教育王國

標題: 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? [打印本頁]

作者: goyoki    時間: 15-11-13 11:21     標題: 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

作者: punlik    時間: 15-11-13 11:29

作者: ozduckie    時間: 15-11-13 11:42     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

我連書都未買

作者: dwkw333    時間: 15-11-13 11:45     標題: 引用:我每日寫D,+寫左幾日,+上個月中交左.優才既

原帖由 punlik 於 15-11-13 發表
我每日寫D, 寫左幾日, 上個月中交左.
優才既信都寫明, 因為家長及小朋友表現良好, 所以俾你FIRST WAITING
Agree. 每日寫DD,已完成。

作者: goyoki    時間: 15-11-13 11:45

作者: dwkw333    時間: 15-11-13 11:45     標題: 引用:我仲未寫完,+好倦了.....我仲未放棄,+我一

原帖由 goyoki 於 15-11-13 發表
我仲未寫完, 好倦了.....我仲未放棄, 我一定要為孩子而令到自己更加努力!
Add oil!

作者: Doray    時間: 15-11-13 11:47

佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是否First waiting 上夠堂做好功課就有Offer?
作者: dwkw333    時間: 15-11-13 11:49     標題: 引用:佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是

原帖由 Doray 於 15-11-13 發表
佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是否First waiting 上夠堂做好功課就有Offer? ...

No. Still has 3rd int and then release the conditional offers to certain applicants.

The conditions are likely to be completion of 2 assignments + attending the lessons.

作者: goyoki    時間: 15-11-13 12:02

作者: ok3    時間: 15-11-13 12:24

報名嗰刻相信絕大部分家長都知要上堂同做讀書報告. 除非已有更好嘅offer, 否則點會喺呢刻因此而放棄.
作者: ok3    時間: 15-11-13 12:25

ozduckie 發表於 15-11-13 11:42
我連書都未買
Sunday deadline喎

作者: Joeywonghk    時間: 15-11-13 12:32     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

書睇到一半,在努力中!
副校話每部份百零字就ok, 貴精不貴多。
過程比結果重要。

作者: Momum    時間: 15-11-13 12:32

我用咗兩星期,每日睇10頁左右,中間有停睇一兩日,最終睇完;尋日就用咗3小時多d完成了閱讀報告,好開心。做落唔難做,其實上半部分閱讀報告大都係抄寫番書中精華同撮要,下半部分就寫下自己得著、感受等,比想像中容易,最終寫了1400字。
作者: punlik    時間: 15-11-13 12:42

作者: goyoki    時間: 15-11-13 12:45

作者: ozduckie    時間: 15-11-13 12:50     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。點算?

作者: punlik    時間: 15-11-13 12:54

作者: 2010_papa    時間: 15-11-13 12:55

ozduckie 發表於 15-11-13 12:50
Use Hong Kong's public library...

作者: ozduckie    時間: 15-11-13 13:10     標題: 引用:Quote:ozduckie+發表於+15-11-13+12:50+我

去圖書館借,大部分都有, 不過兩日寫完絕對有壓力..
甘我用校長的online book啦。thanks thanks

作者: leungsiupig    時間: 15-11-13 13:27

回覆 punlik 的帖子

用螢光筆邊睇邊highlight....好似以前讀書噤

作者: Bear2004    時間: 15-11-13 21:25

我都早2日交左lu....
用2晚時間睇,即晚交埋功課!個報告做落唔難做呀!
大家加油!
作者: xaueur    時間: 15-11-13 21:30     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

家長真苦,明明是小朋友讀書?

作者: Happy_funny    時間: 15-11-13 21:35     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

個社會真是歪曲了 現正教學校真艱難😓😓

作者: LANE2012    時間: 15-11-13 22:19     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

好奇想知係咩書,值得睇嗎?

作者: Lovelebron    時間: 15-11-13 22:22     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!

作者: Bear2004    時間: 15-11-13 22:41

學校有個book list 比家長選擇!
我揀個本書好好睇,對我自己有好大啟發同得著呢!

作者: muimui2    時間: 15-11-13 23:53

其實學校要家長交讀書報告,初初聽起來好匪夷所思,但諗深一層不難明白學校嘅苦心,現今大家都明白閱嘅重要性,個個家長都話自已鼓勵小朋友閱讀,但學校點去分辨?其中一個方法係找出肯閱讀嘅家長,相信家長如1愛閱讀,點都會感染到小朋友。
作者: leung720    時間: 15-11-14 08:06     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11 interview
即有可能有一批係乜都唔駛做,最終有學位

作者: AgapePa    時間: 15-11-14 08:23     標題: 引用:我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11+

原帖由 leung720 於 15-11-14 發表
我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11 interview
即有可能有一批係乜都唔駛做,最終有學位

...
有得in 唔等於有offer, 唔上堂或者無交報告都唔會有offer.

作者: leung720    時間: 15-11-14 08:48     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

我指係唔係first waiting ,普通waiting 都有21/11 interview

作者: AgapePa    時間: 15-11-14 09:06     標題: 引用:我指係唔係first+waiting+,普通waiting+都

原帖由 leung720 於 15-11-14 發表
我指係唔係first waiting ,普通waiting 都有21/11 interview
Waiting in 完係升上1st waiting, 然後要上堂和交功課

作者: 麥子仲肥    時間: 15-11-14 09:16

咁1st waiting嗰d如果響3rd in表現唔好,會跌落waiting 或繼續1st waiting? 冇conditional offer?
作者: orange2    時間: 15-11-14 09:32

1st waiting 3rd in 完,出第一批conditional offer,無offer繼續1st waiting.
Waiting 3rd in 完,上1st waiting, 開始上堂及做返第一份功課。       上夠堂數,有conditional offer 者才可注册(6月尾)
有學位,學校會call 1st waiting補上

作者: LANE2012    時間: 15-11-14 09:54     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

可否share book list? 睇多啲書始終係好事

作者: leung720    時間: 15-11-14 09:58     標題: 回覆:orange2 的帖子

很複雜的機制,學校真有心

作者: superying    時間: 15-11-14 10:16     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

識人因為知道呢個機制而放棄報讀,因為自認懶,唔想煩

作者: goyoki    時間: 15-11-14 10:39

作者: Babyarsene    時間: 15-11-14 10:58     標題: 回覆:superying 的帖子

百貨應百客。認同學校理念,很想小朋友入讀的話,我覺得家長出點力也不為過。沒錯,書是小朋友讀,但家長在小朋友學習中也有一個很重要的角色。如果我很喜歡學校,小朋友亦有幸入到first waiting, 我會願意為我小朋友入讀心儀的學校付出。

如果根本不喜歡學校,當然不用浪費時間。我同意上堂做讀書報告都很費時,但這也是校長想找出真心喜歡學校的家長的一個較磨練家長的方法。

作者: siumanma    時間: 15-11-14 11:42     標題: 引用:回覆+ozduckie+的帖子 15號deadline啊..

原帖由 goyoki 於 15-11-13 發表
回覆 ozduckie 的帖子

15號deadline啊..
請問15/11 幾點deadline?
仍未寫起

作者: 布希亞    時間: 15-11-14 11:46

作者: 2010_papa    時間: 15-11-14 11:59

orange2 發表於 15-11-14 09:32
1st waiting 3rd in 完,出第一批conditional offer,無offer繼續1st waiting.
Waiting 3rd in 完,上1st w ...
The G.1 application process time table had been updated.  It seems that those with conditional offer will register in mid-Jan 2016.  Check Admission Schedule.

作者: orange2    時間: 15-11-14 12:24

2010_papa 發表於 15-11-14 11:59
The G.1 application process time table had been updated.  It seems that those with conditional offer ...
1月中都未上晒家長堂,相信唔會咁快做注册。就算比你注册,到最後家長堂未達八成又會被除消。
作者: AgapePa    時間: 15-11-14 12:42

orange2 發表於 15-11-14 12:24
1月中都未上晒家長堂,相信唔會咁快做注册。就算比你注册,到最後家長堂未達八成又會被除消。 ...
1月是注册Conditional Offer , 六月中才是交大訂正式取録

作者: 2010_papa    時間: 15-11-14 12:42

siumanma 發表於 15-11-14 11:42
請問15/11 幾點deadline?
仍未寫起
In the first parenting class, Ms Tai said that they were not strict on deadline.  She said that as long as the assignment is there when they check mail the next day, it's OK.  So you should have the whole Sun to write the report.

作者: daren    時間: 15-11-14 13:25

回覆 Momum 的帖子

死啦,我冇數下幾多只字就交左
作者: superying    時間: 15-11-14 13:42     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

身邊有朋友中意優才的入不到1st waiting,很可惜!不過另一些朋友雖不是首選,卻有1st waiting,他們都很願意做呢份功課,他們很會作文。沒有難度。

作者: virgokaren    時間: 15-11-14 13:56     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

請問需要閱讀那本書?
雖然我不是 GT 準家長,如對教養兒童有幫助我也想參考和學習。
先謝謝分享。

作者: emily207    時間: 15-11-14 14:17     標題: 引用:我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。

原帖由 ozduckie 於 15-11-13 發表
不是可自選書嗎?一定要買 book list 上的書嗎?

作者: kennycwk    時間: 15-11-14 14:56     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

好像我呢類讀書唔多的家長,冇緣GT!

作者: heisonmama    時間: 15-11-14 15:21     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

請問幾時有3rd In?

作者: derkin    時間: 15-11-14 17:58     標題: 引用:不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!

原帖由 Lovelebron 於 15-11-13 發表
不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!
非常認同

作者: jadeklleung    時間: 15-11-14 18:06

已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實佢大可以好似其他直資早早出offer,或者好似私立咁要人交留位費或簽字commit會放棄統一派位,但佢冇。佢選擇用一個只要有心就做得到既方法去俾家長反省,到底認識GT有幾多,係唔係真係想小朋友入去讀。考小一並唔只係小朋友去競爭,我寧願學校要求我,都唔想小朋友受太大壓力去考咩證書學才藝考幾多級。
書我一直有睇,但好似做功課咁lun一本書,真係畢業後都冇做過,亦學到更多。報告並唔難,類似自己中學程度的功課,只係要花時間閱讀同抄寫。我用左比較多時間去睇書,兩晚去寫。

選書方面,gt只係要求有言之有物(非泛泛之談),和教育、管教、心理、思考方法等有關,並設有書單方便家長參考。
作者: popocho    時間: 15-11-14 18:20

Will give up 3rd interview n will not attend the course further. Hope the people like GT will have more chance later fr th interview. Good luck to all people they like this school to have offer soon!
作者: iamadc    時間: 15-11-14 18:22     標題: 引用:Quote:muimui2+發表於+15-11-13+23:53+其實

原帖由 布希亞 於 15-11-14 發表
相信很多人都非常喜歡閱讀,但如規定閱讀後就做報告,相信就違反了閱讀的本義,閱讀是休閒和興趣,而非指標 ...
那麼之後小學的閱讀理解和閱讀報告你如何面對?

如果係喜歡閱讀,應不會介意甚至樂於分享意見。

我選了book list 外的書,因我真的推介這本書,我上第一堂聽佢話要選書,我已選定,這是我一年前已看的書。其實在book list 內都有書我看過,亦感受很深。很多都是十分出名的書。我都唔算成日看書,我覺得有閱讀習慣的家長,應該不會覺得難!

作者: dwkw333    時間: 15-11-14 18:34     標題: 引用:已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實

原帖由 jadeklleung 於 15-11-14 發表
已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實佢大可以好似其他直資早早出offer,或者好似私立咁要人交留位費 ...
感覺到GT係有心的學校,希望真正喜歡GT的家長都得到offer!没有最好,只有最適合。不過會建議校方在入學申請程序上再寫得清晰D,例如需有3rd int 及交兩份功課等。祝大家好運。

作者: LL1999    時間: 15-11-14 20:12

好有興趣想知 book list 上既書, 可否比書名來看看
作者: 猴子爸    時間: 15-11-14 22:22

真的有兴趣知道,对于那些觉得写报告和上课可以得着很多,很有正面评价的家长,如果这些要求只是optional, 不是compulsory, 你们还会参加吗?会的话,我觉得你们这些才是优才一定要收的家长。
作者: goyoki    時間: 15-11-14 23:43

作者: elysion    時間: 15-11-14 23:45     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

得罪講句,我有陪小朋友閱讀習慣,但強迫做閱讀報告又要迫上堂我就好反感,我無報呢間

作者: goyoki    時間: 15-11-14 23:53

作者: 猴子爸    時間: 15-11-15 00:17

面对强权,人会有各种反应,其中一种叫“斯德哥爾摩綜合症”。
作者: iamadc    時間: 15-11-15 06:07     標題: 回覆:猴子爸 的帖子

閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家都可以找本書做。而相對我的工作,一千字真係a piece of cake。

講座:一個月只係去一次,父母可take turns, 其實每人去4,5次。有些topic 我係真係想聽,加上住得唔遠,所以唔覺一會事。

得罪講句,這樣可screen out 家長的知識水平,align 對學校的期望。但所有事都係相對,有些家長唔fit 這些要求,還是要不斷批評。其實找學校係matching game, 你覺得這間唔適合,還有其他選擇。

反問,很多學校的面試都考得很深,超出小孩子的能力,家長花大量時間去train. 那麼又點平衡?

反思,點解要孩子面對的挑戰,家長沒有這麼多批評和反感?但要家長做點事,就有這麼多反彈?

作者: MrBeast    時間: 15-11-15 07:41

jadeklleung 發表於 15-11-14 18:06
唔想小朋友受太大壓力去考咩證書學才藝考幾多級。...

大部份都是考小朋友能力和品性,唔會睇certs,除非好有代表性
作者: dwkw333    時間: 15-11-15 08:15

每一次睇GT的post, 都有所得著。
作者: goyoki    時間: 15-11-15 09:03

作者: ac917    時間: 15-11-15 09:15     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都係由家長完成就可以?呢間學校理念好奇怪。

作者: dwkw333    時間: 15-11-15 09:41

ac917 發表於 15-11-15 09:15
其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都係由家長完成就可以?呢間學校理念好奇怪。

...
其實GT的理念就係要家教合作, 家長需相對高度參與。
作者: dwkw333    時間: 15-11-15 09:49     標題: 回覆:dwkw333 的帖子

明買明賣,總好過入到去先知係另一回事。

作者: leung720    時間: 15-11-15 09:59     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

請問若有幸有conditional offer,還可以大抽獎嗎?

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 10:03     標題: 引用:閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家

原帖由 iamadc 於 15-11-15 發表
閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家都可以找本書做。而相對我的工作,一千字真係a piece of cake。
...
同意,can't agree more! 如很喜歡間學校,好適合小朋友,做多少少嘢沒什麼問題,有付出才有收穫。

利申: 小朋友上年考小一,沒有報gt, 因地區問題

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 10:04     標題: 引用:請問若有幸有conditional+offer,還可以大抽

原帖由 leung720 於 15-11-15 發表
請問若有幸有conditional offer,還可以大抽獎嗎?
應該唔得

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 10:07     標題: 引用:其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都

原帖由 ac917 於 15-11-15 發表

...
係想揾相同理念嘅家長,同真心喜歡學校的。若不喜歡,讀書報告同堂都都不會上。我想還有一羣會deeply involve into kids' education 的家長。

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 10:08     標題: 引用:其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都

原帖由 ac917 於 15-11-15 發表

...
覺得學校理念奇怪的就不是學校想找的。

作者: siumanma    時間: 15-11-15 10:09     標題: 引用:閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家

原帖由 iamadc 於 15-11-15 發表
...
非常同意!

作者: dwkw333    時間: 15-11-15 10:14     標題: 引用:Quote:原帖由+leung720+於+15-11-15+發表請

原帖由 Babyarsene 於 15-11-15 發表
應該唔得
但都未正式註冊,点解唔得呢?GT冇理由交個叫“conditional註冊“嘅status 上EDB呱……

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 10:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

原帖由 dwkw333 於 15-11-15 發表
但都未正式註冊,点解唔得呢?GT冇理由交個叫“conditional註冊“嘅status 上EDB呱……

...
最後一堂同第二份功課幾時交?

作者: leung720    時間: 15-11-15 10:45     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

2/6/2016 最後一堂
功課就唔知

作者: dwkw333    時間: 15-11-15 11:01     標題: 引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 Babyarsene 於 15-11-15 發表
最後一堂同第二份功課幾時交?
唔知,你要問些前輩了……

作者: Babyarsene    時間: 15-11-15 11:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

唔知,你要問些前輩了……
我不是今年考,路過

作者: 2010_papa    時間: 15-11-15 11:06

leung720 發表於 15-11-15 09:59
I think if your child got the conditional offer and you register your child with GT in mid-Jan, your child will not be eligible for the "lucky draw".  If you don't register in mid-Jan, you can still play the game.

作者: AgapePa    時間: 15-11-15 12:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

...
註冊conditional offer 時,要簽同意書放棄抽獎,和交數佰留位費. 個condition 只是上堂和交功課.

作者: dwkw333    時間: 15-11-15 12:44     標題: 引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 AgapePa 於 15-11-15 發表
註冊conditional offer 時,要簽同意書放棄抽獎,和交數佰留位費. 個condition 只是上堂和交功課.

...
明白了,謝謝。咁看似仍可大抽獎,不過GT會drop咗你過offer罷了。

作者: herama    時間: 15-11-15 13:56

我一早交咗功課,但而家決定唔去3rd in,浪費了時間
作者: siumanma    時間: 15-11-15 14:56     標題: 引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 AgapePa 於 15-11-15 發表

...
係咪只要有conditional offer , 上齊堂交曬功課,就必定有正式offer?

作者: sbux    時間: 15-11-15 15:30     標題: 引用:我依家睇番自己份book+report,+好有滿足感,

原帖由 goyoki 於 15-11-15 發表
我依家睇番自己份book report, 好有滿足感, 好似yr 3考final咁.  冇錯, 淨係迫仔女而唔想迫自己, 又或者自 ...

某程度上佢要人交第一份功課嘅時限都係點解有部分家長仍選擇去交功課嘅原因。11/15未出自行,SFA同幾間男女神又未出結果,現階段出咗嘅全部唔算一線熱捧。試下份功課期限改十一月底?可能已面目全非。

另外,唔願交功課嘅家長唔一定係唔願為子女付出,甚至講到係父母學術差?!各人把尺唔同,我都有聽過校長對GT呢個做法嗤之以鼻。

作者: smallpeach    時間: 15-11-15 15:48     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

今天,最後一天交優才功課的,交完有收到email 回條嗎?

作者: hoivy    時間: 15-11-15 16:12

作者: ozduckie    時間: 15-11-15 16:56     標題: 引用:Quote:ozduckie+發表於+15-11-13+12:50+我

去圖書館借,大部分都有, 不過兩日寫完絕對有壓力..
Thx! 我終於响圖書館借左本書,快速睇完,剛剛交左,1800字。

作者: AgapePa    時間: 15-11-15 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-11-15+發表註

原帖由 siumanma 於 15-11-15 發表
係咪只要有conditional offer , 上齊堂交曬功課,就必定有正式offer?
Yes

作者: AMoMofTwo    時間: 15-11-15 17:45

回覆 hoivy 的帖子

agree.An 800 words essay is 2 pages only.  

作者: smallpeach    時間: 15-11-15 18:08

Thx! 我終於响圖書館借左本書,快速睇完,剛剛交左,1800字。

請問今天交優才份讀書報告的, 有沒有收到 email 回條?
朋友昨天交的,有回條, 但我今天才交, 沒有任何回條

作者: muimui2    時間: 15-11-15 18:17

sbux 發表於 15-11-15 15:30
某程度上佢要人交第一份功課嘅時限都係點解有部分家長仍選擇去交功課嘅原因。11/15未出自行,SFA同幾間男 ...

我都認同唔想上堂同唔想做讀書報告嘅家長不等於唔緊張子女嘅學業,但我明白喺學校角度,呢個係其中一個方法去找出肯付出時間嘅家長。

其實無一個面試模式係完美,最重要嘅係你認為間學校適唔適合你小朋友,係適合嘅,相信每個家長都願意為小朋友付出,相反如果間學校係唔岩,就算喺你樓下你都未必會讀。

作者: goyoki    時間: 15-11-15 18:21

作者: nostradamus    時間: 15-11-15 18:28     標題: 回覆:goyoki 的帖子

我用中文寫都5000字,想減到2000字根本好難。自己花一小時寫自己感受個部份都1000字以上,一日時間包讀包寫,其實完全無難度。

作者: moneydog    時間: 15-11-15 18:41     標題: 回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

我send 唔到,可否再寫多次email?

作者: hoivy    時間: 15-11-15 19:53

作者: ozduckie    時間: 15-11-15 21:56     標題: 引用:回覆+ozduckie+的帖子 Quote:Thx!+我終於

原帖由 smallpeach 於 15-11-15 發表
我都沒有收到回條,可能明天學校上班才有吧?

作者: cocokan2004    時間: 15-11-16 01:11

回覆 sbux 的帖子

呢個世界有D人中意自己表揚自己不特止, 仲要話人地唔夠QUALI.  入左去GT要與此類家長為伍. 真係有幸有幸.  
作者: cocokan2004    時間: 15-11-16 01:37

回覆 nostradamus 的帖子

寫得字多都可以表揚???  寫幾千字都叫付出.  我相信全世界最懶既父母都願意為孩子寫幾千字.  但我及有些家長唔願意既原因係"不認同學校既方式".  
記得讀書既時候, lecturer講過, 你地無料寫都算啦, 米求奇寫夠數米交囉,   言之無物都仲寫咁多字,  睇完一大輪有大半係BULLSHIT. 真係嬲到要FAIL你. 自己用個腦想下, 有無人有心機睇D又長又悶既偉論.  仲要睇幾百個...

作者: 猴子爸    時間: 15-11-16 01:51

回覆 cocokan2004 的帖子

公平D讲句,你又未读过他的大作,又怎知道那5000字是言之无物呢?

GT就是要收一些跟它的理念相同的家长...算了吧,道不同,有理说不清。

GT最"厉害"的地方,就是看准家长的弱点,然后重槌出击,结果成功了,愿意跟着做的大有人在.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5