教育王國

標題: 朋友個仔 : 九龍城網B3男仔, 強項游泳, 大家有咩建議學校 [打印本頁]

作者: wongkaka    時間: 16-1-21 10:59     標題: 朋友個仔 : 九龍城網B3男仔, 強項游泳, 大家有咩建議學校

朋友個仔 : 九龍城網B3男仔, 強項游泳, 大家有咩建議學校?
作者: Yanamami    時間: 16-1-21 11:15

今年P5? 如係P6, 会唔会问得遲左?
作者: mcl203    時間: 16-1-21 11:24

強項游泳係不太有用....係要達到某D強勁時間
唔同學校有唔同強度要求 ~~~
作者: kkk3316    時間: 16-1-21 12:11

回覆 wongkaka 的帖子

自稱強項同奬項係两件事,小朋友有無奬攞過?
作者: mcl203    時間: 16-1-21 12:24

kkk3316 發表於 16-1-21 12:11
回覆 wongkaka 的帖子

自稱強項同奬項係两件事,小朋友有無奬攞過?
似乎....游泳最主要睇PB/時間....時間夠快理應有獎
相反....有獎唔等於時間夠強 ~~~

作者: Yanamami    時間: 16-1-21 12:31

我淨係諗到体艺……如果游水真係好劲,DB应—早揾左佢,唔洗而家问意見……
作者: elbar    時間: 16-1-21 12:33

wongkaka 發表於 16-1-21 10:59
朋友個仔 : 九龍城網B3男仔, 強項游泳, 大家有咩建議學校?

如現時小6,自行招生已經完結,只有寄望派位
作者: little_yolky    時間: 16-1-21 12:41

Yanamami 發表於 16-1-21 12:31
我淨係諗到体艺……如果游水真係好劲,DB应—早揾左佢,唔洗而家问意見…… ...
但係B3男仔, DB都唔會收吧!
作者: wongkaka    時間: 16-1-21 13:44

佢媽媽真的只寄望派位

作者: kkk3316    時間: 16-1-21 13:56

回覆 mcl203 的帖子

有獎就填入獎項攔,冇就填入活動興趣,講PB/時間強唔強,學校鬼得閒研究咩?

自己係表格話自己游水PB/時間強,有咩用?可能一到比賽就腳軟,點算咩?

作者: NeoMom    時間: 16-1-21 14:25

kkk3316 發表於 16-1-21 13:56

有獎就填入獎項攔,冇就填入活動興趣,講PB/時間強唔強,學校鬼得閒研究咩?

"講PB/時間強唔強,學校鬼得閒研究咩?" 如果學校會考慮運動的一定會知, 通常學校收運動的是有QUOTA, 所以一定收最勁果D, 未得浪費了QUOTA然後學界又冇表現

作者: wongkaka    時間: 16-1-21 14:33

佢在有泳獎
我個人建議佢可考慮抽獎填九鄧, 九龍塘學校

余振強, 蔡功譜, 聖三一就唔熟
作者: mcl203    時間: 16-1-21 14:45

kkk3316 發表於 16-1-21 13:56

唔係瓜....有學校要求報時間喎...獎項係其次....學校鬼得閒研究??...咁就唔會要人報時間啦
你寫攞乜獎...d D1學校唔難去分辨....只係做出黎既時間O5OK
又講比賽就腳軟....即係申請可以放埋一邊
PB....唔係自己口講....係要出自有認受性既比賽的
係表格填就得??.....上網睇做出黎既時間有幾難
仲有...用体藝去考學校...不少係經教練介紹- ~~~

作者: mcl203    時間: 16-1-21 14:52

little_yolky 發表於 16-1-21 12:41
但係B3男仔, DB都唔會收吧!
DB 有機架....只要真係強者

作者: NeoMom    時間: 16-1-21 15:31

mcl203 發表於 16-1-21 14:52
DB 有機架....只要真係強者
如果係DB收得果D, 學校唔搵佢, 佢個教練都會幫佢搵學校, 根本唔洗喺度問

作者: Yanamami    時間: 16-1-21 15:35

wongkaka 發表於 16-1-21 14:33
佢在有泳獎
我個人建議佢可考慮抽獎填九鄧, 九龍塘學校
其実去到大抽獎,有無獎已不再重要,最紧要係个隨机no靚同揀啱自己banding既学校~
作者: wongkaka    時間: 16-1-21 15:48

THANKS ALL
作者: kkk3316    時間: 16-1-21 19:17

講咁耐,得DB要報時間,哩間學校收體艺學生,都係想幫佢攞奬先收B2B3,收親都係港青,少青,他們個個都係所屬體會擊敗無數同齡小朋友。由奬項大少,全港排名分出高低。
唔通見你幾好時間而收你培訓咩?未見過!最好一入就幇佢攞奬。

PB/時間強,自娛就得,係香港人就現實D!如果佢得兩個位,第三個少個奬佢都唔彩你,你估佢係體育培訓中心?佢係D1奬牌制造廠。

作者: mcl203    時間: 16-1-21 19:46     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 講咁耐,得DB要報時間

原帖由 kkk3316 於 16-01-21 發表

講咁耐,得DB要報時間,哩間學校收體艺學生,都係想幫佢攞奬先收B2B3,收親都係港青, ...
其實,最終想表達D乜

作者: kkk3316    時間: 16-1-21 21:07     標題: 回覆:mcl203 的帖子

我想講考學校,一講得運動成就,就要攞獎項離講。唔係講PB或時間!

作者: mcl203    時間: 16-1-21 23:52

kkk3316 發表於 16-1-21 21:07
我想講考學校,一講得運動成就,就要攞獎項離講。唔係講PB或時間!

咁我又真係未見過PB/時間超快....係全港同齡頂尖級....係甚少出賽....又甚少攞獎喎
只係見過攞唔少獎.....PB/時間未夠快....考學校時唔計
作者: 5kin    時間: 16-1-22 00:15

咁音樂呢?
考到幾多級,同攞唔攞到奬係無直接關係𠺢喎。

總會有人考試時表現完美,一比賽就發台瘟。

考到音樂幾多級會唔會考學校時報上去學校呀?十個有十個都會。
咁十個入面有幾多個有比賽?當中又有幾個攞奬?

作者: Yanamami    時間: 16-1-22 09:28

mcl203 發表於 16-1-21 23:52
咁我又真係未見過PB/時間超快....係全港同齡頂尖級....係甚少出賽....又甚少攞獎喎
只係見過攞唔少獎..... ...
我諗佢意思係你覚得你个PB快啫,我个PB可以比你既快,佢既PB又可以比我既更快,所以单講PB係無乜意思,講比賽项目大会紀錄有意思d禁啫。正如我女区際有金,但分齡从來無牌—样,佢既PB其实同真正勁人都係差一大截~
作者: mcl203    時間: 16-1-22 09:36

Yanamami 發表於 16-1-22 09:28
我諗佢意思係你覚得你个PB快啫,我个PB可以比你既快,佢既PB又可以比我既更快,所以单講PB係無乜意思,講比 ...

Thx...我明既....所以咪一早講要夠強....報時間囉....要有認受性....只係網友唔明

PS....夠強既意思係.....同齡/組時間要係全港去睇....唔係自己認為自己好強 ~~~

作者: NeoMom    時間: 16-1-22 10:12

不是的, 唔同比賽有唔同級數, XXX錦標賽第一同泳總錦標賽第一是兩碼子的事, 當然, 在最TOP的比賽攞得獎, 其PB一定靚,

有獎當然要報, 不過我話你知學校係睇時間不是睇你個獎

作者: 5kin    時間: 16-1-22 10:32

依家講乜都無用,過晒廟啦。

作者: Band5    時間: 16-1-22 10:38     標題: 回覆:朋友個仔 : 九龍城網B3男仔, 強項游泳, 大家有咩建議學校

我覺得負責運動嘅,多數都睇PB重要過獎項,攞唔攞獎可能要睇運氣,而且你之前攞幾多個獎,都只屬於小學,唔關中學事。PB好,之後為中學攞獎就容易,你怯場或者其他問題,中學隨時幫到你,你冇天份就冇人幫到你!

作者: wongkaka    時間: 16-1-22 12:17

佢聯校有獎, 不是超勁, 其實依家只可靠大抽獎
靠運仔
作者: mcl203    時間: 16-1-22 13:37     標題: 引用:佢聯校有獎,+不是超勁,+其實依家只可靠大抽

原帖由 wongkaka 於 16-01-22 發表
佢聯校有獎, 不是超勁, 其實依家只可靠大抽獎
靠運仔
只有聯校獎,唯有靠抽獎了,揾間適合既中學吧 ~~~

作者: 澤廷    時間: 16-1-22 18:57

男拔、sj和赤柱(那間還有full grant)都收很多游水勁的學生
作者: rambo717    時間: 16-2-23 12:01

回覆 little_yolky 的帖子

如游泳強DB一定收,成績差也只收
作者: rambo717    時間: 16-4-22 15:03

回覆 rambo717 的帖子

只要DB計過你能在學界拿牌,DB一定收,中二中三中四中五也有機會入DB,DB年年各級都在外面找游水强的人入DB
作者: miriam    時間: 16-4-22 15:19

Yanamami 發表於 16-1-21 12:31
我淨係諗到体艺……如果游水真係好劲,DB应—早揾左佢,唔洗而家问意見…… ...
體藝.............唔需要收攞獎機器喎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5