教育王國

標題: 自行應怎樣選 [打印本頁]

作者: DYPT    時間: 15-12-13 07:04     標題: 自行應怎樣選

Band 1 女, 智商高記性好, 但唔想要成日坐定定溫習和做功課. 全級五名內.
自行佢自己心儀林護, 我則建議退而求其次QES. 另外一間考慮油真或英華(因這兩間是同一日面試)

選這些學校是否太進取呢?  

作者: 719117    時間: 15-12-13 13:54     標題: 引用:Band+1+女,+智商高記性好,+但唔想要成日坐

原帖由 DYPT 於 15-12-13 發表
Band 1 女, 智商高記性好, 但唔想要成日坐定定溫習和做功課. 全級五名內.
自行佢自己心儀林護, 我則建議退 ...
自行可進取d, 我都係甘。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-13 14:11

DYPT 發表於 15-12-13 07:04
自行佢自己心儀林護, 我則建議退 ...
要睇佢坐唔定既原因,如果因為教得淺,林護係一個好選擇;如果係性格,可能自由度高啲既MCS或者MSS之類更適合。
作者: marble2004    時間: 15-12-13 15:03

請教自行 所 選 的 學 校,  該 兩所  學 校,  會 否 知 你 所選 的 學 校 的 次 序,  特別 是 聯 擊學 校 知 你 唔 選它 為 首選, 會  削 弱 入聯 擊學 校的 機會

Many thanks

作者: DYPT    時間: 15-12-13 17:34

自行那兩間不會知道你選那間做首選.
聯系學校可在大抽獎先填

作者: www    時間: 15-12-13 17:39

marble2004 發表於 15-12-13 15:03
請教自行所選的學校,  該 兩所  學 校,  會 否 知 你 所選 的 學 校 的 次 序,  特別 是 聯 擊學 校  ...
自行中學不會知道你的次序。

作者: DYPT    時間: 15-12-13 17:46

回覆 王家爸爸 的帖子

我一直都以為MCS好靜態,想請教MSS是那間學校呢?
佢點解坐唔定, 我都唔知點解,但老師話佢在學校是好守紀律的,但她回家後就好似甩繩馬騮咁.

其實有沒有好的學校,又可以讓她做回真我?

作者: cyns2004hk    時間: 15-12-13 17:52

現代父母真不易做
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-13 17:52

DYPT 發表於 15-12-13 17:46
回覆 王家爸爸 的帖子

我一直都以為MCS好靜態,想請教MSS是那間學校呢?
以女校來說,這兩間自由度最高、相對無咁嚴。如果小朋友坐唔定,入嚴既學校會讀得辛苦。
作者: marble2004    時間: 15-12-13 19:44

回覆 www 的帖子

Thanks www and  王 家 爸爸

作者: DYPT    時間: 15-12-13 20:36

回覆 DYPT 的帖子

I see. Thanks.
作者: marble2004    時間: 15-12-13 22:03

回覆 DYPT 的帖子

Tks DYPT

作者: sammag    時間: 15-12-15 09:51

王家爸爸 發表於 15-12-13 17:52
以女校來說,這兩間自由度最高、相對無咁嚴。如果小朋友坐唔定,入嚴既學校會讀得辛苦。 ...

請教下,如果小朋友唔定,再選一間自由度高既學校,會唔會令小朋友更加不懂自律呢?

我仔仔都坐唔定,又比較 hea ,我唔敢揀自由度高靠自律的學校,我既諗法係咪有問題呢?

作者: kin818kin    時間: 15-12-15 09:56

sammag 發表於 15-12-15 09:51
請教下,如果小朋友唔定,再選一間自由度高既學校,會唔會令小朋友更加不懂自律呢?

我仔仔都坐唔定,又比 ...
我仔都有同樣問題,所以選左出名嚴謹的學校比佢。

作者: sammag    時間: 15-12-15 10:00

kin818kin 發表於 15-12-15 09:56

你仔已升中? 效果如何?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 10:04

sammag 發表於 15-12-15 09:51

我仔仔都坐唔定,又比 ...
男仔坐唔定其實好正常,大啲就會好啲。另外初中生自我形象好重要,學校發生乜野事一般都唔會同家長講,如果入咗間嚴既,日日被罰,對他的打擊一定很大,自信心一定弱,最惨係家長要到好後期先知道。
作者: kin818kin    時間: 15-12-15 10:16

sammag 發表於 15-12-15 10:00
你仔已升中? 效果如何?
我仔都係明年升中,今年會以個準則去選校。

我覺得嚴謹的學校正好把學生的壞習慣更正的好機會。始終學校出面比我地家長不斷提醒更有效。而當出現欠交犯規問題,家長態度也要放輕鬆,以多鼓勵支持去幫子女渡過過渡期,相信小朋友會慢慢見到進步。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 10:17

kin818kin 發表於 15-12-15 09:56
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由既WYHK (内心掙扎咗好耐,想揀位最多既QC,但怕入咗讀唔惦)。
作者: kin818kin    時間: 15-12-15 10:26

王家爸爸 發表於 15-12-15 10:17
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...
我唔怕學校 complain,如果因為欠交犯規要留班我亦都唔會介意,如果留班一年可以根除左子女粗心大意不能自律的性格,我認為是值得的。亦都可以比小朋友承擔自己不自律犯校規的後果。

家長的角色只要表示支持及鼓勵就可以。

作者: sammag    時間: 15-12-15 10:28

我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...

王家爸爸,我記得你都幾熟悉元朗區學校,想請教鄉中和信義,你點睇? 我聽說鄉中好自由靠自律是真的嗎?

作者: kin818kin    時間: 15-12-15 10:36

如果比較鬆散活躍的小朋友,通常都係比較聰明,腦筋轉得快。如果比佢地去到間自由度大的學校,一定會超開心,少功課少默書日日都會好開心,考試時才臨急溫習,可能聰明的他們初小還可以應付。但上到高中,仍保持原有的學習 format,就會開始跟唔上,失去成功感,得過且過。別說考入大學,對將來出來做事,都不是件好事。亦都浪費左上天給予他們的 gift。

以上是我擔心的地方。

作者: kin818kin    時間: 15-12-15 12:18

每天改小小,希望在明天﹗

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 12:26

kin818kin 發表於 15-12-15 12:18
每天改小小,希望在明天﹗
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好啲,中三已經好乖。
作者: sammag    時間: 15-12-15 12:39

王家爸爸 發表於 15-12-15 12:26
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好 ...

我都好同意唔好迫,自然改善會比較好,只係自己對自己孩子沒信心(我說我)

作者: kc1016    時間: 15-12-15 22:34     標題: 引用:Quote:kin818kin+發表於+15-12-15+12:18+每

原帖由 王家爸爸 於 15-12-15 發表
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好 ...
我小朋友都係比自己好太壓力,成日唔開心,個人好無自信,雖然成績都叫ok, 校網係41網,好多選擇,但爸爸想選一間直資比較輕鬆,讀得開心的學校,比番d自由和自信比個仔,因佢又係唔夠主動的人,所以我都擔心d成績會有影響,真係15/16.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5