教育王國

標題: 課程 [打印本頁]

作者: PB07    時間: 16-3-10 02:31     標題: 課程

請問課程深嗎?考試是否特別難?

作者: bolun    時間: 16-3-10 14:42

學校校長、老師不主張過谷;好有愛心;功課得5-6樣!默書、測驗、考試期間更少!

我自己覺得教程淺、考得深及出卷細緻。

作者: erictungcc    時間: 16-3-10 17:40     標題: 引用:學校校長、老師不主張過谷;好有愛心;功課

原帖由 bolun 於 16-03-10 發表
學校校長、老師不主張過谷;好有愛心;功課得5-6樣!默書、測驗、考試期間更少!

我自己覺得教程淺、考得 ...
Yes

作者: rulfchan    時間: 16-3-12 00:38

亞囡現在讀初小,好鍾意間學校,讀得好開心。
課程比一線私校略淺,但適中,亦教得幾深入。測、考、默的範圍好早已經收到,有足夠時間準備及温習。老師出卷好細緻、好有心機,連課文中的窿隙位都會在選擇題出埋。
功課量適中,星期五或長假期時會多DD。
小班教學,老師好有愛心,只要做到基本要求,便有貼紙或蓋印鼓勵。測、考達到優良水平,仲會有小禮物。
小息好自由,可以去圖書館外,還可以打波,上電腦室玩電腦,定期仲有不少的活動及攤位比小朋友玩、學習和靈修。

作者: pingulolo    時間: 16-3-12 02:00     標題: 引用:+本帖最後由+rulfchan+於+16-3-12+00:50+編

原帖由 rulfchan 於 16-03-12 發表

多謝分享!

作者: xo883    時間: 16-3-22 15:40     標題: 回覆:pingulolo 的帖子

好睇你讀精英班定普通班, 老師教法同學生回應差別好大,教得淺考得深好攞命

作者: karen55407    時間: 16-3-22 18:36     標題: 引用:好睇你讀精英班定普通班,+老師教法同學生

原帖由 xo883 於 16-03-22 發表
好睇你讀精英班定普通班, 老師教法同學生回應差別好大,教得淺考得深好攞命

...

作者: BBCOW2009    時間: 16-3-24 14:20

xo883 發表於 16-3-22 15:40

...
想請問教精英班的是精英老師嗎? 咁老師間都存在競爭呵.

其實都一條龍上中學, 不是更應注重補底嗎?

作者: karen55407    時間: 16-3-25 20:55     標題: 引用:Quote:xo883+發表於+16-3-22+15:40+好睇你

原帖由 BBCOW2009 於 16-03-24 發表

我唔認同老師有差異囉!

作者: xo883    時間: 16-3-26 09:23     標題: 引用:Quote:原帖由+BBCOW2009+於+16-03-24+發表

原帖由 karen55407 於 16-03-25 發表
我唔認同老師有差異囉!
是絕對有的, 精英班的老師不多教書, 因學生好多都已在外面預習,所以教得快, 阿女讀普通班, 班內同學投訴精英班調過來的同學在課堂常搶答問題而令普通程度的同學不能得到老師較詳細的解答,大家的起跑線不同,老師的處理也不同

作者: xo883    時間: 16-3-26 09:25     標題: 引用:Quote:xo883+發表於+16-3-22+15:40+好睇你

原帖由 BBCOW2009 於 16-03-24 發表

因大家的程度差別很大, 補底的始終有限, 但講真, 教普通班的老師絕大多數很有耐性

作者: karen55407    時間: 16-3-26 09:33

初小沒有精英班
作者: xo883    時間: 16-3-29 10:02     標題: 引用:初小沒有精英班

原帖由 karen55407 於 16-03-26 發表
初小沒有精英班
那兩班普教中就是了

作者: karen55407    時間: 16-3-29 10:42     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-26+發表

原帖由 xo883 於 16-03-29 發表
那兩班普教中就是了
高小才有精英班,入精英班是按全級班名分班的。至於普教中是按中文科能力、普通話科能力和家長意向而分班的,即小朋友如中文科和普通話科成績好就有權讀普教中班,那怕你考第尾。如果你成績好但家長不同意入普教中,亦會安排你入粵教中。雖然,一般選普教中的家長較多,形成要中、普成績高的才可入普教中,所以變相普教中班成績比較好,但並不代表就是精英班。

作者: karen55407    時間: 16-3-29 10:44     標題: 回覆:課程

更正:入精英班係按全級班名次分班

作者: karen55407    時間: 16-3-29 10:51     標題: 回覆:課程

以我小朋友為例,她小二、三也是讀普教中,但她並非精英,是中下游。另外亦有同學名列前茅,但六年也是粵教中班。

作者: nokia9437    時間: 16-3-30 18:28

作者: karen55407    時間: 16-3-30 18:40     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-29+10:51+以

原帖由 nokia9437 於 16-03-30 發表
請問如有分普教中和粵教中, 咁學校出去考TSA時, 也可以普教中學生用普考TSA, 粵教中學生用粵考TSA?
...
不會的!

作者: nokia9437    時間: 16-3-30 18:58     標題: 引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-03-30+發表

作者: karen55407    時間: 16-3-30 19:03     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-30+發表

原帖由 nokia9437 於 16-03-30 發表
多謝回覆
如全校揀一樣嚟考TSA, 咁請問係考普定粵?
會否每年揀唔同?
TSA説話評估係廣東話㗎!從未聽過有普教中卷考㗎!

作者: nokia9437    時間: 16-3-30 22:05     標題: 引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-03-30+發表

作者: xo883    時間: 16-4-1 23:26     標題: 引用:以我小朋友為例,她小二、三也是讀普教中,

原帖由 karen55407 於 16-03-29 發表
以我小朋友為例,她小二、三也是讀普教中,但她並非精英,是中下游。另外亦有同學名列前茅,但六年也是粵教 ...
那就是norm, 還有, 普教中一班30人, 粵教中20人,已清楚明白點解

作者: karen55407    時間: 16-4-1 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-29+發表

原帖由 xo883 於 16-04-01 發表
那就是norm, 還有, 普教中一班30人, 粵教中20人,已清楚明白點解
的確,當年有部分粵教中班的家長都誤以為普教中係精英班

作者: xo883    時間: 16-4-3 11:49     標題: 引用:Quote:原帖由+xo883+於+16-04-01+發表那就

原帖由 karen55407 於 16-04-01 發表
的確,當年有部分粵教中班的家長都誤以為普教中係精英班
整體成績已反映這是事實

作者: ncp    時間: 16-4-6 19:32

借樓主post 一用,請問st Mary p.1 是否巳有science讀? 是否用long man science explore?
作者: chloelovemum    時間: 16-5-24 07:39

回覆 ncp 的帖子

是,由Pr.1 開始讀science,Longman Explore. Pr.4 開始讀geography
作者: ncp    時間: 16-5-24 19:54

唔該晒
作者: idachan    時間: 16-6-5 20:37     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-25+發表

原帖由 xo883 於 16-03-26 發表
是絕對有的, 精英班的老師不多教書, 因學生好多都已在外面預習,所以教得快, 阿女讀普通班, 班內同學投 ...
同意!精英班無乜教書,因為小朋友已懂!

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-6-6 19:27

大家好,我以前讀小學部,啱啱DSE完咗,可以分享一下嘅。
以前啲老師好嚴好注重成績,畢竟我嗰屆唔係一條龍,啲老師依家好好人,好用心教,只要上堂乖乖坐係到同唔欠交功課就Okay。
功課量唔算好多,不過如果想小朋友放學休息時間多啲,有啲勞作小手工或者非純功課嘅家課就需要家長「幫手」。
我小四至小六係精英班(嗰時唔叫精英班,但係我嗰班成績明顯好過其他三班,後來先知我嗰屆係白老鼠)。我同學個妹讀普通話,佢成績唔係最頂尖嗰批,但係佢話唔辛苦,唔需要特別補習或者要學校支援。不過留意,中學雖然頭三年有普通話班,但係到中四全世界都粵語教中文。
課程唔算好深,英文課本比同齡深一年,可能有啲小朋友唔慣英文突然深咁多,但係讀上去就慣。
測驗考試係出得非常細緻同埋唔重複題目/課題,好容易careless mistake而扣分。當年我阿媽要自己睇教科書,考試前出題先至確保到考Top 10。
當然,因為依家一條龍,課程深咗,不過Band 1學校都係培育精英多過全民補底,畢竟中學學位好搶手。
作者: chen_zoe    時間: 16-6-6 19:47     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

Tks

作者: BBCOW2009    時間: 16-6-7 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+xo883+於+16-03-26+發表是絕

原帖由 idachan 於 16-06-05 發表
同意!精英班無乜教書,因為小朋友已懂!
想請問咁精英班老師餘下時間會教些什麼呢?
咁冇補習的同學是否不要入精英班好?就算今年成績有幸可以入到,但入去後老師教咁快,下年成績一定冇眼睇。

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-6-7 15:14

BBCOW2009 發表於 16-6-7 11:09
想請問咁精英班老師餘下時間會教些什麼呢?
咁冇補習的同學是否不要入精英班好?就算今年成績有幸可以入到, ...
唔建議冇補習/父母跟得唔算貼/同埋成績中間嘅學生入精英班,因為正如其他人講,精英班嘅老師會跳嚟教,即係某啲課題會預咗你明白,只會略略帶過,相反普通班嘅老師會詳細教。嗰時我班成績好好,老師就跳咗好多淺嘅課題,直接教深嘅,跟唔上嘅話就好大問題,老師唔會將精英班課程調慢。當時阿媽同我跟得好貼同埋去上門補數先至保持到。
其實入普通班唔代表你成績差/跟唔上,亦都唔代表幾年後入中學會有優勢。中學同小學讀書模式完全唔同,上到去嗰時,本身「精英班」嗰批同學成績冇普通班咁好,普通班同學一下子由普通成績攀升到去全級Top 50,情況就有啲似「以退為進」。所以家長不妨考慮俾小朋友讀普通班,打好晒基礎。

作者: BBCOW2009    時間: 16-6-7 16:12     標題: 回覆:1998Ruby1998 的帖子

很多謝你的詳盡解答,預祝你DSE取得好成績!

我還想了解吓是否普通班比精英班多好多功課? 精英班既然不怎麼教書,那大部分時間是教什麼?

作者: 1998Ruby1998    時間: 16-6-7 22:44

回覆 BBCOW2009 的帖子

印象中唔覺得普通班會多功課過精英班,都係咁上下,不過無聊功課就可能會比較多,記得好似新年中文功課係寫五十個恭祝賀語同埋有製作紙黏土模型等等(明顯要家長「幫手」嘅功課很多)。精英班都會教書,不過會教深啲嘅課題,再唔係上堂會好多練習。記得當時隔離班教緊英文文法嗰時,我個班係到堂堂做聆聽練習/文法練習/作文,有啲似補習社模式。
作者: chilokbb    時間: 16-6-7 23:41

回覆 1998Ruby1998 的帖子

很多謝你的分享。但畢竟你小學時已經是很多年前了。究竟現在是否一樣?你說的似補習社形式,狂做練習,很嚇人啊!
希望其他現任小學家長也能分享精英和普通班的分別.

作者: acemum    時間: 16-6-8 22:12     標題: 回覆:chilokbb 的帖子

入精英班與否基本上按成績排名及個人意願是否想讀普教中。本人極之不同意精英班老師唔教書,或略略帶過之說法,SMCS始終是津校,不是所有人都有補習。

作者: karen55407    時間: 16-6-9 14:35

以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多
作者: xo883    時間: 16-6-16 03:57     標題: 引用:以我理解高小才真正有精英班,+計全级排名入

原帖由 karen55407 於 16-06-09 發表
以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多 ...
低小都有,普教中就係所謂的挑戰班

作者: chilokbb    時間: 16-6-16 22:14

karen55407 發表於 16-6-9 14:35
以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多 ...
請問高小有多少班精英班?有多少人一班?
作者: karen55407    時間: 16-6-16 23:50

chilokbb 發表於 16-6-16 22:14
兩班精英班, 每班32人

作者: chilokbb    時間: 16-6-17 02:14

karen55407 發表於 16-6-16 23:50
兩班精英班, 每班32人
感謝你的資料分享。
作者: chloelovemum    時間: 16-6-17 03:56

chilokbb 發表於 16-6-16 22:14
但是一班是普教中班,另一班是粵教一班
作者: Ocean419    時間: 16-9-18 19:59

rulfchan 發表於 16-3-12 00:38
課程比一線私校略淺,但適中,亦教得幾深入。測、考、默的範 ...

請問每年幾測幾時考,中英默書幾frequent?多背默嗎?thanks

作者: xo883    時間: 16-9-19 16:46

acemum 發表於 16-6-8 22:12
入精英班與否基本上按成績排名及個人意願是否想讀普教中。本人極之不同意精英班老師唔教書,或略略帶過之說 ...

今年阿女入咗精英班,亦印證咗某些老師係跳嚟教,有某主科老師仲同學生講,你信唔信我十分鐘可以教完一課書丫?

作者: chilokbb    時間: 16-9-26 17:19

xo883 發表於 16-9-19 16:46
今年阿女入咗精英班,亦印證咗某些老師係跳嚟教,有某主科老師仲同學生講,你信唔信我十分鐘可以教完一課 ...
真的是十分鐘教一課嗎?還是老師講吓咋?小女初小,擔心ing. 精英班即普教中班嗎?
作者: xo883    時間: 16-9-28 04:34

chilokbb 發表於 16-9-26 17:19
真的是十分鐘教一課嗎?還是老師講吓咋?小女初小,擔心ing. 精英班即普教中班嗎? ...

小四起精英班一班普教中,一班粵教中,全級頭60

作者: BBCOW2009    時間: 16-9-29 21:52     標題: 回覆:xo883 的帖子

請問你女兒有補習嗎?教咁快冇補習的同學點算??
其實入精英班有什麼好處?只是學習氣氛好些嗎?

作者: xo883    時間: 16-10-9 10:34

BBCOW2009 發表於 16-9-29 21:52
請問你女兒有補習嗎?教咁快冇補習的同學點算??
其實入精英班有什麼好處?只是學習氣氛好些嗎?

...

相信大部份同學都有補習,除非係ftm而阿女又肯聽教的,精英班好處係同學之間程度差不多,學習上不受影響,但當然壓力會大點

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5