教育王國

標題: 大埔選校 [打印本頁]

作者: blythecat    時間: 16-4-18 14:41     標題: 大埔選校

終於要填表喇,兒子b2頭,我們心儀沐恩,但不敢冒險,想問一下玄圓,孫方中,聖道,康樂中學那間較好?
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 14:53

blythecat 發表於 16-4-18 14:41
終於要填表喇,兒子b2頭,我們心儀沐恩,但不敢冒險,想問一下玄圓,孫方中,聖道,康樂中學那間較好? ...

乙一救恩。進取D試下恩主教放乙一。但乙二就唔好放救恩了。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 14:59

little_yolky 發表於 16-4-18 14:53
乙一救恩。進取D試下恩主教放乙一。但乙二就唔好放救恩了。
咁其他幾間呢
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 15:31

blythecat 發表於 16-4-18 14:59
咁其他幾間呢
你揀果幾間其他家長認為玄圓最好, 其次孫方中。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 15:38

little_yolky 發表於 16-4-18 15:31
你揀果幾間其他家長認為玄圓最好, 其次孫方中。
其實大埔區真係太少選擇,都唔知填唔填到五間
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 15:41

blythecat 發表於 16-4-18 15:38
其實大埔區真係太少選擇,都唔知填唔填到五間
考咗羅定邦未呀? 同北區比, 好好多了。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 16:13

little_yolky 發表於 16-4-18 15:41
考咗羅定邦未呀? 同北區比, 好好多了。
無報羅定邦,因為唔係咁鐘意
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-18 16:19

blythecat 發表於 16-4-18 16:13
無報羅定邦,因為唔係咁鐘意
如果本區BAND2學生能考入救恩,羅定邦
根本其他同區BAND2中學就無需考慮。

作者: little_yolky    時間: 16-4-18 16:52

Fanny_ma 發表於 16-4-18 16:19
如果本區BAND2學生能考入救恩,羅定邦
根本其他同區BAND2中學就無需考慮。
...
如果sure自己係B2頭, 直接考羅定邦, OK就抽都唔駛抽, book定機票去旅行, 除非想搏沐恩/恩主教。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 16:58

little_yolky 發表於 16-4-18 16:52
如果sure自己係B2頭, 直接考羅定邦, OK就抽都唔駛抽, book定機票去旅行, 除非想搏沐恩/恩主教。 ...
私校唔係一早就要報同考咩?
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 17:38

blythecat 發表於 16-4-18 16:58
私校唔係一早就要報同考咩?
羅定邦係直資, 係一早可以考。如果遲咗, 咁睇吓佢第二輪收生幾時囉。因為B1邊緣人 / B2一般都會考, 羅中係英中, 成績同救恩相約, 甚至好少少, 除非佢哋想執雞入到沐恩/恩主教, 一般都會報, 至少都報嚟攞下面試經驗丫。
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-18 17:58

little_yolky 發表於 16-4-18 17:38
羅定邦係直資, 係一早可以考。如果遲咗, 咁睇吓佢第二輪收生幾時囉。因為B1邊緣人 / B2一般都會考, 羅中係 ...

講真大埔中學的確好參差,試過見有李興貴學生中三程度連基本生字 (Special/Colourful/Monster)都唔識,上年連一個英文拎LV3都冇,中文更組織句子都有問題。至於何郭佩珍,更過往多年公開試合格率低迷(據悉英文科得七成合格,仲要係Lv2計算),聖道更只得17%學生有3322。至於康樂,校方處事手法更漠視學生感受,據了解曾經要求學生裸體搜身捉煙,而且從Facebook群組"大埔Taipo"更多次出現該校之學生,校友對學校的負面評論,大多都圍繞學校處事手法不當,屈學生,總之睇到都覺黑暗。至於聖道,雖然成績吾標青,但勝在學生夠團結有歸屬感,甘就已經足夠,尤其係大埔我真係唔敢祈求可以有幾好成績。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 18:46

Fanny_ma 發表於 16-4-18 17:58
講真大埔中學的確好參差,試過見有李興貴學生中三程度連基本生字 (Special/Colourful/Monster)都唔識,上 ...
甲部填一間,乙部填得三間,點算?
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 21:21     標題: 引用:Quote:Fanny_ma+發表於+16-4-18+17:58+講真

原帖由 blythecat 於 16-04-18 發表
所以咪問你考咗羅定邦未lol

咁救恩、玄圓、孫方中、聖道⋯都四間啦。如果你自行唔太進取,可能入咗呢,起碼小朋友係B2A。

作者: little_yolky    時間: 16-4-18 21:22     標題: 引用:Quote:Fanny_ma+發表於+16-4-18+17:58+講真

原帖由 blythecat 於 16-04-18 發表
你唔想博,咁你甲部就唔好填一間啦。

作者: little_yolky    時間: 16-4-18 21:23     標題: 引用:+本帖最後由+Fanny_ma+於+16-4-18+18:04+編

原帖由 Fanny_ma 於 16-04-18 發表
咁你講的都係收B3多既

作者: Fanny_ma    時間: 16-4-18 21:58

little_yolky 發表於 16-4-18 21:23
咁你講的都係收B3多既
聖道,何中主打BAND2學玍,何中更設兩班英文班。
作者: little_yolky    時間: 16-4-18 22:06     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-18+21:23+

原帖由 Fanny_ma 於 16-04-18 發表
聖道,何中主打BAND2學玍,何中更設兩班英文班。
係指李同康。

作者: Fanny_ma    時間: 16-4-18 22:13

little_yolky 發表於 16-4-18 22:06
係指李同康。
據了解李興貴連老師都有黑底,管教方法都有問題,部分老師行為如同爛仔。
作者: blythecat    時間: 16-4-18 23:21

little_yolky 發表於 16-4-18 21:22
你唔想博,咁你甲部就唔好填一間啦。
咁甲部填咩呀?
作者: blythecat    時間: 16-4-18 23:22

Fanny_ma 發表於 16-4-18 22:13
據了解李興貴連老師都有黑底,管教方法都有問題,部分老師行為如同爛仔。 ...
咁恐怖?同入黑社會有咩分別呀!
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-19 06:46

blythecat 發表於 16-4-18 23:22
咁恐怖?同入黑社會有咩分別呀!

而且該校學生大多都講普通話,試過見到有不良份子係學校轉角位行人隧道等放學。
總之大埔Band2,3選校,有時校政,校風比成績還重要。

個人意見,Band2我只睇上救恩,圖玄,孫方中,聖道。

作者: blythecat    時間: 16-4-19 07:19

little_yolky 發表於 16-4-18 17:38
羅定邦係直資, 係一早可以考。如果遲咗, 咁睇吓佢第二輪收生幾時囉。因為B1邊緣人 / B2一般都會考, 羅中係 ...
但係呢間d 學生先前有家長話好曳,所以我無簡
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 08:53

blythecat 發表於 16-4-19 07:19
但係呢間d 學生先前有家長話好曳,所以我無簡
羅定邦D學生只係比較活潑, 唔算得上曳喇。而月曳人度度都有。佢哋雖然要俾錢, 但好多外籍老師, DSE成績又算唔錯, 所以好多B2學生索性一早報讀, 因為唔想搏。

咁你自行邊兩間呀? 甲一乙一又揀咗邊間呀?

作者: blythecat    時間: 16-4-19 09:15

little_yolky 發表於 16-4-19 08:53
羅定邦D學生只係比較活潑, 唔算得上曳喇。而月曳人度度都有。佢哋雖然要俾錢, 但好多外籍老師, DSE成績又算 ...
自行培基,救恩,沐恩,甲一乙一應該都係救恩喇
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 10:23

Fanny_ma 發表於 16-4-19 06:46
而且該校學生大多都講普通話,試過見到有不良份子係學校轉角位行人隧道等放學。
總之大埔Band2,3選校,有 ...
Fanny你覺得劉梅軒o唔ok?
作者: blythecat    時間: 16-4-19 11:55

little_yolky 發表於 16-4-19 08:53
羅定邦D學生只係比較活潑, 唔算得上曳喇。而月曳人度度都有。佢哋雖然要俾錢, 但好多外籍老師, DSE成績又算 ...
甲部我係咪應該填多間?如果我宜家同小朋友考羅中,佢又收左,我仲可唔可以等埋抽獎結果先決定讀唔讀呀?
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 12:18

blythecat 發表於 16-4-19 11:55
甲部我係咪應該填多間?如果我宜家同小朋友考羅中,佢又收左,我仲可唔可以等埋抽獎結果先決定讀唔讀呀? ...
我覺得甲部填多間安全D囉,除非你一定要入救恩啦,因為甲部抽到,乙部就唔會再抽了。
如果羅定邦响放榜前收咗你並註冊,咁你就無得大抽奬了。但佢依家唔一定有第二輪收生,可能要等放榜後,你打電話問吓。

作者: hkpapa852    時間: 16-4-19 12:23

little_yolky 發表於 16-4-19 12:18
我覺得甲部填多間安全D囉,除非你一定要入救恩啦,因為甲部抽到,乙部就唔會再抽了。
如果羅定邦响放榜前 ...
任何直資如果過咗今個月先叫你註冊, 你都可以繼續抽獎, 因為已經過咗EDB定出嚟要直資中學遞交學生名單既期限, 個名唔會被EDB係大抽獎中剔除

作者: blythecat    時間: 16-4-19 12:27

little_yolky 發表於 16-4-19 12:18
如果羅定邦响放榜前 ...
我問左喇,佢18/6 中一面試
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-19 14:20

話羅定邦學生曳的家長,真係小巫見大巫,羅中最多都係學生較活潑,較多言,有時比較嘈吵,感覺上只係小朋友的百厭,但絕不是飛仔的曳。而且壞學生間間都有,據我目測,羅校學生起碼吾似不良少年,就算有都好少。得閒去大埔中心睇睇,靈風何中仲多。
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-19 14:26

little_yolky 發表於 16-4-19 10:23
Fanny你覺得劉梅軒o唔ok?
校政上劉校平平穩穩,學生吾會太反感。成績就勉強稱上BAND2水平,始終intake以BAND2-3為主,我不會抱太大寄望,學生行為就普普通通,校風好就一定稱吾上,始終見過有學生邊行邊抽煙,但以BAND2-3來說,適量的違規行為是可以接受的。基本上如非接近跌落BAND3,跟本無需放劉校甘前,相反孫方中就好得多。
作者: blythecat    時間: 16-4-19 15:02

甲一 救恩
甲二 沐恩

乙一 救恩
乙二 玄圓
乙三 孫中

是否適合? 我已經填唔到第四間了
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 15:13

blythecat 發表於 16-4-19 15:02
甲一 救恩
甲二 沐恩

甲二填沐恩同無填完全無分別, 因為沐恩係B1, B1生通常揀, 但救恩係B2, 如果你甲二入到沐恩, 即係無B1生同你爭, 仲要你number好靚, 咁其實你都已經入咗甲一了。

睇你好想入救恩, 咁甲二唔好填吧。仲有聖道同劉梅軒呢, 乙四唯有填埋比較好的落去, 加埋D他區位, 填晒過得自己果關既學校入去。唔好唔填呀, 唔填派咗你去無人要果間你就弊。

作者: little_yolky    時間: 16-4-19 15:14

Fanny_ma 發表於 16-4-19 14:26
校政上劉校平平穩穩,學生吾會太反感。成績就勉強稱上BAND2水平,始終intake以BAND2-3為主,我不會抱太大寄 ...
咁其實大埔B2生都唔係好多有得揀..........
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 15:25

blythecat 發表於 16-4-19 15:02
甲一 救恩
甲二 沐恩
老實講, 你都真係搏架咋, 所有B1都會填救恩做止血線, 咁人哋收晒B1, 至到你哋B2抽, 學額所剩無幾。咁有D B2家長穩陣派, 人哋乙一已填玄圓或孫中, 咁你個number唔靚就真係好牙煙了。始終, B1生最差都只係派去救恩, 但B2生最差可以派去B3校, 你要諗清楚呀。不過叫好彩今年學童仲係少, 填完大抽奬, 整定叩門profile, 放榜唔掂即叩, 你小朋友點都叫做B2A, 都叫有希望的。
作者: blythecat    時間: 16-4-19 15:26

little_yolky 發表於 16-4-19 15:13
甲二填沐恩同無填完全無分別, 因為沐恩係B1, B1生通常揀, 但救恩係B2, 如果你甲二入到沐恩, 即係無B1生同 ...
其實我想佢入沐恩,只是唔敢博
作者: blythecat    時間: 16-4-19 15:29

little_yolky 發表於 16-4-19 15:25
老實講, 你都真係搏架咋, 所有B1都會填救恩做止血線, 咁人哋收晒B1, 至到你哋B2抽, 學額所剩無幾。咁有D B2 ...
其實大埔b1 學額多定 b1學生多,如果學額夠,為何要填b2 學校?
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 16:10

blythecat 發表於 16-4-19 15:29
其實大埔b1 學額多定 b1學生多,如果學額夠,為何要填b2 學校?

大埔B1學額係多過B1生少少, 但係B1生都唔夠分莫、柏、王三間, 所以, 少部份B2生可以有機會執雞執沐恩/恩主教, 仲要睇今年同學仔揀沐恩多定恩主教多喎。

所以, 點解話救恩收盡B1邊緣人, 因為好多邊緣人自行時一定揀救恩包底, 咁大抽奬時, 總有D唔識死又無運氣既B1家長, 咪派咗入救恩囉。所以救恩大抽奬已經係主要B2生放乙一了。B1校只有少量位俾B2抽, 咁你自問有無咁既運氣呢? B1位多過B1生都係B1生著數, B2生只可以執雞而已, 點解唔駛選B2學校? 沐恩其實都好多B1家長鐘意的。如果你乙一填沐恩, 唔得既可能性好大, 咁你乙二先填救恩, 人哋B2生好多乙一已經填晒了, 仲邊有機會俾你。如是者, 派下派下, 咪唔知派去邊囉。所以一定要為自己set一個底線, 有D學校收少量b3生的, 咁你就一定入到了。

最大問題係, 我哋D邊緣地區, 好少有人會做統計, 究竟邊間學校放第幾志願就無位, 所以舊年沐恩同恩主教究竟放第幾就入唔到, 都無數據, 填表唔想派去航海學校, 就只好慎重了。

作者: blythecat    時間: 16-4-19 16:17

little_yolky 發表於 16-4-19 16:10
大埔B1學額係多過B1生少少, 但係B1生都唔夠分莫、柏
就算唔夠分都應該選晒b1 校啦,唔好同b2 爭啦
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 16:34

blythecat 發表於 16-4-19 16:17
就算唔夠分都應該選晒b1 校啦,唔好同b2 爭啦
B1生唔駛同你爭架, 佢哋好正路, 一般都係
乙一:莫/柏/王
乙二:沐/恩
乙三:沐/恩
乙四:救恩
乙五:其餘好校風既B2校

以上最黑仔, 都應該乙三止步。

如果將五大英中順序放乙1-5, 乙6放救恩, 黑仔王都應該只係入救恩, 所以B1生係唔會同你爭的。如果佢哋乖乖地平分莫柏王D學額, 然後又順利入晒沐同恩, 咁將會有少量學額留俾B2生。

但唔好忘記喎, 雖然話B1位多過B1生, 但係自行的30%有機會收咗可鄰既北區朋友們, 佢哋學額唔夠, 有可能報考大埔的, 所以, 大埔B2生係咪應該咁進取呢? 你要自行衡量了。

作者: blythecat    時間: 16-4-19 17:21

little_yolky 發表於 16-4-19 16:34
甲一乙一選救恩,進取嗎?我都唔敢亂黎
作者: little_yolky    時間: 16-4-19 18:10

blythecat 發表於 16-4-19 17:21
甲一乙一選救恩,進取嗎?我都唔敢亂黎
如果小朋友係B2, 唔係B1尾邊緣人, 我都會咁揀。其實, 如果小朋友係B2, 我直頭直接考羅中算了。不過......等6月吧。
作者: tht125    時間: 16-4-19 18:45     標題: 引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+16:17+就

原帖由 little_yolky 於 16-04-19 發表
我小朋友係band 1,照你咁寫法 我原本第一係迦,第二係王,請教會冒險嗎? 第三先沐,四係恩,五係救 thanks

作者: little_yolky    時間: 16-4-19 21:15     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-19+發

原帖由 tht125 於 16-04-19 發表
我小朋友係band 1,照你咁寫法 我原本第一係迦,第二係王,請教會冒險嗎? 第三先沐,四係恩,五係救 thanks

...
王好幾年都係自行收表最多既學校,放乙二,怕無位喔。

利申:我係謹慎派。

作者: blythecat    時間: 16-4-19 22:26

咁乙一二三填大埔,其他填他區,派左去他區機會大嗎?
作者: flmama    時間: 16-4-19 22:29

blythecat 發表於 16-4-19 22:26
咁乙一二三填大埔,其他填他區,派左去他區機會大嗎?
乙部只可填本區
作者: YuYuMother    時間: 16-4-19 22:56     標題: 引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+22:26+咁

原帖由 flmama 於 16-04-19 發表
乙部只可填本區
今年大埔區乙部可選他區學校,中學一覽表有詳列……

作者: blythecat    時間: 16-4-19 23:00

YuYuMother 發表於 16-4-19 22:56
今年大埔區乙部可選他區學校,中學一覽表有詳列……
他區唔知點揀好,由b2 開始?
作者: YuYuMother    時間: 16-4-19 23:26     標題: 引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-4-19+22:56+今

原帖由 blythecat 於 16-04-19 發表
他區唔知點揀好,由b2 開始?
老實講,他區d學校真係唔認識……

作者: blythecat    時間: 16-4-19 23:30

YuYuMother 發表於 16-4-19 23:26
老實講,他區d學校真係唔認識……
我意思係,由b 幾開始填先有勝算
作者: siden    時間: 16-4-20 00:06     標題: 引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+15:02+甲

原帖由 little_yolky 於 16-04-19 發表
老實講, 你都真係搏架咋, 所有B1都會填救恩做止血線, 咁人哋收晒B1, 至到你哋B2抽, 學額所剩無幾。咁有D B2 ...
Well said

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 08:58

blythecat 發表於 16-4-19 23:30
如果小朋友係B2, 我最多乙一填救恩。
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 09:02

tht125 發表於 16-4-19 18:45

...
你知啦, banding其實都係靠估, 除非你好堅定咁知道自己一定係B1, 咁, 你就可以好似你咁填, 仲要加埋莫响乙五包底, 反正, 就算無論如何你最差都只係會入救恩, 乙五同乙六都無分別, 何不試試執雞。雖然根據過去既經驗係無乜可能。

但如果估錯band, 你就慘了。

作者: siden    時間: 16-4-20 09:31     標題: 引用:Quote:tht125+發表於+16-4-19+18:45+我小朋

原帖由 little_yolky 於 16-04-20 發表
你知啦, banding其實都係靠估, 除非你好堅定咁知道自己一定係B1, 咁, 你就可以好似你咁填, 仲要加埋莫响乙 ...
估錯band仲放Kau Yan乙二,一定唔中,如果隨機number唔靚,乙三放孫書都唔會中,就唔知滾咗去邊處

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 10:09

siden 發表於 16-4-20 09:31
估錯band仲放Kau Yan乙二,一定唔中,如果隨機number唔靚,乙三放孫書都唔會中,就唔知滾咗去邊處

...
係呀, 孫書有一條龍小學, 位其實唔多。所以話, 另一位JM仲係B2, 填沐恩好似有D自尋死路feel。就算佢乙一填救恩, 乙二填玄圓, 乙三填孫書, number唔靚都真係一個唔該彈咗去無雷公咁遠, 始終大抽奬唔理你頭中尾, 係同一個band咁抽, 有好多B2乙一直接填玄圓。見佢自行係沐恩同救恩, 入到既可能性唔多大, 最多都係入救恩, 如果大抽奬再唔慎重, 就只有準備叩門了。
作者: kin818kin    時間: 16-4-20 10:13

little_yolky 發表於 16-4-20 10:09
係呀, 孫書有一條龍小學, 位其實唔多。所以話, 另一位JM仲係B2, 填沐恩好似有D自尋死路feel。就算佢乙一填 ...
幫朋友問大抽獎攞住大埔的成績,誇區派沙田的學校,會唔會有跌BAND的問題?定係只關NUMBER 事?

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 10:14

kin818kin 發表於 16-4-20 10:13
幫朋友問大抽獎攞住大埔的成績,誇區派沙田的學校,會唔會有跌BAND的問題?定係只關NUMBER 事?
...
根據數據王同資深網友既分析, 只要唔係邊緣人, 係唔會跌band既, 即係, 如果B1C就牙煙D。
作者: kin818kin    時間: 16-4-20 10:23

little_yolky 發表於 16-4-20 10:14
根據數據王同資深網友既分析, 只要唔係邊緣人, 係唔會跌band既, 即係, 如果B1C就牙煙D。 ...
明白。謝謝你﹗

作者: YuYuMother    時間: 16-4-20 11:14     標題: 引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-4-19+23:26+老

原帖由 blythecat 於 16-04-19 發表
如果band 2,乙一我會填救恩。

如果乙一搏恩/沐唔得的話,乙二再填救恩可能已經無位。

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 11:18

YuYuMother 發表於 16-4-20 11:14
如果band 2,乙一我會填救恩。

如果乙一搏恩/沐唔得的話,乙二再填救恩可能已經無位。
係, 我甚至完全唔會搏沐恩, 乙一最多填恩主教, 但要犧牲救恩, 乙二直接入孫書或玄圓, 乙三要填聖道。

好多阮鄭同銀禧既學生好like沐恩。

作者: tht125    時間: 16-4-20 12:10     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

多謝意見,小朋友肯定band 1, 莫我諗住放甲2,而乙唔會放, 我個小朋友鍾情於迦,所以乙2會填王

作者: mrs.so    時間: 16-4-20 12:22

回覆 tht125 的帖子

甲一柏雨, 乙二莫
乙一柏雨, 乙二王, 乙三恩記/沐恩-->正路

祝如願, 加油!

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 12:38

mrs.so 發表於 16-4-20 12:22
回覆 tht125 的帖子

甲一柏雨, 乙二莫
mrs. so 終於出馬了。
作者: blythecat    時間: 16-4-20 14:03

little_yolky 發表於 16-4-20 11:18
係, 我甚至完全唔會搏沐恩, 乙一最多填恩主教, 但要犧牲救恩, 乙二直接入孫書或玄圓, 乙三要填聖道。

好多 ...
其實都唔諗住博,但係大埔選擇唔多,宜家係想知填他區由b 幾開始填會有勝算d
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 14:11

blythecat 發表於 16-4-20 14:03
其實都唔諗住博,但係大埔選擇唔多,宜家係想知填他區由b 幾開始填會有勝算d ...
他區位間間得一兩個, 邊有勝算, 而且都唔知邊間好, 唔好就好多。一個唔該派咗去元朗/天水圍咁遠點返學呀。 注意玄圓同孫書都比較少位啊。
作者: blythecat    時間: 16-4-20 14:15

little_yolky 發表於 16-4-20 14:11
他區位間間得一兩個, 邊有勝算, 而且都唔知邊間好, 唔好就好多。一個唔該派咗去元朗/天水圍咁遠點返學呀。: ...
乙一二三,救恩,玄圓,孫方中,之後他區,可能心誠,馬崇,因為未有表,都唔知有咩選,太差我真係唔想選
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 14:23

blythecat 發表於 16-4-20 14:15
乙一二三,救恩,玄圓,孫方中,之後他區,可能心誠,馬崇,因為未有表,都唔知有咩選,太差我真係唔想選 ...
點解我睇咗10次都無馬崇?????

作者: blythecat    時間: 16-4-20 14:28

little_yolky 發表於 16-4-20 14:23
我都話未有表,唔知他區有咩可選
作者: hkpapa852    時間: 16-4-20 14:29

little_yolky 發表於 16-4-20 14:23
今年沙田區借得一間中學俾NT6, 係: 明愛馬鞍山中學, 呢間同馬崇係兩間學校, 唔通大家會錯意?

作者: tht125    時間: 16-4-20 14:33     標題: 回覆:mrs.so 的帖子

多謝你

作者: blythecat    時間: 16-4-20 14:36

hkpapa852 發表於 16-4-20 14:29
今年沙田區借得一間中學俾NT6, 係: 明愛馬鞍山中學, 呢間同馬崇係兩間學校, 唔通大家會錯意?
...
呢間一定唔會選啦
作者: blythecat    時間: 16-4-20 14:42

另外大埔區既小朋友係咪唔可以係大埔區叩門?叩門要預備咩文件?
作者: YuYuMother    時間: 16-4-20 14:50     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-20+14:23+

原帖由 blythecat 於 16-04-20 發表
我都話未有表,唔知他區有咩可選
仲未派表?

作者: YuYuMother    時間: 16-4-20 14:52     標題: 引用:另外大埔區既小朋友係咪唔可以係大埔區叩門

原帖由 blythecat 於 16-04-20 發表
另外大埔區既小朋友係咪唔可以係大埔區叩門?叩門要預備咩文件?
無話唔可以叩,但機會非常之微呀!

有d學校又講明自行無報過未必會考慮,有d又講明不設叩門……

作者: little_yolky    時間: 16-4-20 15:03

blythecat 發表於 16-4-20 14:42
1. 預早打電話/上網查心儀學校有無得叩門, 及叩門要求(例如自行、派位要揀過)。2. 預早睇吓有無得網上下載叩門表格, 如有就填定。
3. 考好個畢業試。
4. 幫小朋友整定profile, 唔駛厚, 要簡而精。
5. 放榜前規劃定路線, 即先去邊間, 後去邊間(有D學校會即考即面試, 一定要先去, 有D學校就可以先交表, 就遲D都無問題)
6. 放榜當日帶定幾份profile、影印定P4-P6既成績表、證件副本、學生相幾張、膠水、剪刀、筆、改錯帶(唔好用塗改液, 等乾麻煩), 小朋友梳靚個頭, 著整齊D乾淨D(預備有D學校要即考)。
7. 請定假、手機叉定電、帶定錢飛的士、帶枝水仔(因為好熱)
8. 如派得OK, 去食自助餐慶祝, 唔OK, 即去叩門。

作者: blythecat    時間: 16-4-20 15:11

YuYuMother 發表於 16-4-20 14:50
仲未派表?
未比囉,一日拖一日,唔知想點
作者: YuYuMother    時間: 16-4-20 15:17

blythecat 發表於 16-4-20 15:11
其實好趕呀……填完draft比老師睇,之後要填返正式表格再交。學校最遲4/5前交返上教育局,所以未有表都要自己諗定先。
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 15:25

blythecat 發表於 16-4-20 15:11
較進取:1. 救恩 2. 玄圓 3. 孫書 4. 聖道 5. 心誠 6. 何中 7.康樂 8. 劉梅軒 9.........

保守D:
1. 救恩 2. 玄圓/孫書 3. 聖道 4. ......................

最保守:
1. 玄圓 2. 孫書 3. 聖道 4....................

作者: blythecat    時間: 16-4-20 15:25

咁三育同靈風 校風好嗎
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 15:29

blythecat 發表於 16-4-20 15:25
咁三育同靈風 校風好嗎
我問過朋友, 佢係老師嚟, 佢話鄉議局會好過三育, 咁唯有之後排靈風。其實你入唔到救恩, 都會去叩門了, 所以都無乜所謂了, 叫小朋友練好D英文, 考好個畢業試, 疊埋心水6月考羅定邦吧。羅定邦係英中, D英文最好紮實D。
作者: blythecat    時間: 16-4-20 15:33

YuYuMother 發表於 16-4-20 15:17
其實好趕呀……填完draft比老師睇,之後要填返正式表格再交。學校最遲4/5前交返上教育局,所以未有表都要自 ...
原本話星期一派,宜家又話星期五
作者: blythecat    時間: 16-4-20 15:35

little_yolky 發表於 16-4-20 15:29
我問過朋友, 佢係老師嚟, 佢話鄉議局會好過三育, 咁唯有之後排靈風。其實你入唔到救恩, 都會去叩門了, 所以 ...
已經開始預備資料同佢考埋羅定邦喇,希望成功啦
作者: blythecat    時間: 16-4-20 16:11

多謝大家既建議,經過幾次修改,宜家決定咁排

甲一乙一救恩
二 玄圓
三 聖道
四 何中
五 心誠
六 劉梅軒
七 靈風

是否適合?
作者: blythecat    時間: 16-4-20 17:07

blythecat 發表於 16-4-20 16:11

甲一乙一救恩
放咩位包底?
作者: dinofans    時間: 16-4-20 19:24

little_yolky 發表於 16-4-20 15:29
我問過朋友, 佢係老師嚟, 佢話鄉議局會好過三育, 咁唯有之後排靈風。其實你入唔到救恩, 都會去叩門了, 所以 ...
羅定邦6月好似已收左1-2輪學生, 6月唔知收幾多, 要求會唔會高d 呢?
作者: little_yolky    時間: 16-4-20 19:47     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-20+15:29+

原帖由 dinofans 於 16-04-20 發表
羅定邦6月好似已收左1-2輪學生, 6月唔知收幾多, 要求會唔會高d 呢?
sure啦,位唔多報既人多,想收好D人之常情。

作者: zngo    時間: 16-4-20 21:14     標題: 引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-20+14:42+另

原帖由 little_yolky 於 16-04-20 發表
1. 預早打電話/上網查心儀學校有無得叩門, 及叩門要求(例如自行、派位要揀過)。2. 預早睇吓有無得網上下載 ...
好詳細

作者: Fanny_ma    時間: 16-4-20 22:14

little_yolky 發表於 16-4-20 19:47
sure啦,位唔多報既人多,想收好D人之常情。
近幾年,羅記似重上軌道,應越收越嚴
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-20 22:33

blythecat 發表於 16-4-20 16:11

甲一乙一救恩
何中,孫書,心誠,聖道。應甘排

作者: blythecat    時間: 16-4-20 23:42

Fanny_ma 發表於 16-4-20 22:33
何中,孫書,心誠,聖道。應甘排

何中排第三?究竟何中宜家係b 幾既學校?
作者: blythecat    時間: 16-4-21 10:15

真係後悔無跨網去沙田。。。。。。。。其實何中定聖道好d ?

作者: Fanny_ma    時間: 16-4-21 13:13

blythecat 發表於 16-4-20 23:42
何中排第三?究竟何中宜家係b 幾既學校?
微調中中
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-21 13:16

回覆 Fanny_ma 的帖子

其實過往幾年,羅記DSE都已經小勝救恩。尤其2012年,羅記有53%3322,同期救恩得34%
冇記錯,津校時期羅記都已經比救恩好,不過某幾年差左甘解。

作者: yuyueng    時間: 16-4-21 15:51

Fanny_ma 發表於 16-4-20 22:14
近幾年,羅記似重上軌道,應越收越嚴
無錯!我仔之前仲係B1尾2頭,考完第三次呈分試已經定係B1尾,已註冊羅定邦了。
作者: yuyueng    時間: 16-4-21 15:55

羅中每一個學生都係經衆老師及副校長親自挑選,真係幾嚴下。操行差D都唔收。
作者: blythecat    時間: 16-4-21 16:37

Fanny_ma 發表於 16-4-21 13:13
微調中中
微調中中即係咩意思?比聖道好?
作者: little_yolky    時間: 16-4-21 17:28

blythecat 發表於 16-4-21 16:37
微調中中即可以開部份英文班既中中。至於有無比聖道好, 就要你自己選擇了, 因為聖道校風都唔錯既。
作者: little_yolky    時間: 16-4-21 17:28

yuyueng 發表於 16-4-21 15:51
無錯!我仔之前仲係B1尾2頭,考完第三次呈分試已經定係B1尾,已註冊羅定邦了。 ...
係, 所以大埔一般B2生都會去考下。
作者: Fanny_ma    時間: 16-4-21 17:30

blythecat 發表於 16-4-21 16:37

設兩班英文班,理應收生比聖道好。何中提供之成績數據不多,好難評估該校會否比聖道好。
但穩陣起見,何中應排前過聖道。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5