教育王國

標題: 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 [打印本頁]

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-5 20:32     標題: 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

放完復活節假期,第一日返學,收拾心情準備6月頭呈分試了
作者: Yanamami    時間: 16-4-5 20:36

其实如果唔去諗佢,同平時考試無乜分別,又唔会特別难或範圍多既~
作者: 麵包    時間: 16-4-5 21:10     標題: 回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

阿仔就係因為呈一太緊張太大壓力,所以退步了,做足準備放鬆心情去考就好,加油

作者: Yanamami    時間: 16-4-5 21:16

我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識,考時唔会唔識~
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-5 21:16

Yanamami 發表於 16-4-5 20:36
其实如果唔去諗佢,同平時考試無乜分別,又唔会特別难或範圍多既~

最弊我日日都諗mouth:" />也開始感受到學校的壓力

作者: Yanamami    時間: 16-4-5 21:23

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-5 21:16
最弊我日日都諗mouth:" />也開始感受到學校的壓力
諗禁多做乜?禁多个家長經驗係:压力会令人失準~~唔好諗唔好谷得太盡~家長唔好日哦夜哦“提”小朋友呈分試幾禁重要,反而係減压~~小朋友,尤是女仔早熟,佢地从学校同同学间已接收好多压力同升中訊息,咪以為佢地Feel唔到囉。
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-5 21:51

回覆 Yanamami 的帖子

我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而失準,跌左好多,好唔開心
作者: 維豬豬    時間: 16-4-5 22:00

大家都要加油了!
作者: little_yolky    時間: 16-4-5 22:04     標題: 引用:回覆+Yanamami+的帖子 我女雖然只係小四,

原帖由 妹妹頭 於 16-04-05 發表
回覆 Yanamami 的帖子

我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而 ...
係呀,朋友仔都係小四,因為佢哋學校小五分精英班,所以阿媽好緊張,加強補習,點知成績仲跌咗,跌出咗精英範圍,依家阿媽日鵝夜鵝,但成績就無起色。

佢阿媽話一定要讀B1,但唔好彩住響北區⋯

作者: daisy17772    時間: 16-4-5 23:26

Yanamami 發表於 16-4-5 21:16
我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識 ...

agree.  My approach for my girl is whenever there're concepts unclear, have to get them resolved and understood, especially for Maths.  Certain pressure is necessary, too much pressure will threaten them.  Once there're fear inside their mind, kids may work abnormally.  This is something to do with brain nerves, this is a psychological effect, according to children psychology.

My girl's Maths is the weakest link, she is always within the bottom 1/3.  In her final Maths exam, her scores is the top 3 in class.   She told me she worked particularly careful, paid absolute attention, of course we changed the way she studies.

Good luck to those who will be facing P5/6 exams!

作者: miriam    時間: 16-4-6 00:40

同小朋友放鬆心情, 壓力太大時真係會發試瘟架.

作者: aa06    時間: 16-4-6 00:46

回覆 daisy17772 的帖子

你用什麼方法令阿囡數學成績進步? 想學習一下, thanks.
作者: daisy17772    時間: 16-4-6 01:03

aa06 發表於 16-4-6 00:46

你用什麼方法令阿囡數學成績進步? 想學習一下, thanks.
Honestly speaking, I don't know how to share the experience, as we've tried tons of ways...eg. sending her to different maths center, private tutors.  In the end, we seek no help from outsider work best for her.  It pretty much depends on your kids' characters, some may work perfectly okay with math tutorial center, some may not.  So no universal rules.

All I can share is we go back to the basic, Get the basic understanding clear.  Many told us maths in primary is nothing more than doing more different kinds of questions.  But to me, I would say sorting out the basic concepts before doing a lot of exercises are crucial.  Then we go on with training the speed of doing maths, and do mock papers regularly.

Again, different children should have different treatments.Parents usually understand their children better, so we don't send her to any other centers.  Base on her weakness, we drill on those questions.  Working hard and with persistence is important.

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-6 01:38

daisy17772 發表於 16-4-6 01:03
Honestly speaking, I don't know how to share the experience, as we've tried tons of ways...eg. sendi ...
數學呢科真係好難攪,一係好好一係好差,我自己D數學差到不得了,由細比阿媽打到大
作者: vvmon    時間: 16-4-6 06:01

過來人小小經驗,我個大上年6月和11月考完兩次呈分,成績無大改變,有d仲跌咗,好彩上年年尾已有直資收咗,我才放心少少!今年1月係上學期期末試,這次不呈分,更何況已有直資收,我放手比佢自己一試;自己讀,有唔明先問我,點知佢成績大有進步,比我同佢溫,催逼佢來得好!初時我有些唔開心,心想「如果你兩次呈分都有咁成績,亞媽就唔使一額汗」,但再細想,原本佢真係自己能做到!我相信孩子真係有好大壓力,不論來自家長,學校和孩子本身!
我同大家一樣,還有二個月,到細女考第一次呈分,大女經驗告訴我,不要太緊張,才令孩子發揮更好的水平!

作者: Himma0904    時間: 16-4-6 08:26     標題: 引用:回覆+daisy17772+的帖子 你用什麼方法令阿

原帖由 aa06 於 16-04-06 發表

真係只有多做,做得多,錯得多就會明,我個仔由五年級上學期得六十幾分操到六年級上學期有八十幾分...
我哋操英X小博士同埋恆常補習班咋。

作者: 小時了了    時間: 16-4-6 09:21

Yanamami 發表於 16-4-5 20:36

唉! 阿女間學校小五考試真係同小一至小四考試範圍多咗.

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考的(每科大約都有3-4課左右)

小五: 上學期考試派通告通知考試範圍時驚見需要考埋測驗已測過的課文, 因為之前唔知道故平日同阿女溫書時無溫, 拿拿淋臨急去溫, 溫得急, 多, 燥呀陰公!!!!

作者: little_yolky    時間: 16-4-6 09:27

小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 15 秒前

辛苦你了, 自行要唔要其中一個嚟我哋大埔試下, D學校都唔錯的。
作者: 小時了了    時間: 16-4-6 09:27

little_yolky 發表於 16-4-5 22:04
我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而 ...係呀,朋友仔都係小四,因為佢哋學校小五分精英班,所以阿媽好緊張,加強補習,點知成績仲跌咗,跌出咗精英範圍,依家阿媽日鵝夜鵝,但成績就無起色。

佢阿媽話一定要讀B1,但唔好彩住響北區⋯

你朋友有無好似我咁打算跨區報B1啊! 沙田幾好架!

作者: 小時了了    時間: 16-4-6 09:31

little_yolky 發表於 16-4-6 09:27
小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 15 秒前

辛苦你了, 自行要唔要其中一個嚟我哋大埔試下, D學校都唔錯的。
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會大啲囉

作者: little_yolky    時間: 16-4-6 09:38

小時了了 發表於 16-4-6 09:31
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會 ...
莫壽增超受歡迎, 如果入到, 可能都入到體藝了。沐恩唔錯, 幾自由, 南亞學童最鐘意, 不過如果小朋友唔自律或靚女就頭痕D。恩主教學生都幾斯文的。最後touchwood有乜唔掂, 你又唔介意俾錢, 仲有一間直資羅定邦, 質量幾好, 好多外籍老師, 轉直資前都係B1英中嚟, 但大埔長期唔夠B1學生, 唔想變中中, 所以轉咗直資。
作者: chesswin    時間: 16-4-6 09:45

做家長表面要平常心, 我諗係第一步.

作者: Yanamami    時間: 16-4-6 10:04

小時了了 發表於 16-4-6 09:21

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考 ...
深感同情~我地中英文都唔考課文,只考运用,所以成个小学我女都未攞个本課本温,只温工作紙同做練习就搞掂~
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-4-6 12:33     標題: 回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

唔好太緊張否則好易失準,唯有盡量陪小朋友温熟啲考試範圍,鼓勵多啲,如果小朋友太緊張,都要教佢減減壓,盡力就可以啦。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-4-6 12:50     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-6+09:27+

原帖由 小時了了 於 16-04-06 發表
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會 ...
呈分試的確要加把勁,用過往成績真係未必得,不進則退,因好多同學都會盡全力,分分鐘大執位。
不過學校計算級名次跟呈分名次未必相同,最重要科科盡量保持平均,由其主科不要太大上落,就會比較穩陣。通常中/英一般有底子,只要溫熟考試範圍同小心啲,一般升跌不會太大,唯獨數學有機會大上落,數弱嘅同學仔一定要操多啲。

媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅  
要對囡囡有啲信心。 加油  

作者: 常樂    時間: 16-4-6 12:52

要注意的是, 有不少同學仔成績會在呈一, 突然進步!
作者: Yanamami    時間: 16-4-6 13:16

突然進步係突然小心左啫~科科執多四五分,好禾味的。洋葱头mami講得啱,科科要平均吖~
作者: 小時了了    時間: 16-4-6 13:20

洋蔥頭媽咪 發表於 16-4-6 12:50
呈分試的確要加把勁,用過往成績真係未必得,不進則退,因好多同學都會盡全力,分分鐘大執位。
不過學校計算級名次跟呈分名次未必相同,最重要科科盡量保持平均,由其主科不要太大上落,就會比較穩陣。通常中/英一般有底子,只要溫熟考試範圍同小心啲,一般升跌不會太大,唯獨數學有機會大上落,數弱嘅同學仔一定要操多啲。

媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅

要對囡囡有啲信心。 加油

哈!哈! "媽媽發功多年,囡囡點都有 7/8成功力嘅" 呢句我聽得好順耳!

洋蔥頭媽咪, 好多謝妳呢幾年分享好多資料及心得, 尤其是去年妳分享中四選科
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372&extra=&page=2
"洋蔥頭媽咪: 小兒正正就係選科當中受害者,只怪佢未夠努力,技不如人。不過有一點好肯定,就係當年我未夠經驗,完全唔懂得要考慮選科問題,揀左間set死哂套餐但又小選擇嘅學校比佢,……唉!  
幸好天無絕人之路,小兒响冇乜選擇之中終於揾倒方向,須然將來會變成點冇人知,但最小已找到目標,作為父母唯有盡力幫助佢。
大家都要加油。 Good Luck !

學校係set死晒嘅套餐,仲要係極小選擇,位亦開得唔多,只因學校分配得唔好,理科科目位少,真係害死人。eg.全校只有二十幾個位可以同時選修phy,chem科目,總之玩死班男生……

通常升中選校好多家長都會認為小朋友未接觸過中學科目,都唔知係乜,鍾意邊科,所以選科對大家小朋友黎講尚遠,未駛理住,但其實都唔—定,因為去到高小,小朋友特質,喜好性格已慢慢浮現,以我囝為例,佢數理感極強,但對要背頌嘅野就弱好多,亦討厭死記野,響以前好容易識別出呢類人適合讀理科,讀文科通常死得,但因現今已冇再分文,理,商科,現今通常百搭科,所以選校時就要選理科位較多學校先著數,相反小朋友怕數理,喜歡背頌,就應選歷史,文學類機會多或大路d嘅學校。中學通常都會話有開xxx科目,好似様様都有,但要留意部份其實係好多限制。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2939477&extra=page%3D1&page=3
"洋蔥頭媽咪: "校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失晒自信影響亦可以好深遠,BK 都有唔少人分享過入左 b1 中學但跟唔上攪到留班,失自信,甚至要轉校,所以揀學校真係要量力。所以呢刻你問小朋友入勁校排中至尾佢答你唔介意,但到時可能會係兩回事。"

妳作為先行者將心得分享, 俾我地後進之士有軌跡可跟隨或閃避. 都幾大因素我睇完妳嘅分享後, 升中選校時中四可以選修的科目係我自己重要選校之因素.

多謝妳啊!

作者: evason    時間: 16-4-6 13:47

平常心面對啦!越比壓抑小朋友越失準。
作者: mcl203    時間: 16-4-6 14:04

平常心一樣可以失準...無準則既
作者: 蘑菇    時間: 16-4-6 14:26

我仔仔已考哂呈分試,絕對明白各位家長心情。事實上,係好矛盾,迫(比壓力)又唔得,唔迫又怕小朋友hea住考。最重要係睇自己小朋友接受邊種忠告。

再我而言,只同呀仔講 : 比心機,至重要自己盡咗力,比平時測驗要更仔細,小心,唔好錯埋d冇謂野,唔好貪快去做,做得快而錯就好唔抵。
作者: mcl203    時間: 16-4-6 14:30

蘑菇 發表於 16-4-6 14:26
我仔仔已考哂呈分試,絕對明白各位家長心情。事實上,係好矛盾,迫(比壓力)又唔得,唔迫又怕小朋友hea住考 ...
我一向用呢個方法...結果....呈1>呈2>呈3...畢業試懶理下...好過呈1
越叫住小心D....另一邊更唔小心

作者: little_yolky    時間: 16-4-6 14:36

mcl203 發表於 16-4-6 14:30
我一向用呢個方法...結果....呈1>呈2>呈3...畢業試懶理下...好過呈1
越叫住小心D....另一邊更唔小心mouth ...
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。所以你叫佢小心D, 佢就會諗起自己係唔小心既, 所以就會唔小心。
作者: Yanamami    時間: 16-4-6 14:56

我通常叫佢check卷係重新答—次,而唔係望多次,望住个答案通常会覚得啱~不过呈二呈三時间紧逼,做完都無乜時间剩~
作者: LLK    時間: 16-4-6 14:57

little_yolky 發表於 16-4-6 14:36
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。 ...

我個女今年6月都是第一次呈分, 我都學緊要平靜心情, 不要常常提住呈分試, 要當係普通考試般努力, 不想給她太大壓力, 像剛過去兩次英默(下學期), 我已經沒有跟進, 沒有幫她, 她自己溫, 竟然都有9X, 以前我唔同佢溫的話, 佢自己就唔溫, 一定唔合格, 我係想佢自己主動, 做到這樣我就滿足 !

作者: 蘑菇    時間: 16-4-6 14:59

mcl203 發表於 16-4-6 14:30
越叫住小心D....另一邊更唔小心mouth ...
用喺我仔仔身上,work喎! 所以,咪話睇吓自己小朋友受邊套囉!
作者: YmOra    時間: 16-4-6 16:53

適當情度的壓力其實係好嘅!我係用阿女經常用嘅嗰招用播響佢身上,就係試你底線可以去到邊,細路仔常常試大人之可容忍底線可以有幾底,中間的闊度就是他們的自由作反開心區域了,其實小朋友們能夠用哩招都幾聰明,只要接觸不到大人之神經線,就是他們的自由空間了,用同樣的方法,試下佢哋條受壓線在哪?找出大人可用的區域,給適度的壓力,效果都幾好.

互勉之.
作者: mcl203    時間: 16-4-6 17:51

Yanamami 發表於 16-4-6 14:56
我通常叫佢check卷係重新答—次,而唔係望多次,望住个答案通常会覚得啱~不过呈二呈三時间紧逼,做完都無乜 ...
都試過......但唔成功

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-4-6 18:18     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-4-6+13:23+編

原帖由 小時了了 於 16-04-06 發表

當年錯有錯著好彩我仔揀倒科越讀越起勁,呢幾日考緊 dse啦,希望順順利利入倒大學啦

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-6 22:42

洋蔥頭媽咪 發表於 16-4-6 18:18
當年錯有錯著好彩我仔揀倒科越讀越起勁,呢幾日考緊 dse啦,希望順順利利入倒大學啦
你就好啦已經甩身,我哋仲晌呢個苦海上浮沉
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-6 22:47

小時了了 發表於 16-4-6 09:21

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考 ...

嘩.....你間學校真係無陰公喎,呈分試先嚟加多D範圍
我哋都係唔考課文,剩係考工作紙,不過中英考好多課外嘢

作者: Yanamami    時間: 16-4-6 23:09

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-6 22:42
你就好啦已經甩身,我哋仲晌呢個苦海上浮沉
都係前輩教我……呢个summer上心儀校網印d application forms出黎俾阿女親自填,—來俾佢熟習下点填(HY不明文規定要学生自己填),二來俾佢知学校要求。Assume你开始準備portfolio(虽然有話唔係—定要交,但整好左,填表時好似有个summary在手,無禁多甩漏)。如你諗住申請SPCS, 呢个summer就好做定4本book reports同自我介紹入定係手指~好多野做分散你对呈分試注意力呢!
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-6 23:46

Yanamami 發表於 16-4-6 23:09
都係前輩教我……呢个summer上心儀校網印d application forms出黎俾阿女親自填,—來俾佢熟習下点填(HY不明 ...
嘩,多謝Yanamami嘅提醒呀你所講果兩間學校都係我哋的Dream School,不過阿女嘅成績仲要加倍加倍努力

Portfolio方面,學校3月已經出咗電郵要我哋準備,就係咁先至感受到學校的壓力

作者: daisy17772    時間: 16-4-6 23:57

Himma0904 發表於 16-4-6 08:26
真係只有多做,做得多,錯得多就會明,我個仔由五年級上學期得六十幾分操到六年級上學期有八十幾分...
我哋 ...

Just doing more doesn't work for my girl.  She recently score A in the recent Maths exam, she had failed results before.  We didn't give her tons of papers to do.  We're very much focusing on understanding and do maths in a smarter way.
作者: cmchang0927    時間: 16-4-7 00:04

我個人覺得千萬不要抱着“非君不嫁”的心態去選校就已經減少不少壓力。起碼諗定十個八個alternatives同小朋友講定,第九、十間係諗埋萬一失手的baselines。這樣分分鐘可能在最少壓力的情況下有意外驚喜Good luck!

作者: Yanamami    時間: 16-4-7 00:28

cmchang0927 發表於 16-4-7 00:04
我個人覺得千萬不要抱着“非君不嫁”的心態去選校就已經減少不少壓力。起碼諗定十個八個alternatives同小朋 ...
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好。

作者: sumyee    時間: 16-4-7 09:56     標題: 回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

請問做portfolio會唔會做埋小一至小三的成績獎項?

作者: TwinWong    時間: 16-4-7 09:59

sumyee 發表於 16-4-7 09:56
唔好晒紙, 有部份學校限紙張,
最好跟中學要求, 最多做4-6年級

作者: sumyee    時間: 16-4-7 10:16     標題: 回覆:TwinWong 的帖子

Thanks!!

作者: mcl203    時間: 16-4-7 11:38

sumyee 發表於 16-4-7 09:56
我有做喎.....當然係計過有用先放啦 ~~~

作者: mcl203    時間: 16-4-7 14:13

Yanamami  係野奬禁有份量呀?  發表於 半小時前

又唔需要計份量既

我中意既做法係....首要睇得C服...適當既量就ok....但要盡量少....次係我想話D乜俾學校知
我一向好主觀咁認為...除非學校唔收...否則...要睇既會睇...唔睇既少至1張紙都唔睇...所以...自覺有用就放
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-23 16:43

今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但整體平均分高哂,即係同學們開行turbo
作者: little_yolky    時間: 16-4-23 22:33     標題: 引用:Quote:cmchang0927+發表於+16-4-7+00:04+我

原帖由 Yanamami 於 16-04-07 發表
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好 ...
近日計畫緊阿女們D暑期活動,原來補習社好多暑期班的,有專供呈分試。我諗住阿女升小五暑假,俾佢補三科主科呈分試班,唔知會不會好無良。

佢成績比較不穩,谷一谷+我跟一跟,可能考到級十或以上都唔係無可能不過佢好似唔多想補習咁。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-23 23:52

little_yolky 發表於 16-4-23 22:33
近日計畫緊阿女們D暑期活動,原來補習社好多暑期班的,有專供呈分試。我諗住阿女升小五暑假,俾佢補三科主 ...
今日都有同其他媽咪討論過操卷班呢個問題
作者: anthony8899    時間: 16-4-24 00:50

六月呈一, 只剰一個月, 請問一個月可以怎樣操?
報讀操卷班有沒有作用呢?
大家可分亨下嗎?
我囡囡英文最差...不知有沒有辦法...
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-24 22:52

anthony8899 發表於 16-4-24 00:50
大家可分亨下嗎?
我哋想暑假上,而家學校一星期補3日課,無時間操卷
作者: anthony8899    時間: 16-4-24 23:35

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

您們小學很進取喎...

作者: Yanamami    時間: 16-4-25 08:08

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-24 22:52
我哋想暑假上,而家學校一星期補3日課,無時間操卷

其实我幾反对上操卷班,操熟答題技巧同速度,唔等同掌握学科知識同能力,得到好成績係假象,上到中学原形畢露,未必跟得上。等於有d女人化个靚,—素顏就嚇死人。
作者: Chowying    時間: 16-4-25 15:00     標題: 引用:今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-23 發表
今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但整體平均分高哂,即係同學們開行turbo ...
我女第一段考已經係咁,平均分升左少少,但名次跌左廿名,幾恐怖呀

作者: little_yolky    時間: 16-4-26 21:25     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-25+08:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-25 發表
原來個D叫操卷班。佢張宣傳單張寫得好好咁喔,第一part講解,第二part做卷,第三part解析份卷⋯話可以培養小朋友從心理上應付呈分試咁話的

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-4-27 07:48     標題: 引用:六月呈一,+只剰一個月,+請問一個月可以怎樣

原帖由 anthony8899 於 16-04-24 發表
大家可分亨下嗎?
操卷對長遠學習幫助不大,但對應付考試都會有啲幫助,情形等同家長自制補充練習比小朋友操一樣,分別係比人操定自己操,如成績弱就去操下啦,操英/數作用應該比較大。

作者: sammag    時間: 16-4-27 11:42

Yanamami 發表於 16-4-5 21:16
我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識 ...

同意呀, careless mistake 真係死症,我個係仔,更加粗心大意,
都唔知點幫佢好~

作者: anthony8899    時間: 16-4-27 14:08

對呀, 平時問課本時, 都有反應, 但到考試成績就有很大落差, 相信是小朋友的careless mistake多。他們一做完就放下筆,永遠都唔會去查看。 這點最頭痛, 不知怎樣去改掉這壞習慣。
作者: 3excellent    時間: 16-4-27 14:14

作者: 3excellent    時間: 16-4-27 14:17

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 14:28

3excellent 發表於 16-4-27 14:17
仲有, 你小朋友嘅同學已經係競爭對手, 說話要小心.

學校都有佢立場, 你要自己好清晰 ...
但問題係, 你見到好多帖, 家長到要交表一刻, 都好似仲未了解遊戲規則, 咁.........可以有幾清晰?
作者: 3excellent    時間: 16-4-27 15:04

作者: sammag    時間: 16-4-27 15:23

3excellent 發表於 16-4-27 15:04
永遠都係當局者迷, 我都會...
特別係在極大壓力下~

我想請教,不知自己既幾多%內是因為學校沒有公佈名次嗎?

我最困惑是即使知道自己學校級名次三甲內,以為一定是B1A,但全港排名卻跌出B1A,會更失落~

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 15:34

sammag 發表於 16-4-27 15:23
我想請教,不知自己既幾多%內是因為學校沒有公佈名次嗎?

我最困惑是即使知道自己學校級名次三甲內,以為 ...
放心, 你唔會失落的, 因為你永遠唔會知道自己既全港排名!
作者: little_yolky    時間: 16-4-27 16:17

3excellent  講得啱, 大家都係斷估. 其實點解唔公報, 根住排名輪隊選校?! 應該更公平.  發表於 23 分鐘前

因為香港係行普及教育, 唔係精英教育, 所以等D家長估估吓, 估錯band, 或驚估錯band, 神早放B2, 咁至可以將每間學校有好的又有稍遜的同學, 拉近距離丫嘛。
作者: mcl203    時間: 16-4-28 03:32

3excellent 發表於 16-4-27 15:04
永遠都係當局者迷, 我都會...
特別係在極大壓力下~
但當你小朋友平均分9X....入到頭30%....都可能只係同門較量
當行出門口...仲未肯定到自己係咪大隻仔呢

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-4-28 19:11

Yanamami 發表於 16-4-25 08:08
其实我幾反对上操卷班,操熟答題技巧同速度,唔等同掌握学科知識同能力,得到好成績係假象,上到中学原形 ...
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟
作者: mcl203    時間: 16-4-28 19:41

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-28 19:11
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟 ...
我小朋友前小學校長分享P6考試心得....對於D成績一般既
到宜家乜都唔好搞啦...唔好諗邊到可以改善
係現在得既能力範圍內全力做...要改善之後大把時間做...包括興題項目

作者: irenenursing    時間: 16-4-28 23:23     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-25+08:08+其实

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-28 發表
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟 ...
我自己就堅持無送個仔去操卷班,因為覺得佢返完全日學,仲要去補習社,之後回家仲要做功課,真係好慘……
我寧願辛苦啲,上學嘅日子每日幫佢跟功課,睇佢有咩唔識,即時教番佢,到星期六/日比中,英,數練習佢做,並同佢一齊對答案,一齊分析題目,四年級暑假開始,每天出時間表比佢天天做中,英,數練習各一個單元,日子有功,成績突飛猛進,根本不用去操卷,他現在語文和數理的基礎紮實了很多,應付考試也沒有從前吃力。

作者: mcl203    時間: 16-4-28 23:29

irenenursing 發表於 16-4-28 23:23
我自己就堅持無送個仔去操卷班,因為覺得佢返完全日學,仲要去補習社,之後回家仲要做功課,真係好慘……
...
似乎同操卷班分別唔大 ~~~

作者: irenenursing    時間: 16-4-29 16:02     標題: 回覆:mcl203 的帖子

我只讓他在學校假期時天天做中,英,數練習,上學的日子不用做。

作者: siden    時間: 16-4-29 17:00     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-6+14:30+我一向

原帖由 little_yolky 於 16-04-06 發表
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。 ...
家長惡夢,防不勝防

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-10 17:20

今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普通話筆試計唔計入呈分?
作者: gracelam    時間: 16-5-10 17:31     標題: 引用:今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-10 發表
今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普通話筆試計唔計入呈分?
我地普通話口試同筆試都唔計呈分,但成績會登落成績表。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-5-11 07:47     標題: 引用:Quote:irenenursing+發表於+16-4-28+23:23+

原帖由 mcl203 於 16-04-28 發表
似乎同操卷班分別唔大 ~~~
其實响屋企家長自己操跟報操卷班情況近似,只係有部份家長唔識/冇時間自己操,自己選題比小朋友做,咪直接去操卷囉,所以都不用介意有些家長話自己冇送小朋友去操卷。正如有家長好喜歡話小朋友冇補習架,家長自己督住自己教,其實嚴格黎講咪一樣係有,只不過補習老師變了家長吧 ! 所以都唔駛太理會有冇補習/有冇操卷一詞,最重要係個結果,想小朋友呈分試考得好,操卷對短暫衝線相信絕對有幫助。

作者: mcl203    時間: 16-5-11 08:43     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-28+發表似乎

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-11 發表
其實响屋企家長自己操跟報操卷班情況近似,只係有部份家長唔識/冇時間自己操,自己選題比小朋友做,咪直接 ...
唔介意,每人做法不同,只係口多多啫

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-5-11 08:49     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-11+發表

原帖由 mcl203 於 16-05-11 發表
唔介意,每人做法不同,只係口多多啫
因為我都見唔少家長好喜歡標籤自己小朋友冇,所以都係多口回下啫

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-19 19:43

尋日考完視藝,今日又考完音樂呈分試,過兩關了,你哋呢?
作者: oldgamesman    時間: 16-5-19 19:48

下個月頭先開始
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-23 20:18

今個禮拜開始考中作同英作,進入作戰狀態
作者: moon.ng    時間: 16-5-23 20:50     標題: 引用:今個禮拜開始考中作同英作,進入作戰狀態

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-23 發表
我們今天考了音樂牧童笛,六月初才開始考試,大家加油!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-23 22:04

moon.ng 發表於 16-5-23 20:50
我們今天考了音樂牧童笛,六月初才開始考試,大家加油!
也是第一次呈分試嗎?
作者: moon.ng    時間: 16-5-23 22:19     標題: 引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-23+20:50+我們

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-23 發表
也是第一次呈分試嗎?
是啊!好緊張啊!希望他不要粗心大意把自己會的題目做對就可以了!每次考試都有一些不應該的錯誤,氣死人!

作者: moon.ng    時間: 16-5-23 22:24     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-6+14:30+我一向

原帖由 little_yolky 於 16-04-06 發表
哈哈!

作者: moon.ng    時間: 16-5-23 22:38     標題: 引用:Quote:sumyee+發表於+16-4-7+09:56+請問做p

原帖由 TwinWong 於 16-04-07 發表
唔好晒紙, 有部份學校限紙張,
最好跟中學要求, 最多做4-6年級
我不管他看不看,都要把三四年級的校際冠軍亞軍塞進去,因為五年級音樂沒有得獎😭

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-23 22:45

moon.ng 發表於 16-5-23 22:38
我不管他看不看,都要把三四年級的校際冠軍亞軍塞進去,因為五年級音樂沒有得獎😭

...
如三年級有獎,也不坊比中學看看,我哋學校規定每個同學都要做Portfoilo,然後交比班主任過目,如果有問題,我諗都已經screen out咗出嚟
作者: YmOra    時間: 16-5-23 23:21

需要了解心儀中學在自行階段是否接受小三的證書和獎項,一般只接受小四至小六及限定遞交張數,還要申請表說明接受才可遞交,強行交只會在遞交申請表當天被學校抽出叫家長擺走,大家可以襯各中學網站之自行申請表和申請說明還未下網,去走一趟了解了解下,以免到時打亂晒初初的計劃.

作者: moon.ng    時間: 16-5-23 23:34     標題: 引用:需要了解心儀中學在自行階段是否接受小三的

原帖由 YmOra 於 16-05-23 發表
需要了解心儀中學在自行階段是否接受小三的證書和獎項,一般只接受小四至小六及限定遞交張數,還要申請表說明 ...
主要是我們最心怡這間中學只看五六年級的比賽獎項,我們校際音樂恰好五年級沒有獲獎,誰也不能保證六年級一定可以獲獎,且校際比完都面試完畢了!唉!黑仔!以前每年都有冠軍亞軍!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-5-24 07:44     標題: 引用:Quote:原帖由+YmOra+於+16-05-23+發表需要

原帖由 moon.ng 於 16-05-23 發表
主要是我們最心怡這間中學只看五六年級的比賽獎項,我們校際音樂恰好五年級沒有獲獎,誰也不能保證六年級一 ...
除了直資,大部份中學只睇小五/小六成績及獎項,部份可加小四,小四前的基本算係熱身,作用不太大。

作者: 紫蘿蘭    時間: 16-5-24 08:01     標題: 引用:今個禮拜開始考中作同英作,進入作戰狀態

我仔只考咗視藝,音樂上星期做咗份卷,滿分,但老師話唔係呈分既卷喎,都唔知幾時考。

作者: moon.ng    時間: 16-5-24 08:42     標題: 引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-05-23+

原帖由 紫蘿蘭 於 16-05-24 發表
我仔只考咗視藝,音樂上星期做咗份卷,滿分,但老師話唔係呈分既卷喎,都唔知幾時考。

...
音樂應該也是要考樂兩次,筆試和演奏或唱歌!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-24 11:06

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-24 07:44
除了直資,大部份中學只睇小五/小六成績及獎項,部份可加小四,小四前的基本算係熱身,作用不太大。

...
有D官津中學要睇埋家課冊

作者: 紫蘿蘭    時間: 16-5-24 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-05-24+發表我仔

原帖由 moon.ng 於 16-05-24 發表
音樂應該也是要考樂兩次,筆試和演奏或唱歌!
係呀,唱歌,工作紙,考卷。

作者: cubixluk    時間: 16-5-24 14:11

回覆 hkpapa852 的帖子

睇埋家課冊就大鑊, 我個仔啲字曉飛架

作者: moon.ng    時間: 16-5-24 14:25     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 睇埋家課冊就大鑊,

原帖由 cubixluk 於 16-05-24 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

睇埋家課冊就大鑊, 我個仔啲字曉飛架
我們的老師五年級開始要學生手冊寫靚一點!我仔以前的手冊好像豬油渣一樣,半個學期就爛了!現在好很多!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5