教育王國

標題: SFA vs APS [打印本頁]

作者: 細芝麻    時間: 15-12-22 09:48     標題: SFA vs APS

唔評論宗教,應該點選擇呢?

作者: palmchristy    時間: 15-12-22 09:50

兩間都係好好的學校, 入到其中一間都唔錯, 你又有乜考慮因素呢?
作者: Yanamami    時間: 15-12-22 09:52

http://www.edu-kingdom.com/forum ... i0HpdsQKLjVpSt7UDI=

有好多旧文可以爬下……上边“搜尋”打入关键字即可~
作者: 細芝麻    時間: 15-12-22 09:52     標題: 回覆:SFA vs APS

我知道sfa 課程深,都擔心自己小朋友會讀得辛苦。

作者: kittypmlau    時間: 15-12-22 09:52     標題: 回覆:細芝麻 的帖子

小朋友喜音樂嗎? APS一定要學樂器。

作者: siden    時間: 15-12-22 09:52     標題: 回覆:SFA vs APS

年年都有如是比較,差不多次次拗到火紅火綠都冇乜conclusion。

建議你不如爬下舊文先

作者: 細芝麻    時間: 15-12-22 09:53     標題: 引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 Yanamami 於 15-12-22 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2734148&highlight=Sfa%2Bvs%2Baps&__ncforminf ...
謝謝你!

作者: 細芝麻    時間: 15-12-22 09:56     標題: 回覆:SFA vs APS

謝謝大家,會爬舊聞。

作者: marcuscyrus    時間: 15-12-22 10:02     標題: 引用:唔評論宗教,應該點選擇呢? +

原帖由 細芝麻 於 15-12-22 發表
喜歡音樂去aps,反之sfa,如果是我會咁揀,不過其實我沒有考過sfa

作者: palmchristy    時間: 15-12-22 10:17

作為APS畢業生家長, 我認為APS學生有兩把刀, 一流樂器水準及不錯的學業表現, 加上位處九龍塘這個Band1位多於Band1生的區份, 因此近年有近九成學生升讀主修Band1學生的中學.  學生在小五小六兩年的大部份時間需要每星期數天留校補課, 加上到時樂器學到高級需時練習, 因此時間上會很吃力.  至於初小階段, 是少功課的愉快學習型, 功課在學校的功課堂已能完成大半. 畢業生升讀理想中學後, 會是玩得讀得的全能型學生.

至於SFA,  其學術能力平心而論應該更強, 畢業生很受歡迎, 特別是學業能力要求高的中學, 而且入讀理想中學後大多能保持高學術水平. 要注意校網在深水埗區, 理想中學沒有九龍城區的多, 該區部份Band1學生未必能在原區升讀主修Band1學生的中學. 但相信對SFA畢業生不是問題.
作者: retriever    時間: 15-12-22 10:53

細芝麻 發表於 15-12-22 09:48

嘩, 咁快出VS?

會唔會又比人圍?

作者: Kidultdaddy    時間: 15-12-22 10:56     標題: 回覆:SFA vs APS

兩間都好,大部分人放不低SFA校舍舊、地區差嗟。當然,有APS又真係好吸引。最大分別只係音樂上。唔好以為APS課程會淺而SFA就一定係深。我覺得兩間一樣。

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 10:56

作者: lovelyaudrey    時間: 15-12-22 10:58

當年都有這兩個offer,選了SFA, 主要因為唔想用呢個方式要女女學音樂, 個人認為音樂應是自發性的享受, 另一原因係喜歡SSP中學網的女校多於九龍城網。

但如樓主的小朋友是仔仔,好像是九龍城網較好,男校沒有詳細研究。不過近年亦有不少SFA男生成功自行港島ST JO。
邊個因素重要,樓主要自行判斷,但總之也是愉快的煩腦
作者: iedummy    時間: 15-12-22 11:41

只是分享朋友的經驗.

朋友當年有APS AND SFA OFFER, 最後選了APS...朋友的小朋友在當年的小一是全級第一, 但沒有再升小二便轉去了GH......

我問點解, 主因是學校TEACHER, 功課質素及一些事情, 朋友只見議如果這兩間選擇, 應選SFA以及在SFA讀了一年后的學生會較優秀.....

利: 小朋友2間都有OFFER.
作者: retriever    時間: 15-12-22 11:47

布希亞 發表於 15-12-22 10:56
當然APS高一班,升中好多係神校,校網又係九龍城

相信音樂體育因素較多, 呢方面既付出唔容易, 也沒有上限...

SFA 係用成績表當銀紙駛...

作者: siden    時間: 15-12-22 11:48     標題: 回覆:SFA vs APS

其實女仔,我會揀SFA

如果男仔,為咗離開ssp網,唯有APS

作者: retriever    時間: 15-12-22 11:50

Kidultdaddy 發表於 15-12-22 10:56
兩間都好,大部分人放不低SFA校舍舊、地區差嗟。當然,有APS又真係好吸引。最大分別只係音樂上。唔好以為AP ...

好奇係計分方面, APS 普遍同學音樂強, 分分計既家長, 音樂唔可以唔跟住搶...

SFA 無音樂強既氣氛, 係咪相對簡單D?

作者: retriever    時間: 15-12-22 11:52

siden 發表於 15-12-22 11:48
其實女仔,我會揀SFA

如果男仔,為咗離開ssp網,唯有APS

以SFA 公佈既昇中資料, 似乎男仔強過女仔... 男仔以前多入九華, 而家係ST JO, 女仔一直多入上智!

作者: retriever    時間: 15-12-22 11:54

iedummy 發表於 15-12-22 11:41
只是分享朋友的經驗.

朋友當年有APS AND SFA OFFER, 最後選了APS...朋友的小朋友在當年的小一是全級第一,  ...

可否講下 "學校TEACHER, 功課質素及一些事情", 點解朋友會建議SFA?

不方便既, 講下個大概?

作者: iedummy    時間: 15-12-22 12:13

回覆 retriever 的帖子

這只是朋友的小朋友的個人感受及分享. 本人并沒有立場.  事實只是朋友囡囡真的已經轉校.
作者: marcuscyrus    時間: 15-12-22 12:14     標題: 引用:Quote:Kidultdaddy+發表於+15-12-22+10:56+

原帖由 retriever 於 15-12-22 發表
好奇係計分方面, APS 普遍同學音樂強, 分分計既家長, 音樂唔可以唔跟住搶...

SFA 無音樂強既氣氛, 係咪相 ...
我認為,音樂,不是跟住搶就搶到,而且要做到學校最低要求並不難,如果要把音樂成為升中武器之一,小孩本身能力較重要。p.s.我既是用家也是圈內人

作者: marcuscyrus    時間: 15-12-22 12:15     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 這只是朋友的小朋

原帖由 iedummy 於 15-12-22 發表
回覆 retriever 的帖子

這只是朋友的小朋友的個人感受及分享. 本人并沒有立場.  事實只有是朋友囡囡真的已 ...
全級一其實應該有更好選擇,如紅磚?
只是好奇,可略

作者: marcuscyrus    時間: 15-12-22 12:23     標題: 引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表回

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-22 發表
全級一其實應該有更好選擇,如紅磚?
只是好奇,可略
re palmchristy,我意思,如有全級一實力,應能插到紅磚或尖沙咀那間

作者: mimi222shi    時間: 15-12-22 12:43

當年, 2間都收,講哂2間學校情況俾小朋友知, 決定以學術為主, 自行學樂器.

學樂器主要係因為小朋友有興趣和能力, 不希望他將來在音樂界發展(不贊成強迫學野)

成績好相信自行都有機會找到心儀學校, 希望打好學術底將來做專業人士.

作者: micmicmic123    時間: 15-12-22 13:35     標題: 回覆:SFA vs APS

我會選sfa ,兩間都辛苦,唔洗學樂器,小朋友會舒服好多。

作者: micmicmic123    時間: 15-12-22 13:35     標題: 回覆:SFA vs APS

我會選sfa ,兩間都辛苦,唔洗學樂器,小朋友會舒服好多。

作者: retriever    時間: 15-12-22 13:38

回覆 marcuscyrus 的帖子

that's what i am asking...
不是要什麼獎之類, 但如果家長緊張平均分, APS 周邊同學音樂都達近演奏級, 想成績好免音樂/美術科拉低, 會否要被跟進...

反而SFA 音樂, 運動等沒有大圍的氣氛, 大家會比較回歸學術, 音樂/美術等唔駛太要跟著人跑?

作者: iedummy    時間: 15-12-22 14:58

回覆 marcuscyrus 的帖子

當年朋友只想轉走APS, 而絕不是想找間更好....剛好有GH收, 便轉走.  所以是有分別的.
作者: superying    時間: 15-12-22 15:13     標題: 回覆:SFA vs APS

我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名列前茅應該叩門能力接近。

作者: 小王子J    時間: 15-12-22 15:24     標題: 引用:我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,

原帖由 superying 於 15-12-22 發表
我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名 ...
SFA叩 dbspd較弱?

作者: 小王子J    時間: 15-12-22 15:25     標題: 引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-22+發表

原帖由 小王子J 於 15-12-22 發表
SFA叩 dbspd較弱?
我意思指兩間跳船能力如何?

作者: karen55407    時間: 15-12-22 15:37     標題: 回覆:SFA vs APS

SFA

作者: superying    時間: 15-12-22 15:40     標題: 回覆:SFA vs APS

SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA。但aps每年廿個。
至於小一、二跳船 SFA好強。

作者: 小王子J    時間: 15-12-22 15:45     標題: 引用:SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA

SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA。但aps每年廿個。
至於小一、二跳船 SFA好強。

...
Thx Thx for sharing

作者: Lindytiger    時間: 15-12-22 15:49

回覆 superying 的帖子

每年有咁多個入DBS, 大家又有冇了解清楚家長同小朋友付出左幾多? 學校又有要求家長唔好係網上群組或是家長whatsapp group 等對學校既事說三道四, 所以有好多野係非家長好難得知的. 唯一可以肯定既係想入到一線中學, 一定要有很大既付出同努力先做得到.
作者: superying    時間: 15-12-22 15:54     標題: 引用:回覆+superying+的帖子 每年有咁多個入DBS

原帖由 Lindytiger 於 15-12-22 發表
回覆 superying 的帖子

每年有咁多個入DBS, 大家又有冇了解清楚家長同小朋友付出左幾多? 學校又有要求家長 ...
明白一定係家長和小朋友付出很多。不難理解,剛考完小一,中間的壓力心血,又點會唔明呢。

作者: hkpapa852    時間: 15-12-22 16:00

superying 發表於 15-12-22 15:13
我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名 ...
如果目標係升讀local degree, DBS絕對唔係一個好選擇

作者: cymchris    時間: 15-12-22 16:07     標題: 引用:Quote:superying+發表於+15-12-22+15:13+我

原帖由 hkpapa852 於 15-12-22 發表
如果目標係升讀local degree, DBS絕對唔係一個好選擇
totally agree

作者: iedummy    時間: 15-12-22 16:09

回覆 hkpapa852 的帖子

會否是ST. JOE (Wan Chai) ?  仍然十分心儀...
作者: hkpapa852    時間: 15-12-22 16:12

iedummy 發表於 15-12-22 16:09

會否是ST. JOE (Wan Chai) ?  仍然十分心儀...
所以我覺得SFA既男生家長, 似乎比APS既男生家長識揀學校

作者: Lindytiger    時間: 15-12-22 16:19     標題: 引用:Quote:iedummy+發表於+15-12-22+16:09+回覆

所以我覺得SFA既男生家長, 似乎比APS既男生家長識揀學校

作者: siden    時間: 15-12-22 16:25     標題: 回覆:SFA vs APS

大家band 1率不相伯仲。

但有個現象非常明顯。

SFA 升名津中比例比APS多。

APS 則升名直資中比例比SFA多。

咁我呢啲覺得我納了稅如無必要唔會自己花錢讀直資中學的人,自然鐘意SFA。仲要不用夾硬學樂器,又慳番一筆。

作者: superying    時間: 15-12-22 16:25     標題: 引用:Quote:superying+發表於+15-12-22+15:13+我

DBS 已經超勁喎!唔通你只睇得上QC, Lam Woo, Tang Hin?

作者: siden    時間: 15-12-22 16:27     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-22+發表

DBS 已經超勁喎!唔通你只睇得上QC, Lam Woo, Tang Hin?

DBS超勁?

Network 同spirit 同運動同醒目一定超勁。DSE....你肯定?

作者: hkpapa852    時間: 15-12-22 16:28

superying 發表於 15-12-22 16:25
扣除DBS中既IBDP學生, DBS學生近年可以成功通過DSE而入到本地大學既百份比, 恐怕連丘佐榮同銀禧都不如

作者: manmonster    時間: 15-12-22 16:38

謝謝你的資料,亦認同你建基於客觀數據的意見。但總在這裏看到小部份家長以有幾多人升中到 DBS 為準則去判斷一間小學的教學表現。
作者: hkpapa852    時間: 15-12-22 16:53

manmonster 發表於 15-12-22 16:38

謝謝你的資料,亦認同你建基於客觀數據的意見。但總在這裏看到小部份家長以有幾多 ...
如果要以有幾多人升到XX學校代表叻D, 咁一定要揀仁立同軒小, 仁立每年都有3X人升上林護, 兩間軒小每年各有25+男生升上QC

作者: 小曳人    時間: 15-12-22 16:54

唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你

但依然祝你大抽獎成功!

作者: marcuscyrus    時間: 15-12-22 17:01     標題: 引用:Quote:iedummy+發表於+15-12-22+16:09+回覆

其實估計好多男生一早坐定左直資就唔再搏名津中,如果比著我,可能都會這樣

作者: mcl203    時間: 15-12-22 17:56

siden 發表於 15-12-22 16:25
大家band 1率不相伯仲。

但有個現象非常明顯。
最對應既分別

作者: mcl203    時間: 15-12-22 17:58

hkpapa852 發表於 15-12-22 16:53
如果要以有幾多人升到XX學校代表叻D, 咁一定要揀仁立同軒小, 仁立每年都有3X人升上林護, 兩間軒小每年各有2 ...
咁 SJ / LS / MCS / SM 過百直升計唔計先

作者: 細芝麻    時間: 15-12-22 18:48     標題: 引用:唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你但依然

原帖由 小曳人 於 15-12-22 發表
唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你

但依然祝你大抽獎成功!
係呀,都係你最明白我!

作者: Alange    時間: 15-12-22 20:27     標題: 回覆:siden 的帖子

作者: bearcat2003    時間: 15-12-23 07:35     標題: 回覆:SFA vs APS

我選了SFA,最主要係考慮到學術已經不易,想佢輕鬆點學音樂。SFA也有樂園及樂器班,壓力相對輕。

作者: bearcat2003    時間: 15-12-23 07:37     標題: 回覆:SFA vs APS

SC校舍一樣較舊,但不影響學術水平。

作者: Lingfung813    時間: 15-12-23 07:42

yes, SFA 比較易Handle, 不用分心在音樂練習上
作者: sbux    時間: 15-12-23 08:34     標題: 回覆:SFA vs APS

個人認為選APS要覺得小朋友真心喜歡樂器,最重要係「願意練習」,否則一間又要學術又要音樂嘅學校唔易讀。就算小朋友音樂了得,時間分配上點都要將兩三成時間(或更多?)放落樂器練習,換係我會喺學術上加多兩錢肉緊,一成放去hea學樂器算數,費事多樣嘢同小朋友有衝突。

作者: yuenkw    時間: 15-12-23 09:36

SFA 同 APS 的學術屬同級,凖家長需評估當中難度。
作者: 0909MAMI    時間: 15-12-23 11:15

細芝麻 發表於 15-12-22 09:48

又BINGO? 勁呀!

作者: DD仔    時間: 15-12-23 12:59

真心覺得SFA很厲害,位於一個對男生不利的SSP網,都可以做出那麼亮麗的升中成績。
利申:我沒有報SFA, 小兒明年应该會入讀APS小一。

作者: ballerinas    時間: 15-12-23 17:24

APS 中產貴氣;SFA 實而不華。看君喜歡邊種氣質... 
作者: retriever    時間: 15-12-23 18:37     標題: 引用:APS+中產貴氣;SFA+實而不華。看君喜歡邊種

原帖由 ballerinas 於 15-12-23 發表
APS 中產貴氣;SFA 實而不華。看君喜歡邊種氣質... 
sfa 果d 叫“神貧”

天主教區三間私校都係咁樣…

作者: ozduckie    時間: 15-12-23 21:33     標題: 回覆:SFA vs APS

我都有同樣爭扎緊!我鐘意sfa 的學術,但深水埗網不利男仔。APS要考音樂,我擔心自己冇能力和耐性操小朋友的樂器,因為我完全唔識音樂,但喜歡九龍城網。

作者: 細芝麻    時間: 15-12-23 22:37     標題: 回覆:SFA vs APS

有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷,其實宣小都差唔多情況,所以都難於取捨。

作者: ozduckie    時間: 15-12-23 23:04     標題: 引用:有好幾個朋友讀過sfa+,之後就轉校,而APS+

原帖由 細芝麻 於 15-12-23 發表
有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷, ...
我都是。呢兩日不停周圍問人意見,我發現後生家長會highly recommend 宣小,而長輩少少的就推薦sfa。

作者: hknote    時間: 15-12-24 01:28     標題: 引用:+本帖最後由+iedummy+於+15-12-22+11:42+編

原帖由 iedummy 於 15-12-22 發表

只是分享朋友的經驗.
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我都好奇想知,因我仲有個細

作者: 小曳人    時間: 15-12-24 06:58     標題: 引用:有好幾個朋友讀過sfa+,之後就轉校,而APS+

原帖由 細芝麻 於 15-12-23 發表
有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷, ...

小心—點,SFA今年開始中文加深咗!

作者: MrBeast    時間: 15-12-24 07:42

ozduckie 發表於 15-12-23 23:04
我都是。呢兩日不停周圍問人意見,我發現後生家長會highly recommend 宣小,而長輩少少的就推薦sfa。

...

長輩少少通常都較喜歡英小,後生的就中意eca
作者: retriever    時間: 15-12-24 08:13     標題: 引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表本

原帖由 hknote 於 15-12-24 發表
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我 ...
你指三個都去左軒小? 是否插走?

作者: qooqoobaby2010    時間: 15-12-24 09:06     標題: 回覆:SFA vs APS

同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合? sfa 男多女少,有d擔心

作者: 小曳人    時間: 15-12-24 09:18

qooqoobaby2010 發表於 15-12-24 09:06
同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合? sfa 男多女少,有d擔心
通常做少數一群,所得到嘅機會會比較多,e.g. 班長SFA三個學段各選班長一次,女生命中率遠高於男生!

作者: ppmmbb    時間: 15-12-24 09:20

retriever 發表於 15-12-23 18:37
sfa 果d 叫“神貧”

天主教區三間私校都係咁樣…

邊三間?

作者: retriever    時間: 15-12-24 09:33

ppmmbb 發表於 15-12-24 09:20
邊三間?
ramondi, sfa, kln st. jo.
其實天主教學校, 諗起既除左GH, LS, MCS... 校舍都幾"神貧" 下喎

作者: iedummy    時間: 15-12-24 09:43

回覆 hknote 的帖子

唔好意思, 不說太多.
可參考今年面試安排可知一二...

作者: mcl203    時間: 15-12-24 09:58

retriever 發表於 15-12-24 09:33
ramondi, sfa, kln st. jo.
其實天主教學校, 諗起既除左GH, LS, MCS... 校舍都幾"神貧" 下喎
...
Raimondi 原址唔係灣仔 ~~~

作者: siden    時間: 15-12-24 10:08     標題: 引用:同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合

原帖由 qooqoobaby2010 於 15-12-24 發表

擔乜心?I think it's an advantage

女仔一向比男仔成熟,淨係操行grade,一定有班男仔託住

作者: Yanamami    時間: 15-12-24 10:32

qooqoobaby2010 發表於 15-12-24 09:06

担心d乜?KTS女仔只有1/3, 身嬌肉貴。聖party, ladies first出去攞野食先~
作者: snow228    時間: 15-12-24 10:32

我小朋友今年SFA小一,我們很喜歡呢間學校:
- 學校好有系統:School Calendar 一目了然, 幾時測驗, 幾時考試, 幾時默書,幾時放假, 開學時已出晒全年時間表, 家長心中有數安排溫習時間
-學校俾好多機會學生, 人人平等, 公開比賽朗誦, 學生自由報名, 科長班長等職務, 學校分3個學期,每個學期都會大換人, 做過的唔可以做, 變左多左人有機會做下班內職務
-長假期前考完試, 假期可以開心玩玩玩
- 6月中已放暑假,實踐 work hard play hard
- 英文文法教得好好好仔細,學術基礎會打得很穩健
-音樂體育無強迫,自由參加
- 學習氣氛好好,同學們都比較乖巧
- 同學們feedback 都係返學開心的
- 地點方便, 好近MTR,由於早上7:50AM 上堂,家長可以自己送返學,送完再返工都仲有時間,每朝都係親子時間

作者: siden    時間: 15-12-24 11:02     標題: 引用:+本帖最後由+snow228+於+15-12-24+10:37+編

原帖由 snow228 於 15-12-24 發表

我小朋友今年SFA小一,我們很喜歡呢間學校:
Agree

I like this school very much too.

如果唔係為咗直屬中學,呢間一定係我首選。

作者: bearcat2003    時間: 15-12-24 11:19     標題: 引用:同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合

原帖由 qooqoobaby2010 於 15-12-24 發表
只是女仔較少,一切運作好正常,不用擔心

作者: retriever    時間: 15-12-24 11:22

bearcat2003 發表於 15-12-24 11:19
只是女仔較少,一切運作好正常,不用擔心

could u share your exp with sfa?

係咪跳船真係咁易?

或者其實好多都跳到, 但唔夠滿意, 選擇留低?

作者: kyushudriving    時間: 15-12-24 11:50     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-24+10:36+

原帖由 Yanamami 於 15-12-24 發表
請問KTS 3分2係男,3分1係女,是每年的收生編制嗎?為什麼呢?

作者: siden    時間: 15-12-24 11:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-24+發表本

原帖由 kyushudriving 於 15-12-24 發表
請問KTS 3分2係男,3分1係女,是每年的收生編制嗎?為什麼呢?
大量女生被有直屬中學的女校吸了去

作者: serinac    時間: 15-12-24 12:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-24+發表本

原帖由 kyushudriving 於 15-12-24 發表
「靚女」大把人「搶」

作者: serinac    時間: 15-12-24 12:35     標題: 引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表本

原帖由 hknote 於 15-12-24 發表
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我 ...
有靚必收位,仲諗咁多做乜?

作者: hcd    時間: 15-12-24 14:30

Sfa, 我暫時較擔心用ipad代替書本的問題!
講真,呢個世代,小朋友點會唔大量接觸電子產品!?我好怕佢長期望住熒光屏,勁壞眼!所以,—直盡力禁止阿仔用呢類產品。如果學校用ipad課本,即阿仔每天有好長時間看着熒光屏,這點我絕對覺得擔心……

Aps, 報了名但沒有去考,一來因為手上已有不錯的offer, 二來覺得所有課外活動(例如音樂) 應該是一種享受,如果强逼學習,太痛苦了!我不肯定阿仔是否喜歡音樂,所以無去考Aps。
作者: Kidultdaddy    時間: 15-12-24 15:06     標題: 回覆:SFA vs APS

其實基本上我覺得大家都認同兩間係同級數,所以才有選擇困難。如果你無其他直資或龍校offer,就閉上眼,心中第一間岀現的就選它吧。六年小學生涯,孩子能到那個層次,大家都說不準。就選一間你及小朋友都喜歡吧。選SFA就不要常想著它的校舍舊,選APS的就不要擔心音樂科吧。如果有龍校offer,仲難選呢。。。

作者: wanchaipapa    時間: 15-12-29 09:06

作者: 小曳人    時間: 15-12-29 09:24

wanchaipapa 發表於 15-12-29 09:06
既然兩間學術都好,咁從校網、外觀、地點上去考慮都是APS較好,學音樂也不錯,長大會有品味些,不是讀書機 ...

hehe~
我個case,校網唔考慮 (因為住緊嗰個較好),外觀及內裡都鍾意SFA嗰種古老學校味道多d,話哂SFA旁邊係九龍區最大嘅無柱教堂!
地點就... 覺得SFA方便好多 (APS附近想揾間茶餐廳坐下等小朋友.... 都係得一兩個選擇,仲要行一大輪)

作者: LL222    時間: 15-12-29 09:28     標題: 引用:Quote:wanchaipapa+發表於+15-12-29+09:06+

原帖由 小曳人 於 15-12-29 發表
hehe~
我個case,校網唔考慮 (因為住緊嗰個較好),外觀及內裡都鍾意SFA嗰種古老學校味道多d,話哂SFA旁邊 ...
明愛?

作者: 小曳人    時間: 15-12-29 09:30

LL222 發表於 15-12-29 09:28
明愛?

APS行去明愛囉.. 再唔係去喇沙莉
次次都係得呢兩度,悶c我!
作者: wanchaipapa    時間: 15-12-29 10:18

作者: 小曳人    時間: 15-12-29 10:23

回覆 wanchaipapa 的帖子

的確係,人人感覺唔同,所以硬要 A vs B 其實幾多餘
我自己有SFA offer之後,APS interview都無去,唔想浪費時間

作者: micmicmic123    時間: 15-12-29 10:24     標題: 回覆:SFA vs APS

Sfa for sure

作者: wanchaipapa    時間: 15-12-29 10:27

作者: sukitelfold    時間: 15-12-29 11:44     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+15-12-29+10:23+回覆+

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
都明白嘅,之前有人講過何謂最適合,就是如果內心有A,已不考慮B
依家乜乜vs咩咩的,大多數是自己都不了解 ...
但好多人支持的,又未必合適自己,例如有某幾間學校的fans,有好多活躍Ek會員,一味話好➕勁➕天下無敵!!!所以都係自己努力做下功課先。。。

作者: sadsam    時間: 15-12-29 12:05

如為升中,我選aps
作者: hkpapa852    時間: 15-12-29 12:06

sukitelfold 發表於 15-12-29 11:44
但好多人支持的,又未必合適自己,例如有某幾間學校的fans,有好多活躍Ek會員,一味話好➕勁➕天下無敵!! ...
A記要玩音樂, 又無戶外操場, 阿仔唔想我都唔like; S記班房似劏房, 仲有萬一做唔到top 70%, 係SSP升中都唔知點算.... 所以, 都係搵番間唔駛錢既官津小學

要無敵, 搵馬生查下蘇文大學附屬小學係邊.

作者: nicole-wai    時間: 15-12-29 12:26

請問 APS and SFA 一班有幾多個學生! 課室大嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5