教育王國

標題: 聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果)) [打印本頁]

作者: bubble27    時間: 15-12-7 14:23     標題: 聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

剛收到全日班 offer!

作者: mcathena    時間: 15-12-7 14:56

good! we hv am offer ar
作者: bubble27    時間: 15-12-7 15:03     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

呢間係咪happy school?

作者: Yu0814    時間: 15-12-7 16:41     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

我女都係全日班offer,超開心
面試當日老師介紹學校話得本宗教書,我諗係happy school

作者: bubble27    時間: 15-12-7 16:52

Yu0814 發表於 15-12-7 16:41
我女都係全日班offer,超開心
面試當日老師介紹學校話得本宗教書,我諗係happy school

...
可以有機會做同學仔!!

作者: hopeful123    時間: 15-12-7 18:12     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

am offer 但諗梗讀唔讀,好似學術好淺

作者: MAKPAT    時間: 15-12-8 09:24

AM OFFER
決定入讀
作者: EVASHINE    時間: 15-12-8 10:47

AM OFFER~~不過應該唔讀!!
作者: Yu0814    時間: 15-12-8 11:17     標題: 引用:Quote:Yu0814+發表於+15-12-7+16:41+我女都

原帖由 bubble27 於 15-12-07 發表
可以有機會做同學仔!!

作者: candykenneth    時間: 15-12-8 11:37

這間是用project approach的,所以冇書。
教得好唔好真係好考老師嘅功力和勤力
作者: hopeful123    時間: 15-12-8 13:26     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

我都諗梗呢間定平安福音堂,兩間都係基督教,有愛心,一間專題研習,一間蒙特梳利。一間有每天英語,一間課程較跟貼升小,點揀?

作者: bubble27    時間: 15-12-8 14:20

想問下am offer的大家, 你們有無報全日班?
作者: jennycyf    時間: 15-12-8 23:49

顯現堂每日英語? 但我見顯現堂的視學報告不太好,感覺老師未能應付project based 教學,又說很少音樂體能活動,所以都有點卻步😖
作者: hopeful123    時間: 15-12-9 00:50     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

我近期不斷找資料,又問人,發現呢間原來唔錯,每天有英普各20分鐘,每天有音體活動,校長老師有愛心,k1有顏色線條功課,k2會開始寫字,會學到野但唔係谷,小朋友開心學習!

作者: whippet    時間: 15-12-9 04:19

我睇過同區幾間的視學報告,係呢間有好野要改善咁,但係有些唔太出名的,又唔係寫得差。其實這些報告的視學日期會有好大出入,未必等同現狀。而且那些報告真不似由第三者角度出發。各位知唔知係咪學校自己寫的?

作者: hopeful123    時間: 15-12-9 08:53     標題: 回覆:jennycyf 的帖子

我有街坊讀梗,肯定是每天都有英文及普話各20分鐘,仲要係NET,每天有音體.本來我都唔多清楚呢間,噚日專登捉住個街坊間問左好耐,發覺原來唔錯,早畿曰我post唔讀,而家可能會揀,又是聖公會學校!瞭解清楚先決定呀!

作者: hopeful123    時間: 15-12-9 08:54     標題: 回覆:bubble27 的帖子

無報全曰

作者: hopeful123    時間: 15-12-9 10:20

搵左些資料, 給大家參考下. 顯現係著重語境的.
香港聖公會基督顯現堂幼稚園

教學
以設計活動為主要教學模式,配合教師與兒童的互動中,讓知識更靈活及鞏固。自主而多元的學習環境配合,兒童能作多角度思考及富探究精神。因應學習需要提供不同的參觀或交流活動,讓兒童學會主動學習,培養互愛的精神,與人相處的技巧。

課程
以基督的愛作為培育兒童的人格發展核心,讓兒童在愛中成長。課程編排則以兒童為中心,由兒童的興趣延伸學習,及自發地與教師們進行具深度的探索學習;豐富的語言環境能靈活地與人溝通;多元而具彈性的課程,能適切兒童需要,多元智能得以發揮。
作者: hopeful123    時間: 15-12-9 10:27

問﹕女兒獲香港聖公會基督顯現堂幼稚園跟卓思英文學校暨幼稚園(青怡分校)取錄念K1,請問哪間升小較好呢?

答﹕從以孩子為中心的角度去選校,聖公會基督顯現堂比卓思略勝一籌,前者有畢業生升上聖公會何澤芸小學及聖公會青衣邨何澤芸小學,後者,有畢業生升讀聖公會主恩小學和聖公會何澤芸小學。

作者: jennycyf    時間: 15-12-9 11:09

I have just visited the KG and asked the teacher about the run-down and curriculum. English and Mandarin classes are included for full-day class in the afternoon. Pupils will have music and motor activities every day. Parents have to gather information with kid every week for the project-based studies. There will be no exam or dictation for all years.
作者: hopeful123    時間: 15-12-9 11:40

回覆 jennycyf 的帖子

如果係上午班, 普英會係上午早會後, 唱遊會係放學前約40分鍾

作者: jennycyf    時間: 15-12-9 12:39

hopeful 123, have you got other offers? I am still struggling between St. Thomas and Epiphany. My kids like singing, dancing and story-telling a lot. I am not sure if Epiphany will give them enough time to build creativity. My elder son used to study at St. Thomas, it definitely is a happy school and most of the teachers are good, but the curriculum is a bit too simple. Luckily, I haven't got pressure of choosing primary school because my younger kids can follow their elder brother.
作者: hopeful123    時間: 15-12-9 14:22

我有其它offers, 但顯現會係我頭1-2之選. 我無諗st Thomas, 因為我係基督教. 將來也會跟大的入基督教小學.  我鍾意顯現每天都有普英, 接觸多些其它語言, 對聽講會有些幫助. 至於讀寫, 相信兩間都要係外面再補補. 我小朋友又係很喜歡唱歌, dance...以我知道, 顯現每天都有音體, 都可以吧!

作者: melodynwy    時間: 15-12-9 15:02

AM OFFER,大家都可以做同學仔呀
作者: melodynwy    時間: 15-12-9 15:04

我阿媽隔離2個女都係到讀,話唔錯,佢大女今年入了主恩,sofar 所有嘢都跟得到,應該唔錯呀
作者: hopeful123    時間: 15-12-9 15:52

回覆 melodynwy 的帖子

係呀!am 同學仔, 你會唔會搭校車?

作者: melodynwy    時間: 15-12-9 16:57

hopeful123 發表於 15-12-9 15:52

係呀!am 同學仔, 你會唔會搭校車?
應該唔會,阿媽幫我揍,阿媽住長發,應該都係早上帶落去,婆婆攪,我就番工LAW

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 10:52     標題: 回覆:melodynwy 的帖子

將來如諗住入主恩,讀顯現應該是不錯之算!但之前校長講話無功課咩?我聽家長話K1都有wo

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 10:54     標題: 回覆:melodynwy 的帖子

長發行過去都幾遠wo! 我係青衣站都諗住搭校車!

作者: melodynwy    時間: 15-12-10 12:01

hopeful123 發表於 15-12-10 10:54
長發行過去都幾遠wo! 我係青衣站都諗住搭校車!
婆婆會搭巴士, 一個站,我阿媽鍾意自己攪

你青衣站行過去好快咋喎,10分鐘,都要搭校車

我地遲D駛唔駛開番個GROUP大家溝通下

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 12:25     標題: 回覆:melodynwy 的帖子

帶住佢行就唔止10分鐘,返風落雨就仲大劑!穿過青衣公園係咪係何澤雲嗰度出?仲有無近啲既出囗?

作者: jennycyf    時間: 15-12-10 12:33

K1畫線,K2寫生字,K3寫句子
作者: ly083    時間: 15-12-10 12:39     標題: 引用:顯現堂每日英語?+但我見顯現堂的視學報告不

原帖由 jennycyf 於 15-12-08 發表
顯現堂每日英語? 但我見顯現堂的視學報告不太好,感覺老師未能應付project based 教學,又說很少音樂體能活 ...
我都有留意所以冇報。

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 15:24

回覆 ly083 的帖子

我報呢間原本都只是後備, 但去完學校後, 再收到offer. 我就開始留意和周圍問身邊讀梗既家長, 大家既評語都係好正面, 都是很滿意! 我都有睇視學報告, 其實都唔係好大問題, 反而之前大女讀個間, 視學寫得不知幾好, 我地讀完既家長, 好多都感覺唔太好....

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 15:29

我見視學話抄寫多, 但又有話係happy school.

作者: candykenneth    時間: 15-12-10 15:30

hopeful123 發表於 15-12-10 15:24
回覆 ly083 的帖子

我報呢間原本都只是後備, 但去完學校後, 再收到offer. 我就開始留意和周圍問身邊讀梗既 ...
你大女之前讀邊間?
作者: melodynwy    時間: 15-12-10 16:10

hopeful123 發表於 15-12-10 12:25
帶住佢行就唔止10分鐘,返風落雨就仲大劑!穿過青衣公園係咪係何澤雲嗰度出?仲有無近啲既出囗?

...
係呀,無其他,最近個個LU

作者: hopeful123    時間: 15-12-10 16:54

除了顯現, 你有無其它offer?

作者: melodynwy    時間: 15-12-11 10:21

hopeful123 發表於 15-12-10 16:54

除了顯現, 你有無其它offer?
我報了四間咋

聖多默,卓思,伊斯蘭博愛,顯現

伊斯蘭都收了AM

作者: melodynwy    時間: 15-12-16 11:02

其實係咪大部份IN 了顯現堂都入咗,唔見有媽媽話WAITING

作者: shshmama    時間: 15-12-16 12:13     標題: 引用:這間是用project+approach的,所以冇書。教

原帖由 candykenneth 於 15-12-08 發表
這間是用project approach的,所以冇書。
教得好唔好真係好考老師嘅功力和勤力 ...
認同

作者: jennycyf    時間: 15-12-18 09:47

昨天經過顯現堂校門,看見老師很有耐性地帶領小朋友一個個放自家製風箏,小朋友很認真地把時間記錄下來,小朋友的風箏很快掉下,老師又會鼓勵他們,表示他們已做得好好。我很喜歡這種讓學生自己經歷的學習模式,老師亦很用心
作者: lingchai    時間: 15-12-19 14:44     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

都好多good comments.反而想問下,有無讀梗既家長,認為有唔好既地方?

作者: jennycyf    時間: 15-12-20 17:54

我和兩個現讀家長談過,主要是功課真的要家長出很多力,家長太忙的話可能有壓力
作者: lingchai    時間: 15-12-21 13:23     標題: 回覆:jennycyf 的帖子

Project base 一定多陪做功課

作者: lingchai    時間: 15-12-21 13:24     標題: 回覆:jennycyf 的帖子

知唔知多唔多要家長參與既活動?

作者: siuloemily    時間: 15-12-21 16:37

我個女都係Am offer
作者: jennycyf    時間: 15-12-21 21:03

回覆 lingchai 的帖子

不太清楚
作者: sewingla    時間: 16-1-8 13:50

最後一星期考慮, 仔仔都應該選顯現AM, 大家做同學啦  (新手爸爸一名)
作者: lingchai    時間: 16-1-10 18:20     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

大家都決定好了嗎?

作者: jennycyf    時間: 16-1-10 23:56

我都會選顯現堂
作者: lingchai    時間: 16-1-11 00:03     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: melodynwy    時間: 16-1-11 11:35

作者: acceno    時間: 16-1-11 15:48

我個仔都係全日班,
田家炳am...
都唔知點簡好呀...
如果你地會點呢?
作者: tata719    時間: 16-1-12 07:25     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

我個女收左pm....宏褔pm vs 基顯pm 會點選?
我其實住荃灣,k2 先搬青衣, 基顯無校車去荃灣, 知唔知青衣有無人包車呢?麻煩開group 預我

作者: bubble27    時間: 16-1-12 08:03     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

作者: melodynwy    時間: 16-1-12 10:17

作者: bubble27    時間: 16-1-12 11:39     標題: 回覆:melodynwy 的帖子

作者: lingchai    時間: 16-1-12 19:45     標題: 回覆:tata719 的帖子

我有顯現、宏福am,揀左顯現。好多人話宏福難入am,但都决定揀顯現。因為宗教和較近。

作者: JoJo    時間: 16-1-12 22:00

版主按: 禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告

漠視提醒者, 此帖會被關閉, 敬請注意!

作者: lingchai    時間: 16-1-13 00:32     標題: 回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

作者: lingchai    時間: 16-1-13 14:14

17/18唔駛學費啦
作者: melodynwy    時間: 16-1-13 14:39

作者: jennycyf    時間: 16-1-15 10:50

終於註冊了
作者: Anisalai1908    時間: 16-12-19 04:58

可否加我入谷
作者: gloysy    時間: 16-12-19 11:04

我囡保良局曹金霖&顯現都am offer, 而家仲考慮緊讀邊間好.....
作者: gloysy    時間: 16-12-19 11:04

唔係1月12-14先註冊咩?
作者: wskngai    時間: 16-12-21 20:56

whippet 發表於 15-12-9 04:19
我睇過同區幾間的視學報告,係呢間有好野要改善咁,但係有些唔太出名的,又唔係寫得差。其實這些報告的視學 ...

作為一個該校學生的家長,我覺得份視學報告所提出的問題樣樣都好中正要害。簡單D講,課程亂及部份老師hea做。

作者: ee6699    時間: 17-1-9 14:23

回覆 wskngai 的帖子

可否講多些學校既野? 考慮緊 take 唔 take offer, 謝謝 !
作者: wskngai    時間: 17-1-11 08:28

ee6699 發表於 17-1-9 14:23

可否講多些學校既野? 考慮緊 take 唔 take offer, 謝謝 !

佢地無書,會每一兩個月一個topic,教D中英文生字係因應個topic而教。但可以教埋D生字連小三四學生都未必明的concept。例如主題關於鏡子而教“反射”“reflection”呢D中學physics先明concept嘅字。
另外唔知係我小朋友自己問題定老師問題,但學校教D字永遠水過鴨背,但又唔見佢係british council學D嘢會唔記得。現在讀小學都無同樣問題。
另外又唔教好小朋友揸筆,我地兩公婆要返工留意少一個月就學壞晒。結果我地要成年先教得翻好佢。同老師反映叫佢地多加留意我小朋友揸筆,聽完當無事發生。
又例如小朋友三歲我地已經教識佢three個讀法,佢可以讀到th音而唔係free。但到K2老師教英文數字要佢讀成free,攪到小朋友小朋友返到屋企同我地講老師話讀成free先啱。不過呢個例子可有D 挑剔,但我地覺得無理由要令到小朋友由啱變錯架。
又次次家長日老師只係識講我小朋友好乖,除此以外無其他comment,無論小朋友有乜優點缺點一律講唔到。同佢地傾我地見到小朋友有D乜問題,竟然叫我地算吧啦。
仲有一兩件specific發生係我小朋友身上的事係非常離譜,但我唔方便係呢度講,費時校方睇到就知我係邊個。
我自問一D都唔怪獸家長,所以只幫小朋友報讀學卷幼稚園同只要佢去british council學phonics一樣嘢,亦唔須要佢有十八般武藝但at least基本嘢如揸筆呢D要正確。可惜我覺得呢間學校真係無planning,無好好perform同無evaluate。

作者: suzy1223    時間: 17-1-11 08:37

wskngai 發表於 17-1-11 08:28

咁你小朋友有冇轉校?

作者: Ngshan    時間: 17-1-11 09:05

請問係邊間

作者: wskngai    時間: 17-1-11 09:10

Ngshan 發表於 17-1-11 09:05
請問係邊間

呢個主題嗰間

作者: Ngshan    時間: 17-1-11 09:15

wskngai 發表於 17-1-11 09:10
呢個主題嗰間

明白,我無幫我B報尼間

作者: ee6699    時間: 17-1-11 13:21

咁佢派位好唔好?
作者: wskngai    時間: 17-1-11 17:22

ee6699 發表於 17-1-11 13:21

咁佢派位好唔好?

我覺得好好,但津校抽獎同讀邊間幼稚園無關嘅。

作者: ee6699    時間: 17-1-12 13:20

多謝解答!
作者: yeungyeung_ma    時間: 17-1-12 15:10

之前聽人講呢間學校課程較淺, 但原來學啲字咁深

作者: wskngai    時間: 17-1-12 15:19

yeungyeung_ma 發表於 17-1-12 15:10
之前聽人講呢間學校課程較淺, 但原來學啲字咁深

其實整體唔係深,不過佢地無細心考慮過要教的每個詞是否一個幼稚園學生可以明白。當小朋友根本唔明個詞語係代表D乜,生活上亦無須要知係乜,咁教完好快就唔會記得。

作者: MaggieWoo    時間: 17-1-13 10:03

Hi~~請問你話你小朋友讀顯現堂仲發生咗倆單好離譜嘅事可唔可以pm我分享吓!因為我尋日教咗學費、好驚同個女揀錯學校、祇係希望襯哩俩日仲有機會轉、最多蝕啲留位費都好過揀錯啫!麻煩你幫幫忙吖🙏🙏🙏🙏🙇🙇🙇

作者: Axus    時間: 17-1-13 12:54

回覆 MaggieWoo 的帖子

我都想知係咩離譜事
作者: wskngai    時間: 17-1-14 10:17

Axus 發表於 17-1-13 12:54
回覆 MaggieWoo 的帖子

我都想知係咩離譜事

sorry真係唔方便講。
其實唔係個個老師都唔掂嘅,總會有好老師教得好照顧得好小朋友,可能只係我唔好彩啫。有家長覺得學校唔好但都有家長會覺得好,只係我係覺得唔好嗰個啫。路過見人話個視學報告寫得好差咪去睇吓個報告,發覺提出的問題我之前都覺得有同樣問題,咪係度插嘴俾大家參考吓。不過我小朋友都已經係小學生,可能學校已經改善咗,最好由現家長講吓現在的情況會好D。

作者: Axus    時間: 17-1-14 15:54

Anyway,都多謝你的分享,已很有參考價值,同意返學都好講際遇
作者: jennycyf    時間: 17-2-2 23:49

我小朋友K1, 我又唔覺咁差
作者: jennycyf    時間: 17-2-3 00:09

小朋友K1,課程好生活化,活動教學,很有趣,不覺小朋友不明白
作者: gloysy    時間: 17-2-14 12:37

我幫個囡選左這間的K1 am,諗住聖公會,又係基督教,應該都幾好,同埋in 左咁多間,亞囡最好表現係依間,我諗小朋友對間學校有好感,in時先會有好表現~  (ps:卓思,宏褔pm offer都放棄左)
作者: wskngai    時間: 17-2-14 21:45

jennycyf 發表於 17-2-3 00:09
小朋友K1,課程好生活化,活動教學,很有趣,不覺小朋友不明白

正如我之前有講,我同我小朋友的經歷係以前嘅,可能現在已經改善咗,最好現家長(即你係其中一位)講會好D。另外我亦point out過,唔同人有唔同感覺同經歷,可能我只係不幸的一家。Anyway,如果佢哋現在已經可以做到大部份家長都滿意,咁咪已經係好事囉。我都只係來分享吓啫。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5