教育王國

標題: 「到校康復服務試驗計劃」 [打印本頁]

作者: vincelo29    時間: 15-11-14 14:23     標題: 「到校康復服務試驗計劃」

如題?有沒有jm在試驗中,分享一下,謝謝

作者: cherryyau1209    時間: 15-11-14 23:48     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

我都想知

作者: kkmonmon    時間: 15-11-15 09:02

如何申請???
作者: vincelo29    時間: 15-11-15 10:03     標題: 引用:如何申請???

原帖由 kkmonmon 於 15-11-15 發表
如何申請???
好似係問返你就讀的學校有否參加此計劃,有便可以申請

作者: midcocc    時間: 15-11-16 00:04

回覆 vincelo29 的帖子

比小學的嗎? 那間機構?
作者: anna52    時間: 15-11-16 10:26

如似俾幼稚園
作者: vincelo29    時間: 15-11-18 15:53     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望幼兒可以在黃金期學習,我們做媽媽的,唔使太辛苦舟車勞頓帶小朋友去治療訓練及在經濟上有好大幫助,外面治療費好昂貴!

作者: bubibubibuuu    時間: 15-11-18 16:12     標題: 引用:係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望

原帖由 vincelo29 於 15-11-18 發表
係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望幼兒可以在黃金期學習,我們做媽媽的,唔使太辛苦舟車勞頓帶小朋 ...
係咩?
我見佢寫服務對象:
正在參與試驗計劃的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心就讀,並在社署資助學前康復服務輪候冊上(即早期教育及訓練中心、幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童計劃及特殊幼兒中心)的兒童;及       
上述兒童之教師/幼兒工作者及家長/照顧者。

作者: lauywa    時間: 15-11-19 18:55

社署網最新消息有講,分11月、12月及1月幼稚園開始,有pdf檔list 晒有邊間學校參予,我仔學校原來屬於11月開始,班主任月頭時打畀我會否參加(因之前有同她講阿仔去了測試,有言語遲緩),但她也不知道詳情呢,現在仍等緊再通知
作者: Fanleebbee    時間: 15-11-19 19:02

我申請左,但我囝班主任打黎話要係復康輪候冊上的學童先可以申請,即係未輪候到的學童申請,如果已經接受緊學前訓練的就申請唔到,但又奇怪中心個姑娘問我揀到校服務定繼續到中心治療,叫我二揀一,但學校又話我申請唔到 一頭霧水
作者: vincelo29    時間: 15-11-19 23:57     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

作者: vincelo29    時間: 15-11-19 23:59     標題: 引用:其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序

原帖由 vincelo29 於 15-11-19 發表
其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

...
亦唔知到校的治療師,一星期到幾多日,每次怎樣又唔清楚,訓練時間安排在什麼時段又唔知,真係一頭霧水😂

作者: lauywa    時間: 15-11-20 08:48

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻?
作者: lauywa    時間: 15-11-20 08:51

回覆 Fanleebbee 的帖子

中心個姑娘→你小朋友己上緊e位了嗎?
作者: Fanleebbee    時間: 15-11-20 10:10     標題: 引用:回覆+Fanleebbee+的帖子 中心個姑娘→你小

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表

中心個姑娘→你小朋友己上緊e位了嗎?

我小朋友係學習訓練津貼項目,有中心收左做過渡期的訓練

作者: vincelo29    時間: 15-11-20 10:50     標題: 引用:回覆+vincelo29+的帖子 班主任只叫我畀以

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻? ...
好簡單的表格,因我仔未有任何服務接受緊

作者: lauywa    時間: 15-11-20 18:42

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?
作者: lauywa    時間: 15-11-20 18:46

咁你小朋友有排緊學前的輪候隊嗎?最好打去你學校果間“到校機構”問,免得錯過了“報名限期“!

作者: sshoney    時間: 15-11-20 20:24     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢個計劃,所以今次服務無份。

作者: miss_siu88    時間: 15-11-20 21:03

回覆 lauywa 的帖子

language delay already eligible?
作者: vincelo29    時間: 15-11-20 22:14     標題: 引用:回覆+vincelo29+的帖子 咁你小朋友有排緊

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?
已經評估完,排緊i位

作者: vincelo29    時間: 15-11-20 22:16     標題: 引用:我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢個計劃,所以今次服務無份。

...
無份?咁咪又浪費左小朋友學習機會?這次到校服務好難得,可以使家長小朋友不用舟車勞頓去治療!

作者: hwl_ch    時間: 15-11-20 22:40     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

囝番緊N班2個月,老師話建議去做評估,因未識用語言表達,我地接受評估,由學校轉介健康院,今日收到黎張通告,但囝無排資助位,係咪即係唔合資格申請?如合資格,是否要退學還是如何?通告話可以做免費訓練,又即係點?

作者: Fanleebbee    時間: 15-11-20 22:41     標題: 引用:回覆+Fanleebbee+的帖子 咁你小朋友有排緊

咁你小朋友有排緊學前的輪候隊嗎?最好打去你學校果間“到校機構”問,免得錯過了 ...
排緊s位,已找社署職員幫手,機構都與我聯絡

作者: vincelo29    時間: 15-11-20 23:26     標題: 引用:Quote:原帖由+lauywa+於+15-11-20+發表回覆

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-20 發表
排緊s位,已找社署職員幫手,機構都與我聯絡
你的小朋友是讀緊的學校幾時實行?邊間機構到校訓練?

作者: sshoney    時間: 15-11-20 23:53     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞仔學校無參加即係呢個服務無得受惠?佢話係!我問佢咁想得到呢種服務係咪轉間有參加先得,佢話可以係咁講,跟住我咪講:咁我地咪仲要等?佢回覆話,當合資格嘅小朋友參加左呢個計劃,E位條隊會縮返,我地會好快有位!

咁我都想亞仔快D有得享用,打去有參加嘅幼稚問收唔收插班生,结果無一間收。,

作者: vincelo29    時間: 15-11-21 00:25     標題: 引用:我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞仔學校無參加即係呢個服務無得受惠?佢話係!我問佢咁想得到呢種 ...
聽你咁講,你都係要等,有這服務點解會條隊短左?這新服務係因為輪候太耐,而推出這兩年計劃,輪候都係一樣!

作者: Fanleebbee    時間: 15-11-21 00:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-11-20+發表

原帖由 vincelo29 於 15-11-20 發表
你的小朋友是讀緊的學校幾時實行?邊間機構到校訓練?
跟據網站十一月實行,機構好像是耀能協會

作者: sshoney    時間: 15-11-21 07:02     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

原本輪候册排嘅係我地自行去机構做訓練,新嘅計劃係機構提早入校訓練,假如參加在到校的小朋友,佢地咪唔需要係輪候册排隧(亦唔會比佢地排),咁舊條隧咪縮減左人數,變相咪快左囉。

作者: sshoney    時間: 15-11-21 07:07     標題: 回覆:hwl_ch 的帖子

個人建議唔好等健康院做評估,早D駛D錢去私人機構做評估。

作者: vincelo29    時間: 15-11-21 08:02     標題: 引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-20+發表

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-21 發表
跟據網站十一月實行,機構好像是耀能協會
耀能好似唔錯的治療訓練機構,不過我仔讀保x局,他們話自己機橋做番,叫做傲翔計劃,唔知好唔好😝

作者: Fanleebbee    時間: 15-11-21 08:14     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

如果派得到校服務都應該唔錯既團隊,大家要努力幫助自己小朋友,媽媽都要加油

作者: lauywa    時間: 15-11-24 08:41

回覆 miss_siu88 的帖子

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語遲緩,排緊e位
作者: lauywa    時間: 15-11-24 08:43

阿仔學校係11月開始,機構係協康會,班主任話有份的同學會全部一月開始訓練,但詳情仍待通知。
作者: vincelo29    時間: 15-11-24 14:10     標題: 引用:回覆+miss_siu88+的帖子 我仔係去CAC評估

原帖由 lauywa 於 15-11-24 發表

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語 ...
你仔幾大?有沒有去私人訓練或治療?點解話唔似自閉?

作者: 球星媽咪    時間: 15-11-24 17:45     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

我囝9月已排到e位, 中心姑娘告訴有這計劃, 但我已有位不是服務對象, 加上我小朋友間幼稚園都無參加這計劃。 我囝排左1年幾才有位, 所以家長要把握機會呀!上社處網有哂資料, 最重要係同學校報名, 因學校唔知子女有需要的, 如果你無講。

作者: lauywa    時間: 15-11-24 22:45

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔平時會主動錫我地、出街想同其他小朋友玩,開心返學,喜歡講野(但仲有bb話)、成日叫去街、去波波池,係屋企會叫我地同佢一起玩車、玩泥膠、砌Lego。
不過有些野係固執,要較長時間去改變,如上年唔肯戴帽,今年卻肯了,越大越有改善。

作者: vincelo29    時間: 15-11-25 07:39     標題: 引用:回覆+vincelo29+的帖子 阿仔現在3歲11個月

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔 ...
睇你所寫你仔仔可能係固執問題,上左8堂就進步咁多,真好,我仔仔開始講幾個字的句子,希望到校服務令他們更多進步!

作者: lauywa    時間: 15-11-25 07:53

問了CAC社工,她回复此計劃如下
-是先到先得
-到e/i位排到時,才要決定二選一,即選e/i位定繼續此計劃
-要填表格,但要等學校通知或可直接聯絡負責機構
-只要學校有參予,就算未在輪候冊上,都可報名,到時要睇機構有無空位多
-開始訓練時間無劃一,但有set 一個時間畀學校/機構最遲幾時開始的, 阿仔間學校11月參予,班主任回复全部同學一月中開始訓練
作者: lauywa    時間: 15-11-25 08:34

上堂時學了技巧及什麼要注意的地方,平時都會應用和阿仔的互動之中,才快進步d
作者: skytammy    時間: 15-11-25 09:17     標題: 引用:回覆+miss_siu88+的帖子 我仔係去CAC評估

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語 ...
請問你排咗CAC幾耐有得評估呀?

作者: eunice1102    時間: 15-11-25 18:44     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

我阿囡學校有參加,但老師話同協康會(負責阿囡幼稚園)開會後,講明一定要在輪候冊上才可參加。
阿囡4月開始排CAC評估,自己帶左佢看私家精神科醫生確診自閉,諗住廢時曬$8000私家做評估,慳d錢做training!點知突然有這計劃,我今日打去CAC話仲要排半年😑😑未排到,無份參加!!

圖片附件: myphoto.jpg (15-11-25 18:44, 72.11 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=NjA3ODl8MDY3Zjc0YTF8MTcxNjU3NDc3Mnww

作者: eunice1102    時間: 15-11-25 18:46     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

請問有無家長知道點去社署排輪候冊?

聽講只要兒科/精神科醫生填form2表格就可以請社工排輪候冊,不用等CAC評估!

作者: vincelo29    時間: 15-11-25 22:44     標題: 引用:回覆+vincelo29+的帖子 上堂時學了技巧及

原帖由 lauywa 於 15-11-25 發表

上堂時學了技巧及什麼要注意的地方,平時都會應用和阿仔的互動之中,才快進步d ...
我都有這樣做,我覺得自己學完用番,對小朋友幫助更大,進步更明顯!

作者: lauywa    時間: 15-11-25 22:57

回覆 eunice1102 的帖子

你可以扮唔知開會一事,自己再打去協康會問下,可以嗎?你將你個情況同協康會直接講多一次。因依個計劃,有d 資訊未必統一,又有d亂。
協康會有分幾條隊,電話號碼不同,你知小朋友間學校係邊條隊嗎?社署網址d pdf 檔有寫

作者: eunice1102    時間: 15-11-26 09:10     標題: 回覆:lauywa 的帖子

謝謝你,我又試試先!

作者: MONKYmama    時間: 15-11-26 10:36     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

仔讀私校無得參加

作者: lauywa    時間: 15-11-28 08:49

回覆 skytammy 的帖子

我仔兩歲健康院姑娘檢查時fail 測試講野,約到兩個月后返健康見醫生,醫生檢查完即refer 去Cac, 一星期左右cac call 來了 約月尾見,但我忙,約了next month,原來係見cac 護士,見了一小時(果時係五月),到九月讀N班,十月時老師反應小朋友講野及其他問題,打去cac 問,好彩突然十一月有空位見醫生,見完醫生,即日再去見社工排I/e位
作者: gabbychan1981    時間: 15-12-2 16:35

有無這個計劃的綱址?
作者: vincelo29    時間: 15-12-2 23:21     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

話12月開始計劃訓練,現在都12月都仲未有實際計劃,好似什麼都唔清晰!

作者: KidBuddy    時間: 15-12-6 00:50

回覆 sshoney 的帖子

同意!謝謝你!

除非家庭環境真是很不好,要不然一再等候只會延誤診斷,也會錯過治療最佳機會。

由於有發展障礙的兒童比例很高,等候母嬰健康院檢測需要一年半載,而檢測後又要等起碼一年才能到衞生署兒童體能智力測驗中心(簡稱CAC)做綜合評估。也要知道,CAC只提供評估而不會提供長久的治療。父母需要自行找適切的治療服務。再者,就算找私人評估也不是有錢就立即可以得到的呢!

雖然照顧有(或可能有)發展障礙的孩子時要以平常心,不要過分憂慮,但也不等於有問題時應不儘量爭取時間為孩子盡力而為。建議各位父母如有資源(只需要數千元)就千萬不要等。

我剛到這類討論區一星期,看過許多似是而非的評論,可能使某些父母錯過為自己孩子儘早提供協助的機會。例如有許多人說自己孩子/自己/親戚孩子曾經有說話遲緩歷史,但現在無事云云。但你又怎樣知道如果早一些得到適切的治療,孩子的發展會否比現在更好?統計上,有少部分所謂late talkers 長大後可以追水上同年齡的孩子 (記住追上意思是達到正常水準的最低要求,而不=很好的水準!),實際上,有絕大部分的有發展障礙的孩子如果沒有適切治療時對身心影響好大。譬如說,兩歲大的孩子都未能表達多樣化的單詞和兩字句時已經是比較重要的問題。而且每當孩子的語言表達力有問題時,可能透視其他成長範疇可能也發生問題。如果你知道語言是協調孩子智慧發展的重要媒媒介時,你也許會更有動力關注孩子的發展情況,也不會每次都是專家告訴你,也不會輕易相信一般討論區的一些沒有科學根據的言論了。

每個孩子都有自己發展的路向,可是有一些人類的發展成長里程碑是類似又相對固定的;遲緩就是遲緩,各位父母要多家注意。孩子是需要我們照顧的。

分享完畢。我因為看到有一些值得質疑的論說後想跟大家分享自己的看法一下。有冒犯請見諒!

作者: KidBuddy    時間: 15-12-6 01:17

vincelo29 發表於 15-11-19 23:59
亦唔知到校的治療師,一星期到幾多日,每次怎樣又唔清楚,訓練時間安排在什麼時段又唔知,真係一頭霧水 ...
That's really frustrating.

相信到校服務提供者需要先為參加計畫的兒童進行評估,然後分配服務,包括言語治療、職業治療、物理治療或特殊幼師服務。因此現在學校應給不能告訴你。按社署最新消息,4/12欲參加服務的家長可以把填好的表格連同CAC評估證明交到學校或提供服務的機構哪裡。

不知為何社署想到用先到先得的方法。可憐的家長們呀!>.<

作者: vincelo29    時間: 15-12-11 13:18     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

請問有沒有小朋友已開始左到校服務?一星期有多少訓練?訓練包括什麼?可否分享一下,謝謝

作者: fandd    時間: 15-12-18 22:52

是項「到校康復服務試驗計劃」提供每年不少於60時的服務(與一般E位訓練相若),好處是父母不需要定期帶小朋友去指定中心做E位訓練(因在幼稚園進行),導師可以与幼稚園老師有溝通,能更全面照顧小朋友。缺點是父母較少機會陪同小朋友一起進行訓練,未能了解箇中技巧,可能影響家居訓練。
以現時一般輪候E位多需等候1.5年計,除非你已是在最前的輪候次序,否則參與此計劃不失為一種較快的選擇。

作者: fandd    時間: 15-12-18 22:58

如果經濟負擔得起,不要等CAC了,需知道治療黃金期是3-6歲。另請留意:坊間只有精神科醫生、心理學家及部分持有認可資格的兒科醫生才可寫有效的證明信,用來申請政府的排位服務(S位、I位及E位)。
作者: vincelo29    時間: 16-1-13 07:06     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

有沒有jm的小朋友開始用緊此計劃?一星期有多少日接受到校服務?家長覺得怎樣?有否一同參與訓練?謝謝

作者: Catcattherine    時間: 16-1-13 15:46

作者: KidBuddy    時間: 16-1-13 18:27

gabbychan1981 發表於 15-12-2 16:35
有無這個計劃的綱址?
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_psosps/

有些學校名稱沒有出現在參與名單內,因為校方不希望這様做,所以名單沒有所有約450間已經參加此計畫的學校。不過有關學校已經按社署指示通知校內家長。

作者: Fanleebbee    時間: 16-1-18 09:18     標題: 引用:有沒有jm的小朋友開始用緊此計劃?一星期有

原帖由 vincelo29 於 16-01-13 發表
有沒有jm的小朋友開始用緊此計劃?一星期有多少日接受到校服務?家長覺得怎樣?有否一同參與訓練?謝謝

...
我剛剛開始到校服務,十一月申請,十二月通知申請已批,依家約一個月4堂做訓練。

希望囝囝可以追上進度

作者: vincelo29    時間: 16-1-18 12:30     標題: 引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-01-13+發表

原帖由 Fanleebbee 於 16-01-18 發表
我剛剛開始到校服務,十一月申請,十二月通知申請已批,依家約一個月4堂做訓練。

希望囝囝可以追上進度:th ...
我仔仔學校都係12月開始,1月評估,2月才開始,未知一個月有多少堂,你仔仔言語治療是否一個月得一次?你仔仔幾大?問題係言語社交緩慢?

作者: monlingling    時間: 16-2-12 18:34     標題: 回覆:「到校康復服務試驗計劃」

你地參加左的覺得好唔好?阿囡1月中評估完排E位,2月頭同學校申請今日收到電話話接納申請了,希望有幫助!

作者: vincelo29    時間: 16-2-12 23:54     標題: 引用:你地參加左的覺得好唔好?阿囡1月中評估完

原帖由 monlingling 於 16-02-12 發表
你地參加左的覺得好唔好?阿囡1月中評估完排E位,2月頭同學校申請今日收到電話話接納申請了,希望有幫助!

...
你女女問題是什麼?另批左是到校服務?我仔最快要18/2開始,而一星期得一堂,我覺得太少,唔足夠!

作者: monlingling    時間: 16-2-13 11:06     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

係呀,到校服務,她自閉譜系、焦慮、小肌肉發展慢

作者: vincelo29    時間: 16-2-13 23:33     標題: 引用:係呀,到校服務,她自閉譜系、焦慮、小肌肉

原帖由 monlingling 於 16-02-13 發表
係呀,到校服務,她自閉譜系、焦慮、小肌肉發展慢
你女女識說話表達未?

作者: monlingling    時間: 16-2-14 01:51     標題: 引用:Quote:原帖由+monlingling+於+16-02-13+發

原帖由 vincelo29 於 16-02-13 發表
你女女識說話表達未?
識,不過十問九唔應!

作者: vincelo29    時間: 16-2-14 03:51     標題: 引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-02-13+發表

原帖由 monlingling 於 16-02-14 發表
識,不過十問九唔應!
小肌肉發展緩慢即係怎樣?我仔仔唔係好識表達,只係能說簡單詞語

作者: Fanleebbee    時間: 16-2-23 11:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-11-21+發表

原帖由 vincelo29 於 15-11-21 發表
耀能好似唔錯的治療訓練機構,不過我仔讀保x局,他們話自己機橋做番,叫做傲翔計劃,唔知好唔好&#128541;

...
試下都好 睇下進步成點

作者: Fanleebbee    時間: 16-2-23 11:59     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

依家一個月都有兩三堂,發展遲緩,講野都幾九唔搭八,唔係好願意表達,認知、社交、情緒都弱

作者: vincelo29    時間: 16-2-24 04:50     標題: 引用:依家一個月都有兩三堂,發展遲緩,講野都幾

原帖由 Fanleebbee 於 16-02-23 發表
依家一個月都有兩三堂,發展遲緩,講野都幾九唔搭八,唔係好願意表達,認知、社交、情緒都弱:s ...
我的到校暫時都係一星期一次上堂,睇下好唔好,自己再出去搵言語治療!

作者: Fanleebbee    時間: 16-2-25 11:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+16-02-23+發表

原帖由 vincelo29 於 16-02-24 發表
我的到校暫時都係一星期一次上堂,睇下好唔好,自己再出去搵言語治療!

...
你囝囝言語表達成點?

作者: vincelo29    時間: 16-2-25 20:45     標題: 引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-02-24+發表

原帖由 Fanleebbee 於 16-02-25 發表
你囝囝言語表達成點?
都係幾個字的短句,我替他搵外面言語治療,因每星期一次,仲唔係個個星期有言語治療堂

作者: Fanleebbee    時間: 16-2-29 15:28     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

有無排期醫院既言語治療?

作者: vincelo29    時間: 16-2-29 16:50     標題: 引用:有無排期醫院既言語治療? +

原帖由 Fanleebbee 於 16-02-29 發表
有無排期醫院既言語治療?
我們在大口環評估完,差不多半年安排了一次半小時的訓練,現在等緊小姐,又話要等半年!

作者: Fanleebbee    時間: 16-3-1 07:36     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

辛苦晒,咁樣半年拖下又半年,真係錯過晒啲黃金期,你囝囝向外面做訓練覺得佢有無進步?

作者: Fanleebbee    時間: 16-3-1 07:43     標題: 回覆:monlingling 的帖子

到校服務試下都無坊,我囝囝到校間機構係「耀能協會」,一個月都有四堂以上(言語治療師+特殊教師)。
都要觀察幾個月先睇到佢有咩改變

作者: vincelo29    時間: 16-3-1 09:19     標題: 引用:辛苦晒,咁樣半年拖下又半年,真係錯過晒啲

原帖由 Fanleebbee 於 16-03-01 發表
辛苦晒,咁樣半年拖下又半年,真係錯過晒啲黃金期,你囝囝向外面做訓練覺得佢有無進步?

...
係呀,所以我沒有靠大口環的言語治療,我自己有帶他們去外面上言語治療,ABA行為治療及職業治療感統,明顯有進步,加埋我每晚同他們在家訓練

作者: vincelo29    時間: 16-3-1 09:27     標題: 引用:到校服務試下都無坊,我囝囝到校間機構係「

原帖由 Fanleebbee 於 16-03-01 發表
到校服務試下都無坊,我囝囝到校間機構係「耀能協會」,一個月都有四堂以上(言語治療師+特殊教師)。
都要 ...
我仔仔上緊到校服務與你一樣,不過我們的機構是保良,上了兩星期要再觀察一下!

作者: Fanleebbee    時間: 16-3-1 15:00     標題: 回覆:vincelo29 的帖子

有時候在家訓練 亞囝唔係好合作

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5