教育王國

標題: John Hopkins CTY program [打印本頁]

作者: Rabbit315    時間: 16-3-28 12:52     標題: John Hopkins CTY program

請教各位前輩 !

如想入讀 John Hopkins CTY on-line program, 請問在香港有機構負責嗎? 那裡可申請報名考入讀試?

謝謝各位

作者: Radiomama    時間: 16-3-28 14:37     標題: 回覆:Rabbit315 的帖子

我是直接在網上報名,不用經任何香港的機構。依照程序,先進行評核(talent search), 安排考試;得知分數後再報讀合適的online courses。

作者: Rabbit315    時間: 16-3-29 10:43     標題: 引用:我是直接在網上報名,不用經任何香港的機構

原帖由 Radiomama 於 16-03-28 發表
我是直接在網上報名,不用經任何香港的機構。依照程序,先進行評核(talent search), 安排考試;得知分數後 ...
Thanks much

作者: eg123    時間: 16-4-9 23:37     標題: 引用:請教各位前輩+!+如想入讀+John+Hopkins+CT

原帖由 Rabbit315 於 16-03-28 發表
請教各位前輩 !

如想入讀 John Hopkins CTY on-line program, 請問在香港有機構負責嗎? 那裡可申請報名 ...
有冇link可share?

作者: Radiomama    時間: 16-4-10 10:11     標題: 回覆:eg123 的帖子

http://cty.jhu.edu/talent/

作者: ANChan59    時間: 16-4-11 11:57     標題: 引用:我是直接在網上報名,不用經任何香港的機構

原帖由 Radiomama 於 16-03-28 發表
我是直接在網上報名,不用經任何香港的機構。依照程序,先進行評核(talent search), 安排考試;得知分數後 ...
Talent search 跟 world class arena 是否相同?

當年科大及JH是以WCA來作評核!double distinctions 可以去 Imperial College 上 STEM暑期班,其他可以在香港上其他課程,包括 CTY的香港暑期課程。

作者: beastiebistro    時間: 16-4-11 12:32

CTY talent search is a computerized test that can be done at the HKEAA center in Sun Po Kong. (P1-P6 take the SCAT test and P7 and above take the SATs) Depending on one's score, one may be eligible (or not) for CTY online courses. CTY I think takes outstanding WCA results as meeting entry requirements (but I think one needs a double distinction from WCA to qualify).
My son qualified via the SCAT test at the HKEAA center.
作者: papaof2    時間: 16-4-11 17:41

作者: beastiebistro    時間: 16-4-11 20:25

回覆 papaof2 的帖子

yes, at HKEAA (HK examination and assessment authority) Sun Po Kong premises.
作者: 小曳人    時間: 16-4-12 11:32

我剛去年年尾開始研究呢樣嘢

CTY talent search入門,可以用WCT (world class test) 嚟報,又或者經talent search 考 SCAT,香港考試局內進行,日期自選,分英文及數學兩科,電腦測試。報告會有孩子响應考嘅grade响相應級別所屬percentile,talent search嘅passing grade等資料。每年有一個頒獎禮,香港都有搞,今年係5月1日,HKU進行,higher honour嘅得主會被邀請

WCT香港亦有得考,一年兩次,上星期六同下星期六考緊春季,2月尾報名,下一輪應該10月進行,早一個月多開始報名,$400一科,分數學及解難兩張卷,合共$800,兩份都"優"~ 為之雙優

作者: papaof2    時間: 16-4-12 13:08

作者: papaof2    時間: 16-4-12 13:10

作者: 小曳人    時間: 16-4-12 14:25

papaof2 發表於 16-4-12 13:10
我有興趣報五月一號考試,現在報名會遲嗎?請問那裡找到多些資料?謝謝! ...
5月1日係頌獎禮,唔係考試
如果想約考試,你註冊咗talent search之後,再去揀日子就得,但紅日應該無得考

作者: olivia601    時間: 16-4-12 15:23

回覆 Radiomama 的帖子

4歲半可以報讀嗎?
作者: beastiebistro    時間: 16-4-12 16:28

Please note that there's a testing fee. I forgot how much I paid for my son to do the test last July. I think it was around HK$1,000. (you need to judge whether you want to pay this money and NOT be eligible for the CTY online courses).

The application for a test date is fully computerized and you get to choose from a list of available dates once you've paid and registered.

Test are conducted in English only and start from Grade 2
作者: Radiomama    時間: 16-4-12 18:30     標題: 回覆:olivia601 的帖子

點解咁早?
資優評估在7-8歲做,然後再㨂選合適的培育方法。
幼童應該多玩多休息多運動多溝通,先做好情緒教育吧!
CTY online course是上網學習的一種,要具備適當的英文能力和電腦應用能力。

作者: olivia601    時間: 16-4-12 18:49

咁其實有無小朋友4歲半就讀呢?因為小兒做評估嘅地方,已幫他報了這個課程。
作者: olivia601    時間: 16-4-12 18:53

但係佢無同我講係on line,話有老師一對一授課。
作者: Radiomama    時間: 16-4-12 19:56

回覆 olivia601 的帖子

明白,你參加的是本地一中介公司提供的服務;對不起,我不贊成這類早教。4歲半,有些幼童仍在讀K2, 有些則讀K3或Y1, 仍是留多些時間玩耍吧。

作者: olivia601    時間: 16-4-12 20:35

謝謝你的意見,我也明白,所以想更加了解這個課程。
作者: 小曳人    時間: 16-4-22 16:39

請問考呢個 program 既 cert 目的為何 ?
...
其實係因為當初想報 John Hopkins嘅summer camp,當中申請要求包括考SCAT / WCT,我揀咗去考SCAT,因為11月WCT唔得閒,趕唔到1月中報summer camp,而SCAT可以邊日考都得
anyways, 最終都無錢報summer camp,但意外收獲,阿仔考得唔錯;另外我都有報今期WCT,呢次就真係為儲cert.  我估,攞住呢兩張cert,聽聞UST嘅資優課程認可,亦希望自己提名入HKAGE

作者: Radiomama    時間: 16-4-22 18:26

回覆 小曳人 的帖子

其實CTY的課程真是辦得不錯,有時間上ONLINE COURSE,學到好多。

作者: KarenKang    時間: 16-4-22 20:00

外國的教育是conceptual的,教概念多,不同中國人的機械化操練。尤其是外國資優課程辦得很好,值得去試。孩子有能力可以輕鬆學習
作者: 小寶貝兒    時間: 16-5-19 00:50

KarenKang 發表於 16-4-22 20:00

外國的教育是conceptual的,教概念多,不同中國人的機械化操練。尤其是外國資優課 ...
係呀, 前幾個月我有比囡囡上CTY 既網頁, 幼稚園生可以網上玩佢D數學GAME, 我女玩得好開心, 可惜後來佢暫停左, 好似係UPDATE緊果PART, 要等佢整好先有得玩~
我幾鐘意佢設計既遊戲, 學你話齋, 外國係教概念, 唔係背誦, 所以好多時大人睇個GAME好白痴咁, 明明教數1-20, 玩一次數1-20既遊戲咪可以去下一步囉, 點解又會返轉頭用另一個方式再數一次呢?
但我覺得就係咁樣小朋友先會真正明白內容呢~

可惜我地香港既教育唔會有咁多時間比小朋友從容地思考與探索.......

作者: simonlawht2    時間: 16-6-23 12:29

除了報讀Johns Hopkins CTY Program 外, 不妨選一些外國資優暑期課程, 有些是免費或提供獎學金! 參考以下網頁:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3262956&extra=page%3D1

作者: mrschan256    時間: 16-6-24 17:12

回覆 Rabbit315 的帖子

CTY summer program is held every year at hku and isf campus
作者: kplh    時間: 16-9-7 22:48

各位有經驗的媽媽, 我幫仔仔報了來近10月的SCAT, 請問有咩要預備?  謝謝!
作者: 小曳人    時間: 16-9-8 11:39

kplh 發表於 16-9-7 22:48
各位有經驗的媽媽, 我幫仔仔報了來近10月的SCAT, 請問有咩要預備?  謝謝!

我無幫仔預備呀

香港人考數,應該會覺得淺,但考英文,會覺得深,叫定仔仔小心d做就OK

作者: beastiebistro    時間: 16-9-8 12:20

無得預備,就係要測試小朋友嘅程度。如果想玩,家長首先應該學習忘記港式「考高分集郵」心態。小朋友成績達標自然有得參加,唔達標即係唔應該參加。
作者: jumay319    時間: 16-10-6 00:20     標題: 回覆:kplh 的帖子

May I know what's the difference of SET n SCAT? Thx

作者: b3410    時間: 16-10-7 13:56

今年有參加summer program, 值得參加!雖然很貴。。。。。。
作者: Radiomama    時間: 16-10-7 22:48

b3410 發表於 16-10-7 13:56
今年有參加summer program, 值得參加!雖然很貴。。。。。。

請問是香港還是美國那邊?幾年級?報了邊科?有何亮點?
我十五十六為阿仔考慮緊

作者: b3410    時間: 16-10-8 09:17

香港,學數
highly recommend
應該會繼續參加,升中學後再考慮去美國camp

作者: Radiomama    時間: 16-10-8 10:06

b3410 發表於 16-10-8 09:17

香港,學數
你仔參加的是走讀課程?我仔已是中學生,所以打算讓他參加3 weeks residential program.
作者: kplh    時間: 16-10-26 12:21

各位,CTY 考英文同數學,是分開計,定是一定要兩科都pass 才qualified?
作者: Radiomama    時間: 16-10-26 14:06

kplh 發表於 16-10-26 12:21
各位,CTY 考英文同數學,是分開計,定是一定要兩科都pass 才qualified?
分開兩個分,按年級再定奪是否eligible去報讀課程。幾年前我仔只取得數理科的資格。

作者: Radiomama    時間: 16-10-26 14:08

有前輩可分享在香港或美國上 3 weeks residential program的經驗嗎?

作者: kplh    時間: 16-10-26 15:40

香港人考英文是否難取得pass?
作者: Radiomama    時間: 16-10-26 15:57

kplh 發表於 16-10-26 15:40

不一定,同學仔之中取得英文資格的也大有人在,當然英文要至少有first language的能力啦。

作者: scyauchris    時間: 16-10-26 19:47

回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。
作者: kplh    時間: 16-10-26 22:00

CTY 除咗有high honour , not qualified 還有什麼等級?
作者: Radiomama    時間: 16-10-27 07:20

scyauchris 發表於 16-10-26 19:47
回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。

Result可以用來即時報online course, 不用等張cert.

作者: Radiomama    時間: 16-10-27 07:21

kplh 發表於 16-10-26 22:00
CTY 除咗有high honour , not qualified 還有什麼等級?

無其他等級啦,有個分用來報online course 或summer course就得啦!

作者: b3410    時間: 16-10-27 08:03

回覆 scyauchris 的帖子

昨日考,是computer嗎?因為我報的paper,要下個月

作者: b3410    時間: 16-10-27 08:04

聽聞high honour 可以參加頒獎?
作者: Radiomama    時間: 16-10-27 08:57

b3410 發表於 16-10-27 08:04
這幾年在港大舉行,孩子輪住上台接證書而矣。

大家不應只著眼talent search個score,這只是起點,重要的是CTY提供了一條自學路線給一些合適的中小學生,持續而穩定地學習。小兒由Year 3 summer開始上online courses到現在Year 8,keep住一個良好的學習態度。所以今年正跟他計劃報美國或香港的residential summer course。

作者: b3410    時間: 16-10-27 09:53

Radiomama 發表於 16-10-27 08:57

大家不應只著眼talent search個score,這只是起點,重要的是 ...
agree分數只是一張入場劵,之後可以步入更加廣闊的學習天地。

作者: scyauchris    時間: 16-10-27 11:29

Online course要同阿囡一齊望吓有什麼course佢想報, 我見payment 分3 mths, 6 mths and 1 yr,  我要再詳細望清楚所有野。
作者: scyauchris    時間: 16-10-27 11:41

回覆 b3410 的帖子

我地係用computer 考, 在考試局考, 對我女來講佢唔太喜歡個環境。  2nd section佢遲左入去, 佢話已開始計時。  用電腦考最好睇返原本個guideline, 唔好信考試局個人, 因為佢更本都未考過。我其實都想佢考paper多過電腦, 不過撞考試週。
作者: Radiomama    時間: 16-10-27 12:18

scyauchris 發表於 16-10-27 11:41
回覆 b3410 的帖子

我地係用computer 考, 在考試局考, 對我女來講佢唔太喜歡個環境。  2nd section佢遲左 ...
幾年前我仔都是在考試局考,當然考試前要睇清楚guideline啦。

paper based test最快11月在HKU 舉行,另外有些國際學校也與CTY安排了,所以11月在啟新書院也有for RCHK & SHATIN COLLEGE的學生的SCAT。

Individually paced courses payment 分 3 months, 6 months and 9 months, 建議初期先試三個月,看課程是否合適、學生是否有時間應付。有些課程建議在三個月內完成,要求學生每星期用4-5小時online learning,要看孩子能否堅持。

作者: scyauchris    時間: 16-10-27 13:09

謝謝你建議。
作者: 1773    時間: 16-10-27 14:45

有grand honour, high honour, cert. of participation, not qualified.

分數會影響能否報讀某些courses。
例如:Grand honour 和High honour 才能報讀intensive studies (當然academic exploration s都可以),但沒有honours 的就不能報讀intensive studies了。詳情可參考cty website.

至於頒獎禮,Grand honour 和high honour 可於每年(大概)五月在HKU舉行的頒獎典禮,其中grand honour 還可以參加十月在Johns Hopkins 舉行的頒獎典禮(這是給全球取得GH的學生的)對於香港學生而言,十月要返學,很難出席的了。頒獎禮上會頒發一個獎牌,如不能親身到美國,cty會寄給得奬者的。

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 17:24

kplh 發表於 16-10-26 15:40

唔知難唔難,我仔就"緊緊" 過
佢考grade 3, 即grade 5卷,description 係,大約係美國grade 5,頭40%程度,即60%人係後面

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 17:29

回覆 小曳人 的帖子

等幾個月呀
作者: 小曳人    時間: 16-10-27 17:29

回覆 小曳人 的帖子

等幾個月呀
作者: 小曳人    時間: 16-10-27 17:30

b3410 發表於 16-10-27 08:04
好似一年一次,唔sure,我地無去,佢補寄個章俾我地
作者: scyauchris    時間: 16-10-27 18:25

回覆 小曳人 的帖子

Thank you.
作者: scyauchris    時間: 16-10-27 18:37

回覆 小曳人 的帖子

或者咁形容我女話CTY比的sample questions 是簡單好多,  考的題目是深好多, 不過佢形容份卷又深又淺。佢考grade 4 同grade 6 學生做比較。grade 5 會同grade 8 比較。

作者: kplh    時間: 16-10-27 18:47

我仔考英文時沒有專心做題目, 不斷睇住個時間, 所以亂來衰咗, 之後考數學時叫佢不要睇住個timer, 數學就qualified.  又或且佢英文可能真的未違標, 想考多次好不好呢?  請給意見
作者: Radiomama    時間: 16-10-27 19:09

kplh 發表於 16-10-27 18:47
我仔考英文時沒有專心做題目, 不斷睇住個時間, 所以亂來衰咗, 之後考數學時叫佢不要睇住個timer, 數學就qua ...
考來為了什麼?

作者: kplh    時間: 16-10-27 19:33

可以報數學以外的課程
作者: yyctma    時間: 16-11-11 09:49

我個仔昨日於考評局考完SCAT (G6),今日已收到RESULT。

MATH:Not/No Longer Qualified
Humanities:  CTY Online Programs

咁是否他成績只可以報Humanities Online Programs ?

作者: Radiomama    時間: 16-11-11 14:51

yyctma 發表於 16-11-11 09:49
我個仔昨日於考評局考完SCAT (G6),今日已收到RESULT。

MATH:Not/No Longer Qualified
yes.

作者: yyctma    時間: 16-11-11 15:58

Radiomama, Thanks.

那麼其他SUMMER PROGRAMME ,是否亦不能報讀?定還是不同的PROGRAME 有不同的分數要求?

作者: Radiomama    時間: 16-11-11 16:16

yyctma 發表於 16-11-11 15:58

Radiomama, Thanks.
試試上網check summer program的requirement,不同programme的分數要求有分別。

作者: b3410    時間: 16-11-13 22:32

今日去HKU考paper,見到大部分為國際學校學生。話考paper, result 要等一個月,真要等這麼久?
作者: Radiomama    時間: 16-11-14 09:31

b3410 發表於 16-11-13 22:32
今日去HKU考paper,見到大部分為國際學校學生。話考paper, result 要等一個月,真要等這麼久? ...
在考試局做computer based的話,第二日就收到email出result。

大部份是國際學校的學生,因為無論是online or summer program,都需要一定英語能力才能應付,另外local school學生平日功課繁重,就算考上了也難抽出時間做online program。

作者: yyctma    時間: 16-12-1 10:59

上網check 完後,發現阿仔報唔到summer programme,verbal score 差少少。於是我比佢去考多次 。點知尋日收到分數,結果係:verbal score 同上次考分別不大,反而quantitative score 夠分報summer programme。

Math: CTY Young Students and CTY Online Programs
Humanities: Online Programs

亞仔一向校內數學成績中下,英文就好突出,所以今次成績結果好奇怪。我即時諗,會唔會係佢亂做撞中左答案。

另一個難題係,之後非online programme 只可以報 math/sciences 範疇,可能未必適合。  

作者: Radiomama    時間: 16-12-1 13:12

yyctma 發表於 16-12-1 10:59

上網check 完後,發現阿仔報唔到summer programme,verbal score 差少少。於是我比 ...
孩子是小學生還是中學生? online program成效也大,但對孩子每天學習生活也有較大要求(時間)。summer program考慮的情況較多,不過與學校老師傾完,建議去美國上課較留在香港好。

作者: yyctma    時間: 16-12-1 16:20

小六

老師有冇講點解 join 美國 summer programme 比香港好?

作者: Radiomama    時間: 16-12-1 16:59

yyctma 發表於 16-12-1 16:20

小六
我仔是初中生,summer course in US will lead to better exploration in both daily life and learning.

作者: yyctma    時間: 16-12-2 10:26

Radiomama 發表於 16-12-1 16:59
我仔是初中生,summer course in US will lead to better exploration in both daily life and learning.
...
明白了!Thanks a lot!

作者: Activehealth    時間: 16-12-2 11:01

Radiomama 發表於 16-12-1 16:59
...

朋友個仔初中生時去咗美國CTY 上summer course, 話基本上同香港上一様,仲要話果度啲野超級難食,個仔上完明顯成個瘦曬,話以後都唔想再去(將來讀大學另計,可以自己出來搵其他野食)。

我朋友仲特登飛埋過去帶佢去,跟住等佢自己番。

朋友話以後都唔會嘥錢嘥時間特登去美國上CTY。

作者: Radiomama    時間: 16-12-2 11:13

回覆 Activehealth 的帖子

我的計劃是讓他自己飛過去,所以擔心的事情較多。
三個星期在美國學習,除了膳食問題外,住宿、社交及weekend活動等有問題嗎?

作者: Activehealth    時間: 16-12-2 11:31

Radiomama 發表於 16-12-2 11:13
回覆 Activehealth 的帖子

我的計劃是讓他自己飛過去,所以擔心的事情較多。

朋友孩子都是讀國際學校大,社交語言都同香港國際學校差不多,所以無問題又無特別得著。

又上過香港CTY, 覺得香港同美國上無乜分別,唔駛特登去美國。

作者: 1773    時間: 16-12-2 18:50

阿仔參加過兩年CTy 在HKU 的course, 好鍾意、好開心,據他說白天上課外,晚飯後去study hall溫習,唔明會有TA教,TA是來自美國的U/college 學生。認真學嘢的,不hea, 但他們都好喜歡參加。
即使在香港上堂,但因導師、TA和很多來自各地或國際學校的同學,都是以英文溝通,因此一樣能逼使他們多聽多講。
星期一至四晚溫習完,返宿舍一樣有他們的樂趣,即使有規則要遵守,但成班(emoji)仔無皇管圍在一起,自然happy到暈。星期五晚上有ball。學生可以選擇weekend 回家,亦可以留在宿舍,有ta和其他staff照顧佢哋。
其中阿仔讀了biomedical science, 自此對bio極有興趣,幫助了他中四選科。
下年可能去美國讀,因阿仔想讀的只在美國有得讀。

作者: Radiomama    時間: 16-12-2 19:36

1773 發表於 16-12-2 18:50
阿仔參加過兩年CTy 在HKU 的course, 好鍾意、好開心,據他說白天上課外,晚飯後去study hall溫習,唔明會有 ...

多謝分享,在香港一起上課的有多少人?來自那些地區?你的兒子weekend留在U嗎?

我仔在國際學校就讀,英語不是問題;一年大約去六次camping, 所以可接受不同惡劣程度的食和住;就只差十多小時的機程和出入境、治安是我的考慮。

作者: 1773    時間: 16-12-2 20:02

Radiomama 發表於 16-12-2 19:36
多謝分享,在香港一起上課的有多少人?來自那些地區?你的兒子weekend留在U嗎?

我仔在國際學校就讀,英 ...

阿仔說大約20人,同學主要是香港的國際學校學生,亦有美國、加拿大、日本、中國。

第一年,阿仔兩個星期都在星期五ball後出camp(時間有規定的),星期日下午返去。第二年本來話唔出嚟,但結果因為食,星期五ball後出camp, 食佢想食嘅嘢,星期六返去。

還有,白天上堂、晚上溫習,甚至食飯都不能用電話,返宿舍至可以用。有d仔會完全唔聯絡屋企架。

作者: Radiomama    時間: 16-12-2 21:26

1773 發表於 16-12-2 20:02

阿仔說大約20人,同學主要是香港的國際學校學生,亦有美國、加 ...

請問你兒子兩年暑假分別報了那課程?不考慮參加美國summer camp原因是什麼?

作者: 1773    時間: 16-12-2 21:42

Radiomama 發表於 16-12-2 21:26
請問你兒子兩年暑假分別報了那課程?不考慮參加美國summer camp原因是什麼?

另一個是chem.
他參加CTY之前只去過幾次幾日camp,而且我覺得佢當時年紀還小,我唔放心,再加上佢有幾個同學一起在香港參加(不同course),所以近近地試下先。
如果明年去外地參加類似課程,我想我同佢身心都ready了。

作者: b3410    時間: 16-12-2 22:05

回覆 1773 的帖子

[size=34.9597px]請問點樣的成績可以有grand honour?  
作者: 1773    時間: 16-12-2 22:19

b3410 發表於 16-12-2 22:05
回覆 1773 的帖子

請問點樣的成績可以有grand honour?

可參看website

圖片附件: myimage.jpg (16-12-2 22:19, 74.2 KB) / 下載次數 79
/forum.php?mod=attachment&aid=OTEyNTF8ZjhjYjU4ZWF8MTcxNzE5ODg2OHww

圖片附件: myimage.jpg (16-12-2 22:19, 114 KB) / 下載次數 32
/forum.php?mod=attachment&aid=OTEyNTd8Njc2NDY1YzN8MTcxNzE5ODg2OHww

作者: Yuacc    時間: 16-12-6 15:14     標題: 引用:Quote:b3410+發表於+16-10-27+08:04+聽聞hi

原帖由 Radiomama 於 16-10-27 發表

大家不應只著眼talent search個score,這只是起點,重要的是 ...
Radiomama, 可以請教你: 小朋友小學四年級,是否應該報SCAT grade5? 謝謝

作者: Radiomama    時間: 16-12-6 15:22

Yuacc 發表於 16-12-6 15:14
Radiomama, 可以請教你: 小朋友小學四年級,是否應該報SCAT grade5? 謝謝
美國 Grade 5 = HK Local school P5
作者: Yuacc    時間: 16-12-6 15:39     標題: 引用:Quote:Yuacc+發表於+16-12-6+15:14+Radioma

原帖由 Radiomama 於 16-12-06 發表
美國 Grade 5 = HK Local school P5
謝謝。 如考scat, 要考Intermediate , 對嗎?

作者: Radiomama    時間: 16-12-6 16:05

回覆 Yuacc 的帖子

什麼是intermediate? 我仔只在year 3和今年year 8剛再考SCAT,無其他啦。
作者: b3410    時間: 16-12-11 20:01

Radiomama 發表於 16-12-1 13:12
孩子是小學生還是中學生? online program成效也大,但對孩子每天學習生活也有較大要求(時間)。summer progr ...
想請問一下,讀網上課程大概需要每週多少時間?或者每日幾個鍾?因為依家6年級,暫時考完呈二,可以有幾個月時間學一些自己有興趣的課程。要評估一下有沒有時間應付的到。暫時考慮報讀生物方面課程。

作者: Radiomama    時間: 16-12-13 08:13

b3410 發表於 16-12-11 20:01
想請問一下,讀網上課程大概需要每週多少時間?或者每日幾個鍾?因為依家6年級,暫時考完呈二,可以有幾個 ...

報individually paced course, 視乎課程難度,for grade 6-8的課程如果要3個月完成,每日要用上30-45分鐘,或一周四至五小時。

我的經驗是想孩子學懂一點點,所以要求他每天上網學習,weekend通常有其他活動,無mood學。由year 3-year 8, 完成埋手上honor geometry 之後會讓他停一停,因國際學校的功課和活動越來越多,要變通一下。

因此local school功課多,最好先試3個月。

作者: b3410    時間: 16-12-13 12:30

謝謝回覆。還想請問,online course的話,有沒有老師feedback, 指點?

作者: Radiomama    時間: 16-12-13 12:33

b3410 發表於 16-12-13 12:30

謝謝回覆。還想請問,online course的話,有沒有老師feedback, 指點?

每個course都有instructor, 也有virtual classroom, 但美國時間;我仔只在有疑問時send email問問題。

Online course 多是睇video with notes, 每chapter有practice exercise, quiz, 也有mid term exam & final exam, 有problem of the week (交功課後有feedback ); science subject也會有final project

作者: culver    時間: 16-12-15 12:35

Radiomama 發表於 16-12-13 12:33

每個course都有instructor, 也有virtual classroom, 但 ...

Hello!

Want to know if there's any application fee? And how much per online course?

We are actually more interested in the summer camp than the online courses. Do think we can just do the SCAT, then apply summer programs directly?

Many thx!

作者: culver    時間: 16-12-15 12:41

culver 發表於 16-12-15 12:35

Hello!

Just found on the webpage, US$ 155 for application and test

作者: Radiomama    時間: 16-12-15 12:58

culver 發表於 16-12-15 12:41
Just found on the webpage, US$ 155 for application and test

Summer course US$4555(tuition fee) +$200(application fee)

作者: culver    時間: 16-12-15 13:53

Radiomama 發表於 16-12-15 12:58
Summer course US$4555(tuition fee) +$200(application fee)

Thx! I missed out the "US" when I first surfed the website! For that amount, seems like more worthwhile to attend summer course in US site

And how much is the online course?

作者: Radiomama    時間: 16-12-15 15:41

culver 發表於 16-12-15 13:53

Thx! I missed out the "US" when I first surfed the webs ...

3 months tuition US$770

作者: culver    時間: 16-12-15 17:58

Radiomama 發表於 16-12-15 15:41
3 months tuition US$770

作者: Radiomama    時間: 16-12-16 11:15

culver 發表於 16-12-15 17:58

So you'd better discuss with your kid thoroughly before he starts the program. Otherwise, it's kind of wasting money.

作者: b3410    時間: 16-12-17 17:48

17年暑假summer course 可以報名了。原來G7才可以參加residential program in HK.所以今年還是只能報day

作者: Radiomama    時間: 16-12-17 19:12

b3410 發表於 16-12-17 17:48

17年暑假summer course 可以報名了。原來G7才可以參加residential program in HK. ...

已睇了課程簡介,選定到美國上課;不過還等緊SCAT的成績

作者: culver    時間: 16-12-18 08:45

Radiomama 發表於 16-12-17 19:12
已睇了課程簡介,選定到美國上課;不過還等緊SCAT的成績

My kids are still too young to join the residential camp in US for now. How effective u find the online courses? My girl like writing but I don't know if she will find it boring if learn online by herself

Also do u think one can take the online courses during summer?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5