教育王國

標題: 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件) [打印本頁]

作者: brother4    時間: 15-10-20 15:31     標題: 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

贏在起跑線,最終黐咗線! ——張堅庭

誰說少功課便考不入好大學?功課少也能考好大學

我估計他的同學們也是在這種功課少、活動多、不斷互動下學習;到學校提供IB 課程,我又開始了解那是什甚麼一回事,跟進到今年,大仔入大學,我 相信自己有條件在這方面發言吧!漢基今2012年的IB 畢業生約150 一百五十人(據校方數字),到英國念書有24二十四 人,包括牛津兩2 人、劍橋2 兩人、華威1一人、倫敦政治經濟學院一1 人、Durham 2 兩人、倫敦皇家學院2兩 人、UCL 6 六人。其實牛津應有3 三人入讀,其中一人是我兒子好友,但他最後卻選擇到另一間在美國沙漠、聽也未聽過的Deep Spring 去。

以上所舉大學都排英國十名內,還未計算到美國的學生。至於香港,有七7 人進了港大,1 一人在中大,科大則有兩名同學。我只希望校長、家長和老師知道,學習方法不一定只有操練、考試、死記,現在有通識了,但也有人開始以考通識、鋤通識作招徠。有如蹲廁換了坐廁,人們仍要蹲在上面。

我再整理漢基畢業生赴美的情形,分析一下,讓父母知道少功課測驗考試,孩子們也能考進精英名校。

愈難愈好? 謬論!
我從在前港大副校長程介明先生身上學到關於孩子學習的新知識,加強了自己由來已久的看法。比如我在專欄的文章及各媒體抨擊香港教育制度及其方法,其中最令我憤憤不平的是對考試測驗的迷戀,政府作為市民代理人(出資方)和學校,聯同家長一同串演「溫習考試測驗大悲劇」。

士大夫難定警察難?越級課程等於優秀?

我們深信課程愈難愈有水平的謬論,程先生點出了我們家長最自豪的一些觀點,我聽到一些家長對話:「唓,啲功課咁易,實唔係好學校,呢間好呀,三年班做五年班功課。」什甚麼是難,什甚麼是易,我們沒有概念,大部分學校因以背誦打分為基礎,於是你不認識的事物就是難;筆畫少就容易,筆畫多就艱深,於是「一天」肯定容易。這一簡單概念,其實容易出問題,比如程教授提到「士大夫」三個字很容易寫,但要解釋就連專家也費勁; 「警察」二字筆畫難,但孩子們天天都有機會看到警察叔叔,於是在他們看來,最容易的文字涵意深,最難的字反而最親切。我們的孩子究竟從使用中去學習,還是先學習後使用?如果你同意使用過程中的學習較有趣味,那麼,學那麼多他一時用不著的知識,不就是孩子哭哭啼啼的原因嗎?

很多讀者說你我有錢讓孩子讀國際學校,你所以就吹捧它。其實香港任何一間政府建的學校舍都不比國際學校差,方法理念只在班房反映。我記得弘立書院成立時也只能借別人校舍,但他們的班房卻瀰漫一種學習樂趣,知識的遞增與興趣的掛鉤。我們的老師太看重對錯結果,而考試就最容易定對錯,但這只是一種考核方法。

強調創意 不強調對錯 不反對用創意掩飾懶惰

我孩子進國際學校時,有兩次衝擊:一是收到學校列明功課時間每天不超過半小時;二是看到小朋友作文時,老師不會刻意提及他的文法或錯字,就算他畫一隻香蕉來代表香蕉也行,只要他樂於表達心裏裡的想法就可以了。於是我讀過女兒一篇中文作文,她的創作力強,比喻突出,錯字也不少,有時甚至詞不達意,但佈局結構肯定是想吸引讀者,老師對她的評價很高,而錯字只在旁改正,在評語裏裡一字不提。

另外,我細仔為了湊夠字數,一連幾行都以「我真的真的真的真的好喜歡你或尊敬你」開始,老師認為他有創意地遮掩懶惰,我告訴他下次不可再用「真的真的」了,要他另想一個詞。最新的調查發現,港人英文水平比不上馬來西亞,只比日韓日稍好,你會否嚇一驚?我們開埠以來英語是官方語言,又從小學習英語,倒頭來只比日韓日稍好。我相信與教學過程完全脫離趣味有關,見微知著,香港要維持競爭力,教育環節不如多學習國際學校的理念,教育局下放資源,2011年前陣子的學校核數風波,等於在自由法治社會總有人衝紅燈,以身試法,直資只行了第一步。

文章摘錄自《熱鬧教育》張堅庭 著

作者: SoLM    時間: 15-10-21 07:46     標題: 引用:+本帖最後由+brother4+於+15-10-20+15:32+

作者: brother4    時間: 15-10-21 08:57     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

如果香港有平民化(免學費)國際學校就最好 ,給家長多一個選擇

作者: shadeslayer    時間: 15-10-21 11:28     標題: 引用:如果香港有平民化(免學費)國際學校就最好+

原帖由 brother4 於 15-10-21 發表
如果香港有平民化(免學費)國際學校就最好 ,給家長多一個選擇
一些直資定位便是平民國際。但要免費?

作者: brother4    時間: 15-10-21 12:04     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

朋友孩子是普通小學,現小二,對中文很抗拒,看圖就識講,冇圖不識做,連爸爸及哥哥都攪錯,朋友想轉直資學校因學費不平,才放棄了。。。

作者: bbforever    時間: 15-10-21 12:29

要免費既國際學校,咁留意下,天主教總堂區,大坑李陞果類小學…

作者: S-Kwok    時間: 15-10-21 15:30     標題: 引用:朋友孩子是普通小學,現小二,對中文很抗拒

原帖由 brother4 於 15-10-21 發表
朋友孩子是普通小學,現小二,對中文很抗拒,看圖就識講,冇圖不識做,連爸爸及哥哥都攪錯,朋友想轉直資學 ...
直資學校都要學中文、上中文堂,你朋友情況應該要面對佢小朋友嘅問題而非逃避。

作者: S-Kwok    時間: 15-10-21 15:33     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

好多人以為直資學校唔洗咁讀得咁辛苦、會少功課、測考,其實家長真係要做吓功課,睇吓心儀學校是否適合小朋友讀,唔係所有直資或私校都一樣。

作者: 史丹福    時間: 15-10-21 15:45

張先生這些離地的見解,對一般捉襟見肘的基層市民又有何幫助呢?他所開辦的國際幼稚園又能否惠及貧苦大眾?
作者: TiTiTiTi    時間: 15-10-21 17:28

堅離地人
強調創意 不強調對錯??

難怪現今好多有創意既犯罪分子
作者: mross38    時間: 15-10-22 09:06     標題: 回覆:TiTiTiTi 的帖子

我看你會錯了張先生的意思。如果你有機會看到國際學校老師給學生作文/journal評改的作法你就懂張先生的意思。
在國際學校,如果是評改作文/journal,尤其是對低年級學生,重點只評學生寫這文的expression 能力,how they structure the writing....老師不會不停給學生圈出錯字或critically correct the grammar of the student...。老師要把重點放在作文能力,不是沒重點的這也看那也看。

要批改錯字(wrong spelling)或grammar,他們還有其他功課老師會在那些功課能在這方面幫他們。

我有小朋友在國際學校和傳統名校,所以我完全明白張先生的意思。

有時候大家認為小朋友去了國際學校就會好點/更好,但是如果父母本身的mentality還是那種功課越難越多越好,或是對國際學校不了解的話也會面對很大的問題。
國際學校並不是避難所,如果父母沒法對他們的學習方法做出相應的support,到頭來這些學生根本不會在國際學校受益。唯一覺得好的可能就是"少功課",但是不能像其他學生一樣在這種"少功課"的學習下又能受益。

作者: sheffield    時間: 15-10-22 09:56

教學方式是一問題,家庭背景也是因素吧。可以讀IS的一般都是較富裕的,IS的小朋友所接獨的事與人都會比一般小朋友所接獨的應較廣較上流。當普通小朋友還在書本上看地理和特別些的運動時,富裕小朋友已親身体驗了不少國家的風土人情,4歲已學馬術,8歲在打ice hockey…身邊玩伴的mother tongue是英語…這一切對小朋友的發展不無影響,對人讀外國大學就更有幫助!
張生講的是「邊個唔知亞媽係女人」理論和意見,我已覺悶了…

作者: mianyang_99    時間: 15-10-22 10:39

sheffield 發表於 15-10-22 09:56
教學方式是一問題,家庭背景也是因素吧。可以讀IS的一般都是較富裕的,IS的小朋友所接獨的事與人都會比一般 ...
有錢人....永遠都比普通人選擇多啦, 直接D講, 佢地唔讀書都可以靠父蔭TIM.....可憐我地班小市民, 日日比EDB玩殘
作者: 史丹福    時間: 15-10-22 10:42

在一個如香港先進又發達的社會,
教育本來就應像空氣一樣,
人人均能享有免費優質的教育,
弄得如此境況,教育局責無旁貸。
傳統津校轉直資,何嘗不是背棄公義,
把基層的孩子屏於門外?!
再者,這種不斷高舉國際學校的做法,
我看不到對社會有甚麼貢獻,
反之,會製造不必要的分化,污染孩子的價值觀。
作者: hkpapa852    時間: 15-10-22 12:27

mross38 發表於 15-10-22 09:06
我看你會錯了張先生的意思。如果你有機會看到國際學校老師給學生作文/journal評改的作法你就懂張先生的意思 ...

我看你會錯了張先生的意思。如果你有機會看到國際學校老師給學生作文/journal評改的作法你就懂張先生的意思。
在國際學校,如果是評改作文/journal,尤其是對低年級學生,重點只評學生寫這文的expression 能力,how they structure the writing....老師不會不停給學生圈出錯字或critically correct the grammar of the student...。老師要把重點放在作文能力,不是沒重點的這也看那也看。

就憑呢點, 我可以肯定你香港小學既認識唔多 (可能張生都係).
其實有不少官津小學, 初小都已經係咁做.

只懂叫人"逃避"問題, 真係一個好方法嗎?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-22 12:28

史丹福 發表於 15-10-22 10:42
在一個如香港先進又發達的社會,
教育本來就應像空氣一樣,
人人均能享有免費優質的教育,
多元化,有得揀,係好多香港人認同的價值觀。怎麼忽然會變成制造分化,仲污染孩子Tim?

作者: little_yolky    時間: 15-10-23 13:48

hkpapa852 發表於 15-10-22 12:27
我看你會錯了張先生的意思。如果你有機會看到國際學校老師給學生作文/journal評改的作法你就懂張先生的意 ...
係, 我姨甥間二線小學就係咁。小二篇作文, 離晒題, 但好好笑, 好有創意, 老師俾82分, 我女女間學校夠晒傳統, 仲要派埋作文model answer叫你背咗佢, 真係死未。
作者: wan_sosin    時間: 15-10-23 14:08     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-22+12:27+我

原帖由 little_yolky 於 15-10-23 發表
係, 我姨甥間二線小學就係咁。小二篇作文, 離晒題, 但好好笑, 好有創意, 老師俾82分, 我女女間學校夠晒傳統 ...
小二學生,能夠寫得出一篇文章已很不錯了,大人寫文章都未必唔錯,真的無需要求小朋友太高,懂得用文字表達已很好!
要學生背範文的老師,不知所謂!

作者: heam    時間: 15-10-26 00:45     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-22+12:27+我

作者: annie40    時間: 15-10-26 08:44

回覆 mross38 的帖子

國際學校並不是避難所,如果父母沒法對他們的學習方法做出相應的support,到頭來這些學生根本不會在國際學校受益。唯一覺得好的可能就是"少功課",但是不能像其他學生一樣在這種"少功課"的學習下又能受益。

xxxxxx
終於有家長說出重點了。謝謝分享。

作者: annie40    時間: 15-10-26 08:47

回覆 史丹福 的帖子

英國和美國亦有很多私立小學和中學。
作者: 大件仔    時間: 15-10-26 10:27

教育方面有$$$$當然選擇多又會好D啦, 全世界都係咁啦.

你睇日本, 成績好, 有錢先可讀私校, 精英教育.

地球再過多5,6拾年後, 可能人類已進化到, 唔使讀幼稚園, 一歲讀小學中學, , 8歲讀大學,12歲博士,碩士,.跟著教授........

作者: Zata    時間: 15-10-26 10:29

回覆 shadeslayer 的帖子

正確。

作者: 史丹福    時間: 15-10-26 15:16

annie40 發表於 15-10-26 08:47
回覆 史丹福 的帖子

英國和美國亦有很多私立小學和中學。
(1)我是贊成有直資丶私立學校的(2)重點是:原本是免費的津校轉直資,我不認同此做法。
我和我的同學朋友們大部分都出身基層家庭,慶幸受惠於免費又優質教育,最後畢業於地區名校。
若然當年母校收學費,相信我們大多都被拒於門外了!
(3)試問如果公共圖書館收取費用,即使只是2元3元一本外借圖書,對一些家庭仍是負擔吧!

作者: annie40    時間: 15-10-26 15:32

(1)我是贊成有直資丶私立學校的(2)重點是:原本是免費的津校轉直資,我不認同此做法。
我和我的同學朋友們大部分都出身基層家庭,慶幸受惠於免費又優質教育,最後畢業於地區名校。
若然當年母校收學費,相信我們大多都被拒於門外了!
-completely agreed!!!!
作者: shadeslayer    時間: 15-10-26 17:30     標題: 引用:Quote:annie40+發表於+15-10-26+08:47+回覆

原帖由 史丹福 於 15-10-26 發表
我和我的同學朋 ...
官校不轉直資,當然同意。但津校是有政府「津貼」,實際是政府出資,教育團體辦學。教育團體的意願也要照顧。香港一百年前政府教育未全面時,香港靠邊個辦學?很多不同教會。到依家也有津校用教會地方辦學。

咁教會津校想轉直資,脫離阿公養的行列,承受直資風險,應不應該得到尊重?

作者: 史丹福    時間: 15-10-26 22:05

https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7XzNeX4
作者: shadeslayer    時間: 15-10-26 22:36     標題: 引用:+https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7Xz

原帖由 史丹福 於 15-10-26 發表
https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7XzNeX4
我更加想知你自己的意見。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-27 14:05

shadeslayer 發表於 15-10-26 17:30
官校不轉直資,當然同意。但津校是有政府「津貼」,實際是政府出資,教育團體辦學。教育團體的意願也要照顧 ...
直資學校, 一樣受教育局資助, 但同時亦收學生學費, 可以話係食兩家茶禮.

為咗得到"收生自主權", "教學語言自主權"而由津校轉直資然後再大帖收取學費, 呢D直資我又真係諗唔到值得尊重佢地既理由.

咁解人地收萬幾蚊一年學費可以提供優質教育, 但有D又要收十萬八萬年? 有Guts既, 自己轉做私校囉!

作者: little_yolky    時間: 15-10-27 17:49

hkpapa852 發表於 15-10-27 14:05
直資學校, 一樣受教育局資助, 但同時亦收學生學費, 可以話係食兩家茶禮.

為咗得到"收生自主權", "教學語言 ...
尤其係名校, 部份榮耀都係以前同學同學校爭取返嚟, 出咗名就轉直資, 一腳伸開以前直屬既小學部, 可以收更多更叻既學生, 再將自己推高。可憐小學部班同學仔其實一直都係好用功、好努力的。响咁既情況下, 我反而對MSC同LS既中學辦學團體好尊敬。
作者: shadeslayer    時間: 15-10-27 18:01     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-26+17:30+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表

為咗得到"收生自主權", "教學語言 ...
為咗得到"收生自主權", "教學語言自主權"而由津校轉直資然後再大帖收取學費, 呢D直資我又真係諗唔到值得尊重佢地既理
CXxxxx

你提到收生自主權,教學語言自主權,食兩家茶禮,收取學費,這些東西是所有直資也適用。你要是反對這些東西,你即是反對直資政策?

還是反對津校轉直?如果是這樣,你還未說明反對津校轉直的獨特理由。

還是反對「名」津校轉直?如果是這樣,你還未說明反對「名」津校轉直的獨特理由。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-27 18:09     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-27+14:05+直

原帖由 little_yolky 於 15-10-27 發表
尤其係名校, 部份榮耀都係以前同學同學校爭取返嚟, 出咗名就轉直資, 一腳伸開以前直屬既小學部, 可以收更多 ...
即是你反對「名」津轉直。你用的理由(又努力又好的小學生「做就」了名津校),普通津便不適用?

其實你企學生角度看,學生做就了名津。
你企辦學團體角度看,辦學團體做就了名津。
你企校長角度看,校長做就了名津。

作者: oooray    時間: 15-10-27 21:21     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔認同食兩家茶禮的概念。
官津校政府出雞,食白切雞;
直資政府出雞,家長出豉油,食豉油雞;
如果直資收左政府的雞又收左家長D豉油,但係一樣食白切雞,先叫食兩家茶禮。

作者: YolandaTam    時間: 15-10-27 21:49

回覆 little_yolky 的帖子

"傳統名校" 轉直資, 除咗小學部同學受影響, 有時中學部都付出好大代價, 就係隨住外來生更多, 平均歸屬感會下降, 學校傳統嘅承傳會比較困難.

little_yolky你都知我母校幾年前轉咗直資, 話說舊年我哋小學同班同學喺FB相認, 一齊話當年, 好不熱鬧.

相對而言,中學班同學就唔係個個都咁有歸屬感: 明年80周年校慶, 學校會搞聚餐.  我哋同屆有個 FB GROUP諗住包枱, 個聚餐5月就舉行, 但到今日我哋嗰屆200多人裏面只有唔超過50人決定去, 去嘅大部份係小學部舊生.  即使當年讀得辛苦到想喊, 始終喺呢間學校十幾年, 嗰份感情真係好深厚.  

反觀外來生好似我班好姊妹, 個個都嫌貴唔想去(我就因為小女要參加80周年戲劇之夜驚嗰排忙於採排甚至聚餐同總採排撞期唔去), 佢哋當中有牙醫, 有督察......

作者: eviepa    時間: 15-10-27 21:58

brother4 發表於 15-10-21 08:57
十多年前有一間叫臻美的學校,用上了很多國際學校的理念辦學,有平民國際學校之稱,但這間學校只能吸引一小撮的家長(如小弟),廣大的市民,仍然不喜歡這種學校。

作者: MC1128    時間: 15-10-27 22:07

反對抑或支持津校轉直資, 討論咗好多年, 個人不認為那一方的理由, 強烈得壓倒另一方

但事實上, 直資政策實施多年後, 的確出現了一些副作用, 因此, 2013年, 先後兩間女津校轉直資計劃, 才會受到強烈反對而擱置

今時今日, 轉了直資的學校既然不會走回頭, 爭論直資對與否, 都改變不少。

只希望,直資也好, 津校也好, 好好辦學

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 08:38

shadeslayer 發表於 15-10-27 18:09
即是你反對「名」津轉直。你用的理由(又努力又好的小學生「做就」了名津校),普通津便不適用?

其實你企 ...
造就名津係學生、老師、校長合力打造,但轉直資就只有校長及辦學團體說了算。

至於你說普通津便不適用? 因為直資係按人頭收政府津貼, 所以普通津如果轉直資, 會有生源問題, 除非是生死尤關, 普通津根本唔會無端端轉直資。

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 08:41

YolandaTam 發表於 15-10-27 21:49
回覆 little_yolky 的帖子

"傳統名校" 轉直資, 除咗小學部同學受影響, 有時中學部都付出好大代價, 就係隨 ...
所以培正學生歸屬感咁強, 真係好多一讀就15年, 好不羨慕。真係有需要時籌款都易D。
作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 09:21     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-27+18:09+

原帖由 little_yolky 於 15-10-28 發表
造就名津係學生、老師、校長合力打造,但轉直資就只有校長及辦學團體說了算。

至於你說普通津便不適用? 因 ...
津校收生不理想,轉直用新思維,收生自主,入學要求自主,課程自主,博一博不可能嗎?

問題不是普通津校轉直可不可能,係你反對名津轉直的理由就因為名氣,即辦學愈好的學校就愈無自由,不合理。

你提到老師,校長,學生做就名津,對。但學校「辦學」,「辦教育」。辦,就是教學團體做重大決定,請校長請老師,不要說設計課程,教育重點等等。有些還供應教會㒕有的校舍。他們不重建中區黃金地段校舍,賣了讚大錢,卻拿校舍來辦學,一百幾十年如是,為什麼?

好了,學校辦出名氣,家長舊生一句「學校的名氣由學生來的,你的轉直要求不接納。

如果學校辦得不好,沒名氣,想轉直用新思維?比唔比?因為無名氣問題,津校轉直和新直資沒有兩樣,無理由唔比。

是否合理?

作者: ppmmbb    時間: 15-10-28 09:31     標題: 引用:唔認同食兩家茶禮的概念。 官津校政府出雞

原帖由 oooray 於 15-10-27 發表
好味

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 09:32     標題: 引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-10-27+21:49+

原帖由 little_yolky 於 15-10-28 發表
所以培正學生歸屬感咁強, 真係好多一讀就15年, 好不羨慕。真係有需要時籌款都易D。 ...
培幼培小是私立,為何沒問題,一讀15年?

私立,直資,津校也可以是一條龍,也可以不是一條龍。名津轉直,不一定破壞一條龍或承傳。直資有選學生權利。

作者: YolandaTam    時間: 15-10-28 09:38     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-10-28+發

原帖由 shadeslayer 於 15-10-28 發表

私立,直資,津校也可以是一條龍,也可以不是一條龍。名津轉直, ...
要完全唔影響,最理想係中小學一次過轉晒,好似我母校咁中學轉小學唔轉就始終差啲。我贊成轉直資,始終用者自付無咩唔啱,但最好中小學一齊轉,唔好半桶水。

作者: brother4    時間: 15-10-28 10:32     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

讀書靠自已努力,同 學校關係不大,叻仔叻女大把學校選擇 ,大學也搶著要吧!如沈氏兄弟,一個14歲入牛津,另一個14歲入浸大。。。

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 11:00

shadeslayer 發表於 15-10-28 09:32

私立,直資,津校也可以是一條龍,也可以不是一條龍。名津轉直, ...
培幼、培小是私立, 不是直資, 沒有政府補貼。培幼上培小如果家長願意, 是100%直上, 至於培小及培中, 因為一個私校, 一個津貼, 所以唔可以一條龍, 係直屬(點解唔可以我唔明白, 但我自己女女學校都係咁, 只有聯繫, 簡介會時校長咁答, 唔明, 但無再問), 但培中係响自行時只取錄培小學生, 然後大抽奬係直屬比率, 所以入培中既培小學生大大遠超過直屬百份比, 入面有一定比例既B2生。但學校係有教無類, 呢D咪係道義囉。

唔係話名津唔可以轉直資, 佢哋轉得, 一定係合法。但轉咗後唔保留與小學既直屬關係, 對於小學部來說是無情, 名直資中學有選學生既權利, 佢哋收的都係B1生, 所以小學部校長為保多些學生可以入中學部, 就谷到行。唔好講到辦學團體用自己教會地辦學唔賣地賺錢好偉大, 教會所有收入都係免稅的, 教區提供很多服務, 所以政府有優惠, 但為咗令自己學校/教會更出名, 學校名聲更高, 就轉直資, 可以選成績更好的學生, 是合法, 但無道義。不過, 對於外校B1的學生是不失為一個好消息, 因為考入的機會將大為提高。好似培正, 我們就只可以望門輕嘆了。

如果只為辦學自由度而轉直資而唔係為收成績好既學生, 大可以轉直資後繼續沿用與小學的收生比例不變, 不過, 呢個世界似乎沒有這樣好的事情, 就算是教會亦然。

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 11:01

brother4 發表於 15-10-28 10:32
讀書靠自已努力,同 學校關係不大,叻仔叻女大把學校選擇 ,大學也搶著要吧!如沈氏兄弟,一個14歲入牛津, ...
也不盡然, 當然讀書要靠自己努力, 學校老師朋輩也很重要啊, 始終我們家小朋友都不是姓沈的
作者: brother4    時間: 15-10-28 11:28     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

也不是姓沈ㄧ個平凡家庭,傳统/名校/直資/私校,自問孩子入咗都跟不上,愉快中中學校較適合吧!

作者: hkpapa852    時間: 15-10-28 11:51

oooray 發表於 15-10-27 21:21

真係政府出雞, 家長出豉油?

政府每年每個小學生津貼約4.5萬, 但直資小學學費上限可達10.5萬. 現實係不少由名津轉直資既小學, 學費至少每年3萬, 甚至去到6/7萬.... 呢碟鼓油應該幾好, 夠買隻雞添!

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 12:05     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+09:32+

培幼、培小是私立, 不是直資, 沒有政府補貼。培幼上培小如果家長願意, 是100%直上, 至於培小及培中, 因為一 ...
唔好講到辦學團體用自己教會地辦學唔賣地賺錢好偉大

Xxxxx

辦學團體用自己教會地辦學一百幾十年唔偉大,唔通學生入讀幾年偉大?定家長比孩子讀教會學校幾年,「明益」學校偉大?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 12:07     標題: 引用:Quote:oooray+發表於+15-10-27+21:21+唔認

原帖由 hkpapa852 於 15-10-28 發表

Bottom line is, it is open, they are not hiding be fact that they get money from both side. Good quality education "needs" money and money don't grow on trees.

作者: sheffield    時間: 15-10-28 12:31

孩子學校是半山老牌天主教學樣,私小,收生不算多,學費不算貴…真的感到教會是為辦學而辦學!
作者: little_yolky    時間: 15-10-28 12:42

shadeslayer 發表於 15-10-28 12:05
唔好講到辦學團體用自己教會地辦學唔賣地賺錢好偉大

Xxxxx
你睇清楚教會條數至好講。
教育係教會服務其中一部份, 主要唔係為賺錢, 係為咗培養一群自小聽道既小朋友, 希望撒播小種子, 其中有一部份長大後繼續信主, 他們的工作就已經係成功了。所以天主/基督教會聰明過佛教, 因為佢哋出好多力辦教育。除教育外, 她們有用地興建私家醫院, 因為教會用地, 所以政府給予非常可觀既優惠。

教會係一藍子服務, 唔單止辦學, 好有系統的。

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 12:43

sheffield 發表於 15-10-28 12:31

孩子學校是半山老牌天主教學樣,私小,收生不算多,學費不算貴…真的感到教會是 ...
真的很感謝為教育而辦學既所有團體。
作者: oooray    時間: 15-10-28 12:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

冰鮮雞平過豉油好正常,超市每日都上演緊。
直資係比多個選擇家長,至於比左$係物有所值,定自我感覺良好,市場定律,有人讀即表示有存在意義,如不屑它的運作模式的話,有出世紙政府包你官津有書讀。看不出有不公義的地方。

作者: little_yolky    時間: 15-10-28 12:52

hkpapa852 發表於 15-10-28 11:51

其實, 如果辦學團體真係為教育而辦學, 為教學自由轉直資, 我真係舉腳贊成的, 就算政府出嘉美雞我出龍崗雞都無問題, 因為家長可以多個選擇, 資源又多, 真係窮的又可以申請學費減免, 幾咁好。

只係對於有聯繫/直屬/一條龍小學既名津, 如果希望由大抽奬/直屬關係將小學部B2甚至B1C學生抽出, 注入其他學校的B1A新血, 對於小學部頓感無奈。轉制小學部無聲出, 只可被牽著走。其實對於我們這些外校生是有利的, 因為可以多D學額考..........係呢, 唔知培正中學幾時轉直資呢, 等我多個夢想都好。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 13:23     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+12:05+

你睇清楚教會條數至好講。
教育係教會服務其中一部份, 主要唔係為賺錢, 係為咗培養一群自小聽道既小朋友,  ...
你D咩「睇清楚教會條數至好講」,或者甚麼「教會一條龍服務」,和這些服務本質上偉大與否有關嗎?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 13:32     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-10-28+發

原帖由 shadeslayer 於 15-10-28 發表
你D咩「睇清楚教會條數至好講」,或者甚麼「教會一條龍服務」,和這些服務本質上偉大與否有關嗎?

...
好多教會辦學一百幾十年,其間政府稅制,盤數轉過幾多次?人地仍然百年如一日,辦學。咁都唔偉大,學生讀幾年書偉大D?咁學校自決轉直,小學脫龍與否,值不值得專重?邊個有資格 say no?  小學脫龍與否,也是同一教會,人地小學0k,邊個有資格 say no?

作者: oooray    時間: 15-10-28 13:45     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

任何改變,既得利益者定一馬當先跳出來反對。

作者: 4月10日媽媽    時間: 15-10-28 14:23

他成日講國際學校點好點好,但問題是唔係你讀就有人收,而家俾得起錢大有人在,但國際學校一樣擇優而收!!
作者: MC1128    時間: 15-10-28 15:21

oooray 發表於 15-10-28 13:45
任何改變,既得利益者定一馬當先跳出來反對。
誰是既得利益者?

作者: babypigpig    時間: 15-10-28 15:28

如果直資學校是要參加DSE考試的,不是行IB,其實與津校/傳統學校無分別。我在直資中小學一條龍學校工作。見到小學生,十分開心,校內以project為主,原校升中一無壓力,但上到中學就死,雖然是直資,但不是IB,中六同學要參加DSE,所以同學中一起,便嗌哂救命,考DSE的成績當然是....
好彩是讀得直資,家庭環境都不錯,大部份同學都會到外國升學。所以問題不是直資/私校定津校,而是DSE、香港的教育制度一塌胡塗。單看每年海外升學展的人數、到外國升學的人數便知,有錢的到英、美、加,無錢的也到台灣,死未!!
教統局仲不起身,反省一下!!
作者: MC1128    時間: 15-10-28 15:28

oooray 發表於 15-10-28 12:51
冰鮮雞平過豉油好正常,超市每日都上演緊。
直資係比多個選擇家長,至於比左$係物有所值,定自我感覺良好, ...
直資係比多個選擇家長

係俾多個選擇給有經濟能力的家長

有經濟能力的人有更多選擇,無問題,正常

問題是在於, 本來有/ 無經濟能力都可以選擇, 變成, 無經濟能力的人選擇減少

有人認為這樣符合公道公義的, 無問題, 繼續咁諗。

只是, 不要認為自己啱晒, 別人錯晒。

作者: MC1128    時間: 15-10-28 15:39

shadeslayer 發表於 15-10-28 13:32
好多教會辦學一百幾十年,其間政府稅制,盤數轉過幾多次?人地仍然百年如一日,辦學。咁都唔偉大,學生讀幾 ...

我從來無否定直資的好處,多元辦學,衝破教育局的官僚管理

但難道此制度衍生的問題, 你真的一點不注意到, 覺得好OK?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 15:53     標題: 引用:Quote:oooray+發表於+15-10-28+12:51+冰鮮

原帖由 MC1128 於 15-10-28 發表
直資係比多個選擇家長
有人認為這樣符合公道公義的, 無問題, 繼續咁諗。

Xxxx

是乎那個角度看。

正如我說,教會辦學,一百幾十年,出地方出力,想轉直資,有人話對孩子唔公義。咁對教會學校又有公義咩?

作者: brother4    時間: 15-10-28 16:42

所有津貼學校都有人手不足問題,教師面對「學生多、教學時數多、雜項多」的三多情況,「政府釐定人手數量低,每人分到的工作多,結果每人每星期要教30節」,教師只有自己「搏命」避免降低教學質素,他慨歎傳統名校轉直資有「一定道理」,「直資有吸引地方,包括透過收高學費增加學校資源,學校管理自主程度增加,教學語言、收生、財政管理有較大彈性,令到部分傳統名校轉直資動機愈來愈大」。不過,他批評學校轉直資雖可獲得好處,代價卻要整個社會去承受,令基層子弟難以入讀名校。                                                                                                                        名校轉直資,社會的反應又如何?首先,在家學生家長擔心未能負擔高昂學費。現時直資校學費每年3 萬到6萬元不等,比津貼學校貴得多,故多數家長不願學校轉直資。其次,社會認為,名校轉直資,令社會擔憂名校轉直資後會變成「貴族」學校,令基層家庭子女無緣入讀。

而現時有些直資學校的「不良」紀錄,審計署2010年發表的衡工量值報告,有14間直資學校學費減免和獎助學金計劃使用率低於五成,教育局事後成立直資計劃工作小組,檢視直資學校運作和財政,並要求直資學校放寬相關計劃資格,令更多學生受惠。但是直至2012/13年度,官津學校和直資學校的綜援學生和獲得書簿津貼的學生比例相距仍大,直資學校提供的獎學金、助學金效用被質疑。

作者: oooray    時間: 15-10-28 16:56     標題: 回覆:MC1128 的帖子

只是, 不要認為自己啱晒, 別人錯晒。
乜我有話你錯晒,我啱晒?

如果所有轉了直資的名津校,都同時以同名開一間(或開多幾間)分校以津校模式,重新聘請新校長新老師運作,咁樣是否滿足不減少普羅大眾入讀名校的需求?

作者: oooray    時間: 15-10-28 17:11     標題: 回覆:MC1128 的帖子

以往憑附屬小學或以世襲/校友子弟方式輕鬆入名校的群。

作者: MC1128    時間: 15-10-28 17:27

oooray 發表於 15-10-28 17:11
以往憑附屬小學或以世襲/校友子弟方式輕鬆入名校的群。

多謝你回覆!

言下之意, 就是他們反對轉直資?

小一選校post曾經很激烈地討論官津小學在自行階段的計分制,沒有校友分/宗教分的家長紛紛訴說不公平,口誅筆伐教育局不公的收生制度。

後來,我找到至少兩間由教會開辦、傳統津校變直資的小學(中學亦轉了直資)收生標準列明校友子女有優於非校友子女的條款。我想以此說明, 考慮校友因素的收生制度,其實來自校方,不是來自教育局。到底,校友是反對或支持津校轉直資? 似乎沒有一面倒的答案, 有校友支持,也有校友反對。

回頭看看2013年,港島兩所津貼女校轉直資失敗的經驗, 最令人動容是一班在校的同學及部分校友對原有辦學宗旨的堅持,不知她們是不是既得利益者?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 17:39     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+13:32+

我從來無否對直資的好處,多元辦學,衝破教育局的官僚管理
有各方利益要照顧,任何政策也一定有問題。如果有問題就反對,就乜政策都唔使做。問題係,直資有無做到多元化的使命?但要錢?直資又要多元化,又要面對市場,又要唔使錢?

好多人想起孩子入學的影響,就反對,其實直資也有減免學費,實際上窮孩子好叻,但入不到直資的有幾多?有幾多人由學校角度看? 名津因為各種教育政策改變,權衡下痛苦作出轉直資的決定,但不獲批。理論上學校可以說「咁我地交還辦學權」一拍兩散。當然現實沒有這事發生,但學校意願不被尊重,誰敢說這不會發生。

唔知幾時開始,在香港,只要其中一持份者人多,大聲,就無論有無道理,都會贏。

作者: 史丹福    時間: 15-10-28 17:50

總有些人以為錢可以買到任何野,
「窮得只有錢」正是香港教育失敗的後果。
作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 17:51

little_yolky  小學無say no既權利,明無?

Xxxxx

同一教會,你估佢地有無溝通過?你估佢地有無考慮過?

其實我只係講學校的意願應該受重視。不應因為學校人少,唔夠家長校友叫得大聲,就當學校死的。

利申,我同無一間學校管理層,或辦學團體有關係。
作者: mianyang_99    時間: 15-10-28 17:53

今日幾份報章報導協恩中一收生簡介會。當中訪問一兩位家長, 都係低收入人士, 但個女成績好好, 有一個小學咁多年都頭兩名, 但怕讀唔起,所以起初都卻步,但知有學費減免,先敢去馬咋!陰公.

如果唔知個D家長呢?係咪失去比個女入一間名女校既機會呢??
我地個代(70年代), 真係人人讀名校機會均等,叻就得,人人都有上流機會,而家?真係貧者愈貧, 富者愈富!!
作者: MC1128    時間: 15-10-28 17:54

shadeslayer 發表於 15-10-28 17:39
有各方利益要照顧,任何政策也一定有問題。如果有問題就反對,就乜政策都唔使做。問題係,直資有無做到多元 ...
shadeslayer,

我開宗明義便說, 有人反對,有人支持。 我真心覺得各有理由, 不一定誰全對, 誰全錯。今日,政策已成,回頭爭論, 其實改變不了甚麼, 所以, 我說, 希望, 各辦學團體好好辦學。

我的發言,只是希望, 對直資制度的運作提供多一點參考。

其實,我不打算(也不認為可以)說服網友, 但支持者也不要以為別人是無理反對。  

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 17:57     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

013年,港島兩所津貼女校轉直資失敗的經驗, 最令人動容是一班在校的同學及部分校友對原有辦學宗旨的堅持,不知她們是不是既得利益者?

Xxxxx

他們當然係既得利益者。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 18:00     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+17:39+

shadeslayer,

我開宗明義便說, 有人反對,有人支持。 我真心覺得各有理由, 不一定誰全對, 誰全錯。今日,政 ...
我從來沒說反對者沒理由,我只看見學校的意見被忽視了。

大衆的看法絕對可影響個別學校轉直成功與否。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 18:03     標題: 引用:+本帖最後由+mianyang_99+於+15-10-28+17:5

原帖由 mianyang_99 於 15-10-28 發表

今日幾份報章報導協恩中一收生簡介會。當中訪問一兩位 ...
如果唔知個D家長呢?係咪失去比個女入一間名女校既機會呢??

Xxx

家長無知,還有入學講座,入學講座也不去,咁怪邊個?

作者: MC1128    時間: 15-10-28 18:12

shadeslayer 發表於 15-10-28 18:00
我從來沒說反對者沒理由,我只看見學校的意見被忽視了。

大衆的看法絕對可影響個別學校轉直成功與否。
咁你肯唔肯講番句, 直資制度除了好處, 存在甚麼問題?

作者: MC1128    時間: 15-10-28 18:23

shadeslayer 發表於 15-10-28 17:57
013年,港島兩所津貼女校轉直資失敗的經驗, 最令人動容是一班在校的同學及部分校友對原有辦學宗旨的堅持,不 ...
摘錄自某受歡迎直資小學的收生政策:

其中不超過70%學位收取與學校有關係之申請人( 其兄/姊在本校中/小學就讀;中小學畢業生或教職員或校董之子女)

校友/世襲, 轉了直資一樣存在

所有校友應該一起支持轉直資才對呀!

抑或, 有經濟能力的校友才支持? 無經濟能力便反對?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 18:31     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+17:57+

其中不超過70%學位收取與學校有關係之申請人( 其兄/姊在本校中/小學就 ...
70%? 有舊生和宗教分,基本上 100% 。亦可能有得揀,會揀唔使交學費。

還有,直資有權改收生準則。今年70,下年50都得。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 18:35     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+18:00+

咁你肯唔肯講番句, 直資制度除了好處, 存在甚麼問題?
窮孩子上流問題可能是真的,但沒有研究,或數據顯示,問題究竟有幾大。但學校意願不被重視,就好明顯。

作者: MC1128    時間: 15-10-28 18:38

shadeslayer 發表於 15-10-28 18:31
70%? 有舊生和宗教分,基本上 100% 。亦可能有得揀,會揀唔使交學費。

還有,直資有權改收生準則。今年70 ...

官津小學的自行計分/必收生, 只佔整體學額一半, 邊夠70%咁多

咁你話會改就改啦

作者: shadeslayer    時間: 15-10-28 18:50     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+18:31+

官津小學的自行計分/必收生, 只佔整體學額一半, 邊夠70%咁多
梗係由舊生孩子角度看,唔係由學校整體看百分比。舊生加宗教,基本上 100%。

作者: oooray    時間: 15-10-28 22:47     標題: 回覆:MC1128 的帖子

謝回覆。我會說她們全都是潛在的既得利益者,一路承傳下來的慣性優勢,突然有可能改變,不管將來利益會否受損(甚至有沒有利益也是疑問),保持現狀是最理想的景況。

至於甚麼Admission criteria,跟招聘廣告上種種要求一樣,不必過份解讀,最後收不收(請不請)只是負責人一念之差。

作者: oooray    時間: 15-10-28 23:00     標題: 回覆:MC1128 的帖子

我也搭訕一句:直資最大一個問題,如另一家長指出,無論如何改變管理或教學模式,大部份直資的終點是DSE,即逃不出EDB的操控,殊途同歸。

其實學券是理想國度的模式,但經過幼稚園一役後,香港官僚事事管到底的思維,學券在香港是沒有希望的。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-29 00:28     標題: 引用:我也搭訕一句:直資最大一個問題,如另一家

原帖由 oooray 於 15-10-28 發表
我也搭訕一句:直資最大一個問題,如另一家長指出,無論如何改變管理或教學模式,大部份直資的終點是DSE,即 ...
雖然是DSE,但港同等便有很好成績,又唔係谷嗰隻。

作者: serinac    時間: 15-10-29 09:08     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+17:57+

其中不超過70%學位收取與學校有關係之申請人( 其兄/姊在本校中/小學就 ...

你說的應是SPCC吧。

換個角度看,是否因她在申請轉直資學校時,已經有和舊生會溝通好,寫明有關條文,保留70%的學額予有關係人仕? 非關人仕只有不到30%,關係人仕所得到的機會,豈不是比留在官津時的50% ,還要着數得多?我真係睇唔到既得利益人仕,有乜理由反對。

可以咁講,SPCC 轉做直資的例子,係食盡直資的好處,既可保留藍血,又可得雙倍資源,簡直完勝教育局,變成貴族中的貴族學校。

反過來看,這也是目前轉直資政策的其中一大漏洞。

作者: brother4    時間: 15-10-29 09:45     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

見多咗小朋友小學去留學小學,愉快開心學習環境,不用擔心成績及懶床和打機,孩子成長得快也不用被顏色影响,還可學習多國語言,連債卷不用買,取獎學金如三個小生入名校eton交ㄧ成學費便可,

作者: Soundervolt    時間: 15-10-29 09:46     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-10-28+發表我也

原帖由 shadeslayer 於 15-10-29 發表
雖然是DSE,但港同等便有很好成績,又唔係谷嗰隻。
港同只係出咗兩位DSE狀元,但學生總體普遍成績只屬一般,仲未算很好成績嗰隻。

作者: oooray    時間: 15-10-29 09:50     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

認同你的觀點。港同無疑是一個成功例子,個人也極欣賞初小不用考試及一條龍之安排。
這是因為這塊金漆招牌吸引優質學生入讀,還是課程設計加優良師資團隊令學生不用催谷而能大幅增值?
這種經驗能否複製?

香港好像沒有這方面研究之數據可參考,個別學校亦只重點宣傳每年5*比率或考入大學數字。

作者: serinac    時間: 15-10-29 10:27     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-29+發

原帖由 Soundervolt 於 15-10-29 發表
港同只係出咗兩位DSE狀元,但學生總體普遍成績只屬一般,仲未算很好成績嗰隻。

...
傳統名校閒閒地都過70年歷史,不要對港同太苛求。最少要觀察多3、5年DSE 結果,便知龍與鳳,究竟她的模式是否有值得全港官津借鏡的地方。

作者: Soundervolt    時間: 15-10-29 10:39

serinac 發表於 15-10-29 10:27
傳統名校閒閒地都過70年歷史,不要對港同太苛求。最少要觀察多3、5年DSE 結果,便知龍與鳳,究竟她的模式是 ...
對! 我所指只係近年實質成績,將來龍與鳳要睇長少少時間,唔係只睇有冇出過狀元。
作者: shadeslayer    時間: 15-10-29 13:19     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-29+發

原帖由 Soundervolt 於 15-10-29 發表

...
好,是相對。

港同第一屆DSE,收生無乜選擇,但英文科成績拍得住庇利羅士,其他科也不失禮。如果計一個成績:操練(或功課)的比例,港同好高。不要忘記,它是新校。

無直資,如何有港同。

作者: MrBeast    時間: 15-10-29 14:10

serinac 發表於 15-10-29 09:08
你說的應是SPCC吧。

換個角度看,是否因她在申請轉直資學校時,已經有和舊生會溝通好,寫明有關條文,保 ...
之前有網友指出(我沒去verify),這其實是edb指引,其他直g也可一樣,只是沒白紙黑字寫明。
作者: serinac    時間: 15-10-29 14:18     標題: 引用:+本帖最後由+serinac+於+15-10-29+10:13+編

原帖由 serinac 於 15-10-29 發表
本人是非常支持官津學校轉直資,以增加學校管理效率和教育彈性,同時提供多元的優質服務俾家長選擇,但必須盡快改善現行政策的漏洞及敝病,避免產生一批又一批的貴族名校。

作者: serinac    時間: 15-10-29 14:25     標題: 引用:Quote:serinac+發表於+15-10-29+09:08+你說

原帖由 MrBeast 於 15-10-29 發表
之前有網友指出(我沒去verify),這其實是edb指引,其他直g也可一樣,只是沒白紙黑字寫明。 ...
無論指引是否真的,既然已經知道係漏洞或可能是造成貴族化的推手,那為什麼不能改?是不能還是不作為?

作者: MC1128    時間: 15-10-29 15:33

serinac 發表於 15-10-29 14:25
無論指引是否真的,既然已經知道係漏洞或可能是造成貴族化的推手,那為什麼不能改?是不能還是不作為?:que ...
教育局當年千方百計利誘名津轉直資, 務求打响招牌, 只有樣樣同意,那會要求改

這是我們認為的"漏洞" ,但在辦學團體心目中, 這是他們的目的, 怎改?

作者: brother4    時間: 15-10-29 16:24     標題: 回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

不是漏洞,一間公司要賺錢是大條道理,燈油火臘,人工及修理,每年加人工等,羊毛出在羊身上,原本來一萬個名校免費位,變成收費位,得益才是有心人。。。。

作者: Soundervolt    時間: 15-10-29 16:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-29+發

原帖由 shadeslayer 於 15-10-29 發表
好,是相對。

港同第一屆DSE,收生無乜選擇,但英文科成績拍得住庇利羅士,其他科也不失禮。如果計一個成 ...
如果整體成績,唔使百年老店,好多津校都做得到。我冇反對直資嘅新校,但至於嗰啲坐擁大量資源及吸客能力嘅百年老店轉直資(仲要俾審計局批評數目混亂)我就唔多認同。

作者: serinac    時間: 15-10-29 19:01     標題: 引用:Quote:serinac+發表於+15-10-29+14:25+無論

原帖由 MC1128 於 15-10-29 發表
教育局當年千方百計利誘名津轉直資, 務求打响招牌, 只有樣樣同意,那會要求改
前朝老闆簽落嘅合約,當然不能單方面改變,起碼也要尊守合約精神嘛!

但現在係唔係可以改呢? 或在將來那些新申請轉直資的學校中,可以附加一些條件呢?

任何政策,都有正負兩面。只要整體方向係利多於敝的,就應該想法去改善並執行下去,而唔斬腳指避沙蟲。

教育局係規則制定者,應該有能力,有責任去坐低同辦學團體傾,怎樣才可做到平衡各方利益,同時又鼓勵他們提供優質教育,那便考大家的智慧了。

作者: annie40    時間: 15-10-29 19:34

回覆 brother4 的帖子

親情可貴,多著數也無法代替
作者: shadeslayer    時間: 15-10-29 21:27

serinac 發表於 15-10-29 19:01
前朝老闆簽落嘅合約,當然不能單方面改變,起碼也要尊守合約精神嘛!

但現在係唔係可以改呢? 或 ...

小學計分方式,明眼人看得出其實有平衡各方利益。但每年說不公平的家長眾。沒有分的人,便嘈到拆天,有邊個願意企後點,look at the big picture?

直資限制與條件,大家如何得知,教育局沒有平衡各方利益?或只見到自己利益受損,便大喊漏洞,改規則?  有邊個願企後點,look at the big picture?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5