教育王國

標題: 中二答題技巧唔掂,點算............ [打印本頁]

作者: rebecca0113    時間: 16-1-21 09:09     標題: 中二答題技巧唔掂,點算............

中一時都已經發覺我小朋友無論咩科目都係衰係長問題度,我諗住佢剛剛上到中學要時間適應啦,點知現在中二都係咁,學校出的長問題佢雖則寫到好多字,但完全唔中point,佢唔係無溫書ka,其他如填充呀,Grammer,都無失分wor,剛剛exam 完佢的長笞完全係無分,中文重fail 埋

我同佢傾過,佢都覺得自己唔識點樣handle的長笞問題技巧,想問問有無人知出面的補習班有無係學的答題技巧可唔可以幫到佢?謝謝

作者: mamee    時間: 16-1-21 10:53     標題: 引用:中一時都已經發覺我小朋友無論咩科目都係衰

原帖由 rebecca0113 於 16-01-21 發表
中一時都已經發覺我小朋友無論咩科目都係衰係長問題度,我諗住佢剛剛上到中學要時間適應啦,點知現在中二都係 ...

有無話特別邊科的長問題拎晤中分?

作者: rebecca0113    時間: 16-1-21 11:19

mamee 發表於 16-1-21 10:53
有無話特別邊科的長問題拎晤中分?
科科都係因為長答問題唔得,無左好多分

作者: MariaTsui    時間: 16-1-21 11:29

作文成績怎樣??我覺得只要有溫書,就可以用自己的文字表達出來,通常用中文作答的科目,應該會好一點.
作者: rebecca0113    時間: 16-1-21 11:49

MariaTsui 發表於 16-1-21 11:29
作文成績怎樣??我覺得只要有溫書,就可以用自己的文字表達出來,通常用中文作答的科目,應該會好一點. ...
佢就係衰左係中文同中史的長答所以唔合格,但佢其他如填充,配對,文言文解釋就無問題.......

作者: cdefg2333    時間: 16-1-21 15:39

作者: palmchristy    時間: 16-1-21 15:45

rebecca0113 發表於 16-1-21 09:09
中一時都已經發覺我小朋友無論咩科目都係衰係長問題度,我諗住佢剛剛上到中學要時間適應啦,點知現在中二都係 ...

我遇到100%相同的問題, 又係長問題完全唔掂. 請高人指教, 可以如何幫忙去改善?

作者: bb0405    時間: 16-1-21 16:42     標題: 引用:Quote:rebecca0113+發表於+16-1-21+09:09+

作者: MariaTsui    時間: 16-1-21 19:57     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-1-21+11:29+作

原帖由 rebecca0113 於 16-01-21 發表
佢就係衰左係中文同中史的長答所以唔合格,但佢其他如填充,配對,文言文解釋就無問題.......
...
可能需要多閱讀課外書。

作者: 香香    時間: 16-1-22 08:07     標題: 引用:Quote:rebecca0113+發表於+16-1-21+09:09+

作者: TiffanyLing    時間: 16-1-22 08:58

老師派卷會講一次答案, 有D派答案. 叫小朋友炒一份比你參考吓問題所在。
作者: palmchristy    時間: 16-1-22 09:42

尋晚做左中史科賽後檢討. 稍後再分享觀察和結論.
作者: TwinWong    時間: 16-1-22 09:51

rebecca0113 發表於 16-1-21 11:49
...

男仔, 會唔會多D睇推理/偵探小說好D,
初中中史就先去記熟D重点, 出个腦图分朝代/皇帝/功/過/腐敗/昏庸無能...
相信上堂時老師會講低有咩重点要學生記住,
D長問題有時遇著小小推敲/取巧, 唔太記得晒但寫到重点都會比到分,
再多扣下錯別字

作者: manwaimail    時間: 16-1-22 22:10

我細女果時都係咁,永遠差少少, 我都因為咁,幫佢搵補習專補答題技巧,教佢睇問題,咁so far 到依家都ok 既,不過就懶,成日唔溫書
作者: palmchristy    時間: 16-1-25 14:56

經檢討後, 長答題答得唔好的原因是 -

1. 唔熟書, 所以答得唔實淨, 寫左野當答左題, 甚至要用想像力答題;
2. 唔識睇題目, 以致問東答西;
3. 唔識得用資料;
4. 唔識分配答案長短 (例如3分題要寫3個points);
5. 用詞不夠精簡, 太累贅地用幾句答一個point.

就以上弱項, 大家覺得應該點幫佢改善?
作者: qkhui    時間: 16-1-26 13:04

我想問問大家, 小朋友小學會點答長題目? 好似常識, 會用咩形式答?
我小朋友唔知係唔係由小學開始, 習慣佐點答長題目. 由初初唔係太捉到重點,到高小慢慢可以捉得實o的. 到五六年級他在長答大部份都唔會被老師扣分.
到依家初中, 在chi history 的長答, 佢都仲可以keep 到.

由小學開始. 我自己覺得, 首要一定要熟書. 而在溫書時, 我會同一個ans用唔同o既方法去問佢. 等佢習慣原來一個ans 可以有唔同o既問法, 等佢唔會見到唔同佐問法, 就唔知問緊咩. 到睇返個ans 時才知道. 原來係答le個ans. 噉佢試得多就會知要答咩. 噉同埋中學同小學問野又會唔同, 小學好直接問你好處壞處. 但中學唔會用le o的字眼問你. 所以要識睇, 噉就知佢原來係問緊你好處同壞處. 知要答咩. 睇分數都係好重要. 我仔會識睇, 如果個條得1-2分, 佢唔會答太多野. 但到4-6分佢就知要點寫. 同會數有幾多個point 去答.

大家都仲係初中, 仲有時間. 多o的練習. 一定可以進步. 加油 !

作者: smartwong    時間: 16-1-26 22:43

試試看考得好又高分同學的答案,比較自己所答的與同學們有什麼分別,了解同學們取分之道,捨短取長。
作者: mamee    時間: 16-1-27 09:52

rebecca0113 發表於 16-1-21 11:49
...

中文長題目失分,是否即係閱讀理解?可能你仔未能理解文中深層的意思,只答了文中的表面野,所以無分。其實我仔都係咁,佢都係中二,今次考試佢都話白話文那篇閱讀理解做得差。一係自己買練習做下,一係找人補下習。

反而中史,同中文科應該無乜關係。我仔中文中作一般,但中史成績係好好,因為中史一直以來係佢興趣,一般時地人已經滾瓜爛熟。

正如有位網友分享,時序,時地人要熟,唔好亂。上堂老師會叫同學抄重點,就係怕小朋友記唔晒,呢個要熟讀。你看看老師的評分答案,從中拆解啲分係點俾,同阿仔一齊研究下。

作者: MariaTsui    時間: 16-1-27 12:37

qkhui 發表於 16-1-26 13:04
我想問問大家, 小朋友小學會點答長題目? 好似常識, 會用咩形式答?
我小朋友唔知係唔係由小學開始, 習慣佐點 ...

睇分數答問題這技巧很重要,所以我會教囝囝答題技巧,如何答,有幾多個POINT,他睇題目要求就跟住答,而且整份卷的時間分配等等,我都有講,主要是傳授私的考試心得,當然一定要囝囝溫熟書是最基本.
作者: qkhui    時間: 16-1-27 14:34

有關中文閱理, 我都覺得白話文比文言文更難. 我仔f.1時都係, 白話文取得好少分, 有時見佢ans 同老師ans 其實都好相似, 但可以1分都無, 其實都唔太明. 噉f.2 開學, 找了一位哥哥教仔仔中文, 哥哥主要都係跟仔仔做閱理, 教佐佢一o的點睇文章, 點睇題目. 教佢要寫得深入o的, 唔係寫太表面, 另寫多都唔好寫少. 岩岩考完第一次試, 唔知有沒有進步..ha
作者: 香香    時間: 16-3-6 07:33     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-1-21+11:29+作

作者: October.    時間: 16-3-6 17:59

rebecca0113 發表於 16-1-21 09:09
剛剛exam 完佢的長笞完全係無分,中文重fail 埋
初中呢個情況, 中史就係溫書溫唔夠熟,有d長答題雖然需要分析,但熟讀課文都好緊要,很多重點內容課本都有,熟悉課文既話,唔會完全無分。

如果係中文科, 就係閱讀理解出問題,唔多關答題技巧事。

作者: yy449    時間: 16-3-11 11:00     標題: 引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+16-01-21+發

原帖由 bb0405 於 16-01-21 發表
same
我家中一生都遇到相同的問題,求高手指點!

作者: nanafafa    時間: 16-4-19 02:21

作者: Yanamami    時間: 16-4-19 08:58

揸住份卷向老師求教点样答先可以好d高分d. 老師有一套評分標準,無謂自己估估下~肯问既学生老師通常欢迎。
作者: alanchan11    時間: 16-4-19 11:21

答問題要睇餸食飯, 三幾分既題目答重點就夠, 十幾廿分既題目就要寫得詳細D. 不過最緊要知道題目問咩, 諗清楚條題目係想你俾D咩答案佢, 千奇唔好見到一兩個關鍵字就拿拿聲將相關既野寫晒出嚟.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5