教育王國

標題: 無曬信心,求高人指路 [打印本頁]

作者: kcpak    時間: 16-3-22 22:02     標題: 無曬信心,求高人指路

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN..........協和係本區,怕萬一連協和都唔得,唔知派鬼左去邊.....點算~~好唔開心呀~
作者: gracelam    時間: 16-3-22 22:05     標題: 引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

原帖由 kcpak 於 16-03-22 發表

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~ ...
大抽獎時保守D,應該唔會派得好差!!

作者: kcpak    時間: 16-3-22 22:15

回覆 gracelam 的帖子

黃大仙區中學真係無幾多間BANK ONE的咁大抽獎仲填唔填返QES好呢?
作者: alhy.love    時間: 16-3-22 22:21     標題: 引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~ ...
我都冇哂信心,好down

作者: kcpak    時間: 16-3-22 22:24

回覆 alhy.love 的帖子

你都收到信了嗎?
作者: gracelam    時間: 16-3-22 22:34     標題: 引用:回覆+alhy.love+的帖子 你都收到信了嗎?

回覆 alhy.love 的帖子

你都收到信了嗎?
我地冇考呀,太遠了!

作者: gracelam    時間: 16-3-22 22:35     標題: 引用:回覆+gracelam+的帖子 黃大仙區中學真係無

黃大仙區中學真係無幾多間BANK ONE的咁大抽獎仲填唔填返QES好呢? ...
如果咁鐘意,甲一照填。 可能自行二入左呢,放鬆D

作者: kcpak    時間: 16-3-22 22:38

QES係入到好開心,但唔入亦無憾的,我都知好難,所以無放太大期望~但依家唔填可以填其他嗎?
作者: sarali    時間: 16-3-22 22:43     標題: 引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

不要熱門小學?
我校級三十多四十聖保羅也有收,希望自行二入到啦!

作者: kcpak    時間: 16-3-22 22:57

回覆 sarali 的帖子

面試時真係有問讀邊間小學
作者: cmchang0927    時間: 16-3-23 01:19

Yes。。朋友個仔級十一二,paul boys and dbs also got offer. His school top 3 all got offers from coedu
作者: lmcvgood    時間: 16-3-23 07:58

kcpak 發表於 16-3-22 22:02
黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN... ...

全級幾多人?
面試表現如何?

作者: dubbies    時間: 16-3-23 08:04     標題: 回覆:無曬信心,求高人指路

如果真band 1 有文理或可立在三選應該會有安全網?

作者: elbar    時間: 16-3-23 08:28     標題: 引用:如果真band+1+有文理或可立在三選應該會有

原帖由 dubbies 於 16-03-23 發表
隨時可能估錯 band 都未定

作者: gemmah    時間: 16-3-23 09:33     標題: 引用:回覆+sarali+的帖子 Yes。。朋友個仔級十

原帖由 cmchang0927 於 16-03-23 發表

Yes。。朋友個仔級十一二,paul boys and dbs also got offer. His school top 3 all  ...
請問佢Dbs係幾時收到offer向?

作者: cmchang0927    時間: 16-3-23 12:05

回覆 gemmah 的帖子

2 days ago
作者: metrochung    時間: 16-3-23 14:35     標題: 引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

唔洗冇信心,級十二已經好好啦,其他咪仲驚,我仔危危呼都唔洗怕,大不了就大抽籤。協和你都應該有得in,如果我仔報協和實冇得in

作者: krislee0716    時間: 16-3-23 15:24

dubbies 發表於 16-3-23 08:04
級12, 點會甘心入文理, 就算可立都唔想啦.
作者: hkpapa852    時間: 16-3-23 15:31

其實好睇係邊間小學, 黃大仙區只有3-4間小學升B1中學比例較高, 其餘二線個D, 每年都只有~30%學生升B1中學, 其餘二線以下既更加唔好講了!

所以級12, 都要睇下係屬於Top ??%
作者: 妹妹頭    時間: 16-3-23 15:43

回覆 hkpapa852 的帖子

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND 2, 咁有幾多BAND 3?

作者: YC04    時間: 16-3-23 16:01

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:43

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND ...
我唔信囉, 點會有咁大分別?

不過, 我都好頭痕, 亞女級次7X, 班主任叫佢選余近卿, 我好嬲, 差極點都文理, 培敦啦, 但亞囡死都話要入B1學校, 話自己得, 自行堅持要選協和, 何蔭棠,  但竟然2間都有得IN, 可能係全IN掛, 收唔收又係另一回事.

上星期, 見到中文科老師, 問起佢選校意見, 佢竟然話可以試協和, 只要個隋機號碼靚都掂, 但乙三, 就一定要選B2既學校做保險. 基本上有9X%入到B1, 所以, 都唔知亞囡係咩BANDING.

作者: hkpapa852    時間: 16-3-23 16:05

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:43

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND ...
如果係45網既小學, 應該無可能, 不過如果係43網既小學, 係有可能.

不過唔一定係B3多, 可能係B2多

作者: hkpapa852    時間: 16-3-23 16:08

YC04 發表於 16-3-23 16:01

黃大仙區小學級名次7X仲有機會係B1既, 應該只有錦泰同嘉諾撒(新蒲崗)兩間

** 黃大仙嘉諾撒雖然都有~50%學生升B1中學, 但佢一級得4班100人左右, 所以級7X一定無機會係B1學生

作者: mcl203    時間: 16-3-23 16:14

YC04 發表於 16-3-23 16:01
基本上有9X%入到B1............
作者: YC04    時間: 16-3-23 16:14

hkpapa852 發表於 16-3-23 16:08
黃大仙區小學級名次7X仲有機會係B1既, 應該只有錦泰同兩間嘉諾撒
係, 其實, 我巳經好努力咁TRAIN佢考試, 但唔明點解, 考極都係呢D名次, 前唔到.

作者: YC04    時間: 16-3-23 16:15

mcl203 發表於 16-3-23 16:14
基本上有9X%入到B1............
不是, 個老師係話我囡9X%可以入到B1.

作者: hkpapa852    時間: 16-3-23 16:16

YC04 發表於 16-3-23 16:14
係, 其實, 我巳經好努力咁TRAIN佢考試, 但唔明點解, 考極都係呢D名次, 前唔到.

...
可能係方法問題, 又或者, 你唔夠其它家長怪獸......

作者: =play=    時間: 16-3-23 16:20

kcpak 發表於 16-3-22 22:38

QES係入到好開心,但唔入亦無憾的,我都知好難,所以無放太大期望~但依家唔填可以填其 ...

自行只佔30%,仲有70%, 不需咁快洩氣。抽獎第二三志願填保守D。
既然連IN都無,而你又明白入到QES係BONUS, 換著我抽獎就時甲一選協和算數。
QES交通咁方便, 又有咁多間聯繫小學, 甲一選協和機會點都大少少。

我女頭2次呈分都係大約全級10名,P.6上學期平均全級第五, QES都無得見, 你的心情我很明白.

作者: =play=    時間: 16-3-23 16:25

krislee0716 發表於 16-3-23 15:24
級12, 點會甘心入文理, 就算可立都唔想啦.
唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做例子, 解釋可立、文理都可能有好TOP的學生,所以萬一真係派咗入去, 都不要覺得委屈。

作者: Himma0904    時間: 16-3-23 16:30     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-3-23+15:43+回覆+h

原帖由 YC04 於 16-03-23 發表
我個仔都係7X,兩間都冇得in, 請問你亞囡操行係咪好好?

作者: YC04    時間: 16-3-23 16:32

=play= 發表於 16-3-23 16:25
唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做 ...
想問聲, 係B2學校來說, 文理及聖文德是否算最TOP?

作者: Himma0904    時間: 16-3-23 16:33     標題: 回覆:YC04 的帖子

我都係

作者: YC04    時間: 16-3-23 16:36

Himma0904 發表於 16-3-23 16:30
我個仔都係7X,兩間都冇得in, 請問你亞囡操行係咪好好?
我囡A一呀!

作者: =play=    時間: 16-3-23 16:37

YC04 發表於 16-3-23 16:32
想問聲, 係B2學校來說, 文理及聖文德是否算最TOP?
我認為文理最好, 其次聖母。

作者: Himma0904    時間: 16-3-23 17:03     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-3-23+16:30+我

我囡A一呀!
如果7X班主任叫填余近卿,咁妳應該唔係保小,我真係唔知協和同保棠係憑咩嚟選in,我個仔冇得in之後宜家同我講想讀培敦,之前係咁想話讀保棠⋯佢就真係冇晒信心😑

作者: Lucifer3960    時間: 16-3-23 17:12

回覆 YC04 的帖子

佛教孔仙洲紀念中學也是 B2

https://www.schooland.hk/ss/bhscmc

黃大仙區:
https://www.schooland.hk/ss/wong-tai-sin

作者: YC04    時間: 16-3-23 17:19

Himma0904 發表於 16-3-23 17:03
如果7X班主任叫填余近卿,咁妳應該唔係保小,我真係唔知協和同保棠係憑咩嚟選in,我個仔冇得in之後宜家同我 ...
點解咁講?  你仔係保小?  我囡IN完何棠, 佢好開心, 話好鍾意間學校, 老師又NICE, 但咁多人選, 剩係佢自己學校, 我都見到至小有40人去IN, 點排, 都未到佢.  

你仔點解咁快放棄?  試埋大抽取先啦!  同埋, 又點解會選培敦?  

作者: chocolatebean    時間: 16-3-23 17:39

kcpak 發表於 16-3-22 22:02
黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN... ...
個结果嚇怕你了!就算有得in, 都係有個希望而已,得3x-4x 位,大部份人都係陪跑
不要掉了信心,因全港大部份人一都靠抽入,只要策略得宜便可以了

作者: Himma0904    時間: 16-3-23 17:43     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-3-23+17:03+如

點解咁講?  你仔係保小?  我囡IN完何棠, 佢好開心, 話好鍾意間學校, 老師又NICE, 但咁多人選, 剩係佢自己學 ...
我仔係保小,交自行表前,班主任已經同我講叫我哋試可立同文理,佢話保棠同協和真係好多人爭,但我仔去完開放日就超級鐘意保棠,所以我哋照交,點知連in嘅機會都冇⋯
因為佢唔係精英班,所以好多同學仔揀培敦,所以佢失信心後咪話要揀培敦囉!
其實我點都要等佢考埋呈三先可以決定

作者: YC04    時間: 16-3-23 17:57

Himma0904 發表於 16-3-23 17:43
我仔係保小,交自行表前,班主任已經同我講叫我哋試可立同文理,佢話保棠同協和真係好多人爭,但我仔去完開 ...
你間保小係43網定45網, 其實咁多人選先收4X個, 有無得IN, 其實分別唔大, 都係比個囡去見識吓咋, 相信都係靠大抽獎, 所以, 鼓勵吓仔仔啦, 唔好咁快放棄.

作者: fionayeung    時間: 16-3-23 19:00     標題: 引用:Quote:krislee0716+發表於+16-3-23+15:24+

原帖由 =play= 於 16-03-23 發表
呢位學生,應該叩左入英皇,同我個仔做同學

作者: metrochung    時間: 16-3-23 19:22     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-3-23+15:43+回覆+h

你女應該是一線小學,兩間中學非全in

作者: metrochung    時間: 16-3-23 19:35     標題: 引用:Quote:krislee0716+發表於+16-3-23+15:24+

無錯,我識有個街坊仔上年在某英小级一都考可立,而且可立有機會攞幾皮奬學金,都唔錯,雖然不是為錢,也不要覺得不甘心

作者: tws2010    時間: 16-3-23 20:24

回覆 =play= 的帖子

他 個 間保良局小學 是否 和 保 一 聯 繫, if yes,  機會 好 大.

作者: 魚子媽媽    時間: 16-3-24 00:07     標題: 引用:+本帖最後由+=play=+於+16-3-23+16:20+編輯

唔好意思,題外話,成日睇post都話QES勁難入,咁即係話佢都收好多top band 1a既學生,就算大抽獎攪入去的麻麻地,但睇返數據,佢入三大比率都唔算話好高,有點覺得叻既入去,但六年後出尼都無咩點增值,甚至倒退,實在有點名不符實!

作者: bh1    時間: 16-3-24 00:38     標題: 回覆:無曬信心,求高人指路

我朋友個仔年年考全級10內,油尖旺協和,佢爸爸仲係QES old boys, 今年連in都無。其實QES 入得去都是本身好叻的小朋友,學校都係食老本,靠小朋友叻,老師是否好進取,難講。所以入5到,也不算可惜。入本地主要三間大学率去年足40%

作者: bh1    時間: 16-3-24 00:47     標題: 回覆:無曬信心,求高人指路

同埋今年QES的收生老師有講過好多小學的所謂band one 生有好多水份,攞晒A都無用,所以都要看本身小學的水平。

作者: pooh88    時間: 16-3-24 10:12     標題: 回覆:Himma0904 的帖子

據我所知協和不是全in的!你有睇到佢地入學準則嘛?同埋不要只單看校內級別評面試準則!因為中學係睇教統局呈分來計算的。別放棄!繼續努力

作者: Yanamami    時間: 16-3-24 10:25

魚子媽媽 發表於 16-3-24 00:07
唔好意思,題外話,成日睇post都話QES勁難入,咁即係話佢都收好多top band 1a既學生,就算大抽獎攪入去的麻 ...
Yes, 覚得保—、林護、曾肇添都好过QES.
作者: sunnygirl    時間: 16-3-24 10:26     標題: 回覆:無曬信心,求高人指路

其實都唔洗無曬信心嘅,始終間間學校收生標準唔同,叻人有咁多,個個强項都有唔同,學校今次 target 嘅學生可能咁啱唔係你個仔個類,向前看可能有更好嘅等緊你仔

作者: bh1    時間: 16-3-24 10:40     標題: 回覆:pooh88 的帖子

協和當然不是全in啦,我也没說過它全in!只不過我想指出考10內也未必一定得,所以不用太難過。学校呢刻可能找D特異功能学生。

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 10:48

Yanamami 發表於 16-3-24 10:25
Yes, 覚得保—、林護、曾肇添都好过QES.
以DSE成績/入U率計, 保一應該同QES同級, 林護同曾記明顯好過QES.

其實QES收女生較多 (好似近2/3係女生), 而且亦較偏好收聯繫小學既學生 (尤其係九龍城區個4間), 街外學校既男生想入其實唔係咪易

入九華可能易過入QES

作者: bh1    時間: 16-3-24 11:01     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

QES始終係官校,食老本。反而現在一些屋村Band 1津校比較積極,進取。

作者: kcpak    時間: 16-3-24 21:56

回覆 elbar 的帖子

唔係我估架,是老師派BANGING的~~老師講,我就信了,其實係咪全港連老師都唔知的呢
作者: kcpak    時間: 16-3-24 22:02

=play= 發表於 16-3-23 16:20
自行只佔30%,仲有70%, 不需咁快洩氣。抽獎第二三志願填保守D。
既然連IN都無,而你又明白入到QES係BONUS, ...

聽講黃大仙另一間小學全級第4名個位都無得IN
作者: kcpak    時間: 16-3-24 22:40

回覆 kcpak 的帖子

老師話BAND ONE,無分頭中尾,佢點都唔肯講~~全級12係因為填QES份表要填,老師幫我填,我先知佢全級12
作者: kcpak    時間: 16-3-24 23:04

chocolatebean 發表於 16-3-23 17:39
個结果嚇怕你了!就算有得in, 都係有個希望而已,得3x-4x 位,大部份人都係陪跑
不要掉了信心,因全港大部 ...
咁我仲填唔填QES好呢?
作者: 5kin    時間: 16-3-24 23:29

kcpak 發表於 16-3-24 22:40

老師話BAND ONE,無分頭中尾,佢點都唔肯講~~全級12係因為填QES份表要填,老師幫我填,我先 ...
我唔知你有無去QES嘅info day,今年校長言語間,
比我嘅感覺係想男女比例平衡返d;

中一出嚟分享嘅QES同學仔講上年in時無話到要考計數,
但係校長講過要心算英文數學題

(基於樓上話QES好鍾意收返官小,
咁唔係官小又)數學唔特別出色嘅話,
無得in唔出奇

作者: kcpak    時間: 16-3-24 23:45

sunnygirl 發表於 16-3-24 10:26
其實都唔洗無曬信心嘅,始終間間學校收生標準唔同,叻人有咁多,個個强項都有唔同,學校今次 target 嘅學生 ...
謝謝您~
作者: mega_yi1    時間: 16-3-25 00:29

上年9月份qe來了新校長,校長進取,改變教學,測驗次數比以前多,連老師勤力咗。谷程度比以往勁好多,我想dse 成績將會提升。
作者: 5kin    時間: 16-3-25 00:54

kcpak 發表於 16-3-24 23:04
咁我仲填唔填QES好呢?
如果你只係着眼於入唔入到,跟據板上嘅講法,
band1抽獎入都嘅機率係有嘅

但係我自己之前幫小朋友報中學時嘅假設係,
揀人in嘅中學揀唔到個小朋友去interview,
即係有一大堆間中學認為更合適嘅小六學生有報讀,
照道理佢哋統一派位時會揀返嘅機率都幾高,
即係應該大唔細嘅比率有份in嘅學生會自行唔得都會抽入,
小朋友入到去會否因為成績、名次大退步而唔開心?

所以我一早決定如果自行間中學唔比我小朋友in,
我甲乙部一定唔填間學校;
有得in先再決定

作者: kcpak    時間: 16-3-25 16:24

5kin 發表於 16-3-25 00:54
如果你只係着眼於入唔入到,跟據板上嘅講法,
band1抽獎入都嘅機率係有嘅
謝謝你的分析,我C6都叫我唔好填啦
作者: Bunny_BB    時間: 16-3-25 17:05

.....
作者: 5kin    時間: 16-3-25 18:16

如果你小朋友嘅老師評佢係band 1,我覺得應該唔會錯,
只係要估頭中定尾

填乙部時我覺得:
估係1A嘅話都仲可以盡搏band1學校,
最worst係派完要扣門,
但係1A有本錢扣

1B、1C都係保險d好,尤其1C
除咗扣門無咁着數,
仲有係入到太勁嘅學校,
小朋友會否頂唔順,
入到間無咁勁嘅,
就算唔能夠鶴立雞群,
至少學業上應該唔會有太大壓力先

作者: kcpak    時間: 16-3-25 23:12

回覆 5kin 的帖子

其實班主任講過幾次協和一定得,但我依家連協和都無信心入到啦~係咪應該諗定叩門路線
作者: Anniemun    時間: 16-3-26 10:14

kcpak 發表於 16-3-25 23:12
回覆 5kin 的帖子

其實班主任講過幾次協和一定得,但我依家連協和都無信心入到啦~係咪應該諗定叩門路線 ...
如果同學係嘉諾撒就大機會的。
作者: 悠悠110409    時間: 16-3-26 12:26     標題: 引用:Quote:kcpak+發表於+16-3-25+23:12+回覆+5k

原帖由 Anniemun 於 16-03-26 發表
如果同學係嘉諾撒就大機會的。

deleted

作者: Anniemun    時間: 16-3-26 12:40

講緊自行
作者: ChiChiPaPa    時間: 16-3-26 13:13     標題: 引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

有無同其他家長交換情報,例如和全級考相近名次或同校報相同自行中學的家長,他們的情報對你應更有作用。

作者: YDLFATHER    時間: 16-3-26 22:29

買6合彩有無信心? 如果買6合彩都無信心就永遠唔買6合彩
作者: 5kin    時間: 16-3-27 10:18

YDLFATHER 發表於 16-3-26 22:29
買6合彩有無信心? 如果買6合彩都無信心就永遠唔買6合彩
買金六合彩中咗就可以出國留學啦,
到時係諗比錢讀邊間;

小朋友未來6年嘅中學生活,唔可以用中六合彩嚟比較,
真係比你小朋友派入一間超難抽中嘅中學又如何?

作者: austism    時間: 16-3-27 10:41     標題: 回覆:無曬信心,求高人指路

樓主,我幫我小朋友選自行時,2間學校都預左冇得in, 我d朋友都話你比佢上interview 班,最後冇得in, 咁選會打擊佢自信心, 我曾經有動搖過選間全in的,等佢唔好覺得自己好似冇人要,但最後冇,照選2間熱門中學(大約選 250/700,120/500 for interview)

我交forms 前帶左小朋友去參觀學校,亦告知他現實情況係幾殘酷幾現實,好大機會見也冇得見,你要自己決定入唔入form

佢明白..........亦知道佢機會唔大,但佢想試,亦好比心機上interview 班。

我要讓孩子知道最 worst 嘅situation, 等佢有心理準備,就算收唔到 interview 信也不致太失望。

作者: johnmamama    時間: 16-3-27 11:13

其實有得in 不是代表會收,band1頭中 每間得30多個位,所以想入都有一定難度,我仔兩間band 1尾都有得in , 但我從來不期望自行有機,最重要第三次呈分不跌band, 最後大抽獎入了乙一 band 1 中,我連簡介會未去過,不過我知這間校風很好,現在呀仔自動自覺會讀書。
作者: kcpak    時間: 16-3-27 16:55

5kin 發表於 16-3-27 10:18
買金六合彩中咗就可以出國留學啦,
到時係諗比錢讀邊間;
我唔買六合彩架,我沒這種命....一對仔女小學派位都派十幾志願,所以我更加對今次中學派位無信心
作者: johnmamama    時間: 16-3-27 17:14

kcpak 發表於 16-3-27 16:55
我唔買六合彩架,我沒這種命....一對仔女小學派位都派十幾志願,所以我更加對今次中學派位無信心 ...
即你仔女現在讀小學十幾志願棵間?😓
作者: kcpak    時間: 16-3-27 17:19

johnmamama 發表於 16-3-27 17:14
即你仔女現在讀小學十幾志願棵間?😓
不是~我大仔讀左兩年,到我囡又派十幾志願就同佢叩門加呀哥考插班(同一間小學)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5