教育王國

標題: 小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介? [打印本頁]

作者: 西瓜頭    時間: 15-10-7 01:09     標題: 小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介?

各位好,阿仔剛上小一,由於幼稚園愉快學習,我哋又培養唔到佢睇書習慣,而家上小學,十個中文字,有八個都唔識,功課完全自己解唔到題,他亦自覺被其他同學比下去,失去信心。
請教下,有無中文補習班適合我哋嘅情況?我們住鑽石山的。先謝各位意見。

作者: ms_maggie    時間: 15-10-7 09:19

我仔仔小二都係好多字唔識...大家有咩好介紹
作者: 已刪除用戶    時間: 15-10-7 10:32     標題: 回覆:小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介?

老生常談,多伴讀,多温習,沒有不二之法!

作者: 大件仔    時間: 15-10-7 10:42

補習班功效不大呀, 伴讀是最有效方法.

小兒剛上小一時像中文文盲, 這幾年我一直件讀, 買書, 借書回家,由最早睇些圖畫書, 到慢慢睇漫畫, 再睇小說,無論在街,超市, 見到有中文字的廣告,通告, 叫佢讀比我聽, 又問下佢知不知點解 睇得多, 佢現在中文默書只須溫一陣都可有8字頭, 所以, 語文不能心急, 要慢慢培養
作者: Olympian    時間: 15-10-7 10:51     標題: 引用:各位好,阿仔剛上小一,由於幼稚園愉快學習

原帖由 西瓜頭 於 15-10-07 發表
各位好,阿仔剛上小一,由於幼稚園愉快學習,我哋又培養唔到佢睇書習慣,而家上小學,十個中文字,有八個都 ...
我見呢d情況的小朋友(K3,已識別到認字弱),會用字卡學,字配圖,圖配字,跟住就咁讀,每天練習。不斷操練。詞語識左,都要拆開兩個字再溫。比如“功課”,攞埋一齊認到。分開“功”或“課”又未必認到架。睇書重要但針對性唔夠。

作者: Ocean419    時間: 15-10-7 10:55     標題: 回覆:小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介?

小朋友英文程度如何?我仔k3自己睇圖書有d生字睇唔明,我用鉛筆寫細細個英文拼音喺個字上面(喜歡我寫hei喺個喜字上面,好容易就可以自己讀晒所有字

作者: brother4    時間: 15-10-7 11:26     標題: 回覆:小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介?

轉校考慮小二

作者: silvertiny    時間: 15-10-7 11:45

伴讀睇書+有系統既教材或堂.拿拿聲打返好個底, 有返信心先.
作者: letea    時間: 15-10-7 16:48

真係要日日讀,首先讀熟課文既字,每日寫兩個詞語,再讀下其他故事書。故事書開頭唔使佢讀,父母讀,讀讀下先慢慢交比佢自己讀。課本就要佢讀出聲,日子有功,培養語感。
作者: brother4    時間: 15-10-7 19:14     標題: 回覆:小一生認字困難,東九龍有咩中文補習推介?

另可考慮公文中文,要看很多書

作者: 西瓜頭    時間: 15-10-8 01:18

多謝大家寶貴意見。爸爸和我均要上班,放工又要對功課,又要溫書,又要照顧個細B,因此每日伴讀時間不多,最多只有20至30分鐘。我想我們真係要"的"起心肝,綜合你們的心德,在星期六/日增加伴讀時間,再配合認字卡等,加強練習...唯阿仔經常過目即忘,有些字,即使出現過好多次,都會忘記...

另,如我們想配合一些中文補習,今日同同事傾開,佢話早慧都有啲功效,請教大家對以上補習社或其他補習社有何意見?謝謝!
作者: jojoplanet    時間: 15-10-8 12:29

西瓜頭 發表於 15-10-7 01:09
各位好,阿仔剛上小一,由於幼稚園愉快學習,我哋又培養唔到佢睇書習慣,而家上小學,十個中文字,有八個都 ...

我個仔K3認字都係差..我懷疑係咪讀寫障礙但同D相熟補習社老師同埋佢學校老師傾過覺得佢係信心問題, 因為佢寫字唔會倒轉個人都有條理..我而家幫佢拆字來認. 例如"規則" 教咗"目"先跟住教"貝"再教"夫"再加埋一齊咁. 佢就接受D但基本上佢都唔鐘意認字.
作者: jojoplanet    時間: 15-10-8 12:30

大件仔 發表於 15-10-7 10:42
補習班功效不大呀, 伴讀是最有效方法.

小兒剛上小一時像中文文盲, 這幾年我一直件讀, 買書, 借書回家,由最 ...

現在幾年班? 我個仔抗拒認字, 我係街好CASUAL咁讀D字比佢聽佢都唔想聽
作者: canies    時間: 15-10-11 08:28     標題: 引用:多謝大家寶貴意見。爸爸和我均要上班,放工

原帖由 西瓜頭 於 15-10-08 發表
多謝大家寶貴意見。爸爸和我均要上班,放工又要對功課,又要溫書,又要照顧個細B,因此每日伴讀時間不多, ...
每日肯定有20分鐘已經好好
持之以恒就有效果
反而週未加字咭個人認為無須要

作者: jincaiyan    時間: 15-10-11 14:58     標題: 引用:各位好,阿仔剛上小一,由於幼稚園愉快學習

原帖由 西瓜頭 於 15-10-07 發表
其實家長唔好第一時間想到係「去邊度補習」呢個idea

其實日常生活中 會遇到好多中文字,
呢D係 細水長流,無可能搵個好勁的補習老師一夜間追番

講到底 都係要靠家長

作者: pro_teacher_lau    時間: 15-10-12 17:23

我建議可以同小朋友玩一個遊戲,我發現這遊戲小四以下都適用。

有一次個家長想我同小朋友(小二) 溫默書,我試默期間小朋友完全不合作,默到第二句之後完全寫手,叫極唔寫。他有好幾個生字唔識串。我叫佢 生字抄十次,佢完全當我無到。我語氣上有點重,小朋友見我開始強硬就眼濕濕想喊(小朋友一喊,又會浪費了五至十分鐘,作為老師都想佢學到最多野 >.< ) 。 之後我叫佢拎2隻顏色的顏色筆出黎,我在白紙上面 打直 用鉛筆寫了library 二十次。然後同佢講遊戲規則 :  你由上面開始用藍色的顏色筆 沿住 鉛筆library 寫(幫鉛筆library 填色),而老師就由下面開始用紅色的顏色筆 沿住 鉛筆library 寫,直到所有的鉛筆library 都有顏色,我們就點算那一種顏色比較多。如果藍色library 的數目多於紅色library,你就獲勝,可以打我手掌一下(其他罰則都可以)。

小朋友都喜歡遊戲的,玩完一次,覺得唔夠喉,自然 自動自覺 用鉛筆寫生字20次,之後叫你同佢玩,佢又可以用顏色筆寫多10幾次。研究發現,重複刺激大腦80次就會記得,玩3-4回合小朋友就會記得串一個新的生字。 我相信中文字應該都可以。希望幫到你 ^_^
作者: pro_teacher_lau    時間: 15-10-12 17:26

如果你有2個小朋友仲好,可以2個小朋友對決~ 互相認字~
作者: cocokan2004    時間: 15-10-13 00:12

回覆 jojoplanet 的帖子

我個仔都係, 間中教佢1,2次都可以. 一講多少少已經話好悶呀.
作者: jojoplanet    時間: 15-10-14 12:48

cocokan2004 發表於 15-10-13 00:12
回覆 jojoplanet 的帖子

我個仔都係, 間中教佢1,2次都可以. 一講多少少已經話好悶呀. ...

如果佢因為識咗覺得再講係悶就話啫..最幣佢係唔識喎....一個"好" 都教咗一輪..但星期一做功課寫鱷魚, 昨日再叫佢寫佢又識喎....D字佢又唔會倒轉寫, 我都唔知究竟佢係咪有認字障礙.
作者: little_yolky    時間: 15-10-14 13:48

jojoplanet 發表於 15-10-14 12:48
如果佢因為識咗覺得再講係悶就話啫..最幣佢係唔識喎....一個"好" 都教咗一輪..但星期一做功課寫鱷魚, 昨日 ...
其實學寫中文真係易過英文好多, 英文我真係投晒降。
「好」字, 你同小朋友講, 媽媽有仔(子)又有女, 所以咪係「好」囉。

中文字好多時都係一個邊旁表示意思, 一個邊旁表示聲音, 所以學識咗好多基本字, 就可以教多好多組合字形, 好似「鱷」, 因為係水入面, 所以魚字旁, 噩係音, 噩夢個噩。(我係咁教)

作者: jojoplanet    時間: 15-10-14 14:08

little_yolky 發表於 15-10-14 13:48
其實學寫中文真係易過英文好多, 英文我真係投晒降。
「好」字, 你同小朋友講, 媽媽有仔(子)又有女, 所以咪 ...

我都係咁教架..我係教佢女字同子字先..加埋係好字....口變日日變田咁..

但我又覺得英文易D喎..因為可以併音.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5