22 12:02     標題: 回覆:conniemar 的帖子

我女同學入讀了天主教學校之後,想成為教友,於是同媽媽一齊慕道,去年一同受洗,教會要求父母在教會補辦結婚手續,咁有幾肉酸呢?

作者: elysion    時間: 15-9-22 12:18     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩具喎,咁不如一直到佢有分辨是非能力先俾書小朋友讀同玩玩具囉!
父母係教友,相信天主教可以對小朋友好,咁咪同佢領受入門聖事。
天主教入門要經過約兩年慕道期同一連串考核才由神父安排領洗,唔明點解有呢5分要受人質疑其宗教信仰!

作者: wskngai    時間: 15-9-22 12:22     標題: 回覆:conniemar 的帖子

其實直接原因係教友一定要係聖堂行禮教區先會認可該婚姻。就算有入境處結婚證書但係教區禮儀都係未完成。
父母婚姻教區未認可咁其子女就當然未可領洗啦。

作者: mayyylai    時間: 15-9-22 12:27

回覆 elysion 的帖子

因為我真係見過有家長為咗呢 5 分上教會,但考完小學就人影都唔見。
當然唔係全部。

作者: se6b03    時間: 15-9-22 12:37

hkpapa852 發表於 15-9-22 12:01
自從幾年前某幼稚園攪咗個公海洗禮團見咗報之後, 香港天主教區已經出咗聲明話唔接受香港地區以外既洗禮証明 ...

香港以外受洗唔接受,是否只限個別地區 ? 如果係梵蒂岡,由教宗親自受洗都唔接受,好似唔太合理,香港天主教教區主教都係梵蒂岡教庭委任。

作者: karen55407    時間: 15-9-22 12:47     標題: 回覆:se6b03 的帖子

唔係唔接受,係要提家長係教友及有返本地教會的輔助証明

作者: karen55407    時間: 15-9-22 12:49     標題: 回覆:mayyylai 的帖子

唔係個個都係熱心教友,但也不能斷定這些人日後又會再熱心起來。

作者: se6b03    時間: 15-9-22 12:55

前幾年無咁多人,有多5分宗教分夠20分已經好大機會自行入到心儀學校,黎緊入學人數增加,淨係靠果5分,如果無其它項目可以加分,20分都好大機會入唔到,到頭來晒時間晒心機。

作者: ArieBaby    時間: 15-9-22 13:14     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

唔可以否定有人為咗宗教分而加入教會,個人覺得佢地過到自己果關, 覺得咁係一個好既榜樣比小朋友睇既, 咪go ahead 囉, 第時小朋友會知道當年佢地報假地址, 扮入教而入心儀小學, 佢地大咗出黎做野咪有樣學樣走精面囉…… 但我唔否認有人真係想入教既, 始終宗教之門係打開既, 係導人向善既  唔會拒絕人

作者: se6b03    時間: 15-9-22 13:23

ArieBaby 發表於 15-9-22 13:14
唔可以否定有人為咗宗教分而加入教會,個人覺得佢地過到自己果關, 覺得咁係一個好既榜樣比小朋友睇既, 咪 ...

如果教會係想人信教,應該調返轉,無宗教信仰既人自行有分加,咁樣先至可以吸引多d人報讀同傳教。

作者: BENL0303    時間: 15-9-22 13:33

ArieBaby 發表於 15-9-22 13:14
唔可以否定有人為咗宗教分而加入教會,個人覺得佢地過到自己果關, 覺得咁係一個好既榜樣比小朋友睇既, 咪 ...
第時先算啦, 或者第時個小朋友明白父母為何安排返教會

作者: tkinwong    時間: 15-9-22 13:42     標題: 引用:我反而有個疑問?其實真係有咁多小朋友有宗

...
天主教最難,如果小朋友出世時無領洗,基本上無什麼可能會在K3時成為教徒。當然,我不能說百分百無可能。

作者: twlo    時間: 15-9-22 13:43

一句到尾,大家問心啦。
作者: maggieddie6    時間: 15-9-22 14:09     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

點都好,我就唔得㗎!為咗五分去入會~ 有啲教會又係,為咗賺錢推出啲咩領洗Package⋯為小朋友將來可以入D有宗教背景學校!又係為咗錢

作者: teambuilder    時間: 15-9-22 14:30

咁可能人地真係信呢?信唔信係只有自己最清楚。
大把人新年會還神,借富等等,之後一樣唔會去佛寺,也唔會如素,但我地唔可以質疑人地的信仰。

作者: siden    時間: 15-9-22 14:35     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

真係有名津只要父或母已領洗就可取天主教5分,小朋友未領洗也可。

在net 11。

我兩年前親自打電話去校務處問的。

唔知今年有冇改。

作者: 開心小花    時間: 15-9-22 14:40     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會對係天主教徒的小朋友有要求的。好似我小朋友的學校咁,有本簿仔會要小朋友恆常返主日學,參加主日彌撒後搵返主日學及神父簽名。學期尾交返學校。另外,又會要小朋友積極參與教會活動。

作者: vinik    時間: 15-9-22 14:49

真係識人會突然轉教喎~ 當事人都自己承認
作者: alienjai22    時間: 15-9-22 15:45     標題: 回覆:mayyylai 的帖子

香港真係多偽教徒,身邊已經有幾個!真係為人父母,你可以為仔/女去到幾盡!

作者: mayyylai    時間: 15-9-22 16:23

回覆 alienjai22 的帖子

我做唔出,所以我個小朋友抽唔到大奬
作者: sissysze    時間: 15-9-22 16:30     標題: 引用:其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會

原帖由 開心小花 於 15-09-22 發表
其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會對係天主教徒的小朋友有要求的。好似我小朋友的學校咁,有本簿仔 ...
係,某啲學校如果你係教友一定要你返主日學,你唔返修女比到十個理由你點解要返 & 會鬧你點解唔帶小朋友返

作者: LL1999    時間: 15-9-22 16:31

開心小花 發表於 15-9-22 14:40
其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會對係天主教徒的小朋友有要求的。好似我小朋友的學校咁,有本簿仔 ...
咁高要求? 咁小朋友如果做唔到, 或之後無返教堂, 咁會點架?

父母唔帶小朋友返, 咁都無辦法喎

作者: ArieBaby    時間: 15-9-22 16:35     標題: 引用:Quote:開心小花+發表於+15-9-22+14:40+其實

原帖由 LL1999 於 15-09-22 發表
咁高要求? 咁小朋友如果做唔到, 或之後無返教堂, 咁會點架?

父母唔帶小朋友返, 咁都無辦法喎
咁可能吹你唔漲既,但小朋友係學校有說話聽咁囉

作者: mayyylai    時間: 15-9-22 16:39

回覆 ArieBaby 的帖子

咁我都覺得係個小朋友要承受呢種冇形壓力
作者: ktdanielli    時間: 15-9-22 16:39     標題: 回覆:LL1999 的帖子

我聽神父對教友講過,去唔去彌撒或唔帶子女去彌撒是冇得免強,但是要問問自己的良心。

作者: LL1999    時間: 15-9-22 16:41

ArieBaby 發表於 15-9-22 16:35
咁可能吹你唔漲既,但小朋友係學校有說話聽咁囉
嘩! 搞到咁, 好大壓力!

就算大人每星期有帶小朋友返, 都唔等於小朋友想返

有些小朋友越大越唔鐘意返教會, 聖堂, 即好似唔鐘意返興趣班咁

作者: sissysze    時間: 15-9-22 16:48     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

鍾唔鍾意返聖堂好明顯係屋企嘅問題,好多小朋友鍾意返架....

教友20分入咗,係天主嘅安排,至於讀唔讀得上,天主亦會有所安排

作者: LL1999    時間: 15-9-22 16:53

sissysze 發表於 15-9-22 16:48
鍾唔鍾意返聖堂好明顯係屋企嘅問題,好多小朋友鍾意返架....

教友20分入咗,係天主嘅安排,至於讀唔讀得上 ...
有時很難講, 有些教會, 要小朋友坐坐, 聽道, 又要上主日學, 查經

唔係團契果 d 可以輕鬆下, 玩下咁樣

小朋友一至五返學已要坐定定, 如果放學要去托管班, 都係要坐定定

而家連星期日返教會, 都要坐定定

其實代入番小朋友世界, 都幾大壓力

作者: sorman    時間: 15-9-22 17:30     標題: 引用:小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩

原帖由 elysion 於 15-09-22 發表
小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩具喎,咁不如一直到佢有分辨是非能力先俾書小朋友讀同玩玩具囉! ...
你睇清楚大家講緊乜未?

作者: wigg    時間: 15-9-22 17:34     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

下?我喺天神同st Mary's 讀果陣唔覺啲修女老師有俾壓力啲同學要返教會!

作者: elysion    時間: 15-9-22 17:38     標題: 回覆:sorman 的帖子

你睇唔清楚我寫乜呀?!

作者: elysion    時間: 15-9-22 17:39     標題: 引用:Quote:原帖由+elysion+於+15-09-22+發表小

原帖由 sorman 於 15-09-22 發表
你睇清楚大家講緊乜未?
你睇唔清楚我寫乜呀?!

作者: 開心小花    時間: 15-9-22 18:39     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

講真做得教徒,帶得小朋友去領洗。帶小朋友去主日學同望彌撒係教徒的責任。唔係話用完個5分就當陌路人。如果帶開小朋友去主日學和望彌撒又何來壓力可言。

作者: LL1999    時間: 15-9-22 18:48

開心小花 發表於 15-9-22 18:39
講真做得教徒,帶得小朋友去領洗。帶小朋友去主日學同望彌撒係教徒的責任。唔係話用完個5分就當陌路人。如 ...
我覺得壓力在於, 宗教係好個人, 一種靈性上對自己的要求

唔係別人加諸於人身上的要求

即讀聖經, 係好自發, 好個人, 好想親近神, 而去認識神

但變咗比人問, 今日讀咗幾多章, 唔夠喎, 要每天讀十章

咁就係有壓力了

作者: Gary_family    時間: 15-9-22 19:14     標題: 引用:小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩

作者: 開心小花    時間: 15-9-22 20:14     標題: 引用:Quote:開心小花+發表於+15-9-22+18:39+講真

我覺得壓力在於, 宗教係好個人, 一種靈性上對自己的要求

唔係別人加諸於人身上的要求
或者咁講,教會鼓勵家長帶小朋友參加主日學和望彌撒係希望小朋友多些聽道理和接近神。主日學有望彌撒卡給小朋友給神父蓋印只是一種鼓勵而非壓力。而讓小朋友去接近神,作靈性的培養,是每個公教家庭應做的事。如果,沒有準備讓小朋友接近神,小朋友大可不作領洗。

作者: wskngai    時間: 15-9-22 20:34     標題: 回覆:開心小花 的帖子

但係fair d講又真係有人領洗完就唔再浦頭。我當年嗰班都有對夫婦係咁。

作者: Cheeselover    時間: 15-9-22 21:24     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

我有那5分,但並不覺特別有好處,大部份熱門教會學校,廿分也要抽,機會一半半,另一類是教區學校,有教無類,乏人問津。我希望小女入讀教㑹學校,是滿全信仰生活。可惜,我住的一區只有一所教會學校,廿分入學20%沒有,現在被迫去別的學校,簡直笑話。真係怕神父,修女問我選了什麼學校!

作者: frogbobo    時間: 15-9-22 21:40     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

呢個世界冇公平,遊戲規則係咁,冇法。

如果你地有呢五分,恭喜你,但希望你地明白,俾五分你果間小學係接受納稅人支助嘅時候,係冇問過人地信唔信,收錢就一視同人。唔好當一切理所當然

作者: moviemovie    時間: 15-9-22 21:52     標題: 引用:我信因果輪迴。 呃番黎既野會有報應。 今

作者: moviemovie    時間: 15-9-22 21:58     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+15-9-22+16:48+鍾唔

作者: lkf_leung    時間: 15-9-22 22:13     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取

天主自有衪的旨意,為了小朋友而信教的,也许也是祂的旨意,神父说过天主會從不同途徑召叫我們的,當然也希望得到天主幫助的,也能回應天主,要盡返作為天主教徒的责任,讓小朋友從小就認識天主。

作者: simonwan    時間: 15-9-22 22:37

LL1999 發表於 15-9-22 16:53
有時很難講, 有些教會, 要小朋友坐坐, 聽道, 又要上主日學, 查經

所以,好多原本活潑精靈的小孩變成癡癡呆呆。
作者: angel1404    時間: 15-9-22 22:45

好多野天主自有安排!
作者: yybchan    時間: 15-9-22 22:59

我識人為了5分,先入天主教、再去基督教。可悲的5分!
作者: yybchan    時間: 15-9-22 23:00

因為未知入表時會選擇哪間小學,就2手準備。自欺欺人重欺神
作者: ArieBaby    時間: 15-9-23 02:35     標題: 引用:Quote:原帖由+LL1999+於+15-09-22+發表有時

原帖由 moviemovie 於 15-09-22 發表
小朋友星期日返教會係好開心架喎,呢排我星期六又返星期日又返,問小朋友想唔想唔返一日,佢都嗌曬救命話要 ...
同意以上所講, 我帶小朋友番主日學,佢地都係好開心, 有詩歌唱, 有聖經故事聽,有手工做, 又有茶點, 個個星期日都要番

作者: 開心小花    時間: 15-9-23 07:12     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

係,我小朋友都好喜歡返主日學,好開心的。成班小朋友唱歌,聽聖經故事。佢地每個級別仲會輪流領禱,小朋友都好緊張,好認真去準備。

作者: sissysze    時間: 15-9-23 07:33     標題: 引用:Quote:原帖由+LL1999+於+15-09-22+發表我覺

原帖由 開心小花 於 15-09-22 發表
或者咁講,教會鼓勵家長帶小朋友參加主日學和望彌撒係希望小朋友多些聽道理和接近神。主日學有望彌撒卡給小 ...

作者: tekkulas    時間: 15-9-23 08:20     標題: 回覆:開心小花 的帖子

我小朋友已經婴兒領洗了,領洗當天神父說作為天主教家長幫小朋友選擇宗教,是先為信主的路行出第一步,日後小朋友大個左係可以自行選擇的宗教的。我小朋友很愛上主日學,而我亦希望用宗教角度,去教導他人生的每個困難或喜悦,我也正在上慕道中,努力了解更多。信主不應有壓力,只要問心無愧便可。

作者: sorman    時間: 15-9-23 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-09-22+發表我信

原帖由 moviemovie 於 15-09-22 發表
基督教及天主教唔係講報應,係講信望愛、恩典及救贖!
我無神論,你地個天主教基督教講乜又於我可干?

我一直回應嗰啲為左呃五分宗教分嗰啲家長之嘛

作者: karen55407    時間: 15-9-23 11:14     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

言歸正傳,既然樓主覺得宗教分易取,歡迎你去取

作者: CoffeeCake    時間: 15-9-23 11:49

真心信, 就唔會覺得去彌撒, 主日學係壓力.
去到小四, 小五, 見你都無初領聖體, 就知你堅定流了
假信教, 係響孩子身上執行一個永遠無法洗掉既謊言.
作者: ^GGmami^    時間: 15-9-23 11:51     標題: 引用:言歸正傳,既然樓主覺得宗教分易取,歡迎你

原帖由 karen55407 於 15-09-23 發表
言歸正傳,既然樓主覺得宗教分易取,歡迎你去取
係呀,果5分其實人人都可以拎,唔洗葡萄 教會亦話唔理最初返教會嘅原因係咩,因為天主自有安排,我地唔洗擔心

作者: loveDD    時間: 15-9-23 11:52     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

5分容易定搬屋容易?

作者: ckh311    時間: 15-9-23 11:55     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-22+發表

的而且確有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮! ...
我有朋友兩公婆都係天主教徒,佢地個小朋友大約2歲時真係領洗,不過佢媽媽係一間唔錯嘅天主教學校做,如無意外都會入讀此校

作者: karen55407    時間: 15-9-23 12:05     標題: 回覆:loveDD 的帖子

如果唔信嘅話,都好難頂得順個慕道班㗎!返足兩年,上課又要討論和分享,要做功課,要出席好多儀式,要寫信仰生涯,有啲教會要做埋家訪,加入埋善會服務等

作者: moviemovie    時間: 15-9-23 12:05     標題: 引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-09-22+發表

作者: karen55407    時間: 15-9-23 12:11     標題: 回覆:宗教5分咁容易可取?

正如樓上有人話齋,教會不介意任何人懷著任何企圖來認識信仰,教會更鼓勵教友要肩負起栽培自己孩子信仰的責任,所以教友應該送子女入讀教會學校,好讓孩子鞏固自己的信仰。

作者: dadadadahk    時間: 15-9-23 12:35     標題: 引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-09-23+發表我無

作者: may273815238    時間: 15-9-23 14:17     標題: 引用:係,我小朋友都好喜歡返主日學,好開心的。

原帖由 開心小花 於 15-09-23 發表
係,我小朋友都好喜歡返主日學,好開心的。成班小朋友唱歌,聽聖經故事。佢地每個級別仲會輪流領禱,小朋友 ...
我小朋友都係啊,我地大人崇拜完佐次次都要去佢地主日學度捉人,仲要唔肯走,要係度遲最少半個鐘先依依不捨甘跟我走掛。只要有一個禮拜唔去翻主日學,都係度吵,有時想想仲會喊,話好掛住邊個邊個甘

作者: Jumama24    時間: 15-9-23 14:52

雖然我係信徒, 但很贊成取消宗教果5分... 好多假信徒攞JETSO....討厭
作者: lolo1112    時間: 15-9-23 15:55

Jumama24 發表於 15-9-23 14:52
雖然我係信徒, 但很贊成取消宗教果5分... 好多假信徒攞JETSO....討厭
Me too, 如果教育局取消左呢5分,應該會少左好多人信教。雖然我無神論,身邊不少偽教徒,當你有目的去拿5分,其他上主日學,分享.....只系達到目的既過程,果D父母已經預期左,有何困難,而且終身受用

作者: ok3    時間: 15-9-23 16:25

Jumama24 發表於 15-9-23 14:52
其實除咗世襲生外, 其它都應該取消

作者: Jumama24    時間: 15-9-23 20:37

Agreed
作者: retriever    時間: 15-9-23 22:29     標題: 回覆:karen55407 的帖子

其實信徒應知道,無論什麼原因,都是不同形式的召叫。。。

信仰的種子不是大家能理解的安排!

作者: retriever    時間: 15-9-23 22:35     標題: 回覆:moviemovie 的帖子

不同教會主日學形式不同。

你說到崇拜應該是指基督教?

天主教的形式應該不算太活潑… 當然小朋友性格也很關鍵。 好動小男孩坐足全程已算難得!

作者: ktdanielli    時間: 15-9-23 23:13     標題: 引用:真係有名津只要父或母已領洗就可取天主教5

原帖由 siden 於 15-09-22 發表
真係有名津只要父或母已領洗就可取天主教5分,小朋友未領洗也可。

在net 11。
請問你所講是不是聖公會辦的學校。

作者: HauMiranda    時間: 15-9-23 23:30     標題: 回覆:retriever 的帖子

今日既偽信徒,可能成為明日教會的基石,凡人無法理解神的安排。神不喜歡我們批評別人,但求自己做事問心無愧便可,神有祂自己的計劃。

作者: 佈太    時間: 15-9-23 23:34

作者: noel2010    時間: 15-9-23 23:42

bobo101^*^ 發表於 15-9-22 11:01
菲律賓洗禮....
是叫家中的賓賓買張紙返嚟.... ,E家唔接受,那就公平些。
作者: siden    時間: 15-9-23 23:54     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-09-22+發表真係

原帖由 ktdanielli 於 15-09-23 發表
請問你所講是不是聖公會辦的學校。
天主教

作者: noel2010    時間: 15-9-24 00:07

其實定這條計分法的官員,一定有私心。多年來冇人肯修改這些不公平的方法,謂有迫到家長想辦法取多5分。如果真正為宗教的教會,應該早早出聲。

還有基督教和天主教徙死了,仍有大把著數。所以入會不只是5分呢!
作者: Chichiban    時間: 15-9-24 00:34     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+15-9-22+16:48+鍾唔

我相信你唔係教徒,又或者唔係行常帶小朋友返聖堂/主日學嘅人。大部份小朋友如果由細到大已跟隨父母返彌撒/主日學,佢地會有一種返屋企嘅感覺。咁你返到屋企會唔會有壓力?

作者: penn_2010    時間: 15-9-24 00:37     標題: 回覆:Chichiban 的帖子

我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感覺,我只係覺得好煩好厭,好想快D走。

作者: Chichiban    時間: 15-9-24 00:41     標題: 引用:我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感

原帖由 penn_2010 於 15-09-24 發表
我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感覺,我只係覺得好煩好厭,好想快D走。

...
咁好睇你父母用啲咩態度去帶你返

作者: Chichiban    時間: 15-9-24 00:44     標題: 引用:我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感

原帖由 penn_2010 於 15-09-24 發表

...
我啲小朋友好鍾意唱聖詩,有時睇到我電話有聖詩會播嚟聽,仲爭住跟我返彌撒

作者: cocokan2004    時間: 15-9-24 00:51

有朋友是教徒, 帶我返教會,    去左幾次, 好眼訓, 好難頂, 放棄左. 呢5分我真係無本事攞.  我個仔話係屋企悶都唔返教會,  話仲悶過上堂.  

其實除左考學校, 有D人都係為左埋堆, 識女仔, 擴大人際網絡和其他原因返教會.
作者: penn_2010    時間: 15-9-24 01:33     標題: 引用:Quote:原帖由+penn_2010+於+15-09-24+發表

原帖由 Chichiban 於 15-09-24 發表
咁好睇你父母用啲咩態度去帶你返
咪好 happy 既態度囉。不過佢 happy 唔代表我 happy. 我真係覺得好煩,好想走。

作者: PeneC    時間: 15-9-24 02:28     標題: 引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-09-22+發表

原帖由 ArieBaby 於 15-09-23 發表
同意以上所講, 我帶小朋友番主日學,佢地都係好開心, 有詩歌唱, 有聖經故事聽,有手工做, 又有茶點,  ...
其實小朋友返主日學好開心,又學識感恩,感謝主,很好的教育。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5