教育王國

標題: St cath AM Vs SKH 聖公會PM [打印本頁]

作者: woowoowoo    時間: 16-1-14 12:29     標題: St cath AM Vs SKH 聖公會PM

各位爸爸媽媽可否比下意見,囡囡有呢兩間
K1 offer, 應該點選?

作者: tote2hand    時間: 16-1-14 12:31

你住香港定九龍
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 12:33     標題: 回覆:woowoowoo 的帖子

作者: andyan324    時間: 16-1-14 12:38     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

skh

作者: ME1227    時間: 16-1-14 13:54

st. cat
作者: 964000    時間: 16-1-14 14:00     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

St Cat, 其實兩間都好,但今時今日St Cat出名好多

作者: RockMusicLover    時間: 16-1-14 14:16     標題: 引用:各位爸爸媽媽可否比下意見,囡囡有呢兩間 K

原帖由 woowoowoo 於 16-01-14 發表
各位爸爸媽媽可否比下意見,囡囡有呢兩間
K1 offer, 應該點選?
兩間都係好學校,兩間考直私既成績都好。我也會考慮居住地點,因2017聖公會有機會搬返上畢拉山,如非住港島要考慮這一點。

作者: QKmommy    時間: 16-1-14 14:56     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

SKH if u live on the island side. SC if Kowloon or NT.

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 15:18     標題: 引用:St+Cat,+其實兩間都好,但今時今日St+Cat出

原帖由 964000 於 16-01-14 發表
St Cat, 其實兩間都好,但今時今日St Cat出名好多
唔會st cat出名好多嘛!你應該會是九龍人

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 15:19     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

我當年住九龍,二間都有offer,最終揀左skh

作者: dbchu    時間: 16-1-14 15:21     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

無可能會係st cat出名好多啦....

作者: SumYausumsum    時間: 16-1-14 15:22

SKH if u live on the island side. SC if Kowloon X2
作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-14 16:01     標題: 引用:St+Cat,+其實兩間都好,但今時今日St+Cat出

SC幾多%入直私?聖公會有8x%入直私港島黎講得聖公會入直私最強

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 16:10     標題: 引用:Quote:原帖由+964000+於+16-01-14+發表St+C

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-14 發表
SC幾多%入直私?聖公會有8x%入直私港島黎講得聖公會入直私最強

...
仲要睇下skh剩番十幾%唔入直私是什麼學校!那些好多是band1的津校,甚至神校。

作者: mimibama    時間: 16-1-14 16:18

dbchu 發表於 16-1-14 15:21
無可能會係st cat出名好多啦....
同意, skh 绝对差吾过 st cat 啦
作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-14 16:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-14+發表S

原帖由 fruitfulsnoopy 於 16-01-14 發表
仲要睇下skh剩番十幾%唔入直私是什麼學校!那些好多是band1的津校,甚至神校。

...
咪係

作者: ensy    時間: 16-1-14 16:21     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

揀近嗰間!各有各好,無謂多花時間喺交通。坦白講,要考直私,家長緊要過學校!

利申: 好close嘅親戚兩個小朋友讀SKH,知道課程唔特別深,不過家長好努力為小朋友增值!

作者: 964000    時間: 16-1-14 16:27     標題: 引用:St+Cat,+其實兩間都好,但今時今日St+Cat出

補充,我係假設樓主不考慮地點問題(可能打算搬)否則當然㨂近D個間啦。

作者: 卡瑤    時間: 16-1-14 16:57     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

Skh for sure!

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-14 17:15

SKH 一定!St Cat 收幾多人?SKH 收幾多?講緊 600 VS 180。 淨係面試問的問題已經分高下!知道邊間先係神級幼稚園啦。話St Cat 出名好多的可能只係識Kelly個仔入讀。
作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 18:18     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

其實港島人基本上唔會去考st cat,但九龍人會去考Skh.
不過覆返樓主,九龍揀九龍,香港揀香港吧!因st cat會考九龍的小學好,但skh就考香港小學好。

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 18:20     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

其實當年我自己覺得根本唔同level才會住九龍都揀skh。

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-14 19:58

還有,St Cat 的申請表我記得佢好明確有問父母讀邊間小學及中學,而S K H只係問哥哥或姐姐讀緊邊間,沒有問父母,如果你的仔女係第一個大仔,他根本不知道父母係讀邊一間小學或中學的。咁樣就好明顯知道係邊一間幼稚園先至揀舊生啦!
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 20:04     標題: 引用:Quote:dbchu+發表於+16-1-14+15:21+無可能

作者: ensy    時間: 16-1-14 20:12     標題: 引用:SKH+一定!St+Cat+收幾多人?SKH+收幾多?

原帖由 M_Tam_8080 於 16-01-14 發表
SKH 一定!St Cat 收幾多人?SKH 收幾多?講緊 600 VS 180。 淨係面試問的問題已經分高下!知道邊間先係神 ...
又唔好太神化一間幼稚園,SKH係好好,不過都唔識變魔術,小朋友本身資質好係最重要因素。只可以話學校識揀人。

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-14 20:15

pigpigpoopoo 發表於 16-1-14 20:04
凈係語境skh就比不上
那麼你知唔知名幼如寶山,根德園,聖保祿都係用中文廣東話。唔同你會話St Cat 好過寶山,聖保祿?讀幼稚園唔係淨係講語境。
作者: nic_bb    時間: 16-1-14 20:29     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

大家冷靜d,各有各好,住九龍揀sc,港島揀skh,3歲小朋友,讀近d好

作者: cccbaby    時間: 16-1-14 20:44

Skh 有宗教信仰,教得小朋友好有品德。一般太商業化的學校不能做到。
作者: Jupiter    時間: 16-1-14 21:12     標題: 引用:其實當年我自己覺得根本唔同level才會住九

原帖由 fruitfulsnoopy 於 16-01-14 發表
其實當年我自己覺得根本唔同level才會住九龍都揀skh。
同意唔同level, SKH一向唔係sell深同language, 我係過來人,考小學呢兩樣唔係最重要

作者: dragon2013    時間: 16-1-14 21:18     標題: 引用:大家冷靜d,各有各好,住九龍揀sc,港島揀s

原帖由 nic_bb 於 16-01-14 發表
大家冷靜d,各有各好,住九龍揀sc,港島揀skh,3歲小朋友,讀近d好

...
Agree

作者: monodad    時間: 16-1-14 21:25     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

淨係睇Fans數目都知邊間勁D啦,係咪?

作者: newmum2012    時間: 16-1-14 21:42     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

咁st cat 同 劍鳴,邊間好d呢?

作者: AJBabies    時間: 16-1-14 21:50     標題: 引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+16-01-14+

原帖由 Jupiter 於 16-01-14 發表
同意唔同level, SKH一向唔係sell深同language, 我係過來人,考小學呢兩樣唔係最重要

...
真心請教,考小學最重要係咩?唔係學術同表達能力?我都要為囝囝想清楚應該選擇咩學校,謝謝

作者: monodad    時間: 16-1-14 21:52     標題: 引用:咁st+cat+同+劍鳴,邊間好d呢? +

原帖由 newmum2012 於 16-01-14 發表
想邊方面好?派位好定學術好?

作者: newmum2012    時間: 16-1-14 22:02     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

想考私立直資或叩一線津小

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-14 22:14     標題: 引用:淨係睇Fans數目都知邊間勁D啦,係咪? +

原帖由 monodad 於 16-01-14 發表
淨係睇Fans數目都知邊間勁D啦,係咪?
各有fans

作者: monodad    時間: 16-1-14 22:17     標題: 引用:想考私立直資或叩一線津小 +

原帖由 newmum2012 於 16-01-14 發表
想考私立直資或叩一線津小
st cat,但係要做頭果浸。

作者: 964000    時間: 16-1-14 22:23     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

呢排St Cat fans 少左因為已放榜多時,可能已經去了刨小學版,SKH剛放榜所以fans比較鼎盛D

作者: i2be    時間: 16-1-14 22:28

newmum2012 發表於 16-1-14 21:42
之前有人比較入一線名校比率,好似差不多
作者: nic_bb    時間: 16-1-14 22:28     標題: 引用:呢排St+Cat+fans+少左因為已放榜多時,可能

呢排St Cat fans 少左因為已放榜多時,可能已經去了刨小學版,SKH剛放榜所以fans比較鼎盛D

...
我係SC用家,近來的確刨緊小學版,jm聰明

作者: i2be    時間: 16-1-14 22:35

M_Tam_8080 發表於 16-1-14 17:15
SKH 一定!St Cat 收幾多人?SKH 收幾多?講緊 600 VS 180。 淨係面試問的問題已經分高下!知道邊間先係神 ...
咁題目差不多深,SKH 好似要 perfect score 先收假如 SC 都 perfect score 先收,仲收到600人, 就真係神校

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:26     標題: 回覆:M_Tam_8080 的帖子

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:28     標題: 引用:還有,St+Cat+的申請表我記得佢好明確有問

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:33     標題: 引用:其實港島人基本上唔會去考st+cat,但九龍人

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 23:34     標題: 引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+16-01-14+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-14 發表
據我身邊港島媽媽,真係好多報st. Catherine.

利申:兩間都無報
但我識的全部都冇報。可能要睇區分,港島東可能會掛。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:39     標題: 引用:Quote:M_Tam_8080+發表於+16-1-14+17:15+SK

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-14+發

作者: fruitfulsnoopy    時間: 16-1-14 23:43     標題: 引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+16-01-14+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-14 發表
我識嘅媽媽嚟自港島南區、半山、中西區都有
算啦,我不是要同你爭拗。我只是分享。

作者: RockMusicLover    時間: 16-1-14 23:45     標題: 引用:Quote:原帖由+Jupiter+於+16-01-14+發表同

原帖由 AJBabies 於 16-01-14 發表
真心請教,考小學最重要係咩?唔係學術同表達能力?我都要為囝囝想清楚應該選擇咩學校,謝謝

...
表達能力,記憶力,開朗性格,談吐咬字,理解力,學校知名度,坦白講呢幾樣兩間都肯定比到,再黎比較一線直私成功率,又會可能年年唔同,同埋又係果句兩間都好。講到最尾又係睇平時父母點教....

所以我一開始就問樓主,如果17年skh真係搬返去畢拉山有無concern, 因為上山真係遠左,不再是地鐵沿線,課外活動留校要自己接送有無concern?

其實地點都非常之緊要。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-14 23:51     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-14+發

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:10

i2be 發表於 16-1-14 22:35
咁題目差不多深,SKH 好似要 perfect score 先收假如 SC 都 perfect score 先收,仲收到600人, 就真係神校
...
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自己答老師問題,問題一啲都唔深,好簡單直接。相反s K H的係兩個家長同小朋友一齊見,問什麼問題都聽得一清二楚你去爬下文先啦
作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:12

我有朋友考S K H ,係大仔,所有問題都答到但都無收. 好肯定聖公會幼稚園不是要完美答案才收到的,你去看看他面試之後嗰條Post ,就知人哋問乜嘢問題.
作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:15

pigpigpoopoo 發表於 16-1-14 23:26
其實哥哥姐姐讀邊間係緊要過父母讀邊間,分數都高啲,愧你講得出👍👍

...
我相信佢唔會全部收晒二仔二女囉,都有大仔大女囉。咁唔通大仔大女都有reference嗎? 同埋就算有哥哥姐姐都唔一定係讀緊小學啦,有好多可能都係讀緊K2 or K3.
作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:20

唔明點解咁多 die hard fans.....大家都係分享一下。難道你喺度一味死撑支持某間學校,呢間學校來年考直資就會好些嗎?聖公會升小學的成績係全部透明度極高,請問 St Catherine的在哪裏呢?都係靠聽呢個講聽嗰個講。
作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:31

我朋友叫我同樓主講,叫佢揀St Cat, 因為佢好想SKH call waiting 佢喎。
作者: miacasa    時間: 16-1-15 00:32     標題: 回覆:woowoowoo 的帖子

為小朋友著想,選間近屋企。

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-15 00:35     標題: 引用:Quote:i2be+發表於+16-1-14+22:35+咁題目差

原帖由 M_Tam_8080 於 16-01-15 發表
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自 ...
雖然無in st.cat...但睇過interview內容之後就知唔同level

作者: i2be    時間: 16-1-15 00:36

M_Tam_8080 發表於 16-1-15 00:10
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自 ...

你指我無考st cat ?有呀。st cat 都係坐隔離喎,st cat 有一條 sequential instruction, 要聽曬幾個指令再跟著做,算難,因為考attention span. 仲有一條係問,類似相同顏色放另一個不同顔色的 plate 都難。其他攞野果D就易。
SKH 係深,但老師評估技巧好D,呢個係我對 SKH 印象好的原因。我帶兩個小朋友,考過好多學校,另一間評估技巧好的學校是聖士提反女校。

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:43     標題: l

回覆 i2be 的帖子

i2be, 不是有心辯論,我自己就兩間都有考,我就真係覺得好唔同level呢。原本都覺得兩間係差唔多級數,去完面試之後高低立見, 真心講。
利申:我兩間都有offer. 第一個小朋友。係超大B。12年12月。N 冇人士。但會放St Cat。

作者: i2be    時間: 16-1-15 00:45

回覆 pigpigpoopoo 的帖子

我估 perfect score 係最低要求。因為我大仔幾年前做曬,全對,都只收下午班,後尾無讀
作者: i2be    時間: 16-1-15 00:47

回覆 M_Tam_8080 的帖子

你指邊間深D?技巧係SKH 好好多
作者: nic_bb    時間: 16-1-15 00:47     標題: 引用:Quote:原帖由+M_Tam_8080+於+16-01-15+發表

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-15 發表
雖然無in st.cat...但睇過interview內容之後就知唔同level
無意冒犯,真心問言下之意面試內容越深越難就代表高level d?兩間學校各有各好,點解開口埋口分level, 邊間神d,邊間多fans d呢?選校唔係應該睇小朋友性格,家長對小孩敎育及升小期望,家校地點距離咩?又係嗰句,沒有最好,只有最適合,共勉之。

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 00:53

回覆 nic_bb 的帖子

Nic_bb, 聖公會問的問題一點都不深,但就係很看似簡單佢考小朋友的記憶力邏輯力推理,理解問題的能力,一句簡單的問題考好多好多野出來。連問家長的問題都係看似簡單但都考起好多家長。聖公會幼稚園出名係重視德育品行,係一間有愛心的學校。但從未聽過St Cat 用家讚 St Cat 重德育。多數係名氣及英文強。
作者: adalyho    時間: 16-1-15 00:56     標題: 引用:唔明點解咁多+die+hard+fans.....大家都係

唔明點解咁多 die hard fans.....大家都係分享一下。難道你喺度一味死撑支持某間學校,呢間學校來年考直資 ...

作者: nic_bb    時間: 16-1-15 01:07     標題: 引用:回覆+nic_bb+的帖子 Nic_bb,+聖公會問的問

回覆 nic_bb 的帖子

Nic_bb, 聖公會問的問題一點都不深,但就係很看似簡單佢考小朋友的記憶力邏輯力推理, ...
我贊同skh係重德育嘅好學校,如果我唔係住新界太遠又唔會搬屋我都會俾我犬兒試吓考。我想講嘅係人人背境唔同,想要嘅嘢唔同,sc一定冇skh咁多德育敎育,但例如若家長想內向怕羞小朋友大膽d presentable d,可能又有所取捨揀sc,我仔唔怕羞,本身意見多多,若本身住得唔太遠我又會揀skh,係咪?只係想大家平心而論。

作者: nic_bb    時間: 16-1-15 01:14     標題: 引用:Quote:原帖由+AJBabies+於+16-01-14+發表真

原帖由 RockMusicLover 於 16-01-14 發表
表達能力,記憶力,開朗性格,談吐咬字,理解力,學校知名度,坦白講呢幾樣兩間都肯定比到,再黎比較一線直 ...
Agree

作者: puichingforsure    時間: 16-1-15 01:14     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-15 01:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-15+發表

原帖由 nic_bb 於 16-01-15 發表
無意冒犯,真心問言下之意面試內容越深越難就代表高level d?兩間學校各有各好,點解開口埋口分level, 邊間 ...
唔好咁激動~又無話唔同level係邊間高d...邊間低d....唔好對號入座....每人對心儀學校心中都有自己把尺....學校最緊要適合自己小朋友就最重要!

作者: nic_bb    時間: 16-1-15 01:28     標題: 引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+16-01-15+發表無意

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-15 發表
唔好咁激動~又無話唔同level係邊間高d...邊間低d....唔好對號入座....每人對心儀學校心中都有自己把尺.... ...
哈哈,冇激動冇激動...我喺EK咁耐都好少動氣,大家理性討論姐☺️

作者: Jupiter    時間: 16-1-15 01:34     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

Skh肯定唔係收perfect score, 因為舊年我囝有小部分做錯,收左上午正取。N冇人士,家姐唔係舊生,直資P1,超大B

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 01:35

參與/回覆主題
RE: 聖公會面試 [修改]
cleverGG 發表於 15-12-11 16:52
我好同意你嘅講法我個都系細b, 11月,但我地好enjoy, 覺得好challenging, 透過面試,可以睇到自己小朋友有哪些不足,又好驚喜見到小朋友竟然可以做到一d我地大人都未必做到嘅tasks,真心佩服呢間學校。基本知識,邏輯,記憶,大小肌肉發展,研究力,解難力,耐性,專注力,多方位思考,選擇能力,語言對答,全部都考齊,真系非常全面。我覺得有好大得著,啟發我原來可以咁樣同小朋友「玩」。大家覺得有trap? 我反而覺得系我地嘅固有思維束縛左自己。比如人地問A同B有咩唔同?一般就會覺得一定有唔同,沿住呢個方向去想,找不到就會開始懷疑自己的眼力。但其實答案可以系:A同B系一樣的。祝今明兩天的家長和小朋友可以真心享受學校的面試,考到理想的幼稚園

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 01:42

去search 下呢條post. SKH面試完家長的feedback. 我記得St Cat 面試完幾日好似有個post 係比好多家長鬧然後比deleted了。其實我身邊有朋友的而且確告訴我那天她比St Cat 老師面試當日叫 withdraw and give up ....好慘!
作者: LLKK    時間: 16-1-15 01:43     標題: 引用:SKH+一定!St+Cat+收幾多人?SKH+收幾多?

原帖由 M_Tam_8080 於 16-01-14 發表
St cat 收咗600人?

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-15 01:43     標題: 回覆:M_Tam_8080 的帖子

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-15 01:44     標題: 引用:參與/回覆主題RE:+聖公會面試+[修改]clever

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 01:46

回覆 pigpigpoopoo 的帖子

相信呢間幼稚園唔太需要做線稿咯。
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-15 01:48     標題: 回覆:M_Tam_8080 的帖子

作者: M_Tam_8080    時間: 16-1-15 01:49

Anyway, 能夠值得那麼多家長參與的topic, 都一定係好學校啦。
作者: twotwoshing    時間: 16-1-15 08:15

兩間都有offer,即小朋友有番咁上下,將來考直私都冇乜分別。
skh有宗教,靈性教育,如喜歡宗教較適合,老師流失率亦低,有經驗。
除老師外,同學都好重要,近朱者赤。
作者: Park88    時間: 16-1-15 08:56

回覆 woowoowoo 的帖子

我覺得SKH會好d,好多小朋友考小一都去到 St Paul Co ed, 因為係有聯繫嘅學校!極之難入!相反,SC通常睇埋父母讀邊間中小學(冇問大學,因對佢地學校冇用),想搵d有世襲制必收的小朋友,提升佢地小一入學率!一年大約600人畢業,身邊好多過來人都憶怵,其實好多小朋友冇心儀小一offer,甚至冇offer! 好靠家長同小朋友出外進補!冇錯,SC今年面試時,比好多家長唔開心嘅經歷,以前一向名氣取勝,但今年好多人如夢初醒,發現同其他幼稚園冇特別大分別,不再盲目追逐!
作者: Park88    時間: 16-1-15 09:02

回覆 Park88 的帖子

總括來講,2間都係好學校,但要明白玩法!要明白自己想小朋友讀什麼小學!小朋友適合什麼環境學習!家庭support足夠否(來回交通補課,課外活動或上學等等)每個人也不同!
作者: ensy    時間: 16-1-15 09:14     標題: 引用:回覆+woowoowoo+的帖子 我覺得SKH會好d,

原帖由 Park88 於 16-01-15 發表
回覆 woowoowoo 的帖子

我覺得SKH會好d,好多小朋友考小一都去到 St Paul Co ed, 因為係有聯繫嘅學校!極 ...
其實SKH入St Paul Co-Ed都只係最top嗰浸,仲要父母發功,同讀SC無分別!親戚小朋友大嗰個入到,K時係全補!細嗰個都係SKH,不過入有兄姐都入唔返co-ed,只有二三線直資offer,所以好睇小朋友本身,亦唔好以為可以只靠幼稚園入一線小學,家長學生要一齊努力。

我依然覺得,兩間都係好學校,無需要夾硬話邊間好d神d!

作者: ensy    時間: 16-1-15 09:16     標題: 引用:回覆+Park88+的帖子 總括來講,2間都係好

原帖由 Park88 於 16-01-15 發表
回覆 Park88 的帖子

總括來講,2間都係好學校,但要明白玩法!要明白自己想小朋友讀什麼小學!小朋友適合 ...
贊成

作者: i2be    時間: 16-1-15 09:44

ensy 發表於 16-1-15 09:14
其實SKH入St Paul Co-Ed都只係最top嗰浸,仲要父母發功,同讀SC無分別!親戚小朋友大嗰個入到,K時係全補! ...
其實SKH 朋友眼中心儀的小學,係paul boy 多D,所以呢間學校男仔比例高,事實入paul boy 比例亦高。
作者: ensy    時間: 16-1-15 09:56     標題: 引用:Quote:ensy+發表於+16-1-15+09:14+其實SKH

原帖由 i2be 於 16-01-15 發表
其實SKH 朋友眼中心儀的小學,係paul boy 多D,所以呢間學校男仔比例高,事實入paul boy 比例亦高。 ...
唔只Paul boy,入其他直私都好好!所以我話學校揀小朋友叻!但坦白講,我識嘅SKH家長多少都有外補。小朋友叻,家教好,老師引導有方,good peer influence,全部喺考小一時有用。呢d亦係一線私幼共通點,相信SKH同SC都可以俾到樓主,所以我先覺得無謂浪費時間喺交通,小朋友有足夠休息亦好重要!

作者: mininab    時間: 16-1-15 18:17

M_Tam_8080 發表於 16-1-14 17:15
agree, 睇反St Cat 小一admission, 其實唔係全部600人都入到top school.  
作者: lovely_meloci    時間: 16-1-15 20:36

小女有劍鳴,蘇浙 和 聖公會,請問應該點揀好?不計地區。先在此謝謝各位家長。
作者: woowoowoo    時間: 16-1-15 22:39     標題: 回覆:St cath AM Vs SKH 聖公會PM

先多謝各位爸媽的意見,這兩間學校都係好好的學校,所以今次係“選擇困難症“。

明白沒有“最好“的學校,只有“最適合“小朋友學校;常聽人說讀st cath 小朋友的特點是“活潑,開朗,自信,表達能力高,英文好“,所以很多小學都喜歡收他們作學生; 那麽聖公會的學生的特質是什麼,可以形容一下嗎?因為我想為小朋友選一間她合適又讀得開心的幼稚園
先謝各位!

作者: QKmommy    時間: 16-1-15 23:02

woowoowoo 發表於 16-1-15 22:39
先多謝各位爸媽的意見,這兩間學校都係好好的學校,所以今次係“選擇困難症“。

明白沒有“最好“的學校, ...
我覺得你講的形容詞都適合 SKH 的學生啊
活潑,開朗,自信,表達能力高,英文好 (雖然英文好都有好多係外補的)
仲有SKH的小朋友好有禮貌,好乖巧同比較謙虛 (可能同基督教教育有關),D兩個特質好多小學好 buy

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5