教育王國

標題: 有冇人收到教育局話會抽查住址的信? [打印本頁]

作者: karen613    時間: 15-12-24 10:09     標題: 有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

作者: WINDYNam    時間: 15-12-24 14:39

you receive?
作者: karen613    時間: 15-12-24 15:51     標題: 引用:you+receive?

作者: LL222    時間: 15-12-24 17:10     標題: 引用:Quote:原帖由+WINDYNam+於+15-12-24+發表yo

原帖由 karen613 於 15-12-24 發表
是,會怎樣?
清晨家訪,問下你個保安你係咪响度住。

作者: herman0114    時間: 15-12-24 17:21     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

好奇想問樓主邊個校網?

作者: karen613    時間: 15-12-24 17:59     標題: 引用:Quote:原帖由+karen613+於+15-12-24+發表是

作者: micmicmic123    時間: 15-12-24 18:00     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

咁你之前無交咩?

作者: ipork    時間: 15-12-24 18:10     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

樓主有幾多個小朋友?

作者: karen613    時間: 15-12-24 18:17     標題: 引用:咁你之前無交咩? +

作者: karen613    時間: 15-12-24 18:17     標題: 引用:樓主有幾多個小朋友? +

作者: ipork    時間: 15-12-24 18:24     標題: 回覆:karen613 的帖子

唔知教局會唔會有記錄你大女小一派位的校網
同你細仔現在的不同,所以要你補文件證明

作者: bboo1    時間: 15-12-24 18:35

轉地址就入file, 跟著就有人打比你。朋友試過,話職員態度一般
作者: herman0114    時間: 15-12-24 20:07     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

樓主應該都係用41網地址報自行,咁都要查?我仲以為自行同大抽獎地址唔同先查。

作者: tingshun0135    時間: 15-12-24 21:16     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

作者: WINDYNam    時間: 15-12-26 13:57

回覆 karen613 的帖子

交差餉信都要查?

作者: LL222    時間: 15-12-26 14:24     標題: 引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-12-24+發表清晨

原帖由 karen613 於 15-12-24 發表
信內話可能要我提交住址証明等資料補充,住41校網

水電煤電話寬頻銀行信,有咁多交咁多。

作者: karen613    時間: 15-12-26 21:14     標題: 引用:回覆+karen613+的帖子 交差餉信都要查?

作者: ffaye    時間: 15-12-27 00:23     標題: 引用:Quote:原帖由+WINDYNam+於+15-12-26+發表回

原帖由 karen613 於 15-12-26 發表
我真金白銀買咗七百幾萬樓,搬埋去住都懷疑
其實查係好事,証明有做野。

可能你大女同細仔抽唔同網,所以揀左你黎查。

作者: ipork    時間: 15-12-27 01:05     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

如果真係住嗰區,
都希望嚴打假借地址,|
我都覺得嚴查係好事,
尤其幾個熱門網更甚。
話時話,你大女返成點?
搬左九龍城點返學?41好D 嗎?

作者: LL222    時間: 15-12-27 03:26     標題: 引用:Quote:原帖由+WINDYNam+於+15-12-26+發表回

原帖由 karen613 於 15-12-26 發表
我真金白銀買咗七百幾萬樓,搬埋去住都懷疑
如果係真的,拍爛手掌啦,投訴乜啫!

作者: ipork    時間: 15-12-28 15:52     標題: 引用:Quote:原帖由+karen613+於+15-12-26+發表我

原帖由 LL222 於 15-12-27 發表
如果係真的,拍爛手掌啦,投訴乜啫!
查多D好, 今年比舊年本地學童多二三千人。
最好人人都查咁就實無偷雞

作者: creamb    時間: 15-12-28 18:35     標題: 回覆:ipork 的帖子

原來會抽查,咁都幾好。

作者: Irislailai    時間: 15-12-31 12:42

我40校網都收到抽查地址信!

作者: ffaye    時間: 15-12-31 14:52     標題: 引用:我40校網都收到抽查地址信!

原帖由 Irislailai 於 15-12-31 發表
我40校網都收到抽查地址信!
希望教署真係落力做野打擊虛報地址。下年仲多適齡兒童,唔抽查只會助長僥倖心態。

作者: enycheung    時間: 16-1-6 11:30

我收到, Net 12.
作者: PrettyBear    時間: 16-1-6 11:35

證明教署的人有做嘢
作者: iedummy    時間: 16-1-6 12:22

回覆 enycheung 的帖子

信內要您做什麼?
作者: Athena2013    時間: 16-1-6 12:46     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

好事,good

作者: Jolly333    時間: 16-1-6 13:04     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

無收到,肯查是好事

作者: CoffeeCake    時間: 16-1-6 13:36

幾年前我NET 12都收信問我拎多幾份證明.
不過我係真金不怕火煉, 無有怕.
就係唔抵佢抽中我唔係講大話果個, 即間接多一個大話友漏網.
作者: enycheung    時間: 16-1-6 13:55

回覆 iedummy 的帖子

Provide address proof (i.e. most recent 差餉 receipt), photocopy of student handbook cover and photocopy of the page with student photo and home address. The official also followed-up with a phone call to warn that they may visit our home, usually very early in the morning, just to check that we actually live there.

It's good that they are checking. We have nothing to hide and hope that they will check everyone.

作者: vivienfong    時間: 16-1-6 14:58     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

如果每個參加抽獎的個䅁都要交埋有力的住址証明,即抽查個案所需的文件,並抽樣上門,那麼就更有效杜絕虛報個䅁

作者: Tintin926    時間: 16-1-6 15:02

Net 12,41,80 係最多大話精的
作者: CoffeeCake    時間: 16-1-7 08:12

NET 12 邊有咁多適齡學童.
多數學校都大量東區, 中西區同將軍澳人.
作者: LL222    時間: 16-1-7 08:46     標題: 引用:Net+12,41,80+係最多大話精的

原帖由 Tintin926 於 16-01-06 發表
Net 12,41,80 係最多大話精的
80有乜咁吸引?

作者: mymelody0701    時間: 16-1-7 09:20     標題: 引用:+本帖最後由+CoffeeCake+於+16-1-7+08:13+

原帖由 CoffeeCake 於 16-01-07 發表

NET 12 邊有咁多適齡學童.
咪係,12綱平日邊有咁多細路,公公婆婆就多,一大抽獎就一大羣小朋友突然話住12綱跑出來抽

作者: Erco    時間: 16-5-23 17:40

通常會幾多月查?
作者: tina_yauyt    時間: 16-5-23 17:54     標題: 引用:通常會幾多月查?+

原帖由 Erco 於 16-05-23 發表
通常會幾多月查?
放榜後都仲有幾會查,去年有單新聞,個仔抽中喇沙, 因虛報地址而取消其學位!

作者: tina_yauyt    時間: 16-5-23 17:55     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

通常2、3月開始已有人會收到信

作者: Yanamami    時間: 16-5-23 18:01

我都係41網,大女已F5當年亦要證明,到細女又要證明,無搬过~黑过墨斗!真正住係度就要證明,反而借地址租信箱果d又抽唔到查,乜世界?
作者: cloudwingwing    時間: 16-5-23 18:32     標題: 引用:回覆+karen613+的帖子 交差餉信都要查?

原帖由 WINDYNam 於 15-12-26 發表
回覆 karen613 的帖子

交差餉信都要查?
有差餉信唔代表你係個度住,只代表你係業主。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-23 20:09     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

識人臨抽獎至搬去12網,上門查!個職員又好友善。見到小朋友未訓醒仲話唔好嘈醒佢。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-24 08:35

Yanamami 發表於 16-5-23 18:01
我都係41網,大女已F5當年亦要證明,到細女又要證明,無搬过~黑过墨斗!真正住係度就要證明,反而借地址租 ...
F5都查? 小一至F5,真係可能有人已經搬咗幾次
作者: Cosine122    時間: 16-5-24 11:52

係咪要補交文件就會有埋家訪0架...OR 家訪係SUDDEN VISIT?
作者: boyi    時間: 16-5-24 12:11     標題: 引用:Quote:原帖由+WINDYNam+於+15-12-26+發表回

原帖由 cloudwingwing 於 16-05-23 發表
有差餉信唔代表你係個度住,只代表你係業主。
不是業主也可以有差餉單(單位佔用人)

作者: Yanamami    時間: 16-5-24 12:12

Cosine122 發表於 16-5-24 11:52
係咪要補交文件就會有埋家訪0架...OR 家訪係SUDDEN VISIT?
當年補交文件後無家訪~
作者: boyi    時間: 16-5-24 12:14     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-23+18:01+我都

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
F5都查? 小一至F5,真係可能有人已經搬咗幾次
佢意思應該是十年前大女抽小一時被查地址,現在細女抽小一又被查地址,證明教局非常勤力

作者: karen55407    時間: 16-5-24 12:15     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

年年都有㗎啦!

作者: mayyylai    時間: 16-5-24 12:52

回覆 Cosine122 的帖子

我前年年尾收到信(即入申請表大攪珠前),佢有比電話我,冇家訪,不過要去觀塘宣誓,仲要帶埋個女幼稚園三年嘅手冊以証明,而且仲要埋家姐本手冊。
我當自己黑仔囉!

作者: rainrain613    時間: 16-5-24 14:05     標題: 引用:如果每個參加抽獎的個䅁都要交埋有力的住址

原帖由 vivienfong 於 16-01-06 發表
如果每個參加抽獎的個䅁都要交埋有力的住址証明,即抽查個案所需的文件,並抽樣上門,那麼就更有效杜絕虛報 ...
說得對。除左你用跨區地址便無人檢查。

作者: lovebunny    時間: 16-5-24 15:20     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

證明教局有做野喎,係好事,對真係住果區既小朋友都公平d, 你真金白銀買就唔駛驚啦。

作者: wing214    時間: 16-5-24 15:35     標題: 回覆:lovebunny 的帖子

真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址掛,小朋友原區讀書唔駛搭校車都唔錯丫

作者: my.baby.love    時間: 16-5-25 10:22     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

作者: mayyylai    時間: 16-5-25 10:35

回覆 my.baby.love 的帖子

我唔係囉
作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-25 10:52     標題: 引用:傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓

原帖由 my.baby.love 於 16-05-25 發表
傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓主驗證下
應該唔關事,識人抽查係3月做,果時應該未抽獎wor 。

作者: Jolly333    時間: 16-5-25 16:40     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

我今年3月中先收電話 叫我再補證明文件(我租的)我有問管理處叔叔,佢話無聽過有教局職員黎問..但就試過抽中後黎查,真係呃地址架因為。

作者: mymelody0701    時間: 16-5-25 17:00     標題: 引用:傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓

原帖由 my.baby.love 於 16-05-25 發表
係就好囉我有被查,希望派得好不過我知唔關事

作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-25 19:11     標題: 引用:真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址

原帖由 wing214 於 16-05-24 發表
真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址掛,小朋友原區讀書唔駛搭校車都唔錯丫

...
你去保母車版走一轉,幾遠都有。(利申:就近返學從來唔係我首要考慮)

作者: skywalker2007    時間: 16-5-25 21:50     標題: 回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

坐校車唔一定大抽獎,有自行,舊生,甲部的

作者: Athena2013    時間: 16-5-25 22:02     標題: 引用:我今年3月中先收電話+叫我再補證明文件(我

原帖由 Jolly333 於 16-05-25 發表
我今年3月中先收電話 叫我再補證明文件(我租的)我有問管理處叔叔,佢話無聽過有教局職員黎問..但就試過抽 ...
除左租約仲有冇要其他証明;份租約有冇話要打stamp先算

作者: kufubaby    時間: 16-5-25 22:19

Athena2013 發表於 16-5-25 22:02
如果無打厘印租約,會要求水电煤信件, 睇轉名日期是否吻合。如果都無轉名就麻煩d,會查好多野。
作者: boyi    時間: 16-5-25 23:06     標題: 引用:傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓

抽中後被查,中舉報居多,預左家訪

作者: kufubaby    時間: 16-5-26 00:05

boyi 發表於 16-5-25 23:06
抽中後被查,中舉報居多,預左家訪
我都聽過此説法。另早年阿仔同學仔家長分享,話打過去問教署搬屋轉校網問題, 竟然回覆話唔係計你將來住邊,係計你現在入紙抽時既以往3年住邊去抽簽。但成日都有人話可以以搬為理由轉校網,真係唔知奌先唔犯法

作者: Jolly333    時間: 16-5-26 00:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Jolly333+於+16-05-25+發表我

原帖由 Athena2013 於 16-05-25 發表
係,打厘印先當

作者: krw    時間: 16-5-26 04:26

kufubaby 發表於 16-5-26 00:05
我都聽過此説法。另早年阿仔同學仔家長分享,話打過去問教署搬屋轉校網問題, 竟然回覆話唔係計你將來住邊,係 ...
以往3年?咁年年搬屋嗰啲點計?好多人1月先搬啦佢嚇下你朋友咋?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-26 10:27     標題: 引用:Quote:boyi+發表於+16-5-25+23:06+抽中後被

原帖由 kufubaby 於 16-05-26 發表
我都聽過此説法。另早年阿仔同學仔家長分享,話打過去問教署搬屋轉校網問題, 竟然回覆話唔係計你將來住邊,係 ...
咁200%肯定唔係計將來住邊啦!個個都用future tense仲有規矩架咩
至於住3年,無可能。就算一直唔搬,都係俾3個月地址証明啫。一個租約正常兩年,大把人兩年搬一次。
至於派位期間搬,就可以即搬即改。你話算唔算雙重標準,我覺得算算地,但無辦法,唔通2、3月由九龍搬過香港,教育局堅持派間九龍學校咩,俾人鬧c

作者: kufubaby    時間: 16-5-26 12:00

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我表達得唔好。家長意思係話教署話如調查會參考過去幼稚園3年的申報及恒常住處, 抽獎應按現時住區去抽。
作者: CHING_HO    時間: 16-6-5 13:06

大公網6月5日訊(記者劉家莉)九月升讀小學的統一派位昨日放榜,教育局連續第三年推行“跨境生專用校網”,以紓緩北區學額緊張問題。一直深受跨境家長歡迎的北區學額,今年僅得239個,估計平均10人爭1個北區小一學額。派位結果有人歡喜有人愁,少數獲派首志願的北區小學的家長喜極而泣,但大批跨境家長同樣忍不住淚水,哭訴被派往青衣、屯門等偏遠小學,頓時旁徨焦慮,擔心“太遠怎上學”。
  2016年度有29243名學童參加小一統一派位,當中68.9%、即20162人獲派首三志願學校,較去年上升0.7個百分點。因應深港跨境學童人數上升,教育局再推出“跨境專網”,專網由14個校網組成,共提供2790個學額,葵青區的六間小學首次納入專網,該區撥出的學額較去年增加逾倍,而今年有2877名跨境學童透過專網參加統一派位,但北區僅得239個小一學額,較去年減少14個,競爭相當激烈,而有更多跨境學童被派往較遠的地區學校。
  位於上水曾梅千禧學校的跨境派位中心,昨晨九時半才開始運作,但早於八時許,已有近百名跨境學童家長陸續抵達,等候派位結果。
  獲派北區開心過中彩
  居於深圳羅湖的周小姐,得悉兒子如願以償獲派北區首志願小學後,高興到喜極而泣,“沒想過會獲派首志願,真的好開心好激動!”她説,放榜前緊張得整晚未能入睡,更準備了十多幾份“叩門”表格,幸好現時不用去“叩門”。她又笑説“我個仔叫馬正,學校名又有個‘正’字,可能是上天註定。”另一名家長顏女士,其孫女亦獲派首志願的上水區小學,直呼“開心過中六合彩”,開心得親吻孫女。
  不過,有人歡喜有人愁,由於北區學額不足240個,大批心儀北區校家長落空而回。其中,跨境家長劉小姐得悉兒子被派往屯門區小學時,更泣不成聲,哭訴:“被派到屯門,太遠了,心裏很難受,已經不記得有沒有選這間學校”。
  居於深圳布吉的陳太亦一臉愁容,其女兒跨區就讀位於上水的幼稚園,但獲派的是在30個志願也沒有選擇的青衣區小學,直言:“很不滿意,超級失望。”她擔心,若女兒要赴青衣讀書,由深圳來港返學的車程便需要兩至三小時,即使坐清晨六時半的頭班車,也無法準時上學,故此打算到上水、粉嶺的學校“叩門”。
  由於統一派位主要是按家長住址的所屬校網,分配學童到不同學校,為免透過“專網”派到偏遠地區小學,不少內地家長早有部署,包括租住及購買上水單位、安排子女寄居於親友家等,從而爭取北區學額。
  12萬白租樓只為學額
  設於鳳溪創新小學的上水(80校網)派位中心,有內地家長唐小姐承認,去年起與朋友以一年12萬元合資租用上水一個單位,從而取得上水地址報讀學校,孩子最終獲派第二志願的北區小學,她對結果感到滿意,認為即使花12萬元只租不住獲取地址,也是“很值得”。
  在上水居住多年的潘女士,對女兒獲派首志願表現興奮。她笑説,“很開心,因為家住上水彩園邨,小朋友亦獲派邨內小學,學校就在家對面,上學十分方便。”她又認為,教育局為跨境學童而設的專網,達到分流作用。
  “自行分配學位”佔學額五成
  小一派位有“自行分配學位”及“統一派位”兩個階段。全港公營小學將約50%小一學額,用作“自行分配學位”,每名學生只可以申請一間小學,當中學校必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,俗稱為“世襲生”。其餘會根據“計分辦法準則”所計得的分數,決定派位的優先次序,例如與該校的辦學團體有相同的宗教信仰,可獲加五分。
  學童若在“自行分配學位”階段未獲派學位,則需參加俗稱“大抽獎”的“統一派位”。為免衍生過度催谷的現象,統一派位不會直接考核幼童,而是透過電腦程序,首先處理甲部的學校選擇,然後處理乙部的學校選擇。
  派位過程基本上是以家長的選擇為依歸,若個別學校的申請人數多於其小一學額,電腦會按申請兒童的“隨機編號”,決定分配學位的優先次序。簡單來説,在“統一派位”機制下,不論其子女就讀那間幼稚園、成績或擁有10項全能,也未必可入讀心儀學校。
  雖説是以運氣行先,但家長填表策略也是決定性因素。填表前,家長應先了解心儀小學的派位學額,以及往年的熱門程度,安排好首三個志願的安排。
  此外,“統一派位”主要是按學童住址,分區按校網以選校,因此過去不少家長為入讀心儀學校,不惜使用“假地址”。教育局截至五月底,證實七宗虛報住址個案。倘被發現提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派學位亦會被取消。

作者: whitepurin    時間: 16-6-5 13:13     標題: 回覆:CHING_HO 的帖子

咁公然講都得?應該即刻查呢位唐小姐

作者: KWBN    時間: 16-6-5 13:41

佢咁大膽公開講,可能佢真係唔知恆常地址的定義
作者: Mrslucky8899    時間: 16-6-9 01:35

無收信,查我都無用,41 網派左黃大仙! 叫佢抽起我份申請吧

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5